e moj ramo, ako bi sad napisao šta mi se desilo tog dana proglasili bi me najvecim "bombašom" na forumu ..zatoRamzess Veliki wrote:E vidiš - da si ga ponio mogao ti je život spasiti.sokkia wrote:poslužio mu ko pancir![]()
ja svoj komad nisam htjeo ni uzeti, šta ce mi da mi smeta
Feedback
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
sokkia
#451 Re: Nevjerovatne ratne price
- Ramzess Veliki
#452 Re: Nevjerovatne ratne price
Haha, jasno ... misliš da iko piše one prave stvari? To mi možemo uz pivu jedni drugima prepričavati, ostali ne razumiju.sokkia wrote:e moj ramo, ako bi sad napisao šta mi se desilo tog dana proglasili bi me najvecim "bombašom" na forumu ..zato
- sema911s
#453 Re: Nevjerovatne ratne price
93. godina,., svrakino 3(linija na brdu gleda prema lukavici) cale na strazi,., vrijeme oko 14h,.,
posto je cale radio u lukavici u energoinvestu znao dosta ljudi iz lukavice,, i kada im dolazi smjena jave da se cuvaju,.,
i cale ti zaboravi da su dosli sa strane,. izviri kroz osmartacnicu ko mutav,.,,. puf metak nekih 10cm od glave,.zalegnne u rov koji je bio nesto istureniji i ceka granatu,., kad iz lukavice,., po njegovom ori se sve ,., sejoooo jebem te glupa reko sam ti da see cuvas,.,. a ovaj odgovaraaa nikada ti nisi znao pucat,. picko grobarska(navijac partizana a cale za zvjezdu)
isto mjesto desavanja ake, ljiljan, unprofor hoce da igraju karti al sa macom koji je u lukovaci(inace do prije rata nerazdvojni)
i sta ce ko ce da drzi karte za macu ,., hajd ja,., a mene svi znaju od pelena,. i tako ja drzim karte okrenute prema lukavici i motorolu,., i ovaj koju da bacim javlja,., a posto sam ja malko bio uvjek lopuza,., imo par karti u dzepu,.,ovaj maca vazda dobija,., kad negdje taman da zaradim steku cigara,., na motorolu vriska bjezite pobice vas,., kad je iz lukavice nesto opalio fijuknulu,., kad su granate zasule,., ja ostanem bez steke,.,par ljudi ranjeno,., sve se smirilo kroz dan kad ovaj umprofor pjan ko zemlja dernja se da jebe maci mater kad odozdo odgovara macin brat mladen hebem vas ja glupe ubise macu zbog vas ,.,(samo su ga istukli)
cale bio u 101,. i napadali lalovice i sa njima bio ovaj ljiljan(il ti ga ljiki) smotan ko ,.,al bas,., 19godina,. i preskacu ti oni preko nekih ograda i zapne ljiljan i oni ga ostave nisu valjda vidjeli,. al on j etoliko zapeo da se nije sam mogo otpetljat,. vracaju se kolege mu vec kontaju ljiki mrtav kako mu kuci sada,.,sta ce,., kad on napacke visi .-,. jebem vas glupe sto me ostaviste,.
