BH TELEKOM - Naucite kako se otima

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
fantabox

#451 Re: BH TELEKOM - Naucite kako se otima

Post by fantabox »

c/p:
BH Telecom: Pad dobiti treću uzastopnu godinu

Na osnovu ostvarenih rezultata za jedanaest mjeseci i očekivanja u decembru, procjenjuje se da će BH Telecom u 2014. godini ostvariti prihod od oko 580 miliona KM, rashod u iznosu 466,6 miliona KM, a očekivana dobit od oko 113,4 miliona KM.

U 2013. godini dobit BH Telecoma bila je nešto manja od 119 milijuna KM što je opet bilo za 7,8 posto manje nego u 2012. godini.

Generalni direktor tvrtke Nedžad Rešidbegović drži kako je pad dobiti odraz objektivnog pada kupovne moći stanovništva u BiH.
Mi smo za protekle četiri godine stekli novih 465 tisuća korisnika a dobit nam se smanjuje, kazao je Rešidbegović.

Tvrtka u ovom trenutku ima 47 posto pretplatnika koji su vezani za usluge posredovane fiksnom telefonijom dok u mobilnoj telefoniji imaju tržišni udjel u BiH od 46,5 posto odnosno nešto više od 1,6 milijuna aktivnih korisnika pri čemu je njih gotovo 1,4 milijuna prepaid korisnika.
channel10

#452 Re: BH TELEKOM - Naucite kako se otima

Post by channel10 »

Mustafapasa wrote:
channel10 wrote:
Mustafapasa wrote: NoLimit paketi su samo za fizicka lica i toliko o poznavanju usluga.
chanel10: poenta je da telefon u m:telu platis kroz veci racun za telekomunikacione usluge, tacnije pretplatis ga.Ako zelis analizu, samo mi daj prosjecan broj uspostava poziva koliko imas i broj minuta zivog razgovora i siguran sam da ti veci paket od NoLimitM ne bi trebao uopste (na prvu prema onom sto si ti rekao koliko placas racun).
Sto se tice ostalih i ovoga "zlatna koka" i to, iskustva zemalja u EU i okruzenju pokazuju da je privatizacija bila pogresan potez, te da mnoge zemlje sada pokusavaju vratiti telecome u drzavno vlasnistvo. U tom pravcu je isla moja izjava. Svako drugo spominjanje nekih levela ili necega bez argumentacije za mene nema uopriste jer se sve svodi na "rekla-kazala"...a kao sto rekoh, kod nas se voli pricat napamet.
Kako god, ja ostajem korisnik BH Telecoma sto savjetujem i ostalima ili ako nista neka dobro protabire ponude drugih operatora i dobro vide "ko, sta i koliko ko nudi".
Primjera radi:

MojMix20: 60min+100SMS poruka+500MB, LG G3 na 24 mjeseca je 899KM
mComplete20:60min+120SMS poruka+500MB, LG G3 na 24 mjeseca je 795KM

MojMIx80:500min+500sms+2GB interneta, LG G3 na 24 mjeseca je 99KM
mComplete85:500min+1000SMS+2GB, LG G3 na 24 mjeseca je 1KM

itd itd
Druze, imas u onom postu sve izracunato za mojmix 70 vs nolimit L paket + telefon kod oba paketa. Strasna prednost u korist Mtela i tog telefona. U tom cjenovnom rangu pretplate i sa kombinacijom kupovine onog telefona, Mtel daleko u prednosti. Ne znam kakve su razlike kod usporedbe drugih paketa, jer to nisam ni gledao( zato sto me te pretplate i ti telefoni ne zanimaju ).

