Politika Hrvata u BiH, folovi, autogolovi, alternative...

Locked
Tanja36

#451 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Tanja36 »

Novak20 wrote: 24/09/2019 12:46 Što misle, kakvom se političkom logikom vode pojedinci i stranke bosanskohercegovačkih Hrvata u foliranju (osobni interes ispred narodnog) i zabijanju političkih autogolova (jedno pričaj, drugo radi). Na koncu, imaju li i što konkretno imaju ponuditi hrvatski političari u BiH svojim glasačima kojih je iz dana u dan sve manje.
Odlaskom Hrvata iz BiH, uz ovaj i ovakav politički sistem i ekonomsku situacjiu, sve manji je utjecaj hrvatske politike na bh društvene procese, ekonomiju, odnose sa drugim bh zajednicama i planiranje političke održivosti Hrvata u BiH. S toga, ne vidim razloga da se ovako nastavi dalje, osim ako mirno iseljavanje i političko gašenje bh Hrvata nije skriveni cilj hrvatske politike.
Hrvatska politika u BiH je samo destruktivna i to se vidi iz aviona. Ambicije jednog rolls royce-a a motor fice.
Sto budu vise isli protiv Sarajeva sto ce se vise odvijati dva sledeca proces:

1) Zaostravanje odnosa izmedju "HDZ Hrvata " i Bosnjaka te Bosanaca, Alijinih Hrvata, srba i ostalih sa druge strane;
2) Veca razjedinjenje Hrvatskog korpusa. Posto Bosanski hrvati tradicionalni imaju drugacije vidjenje BiH od hercegovackih hrvata. A i Bosanska katolicka crkva ima tradicionalno drugaciji pogled od hercegovackih fratara. Tu su i enklave u srednjoj Bosni gdje hrvati zive totalno izmesano sa Bosnjacima i gdje su manjina. Tu su i Posavljaci koji mozda i glasaju jos uvijek za HDZ u znatnoj mjeri ali imaju ipak tradicionalno drugaciji sensibilitet prema svemu sto je Bosansko od zapadne hercegovine. Investicije iz Qatara , Malezije, UAE, Saudijske Arabije a uskoro i iz ovih Turskih zemalja poput Kazachstana ce Sarajevu dati dodatni vjetar u ledja. Hrvati to zaledje nemaju. Njemacke medije ih blate non stop i otvoreno biraju stranu Sarajevske politike.

Dakle Hrvatski HDZ i BH HDZ imaju ambicije Rolls Royce-a a kapacitete motora jedne fice. Politicka snaga manjih naroda se sastoji od:

1) Podrske od vecih igraca
2)Ekonomske moci
3) Brojcanosti

Hrvati su u svim ovim aspektima vrlo slabi. Ako samo pogledamo da Sarajevo uziva apsolutno podrsku SAD-a (pogledaj angazman Palmera i sa kojim ciljem je on poslan na balkan), Savjetnica prva za blkan u Velikoj Britaniji Bosnjakinja, a o Turskoj da ne pricamo koja je pocela graditi evo i autoput izmedju Beograda i Sarajeva od par miljardi eura.

Dakle ako imas motor fice onda se moras ponasati kao fico. Ako zelis sa motorom fice da furas poput rolls royce-a onda ce motor pregoriti i ostat ces pored puta.
spreca

#452 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by spreca »

Kada Hrvati u BiH a posebno Hercegovci shvate ( jer su puno radikalniji) da im nisu problem Bosnjaci pa i Srbi tad ce mnoge stvari doci na svoje mjesto i kad shvate da su samo kusur u Igrama Hr politike i HDZ HR jos od 90tih...Posavci su to uglavnom davno shvatili i nazalost osjetili na svojoj kozi.Isti slucaj je bio sa Srbima u HR....Bosnjaci i Srbi treba da shvate da im nisu problem Hrvati ,nego politike potkusurivanja preko naroda u BiH....niko nama nece pomoci ,ni Hrvatska,ni srbija ni Turska nego mi sami sebi odnosno jedni drugima i kad to shvatimo problemi ce se sami od sebe rjesiti,mi moramo da shvatimo da se neki jos nisu odrekli ni ratnih opcija(preko nasih ledja)samo da bi ostvarili svoje neke bolesne ideje...znaci kako ce nam biti zavisi od nas samih ,uzalud je ocekivati pomoc nekog izvan granica BiH
Kolinda

