Najniža neto plaća u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#451 Re: Najniža neto plaća u FBiH

Post by Bobi »

Ko je pravi vlasnik te koksare?
zippoo87

#452 Re: Najniža neto plaća u FBiH

Post by zippoo87 »

toska wrote: 22/12/2025 17:18 Evo članak na Klix o Koksari, dug 500 miliona, taj i ostale će otplaćivati i naredne generacije.
Krivci su svi, nema nevinih čak ni među radnicima, svi su sve znali, ali računa se da će država (to je svi mi) platiti sve dugove i jos namiriti plate.

Folovi golovi sviju u igri.
Nisu "svi krivi",nego krivci imaju ime i prezime.
Uzmes trenutnu i prosle uprave Koksare...i vidis da je sve ijedan od njih iz SDA.
Ali neka im se ne sudi kao SDA,nego pojedinacno imenom i prezimenom.

I neka im se oduzme sva imovina...koju su ukrali ili stekli preko Koksare.
Ne znam odakle si ti i da li znas ista o Koksari...ali svaki stanovnik TK to zna a najvise znaju iz Lukavca i Tuzle
Last edited by zippoo87 on 22/12/2025 17:42, edited 1 time in total.
zippoo87

#453 Re: Najniža neto plaća u FBiH

Post by zippoo87 »

Bobi wrote: 22/12/2025 17:21 Ko je pravi vlasnik te koksare?
Dionicko drustvo...vecinski vlasnik Vlada TK ili ti ga SDA sa oko 51% a ostali dio su drzali Mittal i neki sitni dionicari
toska

#454 Re: Najniža neto plaća u FBiH

Post by toska »

zippoo87 wrote: 22/12/2025 17:39
toska wrote: 22/12/2025 17:18 Evo članak na Klix o Koksari, dug 500 miliona, taj i ostale će otplaćivati i naredne generacije.
Krivci su svi, nema nevinih čak ni među radnicima, svi su sve znali, ali računa se da će država (to je svi mi) platiti sve dugove i jos namiriti plate.

Uzmes trenutnu i prosle uprave Koksare...i vidis da je sve ijedan od njih iz SDA.

Ne znam odakle si ti i da li znas ista o Koksari...ali svaki stanovnik TK to zna a najvise znaju iz Lukavca i Tuzle
Sve 5, samo ne mogu vise priče o "jadnim radnicima" u javno-državnom sektoru, slično Krivaji o kojoj slušamo već 20, 30 godina. Niko ne kaze da se otvorilo isto ili više radnih mjesta u privatnom sektoru drvne industrije, sta su u Krivaji čekali, državu?

iz KS sam i ne znam detalje.
yoyoyo96

#455 Re: Najniža neto plaća u FBiH

Post by yoyoyo96 »

Imali su sigurno i dobre plate. A sutilo se dok se isplacivalo, kad je doslo do grla onda kukuu..
Ona gospodja iz samostalnog sindikata radnika hemije i nemetala u FBiH je izjavila da se zgrozila platama...

Mislim da su prije i tokom korone poslovali bas dobro.
Putem tendera je vjerovatno izvucena bruka para. Vjerujem da je 800+ ljudi sa dobrom platom previse, sigurno je to moglo drzati 450-500 radnika.
Ima tu finih postrojenja koji mogu donositi novac.
zippoo87

#456 Re: Najniža neto plaća u FBiH

Post by zippoo87 »

Ovaj stecaj sa Koksarom nije najgore sto moze zadesiti nas sve...jer je Mittal pokrenuo arbitrazu,jer su ga mafija iz SDA i iz Tuzilastva TK,pokusali izbaciti iz vlasnistva. Mittal je tuzio na nekom arbitraznom Sudu i najvjerovatnije ce dobiti BiH tu i naravno TK Vlada ce to morati platiti...a rijec je isto od oko milijardu KM. To je jedan ipo budzet TK ...zamislite da godinu ipo cijeli budzet date nekome,bez da potrosite 1 KM...mozete li to zamisliti??
To je sve mafija iz SDA radila,jer je Koksara dugo bila zlatna koka za uhljebljavanje SDA-ovaca.

