Da li biste podržali proteste povodom odluke VM?!

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply

Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!

DA
80
59%
NE
56
41%

Total votes: 136

atko

#451 Re: !!!SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by atko »

Ma treba ukinuti bolognu a uvesti genovu :D
madner

#452 Re: !!!SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by madner »

Alkos wrote:
madner wrote:
Jasmin2803 wrote:Ima li neko da ovim Bologncima objasni da je isto tako u Njemackoj i da je rijesenje u skladu sa evropskom praksom? :D
slaba ti je dijaspora...oni ne prizanaju ove po starom sistemu...:D:D:D
Priznaju, naravno ne ove ljeve fakultete :D
Nije ljeve, nego lijeve, nije rijesenje nego rjesenje :D Upisi po bolonji, mozda sta i naucis :mrgreen:[/quote]

Nema potrebe, imam sekretaricu bolognca. Valjda zna to ispraviti. :D
bree

#453 Re: !!!SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by bree »

Jasmin2803 wrote:
lerdi wrote:Izjednačavanje dipl. sa Bsc je glupost, ali isto tako i dipl. sa Masterom. Jednio pravedno rješenje je ono Saikovo, koje je slično mom:

7.1 stepen - 180 boba (Bsc)
7.2 stepen - 240 boba (Bsc i dipl.)
8 stepen - 300 boba (Magistar/Master)
realno!!
Po meni nije. Opet je dipl 240, a mi sa ekonomije bachelori 180. Nije ok

Nek izmijene bodovanje oa nam daju na faksu 240 bodova pa ce onda biti ok. ipsada da nas je faks i najvise zeznuo.
madner

#454 Re: !!!SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by madner »

Bei der Kultusministerkonferenz (KMK) vom 12. Juni 2003 hieß es: „Die Bachelor- und Masterabschlüsse sind eigenständige berufsqualifizierende Hochschulabschlüsse. Die Integration eines Bachelorabschlusses in einen Diplomstudiengang ist ebenso ausgeschlossen, wie die Verleihung eines Mastergrades aufgrund eines mit Erfolg abgeschlossenen Diplomstudiengangs.“, so dass „Bachelorabschlüsse (…) grundsätzlich dieselben Berechtigungen wie Diplomabschlüsse der Fachhochschulen (verleihen); konsekutive Masterabschlüsse verleihen dieselben Berechtigungen wie Diplom- und Magisterabschlüsse der Universitäten und gleichgestellten Hochschulen.“

Besoldungsrechtlich bedeutet dies, dass Bachelor- und Diplom-(FH)-Absolventen dem gehobenen Dienst zugeordnet werden, Diplom-Absolventen von Universitäten und gleichgestellten Hochschulen sowie alle Magister und Master-Absolventen dem höheren Dienst.

Erfolgreich akkreditierte Masterabschlüsse an Fachhochschulen werden automatisch dem höheren Dienst zugeordnet, eine explizite Feststellung bei der Akkreditierung muss nicht mehr erfolgen.[1]

Da ne bidne da nismo totalno evropski nastrojeni.
CaCO3

#455 Re: !!!SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by CaCO3 »

Jasmin2803 wrote: i oni se oslanjaju na ECTS!!!
Pa normalno,svi se oslanjaju na ECTS osim Rusije zbog koje nam je ovo Sredoje Novic i plasirao ;)
Svi idu prema EU,samo mi prema Rusiji :D
Jasmin2803

#456 Re: !!!SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by Jasmin2803 »

bree wrote:
Jasmin2803 wrote:
lerdi wrote:Izjednačavanje dipl. sa Bsc je glupost, ali isto tako i dipl. sa Masterom. Jednio pravedno rješenje je ono Saikovo, koje je slično mom:

7.1 stepen - 180 boba (Bsc)
7.2 stepen - 240 boba (Bsc i dipl.)
8 stepen - 300 boba (Magistar/Master)
realno!!
Po meni nije. Opet je dipl 240, a mi sa ekonomije bachelori 180. Nije ok

