Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)
Moderator: anex
- Ciprol
#451 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
nisam dugo čitao temu. Imal' ko kakvog sjemena da i ja probam šta zasadit?
-
kerima1
#452 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Braco Mu"mine eto i tebi prilike za sevap 
- Senad666
#453 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
evo danas stiglo sa ebay-a .... sadnja vec sutra... 
rijec je o vrsti boliwian rainbow!

- Mu'min
#454 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Ja sam sve svoje paprike (ljute i slatke) danas poslije podne posijao.
Pa eto sada što Allah da.
Pa eto sada što Allah da.
-
sour cherry
#455 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Da Allah s.w.t. da bereket.Amin
Ja očekujem da moje stignu
Ja očekujem da moje stignu
- Mu'min
#456 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Senade pošto je bilo sjeme i pošto PTT troškovi?Senad666 wrote:evo danas stiglo sa ebay-a .... sadnja vec sutra...
Da li si još šta naručio sem ovih sjemena?
- Senad666
#457 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Mu'min wrote:Senade pošto je bilo sjeme i pošto PTT troškovi?Senad666 wrote:evo danas stiglo sa ebay-a .... sadnja vec sutra...
Da li si još šta naručio sem ovih sjemena?
samo sjeme je koštalo 1 dolar što je nagrubo oko 1,50 KM a dostava je bila besplatna, porucio sam još i sjeme indijske jagode
- Mu'min
#458 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Ja stvarno ne znam gdje je računica kod tih ljudi za 1 dolar + besplatna pošarina.
Ja da pošaljem u BiH samo za markciu i kovertu moram dati 1.5KM plus sve ostalo (sjeme, vrijeme...).
Haj nisi puno platio a mogo si sačekati kraj FEB da se nađemo đe na kahvi i da dobiješ sjeme od mene.
Ja da pošaljem u BiH samo za markciu i kovertu moram dati 1.5KM plus sve ostalo (sjeme, vrijeme...).
Haj nisi puno platio a mogo si sačekati kraj FEB da se nađemo đe na kahvi i da dobiješ sjeme od mene.
- Senad666
#459 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
hvala Mumine u svakom slucaju! ovako sam barem istestirao ovaj servis
jer stvarno je prejeftino!
evo link odakle sam porucio, mozda nekome pomogne :
http://stores.ebay.com/Emily-Diana-Store
evo link odakle sam porucio, mozda nekome pomogne :
http://stores.ebay.com/Emily-Diana-Store
- Mu'min
#460 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
ma džabe sjeme, ja za 1.5 KM ne bi (sem jaranu) otišo na poštu da pošaljem kovertu. 
Pitanje je sada kakvo je sjeme i da li je to to što insan traži mada i pitanje GMO je tu negdje.
Pokušavam skonati zašto neki imaju 3-4x skuplje sjeme plus poštarina...
Pitanje je sada kakvo je sjeme i da li je to to što insan traži mada i pitanje GMO je tu negdje.
- art vandeley
#461 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Evo Mu'mine ja se javljam da doniras kakvog sjemena ako imas...ponajvise iz razloga sto znam da nije GMO i da se potrudim da to razmnozim
... Treba ta sjemena ocuvati. A i svakako godinama ne mogu da potrefim ljutacu koja je dovoljno ljuta. Konto sam i ja narucivati sa e-baya ali necu jer im ne vjerujem i nastojim izbjeci ta sumnjiva sjemena.
- Mu'min
#462 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Eh moj Art kad sam ja džabalamu nudio u temi Bašča sem flaga, Oticon i Armina niko drugi se ne javi (Kerima1 je već prije). Tako da je sada kasno. Otišlo sjeme sa VIP pošiljkom. 
Druge godine.
Ako si iz Sarajeva onda upitaj koga sa ovog podforuma. Tako smo bar Sour Cherry rješili.
Druge godine.
Ako si iz Sarajeva onda upitaj koga sa ovog podforuma. Tako smo bar Sour Cherry rješili.
- Senad666
#463 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Ovo je mumine ipak kinesko, tako da je kvalitet prije svega upitan...ja se nadam da ce barem proklijati...u svakom slucaju pratit cu razvoj i postaviti ovdje slike, da nam bude zajednicki eksperimentMu'min wrote:ma džabe sjeme, ja za 1.5 KM ne bi (sem jaranu) otišo na poštu da pošaljem kovertu.
- Mu'min
#464 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Dogovoreno.Senad666 wrote:Ovo je mumine ipak kinesko, tako da je kvalitet prije svega upitan...ja se nadam da ce barem proklijati...u svakom slucaju pratit cu razvoj i postaviti ovdje slike, da nam bude zajednicki eksperiment
Šta veliš na kahvu krajem FEB da nađemo 1 sahat negdje u Tuzli?
-
CvjetnaOaza
#465 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Ja bježim od svega što je kinesko. Sve je to uglavnom puno hemije (čitaj otrova).
- art vandeley
#466 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Ma danas ne mozes kupiti nista i da pri tome budes siguran da je bez raznih otrova, aditiva itd... Tj. obrnuto gledano, moze se postaviti pitanje, postoji li drzava ili proizvodjac za kojeg se moze barem pretpostaviti da su ok?
- Mu'min
#467 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Zato je vrlo vrlo bitno da se stare bosanske sorte sjemena bilo čega kao i one provjerene iz komšiluka drže u sjemenskoj banci.
O tome sam već 1x pisao kao projekat kojeg bi mogli pokrenuti kad se tema Bašča dovoljno razvije.
