Najniža neto plaća u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
zippoo87

#426 Re: Najniža neto plaća u FBiH

Post by zippoo87 »

Prpa.ba wrote: 18/12/2025 15:35
izvrsni direktor wrote: 18/12/2025 13:50 prvo se zale zbog prevelikog povecanje prosle godine, a onda isti ti se sad zale zbog premalog povecanja :lol:
A mozda su u pitanju dvije razlicite grupe ljudi? :?

Podrzavam ovu odluku o povecanju od 27 KM. Da su imali imalo pameti, prosle godine bi stavili povecanje 100-150 KM, i par godina tako, planski, ali hajde ti ista objasni megatrend ekspertima-srednjoskolcima.
Mozemo li isto tako i poskupljenja staviti na "cekanje" i ograniciti na 3-5% godisnje??
Sta kaze na to maher kao ti,sa Harwarda?? 🤣
zippoo87

#427 Re: Najniža neto plaća u FBiH

Post by zippoo87 »

insaneinthebrain wrote: 18/12/2025 13:46 27 KM, raduj se narode. idemo svi pred vjecnu vatru da proslavimo veceras. poniste vatrometa i petardi :izet: :run:

https://www.klix.ba/biznis/finansije/ov ... /251218099
Top povecanje.
1,1 Kg mljevenog mesa 🤣

Mislim,realnost je takva kod nas a i ovdje se previse prica o minimalnoj plati,valjda treba vise pricati o realnoj/medijalnoj ali tesko je nase lihvare natjerati na bilo kakvo povecanje radnicima.

Nego,da pitam i forumske Mahere,hoce li opet praviti proteste zbog povecanja,kada krece apokalipsa??
Da li je i ovih 27 KM "drustveno opasno",kako je nas Faliaga govorio za povecanje od 40 KM? 🤣
Last edited by zippoo87 on 19/12/2025 17:26, edited 1 time in total.
Armin2013

#428 Re: Najniža neto plaća u FBiH

Post by Armin2013 »

Ja ne razumjem zašto se narod uhavtio toliko minimalne plate.
Minimalna plata je plata za osnovne poslove, i nije relano opet neki skok plate kao prošli put, jednostavno firme to ne mogu podnijeti.
A da budem iskren malo je onih koji rade za minimalac, bar gdje je živim.
Prije par dana prijetelj se zaposlio u skladištu, početna plata 1.600,00 KM
k4mi

#429 Re: Najniža neto plaća u FBiH

Post by k4mi »

Armin2013 wrote: 19/12/2025 07:08 Ja ne razumjem zašto se narod uhavtio toliko minimalne plate.
Minimalna plata je plata za osnovne poslove, i nije relano opet neki skok plate kao prošli put, jednostavno firme to ne mogu podnijeti.
pa zato sto je kod nas uvijek nakaradna logika. Firme puno isplacuju na crno hajmo dici minimalac da se poboljsa naplata doprinosa. Slaba naplata komunalnih usluga hajmo dici cijenu da namire ovi sto placaju.

Mada i sa druge strane su cesto pogresna ocekivanja. Ne mozemo ocekivati od drzave da uredbom rijesi da bolje zivimo, ne funkcionise ekonomija tako, barem ne ova trzisna u kojoj se nalazimo.

Treba se raditi na tome da imamo veoma malo ljudi na minimalnoj plati i da tezimo tome da u biti mozemo i ukinuti minimalnu platu.
Armin2013

#430 Re: Najniža neto plaća u FBiH

Post by Armin2013 »

k4mi wrote: 19/12/2025 07:37
Armin2013 wrote: 19/12/2025 07:08 Ja ne razumjem zašto se narod uhavtio toliko minimalne plate.
pa zato sto je kod nas uvijek nakaradna logika. Firme puno isplacuju na crno hajmo dici minimalac da se poboljsa naplata doprinosa. Slaba naplata komunalnih usluga hajmo dici cijenu da namire ovi sto placaju.

Mada i sa druge strane su cesto pogresna ocekivanja. Ne mozemo ocekivati od drzave da uredbom rijesi da bolje zivimo, ne funkcionise ekonomija tako, barem ne ova trzisna u kojoj se nalazimo.

