Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Hakiz

#451 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Hakiz »

-Chesterfield- wrote: 10/07/2023 14:53
Dope_Man wrote: 10/07/2023 12:33

Naravno da ce one same sebe vidjeti kao nesto najbolje sto se svijetu ikad desilo. Ako gledamo izvan konteksta religije, nisam naisao na tu tvrdnju.

I naravno da je bilo mocnika i uredjenih pravila i prije, al je malo lakse kad nemas pobunjenika medju bogovima, kad nemas suprotstavljenih stavova (naizgled) vec jedan entitet koji ima jedan set pravila i to je to. Uglavnom, nije neka drasticna razlika al licno preferiram doba politeizma. Ako nista mitologija je daleko zanimljivija.
Koje gluposti vas dvojica pišete. :-) Vidi se da blage veze o životu nemate.

Kod predislamskih Arapa ( mnogobožaca) je bilo normalno da vlastitu kćerku - djevojčicu odvedu u pustinju, iskopaju rupu i živu je zakopaju.

Znači, vama su ti običaji bili cool!!!
Naravno da nisu.

Kao što nam danas nisu cool bacanja kiseline u lice kćeri kada odbije "muža" kojeg su joj roditelji našli, pucanja djevojčicama u glavu zbog toga što idu u školu itd.

Običaji koje ti spominješ se barem mogu "pravdati" time da su se praktikovali prije 2, 3, 4.000 godina. Zaostalost, neznanje itd.

Šta je ovima danas izgovor?

Politeizam, gledajući kako definiše boga, ima više smisla nego monoteizam.
MarlboroGold

#452 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by MarlboroGold »

planinar60 wrote: 09/07/2023 00:39
MarlboroGold wrote: 03/07/2023 09:16 Problem religija (bar ovih dominantnih monoteističkih) leži u ekskluzivitetu. Predstavnici svake misle da samo u njihovoj leži jedina istina, da je njihov Bog onaj pravi i sve ostalo, a da je sve ostalo laž ili iskrivljena slika Boga i svega ostalog. To bi predstavnici svake od religija međusobno trebali rješavati i spuštati tenzije koliko mogu, jer ipak priznaju da je taj Bog jedan i da je zajednički bez obzira na razlike u tekstovima.

Iako ovo najčešće nije bio uzrok ratova ipak je znalo biti korišteno kao jedan od razloga. Ratovi su se prvenstveno vodili zbog teritorije, resursa, porobljavanja ljudi itd.
Pa eto predstavnici bar kod nas jedni drugina idu na prijeme, cestitaju itd itd., jest religija uzimana kao razlog, ali veci razlozi su moc, vlast i upravljanje, pa braca su ratovala iste vjere jedan kontra drogog zbog vlasti, religija tu dolazi samo da se dolije ulje na vatru , a da je kljican faktor nije, nije u vecini slucajeva. Kod odredjenog procenta jeste, evo nas su htjeli zatrti jer smo muslimani.
To zadnje je previše simplificirano gledište.

Genocid, etničko čišćenje i protjerivanja su bila usput. I tu je teritorija bila primarni fokus, tj. Velika Srbija. Da iskoriste moć onakve vojske dok su osjećali da mogu. Donekle su i uspjeli sa RS-om nažalost.

Mada ovo nije tema tako da ne bih dalje o ovome.
planinar60

#453 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by planinar60 »

...ovo je porazavajuce, da ljudi, bosnjaci a koje su jugi zvali muslimani a podosta vremena su bili neopredjeljeni, i dalje smatraju da nisu ubijani jer su muslimani nego radi zemlje.
Dobro nas i ima kad tako mislimo.
Hakiz

#454 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Hakiz »

planinar60 wrote: 10/07/2023 23:39 ...ovo je porazavajuce, da ljudi, bosnjaci a koje su jugi zvali muslimani a podosta vremena su bili neopredjeljeni, i dalje smatraju da nisu ubijani jer su muslimani nego radi zemlje.
Da su ubijani zato što su muslimani poslije raspada Jugoslavije ne bi postojao Sandžak.
belfy

#455 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by belfy »

Hakiz wrote: 10/07/2023 23:46
planinar60 wrote: 10/07/2023 23:39 ...ovo je porazavajuce, da ljudi, bosnjaci a koje su jugi zvali muslimani a podosta vremena su bili neopredjeljeni, i dalje smatraju da nisu ubijani jer su muslimani nego radi zemlje.
Da su ubijani zato što su muslimani poslije raspada Jugoslavije ne bi postojao Sandžak.
osim ako se prvo nisu zeljeli pozavabaviti Kosovom, jer su ga vidjeli kao veci problem... jel tako drug drveni?
planinar60

