Pocetak rata u Sarajevu

Locked
shake69

#451 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by shake69 »

Vecina ljudi pise iz vlastitog iskustva.
Bas zbog nase odgovornosti prema nasoj djeci, te buducim generacijama, istina treba da se zna.

A samo idiot moze misliti da se nesto stihijski desavalo. Bilo je Srba koji su se zatekli u situaciji gdje ni sami nisu znali sta se desava, istina je.
Ali, 90% je tacno znalo sta se desava i svako je donio svoju odluku.

A misliti da se nekoliko pijanih bradonja sabralo, pa stihijski "nabavili" puske, pa stihijski "nabavili" i haubice, pa spontano pozvali sunarodnjake da izadju iz gradova na brda (a tako u svakom gradu sa znacajnom bosnjackom ili hrvatskom populacijom) ... e to moze tvrditi onaj ko nema veze sta je potrebno da bi se izvela akcija jedinice velicine cete, a kamoli sta je potrebno za rat.

Bosnjaci su ubijani jos 91-e. Evo ovako na prvu, sjecam se ubistva MBO-ovog aktiviste u Celicu, nekog covjeka dole u Sipovu ili blizini, ... pa ubijani su ljudi u okolini Sarajeva![/quote]

Da, mr Abdulah Kovacevic iz Celica. Izmasakriran na pravdi Boga i izbacen iz helikoptera na Majevici. Nikada niko nije odgovarao iako se znalo da su dobrovoljci JNA u to vrijeme boravili u blizini. :(
armin071

#452 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by armin071 »

Bili smo jaaaaaaako naivni. Tada mi je bilo 13 godina ali i tada sam bio pametniji od mojih roditelja. Naravno ja pun price od dede rahmetli koji je uvijek ko na matrici ponavljao nemojte biti djeca ovdje je svakih 50 godina isto.... Gledamo slike tenkova iz Hrvatske, moji govore ma kakav rat u Bosni to i ako bude mozda po selima gdje su oni najzagrizeniji nece to nikad moci u Sarajevu. Stari hoce da se bije sa dedom zbog njegovih "prijatelja" Srba. I onda Srbi pocese mahom na kolektivne godisnje odmore da idu. Pocese nekakva "okupljanja naroda". Ne mogu dusu grijesiti jedan nas zaista veliki prijatelj bio i ostao dodje kod nas nekad u aprilu i kaze daj makar da ti izvucem zenu i dijete do BL a ti se snalazi kako znas. Za njih ti mogu garantovati. Al jok nece biti rata i tacka. I onda idu demonstracije ispred Mome i Uzeira svi krenuse goloruki da rastjeraju armiju (tugo moja tuzna koji smo mi naivci bili :roll: ). Nakon par sati vratise se svi kucama blijedi ko krpe kaze oni pucaju sa snajperima belaj :shock:. I vec je tad bilo kasno. Pogled tog 1. maja na frizider jako tuzan ona zelena slovenacka pavlaka dva jajeta malo sudzuke i ona piramida mlijeko. I onda................. glad....... skupljanje gelera........krv.. jebem ti rat.
Dozer

#453 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by Dozer »

'91, april, neki... Mali kafic pored hotela Evropa (ne sjecam se naziva ulice), uz Vase Strasse. Vlasnica bila Amila Glamocak, s nekom jaranicom... Bilo je to nase standardno vecernje mjestasce, pa dodji oko 21-21:30, gurni gajbu-dvije-tri pive pod stolove, lagana muzika, pa gitarica, pa do 3-4-5-6... I tako nas 10-12-15, kako kad, skoro svaku noc. Smijeh, zajebancija, cmakanje, tu i tamo fackanje, jaranska podjedabavanja. Sve super :)