Treba se raditi na tome da imamo veoma malo ljudi na minimalnoj plati i da tezimo tome da u biti mozemo i ukinuti minimalnu platu.
Mi smo tu veliki licemjeri.
Tražimo od države sve a nećemo da damo doprinos.
Svi gledamo da kupimo bez PDVa, po logici bolje meni u džep nego lopovima, donekle se slažem
Prihvatamo jedan dio plate u koverti jer izbjegavamo porez na dohodak

Država mora napuniti budžet, i ne može smanjiti poreze a da ne namakne od nekud taj dio.
I ove promjene moraju ići postepeno, da može priverda podnijeti to.
Prošle godine veliki skok minimalca
Iduće godine ako usvoje fiskalnu reformu to će biti odlično tj da se počne primjenjivat od 01.01.2026, pretpostavka je da će biti više prihoda, onda se može pričati o manjim porezima.
Ova vlada ima nekih pomaka u tom smjeru da se više cijeni radnik, imam i primjedbi na neke odluke ali ok

Treba uzeti u obzir i kretanje tržišta, a EU nije optimistična, pogotovo Njemačka koja je motor EU, po svojim kupcima iz Njemačke vidim da nije bajno već 2 godine

Opet kažem malo ko radi za minmalac, a i ako radi može promjeniti poso, sada bar ima potražnja za radnicima
nivla

#431 Re: Najniža neto plaća u FBiH

Post by nivla »

rade ljudi itekako za minimalac i ni za marku preko, naravno to nekom ko piskara po forumu operisan od realnosti ne moze biti jasno, kao sto mu ne moze biti jasno da zaista postoje biznisi kojim ce ovo biti opterecenje i gdje ce se teziti ka zatvaranju ako bruto izdvajanje ne ostane jednako trenutnom tj ako se ne smanje doprinosi na plate
Armin2013

#432 Re: Najniža neto plaća u FBiH

Post by Armin2013 »

nivla wrote: 19/12/2025 09:47 rade ljudi itekako za minimalac i ni za marku preko, naravno to nekom ko piskara po forumu operisan od realnosti ne moze biti jasno, kao sto mu ne moze biti jasno da zaista postoje biznisi kojim ce ovo biti opterecenje i gdje ce se teziti ka zatvaranju ako bruto izdvajanje ne ostane jednako trenutnom tj ako se ne smanje doprinosi na plate
S drugim dijelom se slažem, ali realno minimalac mora rasti i biznisi koji to ne mogu pratiti će se postepeno gasiti, a čisto sumljam da će u skorije vrijeme doći do smanjenja stopa, bar dok nova fiskalizajia ne zaživi.
Što se tiče drugog dijela, ja živom u Gračanici, i mogu govoriti za Gračanicu, imaš nekoliko firmi gdje se možeš odmah zaposlit plata 1300-1500 KM, srednja stručna sprema (proizvodnja, trgovina, skladište). A juče čujem da ima jedna firma u Gračanici, neću reći koja, da isplaćuje minimalac i još moraš gazdi vratit u kešu. A ja se pitam zašto radnici rade u toj firmi kada mogu naći bolje. Isto se to pitam za pojedine npr tekstilne firme u Gračanici gdje se radnici non stop bune na male plate, pa idi radi u neku drugu firmu za veću platu.
Trappist

#433 Re: Najniža neto plaća u FBiH

Post by Trappist »

Armin2013 wrote: 19/12/2025 09:25
k4mi wrote: 19/12/2025 07:37

Mi smo tu veliki licemjeri.
Tražimo od države sve a nećemo da damo doprinos.
Svi gledamo da kupimo bez PDVa, po logici bolje meni u džep nego lopovima, donekle se slažem
Prihvatamo jedan dio plate u koverti jer izbjegavamo porez na dohodak

Država mora napuniti budžet, i ne može smanjiti poreze a da ne namakne od nekud taj dio.
I ove promjene moraju ići postepeno, da može priverda podnijeti to.
Prošle godine veliki skok minimalca
Iduće godine ako usvoje fiskalnu reformu to će biti odlično tj da se počne primjenjivat od 01.01.2026, pretpostavka je da će biti više prihoda, onda se može pričati o manjim porezima.
Ova vlada ima nekih pomaka u tom smjeru da se više cijeni radnik, imam i primjedbi na neke odluke ali ok