#456 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by planinar60 »

A isti postoji, s autonomijom? Sami o sebi odlucuju?
A cijevi okrenute na Novi Pazar 90.-tih, ma ja,najbolje je sve zaboraviti, i reci da je bio gradjanski rat!
belfy

#457 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by belfy »

planinar60 wrote: 10/07/2023 23:53

A cijevi okrenute na Novi Pazar 90.-tih, ma ja,najbolje je sve zaboraviti, i reci da je bio gradjanski rat!
ako je neciji/svaciji Bog tu onda on odlucuje sta ce biti, jel tako? kako se ti mozes zaliti na njega ako se uzdas u njegove odluke? kako!? ako je njegovo odredjenje tvoje je da se pokoris istom, jel tako? ili ces preispitivati isto? sto te onda izvodi iz vjere... razmisli ti jos jednom...
planinar60

#458 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by planinar60 »

belfy wrote: 12/07/2023 14:47

ako je neciji/svaciji Bog tu onda on odlucuje sta ce biti, jel tako? kako se ti mozes zaliti na njega ako se uzdas u njegove odluke? kako!? ako je njegovo odredjenje tvoje je da se pokoris istom, jel tako? ili ces preispitivati isto? sto te onda izvodi iz vjere... razmisli ti jos jednom...
Pomjesao si brate stvari, agresija protiv bih je bila s namjerom da se unisti muslimansko stanovnistvo, kome to nije jasno onda ima mnogo veci problem.
belfy

#459 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by belfy »

planinar60 wrote: 12/07/2023 14:55

Pomjesao si brate stvari, agresija protiv bih je bila s namjerom da se unisti muslimansko stanovnistvo, kome to nije jasno onda ima mnogo veci problem.
zapravo je veci problem pricati na temu koja nema veze sa tim i odgovarati na istu opet mimo teme.

jel vidis temu i kako se zove? sta ti pricas ovdje? zasto?
jantruscek

#460 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by jantruscek »

Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
zato sto nisu normalni
planinar60

#461 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by planinar60 »

belfy wrote: 12/07/2023 15:02
planinar60 wrote: 12/07/2023 14:55

zapravo je veci problem pricati na temu koja nema veze sa tim i odgovarati na istu opet mimo teme.

Znam ja sta je tema, ali kao sto vidis razvodnila se jer su ljudi poceli optuzivati religiju i vjeru da je glavni uzrok ratova a ne samo jedan od uzroka. Nazalost kod nas je bio glavni, ali kroz historiju nije cak nekad religija ni bila uzrok. Nadam se da ti sad jasno kako se doslo do ovog.
A posto si pitao i za odredbu, od odredbe ne mozes pobjeci jer "covjek snuje, a Bog odredjuje", tako da s tim ne moze biti problema, koliko god nam nesto bilo tesko i koliko god za necim zalili, tugovali, ili nesto sto mislimo da je dobro pa smo veseli.
Nase je da radimo i da se borimo, da pokazemo volju, htijenje i zalaganje, a sta ce biti biti ce.
Chloe
Photo mod

#462 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Chloe »

jantruscek wrote: 12/07/2023 15:05 Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
zato sto nisu normalni
Hvala.
Nek' si ti normalan. :sretan:
jantruscek

#463 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by jantruscek »

Chloe wrote: 12/07/2023 15:15
jantruscek wrote: 12/07/2023 15:05 Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
zato sto nisu normalni
Hvala.
Molim :thumbup:
belfy

#464 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by belfy »

planinar60 wrote: 12/07/2023 15:12
belfy wrote: 12/07/2023 15:02

Znam ja sta je tema, ali kao sto vidis razvodnila se jer su ljudi poceli optuzivati religiju i vjeru da je glavni uzrok ratova a ne samo jedan od uzroka. Nazalost kod nas je bio glavni, ali kroz historiju nije cak nekad religija ni bila uzrok. Nadam se da ti sad jasno kako se doslo do ovog.
A posto si pitao i za odredbu, od odredbe ne mozes pobjeci jer "covjek snuje, a Bog odredjuje", tako da s tim ne moze biti problema, koliko god nam nesto bilo tesko i koliko god za necim zalili, tugovali, ili nesto sto mislimo da je dobro pa smo veseli.
Nase je da radimo i da se borimo, da pokazemo volju, htijenje i zalaganje, a sta ce biti biti ce.
i to, opet, nema nikakve veze sa temom. imas/imamo mnosto tavkih. pokusaj zadrzati fokus. nije toliko tesko. tema sadrzi samo jedno pitanje:

