I starosjedioci iz Lukomira recimo imaju svijetlu kosu i oči. Zanimljivo je to, svakako._BataZiv_0809 wrote:A na to se nadovezuje ona teorija da se Osmanlije nisu bas puno mijesale sa ruralnim stanovnistvom za razliku od urbanog (sta je urbano u Bosni 1463-1878, dobro je pitanje).JanuaryJones wrote:Ljudi iz Istočne Bosne, starosjedioci, su većinom plavokosi (svijetlokosi) i plavooki (svijetloooki) - ima naravno odstupanja ali velika većina je "švedski tip" pa su po tome i dobili taj nadimak._BataZiv_0809 wrote:Sto Svedjani?
Mislim to mi je uvijek bilo interesantno posto i sam spadam u tu kategoriju. Ne starosjedilaca iz IB, nego drugu![]()
A i Skandinavci sa kojima se susrecem pocesto znaju izraziti cudjenje spram cinjenice da, u njima egzoticnoj, juznoj Evropi, ima toliko nordijskih faca
Komšiluk i njihove nebuloze
- JanuaryJones
#451 Re: Komšiluk i njihove nebuloze
- bleee_sa
#452 Re: Komšiluk i njihove nebuloze
A ja crn ko ugarak, još mi i oči crne
Garant mi je pra dedo neki arkadas iz antalije
Garant mi je pra dedo neki arkadas iz antalije
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#453 Re: Komšiluk i njihove nebuloze
ovo sam i ja zamijetioJanuaryJones wrote:Ljudi iz Istočne Bosne, starosjedioci, su većinom plavokosi (svijetlokosi) i plavooki (svijetloooki) - ima naravno odstupanja ali velika većina je "švedski tip" pa su po tome i dobili taj nadimak._BataZiv_0809 wrote:Sto Svedjani?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#454 Re: Komšiluk i njihove nebuloze
Pa u svakom slucaju neka je logika da su nam zavojevaci iz Azije donijeli tamnije tonoveJanuaryJones wrote: I starosjedioci iz Lukomira recimo imaju svijetlu kosu i oči. Zanimljivo je to, svakako.
- Capajebo
#455 Re: Komšiluk i njihove nebuloze
Mi hercegovci imamo cistu, autohtonu, bosnjacku krv, i najpristojnije smo komsije.
- bleee_sa
#456 Re: Komšiluk i njihove nebuloze
Tačno ću te onim papagajkama po ledjima izmlatitCapajebo wrote:Mi hercegovci imamo cistu, autohtonu, bosnjacku krv, i najpristojnije smo komsije.
- JanuaryJones
#457 Re: Komšiluk i njihove nebuloze
Moji su porijeklom iz IB, jedni bliže Drini, drugi Limu. Oboje su plavooki, sa plavookim precima, svijetlije kose. Muževa familija je porijeklom sa one strane Lima, svi redom plavi, plavih i zelenih očiju._BataZiv_0809 wrote:Pa u svakom slucaju neka je logika da su nam zavojevaci iz Azije donijeli tamnije tonoveJanuaryJones wrote: I starosjedioci iz Lukomira recimo imaju svijetlu kosu i oči. Zanimljivo je to, svakako.U svakom smislu
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#458 Re: Komšiluk i njihove nebuloze
Au koja kombinacijaJanuaryJones wrote: Moji su porijeklom iz IB, jedni bliže Drini, drugi Limu. Oboje su plavooki, sa plavookim precima, svijetlije kose. Muževa familija je porijeklom sa one strane Lima, svi redom plavi, plavih i zelenih očiju.
- JanuaryJones
#459 Re: Komšiluk i njihove nebuloze
Šveđani na privremenom radu u Azerbejdžanu_BataZiv_0809 wrote:Au koja kombinacijaJanuaryJones wrote: Moji su porijeklom iz IB, jedni bliže Drini, drugi Limu. Oboje su plavooki, sa plavookim precima, svijetlije kose. Muževa familija je porijeklom sa one strane Lima, svi redom plavi, plavih i zelenih očiju.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#460 Re: Komšiluk i njihove nebuloze
Kakav sad AzerbejdzanJanuaryJones wrote: Šveđani na privremenom radu u Azerbejdžanuima nešto u toj "Šveckoj"
- JanuaryJones
#461 Komšiluk i njihove nebuloze
Hahahahaha šala bolan. Da ne bude Teheran_BataZiv_0809 wrote:Kakav sad AzerbejdzanJanuaryJones wrote: Šveđani na privremenom radu u Azerbejdžanuima nešto u toj "Šveckoj"
![]()
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#462 Re: Komšiluk i njihove nebuloze
Reko da niste mozda i vi odleprsali. Svaki dan cujem ko ide a ko je vec otisaoJanuaryJones wrote: Hahahahaha šala bolan. Da ne bude Teheran(meščini da su u Azerbejdžanu malo tamnoputiji)
- bleee_sa
#463 Re: Komšiluk i njihove nebuloze
Hairli bilo svakom ko je naumio, tu sam rođen tu i ostao 
- JanuaryJones
#464 Re: Komšiluk i njihove nebuloze
A nismo (još)_BataZiv_0809 wrote:Reko da niste mozda i vi odleprsali. Svaki dan cujem ko ide a ko je vec otisaoJanuaryJones wrote: Hahahahaha šala bolan. Da ne bude Teheran(meščini da su u Azerbejdžanu malo tamnoputiji)
- bleee_sa
#465 Re: Komšiluk i njihove nebuloze
Ja ne bi ček'o belaj, bolje danas nego sutra 
- dječak sa šibicama
#466 Re: Komšiluk i njihove nebuloze
Ljudi izrazito svijetle boje, plavokosi i plavooki, uglavnom su potomci saskih rudara koji su se kroz stoljeca naseljavali diljem BiH.
