BANKE ALL ABOUT!!!

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
TRANCE

#451 Re: Bezobrazno visoke mjesečne naknade domaćih banaka za održavanje tekućeg računa

Post by TRANCE »

Haris.ba wrote: 14/06/2021 12:31
TRANCE wrote: 14/06/2021 12:25 Svi ti direktori banaka se zajedno druže, igraju tenis, skijaju, tako da se oni lijepo dogovore o okvirnim cijenama usluga, da niko nikome ne pravi konkurenciju, jer bi time svi bili dugoročno donji, odnosno ostvarili bi manju neto dobit i dobili nogu kao loši menadžeri.
To će se jedino promijeniti ulaskom u EU kada će narod moći otvoriti besplatni račun kod neke njemačke online banke i regularno primati platu na njega. Do tada bi država mogla urediti taj segment da hoće, ali neće jer ih banke finansiraju kad imaju deficit u budžetu, tako da što god je u interesu banaka, to će i biti.
A ta njemacka banka je majka banke kcerke u BiH. :D
Direktori banaka u Njemackoj se ne druze, ne skijaju i ne igraju tenis zajedno. I nikako se ne dogovaraju. Jer su oni posteni Njemci.
Ne, nego je ta njemačka banka npr. online banka N26. A vjerujem da u Njemačkoj ima i regularnih banaka koje nude besplatne račune uz određene uslove kao što je isplata plate preko računa, određena visina depozita na računu i sl. A ako ne voliš Švabe, ima i litvanska online opcija ili britanska sa podružnicom za EU, samo treba malo proguglati.
Razlika je što ako švabe uhvate u nekom dogovoru oko cijena, mogu se pozdraviti s karijerom, a banke će morati isplatiti milijarde odštete korisnicima usluga. Kod nas mogu dogovarati cijene nasred Ferhadije da hoće, neće se desiti ništa :mrgreen:
Haris.ba

#452 Re: Bezobrazno visoke mjesečne naknade domaćih banaka za održavanje tekućeg računa

Post by Haris.ba »

Nisi shvatio moje spominjanje majke banke i kcerke. Stvar je sto se svaki poslovni potez ne radi samostalno u BiH. Vec neka vanjska banka, i to redom banka uglavnom iz EU se pita sta i kako banka u BiH radi.

Volio bih vidjeti da neko cak i u Njemackoj uspije neku banku zbog kartelskog ponasanja upregnuti. :D

Pogledati kamatne stope, tu je glavna prica. A ne sica omo vodjenja racuna.
addem

#453 Re: Bezobrazno visoke mjesečne naknade domaćih banaka za održavanje tekućeg računa

Post by addem »

Imamo union banku koja je drzavna pa se tamo pređe. Meni ne smeta cijena paketa koliko mi smeta sto se platni promet naplacuje. Znaci za transakcije moras placati iako imas racun. Na zapadu je platni promet potpuno bepslatan kada imaš račun. Kada hoćeš da plaćaš mimo računa tada se usluga debelo plaća.
konami666

#454 Re: Bezobrazno visoke mjesečne naknade domaćih banaka za održavanje tekućeg računa

Post by konami666 »

U Bosni je teško sranje sto se tiče bankarskog sektora, traže nekakve mjesečne naknade + internet bankarstvo + mobilno bankarstvo + vodjenje računa u različitim valutama + master kartica kirija (???)

Nigdje ne plaćam naknadu za bankovne račune jedino u Bosni i onda kada hoću da prebacim novac opale te po usima jer je Bosna van sepa zone. Pa i banka uzme svoj dio kolača jer ne možeš poslati na žiro, moraš na tekući pa onda žiro pa te opale po usima jer si sam sebi poslao novac plus konverzija.