Juli, druga polovica, ista godina... iz tog kafica u 2:00 neko na "Olimpik", a neko u auto, pa pravac Kardeljevo (Ploce), u pola 6 hvataj bus i oko 7:00 - "zbor" u parku u Zaostrogu. Kao i godinu ranije, i godinu prije te, i onu jos ranije... Niko nije oka sklopio, ali svi nasmijani, raspolozeni, zajebancija, suze od smijeha... Tamo se nadji s jos bar 10-15 drugih, raje, i onda 10-12-15 dana kupanje, derneci na plazama do svitanja, zaljubljivanja, ljubavi, seks, alkohol, ali - sve normalno. Niko nikome ne smeta, niko nikoga ne dira, niko nema nista ni protiv koga...a tu su i Milan, i Senad, i Marko, i Vlado, i Adnan, i Anesa, i Alisa, i Dragana, i Gabrijela... svega i svakoga, najmladji/a ima 19, najstariji/a 22-23.
Ali... Zaostrog je poluprazan, a nakon par dana skoro potpuno prazan... Slusamo vijesti i cujemo za barikade oko Dubrovnika, gore Konavli, Kupari...haos... JNA tuce po Dubrovniku artiljerijom. Razlog - pobunili se Hrvati. Zasto, protiv koga, sta hoce...nista ne razumijemo (iako im govorim da to nije to sto se prica na radiju)...

August, neki, ista godina... Oko Sarajeva JNA iskopala artiljerijske polozaje, svi okrenuti prema gradu. Narod i mediji pitaju "zasto", odgovor slijedi - "za odbranu". Izostaje samo pojasnjenje - odbranu koga i cega, i od koga ili cega...?

Septembar, neki, ista godina... Isti kafic, isto drustvo, ista slika, ali - malo drugacija prica i teme. Vecini je sad vec jasno sta se desava u HR, ko koga tu bombarduje, a ko se brani, pa ispadaju i budalastine tipa "haj'mo u Vukovar, k'o dobrovoljci". Govorim da nema potrebe za tim, jer vrlo brzo cemo svi imati priliku da ratujemo i ovdje. Ismijavaju me, sprdaju se, a sve praceno onim "ma, kakav, ba, rat ovdje". Odgovaram im da cemo o tome opet pricati nekada, kada prezivimo i opet se sastanemo.

'96, juli, neki... CBS, mali kafic pored Kamernog 55, drustvo isto, ali u manjem broju... Koliko znam, svi iz drustva iz '91 su prezivjeli, ali su neki zbrisali vani, neko "tamo". Zajebancija, segacenje, smijeh...a onda jedan od njih, k'o iz topa, upita - jel', a kako si ti znao da ce biti rat, a pogotovo kako si znao da cemo svi prezivjeti...?
Odgovaram kratko - jednostavno, znao sam. Nazalost.
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#454 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

PM72 wrote:Kada je Slobodna Bosna,polovinom 1991 izdala detaljan plan "Ram" (a tada je Slobodna Bosna štampana u većem formatu,poput Oslobođenja) nisam vjerovao Senadu Avdiću.Smatrao sam ga pjandurom i budalašem.Senade halali!

Kad sad vraćam film unazad,Senad je imao potpuno pravo,tačno je iznio detalje plana,od blokade Sarajeva do preuzimanja vlasti po BiH.Vjerovatno mu je neko od oficira dobacio taj plan a ovaj ga objavio iste sekunde.Sjećam se orkestriranog napada ostalih novina na redakciju Slobodne Bosne da kao izazivaju vjersku i nacionalnu netrpeljivost objavljivanjem falsifikata i gluposti smišljenih u Senadovoj glavi.Kad su nam počele padati prve granate za pola godine došli smo tobe...

Maja 1991 ,tačnije,06.05.1991 na Romaniji je došlo do prvog zvaničnog četničkog okupljanja."Đurđevdanski uranak" na Novakovoj njivi,smještenoj podno romanijskih stijena,okupio je ekstreme sa područja Hrvatske,Bosne i Srbije.Inače,taj "đurđevdanski uranak" je nastao početkom devedesetih i pojavom nacionalnih stranaka,tačnije SDS-a kad je otvorena pandorina kutija i sa njom na svjetlo dana izašli svi ekstremi skirivani od II svjetskog rata.Okupe se Srbi na jednoj livadici i kao proslavljaju hajdučki sastanak,u pomen na hajduke (čitaj kokošare i pljačkaše) koji su napadali karavane,sela i mještane tokom vladavine otomanske imperije na ovim prostorima.

