Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
- sigh
#4526 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Dobro je pa zivimo u sekularnom drustvu, ovakvi vidovi sale bi u nekim podrucjima vodilo do ozbiljnih posljedica za saljivdziju 
-
Lopov-eliminator
#4527 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Naravno da sam se raspisao zato što ljudima sa lošim namjerama poput tebe imam šta za reći. Boldirano trebaš da dokažeš prvo a ne da ih po defaultu stavljaš pod ekskluzivno vlasništvo religije. Ovo tvoje pripisivanje je isto ono što rade velikosrbi kad kažu ''Ma svi ste vi ostali Srbi koji su prodali veru za večeru.''NIN wrote:...samo sto se sve u Sj. Koreji bazira upravo na religijskoj podlozi stovanja i idoliziranja vrhovnog vodje, grupnim ritualima, striktnim pravilima, bas kao i u religijama! Sj. Koreja je tipicni primjer religioznosti. Nego, kad si vec pokusao argumentovati drzavnim uredjenjem onda sto ne spomenu Svedsku gdje su vecina ateisti, i to oni spontani, ne institucionalizirani kao u Koreji, a jako su napredno drustvo?Edouard wrote:@Lopove, raspisao se ti naširoko ko da ti je Čagalj na drugoj strani.
Nego, da ti ponovim poentu, koju sam ti već napisao.
Ateistički stav da Bog ne postoji nije kompatibilan ni s kakvim moralom, a to što ima ateista vrlo moralnih ljudi nije posljedica tog njihovog stava, već utjecaja kulture i vrijednosti u kojima su rođeni i odgajani, a te kulture su prožete religijskim vrijednostima htio ti to ili ne htio.
Sjeverna Koreja bi ti mogla biti dobar primjer jednog suvremenog, uređenog totalitarističkog društva, primjer kako izgleda društvo u kojem religije nemaju nikakvog društvenog utjecaja, u kojem nema religijskog otuđenja, a vlada/dominira ateizam.
Moralne norme zasnovane su na dobrobiti cjelokupne ljudske zajednice a ne stavljanju prioriteta vlastitom dupetu. Moralan čin nije čin koji radiš prije svega radi brige za ekskluzivnu vlastitu dobrobit po principu IMT (Imal Mene Tu) jer u tom slučaju moral ispade jednak koristoljublju.
Onaj ko je moralan biće moralan bez obizra da li vječna nagrada ili sankcija postojale. Uglavnom, objasnio sam u prethodno postu, da se ne ponavljam.
Tu je suština morala, tu su ujedno i osnove humanizma koje ne želiš svariti jer još nisi izašao iz nekog prošlog vremena.
Evo @NiN ti je fino objasnio u čemu je stvar oko Sjeverne Koreje, tako da je on faktički odgovorio za mene.
Ako si pratio, Chagalja sam jedno 10 puta pitao, a bogme i ostale vjernike (uključujući i tebe), o razlikama između Kim Jong Una i Boga njegove religije, odgovor naravno nikad nisam ni dobio.
- apsidejzi
#4528 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ja poznajem dosta sveda i mogu ti reci da je veoma mali postotak ateista medju njima. Ateista u pravom smislu te rijeci. Prije bih rekao da su oni agnostici u vecini samo sto ateisti sebi prisvajaju agnosticizam. Njih jednostavno ne interesuje religija a to ne stavlja znak jednakosti izmedju svedske i ateizma.NIN wrote:...samo sto se sve u Sj. Koreji bazira upravo na religijskoj podlozi stovanja i idoliziranja vrhovnog vodje, grupnim ritualima, striktnim pravilima, bas kao i u religijama! Sj. Koreja je tipicni primjer religioznosti. Nego, kad si vec pokusao argumentovati drzavnim uredjenjem onda sto ne spomenu Svedsku gdje su vecina ateisti, i to oni spontani, ne institucionalizirani kao u Koreji, a jako su napredno drustvo?Edouard wrote:@Lopove, raspisao se ti naširoko ko da ti je Čagalj na drugoj strani.
Ateistički stav da Bog ne postoji nije kompatibilan ni s kakvim moralom, a to što ima ateista vrlo moralnih ljudi nije posljedica tog njihovog stava, već utjecaja kulture i vrijednosti u kojima su rođeni i odgajani, a te kulture su prožete religijskim vrijednostima htio ti to ili ne htio.