Jest Bosna karna teška, nikakvih zakona ni pravila, pravi divlji istok
hadzinicasa

#455 Re: Banke All about

Post by hadzinicasa »

Pisalo mi iz BBI banke. Citati odozdo. Za zenu nikad cula u zivotu.
ovo me @Bobi navratio :D ne b' ja nikad 8-)

Image
mirsek

#456 Re: Banke All about

Post by mirsek »

hadzinicasa wrote: 01/05/2021 17:00
Officer Crabtree wrote: 01/05/2021 16:52 Jel moguće otvoriti račun u banci i dobiti dvije debitne kartice za taj isti račun? Tj. da dvije osobe kupuju sa karticama koje su kod njih, a sa istog računa?
Trebalo bi da moze. Opunomocis nekoga na taj racun i izvadis mu karticu. Ili zajednicki racun (ne znam koja banka ima tu opciju) s tim da neko mora biti nocioc racuna.
Unicredit moze, imam takvu situaciju.
noviclan

#457 Re: Banke All about

Post by noviclan »

hadzinicasa wrote: 22/06/2021 14:24 Pisalo mi iz BBI banke. Citati odozdo. Za zenu nikad cula u zivotu.
ovo me @Bobi navratio :D ne b' ja nikad 8-)

Image
:lol: mene su zvali skoro iz nlb banke kaze teta istekla vam licna karta 2017. molim vas da nam dostavite istu u poslovnicu ili skenirate istu i dostavite putem maila, zatim kaze da li ste jos zaposleni i je li neodredjeno ili odredjeno kazem ja pogledajte transakcije po racunu da li sam zaposlen a licnu cu vam dostaviti (isticu mi kartice krajem godine, tada najvjerovatnije kada se budu preuzimale nove)
-Ekser-

#458 Re: Bezobrazno visoke mjesečne naknade domaćih banaka za održavanje tekućeg računa

Post by -Ekser- »

Raiffeisen banka u Srbiji uvela novi uslugu, iračun, za O dinara mjesečno, uz online registraciju, video identifikaciju i dostavu kartice na kućnu adresu. Registracija gotova za 15 minuta, iz udobnosti vlastitog doma.

https://www.raiffeisenbank.rs/racuni/online-racun/

Kod nas Raiffiesen zagorava otvaranje računa "uz samo jednu posjetu banci". Samo jednom je i dovoljno za
za Koronu.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#459 Re: Bezobrazno visoke mjesečne naknade domaćih banaka za održavanje tekućeg računa

Post by Truba »

svijet ide naprijed... mi smo ostali na začelju
Dope_Man

#460 Re: Bezobrazno visoke mjesečne naknade domaćih banaka za održavanje tekućeg računa

Post by Dope_Man »

-Ekser- wrote: 28/06/2021 12:19 Raiffeisen banka u Srbiji uvela novi uslugu, iračun, za O dinara mjesečno, uz online registraciju, video identifikaciju i dostavu kartice na kućnu adresu. Registracija gotova za 15 minuta, iz udobnosti vlastitog doma.

https://www.raiffeisenbank.rs/racuni/online-racun/

Kod nas Raiffiesen zagorava otvaranje računa "uz samo jednu posjetu banci". Samo jednom je i dovoljno za
za Koronu.
Ne znam za Srbiju, ali kod nas jos nema zakona o digitalnom potpisu ili kako se vec zove, sto znaci da ne mozes nista rijesiti sa bilo kim bez da ne odes i potpises nesto uzivo, makar to bio samo jedan potpis.
iz zadnje klupe

#461 Re: Bezobrazno visoke mjesečne naknade domaćih banaka za održavanje tekućeg računa

Post by iz zadnje klupe »

Molio bih za savjet , nekog iskusnog pravnika po ovim pitanju, po pitanju otvorene pljacke mene od strane Nlb banke, po vise pitanja i imam li ja ikakav vid zastite osim da se odjavim racun
Prvo nlb banka mi svako dva tri mjeseca uzme po 20 km koje naznaci kao administrativnu taksu ili nesto takvo, meni sve tesko otici, zbog nemogucnosti izlaska s posla i guzvi, do banke da mi objasne sta im to uzmu skoro 100 km godisnje onako, trosak koji nije bilo cime naznacen u ugovoru o otvaranju tekuceg racuna, to je iznos pored redovnog 5,99 km za vodjenje racuna
Skoro sam kod njih uzeo kredit, i ono sto rade meni ko laiku te teska povreda prava jedne od ugovornih prava, po isplati kredita ne isplate ti vrijefnost prve rate, npr ako ti ke kredit 12000 km, rata 500 km, ukupno sa kamatom npr 12700 km, na ruke dobijes 11.500 km, u ugovoru nigdje nije navedeno da ce ti uzeti jednu ratu kao neki zalog ako ti ne budes placao redovno, imas samo njihovu usmenu rijec da ce ti vratiti to 500 km nakon sto isplatis citav kredit, medjutim u ugovoru i u mojoj obracunskoj sluzbi moja obaveza je 12700 km, to uzeto 500 km. od mene nigdje nema
Trece, lazno informisanje i lazni ugovor
Naravno kad sam potpisivao kredit, nahvalili su mi prednosti sopinkkartice gdje mogu kupovati , kako su me informisali, na rate BEZ KAMATA, koristio spoing karticu placanje preko interneta, 371 Km, koristili kupovni kurs za funtu svoje banke, i pored toga dodali 15, 35 km konvezacijoh troskova, i jos 35 nekih troskovs loke cak se nisu potrudili niti obrazloziti, pa ce me 371 km na dvije rate kostati 422 km,
Ima li neka agencija za zastitu mojih prava kojoj se mogu obratiti?
Dope_Man