dovedu neke zarobljenike ,. i treba da negdje prenoce i stave ih u nasu garazu,. jbga meni bilo zanimljivo da vidim ko su ti cetnici,., i ja se nekako priblizim vidim cova sjedi,., al pored njega mi i biciklo.,. i ja onako ko lopuza das mi biciklo pustim te,., kaze moze,., udjem unutra uzmem biciklo odvezem ga ja ,.,haj furaj al nemoj uzbrdo tamo su cetnici ubice te,., kako se tip nasmijo kaze ostacu ja ovdje,,.,
bili kod nas specijalci u kuci spremaju se da idu sutra u akciju negdje prema ilidzi,., i mama obeca ko se vrati pravi baklavu( a tda secera i oraha i ulja znate kako je bilo obilno),. prolazi dan nema nikoga, dva, vec kontas svi izginuli neke price dolaze,. svi tuzni maks,. kad bjeli kec dolazi pred vrata i mitko izlazi fato mi dosli po kolace, al jbga dosla citava jedinica,. jbte tada trke poo mahali da se skupi ulja za kolace,.,
stari bio negdje na liniji kod tuzle,. suma nigdje nikoga spavaju oni( a neko ih obavjestio da je moguci napad diverzanata i da ce doci neki sa helikopterima) kad odjednom nekoliko helikooptera prolijece skacu oni oblace se kad ce jedan od njih ma ko jebe diverzante nas bi ceca poubijala ja dok obucem gace gotov,., ja neskako,. ovi su citav dan proveli cekajuci a lola vazdan spavoo,.,
kada su krenule prve barikade dajdza dobije dijete,. i stara trebala da odvede ga iz bolnice do hrasnice i na stupu barikade i stara prepozna jednog na barikadi i ono prita mogul proci ,. a po belaju ona mu bila sefica,. a on je nekada prije toga trebo otkaz dobit i ona ga spasila,. i on ono da se oduczi hajd idite al ako vas zaustave ja cu pokusat vas izvuc,., i tako sledeca barikada oni se pozovi na njega,. i ona poslie ko sposlom kuci iz hrasnice prema otoci,., svaku barikadu poziva se na tog tipa,. i dosla do stupa kad taj stoji,., pita kako bona prodje,., kaze cuces ti kako prodje kada te tvoji nazovu,.,
posto je cale radio u lukavici u energoinvestu znao dosta ljudi iz lukavice,, i kada im dolazi smjena jave da se cuvaju,.,
i cale ti zaboravi da su dosli sa strane,. izviri kroz osmartacnicu ko mutav,.,,. puf metak nekih 10cm od glave,.zalegnne u rov koji je bio nesto istureniji i ceka granatu,., kad iz lukavice,., po njegovom ori se sve ,., sejoooo jebem te glupa reko sam ti da see cuvas,.,. a ovaj odgovaraaa nikada ti nisi znao pucat,. picko grobarska(navijac partizana a cale za zvjezdu)
isto mjesto desavanja ake, ljiljan, unprofor hoce da igraju karti al sa macom koji je u lukovaci(inace do prije rata nerazdvojni)
i sta ce ko ce da drzi karte za macu ,., hajd ja,., a mene svi znaju od pelena,. i tako ja drzim karte okrenute prema lukavici i motorolu,., i ovaj koju da bacim javlja,., a posto sam ja malko bio uvjek lopuza,., imo par karti u dzepu,.,ovaj maca vazda dobija,., kad negdje taman da zaradim steku cigara,., na motorolu vriska bjezite pobice vas,., kad je iz lukavice nesto opalio fijuknulu,., kad su granate zasule,., ja ostanem bez steke,.,par ljudi ranjeno,., sve se smirilo kroz dan kad ovaj umprofor pjan ko zemlja dernja se da jebe maci mater kad odozdo odgovara macin brat mladen hebem vas ja glupe ubise macu zbog vas ,.,(samo su ga istukli)
cale bio u 101,. i napadali lalovice i sa njima bio ovaj ljiljan(il ti ga ljiki) smotan ko ,.,al bas,., 19godina,. i preskacu ti oni preko nekih ograda i zapne ljiljan i oni ga ostave nisu valjda vidjeli,. al on j etoliko zapeo da se nije sam mogo otpetljat,. vracaju se kolege mu vec kontaju ljiki mrtav kako mu kuci sada,.,sta ce,., kad on napacke visi .-,. jebem vas glupe sto me ostaviste,.
