Golman reprezentacije BiH

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Locked

Ko treba biti prvi golman reprezentacije?

Nemanja Supić
54
8%
Asmir Begović
392
62%
Kenan Hasagić
156
24%
neko drugi
35
5%

Total votes: 637

Dammme

#451 Re: Supić vs. Hasagić vs. Begović

Post by Dammme »

guerlain wrote:Da nam je država normalna, kao i savez, ova tema bi išla davno pod ključ odnosno ne bi bila ni postavljena!

Lik koji brani u engleskm premiershipu da bude rezerva Supiću (u to vrijeme bez kluba) ili Hasagiću rezerva u polovnjaku iz Turske .... :-)
Hm interesantno razmišljanje, mada čini mi se plitko gledno. Jedno pitanje. Gdje je bio Begović, kada nam je k'o hljeb trebao golman za utakmice protiv Belgije? Koliko se sjećam on je tada još uvijek razmišljao da li da igra za Kanadu :?: :!: ili za nas.
Dabogda on nama bio prvi i najbolji golman kojeg smo imali, narednih 10 godina, ali o nekim stvarima treba ipak bar malo razmisliti, prije nego se napišu.
klixober

#452 Re: Supić vs. Hasagić vs. Begović

Post by klixober »

Dammme wrote:
guerlain wrote:Da nam je država normalna, kao i savez, ova tema bi išla davno pod ključ odnosno ne bi bila ni postavljena!

Lik koji brani u engleskm premiershipu da bude rezerva Supiću (u to vrijeme bez kluba) ili Hasagiću rezerva u polovnjaku iz Turske .... :-)
Hm interesantno razmišljanje, mada čini mi se plitko gledno. Jedno pitanje. Gdje je bio Begović, kada nam je k'o hljeb trebao golman za utakmice protiv Belgije? Koliko se sjećam on je tada još uvijek razmišljao da li da igra za Kanadu :?: :!: ili za nas.
Dabogda on nama bio prvi i najbolji golman kojeg smo imali, narednih 10 godina, ali o nekim stvarima treba ipak bar malo razmisliti, prije nego se napišu.
Begovic protiv Belgije nije imao pravo nastupa,nova pravila su donesena tek nakon toga.Ne moze se njega kriviti sto nije bio pozivan prije jos dok je imao pravo nastupa.A prvi put kad ga je Ciro pozvao,on se i odazvao.
Dammme

#453 Re: Supić vs. Hasagić vs. Begović

Post by Dammme »

komeba wrote:
Dammme wrote:

Begovic protiv Belgije nije imao pravo nastupa,nova pravila su donesena tek nakon toga.Ne moze se njega kriviti sto nije bio pozivan prije jos dok je imao pravo nastupa.A prvi put kad ga je Ciro pozvao,on se i odazvao.
Hm, volio bih da mi daš neki link sa FIFI-ne ili neke slične stranice na kojoj je objavljena ta informacija o izmjeni pravila. Znači nakon 28. marta 2009.
Čisto da utvrdimo činjenice. A što se tiče saveza i njihove neagilnosti, to je svima nama poznata priča.
Globus

#454 Re: Supić vs. Hasagić vs. Begović

Post by Globus »

Jest taj zakon donesen nakon te utakmice Nije mogao branit Begovic u Belgiji... Begovic je odmah pozvan mislim ili malo poslije donosenja tog zakona i odazvo se .. Tako smo i Medunjanina dobili tek sad jer je bio "izgubljen"
Dammme

#455 Re: Supić vs. Hasagić vs. Begović

Post by Dammme »

Evo našao sam ja stranicu. To se desilo na kongresu FIFA-e 3. juna 2009. Evo i link http://www.fifa.com/aboutfifa/federatio ... governance
Pošto je Asmir rođen 20.06. 1987., on je mogao promijeniti državljanstvo(fudbalsko) do 20.06. 2008. po starim pravilima. Koliko se sjećam on je bio spominjan i u planovima selektora mlade reprezentacije kad smo igrali baraž sa Češkom, ali se ne sjećam da li ga je zvao.
Dammme

#456 Re: Supić vs. Hasagić vs. Begović

Post by Dammme »

A i ovo je jedan interesantan link sa zvanične stranice Kanadskog fudbalskog saveza. http://www.canadasoccer.com/tourney/FIF ... tab=roster
Sreća pa nije ušao ni minute na toj utakmici, inače bi ga mogli zaboravit.
guerlain

