1001 Koristan Savjet

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
drekalica28

#451 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by drekalica28 »

Ma.Le.Na wrote: hmmm da odes do one prodavnice kod socijalnog na skenderiji
znas ona u podrumu
pa pitas njih za boju..koja kad se osusi nece biti ljepljiva

ja jednom neke bobice ofarbala...lakom za nokte :-) :roll: :lol:
pametnica :D
ooo kako se to lijepi..uzas..
znam da fimo ima bezbojni lak za premazivanje koji se ne lijepi..pa pretpostavljam da imaju i neke boje
skontas koju i uzmes bocicu :wink:

ma ja imam u flašici (kao onoj od laka za nokte) lak za lakiranje auta, u jednoj divnoj nijasi.
ja kontala time. :mrgreen: ali rekoh da ja prvo pitam, što je sigurno sigurno je. :oops: :lol: :lol:
vratnik

#452 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by vratnik »

drekalica28 wrote:Jel iko ikada farbao nakit? :D
Imam jedan prsten (bižuterija) i ....ovako kakav je sad (ko fole srebro) izgleda dosadno. Mislim da bi u nekoj drugoj boji, recimo crvena ili zelena, bolje izgledao.
Ima li neko neku ideju čime bih ga mogla prefarbat? Da li ga uopšte mogu prefarbat? :roll:
nisam nakit, ali jesam sve ostalo...

Nisam siguran za nakit, ali kad vec kazes da je bizuterija, nece biti ni neka steta ako se unisti?
Ali da ti se to ne bi desilo, par pravila: sta god da mislis lakirati, moras pripremiti povrsinu. Povrsina mora biti cista, bez masnoce, suha. Prije nego sto naneses lak (iz sprice, ili cetkom, kako hoces / mozes), moras "apcigovati" :D predmet koji zelis lakirati. Posto ti sad kao i svaki normalan covjek kontas, sta apcigovati, koji ti je to glagol, apcigovati je neki germanizam, a na nasem znaci: slajfati povrsinu skroz sitnim papirom. Ne do lima, u slucaju da se radi o laku, vec samo da sve dobije mat boju (vidi se tek ako je lak suh, a obicno se radi vodobrusnim papirima).
U tvom slucaju, posto pretpostavljam da nemas vodobrusni papir finoce iznad 600 :D , uzmi kuhinjsku spuzvu, i onim dijelom za serpe (obicno zelen) predji nekoliko puta prsten prije lakiranja / farbanja.
A pravo zanimljiv efekat ces dobiti s vise boja. (priprema je ista, samo sto onda "nakapas" razne boje, ispadne sve pravo ludo sareno.
(nadam se da sad neko nece doci i poceti mi drzati predavanje o tome kako za pravu pripremu treba i temeljna, sprickit i ostale gluposti, sve poznato, ali u ovom slucaju OT).
newklear

#453 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by newklear »

Hvala na ovim odličnim savjetima
skvo

#454 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by skvo »

Ima li neko prijedlog kako da osvjezim crnu jaknu? Sastav je 70% pamuk 30% najlon. Ne bih je farbala, nego ako ima nekakav prijedlog.
drekalica28

#455 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by drekalica28 »

vratnik wrote: nisam nakit, ali jesam sve ostalo...

Nisam siguran za nakit, ali kad vec kazes da je bizuterija, nece biti ni neka steta ako se unisti?
Ali da ti se to ne bi desilo, par pravila: sta god da mislis lakirati, moras pripremiti povrsinu. Povrsina mora biti cista, bez masnoce, suha. Prije nego sto naneses lak (iz sprice, ili cetkom, kako hoces / mozes), moras "apcigovati" :D predmet koji zelis lakirati. Posto ti sad kao i svaki normalan covjek kontas, sta apcigovati, koji ti je to glagol, apcigovati je neki germanizam, a na nasem znaci: slajfati povrsinu skroz sitnim papirom. Ne do lima, u slucaju da se radi o laku, vec samo da sve dobije mat boju (vidi se tek ako je lak suh, a obicno se radi vodobrusnim papirima).
U tvom slucaju, posto pretpostavljam da nemas vodobrusni papir finoce iznad 600 :D , uzmi kuhinjsku spuzvu, i onim dijelom za serpe (obicno zelen) predji nekoliko puta prsten prije lakiranja / farbanja.
A pravo zanimljiv efekat ces dobiti s vise boja. (priprema je ista, samo sto onda "nakapas" razne boje, ispadne sve pravo ludo sareno.
(nadam se da sad neko nece doci i poceti mi drzati predavanje o tome kako za pravu pripremu treba i temeljna, sprickit i ostale gluposti, sve poznato, ali u ovom slucaju OT).
Svako drugi normalan insadn bi se pitao šta znači abcigovati, ja se pitam od kojeg je to glagola. :D
Abzeigen? Abzeichnen?
Ali pošto kažeš da je u pitanju šlajfanje površine onda je bi pretpostavljam izvorno bilo abschleifen. :D Ali haj znaj sad. :roll:

U svakom slučaju...velika ti hvala na savjetu, bum probala tako sa spužvom. :thumbup: Samo eto slučaj hoće da prsten nije klasični prsten već on izgleda kao da je sastavljen od zvjezdica naštiklane jedna na drugu.
Imam dva komaTa, pa ću se malo igrat. Ako ispadne šta fino, dobro jest, ako ne...bar sam se malo igrala. :mrgreen:
pustopoljina

#456 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by pustopoljina »

abziehen :)
Baby Jane

#457 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by Baby Jane »

I mene je isto zanimalo od kojeg je glagola.

U ovom kontekstu mi svakako najviše smisla ima "abschleifen" :D ali, očito, jel' :D da riječ nije potekla od "abschleifen" :D
drekalica28

#458 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by drekalica28 »

pustopoljina wrote:abziehen :)
E vidiš...abziehen...toga se fakat nisma sjetila. :oops: :D
Zovem se Zelena

#459 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by Zovem se Zelena »

Da se kopiram i ovdje :mrgreen:
Zovem se Zelena wrote:
Kako efikasno očistiti fleku od hemijske olovke sa jako svijetle i osjetljive tkanine? Radi se o jakni boje šampanjca... Imam ćizu jednu od jutros i kako to da skinem a da ne napravim još veću fleku i problem?
Aceton? Obični deterdžent? Molim vas samo provjerene metode!

Hvalaaaaaaaa :)
Ambrozija

#460 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by Ambrozija »

Zovem se Zelena wrote:Da se kopiram i ovdje :mrgreen:
Zovem se Zelena wrote:
Kako efikasno očistiti fleku od hemijske olovke sa jako svijetle i osjetljive tkanine? Radi se o jakni boje šampanjca... Imam ćizu jednu od jutros i kako to da skinem a da ne napravim još veću fleku i problem?
Aceton? Obični deterdžent? Molim vas samo provjerene metode!

Hvalaaaaaaaa :)
I ja isto kopiram sebe :D
Kako ocistiti mrlju od tinte (ili barem nesto sto izgleda kao tinta, ne znam odakle ta mrlja uopce) na pamucnoj majici, na pruge je majica (sivo-rozo)...Nema sta nisam pokusala, kupila sam sve moguce Vanishe i slicno
žulijan asanž

#461 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by žulijan asanž »

užeglim mlijekom. vjerovala ili ne. ostavi mlijeko u čaši na suncu ili na sobnoj temperaturi koji dan. doći će do ukiseljavanja, odnosno do kolonizacije mliječne bakterije, koja će u mlijeku stvoriti veliku količinu mliječne kiseline. mliječna kiselina bi trebala odstraniti mrlju od tinte. važno je da mrlju držiš cijelo vrijeme vlažnu. ako se to osuši i zapekne, piši propalo.

također, kod uklanjanja mrlja, jako je bitna mikroskopska tekstura vlakana. jako je bitno kakav je materijal u pitanju.
Ambrozija

#462 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by Ambrozija »

žulijan asanž wrote:užeglim mlijekom. vjerovala ili ne. ostavi mlijeko u čaši na suncu ili na sobnoj temperaturi koji dan. doći će do ukiseljavanja, odnosno do kolonizacije mliječne bakterije, koja će u mlijeku stvoriti veliku količinu mliječne kiseline. mliječna kiselina bi trebala odstraniti mrlju od tinte. važno je da mrlju držiš cijelo vrijeme vlažnu. ako se to osuši i zapekne, piši propalo.