Sjeverna Koreja bi ti mogla biti dobar primjer jednog suvremenog, uređenog totalitarističkog društva, primjer kako izgleda društvo u kojem religije nemaju nikakvog društvenog utjecaja, u kojem nema religijskog otuđenja, a vlada/dominira ateizam.
- apsidejzi
#4529 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Znaci ovako: ides ti ulicom i pronadjes novcanik. Pokupis ga i sjednes u automobil. Otvoris kad ono u njemu 10.000KM i licna karta sina nekog poznatog pjevaca. Tih 10k ga nece osiromasiti a tebe ce dobro pogurati.Lopov-eliminator wrote: Moralne norme zasnovane su na dobrobiti cjelokupne ljudske zajednice a ne stavljanju prioriteta vlastitom dupetu.
Da li bi mu vratio novac i zasto?
(Uzecemo za pretpostavku da nikad niko nece saznati da si ti pronasao novcanik te da te nikad niko nece krivicno goniti)
-
nocnaptica986
#4530 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
agonist,ateist nebitno....religija nema eksluzivno pravo na prisvajanje moralnih normi.oni mozda propagiraju moralne norme ali je,izvini,cisti idiotizam reci da se one mogu samo pripisati zaslugom religije .ti napisao na pojedinca ateristu,agonistu utice religija ljudi iz okoline koja ga ukruzuje....ako su u ljudi u svedskoj vecinom agonisti i ne zanima ih religija ili je ima u tragovima kako to da su oni relativno moralno drustvo?apsidejzi wrote: Ja poznajem dosta sveda i mogu ti reci da je veoma mali postotak ateista medju njima. Ateista u pravom smislu te rijeci. Prije bih rekao da su oni agnostici u vecini samo sto ateisti sebi prisvajaju agnosticizam. Njih jednostavno ne interesuje religija a to ne stavlja znak jednakosti izmedju svedske i ateizma.
-
5 0 5
#4531 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
nocnaptica986 wrote:agonist,ateist nebitno....religija nema eksluzivno pravo na prisvajanje moralnih normi.oni mozda propagiraju moralne norme ali je,izvini,cisti idiotizam reci da se one mogu samo pripisati zaslugom religije .ti napisao na pojedinca ateristu,agonistu utice religija ljudi iz okoline koja ga ukruzuje....ako su u ljudi u svedskoj vecinom agonisti i ne zanima ih religija ili je ima u tragovima kako to da su oni relativno moralno drustvo?apsidejzi wrote: Ja poznajem dosta sveda i mogu ti reci da je veoma mali postotak ateista medju njima. Ateista u pravom smislu te rijeci. Prije bih rekao da su oni agnostici u vecini samo sto ateisti sebi prisvajaju agnosticizam. Njih jednostavno ne interesuje religija a to ne stavlja znak jednakosti izmedju svedske i ateizma.
- NIN
#4532 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ma, nazovi ih kako zelis ali ostaje cinjenica da vecina njih ne haje za religijom i ne vjeruje teoloskom nauku, bili oni ateisti, agnostici ili skeptici, nebitno. I, sto je poenta na Edin post, za razliku od Sj. Koreje, Svedi su se spontano ohladili o religiju dok su ovi primorani da budu ateisti, potpuno identican princip kao i u totalitarnim religijskim drustvima gdje se mora biti vjernikom. Eto, pogledaj Egipat gdje je ateizam u znatnom porastu kod mladih pa se kler svih konfesija zadeverao oko toga, njima nikako dobrodoslog trenda.apsidejzi wrote:Ja poznajem dosta sveda i mogu ti reci da je veoma mali postotak ateista medju njima. Ateista u pravom smislu te rijeci. Prije bih rekao da su oni agnostici u vecini samo sto ateisti sebi prisvajaju agnosticizam. Njih jednostavno ne interesuje religija a to ne stavlja znak jednakosti izmedju svedske i ateizma.NIN wrote:...samo sto se sve u Sj. Koreji bazira upravo na religijskoj podlozi stovanja i idoliziranja vrhovnog vodje, grupnim ritualima, striktnim pravilima, bas kao i u religijama! Sj. Koreja je tipicni primjer religioznosti. Nego, kad si vec pokusao argumentovati drzavnim uredjenjem onda sto ne spomenu Svedsku gdje su vecina ateisti, i to oni spontani, ne institucionalizirani kao u Koreji, a jako su napredno drustvo?Edouard wrote:@Lopove, raspisao se ti naširoko ko da ti je Čagalj na drugoj strani.