Zasto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljecu?
daj i ti svoj odgovor. samo tako diskusija moze ici dalje...
Nowicki

#465 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Nowicki »

Najvećim dijelom stvar tradicije i odgoja. Osim toga čest razlog je potraga za smislom egzistencije. Um ima potrebu da u svemu traži smisao. Religija upravo daje tu jednostavnu naraciju koja čovjeka i svijet u kojem se nalazi smješta u kontekst, kontekstualizira ga. Ljudi su bića naracije, interpretacije. Religija upravo to pruža.
Hakiz

#466 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Hakiz »

Trebaju izvjesnost.
toska

#467 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by toska »

ako je neciji/svaciji Bog tu onda on odlucuje sta ce biti, jel tako?
tako je
kako se ti mozes zaliti na njega ako se uzdas u njegove odluke? kako!?
u ovom slučaju se ne uzadaš već prihvataš Njegove odluke.
takođe se ne žališ na Njega mada je čovjek sklon kukanju na sve i svašta.
ako je njegovo odredjenje tvoje je da se pokoris istom, jel tako?
ne da se pokoriš već da prihvatiš određenje, izvučeš pouke zašto ti se to dešava (ako je moguće) i radiš sve što je moguće da bude bolje.
ili ces preispitivati isto? sto te onda izvodi iz vjere... razmisli ti jos jednom...
preispitavanje što, zašto, kako...te ne izvodi iz vjere.

p.s. ja nisam neko ko bi trebao davati odgovore ali često ostanem iznenađen pitanjima koja odaju nepoznavanje osnova vjere, tvoj post je samo slučajno
belfy

#468 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by belfy »

toska wrote: 12/07/2023 20:58

ako je neciji/svaciji Bog tu onda on odlucuje sta ce biti, jel tako?
tako je
kako se ti mozes zaliti na njega ako se uzdas u njegove odluke? kako!?
u ovom slučaju se ne uzadaš već prihvataš Njegove odluke.
takođe se ne žališ na Njega mada je čovjek sklon kukanju na sve i svašta.
ako je njegovo odredjenje tvoje je da se pokoris istom, jel tako?
ne da se pokoriš već da prihvatiš određenje, izvučeš pouke zašto ti se to dešava (ako je moguće) i radiš sve što je moguće da bude bolje.
ili ces preispitivati isto? sto te onda izvodi iz vjere... razmisli ti jos jednom...
preispitavanje što, zašto, kako...te ne izvodi iz vjere.

p.s. ja nisam neko ko bi trebao davati odgovore ali često ostanem iznenađen pitanjima koja odaju nepoznavanje osnova vjere, tvoj post je samo slučajno
ti si bukvalno samo ponovio ono sto sam ja rekao, samo drugim rijecima. da li to vidis? (ako ne vidis procitaj sve sto si mi odgovorio jos jednom) koji je smisao tvog odgovora? da se slazes? onda si to mogao i krace reci...
toska

#469 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by toska »

belfy wrote: 13/07/2023 18:55
ti si bukvalno samo ponovio ono sto sam ja rekao, samo drugim rijecima. da li to vidis? (ako ne vidis procitaj sve sto si mi odgovorio jos jednom) koji je smisao tvog odgovora? da se slazes? onda si to mogao i krace reci...
ne, tvoj post kao cjelina i u konteksu odgovora na @planinarov upis odaje stav i predođbu o vjernicima kao fatalistima, pasivno prihvaćanje sudbine jer čemu išta ako je sve Božje određenje.

evo da i drugi procjene:

belfy

#470 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by belfy »

toska wrote: 13/07/2023 23:46
belfy wrote: 13/07/2023 18:55
ne, tvoj post kao cjelina i u konteksu odgovora na @planinarov upis odaje stav i predođbu o vjernicima kao fatalistima, pasivno prihvaćanje sudbine jer čemu išta ako je sve Božje određenje.

evo da i drugi procjene:

recimo, ali samo recimo, da jesam... i sta si ti u svome odgovoru prije rekao suprotno tome? sta si ti rekao suprotno od onoga sto sam ja vec napisao?

P.S. ne zaboravi da sam ja rekao da si ti rekao isto sto i ja, samo drugim rijecima. sve stoji lijepo napisano, jel tako?
P.P.S. i ovo sto si sada napisao spada u isto, jer sta znaci uopste pasivno prihvacanje sudbine? druga opcija bi bila aktivno prihvacanje sudbine, jel? kakva je razlika? a boldirano ti je vec napredak prema ateizmu... ali idemo korak po korak...
toska

#471 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by toska »

Pojmovi "uzdati se" i "pokoriti se" su u tvom postu i kontekstu pogrešni ili neprimjereni.

