Kraljevina Jugoslavija

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#451 Re: Kraljevina Jugoslavija

Post by Pera Trta »

Lady Agora wrote:Kako rado zamišljam alternativne istorijske scenarije mislim da je Kraljevina Jugoslavija bila jedna mogućnost
da se rješi pitanje međusobnih odnosa Srba, Hrvata i Bošnjaka.
U suštini sporazumom Cvetković-Maček stvari su krenuli u interesantnom pravcu i otvorena je široka diskusija
koja je mogla biti i nastavljena da komunisti i britanska obavještajna služba nije uvukla Jugoslaviju u rat.
Ne znam kakvu je ulogu u CM sporazumu imala JMO ali bi možda u kasnijoj fazi taj sporazum
mogao predviditi i opstanak Bosne i Hercegovine.
Za mene je Kraljevina Jugoslavija bila posljednja velika šansa da se bez krvi riješe nacionalni konflikti, jer 1941.
godine najveći zločini se još nisu bili desili. Onda je nažalost došao stravični rat i dugogodišnja Titova diktatura
koja je stvari samo zamrznula do novog krvavog rata.
JMO je bila dio sporazuma. Njezin predstavnik Džaferbeg Kulenović je postao dio nove vlade.
Iako je iznenadna smrt dr Spahe samo dva mjeseca prije sporazuma ostavila mjesta špekuacijama, koje traju i danas.
Marija86

#452 Re: Kraljevina Jugoslavija

Post by Marija86 »

Nele9 wrote:

Inače govorimo o klasičnom atentatu na prijestolonasljednika jedne države naredjen od strane visokog funkcionera druge države. Mislim da se to danas zove državni terorizam iliti state sponsored terrorism.
To nije tacno. Srbija nije imala nikakve veze sa atentatom. Apis je to izveo samoinicijativno. Zar zaista mislis da je rukovodstvo Srbije posle dva balkanska rata koji su je potpuno iscrpili bilo toliko ludo da naredi ubistvo prestolonaslednika jedne od najmocnijih zemalja sveta? Naravno da ne mislis. Medjutim druga je stvar ako zelis to da mislis, jer se ipak bosnjacka antisrpska propaganda ne ogranicava na nedavne istorijske dogadjaje vec Srbe hoce da predstavi kao vecne krivce za sve.
Nele9 wrote:
Kakve veze ima KSHS sa pitanjem Bosnjaka? U njoj su Bosnjaci bili niza klasa, bas kao i u SFRJ i od pitanja Slovenaca, Srba i Hrvata, Bosnjaci nisu nikad stigli na red. Doduse, bila su jedan ili dva covjeka koji su se bavili tom problematikom, al' su zato nosali glavu u torbi. Isto k'o sto su bili pojedinci u SFRJ, al' nikad nista nisu mogli uraditi, barem nista znacajno.
Mislim, ni sada Bosnjaci nemaju nista, osim vlastorucno napisanog papira na kojem sami sebe priznaju i daju si neke prava (ne znaju ni oni koja), ali pricati o rjesavanju bosnjackog problema u KSHS...
Bosnjaci nisu postojali tada kao narod tako da nije ni bilo nekakvog bosnjackog problema.
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#453 Re: Kraljevina Jugoslavija

Post by Pera Trta »

Ili što bi rekao jedan Kraljev ministar (pogodi koji?) o planovima za uspostavljanje nove KJ sa VS u njoj iza rata:
"Kao naročito težak uzeti problem muslimana i rešiti ga u ovoj fazi" :roll:
Čuj nije bilo problema...ljudi su htjeli biti priznati kao nacija, nije im se dalo i svi sretni, nema problema? Nije onda bilo ni makedonskog problema, valjda su kralja Aleksandra ubili vetrenjaci ili neke druge karakondžule?
Marija86

#454 Re: Kraljevina Jugoslavija

Post by Marija86 »

Pera Trta wrote: "Kao naročito težak uzeti problem muslimana i rešiti ga u ovoj fazi" :roll:
Čuj nije bilo problema...ljudi su htjeli biti priznati kao nacija, nije im se dalo i svi sretni, nema problema? Nije onda bilo ni makedonskog problema, valjda su kralja Aleksandra ubili vetrenjaci ili neke druge karakondžule?

