Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Van Halen
#451 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima
U Bosni je bilo i Kršćana i Hrišćana i Krstjana, među običnim narodom, ali i među visokim plemstvom. U Bosni su uvijek postojale tri vjere i to je prirodno stanje ove zemlje. Mi se trebamo boriti da opet kao i prije rata ,svaki čovjek bilo koje vjere bio ima podjednaka prava na cijeloj teritoriji naše države. Bosna je i u srednjem vijeku bila poznata kao zemlja u kojoj vlada tolerancija među ljudima različitih vjeroispovjesti, i kada to stanje vratimo Bosna će da stane na svoje noge, a dušmani će konačno da nas puste na miru. To je osnova za koju se trebamo boriti i od toga ne smijemo odustati nikad.
Last edited by Van Halen on 08/03/2009 17:17, edited 1 time in total.
- hrabren miloradovic
#452 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima
Je l vidiš paradoks u onom boldovanom??!!Van Halen wrote:Sam Nemanja je prokleo krstjane zbog nepoštovanja ikona,krsta i svetog trojstva. To što su se povelje pisale sa spominajnjem svetog trojstva, razlog je stalnog pritiska od strane katoličke crkve, a dobrim dijelom i istočne pravoslavne.
Spomenuo je čovjek u kojem postu iznad Bilinpoljsku izjavu, i mislim da je to bitno djelovalo na ponašanje tadašnjih vladara Bosne. Jednostavno su se morali dokazati kao "pravovjerni".
Nemanjići sami sebe nazivaju krstjanima , to je arhaični izraz za hrišćane!!
On je prokleo "babune" , ma ko oni bili , jer se o njima ništa konkretno ne zna! , a i ne pominju se pod tim imenom u Bosni ili bilo gde drugo!!
- Van Halen
#453 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima
Znaš ti dobro na koga je mislio kad je spomenuo babune. To je pogrdni naziv za bogumile koje je pobio, protjerao Nemanja ,a primio ih je u svoju zemlju Ban Kulin. Upravo ta činjenica govori o nivou tolerancije koja je u to doba vladala u Bosni u odnosu na tadašnju Srbiju, pardon Rašku.hrabren miloradovic wrote:Je l vidiš paradoks u onom boldovanom??!!Van Halen wrote:Sam Nemanja je prokleo krstjane zbog nepoštovanja ikona,krsta i svetog trojstva. To što su se povelje pisale sa spominajnjem svetog trojstva, razlog je stalnog pritiska od strane katoličke crkve, a dobrim dijelom i istočne pravoslavne.
Spomenuo je čovjek u kojem postu iznad Bilinpoljsku izjavu, i mislim da je to bitno djelovalo na ponašanje tadašnjih vladara Bosne. Jednostavno su se morali dokazati kao "pravovjerni".![]()
On je prokleo "babune" , ma ko oni bili , jer se o njima ništa konkretno ne zna! , a i ne pominju se pod tim imenom u Bosni ili bilo gde drugo!!
- harač
#454 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima
-
zonbirile
#455 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima
http://www.antitanker.com/ ,dok je hajvana,biće posla i za Samira
- Hrast
#456 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima
Ali pominju se Babuni koji su nakon progona iz Srbije otisli u Bosnu.hrabren miloradovic wrote:Je l vidiš paradoks u onom boldovanom??!!Van Halen wrote:Sam Nemanja je prokleo krstjane zbog nepoštovanja ikona,krsta i svetog trojstva. To što su se povelje pisale sa spominajnjem svetog trojstva, razlog je stalnog pritiska od strane katoličke crkve, a dobrim dijelom i istočne pravoslavne.
Spomenuo je čovjek u kojem postu iznad Bilinpoljsku izjavu, i mislim da je to bitno djelovalo na ponašanje tadašnjih vladara Bosne. Jednostavno su se morali dokazati kao "pravovjerni".![]()
Ne kazem ja da su oni, ma sta god da bili ali mislim da se radi o Bogumilima, cinili sustinski dio Crkve bosanske, ali ne vjerujem da nisu imali nikakvog uticaja (pogotovo kad uzmemo u obzir da se radilo o religiozno-ideoloski duboko polariziranim ljudima - nisu dzaba protjerani iz Srbije!) na ucenje zemaljske crkve u Bosni. Uostalom, ova Fineova teorija meni zvuci i najlogicnije: Crkva bosanska kao katolicka crkva koja prebacivanjem biskupije u Djakovo s vremenom postaje automna, "zapada u herezu", ali na njeno ucenje uticu svakorazni "heretici" tipa Katari (u Bosnu dosli iz Dalmacije) i Bogumili iz Srbije.
Odgovori cu ti ovdje odmah i na onaj drugi prilog koji je za razliku od ovog bio namjenjen meni.
Ne bih se slozio sa ovim jer ni plemici, a ni svestenstvo, nisu bili nista drugo no dio naroda. Naravno, vise klase, ali su po ponasanju, u vecini slucajeva i pismenosti i znanju, bili samo obicne kabadahije za koje su cak i ovi nasi danasnji politicari doktori nauka. Tako da je samim tim ukorjenjem u plemicke i svestenske krugove Crkva bosanska bila dio narodne tradicije. Njen nestanak i poslijedice tog nestanka (Islamizacija veceg dijela bosanskog naroda) nam govori dovoljno o njenom uticaju i vaznosti.Jeste bila nosioc čim je postojala i pominje se naveliko , a sad koliko je bila uticajna ne zna se!
Na narod CB kao dogmatika i doktrina nije imala uticaj , da jeste održala bi u narodnoj tradiciji u običajima koje kao posebnost imala!
Ona je kao takva bila deo državnosti , ali kao narodna vera nije imala u sebi sistem potvrđivanja i širenja , u smilsu kako se država učvršćuje i širi , tako bi i trebala i ona!!
