Hajde prvo definisi pojam savrsenstva pa navedi par primjera iz svoje okoline!šatirana_ljubičica wrote:NIN wrote:Maloprije pricamo o savrsenom redu i skladu, a posto to nepostoji, sad ispade da je nered zapravo to savrsenstvo? Promptna adaptacija.šatirana_ljubičica wrote:Da, bravo, ali ono što vi ne kontate je da je i taj nered u Božijem redu, tj.planiran, predviđen, prihvatljiv kao takav....Mora nekako biti apokalipsa jel
Zar ti ne vidiš nikakvo savršenstvo kad pogledaš oko sebe?
Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
- NIN
#4501 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
-
belfy
#4502 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
jel se ono haracu ili fati prigovaraste da je jednolinijski trol? cemu bojazan da pojasnis svoje stavove? mislim, mogu i ja svoje uprostiti kao i ti, samo mislim da onda ne idemo u diskusiju, nego bjezanje od iste. cemu javljanje, ako zelis da bjezis od dalje diskusije?S4mpion wrote:Nobelfy wrote:cuj...a onaj gore nije napisao da ne zna odgovor na to pitanje, nego si ti rekao "ako ne zna da se poklopi". znaci on je samo trebao trebe pitati gje to pise i "poklopiti se" kao ti? logicno...S4mpion wrote: Dovoljno.
- S4mpion
#4503 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Pa gdje su ti moji stavovi?belfy wrote:jel se ono haracu ili fati prigovaraste da je jednolinijski trol? cemu bojazan da pojasnis svoje stavove? mislim, mogu i ja svoje uprostiti kao i ti, samo mislim da onda ne idemo u diskusiju, nego bjezanje od iste. cemu javljanje, ako zelis da bjezis od dalje diskusije?S4mpion wrote: No
-
nocnaptica986
#4504 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
[quote="belfy"][/quote]
pokusaj mu objasniti u formi bajke: nekada davno bio jedan ...............

pokusaj mu objasniti u formi bajke: nekada davno bio jedan ...............
-
belfy
#4505 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
pa u postovima prije, koje si pokusao preskociti bilo da ih skratis na dvije rijeci ili da odgovoris slicno. dakle: tvoj postulat je bio da "ako ne zna kako je nastalo nesto iz nicega da se pokrije po usima", jel tako? onda ti ja indirektno postavim pitanje da li ti znas isto na sto ti odgovoris da to nigdje nisi rekao. onda ja zakljucim da ti ni sam sebi nisi vrijedan rasprave jer nemas odgovor, nego ces se "pokriti po usima" i ti sada pokusavas da izbjegnes tu temu. jesam sta pogrijesio? ako jesam - gdje? hvala unaprijed na odgovoru.S4mpion wrote:Pa gdje su ti moji stavovi?belfy wrote:jel se ono haracu ili fati prigovaraste da je jednolinijski trol? cemu bojazan da pojasnis svoje stavove? mislim, mogu i ja svoje uprostiti kao i ti, samo mislim da onda ne idemo u diskusiju, nego bjezanje od iste. cemu javljanje, ako zelis da bjezis od dalje diskusije?S4mpion wrote: No
-
Edouard
#4506 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
@Lopove, raspisao se ti naširoko ko da ti je Čagalj na drugoj strani.Lopov-eliminator wrote:Zašto govoriš o čovjeku s takvim omalovažavanjem, kao da su ono što se zove Božija pravila više fer? Zato bi trebao neki Bog da određuje šta je dobro a šta zlo, pa je dobro da nevjernik bez ijednog životnog grijeha vječno gori u paklu samo zato što nije vjerovao, dok vjernik s malim ali ipak tolerantnim brojem grijeha mogu proći u Raj.Edouard wrote: Ako bi bio istinit ateistički stav o Božjoj opstojnosti, onda bi čovjek bio apsolutno jedini taj koji određuje što je dobro, a što zlo. A historija pokazuje da to onda za samog čovjeka nije dobro.
Nego, da ti ponovim poentu, koju sam ti već napisao.
Ateistički stav da Bog ne postoji nije kompatibilan ni s kakvim moralom, a to što ima ateista vrlo moralnih ljudi nije posljedica tog njihovog stava, već utjecaja kulture i vrijednosti u kojima su rođeni i odgajani, a te kulture su prožete religijskim vrijednostima htio ti to ili ne htio.