Kako sada vidim još je u krčevima.
Što se tiče paprika kao i ostalog povrća treba znati da većina toga ako ne sve ide u želudac.
Eto ove paprike od Senada mogu biti ukras radi nekog straha mada se jedu. Ja svoje jedem mada i ja sam dobio on nekih tamo jarana a pitaj Bog od koga oni (možda baš preko ebaya direkt iz Kine).
O tome sam već 1x pisao kao projekat kojeg bi mogli pokrenuti kad se tema Bašča dovoljno razvije.
Kako sada vidim još je u krčevima.
Što se tiče paprika kao i ostalog povrća treba znati da većina toga ako ne sve ide u želudac.
Eto ove paprike od Senada mogu biti ukras radi nekog straha mada se jedu. Ja svoje jedem mada i ja sam dobio on nekih tamo jarana a pitaj Bog od koga oni (možda baš preko ebaya direkt iz Kine).
-
sour cherry
#468 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Evo mene obradovala koverta.Sad ću i ja posijati
Seko kerima1,hvala ti,Allah dž.š da ti upiše u dobro djelo.Amin.
- Mu'min
#469 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Za sve one koji 1. put siju svoje sjeme paprike mali brzi vodić:sour cherry wrote:Evo mene obradovala koverta.Sad ću i ja posijatiSeko kerima1,hvala ti,Allah dž.š da ti upiše u dobro djelo.Amin.
Posudica mora biti dobro izbušena na dnu da viška vode otječe. Kupi zemlju jer je sigurnije.
Prije sijanja sa prskalicom je navlaži da bude nježno vlažna (da se ne lijepi posve za ruke) i onda to stavi u posudicu, odozgo potresi sjeme, stavi tanak sloj zemlje i ostavi na toplo (bar 19-20 'C).
Sve ostalo je čekanje i prskanje vodom da se ne osuši.
-
sour cherry
#470 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Uradiću tako.Hvala,brate.
- Senad666
#471 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Mumine, dogovoreno, samo se javi...
Pitanjce: jel ok da posadim sjeme u jednu malo vecu saksiju, mislio sam ubaciti 5 -6 sjemenki, hocu li imati kasnije probleme kod pikiranja,tacnije presadnje? i koliko dana otprilike treba da proklija sjeme? da znam koliko otprilike da cekam jer mi je sumnjivo ovo sjeme pravo
Pitanjce: jel ok da posadim sjeme u jednu malo vecu saksiju, mislio sam ubaciti 5 -6 sjemenki, hocu li imati kasnije probleme kod pikiranja,tacnije presadnje? i koliko dana otprilike treba da proklija sjeme? da znam koliko otprilike da cekam jer mi je sumnjivo ovo sjeme pravo
- Mu'min
#472 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
OK, mislim da imam negdje tvoj GSM broj. Znam da imam od kOmpira al on propo u zemlju.Senad666 wrote:Mumine, dogovoreno, samo se javi...
Što se tiče tvojih pitanja, evo kratkih odgovora:
1. Nije uopće belaj da sadiš više sjemenki u 1 posudu. Tako i sam radim.
Gledam da su sjemenke bar 1cm jedna od druge, maximalno 2 cm. Pa tako shodno broju sjemenki uzmem veliku posudicu.
2. Kasnije nema problema samo gledaš da ne oštetiš korijenski sistem.
3. Sjeme proklije ovisno od sorte. Ko klijanja važna je temperatura. Koliko se sjećam u tebe je centralno što znači da imaš idealn uslove. Za 10 dana to bi već moglo izaći vani, max. 14 dana. Kod mene na žalost zna i do 30 dana.
Tako da ja 30 dana ostavim kao zadnji rok prije odluke "što je niklo, niklo je".
Čitamo se...
- Mu'min
#473 Moje iskustvo sa zimskim uzgojom
Znate one žute feferone što ih ima svuda po Bosni.
E to sam sijao 4.augusta u nevakat da vidim kakva je kvalitet sjemena jer je bio plaho sumljiv.
Helem niklo 3 od 10 i ostavim ti 1 sadnicu (tačnije dvije al jedna crkla zbog nemara) preko zime.
12. januara ubro plodove i isti dan ošišao sve grane na polovinu, ostala samo 4 lista.
Vjerovali ili ne za 14 dana narasle nove grane na svim onim rezovima i procvala.
Nevjerovatno kako se biljka bori za život, baš kao insan.
Kad su uslovi, goni punom parom.
Na poslu isto uradio, eno sve grane proupale, natuklo ko da je džabe.
E to sam sijao 4.augusta u nevakat da vidim kakva je kvalitet sjemena jer je bio plaho sumljiv.
Helem niklo 3 od 10 i ostavim ti 1 sadnicu (tačnije dvije al jedna crkla zbog nemara) preko zime.
12. januara ubro plodove i isti dan ošišao sve grane na polovinu, ostala samo 4 lista.
Vjerovali ili ne za 14 dana narasle nove grane na svim onim rezovima i procvala.
Nevjerovatno kako se biljka bori za život, baš kao insan.
Kad su uslovi, goni punom parom.
Na poslu isto uradio, eno sve grane proupale, natuklo ko da je džabe.
-
sour cherry
#474 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
MashaAllah.Ovo je jedna od boljih tema.Odoh kupovati zemlju.
- Mu'min
#475 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
sour cherry wrote:MashaAllah.Ovo je jedna od boljih tema.Odoh kupovati zemlju.