Prihvatiti određenje ima drugo značenje.

takođe "preispitatati određenje" ne samo da ne izvodi iz vjere već je i neophodno za učenje ako je pogodno za to (druga tema).
belfy

#472 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by belfy »

ako ti tako kazes, ona mora da je tako jer si ti to rekao, jel tako?

ako ima drugo to znaci da ima i prvo. ajmo onda ponovo korak po korak. sta je to prvo znacenje od "prihvatiti odredjenje", a sta to drugo?

posto za ovo zadnje tvrdis da je druga tema onda necemo dalje o tome (osim ako ne otvoris tu novu). ima ovdje sasvim dovoljno materijala za raspravu...
-Chesterfield-

#473 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by -Chesterfield- »

Hoćeš reći ako su četnici odlučili da nas pokolju, naše je da se pokorimo tome, jer možda je to sudbina - možda je Bog tako odlučio, propisao...

Mada su ti drugi forumaši prije par godina objašnjavali svoje viđenje kako islam tretira sudbinu, ne sjećam se da su spominjali ovaj hadis?

Hadis u kojem se navodi da je Poslanik a.s. kazao: "Neki je čovjek bio ranjen pa je izvršio samoubistvo. Allah je tada rekao: "Moj me je rob pretekao oduzimanjem života, pa mu zabranjujem Džennet". (Buharija, Fethul-Bari, 6/496)

Evo još materijala za razmišljanje...
https://www.pozivistine.com/spoj-izmedu ... cnih-veza/
Možda se tu krije odgovor koji tražiš od drugog forumaša..?

Svakako ste već ubacili u treću krivinu što se tiče teme, pa mislim da neće škoditi ni treći Njutnov zakon.
belfy

#474 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by belfy »

-Chesterfield- wrote: 14/07/2023 14:35

Hoćeš reći ako su četnici odlučili da nas pokolju, naše je da se pokorimo tome, jer možda je to sudbina - možda je Bog tako odlučio, propisao...

Mada su ti drugi forumaši prije par godina objašnjavali svoje viđenje kako islam tretira sudbinu, ne sjećam se da su spominjali ovaj hadis?

Hadis u kojem se navodi da je Poslanik a.s. kazao: "Neki je čovjek bio ranjen pa je izvršio samoubistvo. Allah je tada rekao: "Moj me je rob pretekao oduzimanjem života, pa mu zabranjujem Džennet". (Buharija, Fethul-Bari, 6/496)

Evo još materijala za razmišljanje...
https://www.pozivistine.com/spoj-izmedu ... cnih-veza/
Možda se tu krije odgovor koji tražiš od drugog forumaša..?

Svakako ste već ubacili u treću krivinu što se tiče teme, pa mislim da neće škoditi ni treći Njutnov zakon.
lijepo je da pokusavas braniti druga, ali ti bas nisi najostrija alatka u supi, jel tako? posto vidim da nisi cak ni razumio sta sam rekao pokusat cu da ti pobrojim taksativno da bi (nadam se) bolje razumio. dakle:

- ja nigdje nisam pominjao sta odluce ljudi (eto, ti uvede cetnike), nego sta je odredio Bog.
- ne znam zasto to sakrivanje iza mnozine neke. meni su objasnjavali...? mogu i ja reci da je njima objasnjeno i sta smo rekli? nista.
- eto, uzmimo taj hadis koji si dao kao primjer. covjek je odlucio malo da promisli o odredjenju i napravio sta je napravio. posto u istom fino pise "Moj me rob..." znaci da je bio vjernik, jel tako? znaci taj covjek tada nije znao da ce biti kaznjen za to zabranom Dzenneta, jer je taj hadis nastao tek nakon sto je on to napravio.

a ti se sada preispitaj da li si zaista razumio sta sam ja napisao, da li si sve ovo zelio reci ovako i da li si iskoristio dobar primjer, te koliko si pomogao kolegi. jel moze? jer, ne znam da li znas za izreku: "put do pakla je poplocan dobrim namjerama". mozes malo razmisliti i o tome sta ista znaci, jer se savrseno uklapa u tvoj primjer.

:kakoste:
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#475 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Velkoski »

jer je život besmislen i ljudi traže neku svrhu postojanja, ukratko :mrgreen:
Post Reply