Dođe se dan prije,lože se vatre,pripremaju janjci i prasad da se ranom zorom ponapijaju i u pijanstvu iznesu potiskivane četničke misli.Četnička ikonografija je obavezna kao guslari.

Tog maja 1991 na taj uranak je došao Radovan Karadžić i Vojislav Šešelj sa svojom svitom.Imate taj snimak na youtube.U pratnji su im bili lokalni ekstremi kao i buduće četniče vojvode tipa Brne ili Vaske iz Ilijaša.Od naoružanja samo nisu imali PAM-ove i sijače.Automatskih pušaka su imali za jedan dobar vod vojnika.Ispucano je municije bar nekoliko sanduka.U neposrednoj blizini tog mjesta živjeli su Muslimani i sad možete misliti kako im je bilo.Čitavu noć su po šumi bauljali naoružani ljudi sa šajkačama i kokardama,srpske zastave su bile na svakom ćošku a pucnjevi,rafali i detonacije su bili u cilju zastrašivanja Muslimana u slučaju da se ne slože sa zamislima srpskog rukovodstva.Uostalom,poslušajte na snimku prijetnje koje je preko megafona upućivao Vojo i Radovan.

Dakle,radi se o 06.05.1991 kad još rat nije počeo ni u Hrvatskoj.Nakon toga su uslijedila proglašavanja SAO oblasti u BiH tako da je do septembra 1991 bilo zaokruženo dosta stvari iz plana Ram.Srbi vole reći kako je za rat kriv ramiz Delalić Ćelo sa ubistvom svata na Čaršiji kao i referendum iz marta 1992.A kad su oni protiv ustavno i nelegalno pravili SAO oblasti po BiH,ljeta i jeseni 1991- onda je to u skladu sa demokratskim načelima AVNOJ-a i ZAVNOBIH-a. :D

Rat se mogao izbjeći jedino da smo se svi kolektivno izjasnili Srbima ,da smo im ustupili materijalna i ljudska dobra,imanja i kuće.da smo se odrekli vjere,porušili džamije,počeli uzgajati krmad i praviti guslarske večeri.Nije bilo ni promila šanse da dođe do nekog dogovora jer ako imaš 300-400 tenkova,hiljade minobacača,milione metaka i pušaka a onaj sa druge strane nema ništa - onda mu namećeš svoje uslove.Tako su mislili i tako se ponašali.
:thumbup:
OldMayor

#455 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by OldMayor »

Bili smo naivni tada, a imam osjecaj da smo sada jos naivniji.
Onda smo kontali, ma gdje ce komsija na mene. Sad kontamo, ma gdje komsija OPET na mene.

Kaze gradi odnose sa komsijama. Pa nije problem, ali daj da barem komsija kaze izvinite sto smo vam poklali sela i gradove, oprostite nam. A ne ono da stidljivo pod pritiskom zapada kaze pa jest jesmo vas polklali, ali i vi ste nas, ajmo se svi izmiriti i neke suplje price. Da uhapse svakoga ko velica zlocin, da kazne svakoga ko uzvikne noz zica itd. I onda mi dodji na carsiju...sve do tad - ostajes cetnik.

Image

Image
PM72

#456 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by PM72 »

Na prvoj slici fali ti Tomislav Nikolić,bio je malo lijevo.Datum je otprilike 20 juni 1995 kad su naši gađali samohotku na Poljinama koja je eksplodirala u neposrednoj blizini džipa kojim su se vozili Šešelj,Poplašen i vojvoda Vaske iz Ilijaša.Da je maljutkaš sa Huma bio malo precizniji,danas bi Srbija imala drugog predsjednika vlade i države i ne bi imali problema sa Vojinim nebulozama.Šteta!
__Phoenix__

#457 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by __Phoenix__ »