Sjeverna Koreja bi ti mogla biti dobar primjer jednog suvremenog, uređenog totalitarističkog društva, primjer kako izgleda društvo u kojem religije nemaju nikakvog društvenog utjecaja, u kojem nema religijskog otuđenja, a vlada/dominira ateizam.
- S4mpion
#4507 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Nisam ja taj koji uokolo tvrdi da se vodi isključivo dokazima, dotični gospodin jeste.belfy wrote: pa u postovima prije, koje si pokusao preskociti bilo da ih skratis na dvije rijeci ili da odgovoris slicno. dakle: tvoj postulat je bio da "ako ne zna kako je nastalo nesto iz nicega da se pokrije po usima", jel tako? onda ti ja indirektno postavim pitanje da li ti znas isto na sto ti odgovoris da to nigdje nisi rekao. onda ja zakljucim da ti ni sam sebi nisi vrijedan rasprave jer nemas odgovor, nego ces se "pokriti po usima" i ti sada pokusavas da izbjegnes tu temu. jesam sta pogrijesio? ako jesam - gdje? hvala unaprijed na odgovoru.
-
belfy
#4508 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
izvini, ali opet bjezis od rasprave. ne znam zasto. sve i da se pokaze da nisi u pravi nece svijet propasti. svi smo ljudi.S4mpion wrote:Nisam ja taj koji uokolo tvrdi da se vodi isključivo dokazima, dotični gospodin jeste.belfy wrote: pa u postovima prije, koje si pokusao preskociti bilo da ih skratis na dvije rijeci ili da odgovoris slicno. dakle: tvoj postulat je bio da "ako ne zna kako je nastalo nesto iz nicega da se pokrije po usima", jel tako? onda ti ja indirektno postavim pitanje da li ti znas isto na sto ti odgovoris da to nigdje nisi rekao. onda ja zakljucim da ti ni sam sebi nisi vrijedan rasprave jer nemas odgovor, nego ces se "pokriti po usima" i ti sada pokusavas da izbjegnes tu temu. jesam sta pogrijesio? ako jesam - gdje? hvala unaprijed na odgovoru.
ti njemu spocitavas da nece zanti odgovor na "primarno pitanje" i da ce morati klepiti usima, te impliciras da ako je takav da neces sa njim dalje raspravljati. nadalje ja tebi "postavim" isto pitanje i ti si sa tim ok da ne odgovoris. ako vec zelis dokaze, onda je lijepo i da ih sam predocavas u raspravi. nece valjda samo jedna strana da dokazuje?
dakle, po logici koju si ti sam postavio - ako nemas odgovor na primarni uzrok onda nisi za dikusije. imas li ti taj odgovor?
P.S. ostatak je lako kopirati da se ukaze na greske u logici i tvom rezonovanju. eto, sada imas samo jedno pitanje.
- S4mpion
#4509 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Jesi li ti pročitao šta sam napisao?belfy wrote:ako vec zelis dokaze, onda je lijepo i da ih sam predocavas u raspravi. nece valjda samo jedna strana da dokazuje?S4mpion wrote:Nisam ja taj koji uokolo tvrdi da se vodi isključivo dokazima, dotični gospodin jeste.belfy wrote: pa u postovima prije, koje si pokusao preskociti bilo da ih skratis na dvije rijeci ili da odgovoris slicno. dakle: tvoj postulat je bio da "ako ne zna kako je nastalo nesto iz nicega da se pokrije po usima", jel tako? onda ti ja indirektno postavim pitanje da li ti znas isto na sto ti odgovoris da to nigdje nisi rekao. onda ja zakljucim da ti ni sam sebi nisi vrijedan rasprave jer nemas odgovor, nego ces se "pokriti po usima" i ti sada pokusavas da izbjegnes tu temu. jesam sta pogrijesio? ako jesam - gdje? hvala unaprijed na odgovoru.
Evo opet:
Nisam ja taj koji uokolo tvrdi da se vodi isključivo dokazima, dotični gospodin jeste.