Inace izbjegavam dublje diskusije na ovu temu jer ne znam dovoljno. Napisao sam skoro magistarski rad na temu "Sirenje islama u Bosni i Hercegovini - 15., 16., i 17. vijek" pa sam nuzno morao da se pozabavim i Crkvom bosanskom. Ovdje gdje se ja nalazim nema mnogo literature o tome tako da sam se u vecini slucajeva morao sluziti nasom, dakle bosnjackom, srpskom i hrvatskom koju sam nabavljao u Bosni. I sve sto sam vise citao na tu temu, a bilo je negdje oko tridesetak razlicitih djela, to mi se cinilo da manje znam. Ozbiljno. Postoji jednostavno toliko konktradiktornih stavova, koji se opet djelimicno poklapaju jedan sa drugim, da mi mnoge teorije zvuce logicnim. Jedini zakljucak, jedini siguran zakljucak koji sam ja uspio da izvedem iz svega toga je da je C.B. bila jedan bosanski fenomen, katalizator i ideoloski oslonac bosanske srednjovjekovne drzavnosti - dok nije nestala. Kad je nestala, a pravoslavna i katolicka crkva nisu uspjele da ispune religiozno-ideoloski vakuum koji je nakon njenog nestanka ili marginalizacije nastao, osmanskom, vanjskom faktoru, je bila omogucena duboka transformacija bosanskog feudalnog drustva. Jednostavno, mi u Bosni imamo muslimane, u Srbiji, djelovima Hrvatske, Bugarskoj, Rumuniji, Grckoj i drugim hriscanskim zemljama kojima su vladali Osmanlije, njih nemamo. A Osmanlije, tu cemo se sigurno sloziti, nikoga nisu prisiljavali na vjeru.
Ima u Albaniji ali to je vec druga prica...razlozi su slicni kao i u Bosni..ali necu sad da smaram.
Pitam zato sto sam pomislio da nismo u neku ruku kolege po struci. Imas veoma zdrav, logican i razuman pristup ovim historijskim temama. Hobbyhistoricari obicno imaju pomalo drugaciji pristup svemu ovome. Dobro, ne znam jos kako se ponasas kad se radi o po Srbe osjetljivim temama, ali mislim da se ni tu ne razlikujes mnogo. Znas, jos nisam sreo ni jednog Srbina (dobro, ti si iz Vojvodine a ona po mnogo cemu i nije dio Balkanap.s
Poljoprivredni tehničar sam iz Vojvodine(logično ) , a zašto pitaš???
Ali kako
-
tvrtko01
#457 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima
Hvalov zbornik, original je i danas u Bologni.hrabren miloradovic wrote:Kakava crna varijanta glagollice??Tvrtko 01
Bravo Hrabrene, vlaški plemiću. Nisam znao da smo tako zaista ništavni. Pa i Radimlja je Hrabrenaova, jedna od najljepših nekropola. A ti tako o CB, koja im je bila najveći uzor i duhovno blago.
To što ti ne znaš da nema nikavih zapisa, to je tvoje elemntarno neznanje. Pa evo naprijed sam spomenuo jednu od nedavno napisanih knjiga, Pejo Ćošković "Crkva Bosanska u XV stoljeću". Uzmi malo, pročitaj, pa ćeš vidit njene citate. A i sve pomenute litrugije iz kojih su molili. Al, šta ćeš, kad te nisu učili i naučili.
A druga stvar Hrabrene. Na stećcima je pisana bosančica, jedna originalna varijanta glagoljaškog pisma. I to su eto nepobitni dokazi o našoj narodnoj pismenosti, ne samo plemićkoj, banskoj i kraljevskoj bosanskoj.
Treće, ako si pročitao bibliju i njena evanđelja, nigdi se čovjek ne moli u crkvi, nego se moli. Dakle, crkva kao građevina je ljudska izmišljotina. To što su naši preci molili na ledini znači da smo težili izvornoj vjeri., jedino što spaja glagoljicu i ćirilicu(u Bosni,Srbiji) je preuzetih par slovnih znakova!
Najreprezenatativniji primer toga je znak ĐERV , koji ne postoji niti u ijednoj ćirilici sem srpske i bosanske!
Postoji više redakcija ćirilice koje su po kanonu Ćirila i Metodija , ali se naravno i menjale , tako postoji i tzv. Bosančica(izmišljeno) koja je na narodnom jeziku i nema striktne redakcije i pravila , jer je narodna!
Tako je "bosančica" u reflesku jata , ikavica i ekavica , dok je raška škola ijekavska!! , glas jata varira od slučaja do slučaja!
Zbog ĐERVA , danas imamo Đorđa i Đura a ne Georgija i Juraja , jer je govornicima "našeg" jezika to svojstveno!!
Ovo što pominješ za crkvu neću kometarisati , mislim da nema potrebe!!![]()
Da vidim te liturgije CB i njene posebnosti u odnosu na bilo šta drugo hrišćansko na ovim prostorima???
No, ovako se ne raspravlja naucno, dragi moj. Za tebe je to sve tako redukovano, kao da ne postoji. Kao da se naš kralj Tvrtko I nije zvao, kral Srbljem, Bosnom i Primoriju.
Eto, bosančica je bosanska posebnost. Koja i danas živi na velikom broju stećaka.
- hrabren miloradovic
#458 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima
Ma da i gej babun-popovi su takođe bili zastupljeni!!vAN hALEN
Znaš ti dobro na koga je mislio kad je spomenuo babune. To je pogrdni naziv za bogumile koje je pobio, protjerao Nemanja ,a primio ih je u svoju zemlju Ban Kulin. Upravo ta činjenica govori o nivou tolerancije koja je u to doba vladala u Bosni u odnosu na tadašnju Srbiju, pardon Rašku.