Nema tolerancije sa i prema četnicima.
dudlov

#458 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by dudlov »

megaman4

#459 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by megaman4 »

ja sam početak rata dočekao u Nevesinju, koje je već u martu bilo blokirano. Većina vas ne zna ili zna, da je Nevesinje bilo prvo okupirano mjesto u tadašnjoj SRBiH kako se tada zvala naša domovina. Zekerijah Smajić je jedva uspio doći s ekipom tadašnjeg YUTEL-a u ovaj gradić, i on je prvi izvjestio da je u Nevesinju već počeo rat. Mi smo po belaju, a ne znajući ništa krenuli iz Sarajeva 3 marta 1992. na Bajram kod rahmetli dede i nane, a sjećam se kao da je danas bilo, vozimo se u bijelom YUGI 45, i izlazimo na glavnu cestu M-17 kod današnjeg Hotela Imzit, kojeg tada nije ni bilo, a isto nije bilo ni Proming pumpe, jer je sve bila livada. Krećemo ka Blažuju, kada iz pravca Blažuja ogroman kolona JNA se kreće ka Ilidži i dalje ka gradu. Sjećam se rahmetli amidže koji nas je vozio i koji je nama tada rekao ove riječi: snaho bit će rata i krvi do koljena. Radi se o 3. martu 1992. Ostalo je sve poznato.

Kako sam izbjegao iz četničkog legla bolje da i ne pričam. Napisao bi roman. Teško mi je. :(
dudlov

#460 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by dudlov »

megaman4 wrote:ja sam početak rata dočekao u Nevesinju, koje je već u martu bilo blokirano. Većina vas ne zna ili zna, da je Nevesinje bilo prvo okupirano mjesto u tadašnjoj SRBiH kako se tada zvala naša domovina. Zekerijah Smajić je jedva uspio doći s ekipom tadašnjeg YUTEL-a u ovaj gradić, i on je prvi izvjestio da je u Nevesinju već počeo rat. Mi smo po belaju, a ne znajući ništa krenuli iz Sarajeva 3 marta 1992. na Bajram kod rahmetli dede i nane, a sjećam se kao da je danas bilo, vozimo se u bijelom YUGI 45, i izlazimo na glavnu cestu M-17 kod današnjeg Hotela Imzit, kojeg tada nije ni bilo, a isto nije bilo ni Proming pumpe, jer je sve bila livada. Krećemo ka Blažuju, kada iz pravca Blažuja ogroman kolona JNA se kreće ka Ilidži i dalje ka gradu. Sjećam se rahmetli amidže koji nas je vozio i koji je nama tada rekao ove riječi: snaho bit će rata i krvi do koljena. Radi se o 3. martu 1992. Ostalo je sve poznato.

Kako sam izbjegao iz četničkog legla bolje da i ne pričam. Napisao bi roman. Teško mi je. :(
Bravo majstore, hrabar si. Samo nastavi pisati, jer ima nas koji želimo da pročitamo, iz prve ruke, ko, šta i gdje. Ako je nešto bilo, to treba reći a ne sakrivati i od žrtve ispasti krivac. Ja lično nikoga ne mrzim , ali ako je neko doživio traumu, onda nisam toliki džukac da njega okrivljujem što je žrtva.
megaman4

#461 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by megaman4 »

dudlov wrote:
megaman4 wrote:ja sam početak rata dočekao u Nevesinju, koje je već u martu bilo blokirano. Većina vas ne zna ili zna, da je Nevesinje bilo prvo okupirano mjesto u tadašnjoj SRBiH kako se tada zvala naša domovina. Zekerijah Smajić je jedva uspio doći s ekipom tadašnjeg YUTEL-a u ovaj gradić, i on je prvi izvjestio da je u Nevesinju već počeo rat. Mi smo po belaju, a ne znajući ništa krenuli iz Sarajeva 3 marta 1992. na Bajram kod rahmetli dede i nane, a sjećam se kao da je danas bilo, vozimo se u bijelom YUGI 45, i izlazimo na glavnu cestu M-17 kod današnjeg Hotela Imzit, kojeg tada nije ni bilo, a isto nije bilo ni Proming pumpe, jer je sve bila livada. Krećemo ka Blažuju, kada iz pravca Blažuja ogroman kolona JNA se kreće ka Ilidži i dalje ka gradu. Sjećam se rahmetli amidže koji nas je vozio i koji je nama tada rekao ove riječi: snaho bit će rata i krvi do koljena. Radi se o 3. martu 1992. Ostalo je sve poznato.