Treba uzeti u obzir i kretanje tržišta, a EU nije optimistična, pogotovo Njemačka koja je motor EU, po svojim kupcima iz Njemačke vidim da nije bajno već 2 godine

Opet kažem malo ko radi za minmalac, a i ako radi može promjeniti poso, sada bar ima potražnja za radnicima
Drzava vec tri godine zaredom ima ogromno povecanje prikupljenog novca u budzet, mislim da je svake godine min 10% vise novca prikupljeno. Je li drzava daje narodu 10% vise "usluga" (puteva, bolnica, parkova itd) svake godine?
Daj...
Armin2013

#434 Re: Najniža neto plaća u FBiH

Post by Armin2013 »

[/quote]
Drzava vec tri godine zaredom ima ogromno povecanje prikupljenog novca u budzet, mislim da je svake godine min 10% vise novca prikupljeno. Je li drzava daje narodu 10% vise "usluga" (puteva, bolnica, parkova itd) svake godine?
Daj...
[/quote]

Država daje puno više nego što mi mislimo. Prije rata sam bio dijete ali dovoljno star da se sjećam, živio sam na selu i oba moja djeda (rahmeli) su se bavili poljoprivredom nisu imali podsticaje, nego su plaćali porez. Sada imaju podsticaji za mlijeko pa za grla, pa za mašine. Pčelari svake godine dobilu podsticaje od opština i FBiH po košnici, pa daj borcima, pa njihovim ženama pa ovome pa onome

Naravno troši i država velike pare na limuzine, namještaj, seketarice, uhljebe, namještene tendere, itd i to se slažem, ali što glasamo za njih ili što ne izađemo na izbore da promijenimo, od rata na ovamo koliko je bilo ciklusa izbora da smo svaki put mijenjali uboli bi valjda jednom.

Sjedimo i kukamo a izlaznost na izbore nikakva, mi ne radimo ništa da popravimo državu nego samo sjedimo po kahvama kukamo i čekamo da nam neko nešto riješi.

I ako mi tako budemo gledali šta ja imam od države, a ne šta država ima od mene ne može nam biti bolje.

Svi se referišemo na Njemačku, ali u Njemačkoj brat brata prijavljuje ako je utaja poreza u pitanju, ako je bacio smeće na ulicu, i dobiju Njemci povrate para od države za koje se naši bauštelci fale, ali koliko im prije toga uzme država
bumerangss

#436 Re: Najniža neto plaća u FBiH

Post by bumerangss »

I nije posteno. Npr evo u zdravstvu uvijek je bilo jedna plata specijaliste su kao dvije medicinske sestre a plata sestre kao dvije plate čstačice. Sad je plata specijaliste 4000 zahvaljujuci sindikatu doktora a plata seatre je 1600 a plata čistačice je 1000 i sad bi eto trebala biti jel 1400 :-) je li to posteno? Pa nije posteno!
Gdje je tu odgovornost za zdravlje pacijenta jer sestra aplicira lijek a čistačica istrese smece i mahne patose
Ona završila 4 osnovne a sestra 8 i 4 srednje i jos pola godine staža i da bude razlika u plati 200 300 km :roll:
Hakiz

#437 Re: Najniža neto plaća u FBiH

Post by Hakiz »

bumerangss wrote: 20/12/2025 13:04
I nije posteno. Npr evo u zdravstvu uvijek je bilo jedna plata specijaliste su kao dvije medicinske sestre a plata sestre kao dvije plate čstačice. Sad je plata specijaliste 4000 zahvaljujuci sindikatu doktora a plata seatre je 1600 a plata čistačice je 1000 i sad bi eto trebala biti jel 1400 :-) je li to posteno? Pa nije posteno!
Gdje je tu odgovornost za zdravlje pacijenta jer sestra aplicira lijek a čistačica istrese smece i mahne patose
Ona završila 4 osnovne a sestra 8 i 4 srednje i jos pola godine staža i da bude razlika u plati 200 300 km :roll:
Ako sestra ima 1.600 a čistačica 800, sestra će biti sposobna da pravilno aplicira lijek.