Čemu ovakva priča i mistifikovanje nečega o čemu se premalo zna ??!!
A šta je bio do "dolaska babuna" u Bosnu ban Kulin?? , isto Babun?? ,ili samo tolerantni europejac!
Pravi bogumili ne priznaju krst a kamoli sveto trojstvo , a Kulin je u svojoj povelji lepo napisao "U ime oca,sina i sv.Duha amin"1
Odakle znaš da je pogrdni naziv za Bogumile Babuni??? , jel možda Nemanja imao majmune istog naziva u svom zoo-vrtu , pa ih po njima nazvao!!
Ali kad već tako pišeš , moraću da konstatujem da je srpska-babunska vera prihvaćena u Bošnjana , jer su doselili čuveni srpski babunski duhovnici , i priveli Bošnjane srpskoj babunskoj veri!!
Ni verska posebnost u Bošnjana ne postoji bez Srba-Babuna!
- Hrast
#459 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima
Odakle ti ovo jarane?hrabren miloradovic wrote:Ma da i gej babun-popovi su takođe bili zastupljeni!!vAN hALEN
Znaš ti dobro na koga je mislio kad je spomenuo babune. To je pogrdni naziv za bogumile koje je pobio, protjerao Nemanja ,a primio ih je u svoju zemlju Ban Kulin. Upravo ta činjenica govori o nivou tolerancije koja je u to doba vladala u Bosni u odnosu na tadašnju Srbiju, pardon Rašku.
A šta je bio do "dolaska babuna" u Bosnu ban Kulin?? , isto Babun?? ,ili samo tolerantni europejac!![]()
Pravi bogumili ne priznaju krst a kamoli sveto trojstvo , a Kulin je u svojoj povelji lepo napisao "U ime oca,sina i sv.Duha amin"1
Odakle znaš da je pogrdni naziv za Bogumile Babuni??? , jel možda Nemanja imao majmune istog naziva u svom zoo-vrtu , pa ih po njima nazvao!!
Ali kad već tako pišeš , moraću da konstatujem da je srpska-babunska vera prihvaćena u Bošnjana , jer su doselili čuveni srpski babunski duhovnici , i priveli Bošnjane srpskoj babunskoj veri!!![]()
![]()
Bogumili sebe sami sigurno nisu nazivali Bogumilima. 'To ti je vise kao uvreda, kao kad danas pojedini islamofobicari muslimane nazovu "Muhammedancima". Kontas? Bogumili nisu zasigurno bili nista drugo no krscani/hriscani. O njima znamo iz izvora pravoslavne i katolicke crkve, a da su ti u ovom slucaju sto posto pristrasni, ne moram valjda naglasavati.
Uostalom, mozes o ovome procitati kod Aleksandra Solovjeva, mislim da se zove, ali mogu i pogledati jer ga posjedujem, "Bogumili u pravoslavnim izvorima"
Last edited by Hrast on 08/03/2009 18:04, edited 1 time in total.
- Pietje_Bel
#460 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima
Ti Bosanski krscani su nisu molili krstu. Zbog toga ih Papa prolkinje i govori:"Neka je proklet Bosanski Did i svi krcani i krcanice koje se ne mole svetome krizu i casnim ikonima.."
Ali krcani jesu sigurno vjerovali u sveto trojstvo. I cak da nisu to se nemoze dokazati da nisu. A na drugoj strani svi Bosanski banovi i kraljevi pocinju svoje povelje na slican nacin:
Povelja Bana Kulina:
Ali krcani jesu sigurno vjerovali u sveto trojstvo. I cak da nisu to se nemoze dokazati da nisu. A na drugoj strani svi Bosanski banovi i kraljevi pocinju svoje povelje na slican nacin:
Povelja Bana Kulina:
U ime oca i s(i)na i s(ve)toga d(u)ha.
Ja ban' bos'n'ski Kulin' prisezaju tebЪ kneže Kr'vašu i v'sЪm' građam' Dubrov'čam' pravi prijatelj'biti vam'od'selЪ i do vЪka i pravi goj dr'žati s'vami pravu vЪeu dokolЪ s'm' živ.
V'si Dubrov'čane kire hode po mojemu vladanju tr'gujuće, gdЪ si kto hoće krЪvati godЪ si kto mine pravov' vЪrov' i pravim' sr'(d')cem' dr'žati je bez'v'sakoje z'ledi raz'v'Ъ što mi k'to da svojov' voljov' poklon'. I da im'ne bude od'moih'čest'nikov sile I do kolЪ u mene budu dati im's'vЪt'i pomoć' jajire i sebЪ kolikore moge bez' v'sega z'loga i primis'la.
Tako mi b(og') pomagaj i sie s(ve)t(o) evan'đelie.
Ja Radoje dijak ban pisah'siju knjigu poveljov' banov' od' roždstva H(risto)va hiljada i s'to i os'm'deset i devet' IЪt', mЪseca av'gusta u d'vedesete i deveti d'n', usЪčenie glave Jovana Kr'stitelja.
- hrabren miloradovic
#461 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima
Postoje dve najstarije poslovice,poštapalice ili kako ih već zovu na "ovim prostorima"!
Prva!
"Od Kulina bana i dobrijeh dana"
Druga!
"Gledaš,gledaš , a vidiš Smederevo"
E ova druga je za romantične istoričare!
Prva!
"Od Kulina bana i dobrijeh dana"
Druga!
"Gledaš,gledaš , a vidiš Smederevo"
E ova druga je za romantične istoričare!