Ta navodna izjava ima toliko neodredjeno znacenje da moze da znaci bilo sta. Ti si naravno to shvatio onako kako tebi odgovara.

Muslimani su se smatrali svacim, samo ne Bosnjacima. Partija koja je zastupala njihove interese je to najbolje dokazivala svojim imenom: Jugoslovenska Muslimanska Organizacija. Znaci po samom nazivu se da zakljuciti da su bili za Jugoslaviju i da su svoju posebnost zasnivali iskljucivo na veri. Pre nego sto mozda krenes da tvrdis kako nisu smeli da se nazivaju Bosnjacima, podseticu te da je u isto vreme funkcionisala Hrvatska Republikanska Seljacka Stranka kao i Crnogorska Federalisticka Stranka ( koja je inace imala izuzetno malu podrsku medju Crnogorcima ). Ako su oni mogli da u nazivu stranke izraze potpuno drugacije vidjenje uredjenja drzave i nacionalnog pitanja sigurno su mogli i Bosnjaci ... da su postojali. Da ne govorim da je na izborima 1938 JMO bila u koaliciji protiv preuredjenja drzave.
neshto_pisem

#455 Re: Kraljevina Jugoslavija

Post by neshto_pisem »

Nele9 wrote:
Znam. Austro-Ugarskoj nije pružen otpor samo u Sarajevu, već u mnogim dijelovima BiH. Ne, ovi mladići i djevojke su bili ponosni Bošnjaci i Bošnjakinje i ostali bosanski patrioti koji su htjeli da ostave pečat i budućim generacijama daju do znanja da je bilo onih koji su se suprotstavili okupatoru bez obzira na sramnu izdaju Stambola.
znaci u pitanju je austro ugarska okupacija zbog izdaje koju je izvrsio istanbul , znaci istanbul ili tacnije konstantinopolj nije izvrsio okupaciju tih krajeva ? :? :? ...
Ali, ti ovde govoriš o 1878 godini, a ja govorim o raspoloženju lokalnog stanovništva te 1914 godine odnosno stanovništvu koje je bilo spremno linčovati Gavrila velikoSrba. Činjenica je da je Gavrilo bio agent strane sile (Kraljevine Srbije), a nikakav MladoBosanac.
1914. je u bih bilo oko 30% muslimana i 45% srba , i oko 22% hrvata , tako da vecina stanovnistva uopste nije bila protiv gavrila principa ....
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#456 Re: Kraljevina Jugoslavija

Post by Chmoljo »

Marija86 wrote:

Ta navodna izjava ima toliko neodredjeno znacenje da moze da znaci bilo sta. Ti si naravno to shvatio onako kako tebi odgovara.

Muslimani su se smatrali svacim, samo ne Bosnjacima. Partija koja je zastupala njihove interese je to najbolje dokazivala svojim imenom: Jugoslovenska Muslimanska Organizacija. Znaci po samom nazivu se da zakljuciti da su bili za Jugoslaviju i da su svoju posebnost zasnivali iskljucivo na veri. Pre nego sto mozda krenes da tvrdis kako nisu smeli da se nazivaju Bosnjacima, podseticu te da je u isto vreme funkcionisala Hrvatska Republikanska Seljacka Stranka kao i Crnogorska Federalisticka Stranka ( koja je inace imala izuzetno malu podrsku medju Crnogorcima ). Ako su oni mogli da u nazivu stranke izraze potpuno drugacije vidjenje uredjenja drzave i nacionalnog pitanja sigurno su mogli i Bosnjaci ... da su postojali. Da ne govorim da je na izborima 1938 JMO bila u koaliciji protiv preuredjenja drzave.
pokojni patrijarh Pavle reče da nije Srbin onaj ko nije kršten u SPC :mrgreen: volio bih vidjeti tu srpsku naciju bez SPC-a :mrgreen:
Nele9