#462 Re: Bezobrazno visoke mjesečne naknade domaćih banaka za održavanje tekućeg računa

Post by Dope_Man »

iz zadnje klupe wrote: 29/06/2021 08:39 Molio bih za savjet , nekog iskusnog pravnika po ovim pitanju, po pitanju otvorene pljacke mene od strane Nlb banke, po vise pitanja i imam li ja ikakav vid zastite osim da se odjavim racun
Prvo nlb banka mi svako dva tri mjeseca uzme po 20 km koje naznaci kao administrativnu taksu ili nesto takvo, meni sve tesko otici, zbog nemogucnosti izlaska s posla i guzvi, do banke da mi objasne sta im to uzmu skoro 100 km godisnje onako, trosak koji nije bilo cime naznacen u ugovoru o otvaranju tekuceg racuna, to je iznos pored redovnog 5,99 km za vodjenje racuna
Skoro sam kod njih uzeo kredit, i ono sto rade meni ko laiku te teska povreda prava jedne od ugovornih prava, po isplati kredita ne isplate ti vrijefnost prve rate, npr ako ti ke kredit 12000 km, rata 500 km, ukupno sa kamatom npr 12700 km, na ruke dobijes 11.500 km, u ugovoru nigdje nije navedeno da ce ti uzeti jednu ratu kao neki zalog ako ti ne budes placao redovno, imas samo njihovu usmenu rijec da ce ti vratiti to 500 km nakon sto isplatis citav kredit, medjutim u ugovoru i u mojoj obracunskoj sluzbi moja obaveza je 12700 km, to uzeto 500 km. od mene nigdje nema
Trece, lazno informisanje i lazni ugovor
Naravno kad sam potpisivao kredit, nahvalili su mi prednosti sopinkkartice gdje mogu kupovati , kako su me informisali, na rate BEZ KAMATA, koristio spoing karticu placanje preko interneta, 371 Km, koristili kupovni kurs za funtu svoje banke, i pored toga dodali 15, 35 km konvezacijoh troskova, i jos 35 nekih troskovs loke cak se nisu potrudili niti obrazloziti, pa ce me 371 km na dvije rate kostati 422 km,
Ima li neka agencija za zastitu mojih prava kojoj se mogu obratiti?
Za prvo pitanje oko tih 20 KM nazovi banku. Imaju i oni call centar kao i svaka druga, pa lijepo objasni sta i kako, i probace ti objasniti. Ako nisi ni pokusao, ne moze ti niko ovdje odgovoriti. Uglavnom, znaju se i banke zajebati, bez ikakve zle namjere, neko klikne neku pogresnu postavku i sistem te gleda drugacije i naplacuje nesto. Naravno da to niko ne voli, ali tvoje je da pitas jer to sa njihove starne niko nece primjetiti.

Drugo za kredit je opet standardno da koliko god da uzmes dobices par stoja manje jer uzimaju neke troskove obrade ili sta vec, i naplate odmah iz kredita. Obicno to nije bas jedna rata. Opet nesto sto treba da imas opisano negdje u dokumentaciji oko kredita, i sto si mogao da pitas pri uzimanju kredita. Pretpostavljam nisi pitao.

A sto se tice kartice, to zvuce kao troskovi konverzije a ne kamata, s tim da ne bi smjeli biti toliki.