- Pietje_Bel
#462 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima
@Hrast
Ja i? Sta ako imamo tri zajednice? To ne smeta nista da se Bosnjaci kao jedna od tri zajednica de-Turcizira i po-Bosnjaci i dozivi nacionalni preporod. Bosnjaci zive u konfederaciji sa druga dva naroda.Poredis zemlje sa Bosnom koje se porediti ne mogu. Zaboravljas da je Iran jedna monoreligiozna zajednica - Bosna ne. Dakle, prevazilazenje, ili bolje reci integracija bivsih, srednjovjekovnih tradicija u vec postojece strukture u Bosni nije moguca jer imamo tri zajednice ciji ideoloski stubovi baziraju na tri razlicite vjeroispovjesti.
Vehabija u Bosni nema ni 0,05%. Znaci nemoj mjesati kruske i jabuke. Nije problem u vehabijama nego u politici koja se vodi i u nedostatku hrabrosti. Bosnjastvo nije uopste prihvaceno od nikoga jer je Bosnjastvo jedan vjerski termin. Bosnjak - Musliman. Znaci izvan Islama nema Bosnjastva iz bog toga ga vecina urbanog stanovnistva uopce ne prihvaca. Njima je to seljankasto vezati naciju za vjeru i oni sebe nazivaju Bosancima.Kardinalno se varas. Bosnjanstvo danas uglavnom nije prihvaceno od strane ovih klerofasista islamskih, neki ih zovu i Vehabijama...za njih nacionalna pripadnost ne igra nikakvu ulogu. Bosnjastvo je uglavnom prihvaceno od obrazovanih ljudi koji su u stanju nacionalni identitet da usklade sa vjerskim - po istom principu kao i Srbi i Hrvati (dali u Bosni ili van nje). U pravu si ti kada kazes da se ti principi nacionalnog razvitka sustinski razlikuju od ovog u Zapadnoj Evropi, ali to nije cisto bosnjacki, slavensko-muslimanski fenomen, vec opstebalkanski. Neobrazovani, ili manje obrazovani ljudi, su ti koji ce ti reci da su "muslimani", ili "Muslimani", ne znam dali sa velikim ili malim pocetnim "M", posto mi nije jasno dali ti ljudi misle na vjeroispovjest ili naciju kad kazu da su "muslimani", tj. "Muslimani"..
Po cemu su Bosjnaci? Po tome sto su muslimani? Ne trebas komentirati ali je jasno da su oni bili prvo Srbi i Hrvati pa su presli na Islam i postali ponosni Bosnjaci i to tek 1993.Ovo sto kazes da Sandzaklije i ostali Bosnjaci Crne Gore, Srbije, Hrvatske, nisu Bosnjaci necu komentarisati.
Nije tacno. Da nije bilo Bosne prije Turaka bilo bi na njezinom mjestu Srbija i Hrvatska i to bi se slavensko stanovnistvo razvijalo u Hrvatskoj i Srpskoj etnogenezi. Nakon odlaska Turaka mi bi postali jednostavno muslimani-Hrvati i muslimani-Srbi jer bi sami za sebe znali da smo to. Znaci pred-Osmanski period je klucan za nas kao narod. Bez kraljevine i banovine Bosne nema Bosnjaka kao zasebnog naroda.Srpska i Hrvatska nacija su reakcije i plod osmanskog sistema, barem u Bosni, a samim tim i bosnjacka. Islam je nerazdvojivi dio nase kulturne bastine, tradicije. Da nije islama, nebi bilo ni Bosnjaka. Ja sam covjek ateista, dakle nisam vjernik, ali postujem i cijenim islam u Bosni kao jedan kulturoloski faktum koji ne mozes poricati. Ali ionako ne mogu bas da uklopim ovaj tvoj post kao odgovor na moj. Ili ti mene nisi shvatio ili ja tebe..ne znam.
Bosnjak ima Islamski prizvuk. Dok je god Islam najvazniji dio identiteta Bosnjaka do tada nece biti ni Bosnjaka u istitnitom nacionalnom smislu.Ne znam kome bih za to stanje dao krivicu. Ipak mislim da je krivo neznanje, nacionalna nesvjesnost i zaostavstina komunistickog rezima za ovo "nadvjersko" Bosanstvo. Ti su mi ustvari najsmesniji od svih jer je ocigledno da nisu svjesni bosanskohercegovacke realnosti. Njima je primitivno reci da su Bosnjaci jer to, eto, ima kao neki muslimanski prizvuk kojeg samog po sebi smatraju pejorativnim - pa ni u bivsoj Jugi nije bilo "in" biti musliman..primitivno..tursko-istocnjacki..bla bla bla.
Nemamo Bosnjacku naciju jos jer se vecina ljudi u urbanoj Bosni (= Tuzla, Sarajevo, Zenica) sebe ne naziva tako i oni to ime preziru i odvratno im je. Bosnjaci su danas muslimansko stanovnistvo krajine, Sandzaka, Makedonije, Hrvatske. Drugim rijecima: Pravi Bosnjaci su danas oni koji ne zive u Bosni vec izvan nje i koji su bez sumnje pripadali Srpskom/ Hrvatskom rodu +narodu prije 500 godina. Mozda ovo zvuci uvrijedljivo ali jeste istina uglavnom.Mi danas imamo bosnjacku, srpsku i hrvatsku naciju u BiH - to je faktum, cinjenica, sve ostalo naprdavanje ne vodi nicemu.
- Hrast
#463 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima
Jarane, haj odgovori samo na slijedece pitanje prije nego sto se pozabavim tvojim postom. Kako neko, ko nikad nije bio Srbin po nacionalnosti, moze biti Srbin koji je presao na islam?
Znas li ti kad su nastale nacije?
- Pietje_Bel
#464 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima
Pa ne kazem ja da taj neko mora biti Srbin ali on sigurno ima veze sa Srbima jer je Srpskoga roda. Jedan Sandzaklija, Musliman iz novog Pazara je najvjerovatnije Srpskoga roda i bio je Srbin prije Turaka. Jedan Biscanin ili Prijedorcanin je najvjerovatnije Hrvatskoga roda i bio je Hrvat bio Turaka. Jedan katolik iz Sarajeva je najvjerovatnije bio Bosnjanin prije Turaka.Hrast wrote:Jarane, haj odgovori samo na slijedece pitanje prije nego sto se pozabavim tvojim postom. Kako neko, ko nikad nije bio Srbin po nacionalnosti, moze biti Srbin koji je presao na islam?