#457 Re: Supić vs. Hasagić vs. Begović

Post by guerlain »

Dammme wrote:

Slažem se !
Eborg

#458 Re: Supić vs. Hasagić vs. Begović

Post by Eborg »

Dammme wrote:A i ovo je jedan interesantan link sa zvanične stranice Kanadskog fudbalskog saveza. http://www.canadasoccer.com/tourney/FIF ... tab=roster
Mogao bi igrati i da je nastupio na toj tekmi, prijateljske tekme se ne broje. :)
Dammme

#459 Re: Supić vs. Hasagić vs. Begović

Post by Dammme »

Eborg wrote:
Dammme wrote:A i ovo je jedan interesantan link sa zvanične stranice Kanadskog fudbalskog saveza. http://www.canadasoccer.com/tourney/FIF ... tab=roster
Mogao bi igrati i da je nastupio na toj tekmi, prijateljske tekme se ne broje. :)
Ne, ne bi mogao igrati. Zato što se prijateljske utakmice u svim FIFI-nim terminima, bez obzira da li su prijateljske ili takmičarske, smatraju zvaničnim. To su uveli prije par godina (ali i definitivno prije 22.08. 2007., kada je odigrana ova utakmica), u isto vrijeme kada su uveli da se prijateljske utakmice računaju u FIFA ranking. Interesantno je da u tom momentu nije imao još uvijek 21 godinu i mogao je još uvijek birati.
Da se razumijemo, meni je drago što momak brani za nas, ali niti koga treba kovati u zvijezde (bar dok se ne proba), niti koga treba pljuvati. Pogotovo, ne dvojicu momaka koji su časno i pošteno iznijeli na leđima ove kvalifikacije, dok dotični ima 1 minutu nastupa. Ako budemo imali normalnog novog selektora, nek ga odmah protiv Švaba proba. Možda je novi Bufon.
A možda i nije.
Dead Man Walking

#460 Re: Supić vs. Hasagić vs. Begović

Post by Dead Man Walking »

I sjedenje na klupi se racuna kao nastup.
Dammme

#461 Re: Supić vs. Hasagić vs. Begović

Post by Dammme »

Dead Man Walking wrote:I sjedenje na klupi se racuna kao nastup.
Iz ovog tvog posta se ne može skontati je li ovo sarkazam ili ozbiljno misliš?
jeza u ledja

#462 Re: Supić vs. Hasagić vs. Begović

Post by jeza u ledja »

Dammme wrote:
Eborg wrote:
Ne, ne bi mogao igrati. Zato što se prijateljske utakmice u svim FIFI-nim terminima, bez obzira da li su prijateljske ili takmičarske, smatraju zvaničnim. To su uveli prije par godina (ali i definitivno prije 22.08. 2007., kada je odigrana ova utakmica), u isto vrijeme kada su uveli da se prijateljske utakmice računaju u FIFA ranking. Interesantno je da u tom momentu nije imao još uvijek 21 godinu i mogao je još uvijek birati.
Da se razumijemo, meni je drago što momak brani za nas, ali niti koga treba kovati u zvijezde (bar dok se ne proba), niti koga treba pljuvati. Pogotovo, ne dvojicu momaka koji su časno i pošteno iznijeli na leđima ove kvalifikacije, dok dotični ima 1 minutu nastupa. Ako budemo imali normalnog novog selektora, nek ga odmah protiv Švaba proba. Možda je novi Bufon.
A možda i nije.
Ne mogu se vise sjetiti kako je bilo prije, jer komplikuju da te bog sacuva....al znam da danas sigurno bilo koji igrac koji nije odigrao nijednu utakmicu svjetskog ili kontinentalnog prvenstva (u sta se ubrajaju i kvalifikacije) moze u bilo kojoj godini promjeniti sportsko drzavljanstvo.
Znaci neki tamo Bosnjo koji zaigra u recimo prijateljskoj utakmici Svicarske, a recimo ima 25 godina, moze i dalje promjeniti sportsko drzavljanstvo i zaigrati za nas. Dok Begovic i recimo Medunjanin nisu izasli na teren za nas u kvalifikacijama, oni nisu bili uteftereni za BiH (mada sumnjam da se moze mijenjati drzavljanstvo vise puta tamo vamo).