Bravo majstore, hrabar si. Samo nastavi pisati, jer ima nas koji želimo da pročitamo, iz prve ruke, ko, šta i gdje. Ako je nešto bilo, to treba reći a ne sakrivati i od žrtve ispasti krivac. Ja lično nikoga ne mrzim , ali ako je neko doživio traumu, onda nisam toliki džukac da njega okrivljujem što je žrtva.
pa vidi, tada sam imao 7 godina i već trebao u jesen 92 da krenem u prvi razred ali umjesto toga s.ranje. šta sam doživio tokom zbjega preko Veleži u pravcu Mostara ne bih ni dušmanu poželio. traume koje sam doživio kao dijete me prate sve do današnjeg dana. moje djetinjstvo tog proljeća 92' je prekinuto.
South Blue Mama

#462 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by South Blue Mama »

Danguba wrote:
Ali Kemal wrote: To ne znaci nista sto si napisao, prazno fraziranje kao pokrice nacionalizma.
Ja i dalje tvrdim da djecu treba uciti toleranciji, nikako suprotno.
Sto bi preCednik rekao ''ajd ne s...''
ako je iko ucen toleranciji to smo bili mi i zato nas ode 100.000 naivno.
Djeci treba reci istinu a na njima je da odlucuju sta i kako ce se odnositi prema tome.
:thumbup: :bih:
ignorisite ovog lika da nam tema ne ode pod kljuc ;-) izgleda da samo on zna istinu a mi smo sve prespavali
zateznistub

#463 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by zateznistub »

South Blue Mama wrote:
ignorisite ovog lika da nam tema ne ode pod kljuc ;-) izgleda da samo on zna istinu a mi smo sve prespavali
Ali pazi, on je tada imao 28 godina! :shock:
kosava

#464 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by kosava »

Gojeni H wrote:
A samo idiot moze misliti da se nesto stihijski desavalo. Bilo je Srba koji su se zatekli u situaciji gdje ni sami nisu znali sta se desava, istina je.

A misliti da se nekoliko pijanih bradonja sabralo, pa stihijski "nabavili" puske, pa stihijski "nabavili" i haubice, pa spontano pozvali sunarodnjake da izadju iz gradova na brda (a tako u svakom gradu sa znacajnom bosnjackom ili hrvatskom populacijom) ... e to moze tvrditi onaj ko nema veze sta je potrebno da bi se izvela akcija jedinice velicine cete, a kamoli sta je potrebno za rat.

Bosnjaci su ubijani jos 91-e. Evo ovako na prvu, sjecam se ubistva MBO-ovog aktiviste u Celicu, nekog covjeka dole u Sipovu ili blizini, ... pa ubijani su ljudi u okolini Sarajeva!
Gojeni ako ti to meni prebacujes, ja mislim da sam bio precizan ljeto 1990, podjelio im puske pa kada su oduzete JNA im dala nove i jos bestrzajce i ko zna kakve jos artiljerije,znaci niti su pjane bradonje nabavile onako na pijaci nego je vec tad JNA naoruzavala srpska sela.

Da je svako napravio odluku kada je puklo u Bijeljini i Visegrad napravio je bar kao sto si reako u 90% slucajeva tih 10% je bilo i kod nas sto su vikali neka nase Narodne Armije.

Ja ti samo kazem da RAM ko plan se drzao tajnom jer sto vise ljudi zna vece su sanse da dodje do provale, poslije Hrvatske bilo je jasno da su vecinom bili dovoljno indoktrinisani da su slijedili uputstva sDs.

A da oni nisu svakom vjerovali nisu jer u vise si nasao oruzija u bilo kojem srpskom zaseoku oko Zenice nego u cijelom gradu a broj srba u samom gradu Zenici je bio velik mozda je 70% Zenickih Srba zivjelo u gradu.

Evo Zenica 1992 sa Youtube

https://www.youtube.com/watch?v=6CFSk0OnV68
gnjev

#465 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by gnjev »

Megaman ako smognes snage napisi . Takva svjedocenja zlata vrijede . Ko vjeruje da danas ne postoji RAM 2 pravo je naivan .