- Hrast
#465 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima
Definisi mi "srpsko porijeklo".Pietje_Bel wrote:Pa ne kazem ja da taj neko mora biti Srbin ali on sigurno ima veze sa Srbima jer je Srpskoga roda. Jedan Sandzaklija, Musliman iz novog Pazara je najvjerovatnije Srpskoga roda i bio je Srbin prije Turaka. Jedan Biscanin ili Prijedorcanin je najvjerovatnije Hrvatskoga roda i bio je Hrvat bio Turaka. Jedan katolik iz Sarajeva je najvjerovatnije bio Bosnjanin prije Turaka.Hrast wrote:Jarane, haj odgovori samo na slijedece pitanje prije nego sto se pozabavim tvojim postom. Kako neko, ko nikad nije bio Srbin po nacionalnosti, moze biti Srbin koji je presao na islam?
Moras jednostavno uzeti u obzir sve migracije stanovnistva koje su se dogodile od dolaska Osmanlija pa naovamo. Tu je jos malo sta ostalo "svom na svome". Koristis se, najvjerovatnije nesvjesno, istim definicijama kao i matrix. Zadnja velika migracija muslimana iz Bosne u Sandzak se desila nakon pada zemlje pod austro-ugarsku upravu. Desetine hiljada Bosnjaka su napustili Bosnu i naselili se u Sandzaku, a i sire. A prije toga ih je bilo vise. Da ne spominjem ogromno pomjeranje stanovnistva u toku ugarsko-osmanskog rata koji se vodio na teritoriji bivse bosanske feudalne drzave. Pa naseljavanje Vlaha, pa migracija Srba iz Srbije u Bosnu neposredno nakon uspostavljanja osmanske uprave, itd..
Nacionalni, pa ni etnicki identitet, osim ako cemo ga posmatrati pod strogo antropoloskim kriterijama (a to ako budemo radili onda smo i mi i Hrvati i Srbi jedan narod - bez sumnje), nije nista staticno, nista "od boga dato", vec stvar svijesti, nacionalne i etnicke. Bez veze lupas, ozbiljno ti kazem. Mora da si iz Zenice..
- Pietje_Bel
#466 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima
Ne lupam ja bez veze. Sigurno ima nesto Bosnjaka u Sandzaku ali obicna je glupost to da se svi muslimani Balkana nazivaju Bosnjacima dok se ljudi koji su rodeni u srcu Bosne tako ne nazivaju. Ja nisam Bosnjak upravo zbog toga. Ja bih radije zelio da se katolici Bosne nazivaju Bosnjacima a muslimani Sandzaka i Hrvatske i Makedonije, Crne Gore neka budu sta zele ali ne Bosnjaci. Sve skupa je to toliko konfuzno na balkanu da to nema vise veze ni sa cim. Imamo ponosne Bosnjake u Makedoniji koji ne znaju Bosanski da pricaju ali su muslimani-Slaveni znaci Bosnjaci a pored toga imamo ponosne Hrvate u Kaknju koji slave kraljicu Katarinu. Mislim nide veze....Hrast wrote:Definisi mi "srpsko porijeklo".Pietje_Bel wrote:Pa ne kazem ja da taj neko mora biti Srbin ali on sigurno ima veze sa Srbima jer je Srpskoga roda. Jedan Sandzaklija, Musliman iz novog Pazara je najvjerovatnije Srpskoga roda i bio je Srbin prije Turaka. Jedan Biscanin ili Prijedorcanin je najvjerovatnije Hrvatskoga roda i bio je Hrvat bio Turaka. Jedan katolik iz Sarajeva je najvjerovatnije bio Bosnjanin prije Turaka.Hrast wrote:Jarane, haj odgovori samo na slijedece pitanje prije nego sto se pozabavim tvojim postom. Kako neko, ko nikad nije bio Srbin po nacionalnosti, moze biti Srbin koji je presao na islam?
Moras jednostavno uzeti u obzir sve migracije stanovnistva koje su se dogodile od dolaska Osmanlija pa naovamo. Tu je jos malo sta ostalo "svom na svome". Koristis se, najvjerovatnije nesvjesno, istim definicijama kao i matrix. Zadnja velika migracija muslimana iz Bosne u Sandzak se desila nakon pada zemlje pod austro-ugarsku upravu. Desetine hiljada Bosnjaka su napustili Bosnu i naselili se u Sandzaku, a i sire. A prije toga ih je bilo vise. Da ne spominjem ogromno pomjeranje stanovnistva u toku ugarsko-osmanskog rata koji se vodio na teritoriji bivse bosanske feudalne drzave. Pa naseljavanje Vlaha, pa migracija Srba iz Srbije u Bosnu neposredno nakon uspostavljanja osmanske uprave, itd..
Nacionalni, pa ni etnicki identitet, osim ako cemo ga posmatrati pod strogo antropoloskim kriterijama (a to ako budemo radili onda smo i mi i Hrvati i Srbi jedan narod - bez sumnje), nije nista staticno, nista "od boga dato", vec stvar svijesti, nacionalne i etnicke. Bez veze lupas, ozbiljno ti kazem. Mora da si iz Zenice..