U svakom slucaju, prvo nazoves call centar banke i ispricas se fino s njima, a ako ti nakon toga nesta bude sumnjivo ili mislis da rade bilo sta mimo ugovora, onda mail Agenciji za Bankarstvo, to je ustanova koje se svaka banka boji.
zrakomlat

#463 Re: Bezobrazno visoke mjesečne naknade domaćih banaka za održavanje tekućeg računa

Post by zrakomlat »

Agencija za bankarstvo, ima nedje na stranici mail ombudsmena za zaštitu potrošača finansijskog sektora. Reagovati će agencija sigurno, obavijestiti banku o žalbi, naložiti im da ti daju informacije i tebe obavijestiti šta dalje.

Za tu prvu ratu, ti nećeš ostati bez nje, otplatiti ćeš kredit prije ali čim nije stavka u ugovoru to ti ne smiju naplatiti. Ja u Addiku nisam htio da mi skinu prvu ratu (moraš potpisati nalog svakako) i nisu mi skinuli iako su tražili. Da su insistirali odustao bih od kredita. A kao što @Dope_Man reče iznad, ima tu još nekih troškova, obrada kredita i eventualno polica osiguranja, pa da ti nisu to skinuli?

A to za kartice i konverziju, jbg, konverzija se plaća. To bez kamata, mislim da je samo za kupovinu na rate kad npr odeš u neku radnju i kupiš frižider na 4 rate.
seoBIH

#464 Re: Bezobrazno visoke mjesečne naknade domaćih banaka za održavanje tekućeg računa

Post by seoBIH »

Ne bih rekao da je kupovina na rate u trgovini isto kao i kupovina putem interneta.
probook

#465 Re: Bezobrazno visoke mjesečne naknade domaćih banaka za održavanje tekućeg računa

Post by probook »

Ja se sjecam za pravna lica bilo je 5 KM, pa 7, pa 8 i sada je minimalno 10 ili 12 KM. I malo im i to nego su digli cijene ostalih usluga tipa podizanje gotovine min 20 KM provizija ako si bez paketa usluga itd. i na taj nacin te primoravaju da uzmes paket usluga koji je minimalno 15-19 KM.

Problem je sto oni sutra mogu dignuti cijenu odrzavanja racuna na 50 maraka. Firma mora imati racun ko te pita
madesa

#466 Re: Banke All about

Post by madesa »

raja treba mi pomoc. prijatelj treba da digne kredit u iznosu od 10 000 KM. Medjutim na zahtjevu za kredit direktor nece da mu potpise i ovjeri. Znam da nema pravo na to ali je direktor :-D . Znate li koja banka daje kredit bez da poslodavac mora potpisati i ovjeriti zahtjev. Ima ugovor na neodredeno i bez opterecenja na plati
Haris.ba

#467 Re: Banke All about

Post by Haris.ba »

madesa wrote: 30/06/2021 15:08 raja treba mi pomoc. prijatelj treba da digne kredit u iznosu od 10 000 KM. Medjutim na zahtjevu za kredit direktor nece da mu potpise i ovjeri. Znam da nema pravo na to ali je direktor :-D . Znate li koja banka daje kredit bez da poslodavac mora potpisati i ovjeriti zahtjev. Ima ugovor na neodredeno i bez opterecenja na plati
A sto mora direktor potpisati?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#468 Re: Banke All about

Post by Truba »

pa to je neko kao nepisano pravilo da čova neće dobiti otkaz...da je ok radnik ... da će mu isplaćivati plaću itd
madesa

#469 Re: Banke All about

Post by madesa »

Haris.ba wrote: 30/06/2021 15:11
madesa wrote: 30/06/2021 15:08 raja treba mi pomoc. prijatelj treba da digne kredit u iznosu od 10 000 KM. Medjutim na zahtjevu za kredit direktor nece da mu potpise i ovjeri. Znam da nema pravo na to ali je direktor :-D . Znate li koja banka daje kredit bez da poslodavac mora potpisati i ovjeriti zahtjev. Ima ugovor na neodredeno i bez opterecenja na plati
A sto mora direktor potpisati?
pa svaki zahtjev za kredit mora popuniti racunovodstvo firme. I tu se direktor potpisuje. Bez obzira da li bi islo kao obustava ili trajni nalog
Haris.ba

#470 Re: Banke All about

Post by Haris.ba »

madesa wrote: 30/06/2021 15:21 pa svaki zahtjev za kredit mora popuniti racunovodstvo firme. I tu se direktor potpisuje. Bez obzira da li bi islo kao obustava ili trajni nalog
Pa nije administrativna zabrana isto ko potpis direktora na zahtjev za kredit. Mada ti zahtjevi su vise uvjerenje o cinjenicama.
madesa