Ako sestri plata ostane 1.600, a čistačici poraste na 1.400, sestra neće biti u stanju ispravno aplicirati lijek.

Dakle, znanje i sposobnost sestre zavise od plate čistačice. Čistačica je ta koja upravlja sestrom.

OK, da znamo da je tako.
shape of despair

#438 Re: Najniža neto plaća u FBiH

Post by shape of despair »

Znat ce i dalje ali ce biti jos veci bolikurac po domovima dravlja
yoyoyo96

#439 Re: Najniža neto plaća u FBiH

Post by yoyoyo96 »

Ne utice rad i plata cistacice na rad bilo koga u firmi, ali treba biti jasno razgranicena plata nk radnika i plata sss radnika. Isto tako treba razgraniciti i sss i vss.

Cistacica nema nikakvu odgovornost, dok u ovom primjeru, med. tehnicar ima.

Veliki je broj firmi u BiH koje platu daju na ruke. Onda ti tu minimalac znaci (razlika je otici na bolovanje sa 1kKM nego sa 650KM), a da je normalna drzava minimalac bi znacio samo toj kategoriji nk radnika.
Treba napraviti razrede, kao sto su i predlagali.
NK - 1200KM
SSS (IV steoen) 1600KM (vkv (V steoen) malo vise)
VI i VII stepen ne ispod 2000KM.
zippoo87

#440 Re: Najniža neto plaća u FBiH

Post by zippoo87 »

Upravo protiv tih razreda bi se privrednici najvise bunili,posebno ovi Rahmani.
Jer kod njih ko god novi dodje u firmu,uvijek starta sa dna i apsolutno mu ne priznaju nikakve kvalifikacije prije niti iskustvo. Uvijek ide ona cuvena " moras se ti dokazati kod mene". To sto 10 godina radis neki posao i "dokazao si se",to nista ne znaci,kod Rahmana ides od nule,pa ce ti on godisnje,ako budes bas trazio,povecati platu 100 KM,ali ce se prvo israti po tebi kako ti ne vrijedis toliko i kako on tebi tih 100 KM "poklanja",jer je dobar. 🤣

A ovako,ako bi usvojili razrede,odmah ti mora minimum dati to koliko zakon nalaze ,sto njima nikako ne odgovara.
Ja mislim da oni nikada nece pristati na te razrede.
To se kod nas u FBiH nikada nije ni spominjalo...dok su RSu mislim to vec uveli prosle ili pretprosle godine.
bumerangss

#441 Re: Najniža neto plaća u FBiH

Post by bumerangss »

Hakiz wrote: 20/12/2025 14:49
Ako sestra ima 1.600 a čistačica 800, sestra će biti sposobna da pravilno aplicira lijek.

Ako sestri plata ostane 1.600, a čistačici poraste na 1.400, sestra neće biti u stanju ispravno aplicirati lijek.

Dakle, znanje i sposobnost sestre zavise od plate čistačice. Čistačica je ta koja upravlja sestrom.

OK, da znamo da je tako.
Ne nego ce sestra poželiti da bude čistačica jer bolje nemati nikakvu odgovornost ni kontakt sa pacijemtima ngo ce istresti kante i mahnuti patos i 80% vremena presjediti viseći na fb za 1400 sa 4 razreda osnovne nego se skolovati 12 godina, aplicirai lijekove, 100 puta reci "dobar dan, izvolite, sta vam treba, sta vas boli, raditi trijažu i pri tome skoro svaki dan biti izložena makar jednom verbalnom napadu ili prijavi pacijenata pa piši izjave i pravdaj se nadređenim... sve za 1600 KM tj 200 km vise od čistačice :-)
Ozimician

#442 Re: Najniža neto plaća u FBiH

Post by Ozimician »

bumerangss wrote: 20/12/2025 18:16
Hakiz wrote: 20/12/2025 14:49

OK, da znamo da je tako.
Ne nego ce sestra poželiti da bude čistačica jer bolje nemati nikakvu odgovornost ni kontakt sa pacijemtima ngo ce istresti kante i mahnuti patos i 80% vremena presjediti viseći na fb za 1400 sa 4 razreda osnovne nego se skolovati 12 godina, aplicirai lijekove, 100 puta reci "dobar dan, izvolite, sta vam treba, sta vas boli, raditi trijažu i pri tome skoro svaki dan biti izložena makar jednom verbalnom napadu ili prijavi pacijenata pa piši izjave i pravdaj se nadređenim... sve za 1600 KM tj 200 km vise od čistačice :-)
odlično opisano
yoyoyo96