dovedu neke zarobljenike ,. i treba da negdje prenoce i stave ih u nasu garazu,. jbga meni bilo zanimljivo da vidim ko su ti cetnici,., i ja se nekako priblizim vidim cova sjedi,., al pored njega mi i biciklo.,. i ja onako ko lopuza das mi biciklo pustim te,., kaze moze,., udjem unutra uzmem biciklo odvezem ga ja ,.,haj furaj al nemoj uzbrdo tamo su cetnici ubice te,., kako se tip nasmijo kaze ostacu ja ovdje,,.,
bili kod nas specijalci u kuci spremaju se da idu sutra u akciju negdje prema ilidzi,., i mama obeca ko se vrati pravi baklavu( a tda secera i oraha i ulja znate kako je bilo obilno),. prolazi dan nema nikoga, dva, vec kontas svi izginuli neke price dolaze,. svi tuzni maks,. kad bjeli kec dolazi pred vrata i mitko izlazi fato mi dosli po kolace, al jbga dosla citava jedinica,. jbte tada trke poo mahali da se skupi ulja za kolace,.,
stari bio negdje na liniji kod tuzle,. suma nigdje nikoga spavaju oni( a neko ih obavjestio da je moguci napad diverzanata i da ce doci neki sa helikopterima) kad odjednom nekoliko helikooptera prolijece skacu oni oblace se kad ce jedan od njih ma ko jebe diverzante nas bi ceca poubijala ja dok obucem gace gotov,., ja neskako,. ovi su citav dan proveli cekajuci a lola vazdan spavoo,.,
kada su krenule prve barikade dajdza dobije dijete,. i stara trebala da odvede ga iz bolnice do hrasnice i na stupu barikade i stara prepozna jednog na barikadi i ono prita mogul proci ,. a po belaju ona mu bila sefica,. a on je nekada prije toga trebo otkaz dobit i ona ga spasila,. i on ono da se oduczi hajd idite al ako vas zaustave ja cu pokusat vas izvuc,., i tako sledeca barikada oni se pozovi na njega,. i ona poslie ko sposlom kuci iz hrasnice prema otoci,., svaku barikadu poziva se na tog tipa,. i dosla do stupa kad taj stoji,., pita kako bona prodje,., kaze cuces ti kako prodje kada te tvoji nazovu,.,
- Ramzess Veliki
#454 Re: Nevjerovatne ratne price
Negdje pred kraj 94-te transformirao se 4-ti korpus u Konjicu, a Muderisu dodijelili Konjičane iz bataljona, a koji vole i popiti, znači šarenilo od prvobitne jedinice koja klanja svih pet vakat namaza.
I priča meni jedan naš visoki oficir za vezu, sreo Muderisa i ovaj mu se povjeri:
- Znaš, oni TVOJI su mi ... nisam mogao vjerovati, ali najbolji ..."
- Kako misliš "MOJI" ... ???"
- Ma oni što vole popiti ... ja ti njima pred akciju pošaljem po koju gajbu pive, oni popiju i kažu mi - E efendija hvala, nek nam te Bog čuva ..." - i ja im samo pokažem čuku, a oni odu i zauzmu. Ja onda ove svoje samo pošaljem da čuvaju zauzeto.

I priča meni jedan naš visoki oficir za vezu, sreo Muderisa i ovaj mu se povjeri:
- Znaš, oni TVOJI su mi ... nisam mogao vjerovati, ali najbolji ..."
- Kako misliš "MOJI" ... ???"
- Ma oni što vole popiti ... ja ti njima pred akciju pošaljem po koju gajbu pive, oni popiju i kažu mi - E efendija hvala, nek nam te Bog čuva ..." - i ja im samo pokažem čuku, a oni odu i zauzmu. Ja onda ove svoje samo pošaljem da čuvaju zauzeto.
-
Zeljocity
#455 Re: Nevjerovatne ratne price
Ovo se desilo na Visockom ratistu ne znam koje godine ali uglavnom na nasem dijelu linije ostave dvojicu da cuvaju liniju i ako sta primjete naravno javit ce i doci ce pomoc. I uglavnom prica ide da su se ova dvojica napila i pijan ko pijan pocnu o mezi mastat i sta ce kako ce fino lijepo preko rijeke Bosne na drugu stranu kroz minsko polje udzu u neko selo i fino u stalu i maznu kravu. Vrate se nazad sa kravom
. Kad su nasi culi dosli ispituju ih pa kako pa kuda ste isli dajte da mapiramo podrucje pa da probamo uzet ma jok ni jedan ni drugi blage veze nemaju kuda su prosli ali krava je tu
..
