Jugoslavija - Ponos svih naroda...

Post Reply
Janjicar

#1 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...

Post by Janjicar »

Oj hljebe još jedna tema o Jugoslaviji. Da je bila dobra i dan danas bi bila, nema je više, neće je više ni bit.
славянин

#2 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...

Post by славянин »

Drzavetina je bila - da je bila sila nije.Barem je bila nezavisna i niko nije mogao da “pisa” po njoj kako to danas rade po ovim nam republikama :D , prosla nazalost - previse zle krvi , tako da sumnjam da ce se ikada vratiti.Toliko slicno narodi sa prakticno istim jezikom i porjeklom a toliko mrznje je specifikum mislim na svijetu ..
insomnia78

#3 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...

Post by insomnia78 »

Stvarno je falila jedna tema o Jugoslaviji
Cuj jedna od najvecih sila :lol:
zrakomlat

#4 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...

Post by zrakomlat »

Haj reci da nije. Četvrta u Jevropi a peta u svetu :izet:
insomnia78

#5 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...

Post by insomnia78 »

Oci su mi more Jadransko. Kose su mi klasje panonsko
asker

#6 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...

Post by asker »

insomnia78 wrote:Stvarno je falila jedna tema o Jugoslaviji
Plus, moglo se na klupi spavat'!
animals

#7 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...

Post by animals »

Plus, nema ulja i Faksa..
o mekinjama da ne pricamo..
zrakomlat

#8 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...

Post by zrakomlat »

asker wrote:
S crvenim pasošem mogo đe oćeš. U auto naspi čorbe i u Trs po farmerke

Image
Maraschino

#9 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...

Post by Maraschino »

Samo budalu moze zmija dva puta iz iste rupe ujesti.
insomnia78

#10 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...

Post by insomnia78 »

Sta ba ti molis? Sedamnest tena o jugoslaviji ima. Sad ti pametan naso da otvoris novu
mousstapha

#11 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...

Post by mousstapha »

Ovako ce se pisati i o Bosni kad se raspadne. Kakva je to bila sila, a sada ove drzavice, bivsi entiteti.
tuzlak1212

#12 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...

Post by tuzlak1212 »

nisam živio u njoj, znam samo po rekla kazala, ali od Jugoslavije samo mi je košarke žao :lol: :lol: :lol: :lol:
asker

#13 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...

Post by asker »

zrakomlat wrote:
asker wrote:
S crvenim pasošem mogo đe oćeš. U auto naspi čorbe i u Trs po farmerke

Image
Pisali su neki ovdje na forumu, tata radio, mama domacica, imali smo trosoban stan i vikendicu, novo auto, 3 put' na more i 2 put' na zimovanje godisnje. I onda mene tuga uhvati u kakvoj vukojebini sam ja zivio u toj istoj Jugoslaviji :(
asker

#14 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...

Post by asker »

smajo wrote:
asker wrote:
(MOLIO BIH da se susdržite sranja oko teme "Ko nas bre zavadi" jer to samo maloumni ljudi pišu, SAMO lista ovih preduzeća je dovoljna kakva je to državetina bila, a kamol' ostale stvari + MOLIO BIH da mi se na temu ne javljaju miljenici Milorada Dodika pijani četnici, Čovićeve fašističke ustaše i Izetbegovićevi lažni kvazimuslimani, hvala) :)
Dobro Smajo, nemoras galamit' jebiga.

:(
MaksprotivMarksa

#15 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...

Post by MaksprotivMarksa »

Meni draga kao ideja, zivjeti u BiH, a u Jugoslaviji vidjeti tamnicu naroda ili nesto negativno je apsurdno. Kao neko ko je rodjen neposredno nakon raspada ne znam kako je zaista bilo zivjeti u Jugoslaviji, price iz porodice i okruzenja su razlicite, 100 ljudi 500 iskustava.

Jugoslavija je u evropskim okvirima jedna pristojna drzava srednjeg ranga, nije se radilo o sili u bilo kojoj djelatnosti ili oblasti zivota, osim sporta naravno.

Problem sa pricom o Jugoslaviji, 100 godina nakon njenog prvog osnivanja je potpuna idealizacija sa jedne strane i potpuna satanizacija sa druge strane.

Najpozitivnije strana Jugoslavije je emanvipatorska uloga koju je komunisticka vlada odigrala u razvoju naroda na prostorima te drzave. Svi mi zivimo u iole pristojnim drzavama, sa preko 70 ppsto oismenih zahvaljukuci emancipatorskoj ulozi Jugoslavije, prava zena, barem formalno pravo glasa, danas i dalje minimum radnickih prava u formi naslijedja suda udruzenog rada, infrastruktura, bazna industrija itd.