#443 Re: Najniža neto plaća u FBiH

Post by yoyoyo96 »

Pa ako im ne godi neka idu u Pakistan otvarat firme.
To su neki minimumi za dostojanstven zivot na danasnjem vaktu.

Neko se skoluje, ulozi u svoje znanje i treba biti mrtva trka sa cistacicom ili domarom. Cast svima, svaki posao ima svoje mjesto, ne podcjenjujem. Zbog toga od nekadasnjih 500-600 bi imali duplo vise.
Niko ne zagovara razlike od 1000KM medju NK i SSS-a.

Svako bi danas da bude "gazda". Ako ne mozes ispostovati taj minimum, pa brate nije to za tebe.
Ali svako bi da vozi novog mercedesa kroz dvije-tri godine postojanja preduzeca, a radnici ne mogu otici na Vlasic dvije noci od dvije plate.
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#444 Re: Najniža neto plaća u FBiH

Post by laserShow »

yoyoyo96 wrote: 20/12/2025 18:42 Svako bi danas da bude "gazda". Ako ne mozes ispostovati taj minimum, pa brate nije to za tebe.
Vecina vas nema dvije ciste sta znaci imati firmu, malu, srednju, a o velikima da ne pricam.

Ugovaras posao, pripremas ugovore, pravis budzet, puff dodje ti neko i poveca troskove. Kako opstati?

Inace, pogledajte da ekonomiju BIH nose mala i eto srednja preduzeca. Sta kada se ta mala ugase i ostane 10 veliki, ko ce tebi i tvom tati placati penziju?

Reci "ako ne moze isplatiti minimalac 1.500KM treba da se ugasi" a da ne uzme u obzir sve ostale troskove, namete, potrebe, vrstu biznisa, mogu samo uhljebi.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#445 Re: Najniža neto plaća u FBiH

Post by Truba »

Nije nas briga
Dapace puca nam tuki
Jedna propane druga ista se napravi
yoyoyo96

#446 Re: Najniža neto plaća u FBiH

Post by yoyoyo96 »

laserShow wrote: 20/12/2025 19:04
yoyoyo96 wrote: 20/12/2025 18:42 Svako bi danas da bude "gazda". Ako ne mozes ispostovati taj minimum, pa brate nije to za tebe.
Vecina vas nema dvije ciste sta znaci imati firmu, malu, srednju, a o velikima da ne pricam.

Ugovaras posao, pripremas ugovore, pravis budzet, puff dodje ti neko i poveca troskove. Kako opstati?

Inace, pogledajte da ekonomiju BIH nose mala i eto srednja preduzeca. Sta kada se ta mala ugase i ostane 10 veliki, ko ce tebi i tvom tati placati penziju?

Reci "ako ne moze isplatiti minimalac 1.500KM treba da se ugasi" a da ne uzme u obzir sve ostale troskove, namete, potrebe, vrstu biznisa, mogu samo uhljebi.

Penzioni sistem, ovakav kakav je vjerovatno nece dozivjeti mene u penziji sa svim silnim malim i srednjim preduzecima. Avaj druga tema.
Care, svi bi da budu gazde od pocetka. Moraju se rukavi zasukat, steci neki kapital i imati ideju koju ces prodati. A ne otvaras jedan od milion bijelih tehnika ili firmu za PVC. Ili otvaras granap u doba cvjetanja trgovackih centara i kazes ne mogu zaraditi, moram prodavati motulje i rakiju ispod pulta.
Nema se ideje, radi se po sablonu. Vidi ovaj ima pare i ja cu isti takav biznis.

Moja dva poznanika, inace konobari citav zivot. Dosli do nekih para i prostora "do dzaba", i otvore svoju kafanu, bas kafanu. I pazi, njih dvojica sjednu u "separe" i piju citavu noc a zaposlili dvije konobarice. I zatvore za mjesec.