Sto se tice uspostave poziva i potrosnje, pratio sam zadnja 2-3 mjeseca i savrseno mi odgovara mojmix 70 sa svojih ukljucenih 500 minuta ( ovdje mislim na obracunsku jedinicu 60+1 cini mi se ). Hvala BHT na lijepom druzenju zadnjih 15-ak godina, ali cu najvjerovatnije odmoriti malo( naredne dvije godine ).
Super, ja sam tebi vec 2 primjera naveo da grijesis ali ti opet po svom. Imam jos jedno pitanje, zasto je vazno sta ces ti uraditi sa svojim brojem i paketom? Meni licno nije...
Nista ti nisi izracunao onako kako treba da izracunas. Prvo kazes da ti je mjesecni racun oko 60KM pa onda da ti odgovara MojMix70 umjesto da uzmes noLimitM...Nije mi jasna ta tvoja bombas logika uopste.

u noLimtM paketu za 46KM sa PDV dobijes: 1500minuta, neogranicen SMS i 1GB saobracaja,
u MojMix70 paketu za 82KM sa PDV dobijes: 500minuta, 250sms i 1GM saobracaja. Dakle samo na cijenama paketa imas mjesecnu razliku od 38KM, sto je na ugovor na 24 mjeseca 912KM! dodaj na ovo da tvoji prijatelji koje pozivas su u BH Telecom mrezi, ti ces svaki poziv iz mtel mreze placati puno skuplje nego poziv unutar mreze sto ce navedenu cifru znatno povecati. Svakako ti zelim srecu u tvom izboru ali itekako grijesis. :run:
Druze, bez uvrede ali tebi sve treba nacrtati da bi shvatio nesto. Cak i kad ti se napise, to ne procitas nego pucas samo svoju pricu. Upustas se u raspravu sa nekim, a uopste ne citas sta on pise niti poznajes tematiku te price ( u ovom slucaju navedene pakete ). Ti si covjece slika i prilika prosjecnog uposlenika BHT ( da se ne lazemo da imas firmu, nego radis u firmi- u ovom slucaju BHT ).

Eh sad prvo da rijesimo nolimit paket. Prvo meni ne treba 1500 minuta, a pogotovo mi ne treba neogranicen broj poruka. U toku jednog obracunskog perioda posaljem cca 40-50 poruka ( konkretno prosli mjesec sam poslao 38 prema najbroju i 14 prema ostalim ) jer sve rijesavam pozivima. Velika vecina poziva je prema najbroju i po cijeni 0,06 KM/min. Internet nikako ni ne koristim s obzirom da imam onaj paket gdje placam 0,12KM/1MB ( paket gdje se placa onoliko koliko koristis, bez ikakve pretplate ). Pratio zadnja 2-3 mjeseca svoju potrosnju na osnovu obracunske jedinice 60+1 da ne bi poslije bilo, joj sta uradih :) i dobio to da mi savrseno odgovara mojmix 70.
Eh sad o paketu mojmix 70. Paket sadrzi 500 minuta, 100sms i 2GB neta. Ne znam treba li ti pisati da sam ja odabrao da ima 100 poruka jer mi ne treba vise. Ako sta prebacim, regularno platim 0,06KM po poruci. Dalje, jedna vrlo bitna stvar je da se trosi 500 minuta prema svim mrezama. dok se u nolimit paketu placa razgovor prema drugim mrezama puno skuplje. Znaci upravo suprotna je situacija od one koju ti gore navodis. Dodatno se placa u BHT, a ne u Mtelu jer se u nolimit paketu dobije 1500 minuta unutar mreze, sto dalje govori da niti jedan racun nece biti 46 KM, nego 46KM + razgovori prema drugim mrezama( ne znam kakva je situacija sa sms prema drugim mrezama ).

Sto se tice bombas logike, da imas imalo mozga, povezao bi neke stvari samo da si procitao moje prosle postove. Treba mi telefon (z3 compact ili z 3) i trazim najbolju ponudu. Znaci, pretplata + cijena odredjenog telefona= najbolja ponuda

Sad ces dobiti detaljni proracun ponuda posto vidim da ti je bilo mrsko racunati, mada bi ti bilo dovoljno samo da si procitao moje postove gdje sam te citirao i ne bi ti uopste trebalo ovo racunati.

BHT

- NoLimit M= 46KM, u ponudi nema z3 compact( prvi pick ), a z3 se ne moze kupiti preko tog paketa. Znaci otpada.