- sigh
#4510 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Otkud ti ovi zakljucci ? Opet argument iz neznjanjaEdouard wrote:
Ateistički stav da Bog ne postoji nije kompatibilan ni s kakvim moralom
Vjernik moze biti dobar prije svega sto je covjek sa urodjenim drustvenim mehanizmima a u religiji moze naci samo komfor osoba koja nema snage i hrabrosti da se suoci sa istinom
-
belfy
#4511 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
@S4mpion,
i opet izrezivanje posta samo da bi iskasapio svoje misljenje? mora da je do mene... ja sam mislio da se ovdje vodi diskusija i rasprava. dijalog i slicno... sada moram priznati da sam malo razocaran. sjecam te se od ranih postova i zadnjih par mjeseci izgleda kao da si postao pravi forumas. onda covjek pokusa da foruma s tobom i otkrije samo da to nisi.
mnogo puta smo se sukobili i razumijem da tebi nije lako kada imas nekog iskusnijeg s druge strane, ali mi nije jasno da se ne upustas u borbu jednom kada si "okaljen" i "odrastao". pa ti jos uvijek svoje misljenje ne mozes formirati u jednoj-dvije recenice. necemo pricati o branjenju istog... blah, previse se pouzdam u mladost valjda...
sramotno je da sve sto do sada radis je da kopiras druge forumase. u zadnje vrijeme cak ni to, jer mislis da si postigao cilj... to se cak i iz tvojih postova vidi. ali najgore, barem sto se mene tice, je izbjegavanje zdrave rasprave. bez nje neces dogurati dalje, ali zasigurno mozes unazad...
volio bih da dodam jos koju, jer znam tvoj odgovor na ovo, ali kasno je... odoh pogledati seriju i spati. sretno i pricamo se.
i opet izrezivanje posta samo da bi iskasapio svoje misljenje? mora da je do mene... ja sam mislio da se ovdje vodi diskusija i rasprava. dijalog i slicno... sada moram priznati da sam malo razocaran. sjecam te se od ranih postova i zadnjih par mjeseci izgleda kao da si postao pravi forumas. onda covjek pokusa da foruma s tobom i otkrije samo da to nisi.
mnogo puta smo se sukobili i razumijem da tebi nije lako kada imas nekog iskusnijeg s druge strane, ali mi nije jasno da se ne upustas u borbu jednom kada si "okaljen" i "odrastao". pa ti jos uvijek svoje misljenje ne mozes formirati u jednoj-dvije recenice. necemo pricati o branjenju istog... blah, previse se pouzdam u mladost valjda...
sramotno je da sve sto do sada radis je da kopiras druge forumase. u zadnje vrijeme cak ni to, jer mislis da si postigao cilj... to se cak i iz tvojih postova vidi. ali najgore, barem sto se mene tice, je izbjegavanje zdrave rasprave. bez nje neces dogurati dalje, ali zasigurno mozes unazad...
volio bih da dodam jos koju, jer znam tvoj odgovor na ovo, ali kasno je... odoh pogledati seriju i spati. sretno i pricamo se.
- Towelie
#4512 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
* How many atheists does it take to change a light bulb?
Two. One to actually change the bulb, and the other to videotape the job so fundamentalists won’t claim that god did it.

Two. One to actually change the bulb, and the other to videotape the job so fundamentalists won’t claim that god did it.
- NIN
#4513 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
...samo sto se sve u Sj. Koreji bazira upravo na religijskoj podlozi stovanja i idoliziranja vrhovnog vodje, grupnim ritualima, striktnim pravilima, bas kao i u religijama! Sj. Koreja je tipicni primjer religioznosti. Nego, kad si vec pokusao argumentovati drzavnim uredjenjem onda sto ne spomenu Svedsku gdje su vecina ateisti, i to oni spontani, ne institucionalizirani kao u Koreji, a jako su napredno drustvo?Edouard wrote:Sjeverna Koreja bi ti mogla biti dobar primjer jednog suvremenog, uređenog totalitarističkog društva, primjer kako izgleda društvo u kojem religije nemaju nikakvog društvenog utjecaja, u kojem nema religijskog otuđenja, a vlada/dominira ateizam.
- walter kurtz
#4514 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
je li to ona sjeverna koreja u kojoj se dragi vođa rodio uz prasak gromova letom lastavica i pojavom ogromne duge iznad čitave države? u sjevernoj koreji su sve samo ne ateisti njihovi bogovi su živi vladaju njimaEdouard wrote:
@Lopove, raspisao se ti naširoko ko da ti je Čagalj na drugoj strani.
Nego, da ti ponovim poentu, koju sam ti već napisao.