Nek izmijene bodovanje oa nam daju na faksu 240 bodova pa ce onda biti ok. ipsada da nas je faks i najvise zeznuo.
naravno da nas je faks zeznuo...ove godine su kao dobili akreditaciju kao priznati u Evropi (i to samo za 2 smjera ahahahaha - da uzmu lovu) jel su se prepali - sve manje ljudi upisuje ekonomiju jer raja ne moze da nadje posao sa 3 godine...
Jasmin2803

#457 Re: !!!SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by Jasmin2803 »

madner wrote:Bei der Kultusministerkonferenz (KMK) vom 12. Juni 2003 hieß es: „Die Bachelor- und Masterabschlüsse sind eigenständige berufsqualifizierende Hochschulabschlüsse. Die Integration eines Bachelorabschlusses in einen Diplomstudiengang ist ebenso ausgeschlossen, wie die Verleihung eines Mastergrades aufgrund eines mit Erfolg abgeschlossenen Diplomstudiengangs.“, so dass „Bachelorabschlüsse (…) grundsätzlich dieselben Berechtigungen wie Diplomabschlüsse der Fachhochschulen (verleihen); konsekutive Masterabschlüsse verleihen dieselben Berechtigungen wie Diplom- und Magisterabschlüsse der Universitäten und gleichgestellten Hochschulen.“

Besoldungsrechtlich bedeutet dies, dass Bachelor- und Diplom-(FH)-Absolventen dem gehobenen Dienst zugeordnet werden, Diplom-Absolventen von Universitäten und gleichgestellten Hochschulen sowie alle Magister und Master-Absolventen dem höheren Dienst.

Erfolgreich akkreditierte Masterabschlüsse an Fachhochschulen werden automatisch dem höheren Dienst zugeordnet, eine explizite Feststellung bei der Akkreditierung muss nicht mehr erfolgen.[1]

de reci sekretarici da nam ovo prevede :D :D
CaCO3

#458 Re: !!!SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by CaCO3 »

madner wrote:Bei der Kultusministerkonferenz (KMK) vom 12. Juni 2003 hieß es: „Die Bachelor- und Masterabschlüsse sind eigenständige berufsqualifizierende Hochschulabschlüsse. Die Integration eines Bachelorabschlusses in einen Diplomstudiengang ist ebenso ausgeschlossen, wie die Verleihung eines Mastergrades aufgrund eines mit Erfolg abgeschlossenen Diplomstudiengangs.“, so dass „Bachelorabschlüsse (…) grundsätzlich dieselben Berechtigungen wie Diplomabschlüsse der Fachhochschulen (verleihen); konsekutive Masterabschlüsse verleihen dieselben Berechtigungen wie Diplom- und Magisterabschlüsse der Universitäten und gleichgestellten Hochschulen.“

To je sto je der Kultusministerkonferenz-ministarska konferencija, rekao i ok,to i ovdje svako tumaci i govoi kako hoce,ali ni kod njih jos nije sve implementirano i rijec je o razlicitim novoima obrazovanja i zvanja.
Last edited by CaCO3 on 07/06/2011 11:39, edited 1 time in total.
bree

#459 Re: !!!SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by bree »

Jasmin2803 wrote:Da, ja zasluzujem u mom slucaju da budem na istom nvou kao dipl ekonomisti prijasnjeg sistema i da, zasluzujem mogucnost prijavljivanja na ista radna mjesta na koja se oni mogu prijaviti, da, zasluzujem istu platu.
hahahah pocinjes mi se svidjati.... 8)

:thumbup:
madner

#460 Re: !!!SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by madner »

CaCO3 wrote:

To je sto je der Kultusministerkonferenz-ministarska konferencija, rekao i ok,to i ovdje svako tumaci i govoi kako hoce,ali ni kod njih jos nije sve implementirano.
Ama jeste i to je ono bitno. Dakle ovim je regulisana platni razred i drzavna sluzba. Izjednacena prijasnja diploma i master studij itd...
Pitar s Kariba

#461 Re: !!!SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by Pitar s Kariba »

bree wrote:
Pitar s Kariba wrote:
bree wrote:
Od kad su godine i semestri neko mjerilo. Mozes ti studirat i 10 godina 30 predmeta. Pa o tome se i radi sto su po starom planu u tih 4 ili 4.5 godine imali po osam predmeta godisnje i 8 termina za polaganje.