Ti, kao vlasnik , trebas biti zadovoljan sa onim sto je dovoljno za prezivljavanje, a radnike koji ti grade i odrzavaju tu firmu pocastiti. Tvoje ce doci. Imao sam i takvih primjera u komsiluku, ljudi se gradili postepeno i sada su imucniji od vecine, a radnici ih hvale i ne napuštaju.
Zena mi je radila gdje je omjer plate bio 60% u kovertu, pa ti za par dana bolovanja(opravdanog) odbije (iz koverte) 300KM, a voze se, u porodici, tri nova vozila od po 100-150kKM.

Mora se napredovati iz ovog javasluka, privatni sektor svugdje znaci puno rada al i pare, samo kod nas puno rada i kokuzluk.
Svakako da uz uvodjenje tih razreda treba smanjiti i davanja drzavi. Te pare ce se svakako potrositi ovdje, slabo da ce ko sa 1600KM hodati po Parizu svaki mjesec.
zippoo87

#447 Re: Najniža neto plaća u FBiH

Post by zippoo87 »

Kod nas se jako mali broj firmi uopste moze nazvati firmom ili nekim biznisom. Jako mali broj.
Ovo ostalo su sve pokusaji utaje poreza i zakidanja radnika i drzave.
Evo u svakoj kontroli inspekcije, pola kontrolisanih subjekata bude u prekrsaju...90% ih ne izdaje racune.

https://www.klix.ba/biznis/finansije/ve ... /251220019

https://www.klix.ba/biznis/privreda/ins ... /251216067

Ovo je u samo zadnjih par dana.

Dakle,to su sve ti takozvani "bizMismeni",koji kontaju klepiti koju milju na nacin da ce ostetiti nekog drugog,bilo radnika,dobavljaca ili drzavu.
Ima ovakvih i po forumu,koji ovdje na svakoj temi pitaju "imas li ti firmu" :D a oni ne znaju ni sta znaci rijec firma :lol:

I to su ti sto brane utaju poreza i zakidanje drzave i radnika,sa tezom "neka drzava smanji poreze"...jer koliki god da je porez,onom ko daje on je velik...a porezi u svim razvijenim drzavama EU i svijeta su veci nego u BiH ali je najveci prekrsaj u toj drzavi utaja poreza i robija se jako dugo i zbog sitnih iznosa.
A kod nas je SDA napravila svoju mantru,da ako ne krades drzavu,nisi dobar privrednik...nisi uspjesan i nisi "po zakonu" :D
I tako se svi ti koji podrzavaju tu zelenu bagru i ponasaju...ukradi,zavali,ojadi ,zakini,slazi...i oni sebe zovu "privrednicima" :D
A idealno im je bilo dok je bila min plata Fadilova od 400-500 KM i u koverti jos 2 joje ali te dvije nikada ne znas hoces li dobiti...jer bude los mjesec u firmi,nema 2 joje,odes na bolovanje,nema 2 joje,dodje gazda mahmuran na dan kada se dijele plate,nema 2 joje,napravis stetu 20 KM u firmi,nema 2 joje.
E to je idealno bilo...za 6 mjeseci "gazda" vec dobar 50000+ KM samo na zakidanju...radnici mu radili na crno,od obecanih 800 KM plate,dao racnicima po 600 KM ,na crno,onda usput zavalio i kojeg dobavljaca za materijal ili nesto...za par mjeseci,on vec skupio sebi za neko fino auto,50 000 KM :lol:

A u firmi se radi sa masinama sa otpada i naravno uvijek su radnici krivi sto masina ne radi,nikada nije do gazde i njegovog otpada :D
toska

#448 Re: Najniža neto plaća u FBiH

Post by toska »

zippoo87 wrote: 20/12/2025 21:06 Kod nas se jako mali broj firmi uopste moze nazvati firmom ili nekim biznisom. Jako mali broj.
Ovo ostalo su sve pokusaji utaje poreza i zakidanja radnika i drzave.
Evo u svakoj kontroli inspekcije, pola kontrolisanih subjekata bude u prekrsaju...90% ih ne izdaje racune.

https://www.klix.ba/biznis/finansije/ve ... /251220019

https://www.klix.ba/biznis/privreda/ins ... /251216067

Ovo je u samo zadnjih par dana.