također, kod uklanjanja mrlja, jako je bitna mikroskopska tekstura vlakana. jako je bitno kakav je materijal u pitanju.
Ah, nisam ovo znala...prvi put cujem...hvala na savjetu, pokusat cu....jedino je problem sto se osusila :( oprala sam tu majicu 5000 puta, i mrlja je uvijek ista, koristila sam, kao sto rekoh, sve moguce Vanishe :D ...nije intenzivna mrlja, nekako se jedva primijeti ali se ipak vidi, pogotovo na svjetlosti...i opet kazem nisam sigurna da li je tinta...jedan dan sam se vratila kuci i odjednom je bila tu, izgleda kao tinta :D a draga mi je majica, pa mi zao baciti...ali ako ovo tvoje ne uspije, ide u kantu :sad:
jOFLA

Post by jOFLA »

...
Last edited by jOFLA on 03/06/2023 19:48, edited 1 time in total.
Ambrozija

#464 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by Ambrozija »

jOFLA wrote:
Ambrozija wrote:Ah, nisam ovo znala...prvi put cujem...hvala na savjetu, pokusat cu....jedino je problem sto se osusila :( oprala sam tu majicu 5000 puta, i mrlja je uvijek ista,
Rapido-eze od proizvođača Koh-I-Noor. Radi savršeno ako je uobičajena tinta za nalivpera, svi tuševi za rapidografe i ostali tuševi, i sredstva za razne tehničke pisaljke.
Ako nije tinta već nešto drugo, onda... vjerovatno neće pomoći. Ukoliko jeste tinta, onda bez pardona sve skine. Bude bijelo kao sad iz fabrike.Taj komad tkanine sa flekom od tinte "navući" na recimo olovčicu ili veliki kliker ili nešto slično kako bi dobila oblik pogodan za uranjanje u posudicu, i pričvrstiti gore gumicom da ne spada.
Taj dio pričvršene tkanine u kojoj je olovka uroniti u usku posudicu u kojoj je Rapido-eze i namakati najmanje nekoliko sati, još bolje čitav dan i čitavu noć.

Postupak ponoviti sa svježim Rapido-eze kako bi se sad isprala ta rastvorena tinta. Možda i treći put ispiranje, zavisi koliko se tinte prosulo po tkanini...
Rapido-eze se inače koristi za rastvaranje starog i osušenog, skorjelog tuša i tinti u zapuštenim i godinama zaboravljenim rapidografima i sličnim pisaljkama.
Dopada mi se tvoj savjet samo mi nije jasno ovo "Bude bijelo ko iz fabrike" - jer je tkanina u boji :D
I gdje mogu kupiti to sredstvo?
Hvala ti
jOFLA

Post by jOFLA »

...
Last edited by jOFLA on 03/06/2023 19:49, edited 1 time in total.
Ambrozija

#466 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by Ambrozija »

joFLA

Hvala puno, probam i savjet sa mlijekom i tvoj pa javim ishod :D sutra idem, mozda do Facte na Skenderiji, ako oni nemaju, nema niko :D
Hvala jos jednom
Zovem se Zelena

#467 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by Zovem se Zelena »

žulijan asanž wrote:užeglim mlijekom. vjerovala ili ne. ostavi mlijeko u čaši na suncu ili na sobnoj temperaturi koji dan. doći će do ukiseljavanja, odnosno do kolonizacije mliječne bakterije, koja će u mlijeku stvoriti veliku količinu mliječne kiseline. mliječna kiselina bi trebala odstraniti mrlju od tinte. važno je da mrlju držiš cijelo vrijeme vlažnu. ako se to osuši i zapekne, piši propalo.