Ali opet da ne ispadne prebrojavanje, jesdnostavno kolko god da ste imali semestara ili cega vec pa budite iskreni prema sebi i recite da li stvarno mislite da zasluzujete da ste magistri? Eto posteno govoreci.
Zaslužuješ li ti, iskreno, da sa 3 godine budeš dipl.ing.el.(u mom slučaju ETF-a)? Eto pošteno!

I čitavo vrijeme ti potenciraš priču kako može 4 da se izjednači sa 5 a ne može 3 sa 4 i kako je to fer ili nije fer. Sad kad sam ti postavio konkretno pitanje o tome šta je više fer, godine i semestri nisu mjerilo ... Ma daaaj :run:

Da, ja zasluzujem u mom slucaju da budem na istom nvou kao dipl ekonomisti prijasnjeg sistema i da, zasluzujem mogucnost prijavljivanja na ista radna mjesta na koja se oni mogu prijaviti, da, zasluzujem istu platu.
Evo ja zaslužujem da u mom slučaju budem na istom nivou kao Master po novom sistemu, tačnije oni zaslužuju da budu kao ja, i sve ovo ostalo što si nabrojala.
I šta ćemo sad? :-)
CaCO3

#462 Re: !!!SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by CaCO3 »

madner wrote:
CaCO3 wrote:

To je sto je der Kultusministerkonferenz-ministarska konferencija, rekao i ok,to i ovdje svako tumaci i govoi kako hoce,ali ni kod njih jos nije sve implementirano.
Ama jeste i to je ono bitno. Dakle ovim je regulisana platni razred i drzavna sluzba. Izjednacena prijasnja diploma i master studij itd...
Ama nije tacno,nije ovo nikakv zakon nego misljenje konferencije ministara.
S tim da tamo kolega nema bosnjakluka nego te prvo postave i pitaju da vide sta znas raditi,a ne ko kod nas,prvo te pita za diplomu posto ti je stric il daidza direktor i jedini uslov je diploma,a znanje - ma ko te pita.
Sine moj ti poredis Bosnu i Njemacku.Nde budi smijesan.
nellington

#463 Re: !!!SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by nellington »

Image

Jer ja to zaslužujem!
madner

#464 Re: !!!SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by madner »

Pa covjece, Njemacka je federalna drzava i ministarska konferencija jeste jedina koja moze donjeti zakljucke koji vrijede za cijelu drzavu. :roll:

Dakle to je udluka :roll:
Jasmin2803

#465 Re: !!!SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by Jasmin2803 »

Evo ja zaslužujem da u mom slučaju budem na istom nivou kao Master po novom sistemu, tačnije oni zaslužuju da budu kao ja, i sve ovo ostalo što si nabrojala.
I šta ćemo sad? :-)[/quote]

hahahaa idi donesi dvije kafe...
Jasmin2803

#466 Re: !!!SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by Jasmin2803 »

madner wrote:Pa covjece, Njemacka je federalna drzava i ministarska konferencija jeste jedina koja moze donjeti zakljucke koji vrijede za cijelu drzavu. :roll:

sad cu ja zvati Dodika da stavi VETO...
CaCO3

#467 Re: !!!SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by CaCO3 »

madner wrote:Pa covjece, Njemacka je federalna drzava i ministarska konferencija jeste jedina koja moze donjeti zakljucke koji vrijede za cijelu drzavu. :roll:

NIje kraljevina da kraljevi donose odluke koje se ne usvajaju.
Misljenje je misljenje.
Kod njih je takva konfuzija da hoce da ukinu bolonju potpuno i uvedu novi sistem koji je mix starog i novog.