- Van Halen
#467 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima
Neozbiljan si, običan provokator. Zna se da su bogumili u rašku (Srbiju) došli iz Bugarske, a zatim nakon što su nemilosrdno protjerani, došli su u Bosnu. Al tebi ne vrijedi ništa dokazivati i trošiti vrijeme. Ovo je ozbiljan forum, jedino slični tebi nastoje sve ovo okrenuti na zafrkanciju.hrabren miloradovic wrote:Ma da i gej babun-popovi su takođe bili zastupljeni!!vAN hALEN
A šta je bio do "dolaska babuna" u Bosnu ban Kulin?? , isto Babun?? ,ili samo tolerantni europejac!![]()
Ali kad već tako pišeš , moraću da konstatujem da je srpska-babunska vera prihvaćena u Bošnjana , jer su doselili čuveni srpski babunski duhovnici , i priveli Bošnjane srpskoj babunskoj veri!!![]()
![]()
- Hrast
#468 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima
Ne lupam ja bez veze. Sigurno ima nesto Bosnjaka u Sandzaku ali obicna je glupost to da se svi muslimani Balkana nazivaju Bosnjacima dok se ljudi koji su rodeni u srcu Bosne tako ne nazivaju. Ja nisam Bosnjak upravo zbog toga. Ja bih radije zelio da se katolici Bosne nazivaju Bosnjacima a muslimani Sandzaka i Hrvatske i Makedonije, Crne Gore neka budu sta zele ali ne Bosnjaci. Sve skupa je to toliko konfuzno na balkanu da to nema vise veze ni sa cim. Imamo ponosne Bosnjake u Makedoniji koji ne znaju Bosanski da pricaju ali su muslimani-Slaveni znaci Bosnjaci a pored toga imamo ponosne Hrvate u Kaknju koji slave kraljicu Katarinu. Mislim nide veze....
Kako to, majku mu jebem, da nijedan Srbin, ili pravoslavac (dodje ti na isto) iz BiH ne sumnja u svoje srpsko porijeklo - ma sta god to znacilo, a ti, kao Bosnjak, na osnovu malogradjanskog ufuravanja dodjes na tu ideju da jednom Bosnjaku iz Sandzaka, ili stavise, iz Prijedora, Srebrenice, ili Bijeljine, Brckog itd., osporavas pravo na nacionalno samoopredjeljenje??? I nemoj govoriti da ne osporavas, jer osporavas cim ga ne primjenjujes kada govoris o tim ljudima.
A to st se neki u srcu Bosne tako ne nazivaju, a bas da vidim ko su ti jer osim bradonja ne znam nikog, je vec problem malo kompleksnije prirode.
Covjece, ne primjecujes da razmisljas u istim sablonama kao i matrix..porijeklo = krv = nacionalna pripadnost.
Osvijestite se ljudi..jednom napokon. Bas sam od tebe najmanje ocekivao ovako nesto.
- hrabren miloradovic
#469 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima
Bosanski muslimani jesu određeni fenomen , ali ne baš toliko koliko se misli!!Hrast@
Ne bih se slozio sa ovim jer ni plemici, a ni svestenstvo, nisu bili nista drugo no dio naroda. Naravno, vise klase, ali su po ponasanju, u vecini slucajeva i pismenosti i znanju, bili samo obicne kabadahije za koje su cak i ovi nasi danasnji politicari doktori nauka. Tako da je samim tim ukorjenjem u plemicke i svestenske krugove Crkva bosanska bila dio narodne tradicije. Njen nestanak i poslijedice tog nestanka (Islamizacija veceg dijela bosanskog naroda) nam govori dovoljno o njenom uticaju i vaznosti.
Inace izbjegavam dublje diskusije na ovu temu jer ne znam dovoljno. Napisao sam skoro magistarski rad na temu "Sirenje islama u Bosni i Hercegovini - 15., 16., i 17. vijek" pa sam nuzno morao da se pozabavim i Crkvom bosanskom. Ovdje gdje se ja nalazim nema mnogo literature o tome tako da sam se u vecini slucajeva morao sluziti nasom, dakle bosnjackom, srpskom i hrvatskom koju sam nabavljao u Bosni. I sve sto sam vise citao na tu temu, a bilo je negdje oko tridesetak razlicitih djela, to mi se cinilo da manje znam. Ozbiljno. Postoji jednostavno toliko konktradiktornih stavova, koji se opet djelimicno poklapaju jedan sa drugim, da mi mnoge teorije zvuce logicnim. Jedini zakljucak, jedini siguran zakljucak koji sam ja uspio da izvedem iz svega toga je da je C.B. bila jedan bosanski fenomen, katalizator i ideoloski oslonac bosanske srednjovjekovne drzavnosti - dok nije nestala. Kad je nestala, a pravoslavna i katolicka crkva nisu uspjele da ispune religiozno-ideoloski vakuum koji je nakon njenog nestanka ili marginalizacije nastao, osmanskom, vanjskom faktoru, je bila omogucena duboka transformacija bosanskog feudalnog drustva. Jednostavno, mi u Bosni imamo muslimane, u Srbiji, djelovima Hrvatske, Bugarskoj, Rumuniji, Grckoj i drugim hriscanskim zemljama kojima su vladali Osmanlije, njih nemamo. A Osmanlije, tu cemo se sigurno sloziti, nikoga nisu prisiljavali na vjeru.
Ima u Albaniji ali to je vec druga prica...razlozi su slicni kao i u Bosni..ali necu sad da smaram.
Jer kako objašnjavaš veliki broj muslimana u Sandžaku(Raškoj) centrom srpske i pravoslavne državnosti!!??? , ali ne samo tu nego i po drugim delovima!
Ovo je vrlo kompleksna priča i gotovo nedokučiva za određivanje konačne jebene istine!!
Velike migracije stanovništva su potpuno dale potpuno zbunjuću sliku o nacijama!
Tako npr. u Raškoj je veliki muslimanski živalj , a pravoslavcima postaje baza Ercegovina,CG i nešto Bosna(planine naravno) koji se zbog ratova doseljavaju u današnju Srbiju i Vojvodinu !