#457 Re: Kraljevina Jugoslavija

Post by Nele9 »

Marija86 wrote:
Nele9 wrote:

Inače govorimo o klasičnom atentatu na prijestolonasljednika jedne države naredjen od strane visokog funkcionera druge države. Mislim da se to danas zove državni terorizam iliti state sponsored terrorism.
To nije tacno. Srbija nije imala nikakve veze sa atentatom. Apis je to izveo samoinicijativno. Zar zaista mislis da je rukovodstvo Srbije posle dva balkanska rata koji su je potpuno iscrpili bilo toliko ludo da naredi ubistvo prestolonaslednika jedne od najmocnijih zemalja sveta? Naravno da ne mislis. Medjutim druga je stvar ako zelis to da mislis, jer se ipak bosnjacka antisrpska propaganda ne ogranicava na nedavne istorijske dogadjaje vec Srbe hoce da predstavi kao vecne krivce za sve.
Nele9 wrote:
Kakve veze ima KSHS sa pitanjem Bosnjaka? U njoj su Bosnjaci bili niza klasa, bas kao i u SFRJ i od pitanja Slovenaca, Srba i Hrvata, Bosnjaci nisu nikad stigli na red. Doduse, bila su jedan ili dva covjeka koji su se bavili tom problematikom, al' su zato nosali glavu u torbi. Isto k'o sto su bili pojedinci u SFRJ, al' nikad nista nisu mogli uraditi, barem nista znacajno.
Mislim, ni sada Bosnjaci nemaju nista, osim vlastorucno napisanog papira na kojem sami sebe priznaju i daju si neke prava (ne znaju ni oni koja), ali pricati o rjesavanju bosnjackog problema u KSHS...
Bosnjaci nisu postojali tada kao narod tako da nije ni bilo nekakvog bosnjackog problema.

Oprosti, ali ja u pricu da Srbija nije imala nista s atentatom na Franca Ferdinanda vjerujem koliko vjerujem da je Titin cuko skocio na njega i zrtvujuci se spasio ga od sigurne smrti od gelera granate. Ali vjerujem da ti vjerujes u to i da vas jos tome uce. Tesko pusim pricu da je jedan general srpske vojske izorganizovao atnetat s nekolicinom fanatika, koje Srbija nije htjela predati nakon prebjega na njenu teritoriju, i uveo svo ono oruzje i ljude bez icijeg znanja preko teritorije koja je vrvila od srpskih i AU vojnika zbog tenzija nakon vojnih vjeybi od vodjstvom generala Potjoreka.
Bosnjaci postoje vec duuuuuugo, ali im se ponekad spocitavalo pravo na ime i jos stosta u nasoj burnoj historiji.
HZArnel

#458 Re: Kraljevina Jugoslavija

Post by HZArnel »

Jellena85 wrote:Zdravo. Prvi put pisem na ovom forumu i bas me zanima sta Bosnjaci misle o kraljevini Jugoslaviji. Moje misljenje je da je to bila mnogo bolja drzava nego sto je predstavljala komunisticka propaganda i da bi po sve nas bilo mnogo bolje da je ona opstala. Evo i zasto:

1. KAPITALISTICKO UREDJENJE: Nije savrseno , ali je dokazano da je bolje od komunistickog. Pored toga , da je kraljevina opstala posle 1945. Jugoslavija bi sasvim sigurno profitirala od Marsalovog plana zbog svog granicnog polozaja prema Varsavskom paktu. Tada je Jugoslavija bila najrazvijenija drzava na Balkanu, a Grckoj je skoro jedina grana privrede bila poljoprivreda. Ako je Grcka sada ovako razvijena , mozemo zamisliti kakva bi tek Jugoslavija bila.