Dakle,to su sve ti takozvani "bizMismeni",koji kontaju klepiti koju milju na nacin da ce ostetiti nekog drugog,bilo radnika,dobavljaca ili drzavu.
Ima ovakvih i po forumu,koji ovdje na svakoj temi pitaju "imas li ti firmu" :D a oni ne znaju ni sta znaci rijec firma :lol:

I to su ti sto brane utaju poreza i zakidanje drzave i radnika,sa tezom "neka drzava smanji poreze"...jer koliki god da je porez,onom ko daje on je velik...a porezi u svim razvijenim drzavama EU i svijeta su veci nego u BiH ali je najveci prekrsaj u toj drzavi utaja poreza i robija se jako dugo i zbog sitnih iznosa.
A kod nas je SDA napravila svoju mantru,da ako ne krades drzavu,nisi dobar privrednik...nisi uspjesan i nisi "po zakonu" :D
I tako se svi ti koji podrzavaju tu zelenu bagru i ponasaju...ukradi,zavali,ojadi ,zakini,slazi...i oni sebe zovu "privrednicima" :D
Spoiler
Show
A idealno im je bilo dok je bila min plata Fadilova od 400-500 KM i u koverti jos 2 joje ali te dvije nikada ne znas hoces li dobiti...jer bude los mjesec u firmi,nema 2 joje,odes na bolovanje,nema 2 joje,dodje gazda mahmuran na dan kada se dijele plate,nema 2 joje,napravis stetu 20 KM u firmi,nema 2 joje.
E to je idealno bilo...za 6 mjeseci "gazda" vec dobar 50000+ KM samo na zakidanju...radnici mu radili na crno,od obecanih 800 KM plate,dao racnicima po 600 KM ,na crno,onda usput zavalio i kojeg dobavljaca za materijal ili nesto...za par mjeseci,on vec skupio sebi za neko fino auto,50 000 KM :lol:

A u firmi se radi sa masinama sa otpada i naravno uvijek su radnici krivi sto masina ne radi,nikada nije do gazde i njegovog otpada :D
Važi li to za javna i državna preduzeća ili zakon nije isti za sve, ako nije isti onda nek to pokušaju staviti na papir, hoće al u k....Pravna država ili ubleha? Na kraju će vlasti te dugove namiriti preko leđa svakog stanovnika.

Zaboravalja se zašto je komunizam (ili socijalizam) Istočnog bloka propao?
zippoo87

#449 Re: Najniža neto plaća u FBiH

Post by zippoo87 »

Pa vazi za sve "na papiru" wli ako znamo da su javne firme bile stranacki plijen i da su ih iste te vlasti koristile za isiavanje novca i licno bogacenje,onda si svjestan da su likovi koji su te firme ojadili zasticeni.
Jer to nisu pojedinci,pojedinci padnu...to je cijela sistemska mreza i korupcija,koju stranke cuvaju i bastine.
Pa ako te vec zanimaju te stvari,odes na javni skup SDA,ebo sada vec oni tribine organizuju i pitas licno Bakira sta misli o ovoj temi...jer su to direktno njegovi ljudi i politike i ta halka...vjersko-kriminalna mreza.

Znamo i da su inflitrirani u Pravosudje i da se sve opstruira...lako je pisati ovako sto neko nije ovo,sto neko nije ono...ali istjerati nesto na cistac i boriti se protiv cijelog sistema je sizifova borba.
Valjda ovaj POSKOK skine i koju krupnu ribu,nebitno iz koje stranke.
Last edited by zippoo87 on 22/12/2025 17:36, edited 1 time in total.
toska

#450 Re: Najniža neto plaća u FBiH

Post by toska »

Evo članak na Klix o Koksari, dug 500 miliona, taj i ostale će otplaćivati i naredne generacije.
Krivci su svi, nema nevinih čak ni među radnicima, svi su sve znali, ali računa se da će država (to je svi mi) platiti sve dugove i jos namiriti plate.

Folovi golovi sviju u igri.
Post Reply