I ne,sjedenje klupi se ne racuna kao nastup.
Dammme

#463 Re: Supić vs. Hasagić vs. Begović

Post by Dammme »

jeza u ledja wrote: Ne mogu se vise sjetiti kako je bilo prije, jer komplikuju da te bog sacuva....al znam da danas sigurno bilo koji igrac koji nije odigrao nijednu utakmicu svjetskog ili kontinentalnog prvenstva (u sta se ubrajaju i kvalifikacije) moze u bilo kojoj godini promjeniti sportsko drzavljanstvo.
Znaci neki tamo Bosnjo koji zaigra u recimo prijateljskoj utakmici Svicarske, a recimo ima 25 godina, moze i dalje promjeniti sportsko drzavljanstvo i zaigrati za nas. Dok Begovic i recimo Medunjanin nisu izasli na teren za nas u kvalifikacijama, oni nisu bili uteftereni za BiH (mada sumnjam da se moze mijenjati drzavljanstvo vise puta tamo vamo).

I ne,sjedenje klupi se ne racuna kao nastup. Ne vise.
Imaš link, postavio sam, sa FIFI-ne stranice. Igrač(sada) može promijeniti (fudbalsko) državljanstvo, samo ako nije igrao za A selekciju neke druge reprezentacije i to može uraditi samo jednom. Osim u specifčnim situacijama stvaranja novih država (raspad SSSR-a, ČSSR-a, SFRJ). To je usvojeno na prijedlog Alžirskog saveza negdje ljetos ove godine na kongresu FIFE na Bahamima(što i Sep ne zna svojoj gu.ici). Koliko ja znam računaju se i prijateljske u FIFI-nim terminima.
jeza u ledja

#464 Re: Supić vs. Hasagić vs. Begović

Post by jeza u ledja »

Dammme wrote:
jeza u ledja wrote: Ne mogu se vise sjetiti kako je bilo prije, jer komplikuju da te bog sacuva....al znam da danas sigurno bilo koji igrac koji nije odigrao nijednu utakmicu svjetskog ili kontinentalnog prvenstva (u sta se ubrajaju i kvalifikacije) moze u bilo kojoj godini promjeniti sportsko drzavljanstvo.

Imaš link, postavio sam, sa FIFI-ne stranice. Igrač(sada) može promijeniti (fudbalsko) državljanstvo, samo ako nije igrao za A selekciju neke druge reprezentacije i to može uraditi samo jednom. Osim u specifčnim situacijama stvaranja novih država (raspad SSSR-a, ČSSR-a, SFRJ). To je usvojeno na prijedlog Alžirskog saveza negdje ljetos ove godine na kongresu FIFE na Bahamima(što i Sep ne zna svojoj gu.ici). Koliko ja znam računaju se i prijateljske u FIFI-nim terminima.
Ne moras mi postavljat link, bila je prica ljetos o tome, a ti si novi kolacic pa se tek sad upoznajes s tim.

Prijateljske utakmice se NE racunaju.
Dammme

#465 Re: Supić vs. Hasagić vs. Begović

Post by Dammme »

jeza u ledja wrote:
Dammme wrote:

Ne moras mi postavljat link, bila je prica ljetos o tome, a ti si novi kolacic pa se tek sad upoznajes s tim.

Prijateljske utakmice se NE racunaju.
Tačno je da nisam učestvovao u toj raspravi ljetos. Možeš li mi reći na kojoj temi se vodila rasprava o tome?
jeza u ledja

#466 Re: Supić vs. Hasagić vs. Begović

Post by jeza u ledja »

ih ko ce to sad traziti. bilo je rasprava na vise tema, pretpostavljam na nekoj od tema u vezi begovica, i na onoj 'potencijalni reprezentativci', a mozda i na onoj 'road to mundial'.
Dammme

#467 Re: Supić vs. Hasagić vs. Begović

Post by Dammme »

Nepotreban post
Last edited by Dammme on 21/12/2009 10:35, edited 1 time in total.
Dammme

#468 Re: Supić vs. Hasagić vs. Begović

Post by Dammme »

Nepotreban post
Last edited by Dammme on 21/12/2009 10:36, edited 1 time in total.
HarnagaHarnaga

#469 Re: Supić vs. Hasagić vs. Begović

Post by HarnagaHarnaga »

Prije je bilo da igrac moze promjeniti sportsko drzavljanstvo do navrsene 21 godine. Nije mogao igrati za bilo koju reprezentaciju (misli se na novu reprezentaciju) na svijetu nego samo za onu cije je drzavljanstvo mogao imati u trenutku dok je igrao za staru reprezentaciju. Tako se uvijek ponovo nasmijem kada kazu kako je eto Pjanic odabrao BiH, a ne Francusku jer je on mogao birati izmedju BiH i Luksemburga. Iz pomenutog razloga Subotic nije mogao igrati za Njemacku.