Vi neki koji branite ovu kriminalnu organizaciju,niste ni svjesni koliko se oni svima nama seru u zivot 30 godina i koliko nas unazadjuju. Umjesto da ih i vi gazite nogama i nalupate,vi podrzavate tu mafiju zbog sake šćara.
Zato se meni gadi svaki pojedinac koji podrzava ovu gamad.
yoyoyo96

#457 Re: Najniža neto plaća u FBiH

Post by yoyoyo96 »

Sve stoji, bez prigovora. Ali narod sjedi kod kuce i dr.ka qrc.
Sva javna preduzeca su pred kolapsom, bile kantonalne ili federalne.
EP kao gigant je pred kolapsom, zeljeznice takodje.

Federalne firme ne mare za kantonalne, razlicite vlasti pa gledaju kad ce kakva past (iako su povezane).
Kao narod smo porazeni, porazili smo sami sebe. B komponenta u drzavi BiH je sama sebi najveci neprijatelj.
zippoo87

#458 Re: Najniža neto plaća u FBiH

Post by zippoo87 »

yoyoyo96 wrote: 22/12/2025 19:43 Sve stoji, bez prigovora. Ali narod sjedi kod kuce i dr.ka qrc.
Sva javna preduzeca su pred kolapsom, bile kantonalne ili federalne.
EP kao gigant je pred kolapsom, zeljeznice takodje.

Federalne firme ne mare za kantonalne, razlicite vlasti pa gledaju kad ce kakva past (iako su povezane).
Kao narod smo porazeni, porazili smo sami sebe. B komponenta u drzavi BiH je sama sebi najveci neprijatelj.
Pa ne moze bas ni narod sve,ako ne zelimo opet da sve unistimo i popalimo a nekako bi opet ovi krimosi isplivali u prvi plan.
Ono sto narodu treba su prvo fer i posteni izbori...evo vec su pocele opstrukcije CIKa i zalzbe i silovanje sistema...najveci neprijatelj nacionalsita su fer i posteni izbori,koje ne mogu pokrasti. Narod kada bi dobio vjeru i povjerenje u sistem,iz revolta bi svi izasli da glasaju i da se njihov glas pika...a onda ne bi bilo onih 300 000 glasova svake izbore,"sigurnih",citaj ukradenih i od uhljeba u sistemu.

Pa nakon fer izbora,onda mozda konacno u klupama pocnemo gledati i nekog pismenog a ne ove frizerke sa kupljenom diplom pravnice,dronfulje kao Vulicku a nepismena 1/1,Majkice raznorazne i tako taj najgori ljudski hamelj,koji su tu samo da dizu ruku i stite gozonje na vrhu a njima velika plata.
Pa onda da ti moralni i sa kredibilitetom mijenjaju i podobne sudije i Tuzioce i cijeli taj pravosudni sistem,koji je isto dio tala i tronosca.

Ne mozes ti od neukog covjeka ocekivati da ti izgradi sistem...sve i da oni to hoce,oni to NE MOGU,NE ZNAJU.
Kod nas je jos problem i sto je narod vecinski nepismen i ovo ne govorim kao floskulu,nego nazalost kao poraznu cinjenicu,jer svaki dan radim sa ljudima svih profila i imam kontakt...ovo je Bogu plakati koliko je sve neuko...od opste nepismenosti,pravopisa pa do elementarnog ne razumijevanja svijeta,politike i drustva oko sebe. A svi ti ljudi imaju pravo glasa...neki glasaju,neki ne,ali svi mogu glasati.

Nas najvise koce nacionalisti i njihove politike torova...gdje ne moze nikada doci do izrazaja KVALITET COVJEKA,nego uvijek etnicka pripadnost je ta koja je glavna a kada zafali rucica i procenata,trpaj sta god imas pri ruci u "sistem".

Zato bi bilo dobro da je svaki stanovnik BiH prvo GRADJANIN,COVJEK,LJUDSKO BICE,FIZICKO LICE jednako pred zakonom a onda iz svojih licnih osjecaja i identiteta neka bude sta god zeli,vjernik,nevjernik,ateista,budista,hetero,gay,koga boli vise K sta vec ljudi sve osjecaju.