2. DEMOKRATIJA: U slucaju Jugoslavije nije bila potpuna zbog velikih ovlascenja koje je kralj imao , a imala je i prekide ako uzmemo u obzir sestojanuarsku diktaturu. Uprkos tome , demokratija i sloboda govora su ipak postojale , a Jugoslavija je bila medju najdemokratskijim drzavama sveta zajedno sa Francuskom , V. Britanijom, Cehoslovackom , nordijskim i zemljama Beneluksa. Sve okolne zemlje su imale neki vid totalitarnog rezima. Sa vremenom , ta jugoslovenska delimicna demokratija bi vrlo brzo izrasla u pravu.

3. PRO-ZAPADNA ORIJENTACIJA: Kad se uzme u obzir sasvim izvesno sazrevanje demokratije i ekonomski razvoj podstaknut Marsalovim planom , rekla bih da bi pro-zapadna orijentacija kraljevine izmedju dva svetska rata sasvim sigurno dovele do ranog pristupanja Jugoslavije organizacijama poput NATO i EU.

4. DOBRA UNUTRASNJA POLITIKA: Za razliku od SFRJ kojoj je politika bila razjedinjavanje Jugoslovena u sest manjih nacija i drzava , kraljevina je nastavila proces ujedinjenja nacije koji je danas odavno zavrsen u Nemackoj i Italiji ,a kod nas prekinut dolaskom komunista na vlast. Njena ideologija je bila da su Srbi, Hrvati i Slovenci ( danas mozemo dodati Makedonce , Crnogorde i Bosnjake ) jedan narod i bila je prihvacena i od Srba i od Hrvata i od Slovenaca urkos sukobima koji su se odvijali na unutrasnjem planu. Takvi sukobi su postojali i u Nemackoj pa su s vremenom prevazidjeni , a s obzirom na sporazum Cvetkovic-Macek verujem da je ocigledno da su i kod nas bili na dobrom putu da budu reseni.

Pricala sam s nekim pristalicama kraljevine i u razgovoru s njima kao i uz neko moje dodatno raspitivanje stekla utisak da bi sva zla koja su se desila na ovom prostoru od Jasenovca do Srebrenice bila izbegnuta samo da je demokratska Jugoslavija bila sacuvana ... a to samo dovodi do zakljucka da je jugoslovensko simbolicko pristupanje trojnom paktu bio i te kako mudar potez.
Image
Zdravo i tebi.Kraljevina Jugoslavija?Pitala si forumase,s obzirom da se ubrajam medju doticne,odgovoricu ti kakva je bila:fuj,banda prevrtljiva, prevarantska.
1)Grcku danas nesmatram razvijenom drzavom,hebo drzavu koja namoli Slovence za "zajam".Kapitalizam,mozda nije savrsen,ali boljeg uredjena nemamo.Na ostatak nemam sta da dodam.
2)Kralj=despot,kakva crna demokratija,Aco K.,ako za njegovo doba mozes reci da "demokratija nije bila potpuna"onda svaka ti dala :mrgreen:
Ne da nije bila nepotpuna,nego je i nije ni bilo.Tiranija do grla.Dalji dio posta u stavku 2. si vjerovatno pogrijesila drzavu.Bila je monarhija,doduse sa ustavom i to kakvim simpa ustavom.
3)prozapadna orijentacija?Mislis naNjemce?Onda mislimo na nacionaliste-fasiste?Analogno tome na soviniste?Jer nacionalista na Balkanu nema,sve sami go sovinist.Ili smo pak precizniji pa smo pomislili na ratno stanje tokom 2 w.w.pa sporazum u Becu?
I kakvo crno pristupanje EU ili NATU,pa nece oni kamen na pleca,nisu budale.Jedino sto ja tu vidim da je prozapadno,je pokusaj ustanavljanja jedne nacije,al nacije u kojoj bi kralj imao (slobodno mogu reci)apsolutnu moc,sto mu je i plan bio.Vidis sta je radio?Rekao je hebo Srbe,Svabe i Engleze,hocu ja da vladam cijelim Balkanom!Ja Srb?Odakle ti to more,ja sam kralj!-bukvalno je ovako zvucala njegova pohlepa i bezobrazluk,kralj koga bi da se slucajno nasao u Francuskoj tokom kraja 18 stoljeca,Robesspierre rado poslao na giljotinu.Ja bi mu plosk'o.Valjda sad ima Boga,pa nek' mu sudi.
4)rekoh ti ja,sve je to kraljevo maslo,kako da sto bolje utvrdi svoj apsolutizam.
ps.Na Americku sadaku nikad ne bih pristao,sta ce nam to. :wink:
HZArnel