- apsidejzi
#4533 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ja licno ne vidim da je religija a ni ateizam kao ideja bio neki bitan faktor u historiji niti da je to danas. Jednostavno, interes je oduvijek vodio ljude a interes se prodavao kroz religiju ili ateizam u zavisnosti od toga na cemu je bilo lakse izgraditi osjecaj pripadnosti grupi. Vladajuca elita ima interes da sacuva vlast i uticaj i oni ce onda prihvatiti bilo sta sto ce ih pogurati u namjeri, mada licno ne moraju biti pripadnici te ideje. Obicno i nisu, osim pojedinaca medju njima ali oni su na nivou statisticke greske. To se najbolje moze vidjeti u historiji islama. Ako izuzmem prvih 30tak godina kada smo umjesto vladara imali bozije "agente" tj halife, sve ostalo su ustvari monarsi. Prva monarhija - emevije - je napravila kursus u drustvu izazvavsi gradjanski rat i krvoprolice a onda je, kada se sve zavrsilo, pocela propagirati ideju "bozijeg predodredjenja". Ko biva, mi nismo krivi za ono sto je Bog vec predodredio i ne treba nas kaznjavati niti nam uzimati vlast. Nagradjivani su govornici koji su propagirali tu ideju a kaznjavani su oni koji su bili protiv nje. To je bila dominantna ideja u narednih 100 godina. Onda dolaze Abasije koji su propagirali ideju mu'tezila. Samo je jedan od vladara (Ma'mun) bio stvarni mu'tezila i mozda Harun al Rasid. Svi ostali, a vladali su cca 500 godina, su imali druge zanimacije i nije ih interesovala religija mnogo, ali su svi oni uredno kaznjavali sve neistomisljenike i gurali pobornike te ideje. Kasnije ce osmalnije preuzeti tron pa ce oni forsirati sufizam, a jos kasnije ce formalisti i bukvalisti preuzeti vlast pa cemo dobiti vehabizam kao izvor osjecaja grupne pripadnosti. Pogledaj one saudijske kraljeve danas... Jel ono ima ikakve veze sa vehabizmom? Naravno da nema, ali im to ne smeta da uredno finansiraju fakultete na koje ce dolaziti muslimani sirom svijeta i uciti o vehabizmu i tako njih odrzavati na vlasti.NIN wrote: Ma, nazovi ih kako zelis ali ostaje cinjenica da vecina njih ne haje za religijom i ne vjeruje teoloskom nauku, bili oni ateisti, agnostici ili skeptici, nebitno. I, sto je poenta na Edin post, za razliku od Sj. Koreje, Svedi su se spontano ohladili o religiju dok su ovi primorani da budu ateisti, potpuno identican princip kao i u totalitarnim religijskim drustvima gdje se mora biti vjernikom. Eto, pogledaj Egipat gdje je ateizam u znatnom porastu kod mladih pa se kler svih konfesija zadeverao oko toga, njima nikako dobrodoslog trenda.
Moj bliski rodjak otisao u saudiju da studira prije dvije godine i to oblast "akida" - tj vjerovanje (ispravno vjerovanje). Otisao je kao prosufijski orjentisano djete i prva godina je bila ucenje jezika. Onda je krenuo studirati akidu. Ljetos ga sretnem i mi pocnemo pricati o islamu i nije mi dugo trebalo da zakljucim da se vec upecao na njihove udice. Ja ga pitam sta uce iz akide a on mi pokaze knjigu koju je napisao Muhammed ibn Abdulvehab (po kojem su vehabije dobile ime) i kaze: Ovo. Jednu knjigu? Da. "Pa islam ima mnogo siri spektar akidetskih pitanja koja ne mogu stati u jednu knjigu" - kazem ja. "To su sve sekte u islamu" - bio je njegov odgovor.