-
cindrlimindrli
#456 Re: Nevjerovatne ratne price
NIje nista nevjerovatno koliko mozda pokaziva kakvih smo sve budalasa imali. Usli smo u nekakvo srpsko seoce, pet-
sest kuca, lokacija vrh nekakvog brda do kojeg se popnes tako sto ti dusa izadje na nos. Nema puta, nagib 90 stepeni
neshvatljivo kako su gore kuce napravili. Dok razgledamo okolo u iscekivanju da te kursum sastavi u tintataru odjednom
se prolomi urlik svima poznatog glasa, " nasssssoooooooo sam te!" Bio je to Emro, mi smo ga zvali Rudi Feler, isto da
ih je jedna mati rodila. Bio je k'o od brda odvaljen, nasa bosanska rumena seljacina, 4 i po metra preko ledja, nema
vrata, i jos krupnijim ga je cinilo sto bi vazda sve na sebi strpo u hlace. Kako se on razgulio, tako smo svi mi zauzeli
busiju kontajuci da je nas'o anamo njih. Zvjeramo ocima na sve strane u iscekivanju Emre, i onda olaksanje. Emro se
pojavi iz pravca jedne kuci noseci nesta preko ramena sve poskakujuci od srece i osmijehom od uha do uha.
Ljudiiiii nasoooo sam ga!
Ja sam mislio pokupio 84vorku ili pam, tako je izgledalo, dok nije prisao blize. Nosio je plug za oranje.
Dok su ga svi blijedo gledali Emro je objasnjavao kako nikad u zivotu nije vidio bolji raonik, sta god da je to, i da
citav zivot sanja da ima takav plug. I haj sve, nekako da ga covjek i shvati, al' do nase prve logistike gdje bi ga
mogao nabaciti na kamion bilo je najmanje desetak kilometara brda i brda i brda...al' jarane, donese ga on.
sest kuca, lokacija vrh nekakvog brda do kojeg se popnes tako sto ti dusa izadje na nos. Nema puta, nagib 90 stepeni
neshvatljivo kako su gore kuce napravili. Dok razgledamo okolo u iscekivanju da te kursum sastavi u tintataru odjednom
se prolomi urlik svima poznatog glasa, " nasssssoooooooo sam te!" Bio je to Emro, mi smo ga zvali Rudi Feler, isto da
ih je jedna mati rodila. Bio je k'o od brda odvaljen, nasa bosanska rumena seljacina, 4 i po metra preko ledja, nema
vrata, i jos krupnijim ga je cinilo sto bi vazda sve na sebi strpo u hlace. Kako se on razgulio, tako smo svi mi zauzeli
busiju kontajuci da je nas'o anamo njih. Zvjeramo ocima na sve strane u iscekivanju Emre, i onda olaksanje. Emro se
pojavi iz pravca jedne kuci noseci nesta preko ramena sve poskakujuci od srece i osmijehom od uha do uha.
Ljudiiiii nasoooo sam ga!
Ja sam mislio pokupio 84vorku ili pam, tako je izgledalo, dok nije prisao blize. Nosio je plug za oranje.
Dok su ga svi blijedo gledali Emro je objasnjavao kako nikad u zivotu nije vidio bolji raonik, sta god da je to, i da
citav zivot sanja da ima takav plug. I haj sve, nekako da ga covjek i shvati, al' do nase prve logistike gdje bi ga
mogao nabaciti na kamion bilo je najmanje desetak kilometara brda i brda i brda...al' jarane, donese ga on.
- k3ngur
#457 Re: Nevjerovatne ratne price
Prve ratne sedmice u aprilu moja majka htjela da pravi kolace i trebalo joj je zumanaca. Otac joj govorio da ne ide , granatiralo se tog dana, al ona hoce pa hoce. I tako ona ti pozove mene i mi ti odemo negdje vise studentskog doma kod nedzarica, jer jaja nije bilo u samoposlugama. Sjecam se bilo je oko 50 ljudi oko tamica gdje je trgovac prodavao jaja. Ama nije proslo ni pet minuta kad gruhnu granata nedaleko od nas, mozda oko 50 do 100 metara od nas. Mila majko kad ljudi pocese bjezat okolo. Majka moja odmah skoci u prvi zbunj a i ja za njom. Sacekali smo trenutak i onda smo odmah ubrzanim korakom krenuli kuci. Otac je poslije samo vrtio glavu i gundjao nesto. Ah da, sta je bilo sa kolacem, to vam nemogu reci jer se ne sjecam, ali znam da mojoj majci nisu pali na um zumanci za dugo vremena... 