#459 Re: Kraljevina Jugoslavija

Post by HZArnel »

BSn wrote:Kakve veze ima KSHS sa pitanjem Bosnjaka? U njoj su Bosnjaci bili niza klasa, bas kao i u SFRJ i od pitanja Slovenaca, Srba i Hrvata, Bosnjaci nisu nikad stigli na red. Doduse, bila su jedan ili dva covjeka koji su se bavili tom problematikom, al' su zato nosali glavu u torbi. Isto k'o sto su bili pojedinci u SFRJ, al' nikad nista nisu mogli uraditi, barem nista znacajno.
Mislim, ni sada Bosnjaci nemaju nista, osim vlastorucno napisanog papira na kojem sami sebe priznaju i daju si neke prava (ne znaju ni oni koja), ali pricati o rjesavanju bosnjackog problema u KSHS... :-)
Ti se salis il' otvoreno lazes?
Preispitaj svoje porijeklo,mozda ti je pradid gradio piramide,mozda cak i po Fojnici? :wink:
Nele9

#460 Re: Kraljevina Jugoslavija

Post by Nele9 »

neshto_pisem wrote:
Nele9 wrote:
Znam. Austro-Ugarskoj nije pružen otpor samo u Sarajevu, već u mnogim dijelovima BiH. Ne, ovi mladići i djevojke su bili ponosni Bošnjaci i Bošnjakinje i ostali bosanski patrioti koji su htjeli da ostave pečat i budućim generacijama daju do znanja da je bilo onih koji su se suprotstavili okupatoru bez obzira na sramnu izdaju Stambola.
znaci u pitanju je austro ugarska okupacija zbog izdaje koju je izvrsio istanbul , znaci istanbul ili tacnije konstantinopolj nije izvrsio okupaciju tih krajeva ? :? :? ...
Ali, ti ovde govoriš o 1878 godini, a ja govorim o raspoloženju lokalnog stanovništva te 1914 godine odnosno stanovništvu koje je bilo spremno linčovati Gavrila velikoSrba. Činjenica je da je Gavrilo bio agent strane sile (Kraljevine Srbije), a nikakav MladoBosanac.
1914. je u bih bilo oko 30% muslimana i 45% srba , i oko 22% hrvata , tako da vecina stanovnistva uopste nije bila protiv gavrila principa ....
Uf....Osmanlije jesu okupirale Bosnu 1463 godine. Otici cemo preduboko, ali nije bilo vizije s nase strane a Osmanlije nisu pokazale nikakvog interesa da ojacaju poziciju Bosne prije AU okupacije.
E, a ovako nastade politiko/nacionalno/vjerski vakuum u bosnjackom bicu, ali o tome cemo drugom prilikom

Year Muslim % Orthodox % Catholic % Jewish % Total
1879 448,613 38.7% 496,485 42.9% 209,391 18.1% 3,675 0.3% 1,584,164
1885 492,710 36.9% 571,250 42.8% 265,788 19.9% 5,805 0.4% 1,336,091
1895 548,632 35% 673,246 42.9% 334,142 21.3% 8,213 0.5% 1,568,092
1910 612,137 32.2% 825,418 43.5% 434,061 22.9% 11,868 0.6% 1,898,044
neshto_pisem