Pošto sam iz Voše , Lale i Bačvani u svom govoru imaju veći broj turcizama nego svi Srbi(osim paprikara sa juga) ,a jedna od najstarijih pravoslavnih porodica u Vojvodini su Bošnjački!
Ovo ne govrim o nekakvom dokazivanju srpstva , već da su prilike neverovatne bile , tako da današnji starosedeoci u Bosni su sasvim moguće potomci srpskih doseljenika iz Raške,CG... , dok su autohtoni Bošnjani otišli u Vojvodinu npr.!!
Kako se kreće stanovništvo , ono svom kretanju čuva svoj , ali prihvata druge identitete , kako verske,tako i narodne!!
Bunjevci su poreklom iz Ercegovine , i zbog katoličkih fratara su sačuvali ikavicu , ali kod Srba u Vojvodini imaš ostatke ikavice i naravno ijekvice , ali su danas ekavci!
Ikavci su se zadržali i u zapadnoj Srbiji kao autohtoni , a svi su odredom Srbi , onda najstarija pesmA o Karađorđu je na ikavici iz podno Beograda!!
Kad bi čuli Nemanjići i Kotromanići da "smo" danas drugačiji narodi , skočili bi i u Bosnu i u Rašku od bruke da se udave!!
- Pietje_Bel
#470 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima
Pa znaci Bosnjak = Musliman? Za mene je katolik iz Bosne Bosanac a nikako Hrvat a musliman iz Sandzaka je za mene Srbin/ Srbijanac/ Musliman ili kako ga vec zeli. To sto su njegovi preci dosli ili ne-dosli je brojanje krvnih zrnaca.Hrast wrote:Ne lupam ja bez veze. Sigurno ima nesto Bosnjaka u Sandzaku ali obicna je glupost to da se svi muslimani Balkana nazivaju Bosnjacima dok se ljudi koji su rodeni u srcu Bosne tako ne nazivaju. Ja nisam Bosnjak upravo zbog toga. Ja bih radije zelio da se katolici Bosne nazivaju Bosnjacima a muslimani Sandzaka i Hrvatske i Makedonije, Crne Gore neka budu sta zele ali ne Bosnjaci. Sve skupa je to toliko konfuzno na balkanu da to nema vise veze ni sa cim. Imamo ponosne Bosnjake u Makedoniji koji ne znaju Bosanski da pricaju ali su muslimani-Slaveni znaci Bosnjaci a pored toga imamo ponosne Hrvate u Kaknju koji slave kraljicu Katarinu. Mislim nide veze....
Kako to, majku mu jebem, da nijedan Srbin, ili pravoslavac (dodje ti na isto) iz BiH ne sumnja u svoje srpsko porijeklo - ma sta god to znacilo, a ti, kao Bosnjak, na osnovu malogradjanskog ufuravanja dodjes na tu ideju da jednom Bosnjaku iz Sandzaka, ili stavise, iz Prijedora, Srebrenice, ili Bijeljine, Brckog itd., osporavas pravo na nacionalno samoopredjeljenje??? I nemoj govoriti da ne osporavas, jer osporavas cim ga ne primjenjujes kada govoris o tim ljudima.
A to st se neki u srcu Bosne tako ne nazivaju, a bas da vidim ko su ti jer osim bradonja ne znam nikog, je vec problem malo kompleksnije prirode.
Covjece, ne primjecujes da razmisljas u istim sablonama kao i matrix..porijeklo = krv = nacionalna pripadnost.
Osvijestite se ljudi..jednom napokon. Bas sam od tebe najmanje ocekivao ovako nesto.
- Hrast
#471 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima
hrabren miloradovic wrote:Bosanski muslimani jesu određeni fenomen , ali ne baš toliko koliko se misli!!Hrast@
Ne bih se slozio sa ovim jer ni plemici, a ni svestenstvo, nisu bili nista drugo no dio naroda. Naravno, vise klase, ali su po ponasanju, u vecini slucajeva i pismenosti i znanju, bili samo obicne kabadahije za koje su cak i ovi nasi danasnji politicari doktori nauka. Tako da je samim tim ukorjenjem u plemicke i svestenske krugove Crkva bosanska bila dio narodne tradicije. Njen nestanak i poslijedice tog nestanka (Islamizacija veceg dijela bosanskog naroda) nam govori dovoljno o njenom uticaju i vaznosti.
Jer kako objašnjavaš veliki broj muslimana u Sandžaku(Raškoj) centrom srpske i pravoslavne državnosti!!??? , ali ne samo tu nego i po drugim delovima!
Ovo je vrlo kompleksna priča i gotovo nedokučiva za određivanje konačne jebene istine!!
Velike migracije stanovništva su potpuno dale potpuno zbunjuću sliku o nacijama!
Tako npr. u Raškoj je veliki muslimanski živalj , a pravoslavcima postaje baza Ercegovina,CG i nešto Bosna(planine naravno) koji se zbog ratova doseljavaju u današnju Srbiju i Vojvodinu !
Pošto sam iz Voše , Lale i Bačvani u svom govoru imaju veći broj turcizama nego svi Srbi(osim paprikara sa juga) ,a jedna od najstarijih pravoslavnih porodica u Vojvodini su Bošnjački!
Ovo ne govrim o nekakvom dokazivanju srpstva , već da su prilike neverovatne bile , tako da današnji starosedeoci u Bosni su sasvim moguće potomci srpskih doseljenika iz Raške,CG... , dok su autohtoni Bošnjani otišli u Vojvodinu npr.!!
Kako se kreće stanovništvo , ono svom kretanju čuva svoj , ali prihvata druge identitete , kako verske,tako i narodne!!
Bunjevci su poreklom iz Ercegovine , i zbog katoličkih fratara su sačuvali ikavicu , ali kod Srba u Vojvodini imaš ostatke ikavice i naravno ijekvice , ali su danas ekavci!