-NoLimit L= 70KM, u ponudi nema z3 compact( prvi pick ), a z3 kosta 1068KM (38KM mjesecna rata): 24x108KM= 2592KM + 155K za pdv= 2747KM

-Mcomplete 70= 82KM, jedini paket koji ima iste uslove kao i mojmix kod Mtela za koji ti kazes da se ne moze porediti sa Mtelovim :-) , a imaju istu obracunsku jedinicu i skoro pa istu ponudu. Razlika je sto BHT nudi 100 minuta manje razgovora i sto mobilni telefon kosta 422KM ( mjesecna rata 15KM ): 24x82KM= 1968+ 422KM= 2390KM

MTEL

-Mojmix flat 70= 82KM, 500 minuta, 100 sms poruka, 2GB ili 500 minuta, 250 sms poruka i 1GB. Mobilni telefon sony Z3 compact imaju u ponudi i kosta 1KM: 24x82KM= 1968 + 1KM= 1969KM

Na osnovu ovoga dobijemo da je BHT najblizi Mtelu sa Mcomplete paketom i razlika je 421KM. Postoji jos jedna razlika, a to je da u Mtelu dobijes Z3compact, dok u BHT dobijes Z3. Razlika se povecava kad se nastavi usporedba sa NoLimit L paketom gdje je razlika citavih 778KM kao i vec navedena razlika u telefonu!

Da se uzme paket Nolimit M koji je cca 50KM ( dodamo barem 4KM za razgovore van mreze, a vjerovatno bi puno vise trebalo dodati ) i kupi telefon u Imtecu ( Z3 compact kosta 1200, a Z3 mislim oko 1450KM ), onda dobijemo sljedece:
-za Z3 compact: 24x100KM= 2400KM

-za Z3: 24x110KM= 2640KM

Znaci ona razlika u Mtelu se moze komotno potrositi na prebacivanje onih 500 minuta i zacrtanih 82KM mjesecno za 17,5KM u odnosu na mcomplete 70 paket, a na odnosu na NoLimit pakete za identicnih 17,5KM ( nolimit M +Imtec) odnosno 32,4 KM ( NoLimit L).

Eto bombas logicaru samo da procitas ono sto ti se napise, ne bi pisao takve nebuloze ili ne daj Boze malo ukljucis mozak.

Nije vazno da li cu ja preci ili ne, ali ovo ti je pravi primjer usporedbe ova dva telekom operatera. Najgore u svemu ovome je to da bih rado platio i malo vise BHT samo da se moze navedeni telefon kupiti na midi 30 ili NoLimit M paketu, ali ne moze. Nisu mi jasni biseri koji to sve odredjuju. Njhovo je da stave cijenu, pa bujrum ko hoce, ko nece. A ne ovako, ne moze. E jel ne moze :D :run:
Last edited by channel10 on 01/04/2015 16:29, edited 1 time in total.
stari_grad

#453 Re: BH TELEKOM - Naucite kako se otima

Post by stari_grad »

stakasa wrote:
Dozer wrote:Oko 113 miliona KM, po njihovim tvrdnjama. Zasto?
Interesuje me kako stoje. 113 miliona je fina cifra
profit bht-a u 2014. godini je iznosio 78.541.120,00 KM, sto predstavlja pad od 30,48 % u odnosu na 2013. godinu.
Last edited by stari_grad on 01/04/2015 17:13, edited 1 time in total.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#455 Re: BH TELEKOM - Naucite kako se otima

Post by mk ultra »

pa naravno da će opasti kad je internet preuzeo vodeću ulogu
recimo platiš 30KM internet paket, pričaš preko Vibera i WhatsAppa ili FB, a inače bi plaćao preko 100KM...
nije samo BHT u takvom problemu
StupskaBitanga

#456 Re: BH TELEKOM - Naucite kako se otima

Post by StupskaBitanga »

imaju svi ali se okreću na to da daju pakete sa flat internetom kao što je to u HR
zašto BHT ima samo 500 hiljada pretplatnika a ostalo je na Ultri pa što im ne bi bila misija vodilja hajmo pola miliona sa ultre prebaciti na pretplatu ponuditi im nešto wow a vezati ih godinu
Last edited by StupskaBitanga on 01/04/2015 17:40, edited 1 time in total.
escobar__

#457 Re: BH TELEKOM - Naucite kako se otima

Post by escobar__ »