Kod nas ovdje ne moze do izrazaja doci nijedan kvalitet,prvo moras biti neka etnija,pa onda sve ostalo...a fino kada odes u EU zivjeti,raditi...niko te nista ne pita,prodjes obuku,dobijes radno odjelo i picis raditi a tamo svi sa Balkana BRACA...svi saradjuju,svi sjede,svi zajedno rade,dijele WG i stanove.
A ovdje trebamo slusati Dodika,Seselja,Vucica,Cosice koji nam govore kako mi eto "ne mozemo jedni sa drugim"...a oni mogu,kada dijele talove,kada kradu,kada uzivaju u povlasticama...ne smeta Dragan Miloradu,ne smeta ni Bakiru,vole se ,sve lijepo ...ali eto narodi bi trebali da se mrze,da njih slusaju.

Ovo je sve tako jednostavno a tako komplikovano... :lol:
Laplace

#459 Re: Najniža neto plaća u FBiH

Post by Laplace »

A znaju kako su se filteri stavljali kad stigne dojava za inspekciju pa opet skidali kad inspekcija ode (ako se dobro sjećam, to su u koksari radili, tj. Lukavčani su pričali da tako rade).
zippoo87

#460 Re: Najniža neto plaća u FBiH

Post by zippoo87 »

Laplace wrote: 24/12/2025 15:26

A znaju kako su se filteri stavljali kad stigne dojava za inspekciju pa opet skidali kad inspekcija ode (ako se dobro sjećam, to su u koksari radili, tj. Lukavčani su pričali da tako rade).
Meni nije zao nijednog radnika Koksare,sve je to iz iste halke i saucesnici su u svakom kriminalu i trovanju i sebe i svojih sugradjana. Sve je to seljadija sa dna kace...ko ne vjeruje,neka pogleda sinosnji dnevnik na BHT i kako pricaju.
Jucer svi kukaju,traze spas...a sve je stelom preko SDA zaposleno.
Uprava isto,sve SDA...uhljebljeno...mozda je neko po FB zapazio glavnog botinjosa SDA,ime mu je Abdel Djozic,on je isto uhljebljen u Koksari,plata 2000 KM,u nekom odboru Koksare...posao mu je da botuje oo FBu...bukvalno nema portala na kojem ne botuje,mozda je neko zapazio.
Na slici u maskirnoj jakni sa lovackom puskom.
Dr Arsla

#461 Re: Najniža neto plaća u FBiH

Post by Dr Arsla »

zippoo87 wrote: 24/12/2025 15:36

Meni nije zao nijednog radnika Koksare,sve je to iz iste halke i saucesnici su u svakom kriminalu i trovanju i sebe i svojih sugradjana. Sve je to seljadija sa dna kace...ko ne vjeruje,neka pogleda sinosnji dnevnik na BHT i kako pricaju.
Uprava isto,sve SDA...uhljebljeno...mozda je neko po FB zapazio glavnog botinjosa SDA,ime mu je Abdel Djozic,on je isto uhljebljen u Koksari,plata 2000 KM,u nekom odboru Koksare...posao mu je da botuje oo FBu...bukvalno nema portala na kojem ne botuje,mozda je neko zapazio.
Taj Abdel je sin od Abida Đozića profesora koji je javno uzimao pare od studenata. Obojica plivaju na priči da su iz Srebrenice mada su pobjegli 92. Seljaci sa dna kace i SDA puleni
zippoo87

#462 Re: Najniža neto plaća u FBiH

Post by zippoo87 »

Ja samo znam da je ovaj upravo to,seljacina sa dna kace a nemam pojma ciji je sin. Na FB sam vidio da pise da je iz Srebrenice ali pola SDA TK je tamo istocnjaci koji su ili protjerani ili pobjegli i onda se uvalili u kriminal i SDA,da ih stiti.
A to je poseban oblik seljadije tamo istocno...sve istocnije od Tuzle...sto dalje,to veca stoka...Zivinice i sela,Banovici i sela,Kalesija,Sapna,itd.
Mraka sa dna kace,sve u kriminalu...uz vrlog nam komandanta Orica,koji je zaduzen za kriminal i utjerivanje dugova i prepade i reketiranje po TK.
sumirprimus

#463 Re: Najniža neto plaća u FBiH

Post by sumirprimus »

Zipo da li si ti za to da se koksara zatvori ili odrzava u zivotu.
zippoo87

#464 Re: Najniža neto plaća u FBiH

Post by zippoo87 »

sumirprimus wrote: 24/12/2025 17:09 Zipo da li si ti za to da se koksara zatvori ili odrzava u zivotu.
Pa vidi...sa aspekta ekonomije i bitnosti koksa u industriji i proizvodnji zeljeza,ja sam da radi.
Ali sada je malo kasno pricati ekonomski o koksari,jer su je doveli u dubiozu od pola milijarde KM.
Evo i Pavgord je odustao,sigurno nije odustao jer je koksara "zlatna koka" 🤣

A Koksara ce nama u TK jos dugo zagorcavati zivot,kada dodje arbitraza na naplatu.

