Milić Vukašinović

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
stubrijez

#451 Re: Milić Vukašinović

Post by stubrijez »

milojicabrzi wrote: 12/05/2026 12:26 Spominjali smo ga prije par stranica na ovoj temi, lijepo je vidjeti da ga se Beograd i kolege sjete :)

Image

Inače, Zadužbina Milana Mladeonovića, na društvenim mrežama, često objavljuje zanimljive članke i intervjue, Milana i ekipe, nekad iz '80-ih godina i njihovog vrhunca popularnosti.

U jednom intervjuu, Milan baš priča o njihovom načinu stvaranja, o trenutku emocije i komponovanje, bez neke velike brige da li će se to nekom svidjeti i hoće li se energije podudariti sa publikom.

Inače, volim EKV, ali malo mi smeta ta doza suptilne narkofilije u njihovim stihovima, koketiranja sa drogama (Aut, Modro i zeleno, Radostan dan, Glad...) slično me na drugi način nervira kod Dubioze Kolektiv, svaka druga strofa im "gandža", "vutra" "motaj-smotaj" i slični narativi...

Možda sam ja čovjek starog kova, ali mi to malo ide na živce...
Pa to je RnR drugar moj... :lol: Probaj, mozda ti se svidi, to je stvar dozivljaja, ne moze se izgooglati :) Ljudi starog kova su to sve probali.
Better Man

#452 Re: Milić Vukašinović

Post by Better Man »

milojicabrzi wrote: 14/05/2026 08:53
Better Man wrote: 14/05/2026 00:00 Tu pjesmu je odradila EKV na albumu Neko nas posmatra. Inače prvi album grupe Time je genijalan, a da ne spominjem kakvi su genijalci svirali na istom. Od Vedrana Božića, Tihomira Popa Asanovića, Ratka Divjana itd. Sve pjesme sam napisao Dado Topić izuzev jedne. Za koji život treba da se rodim je najbolja stvar na al umu i jedna od najboljih u ex Yu rocku. A tu je i odlična balada Pjesma no. 3.
Bubnjar Ratko preziva se Divjak :) izuzetan instrumentalista. Mislim da je sa njima radio i Peco Petej, stara BUBNJARČINA, svirao je sad prije dan-dva na ovom koncertu u čast Indexa, ima 100 godina, a još svira :)

Dado je nekad sredinom '70-ih imao problema sa izbjegavanjem JNA, a tadašnja država bila je vrlo rigorozna i bilo im je "duša" pokupiti jednog Bregovića, Zdravku Čolića i viđenije pjevače i glumce, da pokažu kako "odslužuju dug domovini".

Najahale su mu se vojne vlasti prilično na kosti, dva puta je bio i hapšen, da bi nakon toga odslužio vojni rok u Sloveniji. Od tog perioda i pokušaja nekih ljudi iz svijeta muzike da mu pomognu u odgađanju vojske u koju se moralo otići do 27. godine života, datira i ta priča u smisliu "šta ćeš njemu pomagati, njemu je stari ili neko iz familije jak u vojsci".

Sad si me sjetio na jednu anegdotu, mislim negdje sa kraja '90-ih i početka 2000-ih. Bio je Dado Topić sa bendom na koncertu u Slogi, trajala je svirka skoro 3 sata, nakon toga, sva ekipa, zajedno sa lokalnim sarajevskim rockerima, muzičarima (Time su uvijek zbog njihove virtuoznosti slušali high class muzičari), pa se sva ekipa "after party" prebacila kod Zlaje u kafić Marquee na obali, ispod Pravnog fakulteta.

Kako je Zlaja imao mini-binu i instrumente u kafiću, ubrzo se tu formira neki jam-session muzičara i svirka nastavi dalje :)

Zlaja koji je držao Marqee poznat je kao veliki audio-fil, ima na stotine ploča raznih izvođača.

Ne znam šta je sad sa Zlajom kao i sa tim kafićem, svira li se još tamo, uglavnom bilo je kultno mjesto sa kraja '90-ih, gdje su se okupljali sarajevski muzičsri ovih poslijeratnih bendova :run: :thumbup: :bih:
Peco Petej je svirao kasnije. Nije svirao na kultnom prvom i najboljem albumu grupe Time. Marquee više ne postoji, ali sad je tu smještena prodavnica gramofonskih ploča, cd-a, knjiga, majica bendova itd. Drže je moji prijatelji Edo i Alen.
Last edited by Better Man on 14/05/2026 22:40, edited 2 times in total.
Better Man

#453 Re: Milić Vukašinović

Post by Better Man »

Škobo Habu wrote: 14/05/2026 14:14
Better Man wrote: 12/05/2026 22:48
Škobo Habu wrote: 12/05/2026 15:25

Naravno da jesu. Još 1987. godine, kada su pokušali proboj na zapadno tržište.
Nisu ga snimili 1987.g, već 1985.g ili1986.g. 1987.g Alen je uvelike bio član Dugmeta, a album Pljuni zapjevaj moja Jugoslavijo su objavili jeseni 1986.g.
https://hr.wikipedia.org/wiki/Wild_Strawberries

Zvanična godina izdanja albuma je 1987.
I piše da je sniman 1986.g. Vjerovatno početkom godine, jer Alen je te godine postao pjevač Dugmeta i snimio album Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo.
Post Reply