#471 Re: Banke All about

Post by madesa »

Haris.ba wrote: 30/06/2021 15:23
madesa wrote: 30/06/2021 15:21 pa svaki zahtjev za kredit mora popuniti racunovodstvo firme. I tu se direktor potpisuje. Bez obzira da li bi islo kao obustava ili trajni nalog
Pa nije administrativna zabrana isto ko potpis direktora na zahtjev za kredit. Mada ti zahtjevi su vise uvjerenje o cinjenicama.
skoro sve banke daju da se zahtjev popuni u firmu. Prosjek plate , da li ima jos obustava i sl. i tAJ zahtjev svaki potpisuje direktor. Meni treba da li neko poznaje koja banka bez tog zahtjeva moze dati kredit nekoj osobi. Bio je u Vakufskoj,Sberbank,Raifaisen,Unicredit i ne daju bez ovjerenog zahtjeva.
Aang

#472 Re: Banke All about

Post by Aang »

madesa wrote: 30/06/2021 15:28
Haris.ba wrote: 30/06/2021 15:23

skoro sve banke daju da se zahtjev popuni u firmu. Prosjek plate , da li ima jos obustava i sl. i tAJ zahtjev svaki potpisuje direktor. Meni treba da li neko poznaje koja banka bez tog zahtjeva moze dati kredit nekoj osobi. Bio je u Vakufskoj,Sberbank,Raifaisen,Unicredit i ne daju bez ovjerenog zahtjeva.
Adikko banka, gotovinski brzi kredit do 10.000 KM, ne moraš biti njihov korisnik daju svima, samo ti osobna treba
zrakomlat

#473 Re: Banke All about

Post by zrakomlat »

Koji debil od direktora. Vjerovatno glupan konta da bi firma morala vraćati kredit ako ovaj ne bude vraćao, iako on potpisom samo potvrđuje da je taj zaposlen na neodređeno i da ima platu.

Treba prijatelj tražiti drugi posao.
probook

#474 Re: Bezobrazno visoke mjesečne naknade domaćih banaka za održavanje tekućeg računa

Post by probook »

‘ebo im majku lopovsku cega se sve nece sjetiti, vazda im malo bilo para
Poštovana/i,
obavještavamo Vas da od 01.08.2021. godine dolazi do promjene načina obračuna mjesečne naknade za vođenje računa i to kako slijedi:
- Za račune s prosječnim mjesečnim stanjem sredstava* do 1.000.000 KM naknada za vođenje računa ostaje nepromijenjena
- Za račune s prosječnim mjesečnim stanjem sredstava* preko 1.000.000 KM, naplaćivat će se dodatni varijabilni dio mjesečne naknade za vođenje računa u iznosu od 0,04% na saldo preko 1.000.000 KM, u tekućem mjesecu za prethodni mjesec.
azdralovic

#475 Re: Bezobrazno visoke mjesečne naknade domaćih banaka za održavanje tekućeg računa

Post by azdralovic »

zrakomlat wrote: 13/06/2021 11:07 Ali na stranu sve to, naknada za obradu kredita je najveća pljačka. To kod nas samo ima. U Srbiji ne neko tužio banku za to i dobio na sudu. Pa tužio još jedan i dobio, pa se na tom primjeru organizirala grupa ljudi, tužili kolektivno i dobili. Banka dužna vratiti te pare.
Prijatelj bio u Srbiji nedavno 7 dana. Vozajuci se autom i slušajući radijski program, često bi čuo obaviještenje, poziv građanima da se prijave tu i tu da bi im bile isplaćene tj vraćene bilo kad od "tog i tog" datuma, nelegalno naplaćene naknade za obradu kredita.
nisu tuzili za naknadu, nego zasto je naknada procentualna... jer za recimo nenamjenski kredit od 10 i 50 hiljada, procedura koju banka obavi je identicna, a ovaj od 50hiljada placa vecu naknadu...
tako da ih je NBS obavezala da naknada za obradu kredita mora biti fiksna ukoliko nema neka posebna procedura za takav kredit. I onda su uradjeni povrati ovima koji su platili procenat umjesto fiksnih naknada...
Post Reply