#453 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Kolinda »

spreca wrote: 15/12/2019 14:21 Kada Hrvati u BiH a posebno Hercegovci shvate ( jer su puno radikalniji) da im nisu problem Bosnjaci pa i Srbi tad ce mnoge stvari doci na svoje mjesto i kad shvate da su samo kusur u Igrama Hr politike i HDZ HR jos od 90tih...Posavci su to uglavnom davno shvatili i nazalost osjetili na svojoj kozi.Isti slucaj je bio sa Srbima u HR....Bosnjaci i Srbi treba da shvate da im nisu problem Hrvati ,nego politike potkusurivanja preko naroda u BiH....niko nama nece pomoci ,ni Hrvatska,ni srbija ni Turska nego mi sami sebi odnosno jedni drugima i kad to shvatimo problemi ce se sami od sebe rjesiti,mi moramo da shvatimo da se neki jos nisu odrekli ni ratnih opcija(preko nasih ledja)samo da bi ostvarili svoje neke bolesne ideje...znaci kako ce nam biti zavisi od nas samih ,uzalud je ocekivati pomoc nekog izvan granica BiH
Bogami ko prstom u gov...Posavci shvatili ali i dalje HDZ pobjeđuje, Bosanci također ali opet HDZ na čelu dok si za Hercegovce svakako rekao da su na toj adresi :-)
Tanja36

#454 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Tanja36 »

Kolinda wrote: 15/12/2019 14:26
spreca wrote: 15/12/2019 14:21 Kada Hrvati u BiH a posebno Hercegovci shvate ( jer su puno radikalniji) da im nisu problem Bosnjaci pa i Srbi tad ce mnoge stvari doci na svoje mjesto i kad shvate da su samo kusur u Igrama Hr politike i HDZ HR jos od 90tih...Posavci su to uglavnom davno shvatili i nazalost osjetili na svojoj kozi.Isti slucaj je bio sa Srbima u HR....Bosnjaci i Srbi treba da shvate da im nisu problem Hrvati ,nego politike potkusurivanja preko naroda u BiH....niko nama nece pomoci ,ni Hrvatska,ni srbija ni Turska nego mi sami sebi odnosno jedni drugima i kad to shvatimo problemi ce se sami od sebe rjesiti,mi moramo da shvatimo da se neki jos nisu odrekli ni ratnih opcija(preko nasih ledja)samo da bi ostvarili svoje neke bolesne ideje...znaci kako ce nam biti zavisi od nas samih ,uzalud je ocekivati pomoc nekog izvan granica BiH
Bogami ko prstom u gov...Posavci shvatili ali i dalje HDZ pobjeđuje, Bosanci također ali opet HDZ na čelu dok si za Hercegovce svakako rekao da su na toj adresi :-)

Kako onda uvijek Bosnjacke i Bosanske stranke dobijaju 65% svih glasova dok Hrvatske tek 8%? Znaci da su odredjeni dio Hrvata "Alijini Hrvati". Iliti drugim rijecima; oni vide BiH kao i prosjecan Bosnjak ili Bosanac; gradjansku.

HDZ moze pobjedjivati. Pobjedjuje i SDA u Sandzaku. Ali to od fice nece napraviti rolls royca. Samo ce dovesti motor fice do pucanja. A motor je odavno puko. :D
Hafis

#455 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Hafis »

Tanja36 wrote: 15/12/2019 14:31 Kako onda uvijek Bosnjacke i Bosanske stranke dobijaju 65% svih glasova dok Hrvatske tek 8%?
Ako nije problem, mogu li se ti odokativni postotci nekako pretvoriti u približne brojeve?
Nekako mi se olako bacaš s postotcima...
spreca

#456 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by spreca »

Ti si ono u sto si prstom mislio da potrefis....lako bi mi da tebi fal dasaka, ali kad fali citava shuma gradje onda je problem...pojesce te hrdjavi nacionalizam...ustvari bojim se da ti nema spasa.......jebes covjeka kad mu je stranka vaznija od njega samog,jer tome nema lijeka......Nemas ti pojma o Posavcima.
Kolinda

#457 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Kolinda »

spreca wrote: 15/12/2019 14:53
Ti si ono u sto si prstom mislio da potrefis....lako bi mi da tebi fal dasaka, ali kad fali citava shuma gradje onda je problem...pojesce te hrdjavi nacionalizam...ustvari bojim se da ti nema spasa.......jebes covjeka kad mu je stranka vaznija od njega samog,jer tome nema lijeka......Nemas ti pojma o Posavcima.
Znam da se sad u nekom ćošku treseš jer računaš, što ako me prijavi administraciji? Neću ne boj se opusti se, meni nije bitno što mi je tko rekao nego tko je to učinio.
kamberovica polje

