Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post Reply
salik79

#451 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by salik79 »

jeza u ledja wrote:
salik79 wrote:
Mozes ti navlaciti vodu na svoj mlin koliko ti je volja, ali s tim nista neces promijeniti. Zasto, onda, ne citiras podatke i tabele iz Cohenovog "Srpskog rajnog rata"?!

Ma, bravo, neka si se uvjerio da te nisam lagao za KNOJ i iskaznice (koje nikada na internetu nisam vidio)! :oops: I, sta, ako je pisala vjeroispovijest? Ljudima bilo uskraceno osnovno ljudsko pravo da se izjasnjavaju onako kako se osjecao, a ti bi to banalizirao dp unedogled. Sta mislis kako su moje razvrstali, po vjeroispovijesti, ili nacionalnosti?

I, da, meni su dovoljno velik uzorak. I da meni je Tuzla mjerodavna. Usput, zasto zaboravljas na djeda Duvnjaka?! On tada nije bio u Tuzli.
Koji je moj mlin? Ja nemam nikakav mlin niti licne interese da nesto dokazem ovdje. Meni moje porodicno stablo i familijarne price koje su identicne kao tvoje ne formira racionalan stav o faktima koje je tesko opovrgnuti.

Naravno da je osnovno ljudsko pravo da se izjasnjavas kako zelis i naravno da je to pravo bilo uskraceno bosanskim muslimanima. No ne pricamo o uskracivanju ljudskih prava vec o zastupljenosti Bosnjaka u NOB-u protiv fasista, za koje ti ne zelis da priznas da je bilo vrlo slabo, valjda jer ne zelis srusiti sebi balon o porijeklu indetiteta s kojim se asociras.
Jos jednom - moji su se u partizanima vidili kao Srbi i Hrvati. Sta ti nije jasno?!

Znaci, nista od Cohena i tabela (statistickih podataka) navedenih u njegovoj knjizi?! Zao mi je sto sam tu knjigu posudio na citanje i nikada natrag nisam dobio. Da malo uslikam, pa da vidim sta imas na to reci.
jeza u ledja

#452 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by jeza u ledja »

salik79 wrote:
Jos jednom - moji su se u partizanima vidili kao Srbi i Hrvati. Sta ti nije jasno?!

Znaci, nista od Cohena i tabela (statistickih podataka) navedenih u njegovoj knjizi?! Zao mi je sto sam tu knjigu posudio na citanje i nikada natrag nisam dobio. Da malo uslikam, pa da vidim sta imas na to reci.
Tvoja familija ne treba biti predmet ovog razgovora, sta tebi nije jasno?

Ko je Cohen i o kakvoj se knjizi radi? Koje konkretno tabele i kakve podatke spominjes? Je li on kaze da je Bosnjaka bilo mnogo vise u partizanima?
salik79

#453 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by salik79 »

jeza u ledja wrote:
salik79 wrote:

Tvoja familija ne treba biti predmet ovog razgovora, sta tebi nije jasno?

Ko je Cohen i o kakvoj se knjizi radi? Koje konkretno tabele i kakve podatke spominjes? Je li on kaze da je Bosnjaka bilo mnogo vise u partizanima?
Moja familija je reper i za vecinu ostalih Bosnjaka muslimana, po pitanju vodjenja rubrike nacionalnost u vojnim knjizicama.

Zbavi negdje knjigu, pa provjeri o kakvim podacima je rijec.
Serbia's Secret War: Propaganda and the Deceit of History https://g.co/kgs/d3rxcK

Srbi su citavu hajku oko ove knjige napravili.
jeza u ledja

#454 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by jeza u ledja »

Meni je drago da si ti upoznat sa detaljima upisa u vojne knjizice tvoje familije tokom Drugog svjetskog rata, ali one su samo anegdotski dokazi, nista vise.

Nemoj majketi da citam neke istrage srpskih mitova i bajki. Dosta smo se toga u zivotu nacitali i naslusali. Sve je meni jasno, samo ti govorim striktno o podacima. Ako tu imaju podaci koji govore drukcije postavi nam. Knjiga koja spominje postotak ucesca pojedinih narodnosti je napisana u ovom vijeku, u Americi i od strane nekog ko nema veze sa nasim prostorima. Sto se tice Yuge, najvise vjerujem takvim izvorima. :D

A cudi me da bi ti vjerovao jednom Cohenu :D
Maraschino

#455 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by Maraschino »

salik79 wrote:
jeza u ledja wrote:
Koji je moj mlin? Ja nemam nikakav mlin niti licne interese da nesto dokazem ovdje. Meni moje porodicno stablo i familijarne price koje su identicne kao tvoje ne formira racionalan stav o faktima koje je tesko opovrgnuti.