Najveca greska projugoslovenski orijentisanih pojedinaca je idealizacija Jugoslavije, a istina je u mnogome drugacija. Jednakije drustvo nije bilo bas toliko jednako, svima su nam poznati pojmovi crvena burzoazija. Kulturna hegemonija takozvane crvene burzoazije je najveci rusitelj imidza jugoslovenstva danas, upravo ta crvena burzoazija je u javni diskurs ubacila podjelu na visokokulturno i narodno-seljacko, totalno obnarodjena, kao nositelj ideje Jugoslavije je udaljila samu ideju jugoslovenstva od baze. Nacionalisti su fantasticno uvidjeli jaz medju "jednakima" i zauzeli mjesto u vakumu koji je nastao u totalitarnom rezimu koji je insostirao na opovrgavanju nacionalistickih proslosti naroda koji su zivjeli u Jugoslaviji, kako se zavrsilo to svi znamo.

U sustini najveci plus ide emancipaciji, najveci minus ide zbog generiranja laznih elita koje su svoj obrazac idolopoklonicke dekulturalizacije nametnule kao osnovni obrazac ponasanja i kulturalni model, zbog toga se danas u nacionalnim drzavama ne moze razviti pravi pokret lijeve orijentacije koji bi bio nesto vise od folklora, ma koliko suludo zvucalo, Jugoslavija je unistila svaku ideju ljevice na ovim prostorima, nazalost.
hAZNADAR

#16 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...

Post by hAZNADAR »

Janjicar wrote:Oj hljebe još jedna tema o Jugoslaviji. Da je bila dobra i dan danas bi bila, nema je više, neće je više ni bit.
Dok je nas zivih koji je pamte, koji su tu istrenirani, obuceni, isprani, nauceni, formirani,.... zivjece u nasim srcima i nasim glavama. :D
Nestace kada mi izumremo i ovi mladji sto je ne pamte ali su kupili pricu o prozorima od marmelade.
AmiĐa_Idriz

#17 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...

Post by AmiĐa_Idriz »

Dobra ali nažalost nemoguća ideja.
insomnia78

#18 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...

Post by insomnia78 »

hAZNADAR wrote:
Janjicar wrote:Oj hljebe još jedna tema o Jugoslaviji. Da je bila dobra i dan danas bi bila, nema je više, neće je više ni bit.
Dok je nas zivih koji je pamte, koji su tu istrenirani, obuceni, isprani, nauceni, formirani,.... zivjece u nasim srcima i nasim glavama. :D
Nestace kada mi izumremo i ovi mladji sto je ne pamte ali su kupili pricu o prozorima od marmelade.
:lol:
tvojkomsija

#19 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...

Post by tvojkomsija »

.
Last edited by tvojkomsija on 26/11/2018 00:51, edited 1 time in total.
AmiĐa_Idriz

#20 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...

Post by AmiĐa_Idriz »

Jes Juga bila jaka, Bošnje vukle i radile a Srbi i Hrvati dirigovali :bih:

Jebo takve zajednice.
tvojkomsija

#21 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...

Post by tvojkomsija »

.
Last edited by tvojkomsija on 26/11/2018 00:51, edited 1 time in total.
insomnia78

#22 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...

Post by insomnia78 »

smajo wrote:
Znači, ni Rimsko carstvo nije bilo dobro jer se raspalo, ni Osmansko carstvo jer se raspalo, ni Austrougarsko carstvo jer se raspalo, ni Nacistička Njemačka jer se raspala, pa ni Jugoslavija jer se raspala. Ne... sve ima svoj početak i kraj, ma kakva god to sila bila, pa ako je iko bio sila to je Hitler na čelu s' smeđokošuljašima i njegovom NSDAP strankom. Mislim ono izvini ali glupa ti priča.
:lol:
AmiĐa_Idriz

#23 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...

Post by AmiĐa_Idriz »

Pa u 90% škola oni koji su učili su bili iz Srbije učitelji. Pogotovo po selima Istočne Bosne, ali moglo se, jer smo najgluplja skupina ljudi bili u toj zajednici. I opet mi najviše balimo za tim vremenima.

Da je drugačije zamišljena i organizovana, ok. Ali onakva, nikad se ne ponovila. A i neće svakako.
MarshalDodik

#24 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...

Post by MarshalDodik »

Juga je nama dala najvise, DRZAVNOST !!!

Svaki drugi scenario bez druga Tita rezultirao bi da danas na tlu Evrope imamo europske Kurde, tzv neke bosanske muslimane podjeljene izmedju dvije tri drzave sa najvecim postotkom stanovnistva u iseljenistvu :thumbup:
General War

#25 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...

Post by General War »

tvojkomsija wrote:Bosnjaci moraju imati svoju drzavu. Kakve propale Jugoslavije, gdje su cinili 1% vlasti, a Srbi dirigovali?
Korisnije od jugonostalgije je da se pitamo zasto smo jedini narod na Balkanu bez svoje drzave? Dosta toga bi se prije uradilo da se samo nas pitalo, u to sam siguran.
Kako nece srbi dirigovat kad je Alija Izetbgovic pa Mesa Selimovic se izjasnjavao kao srbin pa nadalje...jel se to pika pod srpsku hegemoniju? :mrgreen:
Pa i Hadjikadic se cini mi se izjasnjava kao Bosanac...tako bolje razmisli jos jednom kad ovako se provaljujes.
Post Reply