NediM17 wrote:
Nemas ti od CO detektora puno fajde.
Svaki iole moderniji bojler ce se sam ugasiti ako detektuje ugljen monoksid u prostoriji.
Ono sto se na dimnjacnim bojlerima eventualno moze desiti jeste da potrose sav kiseonik iz prostorije u kojoj se nalaze jer ga naravno uzimaju iz tog prostora kao i svaka druga pec, jer naravno, kiseonik treba za gorenje.
Takodjer takve bojlere je strogo zabranjeno kopcati u kojekakve ventilacije u kupatilu ili kuhinji, nego se kopcaju SAMO I JEDINO U DIMNJAK!!! Znam za slucaj gdje je djevojka jedva prezivjela u sopstvenom kupatilu jer je pametni komsija tri sprata ispod uveo plinski dimnjacni bojler u ventilaciju u kupatilu, a onda su izduvni gasovi zavrsavali u njenom kupatilu. Dakle, ona niti je imala niti koristila plin a nastradala je

od neodgovornog komsije i jos goreg instalatera koji je to tako postavio.
Takodjer, strogo je zabranjeno u kuhinji npr. drzati ukljucenu kuhinjsku napu dok radi dimnjacni plinski bojler. Iz tog razloga fasadni bojleri su puno bolji i sigurniji jer kiseonik za gorenje uzimaju sa vana, i isto tako naravno vani izbacuju izduvne gasove. Dakle nemaju bukvalno nikakve dodirne tacke da prostorijama sto se tice gorenja. Sto se tice curenja samog plina, to se moze lako osjetiti jer je "dezodorisan" za razliku od CO koji nema nikakve boje, mirisa ni ukusa.
Sto se tice termostata, ne znam kako je kod tebe, ali ja imam digitalni sobni termostat, a u ostalim sobama termoventile. Takodjer, na svakom bojleru se moze podesavati temperatura vode u sistemu, od minimalno 30, pa do maksimalnih 80-90 stepeni. Ja drzim na 60 stepeni, jer kazu da sve preko toga izdvaja kamenac iz vode u sistemu grijanja.
Nesto slicno mi je i serviser reko, da se bojleri sami ugase, al da ima i opcija da to stavis na ignore bukvalno i da se bojler ne gasi, moj nije na ignore, da moze zvoniti, ja bi stavila i da zvoni ako sta drugu bojleru nije po volji
Uradjeno je sve po propisu, izracunato po velicini prostora i sta vec sve racunaju, ne znam ni ja, i bile one komisije il inspekcije, kako god se vec zovu sto kazu da se nes zapaliti i da smijes tu ugraditi bojler i te zezancije, tako da ja fkt blage veze nemam od tog, izuzev sto imam papir da sam normalna

Salim se malo, sta cu drugo, ne kontam ni ja pola ovog pa se brinem. A sad se evo brinem i kakve su mi komsije.

Valjda nije niko tolko budalast.
A termostat mi je ovaj obicni, ko kod shalle, a sva podesavanja oko bojlera i radijatora ne radim sama (valjda je jasno zasto).
P.S. Napu nemam jer su mi rekli da ne smijem, ko ni klimu u kuhinji, ventilator i tako to. Ovo su mi zapravo rekli u sarajevogasu, oni su fakat oke skroz, pisala sam na drugoj temi, sve korektno i uvijek saslusaju i odgovore, kad vidim kako sve drugo funkiconise, super su