Ne razumijem pitanje o tvom postu jer ga nisam citirao a nisam siguran ni da sam ga procitao. Odgovorio sam na post gdje se ovaj velikosrbin fotografise sa petokrakom.General War wrote:Istovjetno i srbi tako razmisljaju, mogli su ladno da prisajedine BiH kao i vojvodinu i kosovo, i bog da te vidi danas...eto takva je bila sprska percepcija 41-45...ako ti nesto nije jasno u mom postu, vidi pod popisom stanovnistva za koju god hoces godinu.Grean wrote:
Problem jugoslovenstva je prije svega ta srpska percepcija da boreci se za srpske interese ti se u stvari boris za Jugoslaviju pa makar to bilo ukidanjem autonomije Kosova ili paljenjem bosnjackih sela.
I ta programerska "greska" nije iz 91', ona je ugradjena u temelje jos 1918 u stvaranju Kraljevine SHS a kasnije je samo nadogradjivana ili korigovana.
Zato kazem 1918 je najcrnja godina u istoriji Balkana, bar gledano iz perspektive BiH i Bosnjaka posebno. Jednog okupatora je zamijenio drugi, puno opasniji. Tako je bilo i sa mnogim drugim narodima. Prvi svjetski i njegov rezultat je najveci razlog za izbijanje 2 svjetskog rata.
Sto se tice 1943 i ZAVNOBiH-a ai kasnije AVNOJ-a, pored svih mana istorijski je sreca da se desio kad se vec desila 1918. Jugoslovenska ideja je fula i da Bog do' nije bilo ni jednog ni drugog ali da ne bi 2 svjetskog i kasnije Jugoslavije BiH i Bosnjaci bi bili podijeljeni kao sto je Sandzak danas.
Ni to sa popisom mi nije ni jasno. Mogu samo nagadjati o cemu se radi, mozda o onim srpskim falsifikatima kako su eto nekad bili vecina a bosnjacki ih natalitet pregazio.
Nebitno, kazem samo da je za BiH stvaranje druge Jugoslavije bila sreca u nesreci. Podjela joj se pripremala jos 1939 dogovorom Cvetkovic - Maceh.
A kad bih mogao da biram volio bih da nije bilo I svjetskog, da Srbija nikad nije presla Drinu jer bi se od Austrijanaca lakse i bezbolnije oslobodili i danas bi mozda imali manje podijeljenu drzavu. Ne bi bilo bajno ali mnogo toga bi izbjegli.