Naravno da je osnovno ljudsko pravo da se izjasnjavas kako zelis i naravno da je to pravo bilo uskraceno bosanskim muslimanima. No ne pricamo o uskracivanju ljudskih prava vec o zastupljenosti Bosnjaka u NOB-u protiv fasista, za koje ti ne zelis da priznas da je bilo vrlo slabo, valjda jer ne zelis srusiti sebi balon o porijeklu indetiteta s kojim se asociras.

Isti slucaj je i kod mene(to sam vec na nekoj drugoj temi spominjao).
salik79

#456 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by salik79 »

jeza u ledja wrote:Meni je drago da si ti upoznat sa detaljima upisa u vojne knjizice tvoje familije tokom Drugog svjetskog rata, ali one su samo anegdotski dokazi, nista vise.

Nemoj majketi da citam neke istrage srpskih mitova i bajki. Dosta smo se toga u zivotu nacitali i naslusali. Sve je meni jasno, samo ti govorim striktno o podacima. Ako tu imaju podaci koji govore drukcije postavi nam. Knjiga koja spominje postotak ucesca pojedinih narodnosti je napisana u ovom vijeku, u Americi i od strane nekog ko nema veze sa nasim prostorima. Sto se tice Yuge, najvise vjerujem takvim izvorima. :D

A cudi me da bi ti vjerovao jednom Cohenu :D
Cohen se je uredno pozivao na izvore, cak je postavljao i faksimile pojedinih statistickih podataka. Zato i velim, davno sam citao, pronadji i uvjeri se.

A ti, kojima vjerujes, kada su dolazili do podataka, sta mislis, da li su moje racunali kao Bosnjake (muslimane), ili kao Srbe i Hrvate?

Ako nije cionista - bez problema. :mrgreen:
salik79

#457 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by salik79 »

Maraschino wrote:
salik79 wrote:
jeza u ledja wrote:

Isti slucaj je i kod mene(to sam vec na nekoj drugoj temi spominjao).
Dzaba, pokusavam mu objasniti, ali ne ide...
jeza u ledja

#458 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by jeza u ledja »

Sta je taj Cohen tacno rekao u vezi procenata ucesca Bosnjaka u NOB-u i ako jeste, kako je on to izracunao?

Ako se neki Bosnjak nije mogao izjasnjavati samo kao musliman, odakle onda uopste brojka od 2.5% kod ovog izvora kojeg ja spomenuh?

Nije svaki historicar koji istrazuje rat dio srpske zavere. Mislis da su ljudi blecci i ne znaju povezat par stvari te sabrat dva broja?

Knjizice koje spominjete su imale rubriku za vjeroispovijest.

Stavite jednostavno izvore koje kazu drukcije i nikakav problem. (znam da nisam ni ja stavio, mrsko mi fakat ima sve na wikipediji izvor i sve :D )
jeza u ledja

#459 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by jeza u ledja »

I jos nesto, stavio sam ako se ne varam ranije vec link za izvor o broju zrtava rata. Racunajuci samo BiH, ispada da je postotak bosnjackih zrtava najmanji, ne najveci. Sto se tice cijele Jugoslavije, slika je potpuno drukcija i mescini Bosnjaci fakat jesu procentualno najgore prosli ako se racuna Sandzak. (nabrzaka sracunah)

Volio bih cuti komentar na to i neke druge podatke. Uopste mi nije problem prihvatiti drukcije brojke i nauciti nesto novo.
salik79

#460 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by salik79 »

Zar ti sam taj podatak nije pomalo kontradiktoran?

Nego, s koje wikipedije uzimas podatke?
madner

#461 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by madner »

jeza u ledja wrote:I jos nesto, stavio sam ako se ne varam ranije vec link za izvor o broju zrtava rata. Racunajuci samo BiH, ispada da je postotak bosnjackih zrtava najmanji, ne najveci. Sto se tice cijele Jugoslavije, slika je potpuno drukcija i mescini Bosnjaci fakat jesu procentualno najgore prosli ako se racuna Sandzak. (nabrzaka sracunah)

Volio bih cuti komentar na to i neke druge podatke. Uopste mi nije problem prihvatiti drukcije brojke i nauciti nesto novo.
Ne znam sta ti je tu cudno. Pa NDH je krenula sa zlocinima, to jeste dovelo do masovnosti ustanka. Bosnjaci su nastradali u djelu BiH, Srbi na vise od pola.