- Ramzess Veliki
#458 Re: Nevjerovatne ratne price
Joooj ovo moram napisati da se ne zaboravi, a akoBogda i da se objavi u Avazu, Oslobođenju, Gloriji ...
Tad sam već bio povučen iz prepucavanja u nastavni centar kao instruktor, i dođe nama generacija rezerve - nepozivci, čitaj - guzonja sinčići da k'o fol neku obuku prođu da se pika da su nešta radili u ratu, a odatle nazad u tople vile da guze gradske ribe za konzervu humanitarne i nama se smiju iza visokih ograda uz Jack Daniels.
A j...ga tu mi obučavali ekipe ogrezle u borbi, baš završili obuku na maljutkama za Žepljake ...
I pošalju mene da im održim prvi čas ...
Ja outfitt jurišna jakna, nožina do koljena, puca i crna mahrama do po' leđa - ušao smrknut' k'o Smrt i zarežim:
- "Sad ste došli meni na obuku, ja sam vam komandir, moja je prva i zadnja i niko ne izlazi sa obuke dok ne bude spreman zubima kidati meso sa leševa, dok ne bude obučen sa svojim crijevima u rukama da se bori do zadnjeg daha, dok ne bude spreman poklati stražu i skočiti na bombu da sačuva jedinicu ... Od vas ću napraviti ne ljude nego zvijeri kojih će se svi bojati a vi se nećete bojati ničega ili odavde nećete izaći!
Buhahaha, svi se sjebali, šute k'o zaliveni, strah u očima, gledaju k'o kučići iz onih klupa ...
Vratim se sa časa i ostavim ih onakve za Emira, a njemu u smijehu sve ispričam. Otišao Emir, obavio čas i vratio se, plače od smijeha ...
- "Hahaha, jaro, ja ušao a oni zabrinuti, kaže jedan - Komandire, ovaj komandir prije, puno je nekakav strašan, svašta nam je rekao, a nama nisu tako rekli pa se pitamo ...
- I ja im kažem - "Jeste, ne bih vam smio reći jer je to stroga tajna, niko ne priča da smo izginuli na treskavici, vraćamo u borbu ljude bez ruke, noge, gine se strašno ... i na vas je došao red da date svoj doprinos. "
Jade se usrale i upišale od straha i brige.
Bar malo da im zagorčamo ono ispijanje Jacka dok su nas kidale granate.
Tad sam već bio povučen iz prepucavanja u nastavni centar kao instruktor, i dođe nama generacija rezerve - nepozivci, čitaj - guzonja sinčići da k'o fol neku obuku prođu da se pika da su nešta radili u ratu, a odatle nazad u tople vile da guze gradske ribe za konzervu humanitarne i nama se smiju iza visokih ograda uz Jack Daniels.
A j...ga tu mi obučavali ekipe ogrezle u borbi, baš završili obuku na maljutkama za Žepljake ...
I pošalju mene da im održim prvi čas ...
Ja outfitt jurišna jakna, nožina do koljena, puca i crna mahrama do po' leđa - ušao smrknut' k'o Smrt i zarežim:
- "Sad ste došli meni na obuku, ja sam vam komandir, moja je prva i zadnja i niko ne izlazi sa obuke dok ne bude spreman zubima kidati meso sa leševa, dok ne bude obučen sa svojim crijevima u rukama da se bori do zadnjeg daha, dok ne bude spreman poklati stražu i skočiti na bombu da sačuva jedinicu ... Od vas ću napraviti ne ljude nego zvijeri kojih će se svi bojati a vi se nećete bojati ničega ili odavde nećete izaći!
Buhahaha, svi se sjebali, šute k'o zaliveni, strah u očima, gledaju k'o kučići iz onih klupa ...
Vratim se sa časa i ostavim ih onakve za Emira, a njemu u smijehu sve ispričam. Otišao Emir, obavio čas i vratio se, plače od smijeha ...