Po novim pravilima igrac moze promjeniti sportsko drzavljanstvo bez obzira koliko godina ima, ako nije nastupao u utakmicama kvalifikacija ili na samim evropskim ili svjetskim prvenstvima (A reprezentacija).
Npr. jedan Amerikanac (nesto mi zapelo ime, mada znam igraca - cini mi se nesto kao Dzons - igrao za Salke) je nastupao za Njemacku u nekoliko prijateljskih utakmica, a dobio je dozvolu da igra za Ameriku.
jeza u ledja

#470 Re: Supić vs. Hasagić vs. Begović

Post by jeza u ledja »

@ Damme, rekoh ti ja mi smo o ovome vec raspravljali, i sad ja moram trazit samo da bi tebe uvjerio... :roll:

Sta je to gore sto si stavio?
Jesi gledao datum? Nisi jel tako? Ha ja.
Fino smo ti gore rekli da je ljetos izmjenjeno to pravilo. Znaci bio je novi kongres FIFAe i donjeli su neka nova pravila, izmedju ostalog i ovo.

Moras fino pronaci pravi dokument, gdje ti pise fino FIFA Statut, verzija august 2009, a ne onaj tvoj iz 2003-e.

I onda otidji na stranicu 70 (clanak 18. - "Change of Assosication") i pogledaj tamo pod 1a).

dakle:
He has not played a match (either in full or in part) in an official competition at “A” international level for his current Association

Eh, sad potrazi definiciju tog 'official' pa ces skontati da to znaci kvalifikacijska ili turnirska (SP/EP) utakmica.

Znaci prijateljske se ne racunaju. ;-)
Nadam se da si sad zadovoljan. :oops:
jeza u ledja

#471 Re: Supić vs. Hasagić vs. Begović

Post by jeza u ledja »

A kao primjer imas ovog Jermaine Jonesa sto ga Avdaga spomenu.
Dammme

#472 Re: Supić vs. Hasagić vs. Begović

Post by Dammme »

jeza u ledja wrote:@ Damme, rekoh ti ja mi smo o ovome vec raspravljali, i sad ja moram trazit samo da bi tebe uvjerio... :roll:

Sta je to gore sto si stavio?
Jesi gledao datum? Nisi jel tako? Ha ja.
Fino smo ti gore rekli da je ljetos izmjenjeno to pravilo. Znaci bio je novi kongres FIFAe i donjeli su neka nova pravila, izmedju ostalog i ovo.

Moras fino pronaci pravi dokument, gdje ti pise fino FIFA Statut, verzija august 2009, a ne onaj tvoj iz 2003-e.

I onda otidji na stranicu 70 (clanak 18. - "Change of Assosication") i pogledaj tamo pod 1a).

dakle:
He has not played a match (either in full or in part) in an official competition at “A” international level for his current Association

Eh, sad potrazi definiciju tog 'official' pa ces skontati da to znaci kvalifikacijska ili turnirska (SP/EP) utakmica.

Znaci prijateljske se ne racunaju. ;-)
Nadam se da si sad zadovoljan. :oops:
Hvala @ježu. Bez ljutnje. Pošto ste ti i @Harnaga u pravu, prepraviću ove svoje gore postove, svakako smo otišli sa teme.
P.s. Nije baš toliko bajato. Piše na vrhu dokumenta 2007. Pošto su na Bahamima mijenjali samo ovo da se mora odlučiti do 21. godine, misliio sam da je ostalo isto.
-danTe-

#473 Re: Supić vs. Hasagić vs. Begović

Post by -danTe- »

http://soccernet.espn.go.com/feature?id ... nd&cc=5739
Begovic u timu kola po izboru ESPN-a
callmethebreeeze

#474 Re: Supić vs. Hasagić vs. Begović

Post by callmethebreeeze »

jel' ono begovic opet primio go iz penala.
:-)
cyprus

#475 Re: Supić vs. Hasagić vs. Begović

Post by cyprus »

Pa nećemo sad valjda tražit zamjerke golmanu što prima iz penala... :-) Al' šta radi ta odbrana Portsmoutha? :-)
Locked