A sto se tice zagadjenja i svega,mislim da je pola Lukavca za to da se Koksara ugasi,ako ne i vise.
sumirprimus

#465 Re: Najniža neto plaća u FBiH

Post by sumirprimus »

Ja sam da se ugasi. Zajedno sa termoelektranom.
Preživjeli smo hak, preživjecemo i ovo.
Zagadjivac manje.
Laplace

#466 Re: Najniža neto plaća u FBiH

Post by Laplace »

Dr Arsla wrote: 24/12/2025 16:14
zippoo87 wrote: 24/12/2025 15:36

Taj Abdel je sin od Abida Đozića profesora koji je javno uzimao pare od studenata. Obojica plivaju na priči da su iz Srebrenice mada su pobjegli 92. Seljaci sa dna kace i SDA puleni
Ako se dobro sjećam, predavao je sociologiju na FF Tuzla. Sjećam se jednom da je trebao držati ispit umjesto našeg profesora. Ispit zakazan za 10 ujutru, njega nema a mi čekamo. Javljaju da će za pola sata pa za sat i tako redom, njega nema do podne a onda kažu "poslije džume" (bio petak). Do 15 sati se nije pojavio,većina studenata odustali. Ne znam da li je iko uspio polagati nispit tog dana.
zippoo87

#467 Re: Najniža neto plaća u FBiH

Post by zippoo87 »

sumirprimus wrote: 24/12/2025 17:17 Ja sam da se ugasi. Zajedno sa termoelektranom.
Zagadjivac manje.
Na TE treba ugraditi savremene filtere ali navodno vec imaju neki,samo ne znam koji i kakvi. Navodno svako malo "iskacu"...sad ne znam konkretno sta je tu problem. Mozda se i laze da imaju filteri ili se mozda gase oo noci i ko zna sta sve,jer sve je to u uvezana halka krimosa.
Toj SDA mafiji nisu bitni ljudi,sjetimo se samo UKCa ,Tulumovica i stimanja tendera dok 2 godine onkoloski pacijenti umiru i vozikaju se po cijeloj BiH ,na zracenje.
Uh koliko se ja naljutim kada vidim svo zlo sto SDA radi i sto je radila,ja bi ih mogao golim rukavama daviti.
Laplace

#468 Re: Najniža neto plaća u FBiH

Post by Laplace »

zippoo87 wrote: 24/12/2025 17:15
sumirprimus wrote: 24/12/2025 17:09 Zipo da li si ti za to da se koksara zatvori ili odrzava u zivotu.
Pa vidi...sa aspekta ekonomije i bitnosti koksa u industriji i proizvodnji zeljeza,ja sam da radi.
Ali sada je malo kasno pricati ekonomski o koksari,jer su je doveli u dubiozu od pola milijarde KM.
Evo i Pavgord je odustao,sigurno nije odustao jer je koksara "zlatna koka" 🤣

A Koksara ce nama u TK jos dugo zagorcavati zivot,kada dodje arbitraza na naplatu.

A sto se tice zagadjenja i svega,mislim da je pola Lukavca za to da se Koksara ugasi,ako ne i vise.
Malo dalje ka Tuzli je (bio, ne zna da li još radi) Siporex. Za spašavanje te firme su mojim roditeljima "privremeno" uzeli dio plate (ne sjećam se koliko procenata) i ikad nisu vratili na puni iznos. U vrijeme kad si morao tražiti vezu da dobiješ njihove blokove, i to vrele sa pokretne trake (moj daidža ih je uspio dobiti u majne od deset dana, ali blok nisi mogao držati u ruci) su poslovali sa gubicima. Baš je trebalo biti talenat da prodaješ više nego što proizvodiš a da opet budeš u gubitku.