- "Hahaha, jaro, ja ušao a oni zabrinuti, kaže jedan - Komandire, ovaj komandir prije, puno je nekakav strašan, svašta nam je rekao, a nama nisu tako rekli pa se pitamo ...
- I ja im kažem - "Jeste, ne bih vam smio reći jer je to stroga tajna, niko ne priča da smo izginuli na treskavici, vraćamo u borbu ljude bez ruke, noge, gine se strašno ... i na vas je došao red da date svoj doprinos. "
Jade se usrale i upišale od straha i brige.
Bar malo da im zagorčamo ono ispijanje Jacka dok su nas kidale granate.
-
djes_ba
#459 Re: Nevjerovatne ratne price
e i ovo da vidim
https://www.youtube.com/watch?v=GZlOCHVVIAE
da nekom bude dobro na Igmanu za vrijeme rata
jel ovo spada u nevjerovatne ratne price
opijanje zajebancija trke u vrecama jos i orla uhvatili ahahahaaha
https://www.youtube.com/watch?v=6YSkwjoKghw
ko sa filmova

https://www.youtube.com/watch?v=GZlOCHVVIAE
da nekom bude dobro na Igmanu za vrijeme rata
jel ovo spada u nevjerovatne ratne price
opijanje zajebancija trke u vrecama jos i orla uhvatili ahahahaaha
https://www.youtube.com/watch?v=6YSkwjoKghw
ko sa filmova
-
LongDong
#460 Re: Nevjerovatne ratne price
Ne znam jel istina ali se pričalo po tuzli....ranjen naš na majevici i pružena mu prva pomoć, doveden do saniteta i pravac gradina (bolnica u tuzli). Bolnica je smještena na brdu koje se zove gradina i sad jelte da bi došo do bolnice moraš se popet uzbrdo. I negdje napola penjanja otvore se vrata saniteta i kolica zajedno sa ovim ranjenim napolje... prvo te rane pa posle ispadneš iz saniteta na pola brda... stvarno moraš bit momir peh... al valjda je preživio tako su pričali
-
sokkia
#461 Re: Nevjerovatne ratne price
ovo baš i nije nevjerevotno, 110ka prevozila jednu nanu koju je neki hrabri bojovnik ranio snajperom u selu Pezici između Busovace i Viteza se prevrnula na putu za travnicku bolnicu.LongDong wrote:Ne znam jel istina ali se pričalo po tuzli....ranjen naš na majevici i pružena mu prva pomoć, doveden do saniteta i pravac gradina (bolnica u tuzli). Bolnica je smještena na brdu koje se zove gradina i sad jelte da bi došo do bolnice moraš se popet uzbrdo. I negdje napola penjanja otvore se vrata saniteta i kolica zajedno sa ovim ranjenim napolje... prvo te rane pa posle ispadneš iz saniteta na pola brda... stvarno moraš bit momir peh... al valjda je preživio tako su pričali
dok sam ja licno pao u bolnici Visoko sav polomljen sa onih kolica na kojima su me vozili na rengensko snimanje.
naiđe doktor Mafalani i vidi mene na podu kako ležim kaže sesrama-sunce vam vaše, ovaj ce ovdje stradati gore nego na frontu
-
I2a1b
- XXS
#463 Re: knjiga: Raif Dizdarević:Od smrti Tita do smrti Jugoslavi
Nemojte klikati Na ovo. Supacki marketing. Natjeraju vas da se registrujete jer vas interesuje knjiga I onda vam kazu da nemate pravo pristupa. Kreteni I lazovi.
- stakasa
#464 Re: knjiga: Raif Dizdarević:Od smrti Tita do smrti Jugoslavi
A tek kakav je supak autor. Barem dosad bio. Nadam se da se je malo oslobodio straha i da ce nesto objelodanitXXS wrote:Nemojte klikati Na ovo. Supacki marketing. Natjeraju vas da se registrujete jer vas interesuje knjiga I onda vam kazu da nemate pravo pristupa. Kreteni I lazovi.