Ateistički stav da Bog ne postoji nije kompatibilan ni s kakvim moralom, a to što ima ateista vrlo moralnih ljudi nije posljedica tog njihovog stava, već utjecaja kulture i vrijednosti u kojima su rođeni i odgajani, a te kulture su prožete religijskim vrijednostima htio ti to ili ne htio.
Sjeverna Koreja bi ti mogla biti dobar primjer jednog suvremenog, uređenog totalitarističkog društva, primjer kako izgleda društvo u kojem religije nemaju nikakvog društvenog utjecaja, u kojem nema religijskog otuđenja, a vlada/dominira ateizam.

- sigh
#4515 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Kakva je to depresivna pomisao za vjernike kad skontaju da ih nista ne ceka poslije ovog zivota, da nema sile koje nadgleda njihove zivote, da je prividno da je sve uredu sa njihovim zivotima jer je sve predodredjeno, da nisu posebni za neko tamo savresno bice. Nekako bih i mogao razumjeti zasto ateisti nisu popularni medju njima, cinjenice takodjer
Ali fazon je sto ne kontaju ateizam kao zivotni stil. Mnogo ateista su zapravo veliki humanisti, zagovornici istine, skepticni, iskreni, tolerantni. Nema tu mnogo sto bi se moglo mrziti osim... 
Last edited by sigh on 24/11/2014 23:53, edited 1 time in total.
- sigh
#4516 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
sigh wrote:Kakva je to depresivna pomisao za vjernike kad skontaju da ih nista ne ceka poslije ovog zivota, da nema sile koje nadgleda njihove zivote, da je prividno da je sve uredu sa njihovim zivotima jer je sve predodredjeno, da nisu posebni za neko tamo savresno bice. Nekako bih i mogao razumjeti zasto ateisti nisu popularni medju njima, cinjenice takodjerAli fazon je sto ne kontaju ateizam kao zivotni stil. Mnogo ateista su zapravo veliki humanisti, zagovornici istine, skepticni, iskreni, tolerantni. Nema tu mnogo sto bi se moglo mrziti osim...
-
belfy
#4517 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
nazalost, ovaj vic (iako malo smijesan) je upravo dokaz za suprotno od onoga sto bi da pokaze. ateisti sve moraju mjeriti, snimati i biljeziti, dok druga strana nista od toga. posto volis humor, evo i jedan zadatak. pokusaj ovaj vic prevesti u suprotnom smjeru da to vidis drugim ocima.Towelie wrote:* How many atheists does it take to change a light bulb?
- Towelie
#4518 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Necu ovaj premetati, ali evo i jedan iz drugog uglabelfy wrote:nazalost, ovaj vic (iako malo smijesan) je upravo dokaz za suprotno od onoga sto bi da pokaze. ateisti sve moraju mjeriti, snimati i biljeziti, dok druga strana nista od toga. posto volis humor, evo i jedan zadatak. pokusaj ovaj vic prevesti u suprotnom smjeru da to vidis drugim ocima.Towelie wrote:* How many atheists does it take to change a light bulb?
Q: How does every Islamic joke start?
A: By looking over your shoulder.
- Leo_alfa
#4519 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Prpa aa? S razlogom. 
- Towelie
#4520 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ono je sala bila. A u svakoj sali ima samo pola istine. Ne i cela istina.Leo_alfa wrote:Prpa aa? S razlogom.
- Leo_alfa
#4521 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Dovoljno...Towelie wrote:Ono je sala bila. A u svakoj sali ima samo pola istine. Ne i cela istina.Leo_alfa wrote:Prpa aa? S razlogom.
- Bloo
- Globalna šefica
#4522 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
dajte ba treba se šaliti
inače su ove teme dosadne samo tako i nikad nec eimati nikakav smislen zakljucak 
- Bloo
- Globalna šefica
#4523 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
kako ja i Towi koegzistiramo u humoristicnom antagonizmu 
on mene podjebava i konta da cu nekad doci tobe, ja njega jer znam da necu i svima dobro
on mene podjebava i konta da cu nekad doci tobe, ja njega jer znam da necu i svima dobro
- Towelie
#4524 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Prica zena pametno.Bloo wrote:dajte ba treba se šalitiinače su ove teme dosadne samo tako i nikad nec eimati nikakav smislen zakljucak
- Leo_alfa
#4525 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Naravno da se treba saliti, samo koliko god je zadnji vic smijesan jos vise je zalostan.