Ode ja raditi,treba i platu zaraditi a vi nastavite pa eto nek vam je sa srecom :D
Last edited by CaCO3 on 07/06/2011 11:46, edited 1 time in total.
moee

#468 Re: !!!SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by moee »

Nije realno da ja sa 3 godine studiranja budem u istoj situaciji kao i moje kolege koji su na to potrosili 4,5 godine zivota. Novi zakon treba da propise poslove koje mogu obavljati Bachelori i poslove koje mogu obavljati Masteri. Eh sad isto tako nije uredu da Diplomirani budu izjednaceni sa Masterima dok ne saberu 300 ECTS. :-)
madner

#469 Re: !!!SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by madner »

CaCO3 wrote:

NIje kraljevina da kraljevi donose odluke koje se ne usvajaju.
Misljenje je misljenje.
Kod njih je takva konfuzija da hoce da ukinu bolonju potpuno i uvedu novi sistem koji je mix starog i novog.

Ode ja raditi,treba i platu zaraditi a vi nastavite pa eto nek vam je sa srecom :D
Valjate gluposti.

http://www.kmk.org/wir-ueber-uns/aufgaben-der-kmk.html
CaCO3

#470 Re: !!!SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by CaCO3 »

moee wrote:Nije realno da ja sa 3 godine studiranja budem u istoj situaciji kao i moje kolege koji su na to potrosili 4,5 godine zivota. Novi zakon treba da propise poslove koje mogu obavljati Bachelori i poslove koje mogu obavljati Masteri. Eh sad isto tako nije uredu da Diplomirani budu izjednaceni sa Masterima dok ne saberu 300 ECTS. :-)
Ti su u pravu jedini ovdje,hajd zdravo.
bree

#471 Re: !!!SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by bree »

Pitar s Kariba wrote:[Evo ja zaslužujem da u mom slučaju budem na istom nivou kao Master po novom sistemu, tačnije oni zaslužuju da budu kao ja, i sve ovo ostalo što si nabrojala.

Pa ovdje se radi o razlicitim fakultetima, jer su izgleda svi fakulteti radili na svoju ruku i negdje doslovno sve prenijeli na tri godine kao sto je slucaj na Ekonomiji, a negdje su prijasnji sistem podijelili na dva, jedan dio strpali bachelor, a drugi u master (po novom) sto je slucaj na drugim fakultetima.
sarajev_o

#472 Re: !!!SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by sarajev_o »

Mene interesuje zasto ovo nije bilo na tv-u i u svim novinama
Jasmin2803

#473 Re: !!!SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by Jasmin2803 »

sarajev_o wrote:Mene interesuje zasto ovo nije bilo na tv-u i u svim novinama
zato sto na tv-u i novinama rade ljudi koji su studirali po starom sistemu... :roll:
sarajev_o

#474 Re: !!!SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by sarajev_o »

Jasmin2803 wrote:
sarajev_o wrote:Mene interesuje zasto ovo nije bilo na tv-u i u svim novinama
zato sto na tv-u i novinama rade ljudi koji su studirali po starom sistemu... :roll:
Upravo,ja ne kontam sto vi koji ste dipl po starom na nas drlje i kamenje,ko god kaze da nije isto gradivo laze,priznajem da je lakse polagati ali kroz svo gradivo prodjemo.Ako se bojite za posao a bojite se to nije opravdan strah jer ce vas zaposliti ako ste dobri a ne radi diplome jer ona sama pare na zaradjuje.
Alkos

#475 Re: !!!SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by Alkos »

bree wrote:
Pitar s Kariba wrote:[Evo ja zaslužujem da u mom slučaju budem na istom nivou kao Master po novom sistemu, tačnije oni zaslužuju da budu kao ja, i sve ovo ostalo što si nabrojala.

Pa ovdje se radi o razlicitim fakultetima, jer su izgleda svi fakulteti radili na svoju ruku i negdje doslovno sve prenijeli na tri godine kao sto je slucaj na Ekonomiji, a negdje su prijasnji sistem podijelili na dva, jedan dio strpali bachelor, a drugi u master (po novom) sto je slucaj na drugim fakultetima.
To je jedina i prava istina, ali i najveci problem! Nazalost, neko ce u tom svemu ispasti dobar, a neko dobro najebati...
Post Reply