#461 Re: Kraljevina Jugoslavija

Post by neshto_pisem »

sta osmanlije uopste imaju da stite bosnu od austrije , kad su turci okupirali ta podrucja , ako cemo iskreno cak i danasnja turska je istorijski bila naseljena grcima , jermenima i hetitima , konstantinopolj je bio preko 2000 godina grcki grad , mozda cak i 2400 godina , poceo kao grad bizantion , i na kraju postao srediste carstva ...
a 550 godina je turski ...
cak je i ime istanbul grckog porijekla ... kapadokija , anadolija , sve grcki nazivi ...

turci su dosli iz mongolije ili iz kazahstana , i otkud im pravo da zadrze zemlje koje su okupirali , ili da ih stite od austrije ?
jedino su imali pravo na ono gdje su postali vecina (danasnja turska) , sve ostalo pripada narodima koji su tu zivjeli i prije njih ...

na kraju krajeva i arapi su digli ustanak protiv otomanskog carstva i poveli pokret za oslobodjenje , ako se ne varam 1912. godine .

i na kraju krajeva bosna je oko 1870. imala oko 65% hriscana (i pravoslavnih i katolika) , tako da u njihovo ime otomani igurno nisu nista trebali cuvati od austrije ...

a za turke je bosna predstavljala provinciju carstva kao i sve druge provincije , bilo da se radi o africi , balkanu ili bliskom istoku ...

nacionalni preporodi i nacinalni identitet je poceo u evropi u 19tom vijeku , mozda i malo ranije u nekim zemljama ...
i radio je na afirmisanju nacija , stvaranju nacionalnih drzava , odbacivanju crkve i slicno ...

u turskom carstvu taj pojam je bio stran , stanovnistvo se identifikovali prventstveno po religiji i pripadnosti carstvu ...
turski nacionalni pokret se desio tek 1908. godine sa ataturkom koji je zakljucio da je potrebno stvoriti naciju po ugledu na evropske nacije i sekularnu drzavu , jer je smatrao da je turska zaostajala za ostalim naprednijim evropskim drzavama upravo zbog zaostalog feudalizma i ne odijeljenosti vjere od drzave ... tako je pricao sam u svojim govorima ...
Konjanik

#462 Re: Kraljevina Jugoslavija

Post by Konjanik »

za dvije djevojke iz Srbije pod nikom :Jelena85 i Marija 86 Vama dvima je sigurno jako dosadno ili ste podmladak SRS Srbije pa ono stvarno imate zivaca i potrebu da raspravljate i branite postojanje jeste fasisticke neodrzive, zatucale hvala Bogu sto ne postoji takvo nesto opet -Kraljevine Jugoslavije odnosno kraljevine srba,hrvata i slovenaca.
Meni fakat nije jasno evo i ja sam rodjen 1986 godine mi smo generacija, meni je licno idiotizam raspravljat s nekim ko je moje godiste o propalim politickim projektima na nesretnom Balkanu .Odakle Vama dvima toliko zivaca , nervi i volje da uopste raspravljate sa Bosnjacima o Kraljevini jugoslaviji ???Heeeellooo!!Ili ste lude ili Vam treba akcije 8-) hajte kod mene u Zenicu da Vas saslusam o tome dok ispijamo domacu rakiju u mojoj sobi i gledamo MTV , kasnije cemo igrat zaloga dovest cu ja jos jednog svog jarana 8-) mocemo ostat citavu noc nije frka
neshto_pisem

#463 Re: Kraljevina Jugoslavija

Post by neshto_pisem »

pa cim dajes kvalifikacije kraljevine jugoslavije kao "zatucane , fasisticke , retrogradne" , samim tim i sam ucestvujes u raspravi , a i nije bas da ti nije svejedno "kao mladoj osobi koju to ne zanima" ...
Konjanik