Teorija atomizma koju su razvile mu'tezile je za njega (njih) sektaska teorija. Esarijska akida, maturidijska akida (kojoj pripada Islamska zajednica) su za njih sekte koje se obrade na dva tri casa i to je to. Ono, samo usput. Da ne spominjem Ibn Sinu koje se na prvu mora protekfiriti kako i sam ne bi postao kafir...
Dakle, vladajuca klasa u saudiji je osjetila da se kroz promovisanje ideje vehabizma moze ugodno zivjeti i zasto da ne? Da nije vehabizam, bio bi mozda sufizam. Nebitno koja je ideja. Moze i ateizam, samo ako ce se primiti kod naroda i ako ce im to obezbjediti ugodan zivot.
Isto vazi i za svede ali i ljude iz Sjeverne Koreje. Mozda se njima ne moze prodati vehabizam, ali se svedima i te kako moze prodati socijalna politika pa im lagano izvuci 32%-50% poreza na platu i raznorazni porezi na ovo i ono, a povodljivi su za svim sto dolazi iz Amerike tako da je i to dobra prilika za zaradu. Cijene kuca u svedskoj su najmanje duplo skuplje nego u ostatku svijeta a ti za iste pare u Engleskoj mozes dobiti vilu dok u svedskoj stalu. Ako zivis kao podstanar onda ti je kirija izmedju 1000 i 1500 KM i to u "white trash" naseljima a ako hoces malo bolje naselje onda moras biti spreman na kirije preko 2000KM. Vladajuca elita (a danas drzava ne predstavlja vladajucu elitu nego multinacionalne kompanije) je pronasla jedan modus operandi za svede a drugi za saudijce. Neki treci za sjevernu koreju a cetvrti za Kinu. Princip je isti, sve su ostalo nijanse. Mozda se meni i tebi ne svidja onaj saudijski model jer smo blizi evropskim vrijednostima pa nas ne privlaci vehabizam, ali isto tako arapi imaju velikih problema da prihvate svedski nacin zivota. Njima nametnut 40% poreza na platu je isto svedima nametnuti vehabizam. Istu averziju imaju...
I tako
- skupljac_zeljeza
#4534 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Možda Egipat nije najbolji primjer. Ko je obilazio piramide mogao je vidjeti ovo.NIN wrote:Eto, pogledaj Egipat gdje je ateizam u znatnom porastu kod mladih pa se kler svih konfesija zadeverao oko toga, njima nikako dobrodoslog trenda.
- NIN
#4535 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
I mene je zacudilo:skupljac_zeljeza wrote:Možda Egipat nije najbolji primjer.NIN wrote:Eto, pogledaj Egipat gdje je ateizam u znatnom porastu kod mladih pa se kler svih konfesija zadeverao oko toga, njima nikako dobrodoslog trenda.
- skupljac_zeljeza
#4536 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ako je procjena tačna, onda je to jedva primjetno. U tom dijelu svijeta uvijek je bilo više sekti koje su se graničile sa ateizmom.NIN wrote:
I mene je zacudilo:
There are no official figures about atheists in Egypt, the Arab world’s most populous country of 87 million people. However, their number is estimated at around two million.
- sigh
#4537 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ovo je jos bolje
Atheists can face up to five years in prison, for “contempt of religion.”
- NIN
#4538 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Poenta nije u broju nego u trendu, tj. kod njih nikad vidjenom porastu onih koji se osjecaju ateistima. Znas ono kad vjernici naglasavaju trend rasta vjernika ili prelazaka na njima srodnu religiju, e o istom je rijec i ovdje.skupljac_zeljeza wrote:Ako je procjena tačna, onda je to jedva primjetno. U tom dijelu svijeta uvijek je bilo više sekti koje su se graničile sa ateizmom.
- Towelie
#4539 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Nazvacete me teoreticarem zavere, ali ovakav trend porasta ateizma je odlika prededzalovskog drustva koje tezi da napravi tipskog coveka konzumeristu, ovisnog o autoritetima, koji zivi u drustvu bez religijie, cije je bozanstvo novac, koji se nista ne buni jer mu se servira ono sto mu nefs zudi sa svih strana.NIN wrote:Poenta nije u broju nego u trendu, tj. kod njih nikad vidjenom porastu onih koji se osjecaju ateistima. Znas ono kad vjernici naglasavaju trend rasta vjernika ili prelazaka na njima srodnu religiju, e o istom je rijec i ovdje.skupljac_zeljeza wrote:Ako je procjena tačna, onda je to jedva primjetno. U tom dijelu svijeta uvijek je bilo više sekti koje su se graničile sa ateizmom.