U IB nisu svi takvi, recimo selo mog djeda (Orahovice) uglavnom muskarci su takvi, plave oci ko kod svaba, ono ne mozes ih gledati u oci koliko se plave. Vec nize prema Drini, svi smedji, glavati, Ilovaca i okolna sela
Orahovice su na preko 1000 metara nadmorske visine, obronak Jahorine, teski gorstaci. Svi su ogromni ko medvjedi. Dva metra preko ledja.
Nekako mi ovaj zemo ne ide u tu pricu, bice da je izrod

U IB nisu svi takvi, recimo selo mog djeda (Orahovice) uglavnom muskarci su takvi, plave oci ko kod svaba, ono ne mozes ih gledati u oci koliko se plave. Vec nize prema Drini, svi smedji, glavati, Ilovaca i okolna sela
Orahovice su na preko 1000 metara nadmorske visine, obronak Jahorine, teski gorstaci. Svi su ogromni ko medvjedi. Dva metra preko ledja.
Nekako mi ovaj zemo ne ide u tu pricu, bice da je izrod

- JanuaryJones
#467 Re: Komšiluk i njihove nebuloze
Hahahahaha
zemo
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#468 Re: Komšiluk i njihove nebuloze
Ali evo moji sa oceve strane znas odakle su, centralna Bosna, da centralnija ne moze biti, uporiste srednjovjekovne Bosne koje su Osmanlije regulisale, pa opet nas ima plavih bas ono iznadprosjecno.JanuaryJones wrote:Hahahahahazemo
- JanuaryJones
#469 Re: Komšiluk i njihove nebuloze
Možda se jednostavno nisu miješali toliko sa lokalnim stanovništvom kao recimo u Srbiji. Tamo se tačno vidi taj turski gen, crna kosa/oči/tamnija put._BataZiv_0809 wrote:Ali evo moji sa oceve strane znas odakle su, centralna Bosna, da centralnija ne moze biti, uporiste srednjovjekovne Bosne koje su Osmanlije regulisale, pa opet nas ima plavih bas ono iznadprosjecno.JanuaryJones wrote:Hahahahahazemo
- dječak sa šibicama
#470 Re: Komšiluk i njihove nebuloze
Ma samo ostro sa komsijama, posebno ovim iz IB, znam ja sta pali kod njih, samo dreka... nista zvacu ti policiju, ili hajmo fino, prijateljski, nista to ne pali, samo dreka. Uz ono klasicno "drzite me da ga ne ubijem".
Ja dok sam bio fin, svi me uzimali za levata, kad sam dva tri puta dreknuo da stubiste zvoni, poceli me prvi pozdravljati kad se sretnemo.
Samo zakon sile!
Ja dok sam bio fin, svi me uzimali za levata, kad sam dva tri puta dreknuo da stubiste zvoni, poceli me prvi pozdravljati kad se sretnemo.
Samo zakon sile!
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#471 Re: Komšiluk i njihove nebuloze
Sve u svemu zanimljiva prica.JanuaryJones wrote: Možda se jednostavno nisu miješali toliko sa lokalnim stanovništvom kao recimo u Srbiji. Tamo se tačno vidi taj turski gen, crna kosa/oči/tamnija put.
Koktel smo razlicitih tipova ljudi.
Vjerovatno i sama ponekad na osnovu izgleda mozes stosta reci o osobi koju vidis
Opet izmedju nasih etnickih grupa ne postoji jasna fizicka razlika (hvala bogu), ali ponekad tacno mogu pogoditi da je neko Hrvat ili Srbin ili Bosnjak, ali cesto se i zajebem nema sta.
- bleee_sa
#472 Re: Komšiluk i njihove nebuloze
Ti i Antisa, nema trećeg 
- insomnia78
#473 Re: Komšiluk i njihove nebuloze
Sve arijevci na forumu 
- bleee_sa
#474 Re: Komšiluk i njihove nebuloze
Ja kad vidim tvoj nick nemam.napretka iduća 3 danainsomnia78 wrote:Sve arijevci na forumu