#458 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by kamberovica polje »

Najposraniji u čitavoj priči su oni Srbi i Hrvati koji ovu državu doživljavaju kao svoju.
Oni su ispali najgluplji i najnaivniji.
spreca

#459 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by spreca »

Kolinda wrote: 15/12/2019 15:09
spreca wrote: 15/12/2019 14:53

Znam da se sad u nekom ćošku treseš jer računaš, što ako me prijavi administraciji? Neću ne boj se opusti se, meni nije bitno što mi je tko rekao nego tko je to učinio.
Evo mi se ruka trese i pomaze da ga jednu rucno bacim
Tanja36

#460 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Tanja36 »

Hafis wrote: 15/12/2019 14:39
Tanja36 wrote: 15/12/2019 14:31 Kako onda uvijek Bosnjacke i Bosanske stranke dobijaju 65% svih glasova dok Hrvatske tek 8%?
Ako nije problem, mogu li se ti odokativni postotci nekako pretvoriti u približne brojeve?
Pa evo. Ako Hrvatske stranke dobivaju recimo 10% glasova. Srpske 30%. To ostaje za Bosanske i Bosnjacke stranke 60%. I kako ce to onda biti rolls royce koji fura kao Herceg Bosni. Nemoze. Taman da ima recimo jednu veliku silu iza sebe ali nema ni to. Ima Kolindu koja sva izgubljena trckara po svijetu da objasni kako su Hrvati ugrozeni i kako je Bosna puna dzihadista. Dok brko gradi uticaj sa par miljardi u autoput beograd Sarajevo a Amerikanci se Palmerom.

Dakle treba tu carobni stapic da se motor fice pretvori u motor rolls royce-a. Mozda ga Kolinda nadje negdje. :D
Hafis

#461 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Hafis »

Tanja36 wrote: 15/12/2019 15:53
Pa evo. Ako Hrvatske stranke dobivaju recimo 10% glasova. Srpske 30%. To ostaje za Bosanske i Bosnjacke stranke 60%..
....bla bla Kolinda....truć truć Hrvati...lit lit Palmer....
Kolega, i u mene je hargija duga 88% nečega. Imate li brojeve ili nemate?
spreca

#462 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by spreca »

Hafis wrote: 15/12/2019 18:06
Pa evo. Ako Hrvatske stranke dobivaju recimo 10% glasova. Srpske 30%. To ostaje za Bosanske i Bosnjacke stranke 60%..
Sta je jezik proguto :mrgreen: ....reci bolan ne drzi u sebi
Tanja36

#463 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Tanja36 »

Pa imamo. Hrvatske stranke na svim izborima osvajaju oko 10% glasova. Bosnjacke i Bosanske oko 60% a Srpske 30%. To je bar nesto sto je jasno.
MorningStar

#464 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by MorningStar »

Tanja36 wrote: 15/12/2019 19:20
Pa imamo. Hrvatske stranke na svim izborima osvajaju oko 10% glasova. Bosnjacke i Bosanske oko 60% a Srpske 30%. To je bar nesto sto je jasno.
Ja mislio da je 51% Bosnjaka. Ocito da ima dosta Srba ili Hrvata koji su za Bosnjacke/Bosanske stranke. :D
Hafis

#465 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Hafis »

Ma nije ti nešto matematika. Ne može se to prikazivati postotcima. Ja koliko vidim u parlamentima nije takav omjer, a tih probosanskih stranaka koliko se da vidjeti gotovo i nema...a bogami nema ih ni na ministarskim pozicijama.
Nešto si ti tu zajebao kod izračunavanja postotaka
Tanja36

#466 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Tanja36 »

Hafis wrote: 15/12/2019 19:23
Ma nije ti nešto matematika. Ne može se to prikazivati postotcima. Ja koliko vidim u parlamentima nije takav omjer, a tih probosanskih stranaka koliko se da vidjeti gotovo i nema...a bogami nema ih ni na ministarskim pozicijama.
Nešto si ti tu zajebao kod izračunavanja postotaka
Nisam nista zajebao. Na svim nivouima je to tako u zadnjih 10 godina. A tu jos i ne ukljucujemo cijelu dijasporu Hrvatsku koja se mobilise da glasa za HDZ kako bi hrvati ostali politicki faktor. Hercegovina je bukvalno prazna; ne zivi vise niko. Sve otislo u irsku.