#464 Re: Kraljevina Jugoslavija

Post by Konjanik »

neshto_pisem wrote:pa cim dajes kvalifikacije kraljevine jugoslavije kao "zatucane , fasisticke , retrogradne" , samim tim i sam ucestvujes u raspravi , a i nije bas da ti nije svejedno "kao mladoj osobi koju to ne zanima" ...
A ti cim imas potrebu da me komentiras znaci da te je uvrijedilo moje negodovanje o tom propalom starom politickom uredjenju :dance: i fakat ne pricam sa zenama o politici i sa mladjom rajoj ne pricam o historiji vjerujem da je to gubljenje vremena.
ponizni

#465 Re: Kraljevina Jugoslavija

Post by ponizni »

Kraljevina Jug. je glupost kao i sve Jugoslavije.
nosara

#466 Re: Kraljevina Jugoslavija

Post by nosara »

ponizni wrote:Kraljevina Jug. je glupost kao i sve Jugoslavije.
SFRJ je bila posljednja Drzava na ovim prostorima... Glupost je ono sto ti pises... :wink:
Konjanik

#467 Re: Kraljevina Jugoslavija

Post by Konjanik »

ponizni wrote:Kraljevina Jug. je glupost kao i sve Jugoslavije.
Da je valjalo - trajalo bi!
dr.Gonzo

#468 Re: Kraljevina Jugoslavija

Post by dr.Gonzo »

Inace je poznato da sve dobre stvari traju beskonacno!
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#469 Re: Kraljevina Jugoslavija

Post by Chmoljo »

ne dižite tenzije, ne pominjite mi penzije :mrgreen:
bokakotorska

#470 Re: Kraljevina Jugoslavija

Post by bokakotorska »

Da probamo ovako, bez obzira ko sta preferira, da li se slazemo ? :

Evropske drzave, nosioci politicke Evrope, od 1918 pa sve do 1989 imaju jednu konstantu u svojoj politici, a ta je

unistenje komunizma. :zoka:
Pera Trta

#471 Re: Kraljevina Jugoslavija

Post by Pera Trta »

bokakotorska wrote:Da probamo ovako, bez obzira ko sta preferira, da li se slazemo ? :

Evropske drzave, nosioci politicke Evrope, od 1918 pa sve do 1989 imaju jednu konstantu u svojoj politici, a ta je

Ja se uglavnom slažem.
Ali kako se to uklapa u osnivanje Kraljevine SHS?
bokakotorska

#472 Re: Kraljevina Jugoslavija

Post by bokakotorska »

Pera Trta wrote:
bokakotorska wrote:Da probamo ovako, bez obzira ko sta preferira, da li se slazemo ? :

Ja se uglavnom slažem.
Ali kako se to uklapa u osnivanje Kraljevine SHS?
Pero majstore ona se uklapa u to,

a ne to u nju.

Ona je i stvorena kao brana sirenju komunisticke revolucije dalje.

Ona je bila samo sredstvo da se ostvari cilj. Kao i nedavno uostalom. :)

Da dodam, nadam se bez potpuno nepotrebnog dizanja juznoslovenskih strasti :

Na teritorijama porazene Nemacke i porazene i unistene Austro Ugarske doslo je do pobuna koje su jednim delom isle - bile podrzavane od strane SSSRa - ka komunizmu (Broz i ekipa u komsiluku).
Drugi main streem bio je fasizam koji je bujao lagano o u Austriji odakle je Adolf i dosao i u Nemackoj....
Pera Trta

#473 Re: Kraljevina Jugoslavija

Post by Pera Trta »