- sigh
#4540 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
The dedzal is coming.
eh eto tek sam se pojavio taj trend da ljudi zude za ispunjenjem tih stvari. Situacija je totalno apsurdna, buduci da isti mehanizmi koji od covjeka cine materijalistu, takodjer ga guraju prema vjeri. Naravno da vjernici to ne znaju jer nikad nisu pogledali sta to psiholozi kazu o razlozima za vjeru u boga.
https://www.youtube.com/watch?v=1iMmvu9eMrg
- S4mpion
#4541 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Džaba, ne možemo se svi školovati na youtube-u kao ti.sigh wrote:Naravno da vjernici to ne znaju jer nikad nisu pogledali sta to psiholozi kazu...
- sigh
#4542 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Neko to radi na najboljem univerzitetu u drzavi pa opet ne odbacuje znanje iz drugih izvoraS4mpion wrote:Džaba, ne možemo se svi školovati na youtube-u kao ti.sigh wrote:Naravno da vjernici to ne znaju jer nikad nisu pogledali sta to psiholozi kazu...
- harač
#4543 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
sigh wrote:The dedzal is coming
- hrastov žižak
#4544 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
ou, d ajroniovisnog o autoritetima, koji zivi u drustvu bez religijie,
- S4mpion
#4545 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
A neko opet to radi isključivo na youtube-u.sigh wrote:Neko to radi na najboljem univerzitetu u drzavi ...S4mpion wrote:Džaba, ne možemo se svi školovati na youtube-u kao ti.sigh wrote:Naravno da vjernici to ne znaju jer nikad nisu pogledali sta to psiholozi kazu...
- sigh
#4546 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Youtube ti jedini izvor znanja ?S4mpion wrote: A neko opet to radi isključivo na youtube-u.
- S4mpion
#4547 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
sigh wrote:Youtube ti jedini izvor znanja ?S4mpion wrote: A neko opet to radi isključivo na youtube-u.
Dobar pokušaj.sigh wrote:The dedzal is coming.eh eto tek sam se pojavio taj trend da ljudi zude za ispunjenjem tih stvari. Situacija je totalno apsurdna, buduci da isti mehanizmi koji od covjeka cine materijalistu, takodjer ga guraju prema vjeri. Naravno da vjernici to ne znaju jer nikad nisu pogledali sta to psiholozi kazu o razlozima za vjeru u boga.
![]()
- Towelie
#4548 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Jesu i ovi "nasi" ovisni o kleru, ali je i to samo problematicno. Nas jedini pravi ljudski autoritet je Poslanik saws.hrastov žižak wrote:ou, d ajroniovisnog o autoritetima, koji zivi u drustvu bez religijie,
- hrastov žižak
#4549 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
daj ba, pusti budalaštineTowelie wrote:Jesu i ovi "nasi" ovisni o kleru, ali je i to samo problematicno. Nas jedini pravi ljudski autoritet je Poslanik saws.hrastov žižak wrote:ou, d ajroniovisnog o autoritetima, koji zivi u drustvu bez religijie,
- sigh
#4550 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
I u cemu je foraS4mpion wrote:sigh wrote:Youtube ti jedini izvor znanja ?S4mpion wrote: A neko opet to radi isključivo na youtube-u.Dobar pokušaj.sigh wrote:The dedzal is coming.eh eto tek sam se pojavio taj trend da ljudi zude za ispunjenjem tih stvari. Situacija je totalno apsurdna, buduci da isti mehanizmi koji od covjeka cine materijalistu, takodjer ga guraju prema vjeri. Naravno da vjernici to ne znaju jer nikad nisu pogledali sta to psiholozi kazu o razlozima za vjeru u boga.
![]()
Predavanje sa videa odrzao J. Anderson Thomson, Jr., MD, University of Virginia
http://en.wikipedia.org/wiki/J._Anderson_Thomson
Tebi nije interesatno, simptomaticno za vjernika, ali preostaju ti price o letecim konjima, djinima, dedzalima...