-
I2a1b
#465 Re: knjiga: Raif Dizdarević:Od smrti Tita do smrti Jugoslavi
imaš pravo pristupa kad napišeš neka 2 postaXXS wrote:Nemojte klikati Na ovo. Supacki marketing. Natjeraju vas da se registrujete jer vas interesuje knjiga I onda vam kazu da nemate pravo pristupa. Kreteni I lazovi.
to je uslov za pristup tom dijelu foruma
- _mufljuz_
#466 Re: knjiga: Raif Dizdarević:Od smrti Tita do smrti Jugoslavi
nadam se da nikad necu imat priliku procitat bilo sta od tog srbofilskog i KOS'ovog poltrona...
za tih nekih 25 godina otkako ga je otkacila srpska politika za shodno nije nasao da isprica neke detalje o planovima srpskih sumara, RAMu i ostalim pickama materinama za koje je 100% znao kao predsjednik SFRJ....
klasicni srpski uvlakac, supkolizac.... sve sto mu je ostalo su pertle iz supka velikosrpske politike....
za tih nekih 25 godina otkako ga je otkacila srpska politika za shodno nije nasao da isprica neke detalje o planovima srpskih sumara, RAMu i ostalim pickama materinama za koje je 100% znao kao predsjednik SFRJ....
klasicni srpski uvlakac, supkolizac.... sve sto mu je ostalo su pertle iz supka velikosrpske politike....
-
Hlapoje
#467 Re: knjiga: Raif Dizdarević:Od smrti Tita do smrti Jugoslavi
Možda toga nije ni bilo._mufljuz_ wrote:nadam se da nikad necu imat priliku procitat bilo sta od tog srbofilskog i KOS'ovog poltrona...
- stakasa
#468 Re: knjiga: Raif Dizdarević:Od smrti Tita do smrti Jugoslavi
Bravo. Pitali su ga nedavno. Kaze nije jos vrijeme_mufljuz_ wrote:nadam se da nikad necu imat priliku procitat bilo sta od tog srbofilskog i KOS'ovog poltrona...
-
I2a1b
#469 Re: knjiga: Raif Dizdarević:Od smrti Tita do smrti Jugoslavi
pa teško da se može provjerovat da je on mogao biti upoznat sa planovima SANU projektanata
možda tek je ponešto usput saznavao ali nedovoljno da bi složio kockice u mozaik
a možda upravo u ovoj knjizi i o tome nešto pripovjeda
možda tek je ponešto usput saznavao ali nedovoljno da bi složio kockice u mozaik
a možda upravo u ovoj knjizi i o tome nešto pripovjeda
-
Hlapoje
#470 Re: knjiga: Raif Dizdarević:Od smrti Tita do smrti Jugoslavi
I2a1b wrote:pa teško da se može provjerovat da je on mogao biti upoznat sa planovima SANU projektanata
Pa "planovi SANU projektanata" su izašli u Večernjim novostima 1986 godine.
-
I2a1b
#471 Re: knjiga: Raif Dizdarević:Od smrti Tita do smrti Jugoslavi
to su načeno ciljeviHlapoje wrote:I2a1b wrote:pa teško da se može provjerovat da je on mogao biti upoznat sa planovima SANU projektanata
možda tek je ponešto usput saznavao ali nedovoljno da bi složio kockice u mozaik![]()
![]()
![]()
riječ je operativnim planovima
jogurt revolucija, događanja naroda, "ugroženost srba", RAM, ovo ono, ne pravi se blesav
-
Hlapoje
#472 Re: knjiga: Raif Dizdarević:Od smrti Tita do smrti Jugoslavi
Operativni planovi?I2a1b wrote:to su načeno ciljeviHlapoje wrote:I2a1b wrote:pa teško da se može provjerovat da je on mogao biti upoznat sa planovima SANU projektanata
možda tek je ponešto usput saznavao ali nedovoljno da bi složio kockice u mozaik![]()
![]()
![]()
riječ je operativnim planovima
jogurt revolucija, događanja naroda, "ugroženost srba", RAM, ovo ono, ne pravi se blesav
Kakvi ba operativni planovi?
Ni radna verzija Memoranduma nikad nije završena, niti je usvojena kao zvanični dokument...a ti pišeš o nekim operativnim planovima iz SANU.