Sjecam se prije godinu dvije naletih na klip pripreme za rat u nekom manjem gradu sa bosnjackom vecinom . I traje nekih pola sata sat . Prikazano je kako postavljaju nasipe i balvane na cestu ( to su bili kao checkpoint-i) ne sjecam se jel u pitanju 91 ili 92 godina . Da li neko zna o kojem klipu se radi ??
Ripicipi

#466 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by Ripicipi »

zateznistub wrote:
South Blue Mama wrote:
Ali pazi, on je tada imao 28 godina! :shock:
Pa dobro, lik barem sto se tice stvarnog broja zrtava u BiH nije pogrijesio.
Vec je odavno utvrdjen broj ubijenih/poginulih u proteklom ratu, tako da je glupo manipulisati brojevima.
Zar je malo 65 hiljada, sto se tice Bosnjaka? :roll:

A istina je i to da kada uzmes sve zrtve, vojne i civilne kod Srba, Hrvata i ostalih, toliko je ubijeno samo Bosnjaka civila.
Gojeni H

#467 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by Gojeni H »

kosava wrote:
Gojeni H wrote:

Bosnjaci su ubijani jos 91-e. Evo ovako na prvu, sjecam se ubistva MBO-ovog aktiviste u Celicu, nekog covjeka dole u Sipovu ili blizini, ... pa ubijani su ljudi u okolini Sarajeva!
Gojeni ako ti to meni prebacujes,...
Pa, jarane sto se ba nadje? :D

Nisam nikome prebacivao. Samo me nekad nervira kad ljudi pricaju o pocetku rata kao o dogadjaju gdje se grupa smrdljivaca skupila, pa odlucili da srbuju.

RAM je detaljno razradjen plan i tacno je da siroke srpske mase nisu ni mogle znati pojedinosti ... to bi bila takticka glupost.
Isto me nervira kad neko pocne pricati o partijama u BiH pred rat. :-)
A do tada vec odigrane igre sa birokratskim revolucijama, prevrati na Kosovu, Vojvodini i Crnoj Gori, Milosevic 91-e izvukao JNA tenkove na ulice, Srbija napala Sloveniju i Hrvatsku ... s druge strane srpski narod se lozio i pripremao za "preventivni" napad i pocetak genocida nad Bosnjacima, pa nosenje mostiju careva i carica, serije, filmovi ...

Mi smo se samo mogli bolje pripremati za odbranu ... rat je bio nizebjezan. Zasto je samo mali broj Bosnjaka i ostalih patriota prepoznao opasnost je dobro pitanje. Zivjeli smo u visenacionalnim sredinama. Zasto je ekstremno mali broj komsija bio spreman da nam kaze da se sprema napad i zestoka frka je mozda jos bolje pitanje.

Sve u svemu, da se posluzim rjecnikom jednog kolege forumasa, maske su pale ...
Dozer

#468 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by Dozer »

E, upravo radi ovoga napisanoga se meni kosa na glavi digne kad cujem da je SDA zasluzna za odbranu. Nije, niti je bila. niti ce ikada biti. To sto su pojedinci bili clanovi te stranke kad je sve pocinjalo, apsolutno ne znaci da je stranka stajala iza toga. I nije.
todd_smith

#469 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by todd_smith »

Gojeni H wrote:
Ali Kemal wrote: ... prema tome umjesto da se djeca od malena uce toleranciji, oni se uce da su im djeca druge nacionalnosti neprijatelji, odrastaju sa usadjenim strahom od svega razlicitog, odrastaju sa granicama, stvarnim i imaginarnim, odrastaju jako optereceni, agresivni, frustrirani.
:shock: :?:

Cuj da ti bude neprijatelj bude neko ko je druge nacionalnosti? :-) Pa, nismo svi odrasli uz slaninu, bijeli luk i gusle.