Ikavci su se zadržali i u zapadnoj Srbiji kao autohtoni , a svi su odredom Srbi , onda najstarija pesmA o Karađorđu je na ikavici iz podno Beograda!!![]()
Kad bi čuli Nemanjići i Kotromanići da "smo" danas drugačiji narodi , skočili bi i u Bosnu i u Rašku od bruke da se udave!!, u to sam siguran!!
Kao prvo, Sandzak je bio gotovo od samog konstituisanja bosanskog sandzaka, poslije eyaleta, dio Bosne i kao takav bio izlozen odredjenim drustveno-civilizacijskim procesima kojima su obuhvaceni ljudi u Bosni, a kao drugo ne treba zaboraviti cinjenicu da se dosta muslimana iz Bosne naselilo u Sandzaku nakon sto je Bosna pala pod austro-ugarsku upravu a Sandzak ostao dio Osmanske carevine.Bosanski muslimani jesu određeni fenomen , ali ne baš toliko koliko se misli!!
Islamizacija veceg dijela stanovnistva pod osmanskom vladavinom, tu sam bar siguran da znam o cemu govorim (
Sto se migracija tice, slazem se u sustini. Zbog toga ja ne uvazavam strogo antropolosko motivisane poglede na ovu problematiku - mnogo vaznija je svijest, nacionalna svijest, pa i podsvijest jedne odredjene grupe ljudi.
A sto se Nemanjica, Kotromanica (ne bih ni Subasice izdvajao) i drugih plemickih porodica tice, mislim da je njih bolio kobas za ovo o cemu se mi raspravljamo.
- Hrast
#472 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima
Onda ti ne priznajes realitete. Ali bar si u svojoj zanesenoscu (ustvari) nepostojecom bosanskom srednjovjekovnom mitomanijom do kraja konzekventan i pravedan, tako da u taj svoj bosanski kos trpas i Hrvate i Srbe iz Bosne. Doduse Srbe nisi spomenuo ali polazim od toga kad vec spominjes bosanske katolike da i njih smatras pravoslavnim Bosancima..sta god to da bilo.Pietje_Bel wrote:Pa znaci Bosnjak = Musliman? Za mene je katolik iz Bosne Bosanac a nikako Hrvat a musliman iz Sandzaka je za mene Srbin/ Srbijanac/ Musliman ili kako ga vec zeli. To sto su njegovi preci dosli ili ne-dosli je brojanje krvnih zrnaca.Hrast wrote:Ne lupam ja bez veze. Sigurno ima nesto Bosnjaka u Sandzaku ali obicna je glupost to da se svi muslimani Balkana nazivaju Bosnjacima dok se ljudi koji su rodeni u srcu Bosne tako ne nazivaju. Ja nisam Bosnjak upravo zbog toga. Ja bih radije zelio da se katolici Bosne nazivaju Bosnjacima a muslimani Sandzaka i Hrvatske i Makedonije, Crne Gore neka budu sta zele ali ne Bosnjaci. Sve skupa je to toliko konfuzno na balkanu da to nema vise veze ni sa cim. Imamo ponosne Bosnjake u Makedoniji koji ne znaju Bosanski da pricaju ali su muslimani-Slaveni znaci Bosnjaci a pored toga imamo ponosne Hrvate u Kaknju koji slave kraljicu Katarinu. Mislim nide veze....
- Pietje_Bel
#473 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima
Pa znaci Bosnjak = Musliman? Za mene je katolik iz Bosne Bosanac a nikako Hrvat a musliman iz Sandzaka je za mene Srbin/ Srbijanac/ Musliman ili kako ga vec zeli. To sto su njegovi preci dosli ili ne-dosli je brojanje krvnih zrnaca.[/quote]Hrast wrote:
Onda ti ne priznajes realitete. Ali bar si u svojoj zanesenoscu (ustvari) nepostojecom bosanskom srednjovjekovnom mitomanijom do kraja konzekventan i pravedan, tako da u taj svoj bosanski kos trpas i Hrvate i Srbe iz Bosne. Doduse Srbe nisi spomenuo ali polazim od toga kad vec spominjes bosanske katolike da i njih smatras pravoslavnim Bosancima..sta god to da bilo.[/quote]
Ne jer srbi dolaze tek nakon 1391. kao narod/ izbjeglice. I sam si citirao Kirispesica ovdje.
- Hrast
#474 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima
Onda ti ne priznajes realitete. Ali bar si u svojoj zanesenoscu (ustvari) nepostojecom bosanskom srednjovjekovnom mitomanijom do kraja konzekventan i pravedan, tako da u taj svoj bosanski kos trpas i Hrvate i Srbe iz Bosne. Doduse Srbe nisi spomenuo ali polazim od toga kad vec spominjes bosanske katolike da i njih smatras pravoslavnim Bosancima..sta god to da bilo.[/quote]Pietje_Bel wrote:Pa znaci Bosnjak = Musliman? Za mene je katolik iz Bosne Bosanac a nikako Hrvat a musliman iz Sandzaka je za mene Srbin/ Srbijanac/ Musliman ili kako ga vec zeli. To sto su njegovi preci dosli ili ne-dosli je brojanje krvnih zrnaca.Hrast wrote:
Ne jer srbi dolaze tek nakon 1391. kao narod/ izbjeglice. I sam si citirao Kirispesica ovdje.
A sta je sa bosanskim, pravoslavnim Vlasima koji su se istopili sa Srbima iz Srbije? Jelto Vlahe ne priznajes kao autohtone Bosance?
Jaro, nema ovo sto radis smisla, vjeruj mi.
- Hrast
#475 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima
Evo neceg lijepog..da malo provjetrimo mozak.
http://www.youtube.com/watch?v=kG8gGVnW ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=kG8gGVnW ... re=related