Plus ofanzive, gdje je spaljivanje sela bila legitimna taktika.
BHCluster

#462 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by BHCluster »

Koliki je broj žrtava bilo s punim imenom i prezimenom po podacima Saveznog ureda za statistiku iz 1964. godine?
Maraschino

#463 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by Maraschino »

BHCluster wrote:Koliki je broj žrtava bilo s punim imenom i prezimenom po podacima Saveznog ureda za statistiku iz 1964. godine?
Ne znam za te podatke ali znam da su se koristili razni podaci. Jedni su isli prema Njemackoj radi odstete a drugi su se koristili ovdje interno. Vjerovatno da je bilo i trecih za javnost, tako da se baratalo raznim ciframa.
Neko blizak iz moje familije zavrsio je u Njemackom zarobljenistvu. Vodio se kao Kroat i nikada niko nije spomenuo neku Jugoslaviju ili muslimana. Svugdje su ga vodili kao Kroat, pricao je on.

Pocetkom II s.r. raspala se i Jugoslavija. U Srbiji je vec postojala kraljeva vojska kao organizovana formacija i naoruzana, u Hrvatskoj se raspao sistem i formirao drugi NDH a u Bosni se vagalo. Muslimani(malo m) nisu znali ni gdje ce ni kuda ce ni kome se prikljuciti. Uglavnom, svako ko bi naisao izivljavao se nad istima i kaznjavao ih da suradjuju sa drugom stranom(pa i partizani). Niko im nije davao priliku niti objasnjavao sta se desava...tako da su dugo bili zbunjeni desavanjima.

Srbi u Hrvatskoj i pogotovu z.Bosni bili su prisiljeni da se organizuju i pridruze nekome da bi se odbranili od ustasa.
jeza u ledja

#464 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by jeza u ledja »

salik79 wrote:Zar ti sam taj podatak nije pomalo kontradiktoran?

Nego, s koje wikipedije uzimas podatke?
Podatak itekako ima smisla, jer ako racunas cijelu Srbiju i cijelu Hrvatsku sa velikim dijelovima u kojim su Srbi ili Hrvati, respektivno, bili vecina i u kojim nije bilo velikih operacija kao u BiH, onda taj procenat stradalih od ukupne populacije Srba i Hrvata u Jugoslaviji znatno pada, u odnosu na stradanja u BiH, Sandzaku, Dalmaciji, hrvatskoj Krajini..

Podaci su sa hrvatske Wikipedije:
https://hr.wikipedia.org/wiki/Narodnoos ... ugoslavije

I tu se spominje knjiga :
Ramet, Sabrina P. (2006). The Three Yugoslavias: State-Building and Legitimation, 1918–2004, Indiana University Press ISBN 0-271-01629-9

Ovo je izgleda citat izjave Tita dat The Timesu nekad pred kraj rata, o postocima u vojsci.
hAZNADAR

#465 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by hAZNADAR »

Maraschino wrote:
BHCluster wrote:Koliki je broj žrtava bilo s punim imenom i prezimenom po podacima Saveznog ureda za statistiku iz 1964. godine?
Ne znam za te podatke ali znam da su se koristili razni podaci. Jedni su isli prema Njemackoj radi odstete a drugi su se koristili ovdje interno. Vjerovatno da je bilo i trecih za javnost, tako da se baratalo raznim ciframa.
Neko blizak iz moje familije zavrsio je u Njemackom zarobljenistvu. Vodio se kao Kroat i nikada niko nije spomenuo neku Jugoslaviju ili muslimana. Svugdje su ga vodili kao Kroat, pricao je on.

Pocetkom II s.r. raspala se i Jugoslavija. U Srbiji je vec postojala kraljeva vojska kao organizovana formacija i naoruzana, u Hrvatskoj se raspao sistem i formirao drugi NDH a u Bosni se vagalo. Muslimani(malo m) nisu znali ni gdje ce ni kuda ce ni kome se prikljuciti. Uglavnom, svako ko bi naisao izivljavao se nad istima i kaznjavao ih da suradjuju sa drugom stranom(pa i partizani). Niko im nije davao priliku niti objasnjavao sta se desava...tako da su dugo bili zbunjeni desavanjima.