Ali ne možeš poreći da je time odata zahvalnost i data nagrada Srbiji za to što je iskrvarila u ratu. I ne možeš poreći da je SHS od početka do kraja bila proširena Srbija, bar po shvatanju i načinu vladanja i dinastije i svih bezbroj vlada koliko se izmijenilo za tih dvadesetak godina.
Dakle, i to je razlog. Srbija je morala dobiti svoje, a Hrvati i Slovenci se otcijepili od Austro-Ugarske i odlučili da se prisajedine, nadajući se fer odnosima u novoj državi.
Ako kraljevsku Jugoslaviju shvatimo kao branioca od komunizma, možemo reći da je svoju antikomunističku politiku dosljedno sprovodila. I efikasno. Ali je svojim načinom vladanja toliko dotužila svima osim dijelu Srba (ne svim, siguran sam), tako da su baš komunisti uspjeli u ratu da navuku narod na priču o novom društvu i novoj državi koja će iznići na ruševinama kraljevine. I tako je iznikla jedna od najtvrdokornijih komunističkih država, koja je, krijući se iza "ljudskog" lika svog komunizma, remetila planove Zapada ne samo na Balkanu, već donekle i na globalnom nivou, kupeći oko sebe tek oslobođene, siromašne kolonijalne posjede diljem svijeta.
Ali to je druga tema, i ona je na ovom forumu još uvijek predstavljena u vidu bajke o bratstvu i jedinstvu i divnom, sretnom i bogatom životu.
bokakotorska

#474 Re: Kraljevina Jugoslavija

Post by bokakotorska »

Hm uvlacis me na teren po kom smo vec toliko puta klizali i proklizavali.

Da probamo ovako, toj politickoj Evropi 1918 – 1920 prioritet je bio spreciti revoluciju.
Toj novoj drzavi trebala je stabilnost.
Tu nije bilo mesta za demokratsku evoluciju uz sve spanjolske borce i Pavelica okolo.
Odgovarao je cvrst rezim. Bio je cvrst rezim - nista cvrsci niti meksi no u ostaloj Evropi toga vremena.

Ne verujem u politicke zahvalnosti, a kada pominjes krvarenje u ratu to je bila samo garancija zapadu da nema odstupanja sa strane SHSa i nije ga ni bilo sto se tice te strane koja jeste iskrvarila protiv Nemacke, Austrije i Turske pre toga.

Nema u politici zahvalnosti vec ucestvovanja u zajednickom projektu sa razlicitim interesima.

Svakako da u odsustvu demokratskog relaksiranog sistema - daleko od fasista i komunista (na pr Skandinavske zemlje) – izostala je i evolucija drustva kakvu smo mogli zeleti i svakako da je poluga vlasti kroz dinastiju Karadjordjevica ostala istoga korena.

Ne mogu se sloziti ni sa kakvom prosirenom Srbijom, jer je Srbija zrtvovana tom SHSu. Nje jednostavno nema. Nema je ni kada se poslo na ustupak zvani Banovina Hrvtaska. Ni tada nema protiv teze u nekakvoj Banovini Srbiji.
Srbija koje nema ali koju stalno pominju ovde kao neku dezurnu babarogu - ispirku za razne fasisticko - komunisticke svinjarije kasnije, jednostavno nema.
To je fikcija koja se stalno pominje ali za koju nema ni jednog validnog, zasnovanog dokaza.
Govorim o periodu 1918 – 1941.
Mir svima i umalo da zaboravim Sretna Nova godina :)
Last edited by bokakotorska on 14/01/2011 19:52, edited 1 time in total.
Jazz_Junkie

#475 Re: Kraljevina Jugoslavija

Post by Jazz_Junkie »

"Bajka" o bratstvu i jedinstvu ipak ima daleko jace uporiste nego tvoji revizionisticki pogledi na povijest jugoslavenskog prostora. Da si rekao Rumunija ili cak Sovjetski savez, mogao bi se donekle slozit sa klasifikacijom rezima, ali nazivanjem Jugoslavije "jednim od najtvrdokornijih komunistickih rezima" sigurno ide pod ruku sa iskrivljenom slikom o dogadjanjima i u Drugom svjetskom ratu. Koje je to zapadne planove remetila komunisticka vlast u Jugoslaviji? Zasto su zapadni interesi bitniji od domacih? Kao da si politicko obrazovanje dobio od Dzafer-bega Kulenovica.
Post Reply