Dakle za par godina to ce biti 5-10%.
Hafis

#467 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Hafis »

A još kad se izborni zakon promijeni, vrijedit će moj glas ko svih vas koji sudjelujete na ovoj temi :D

Jedino ako Želja ne razjebe i to, jer se o njegovoj guzici radi.
Hafis

#468 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Hafis »

Tanja36 wrote: 15/12/2019 19:25

Nisam nista zajebao. Na svim nivouima je to tako u zadnjih 10 godina. A tu jos i ne ukljucujemo cijelu dijasporu Hrvatsku koja se mobilise da glasa za HDZ kako bi hrvati ostali politicki faktor. Hercegovina je bukvalno prazna; ne zivi vise niko. Sve otislo u irsku.

Dakle za par godina to ce biti 5-10%.
Opet ti u postotcima :D
Inače ako se Hercegovina prazni, Bosna se valjda puni...za sad jeste migrantima, ali čini mi se i gore je mrka kapa.
Novak20

#469 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Novak20 »

Analiza ili uputa za glasanje za predsjednika RH ?

Ne vjerujem da će na ove izbore izaći više od 10 % registriranih. Oni koji izađu glasat će uglavnom za KGK. Ne zbog nje same nego zbog stranke čiju pomoć očekuju.

https://www.dnevnik.ba/teme/hrvati-u-bi ... e-manje-od
Kolinda Grabar - Kitarović, Zoran Milanović i Miroslav Škoro favoriti su na predstojećim predsjedničkim izborima u Hrvatskoj. Što predsjednički izbori znače za Hrvate u BiH, tko se od kandidata njihovim lošim položajem najviše bavio, tko je najbolje artikulirao njihove probleme, a tko se dokazao konkretnim postupcima, za Dnevnik.ba analizirali su novinari Boris Rašeta i Milan Šutalo, Zdenko Ćosić, HDZ-ov predsjednik Vlade Zapadnohercegovačke županije i Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke.
U BiH registrirano je ukupno 92.663 birača, odnosno, birača bez prebivališta u Hrvatskoj, podaci su Ministarstva uprave RH. Rekordan broj birača za predsjedničke izbore u Hrvatskoj registriran je u Mostaru, njih čak 48 616. Hrvati u BiH svoje biračko pravo iskoristit će, osim u Mostaru, i u Banja Luci, Livnu, Sarajevu, Tuzli i Vitezu.
SmokingMan

#470 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by SmokingMan »

SaraFina

#471 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by SaraFina »

SmokingMan wrote: 19/12/2019 15:29 Ćirilo Skrušeni. Slika 14/14. :mrgreen:

https://www.klix.ba/vijesti/bih/kardina ... /191219108
Ćirilo se krstio, krizmao, vjenčao u crkvi i upisao u HDZ 92' kad vidio da propala Yuga :D
Kolinda

#472 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Kolinda »

Mozak služi da bi se koristio barem nekada.

1. Kakve ovo ima veze sa temom?
2. Kakve veze ima misa sa temom?
3. Jeli normalno da netko uopće tipka o nečijoj vjeri ?
4. Jeli vama u šeheru svaka objava koja se odnosi na hrvatski narod provokacija ?
spreca

#473 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by spreca »

SaraFina wrote: 19/12/2019 15:33

Ćirilo se krstio, krizmao, vjenčao u crkvi i upisao u HDZ 92' kad vidio da propala Yuga :D
Titin Pionir je izdao svog Idola
SaraFina

#474 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by SaraFina »

Kolinda wrote: 19/12/2019 15:42

4. Jeli vama u šeheru svaka objava koja se odnosi na hrvatski narod provokacija ?
Pa Čova će zadati najveći autogol sada Hrvatima kad uđe u vlast bez promjene IZ. Kako nema veze s temom?
Povukla Krišto apelaciju po njegovim naputcima? Da nabrajamo dalje? :D

@Spreča, i Titu i Velež!
spreca

#475 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by spreca »

Kolinda wrote: 19/12/2019 15:42

A koliko vidim ima ih koji ga ne koriste nikad....jedan iz razloga je da neznaju a drugi da ga nemaju
Locked