Govorimo o neprijatelju, njegovoj ideji i politici.
Sa stapom se ide prema jazbini odakle te je guja jednom ujela.
neka ba, treba ko 91 prsti u usi i udaraj se, mislim mi smo prosli kroz rat, sto da ne i nasa djeca i njihova djeca
Dozer

#470 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by Dozer »

Pa da...zasto da ne?
Kad su nas mogli povaliti k'o bekane, a danas vrlo dobro vidimo za sta, pa sto onda ne bismo i mi povalili svoju djecu. Nek' vide kako je, ja ja!
todd_smith

#471 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by todd_smith »

Dozer wrote:Pa da...zasto da ne?
Kad su nas mogli povaliti k'o bekane, a danas vrlo dobro vidimo za sta, pa sto onda ne bismo i mi povalili svoju djecu. Nek' vide kako je, ja ja!
to ti pricam, ali kemal nam pokusava otvoriti oci
kosava

#472 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by kosava »

Gojeni H wrote:
kosava wrote:
Gojeni H wrote:

Gojeni ako ti to meni prebacujes,...
Pa, jarane sto se ba nadje? :D

Nisam nikome prebacivao. Samo me nekad nervira kad ljudi pricaju o pocetku rata kao o dogadjaju gdje se grupa smrdljivaca skupila, pa odlucili da srbuju.

RAM je detaljno razradjen plan i tacno je da siroke srpske mase nisu ni mogle znati pojedinosti ... to bi bila takticka glupost.
Isto me nervira kad neko pocne pricati o partijama u BiH pred rat. :-)
A do tada vec odigrane igre sa birokratskim revolucijama, prevrati na Kosovu, Vojvodini i Crnoj Gori, Milosevic 91-e izvukao JNA tenkove na ulice, Srbija napala Sloveniju i Hrvatsku ... s druge strane srpski narod se lozio i pripremao za "preventivni" napad i pocetak genocida nad Bosnjacima, pa nosenje mostiju careva i carica, serije, filmovi ...

Mi smo se samo mogli bolje pripremati za odbranu ... rat je bio nizebjezan. Zasto je samo mali broj Bosnjaka i ostalih patriota prepoznao opasnost je dobro pitanje. Zivjeli smo u visenacionalnim sredinama. Zasto je ekstremno mali broj komsija bio spreman da nam kaze da se sprema napad i zestoka frka je mozda jos bolje pitanje.

Sve u svemu, da se posluzim rjecnikom jednog kolege forumasa, maske su pale ...
Zato sto je u ljudskoj prirodi da ide u propast a da se ubjedjuje sto be se reklo misli da ce sve biti dobro i kada je noz pod grlom. Napravile se kuce i vikendice, namjestili stanovi i sad da si priznaju da to sve mogu izgubiti u ratu.

Pazi JNA je napala Sloveniju, da ih zadrzi u Jugi, to nije bilo kao Hrvatska i Bosna, sa Hrvatskom bilo je jasno sta se desava i ko diriguje sa vojskom jer vec tada je raja znala da rezervisti hodaju sa kokardama medju redovnom vojskom po Hrvatskim ratistima.

Sto je carsija bila manja i netolerantnija vise je bilo pripremljenih za rat.

Plebiscit je bio zavrsna faza da se spiskovi prociste.
Tatalgia

#473 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by Tatalgia »

Pratim ove ratne teme od pocetka i ono sto me zanima je to sa kakvim sve oružijem su naši branioci branili grad. Pri tome ne mislim da standarno oružije iz jna, nego na oružije naše proizvodnje kao i staro trofejno oružije. Svi mi znamo za legendarnu Dedinu roru i sarajevsku coca cola bombu. Da li je još bilo tih improvizovanih naprava i koliko su doprinijeli u odbrani grada. Pogotovo na početku agresije. Hvala
dječak sa šibicama

#474 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by dječak sa šibicama »

ali najjace je kad na temi "pocetak rata u Sarajevu" glavnu rijec preuzmu likovi iz Ciljuga, Zivinica, Kalesije, Cazina i ostalih "sarajevskih kvartova".
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#475 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by Pitar sa Kariba »

:skoljka:
Last edited by Pitar sa Kariba on 16/12/2014 16:40, edited 1 time in total.
Locked