Kao da je za "jogurt revoluciju" i redukovanje pokrajinskih autonomija bilo neophodno neke velike planove praviti.
To se nametalo samo pos ebi. Tako je narod želeo...bar ovde u Vojvodini.
-
I2a1b
#473 Re: knjiga: Raif Dizdarević:Od smrti Tita do smrti Jugoslavi
Hlapoje wrote:Tako je narod želeo...bar ovde u Vojvodini.
iscenirano "željenje" naroda
tvoj idol
28.06.1989.
Na Kosovu polju (Gazi Mestan) Srbi proslavljaju 600-tu godišnjicu bitke na Kosovu gdje je pred milion okupljenih Srba, predsjednik Srbije Milošević zaprijetio oružanim bitkama:
«Kosovsko junaštvo već šest vekova inspiriše naše stvaralaštvo, hrani naš ponos, neda nam da zaboravimo da smo jednom bili vojska velika, hrabra i ponosita, jedna od retkih koja je u gubitku ostala neporažena. Šest vekova kasnije, danas, opet smo u bitkama i PRED BITKAMA, one nisu oružane, mada i takve JOŠ NISU ISKLJUČENE, ali bez obzira kakve da su, one, bitke, se ne mogu dobiti bez odlučnosti, hrabrosti i požrtvovanosti. Bez tih dobrih osobina koje su onda davno bile prisutne na polju Kosovu.»
http://www.youtube.com/watch?v=-sA45hTU ... r_embedded
-
Hlapoje
#474 Re: knjiga: Raif Dizdarević:Od smrti Tita do smrti Jugoslavi
Pa šta sad s tim?I2a1b wrote:Hlapoje wrote:Tako je narod želeo...bar ovde u Vojvodini.o tome ti i pričam
tvoj idol
28.06.1989.
Na Kosovu polju (Gazi Mestan) Srbi proslavljaju 600-tu godišnjicu bitke na Kosovu gdje je pred milion okupljenih Srba, predsjednik Srbije Milošević zaprijetio oružanim bitkama:
«Kosovsko junaštvo već šest vekova inspiriše naše stvaralaštvo, hrani naš ponos, neda nam da zaboravimo da smo jednom bili vojska velika, hrabra i ponosita, jedna od retkih koja je u gubitku ostala neporažena. Šest vekova kasnije, danas, opet smo u bitkama i PRED BITKAMA, one nisu oružane, mada i takve JOŠ NISU ISKLJUČENE, ali bez obzira kakve da su, one, bitke, se ne mogu dobiti bez odlučnosti, hrabrosti i požrtvovanosti. Bez tih dobrih osobina koje su onda davno bile prisutne na polju Kosovu.»
Čovek lepo kaže da bitke nisu oružane.
Od celog komunističkog pamfleta koji vrca od fraza o bratstvu i jedinstvu, naravno da će se zlonamerni uhvatiti za jednu rečenicu koja pominje bitke, ovakve ili onakve...
Pa šta onda reći za Djordja Balaševića koji je pevao da "život pred nama još bitaka skriva" i da nas čeka "još sto ofanziva"?
Dabome da je narod u Srbiji želeo ukidanje autonomaških režima u pokrajinama.
-
RahatHurmašica
#475 Re: knjiga: Raif Dizdarević:Od smrti Tita do smrti Jugoslavi
kao i genocid i sve zločine koje je srbija počinila. sve su to građani srbije podržavali, i po potrebi bacali cvijeće na tenkove.Hlapoje wrote:Pa šta sad s tim?I2a1b wrote:Hlapoje wrote:Tako je narod želeo...bar ovde u Vojvodini.o tome ti i pričam
tvoj idol
28.06.1989.
Čovek lepo kaže da bitke nisu oružane.
Od celog komunističkog pamfleta koji vrca od fraza o bratstvu i jedinstvu, naravno da će se zlonamerni uhvatiti za jednu rečenicu koja pominje bitke, ovakve ili onakve...
Pa šta onda reći za Djordja Balaševića koji je pevao da "život pred nama još bitaka skriva" i da nas čeka "još sto ofanziva"?
Dabome da je narod u Srbiji želeo ukidanje autonomaških režima u pokrajinama.