Jakna ne može čekati nekoliko dana... Mislim, može ona ali ne mogu ja :mrgreen:

Očistila sam. Pošpricala lakom za kosu, ostavila da se osuši i skoro umrla kada sam vidjela neku čudnu fleku preko cijelog rukava, a nije od tinte... Onda lagano prebrisala octom (alkoholno bi trebalo ali uradila sa jabukovim) i isprala tečnim sapunom. Bogu hvala opralo se :mrgreen:
Naravno, recept za skidanje našla na netu :)
saniiado

#468 KAKO ocistiti mrlju od garezi sa Mikro Fiber namjestaja

Post by saniiado »

Zdravo...

danas evo popravljam neku elektroniku te sam (valjda) spustio dio elektronike koji je na sebi imao neku garez (crno) na mikro fiber ugaonu garnituru....

ostaje crni trag koji se ne usudjujem da diram dok se ne posavjetujem s nekim ko s tim ima iskustva...

postoje li neko sredstvo za ciscenje ??? Ime? gdje kupiti?

HVALA!!!
jutarnja zvijezda

#469 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by jutarnja zvijezda »

dragi forumasi.znam da madju vama ima strucnjaka,pa bih zamolila jedan savjet.naime ,primice se sezona krecenja stanova ,pa me zanima ima li kakve pomoci kod pozutjelih zidova,a da se ne moraju strugati i gletovati.mozda ima neki premaz,kao neka podloga,prije krecenja (mozda u inostranstvu),samo da se izbjegne struganje i silna prljavstina usljed istog.molim za savjet,mozda neko ima isustva s tim .hvala unaprijed. :)
jOFLA

Post by jOFLA »

...
Last edited by jOFLA on 03/06/2023 19:53, edited 1 time in total.
jutarnja zvijezda

#471 Re: 1001 Koristan Savjet

@jofla beskrajno hvala.obavezno nabavim do proljeca,ako uspije javim. :-D
spree

#472 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by spree »

ima li gdje kod nas ovo nabaviti?
thea

#473 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by thea »

jutarnja zvijezda wrote:dragi forumasi.znam da madju vama ima strucnjaka,pa bih zamolila jedan savjet.naime ,primice se sezona krecenja stanova ,pa me zanima ima li kakve pomoci kod pozutjelih zidova,a da se ne moraju strugati i gletovati.mozda ima neki premaz,kao neka podloga,prije krecenja (mozda u inostranstvu),samo da se izbjegne struganje i silna prljavstina usljed istog.molim za savjet,mozda neko ima isustva s tim .hvala unaprijed. :)
Gospodo, trebali bi ste nam reci, porijeklo takvih mrlja, kuhanje, vlaga, poplava,ect...

Ako nije nista strasno, postoji postavljanje marmorana, mjesavina kreca, maltera, i plasticnih zrnca od 03-05mm vama bi ova dimenzija bila naj bolja, sva sto su zrnca deblja sve je gruboca tragova na zid deblja.

Sistem: lijepi se mreza uz duz zidova, potom nabacuje kao kalter marmoran.
Inace se ovu kupuje u kantama, i samo se nabacuje na zidove nakon ovog ne trebate kreceti. ako zelite zeljenu boju koncentrisana boja se stavi u mjesavinu dobro ismijesa teko dobijete odgovarajucu vama a ne samo klasicnu bijelu
jutarnja zvijezda

#474 Re: 1001 Koristan Savjet

@tea hvala za savjet. nadam se da to nije jako komplikovano za uraditi? a zidovi su zuti od (nazalost)duhana,najvise,a malo krivice ima i to sto je bio pozar u stanu ispod,pa se jos nisam u potpunosti rijesila cadji ,ni sa podova,a kamoli sa zidova.ima i u kupatilu nesto malo fleka od vode ,od komsinice.sada su cijevi sanirane ,znaci ne ocekujem nove mrlje od vode,ali cigarete............stvarno je zuto i imam utisak da treba ostrugati do betona ,da to ne bi ponovo izbilo nakon krecenja.ali tu prljavstinu (od struganja zidova) ne znam kako da prezivim.zato me odusevio prethodni savjet.ako je upola dobro,kako covjek kaze ,a ocito se DOBRO razumije u ove stvari bicu mu beskrajno zahvalna.takodje i vama se puno zahvaljujem na super korisnom savjetu ,jos samo ako znate gdje se to sredstvo moze nabaviti--- :roll:
thea

#475 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by thea »

ako su povrsinske mrlje, mogu se skinuti, ako su dobinske tesko, pa sigurno mozes to naci u drogerijiama.
sretno
Post Reply