Jellena85 wrote:Zdravo. Prvi put pisem na ovom forumu i bas me zanima sta Bosnjaci misle o kraljevini Jugoslaviji. Moje misljenje je da je to bila mnogo bolja drzava nego sto je predstavljala komunisticka propaganda i da bi po sve nas bilo mnogo bolje da je ona opstala. Evo i zasto:
1. KAPITALISTICKO UREDJENJE: Nije savrseno , ali je dokazano da je bolje od komunistickog. Pored toga , da je kraljevina opstala posle 1945. Jugoslavija bi sasvim sigurno profitirala od Marsalovog plana zbog svog granicnog polozaja prema Varsavskom paktu. Tada je Jugoslavija bila najrazvijenija drzava na Balkanu, a Grckoj je skoro jedina grana privrede bila poljoprivreda. Ako je Grcka sada ovako razvijena , mozemo zamisliti kakva bi tek Jugoslavija bila.
2. DEMOKRATIJA: U slucaju Jugoslavije nije bila potpuna zbog velikih ovlascenja koje je kralj imao , a imala je i prekide ako uzmemo u obzir sestojanuarsku diktaturu. Uprkos tome , demokratija i sloboda govora su ipak postojale , a Jugoslavija je bila medju najdemokratskijim drzavama sveta zajedno sa Francuskom , V. Britanijom, Cehoslovackom , nordijskim i zemljama Beneluksa. Sve okolne zemlje su imale neki vid totalitarnog rezima. Sa vremenom , ta jugoslovenska delimicna demokratija bi vrlo brzo izrasla u pravu.
3. PRO-ZAPADNA ORIJENTACIJA: Kad se uzme u obzir sasvim izvesno sazrevanje demokratije i ekonomski razvoj podstaknut Marsalovim planom , rekla bih da bi pro-zapadna orijentacija kraljevine izmedju dva svetska rata sasvim sigurno dovele do ranog pristupanja Jugoslavije organizacijama poput NATO i EU.
4. DOBRA UNUTRASNJA POLITIKA: Za razliku od SFRJ kojoj je politika bila razjedinjavanje Jugoslovena u sest manjih nacija i drzava , kraljevina je nastavila proces ujedinjenja nacije koji je danas odavno zavrsen u Nemackoj i Italiji ,a kod nas prekinut dolaskom komunista na vlast. Njena ideologija je bila da su Srbi, Hrvati i Slovenci ( danas mozemo dodati Makedonce , Crnogorde i Bosnjake ) jedan narod i bila je prihvacena i od Srba i od Hrvata i od Slovenaca urkos sukobima koji su se odvijali na unutrasnjem planu. Takvi sukobi su postojali i u Nemackoj pa su s vremenom prevazidjeni , a s obzirom na sporazum Cvetkovic-Macek verujem da je ocigledno da su i kod nas bili na dobrom putu da budu reseni.
Pricala sam s nekim pristalicama kraljevine i u razgovoru s njima kao i uz neko moje dodatno raspitivanje stekla utisak da bi sva zla koja su se desila na ovom prostoru od Jasenovca do Srebrenice bila izbegnuta samo da je demokratska Jugoslavija bila sacuvana ... a to samo dovodi do zakljucka da je jugoslovensko simbolicko pristupanje trojnom paktu bio i te kako mudar potez.

Zdravo i tebi.Kraljevina Jugoslavija?Pitala si forumase,s obzirom da se ubrajam medju doticne,odgovoricu ti kakva je bila:fuj,banda prevrtljiva, prevarantska.
1)Grcku danas nesmatram razvijenom drzavom,hebo drzavu koja namoli Slovence za "zajam".Kapitalizam,mozda nije savrsen,ali boljeg uredjena nemamo.Na ostatak nemam sta da dodam.
2)Kralj=despot,kakva crna demokratija,Aco K.,ako za njegovo doba mozes reci da "demokratija nije bila potpuna"onda svaka ti dala
Ne da nije bila nepotpuna,nego je i nije ni bilo.Tiranija do grla.Dalji dio posta u stavku 2. si vjerovatno pogrijesila drzavu.Bila je monarhija,doduse sa ustavom i to kakvim simpa ustavom.
3)prozapadna orijentacija?Mislis naNjemce?Onda mislimo na nacionaliste-fasiste?Analogno tome na soviniste?Jer nacionalista na Balkanu nema,sve sami go sovinist.Ili smo pak precizniji pa smo pomislili na ratno stanje tokom 2 w.w.pa sporazum u Becu?
I kakvo crno pristupanje EU ili NATU,pa nece oni kamen na pleca,nisu budale.Jedino sto ja tu vidim da je prozapadno,je pokusaj ustanavljanja jedne nacije,al nacije u kojoj bi kralj imao (slobodno mogu reci)apsolutnu moc,sto mu je i plan bio.Vidis sta je radio?Rekao je hebo Srbe,Svabe i Engleze,hocu ja da vladam cijelim Balkanom!Ja Srb?Odakle ti to more,ja sam kralj!-bukvalno je ovako zvucala njegova pohlepa i bezobrazluk,kralj koga bi da se slucajno nasao u Francuskoj tokom kraja 18 stoljeca,Robesspierre rado poslao na giljotinu.Ja bi mu plosk'o.Valjda sad ima Boga,pa nek' mu sudi.
4)rekoh ti ja,sve je to kraljevo maslo,kako da sto bolje utvrdi svoj apsolutizam.
ps.Na Americku sadaku nikad ne bih pristao,sta ce nam to.