Srbi u Hrvatskoj i pogotovu z.Bosni bili su prisiljeni da se organizuju i pridruze nekome da bi se odbranili od ustasa.
Muslimani se nisu ni htjeli nikome prikljuciti. Kad su to do devedeset i neke muslimani imali uopce neku svoju politiku?
General War

#466 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by General War »

hAZNADAR wrote:
Muslimani se nisu ni htjeli nikome prikljuciti. Kad su to do devedeset i neke muslimani imali uopce neku svoju politiku?
...Prikljucili su se jedni jednima, drugi drugima...imali ili nemali politiku, isto ih je dopalo ko i druge narode, pa kako se ko snasao.
jeza u ledja

#467 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by jeza u ledja »

Nije ih bas dopalo isto kao i druge narode. Svaki narod je dopalo drukcije. Medjutim i to je malo pojednostavljeno, jer nije svaki narod dopalo isto na istoj lokaciji, u istoj republici, itd.
Meni je generalno to grupisanje i poistovjecivanje sa sudbinom drugih samo zato sto su isti narod/religija malo nategnuto. Mislim, shvatam, pogotovo jer te drugi tako posmatraju, ali samo donekle. Sudbina Bosnjaka u Sarajevu se nikako ne moze porediti sa sudbinom Bosnjaka iz nekog sela u okolici Pljevalja. Isto vazi za Srbina iz hrvatske Krajine i onog iz Leskovca, itd. A isto vazi i za posljednji rat.

Ali eto ljudi vole kolektivitet pa to ti je. I onda im se cijeli svjetonazor oblikuje na osnovu sudbine naroda ili grupe s kojim se identifikuju. Sve, od danasnje politike, do daleke proslosti. I onda se sve mora fino posloziti u upakovan narativ. I hajd to je jedno, ali onda izgleda taj coporitet dalje izbacuje iz glava ljudi sudbinu drugih koji zive pored njih, a ne pripadaju istom coporu. Isto kao da nije bio Svjetski rat, isto kao da nije bilo milione i milione zrtava na raznim meridijanima, kojekakvih zvjerstava, zlocina, prisilnog iseljavanja i iscrtavanja granica. Nekima se rat sveo na sudbinu Bosnjaka pod cetnickom kamom i partizanskom presucivanju/odobravanju tih zlocina.

Borba protiv okupatora? Nula poena. (I oni koji su se borili izgleda tu su bili samo da odbrane sebe). Kritika ustaske vlasti i bosnjackog saveznistva s njima? Nula poena. Bratstvo i jedinstvo, antifasizam, sta je to? Jel se to jede? Zlocini nad drugima? Ko ce tudju muku slusat.... I onda, daj da se takmicimo ko je stradao vise. Tacno tako ispada. I svi su nevaljali, samo su moji pravedni.

Tako ispada.

Naravno, nisu Bosnjaci samo takvi. Takvi su svi na nasim prostorima. Cak sta vise, Bosnjaci kaskaju. Ceteres' godina smo slusali srpske kukumavke, onda su na red dosle hrvatske, ali evo sad se Bosnjaci trude da ih dostignu.

Malo sam grub, ali eto....mislim naravno da treba sve zlocine imati u spomenu, osuditi ih, praviti memorijale, spomenike, staviti u historijske zapise, ako su friski procesirati i osuditi zlocince, ali jebote zivot zar se mora cijeli licni identitet graditi na stratistima? Malo je ljudi u grupama s kojim se identifikujete u stanju racionalno i intelektualno odvojiti fakte od emocija. Mozda ste vi ovdje specijalan slucaj, ali u stvarnosti gro ljudi ovo samo shvata kao izgovor za stanje u kom se nalaze, ekonomski, politicki, a mnogi jos gore to shvataju kao poziv za mrznju, osvetu, razrjesavanje racuna i nove ratove.