A što se Koksare tiče, Lukavčani su tek u radu uspijevali imati crvene krovove.
sumirprimus

#469 Re: Najniža neto plaća u FBiH

Post by sumirprimus »

zippoo87 wrote: 24/12/2025 17:26
sumirprimus wrote: 24/12/2025 17:17 Ja sam da se ugasi. Zajedno sa termoelektranom.
Zagadjivac manje.
Na TE treba ugraditi savremene filtere ali navodno vec imaju neki,samo ne znam koji i kakvi. Navodno svako malo "iskacu"...sad ne znam konkretno sta je tu problem. Mozda se i laze da imaju filteri ili se mozda gase oo noci i ko zna sta sve,jer sve je to u uvezana halka krimosa.
Toj SDA mafiji nisu bitni ljudi,sjetimo se samo UKCa ,Tulumovica i stimanja tendera dok 2 godine onkoloski pacijenti umiru i vozikaju se po cijeloj BiH ,na zracenje.
Uh koliko se ja naljutim kada vidim svo zlo sto SDA radi i sto je radila,ja bi ih mogao golim rukavama daviti.
Koje filtere?
Znas li zašto blok 6.nije radio?
Znas li sta je rjesenje a sto niko neće da kaze?
Nebitna je stranka nekad sda i szbih pa pda. Ko god da dodje isto će biti.
zippoo87

#470 Re: Najniža neto plaća u FBiH

Post by zippoo87 »

sumirprimus wrote: 24/12/2025 17:28
zippoo87 wrote: 24/12/2025 17:26
Zagadjivac manje.
Koje filtere?
Znas li zašto blok 6.nije radio?
Znas li sta je rjesenje a sto niko neće da kaze?
Nebitna je stranka nekad sda i szbih pa pda. Ko god da dodje isto će biti.
Ne znam,ne bavim se time...ako znas napisi. Nemas sta kriti.

Nego nedavno je bio onaj crni oblak dima i kao saoostenje izbacio filter 🤣
yoyoyo96

#471 Re: Najniža neto plaća u FBiH

Post by yoyoyo96 »

Ok, zatvoriti treba jer zagadjuje. Trebalo je ne pokretati GIKIL iza rata. Ali sta ces sa tih 800 ljudi sada? Vjerovatno vuku i zeljeznice FBiH uskoro za sobom, JP Sprecu i branu kao objekat od velikog znacaja za okolinu.
Bez vode osta Lukavac, FCL i FSL vjerovatno ne mogu funkcionisati bez tog JP. Rudnik takodje, kao i TE Tuzla.
Sva su nam javna preduzeca u dugovima.

Lako je bit zatupljen i reci treba gasiti. Ok treba, ali sta dalje kada dodje do ovog kolapsa?

Treba zaustaviti nepotrebne tendere i zaposljavanja. Sacuvati radna mjesta koja su trenutno tu. Rasporedjivat gdje ima viska, napraviti neki sistem.

Trebalo je imati plan sta i kako kada se priblizi to gasenje i onda polako reagovati. Ovo je sve na ho-ruk.
sumirprimus

#472 Re: Najniža neto plaća u FBiH

Post by sumirprimus »

Nije tema, ali znaju svi oni koji zive u zapadnom dijelu Tuzle kakav horor su prezivljavali i preživljavaju zadnjih sedmica. Odokativno se vidi a I osjeti kad.se udahne punim plućima,. A i vidi se na autima golim okom.
Samo sve pozatvarat
peca777

#473 Re: Najniža neto plaća u FBiH

Post by peca777 »

yoyoyo96 wrote: 24/12/2025 17:50 Ali sta ces sa tih 800 ljudi sada?
Nista, tehnoloski visak. Ne kontam sta ces?
Maliodmene

#474 Re: Najniža neto plaća u FBiH

Post by Maliodmene »

Koksara je sluzila za uhljebljenje SDA neradnika, niste svjesni na kakve sve pozicije su primani ljudi, pa sta mislite sto ne smiju otici protestvovat?

Ima jedan vjecnik iz Gracanice, dobio poso gore isto
yoyoyo96

#475 Re: Najniža neto plaća u FBiH

Post by yoyoyo96 »

peca777 wrote: 24/12/2025 17:58
yoyoyo96 wrote: 24/12/2025 17:50 Ali sta ces sa tih 800 ljudi sada?
Nista, tehnoloski visak. Ne kontam sta ces?
Pa ne mozes nista jer nema nikakvog plana. Bezvlasce i sitni kokosari vladaju drzavom.
Sistemski se rade stvari, a ne ho ruk.
Post Reply