drekalica28 wrote:Jel iko ikada farbao nakit?
Imam jedan prsten (bižuterija) i ....ovako kakav je sad (ko fole srebro) izgleda dosadno. Mislim da bi u nekoj drugoj boji, recimo crvena ili zelena, bolje izgledao.
Ima li neko neku ideju čime bih ga mogla prefarbat? Da li ga uopšte mogu prefarbat?

nisam nakit, ali jesam sve ostalo...
Nisam siguran za nakit, ali kad vec kazes da je bizuterija, nece biti ni neka steta ako se unisti?
Ali da ti se to ne bi desilo, par pravila: sta god da mislis lakirati, moras pripremiti povrsinu. Povrsina mora biti cista, bez masnoce, suha. Prije nego sto naneses lak (iz sprice, ili cetkom, kako hoces / mozes), moras "apcigovati"

predmet koji zelis lakirati. Posto ti sad kao i svaki normalan covjek kontas, sta apcigovati, koji ti je to glagol, apcigovati je neki germanizam, a na nasem znaci: slajfati povrsinu skroz sitnim papirom. Ne do lima, u slucaju da se radi o laku, vec samo da sve dobije mat boju (vidi se tek ako je lak suh, a obicno se radi vodobrusnim papirima).
U tvom slucaju, posto pretpostavljam da nemas vodobrusni papir finoce iznad 600

, uzmi kuhinjsku spuzvu, i onim dijelom za serpe (obicno zelen) predji nekoliko puta prsten prije lakiranja / farbanja.
A pravo zanimljiv efekat ces dobiti s vise boja. (priprema je ista, samo sto onda "nakapas" razne boje, ispadne sve pravo ludo sareno.
(nadam se da sad neko nece doci i poceti mi drzati predavanje o tome kako za pravu pripremu treba i temeljna, sprickit i ostale gluposti, sve poznato, ali u ovom slucaju OT).