Necu ba da me fasista definise kao X ili Y. Necu. Mogu samo ja njega definisat, kao fasistu, a on ga meni moze lagano podanfat.
Haman2

#468 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by Haman2 »

Svkako gospodine Haznadar ti imas pravo na svoje misljenje i svoje zakljucke. To je demokratski, samo je pitanje koliko ti objektivno procjenjujes ucesce nekog forumasa na ovom Forumu. Imam dojam da smo oba iz istog grada, mozda se cak i poznajemo. Ali nek ostane ovako kako je sada. Mozda tamo pred kraj spoznamo vise jedan o drugome.
General War

#470 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by General War »

jeza u ledja wrote:Nije ih bas dopalo isto kao i druge narode. Svaki narod je dopalo drukcije. Medjutim i to je malo pojednostavljeno, jer nije svaki narod dopalo isto na istoj lokaciji, u istoj republici, itd.
Meni je generalno to grupisanje i poistovjecivanje sa sudbinom drugih samo zato sto su isti narod/religija malo nategnuto. Mislim, shvatam, pogotovo jer te drugi tako posmatraju, ali samo donekle. Sudbina Bosnjaka u Sarajevu se nikako ne moze porediti sa sudbinom Bosnjaka iz nekog sela u okolici Pljevalja. Isto vazi za Srbina iz hrvatske Krajine i onog iz Leskovca, itd. A isto vazi i za posljednji rat.

Ali eto ljudi vole kolektivitet pa to ti je. I onda im se cijeli svjetonazor oblikuje na osnovu sudbine naroda ili grupe s kojim se identifikuju. Sve, od danasnje politike, do daleke proslosti. I onda se sve mora fino posloziti u upakovan narativ. I hajd to je jedno, ali onda izgleda taj coporitet dalje izbacuje iz glava ljudi sudbinu drugih koji zive pored njih, a ne pripadaju istom coporu. Isto kao da nije bio Svjetski rat, isto kao da nije bilo milione i milione zrtava na raznim meridijanima, kojekakvih zvjerstava, zlocina, prisilnog iseljavanja i iscrtavanja granica. Nekima se rat sveo na sudbinu Bosnjaka pod cetnickom kamom i partizanskom presucivanju/odobravanju tih zlocina.

Borba protiv okupatora? Nula poena. (I oni koji su se borili izgleda tu su bili samo da odbrane sebe). Kritika ustaske vlasti i bosnjackog saveznistva s njima? Nula poena. Bratstvo i jedinstvo, antifasizam, sta je to? Jel se to jede? Zlocini nad drugima? Ko ce tudju muku slusat.... I onda, daj da se takmicimo ko je stradao vise. Tacno tako ispada. I svi su nevaljali, samo su moji pravedni.

Tako ispada.

Naravno, nisu Bosnjaci samo takvi. Takvi su svi na nasim prostorima. Cak sta vise, Bosnjaci kaskaju. Ceteres' godina smo slusali srpske kukumavke, onda su na red dosle hrvatske, ali evo sad se Bosnjaci trude da ih dostignu.

Malo sam grub, ali eto....mislim naravno da treba sve zlocine imati u spomenu, osuditi ih, praviti memorijale, spomenike, staviti u historijske zapise, ako su friski procesirati i osuditi zlocince, ali jebote zivot zar se mora cijeli licni identitet graditi na stratistima? Malo je ljudi u grupama s kojim se identifikujete u stanju racionalno i intelektualno odvojiti fakte od emocija. Mozda ste vi ovdje specijalan slucaj, ali u stvarnosti gro ljudi ovo samo shvata kao izgovor za stanje u kom se nalaze, ekonomski, politicki, a mnogi jos gore to shvataju kao poziv za mrznju, osvetu, razrjesavanje racuna i nove ratove.

Necu ba da me fasista definise kao X ili Y. Necu. Mogu samo ja njega definisat, kao fasistu, a on ga meni moze lagano podanfat.
Pa po raspadu SFRJ dobili su Bosnu, imali kljucne pozicije do dejtona...ali nije da nisu imali politiku, vec je politika bila katasrofalna.
insomnia78

#471 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by insomnia78 »

Lepo no ne pitas se samo ti. Zacas ce tebe Mitar definisati pa na razgovor
jeza u ledja

#472 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by jeza u ledja »

insomnia78 wrote:
Lepo no ne pitas se samo ti. Zacas ce tebe Mitar definisati pa na razgovor
Samo se pitam ja.
To sto Mitar misli moze mi na kurac okacit. :wink:

Tebe Mitar zacrta kao krvozednog mudzahedina i sad si ti krvozedni mudzahedin jel? To sto Mitar zamislja to je samo sum u njegovoj bolesnoj glavi. Ako treba neko da mu razbistri ima i za to lijeka.
insomnia78

#473 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by insomnia78 »

Jah
jeza u ledja

#474 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by jeza u ledja »

Sagni se ako si ovca i nastavi kukat i ironisat. Samo to i znas.
BHCluster

#475 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by BHCluster »

Image
Post Reply