Ma samo nek propadaju, ko im hebe mater.
StupskaBitanga

#458 Re: BH TELEKOM - Naucite kako se otima

Post by StupskaBitanga »

siguran sam da ti koji su na ultri ima ih mnogo mnogo koji za mjesec potroše više od 15KM
E umjesto što kupuju dopune što ih ovi iz telecoma ne bi marketinški navukli na to da plaćaju za mjesec 15KM u koima bi bilo lupam 100 mnuta razgovora prema svima, prema bh telecom besplatno ali sa uspostavom poziva 0,5 pfeninga sa ono * da je ograničeno na hiljadu minuta i flat internet ppuna i smanjena brzina
fantabox

#459 Re: BH TELEKOM - Naucite kako se otima

Post by fantabox »

StupskaBitanga wrote:imaju svi ali se okreću na to da daju pakete sa flat internetom kao što je to u HR
zašto BHT ima samo 500 hiljada pretplatnika a ostalo je na Ultri pa što im ne bi bila misija vodilja hajmo pola miliona sa ultre prebaciti na pretplatu ponuditi im nešto wow a vezati ih godinu
Situacija je jos poraznija od ovoga sto si napisao: samo 200 hiljada pretplatnika, a ostali su na Ultri!
Pryda

#460 Re: BH TELEKOM - Naucite kako se otima

Post by Pryda »

U telekomu u posti dijele 5 telefona Samsung s5 ljudima sto plate racun preko 50 KM, nez kakva je situacija u ostalim poslovnicama pa eto :wink:
StupskaBitanga

#461 Re: BH TELEKOM - Naucite kako se otima

Post by StupskaBitanga »

fantabox wrote:
StupskaBitanga wrote:imaju svi ali se okreću na to da daju pakete sa flat internetom kao što je to u HR
Situacija je jos poraznija od ovoga sto si napisao: samo 200 hiljada pretplatnika, a ostali su na Ultri!
uzas na kraju su to samo korisnici odnosno većina preko firmi i organizacija
Office_Kontrol

#462 Re: BH TELEKOM - Naucite kako se otima

Post by Office_Kontrol »

golfiista wrote:Netto dobit Telecoma za 2014 godinu je jedva 70 miliona. Ne pitajte me kako znam.
Dakle za nepunu deceniju netto dobit je umanjena za skoro 100 miliona KM. Ako uzmemo u obzir da prihodovna strana nije pretrpila gubitak, ili tačnije značajniji mjerljiv gubitak ( gubitak fiksne telefonije, kao najkonkurentnije tlo je kompenziran rastom prodaje mobilne i Moja tv paketa ) dakle prihodi su na istom nivou od cca 600 miliona KM, investicije se nisu povećale, dolazimo do zaključka da je "nekakav" trošak pojeo tih 100 miliona.
Dakle postavlja se pitanje dobrog poslovodstva ili dobrog domaćina.
Ako uzmemo u obzir da jedan šef raspolaže sa reprezentacijom od 10-15k KM na godišnjem nivou , pa do izvršnog direktora koji, recimo samo na marketing može potrošiti desetine miliona bez nekog posebnog pravdanja kome koliko i zašto baš tome...ne čudi da je stanje tako.

Ako griješim neka me neko ispravi, argumenirano, naravno.
Nećemo te ni pitati jer si izmislio sve što si napisao.
Znaš li ti šta je DD? Znaš li ti koja je razlika između d.o.o. i DD? Znaš li šta je berza i kako se posluje na istoj? Šta je dionica?

Da znaš ovo sve nikad ne bi napisao ovakvu glupost.
Sanjarko

#463 Re: BH TELEKOM - Naucite kako se otima

Post by Sanjarko »

Ja koristim m:tel mobilni internet preko USB stika 8GB=24km mjesecno.
U eronetu ista cijena samo stik besplatan u m:tel-u me kostao 30km.
U Bh telekomu ista stvar preko USB stika 1GB=24km stik 50km skoro.
Kupio mobitel u Bh telekomu odmah bio neispravan i morao nositi na popravak.
Sada nakon godinu i pol se pokvario nemaju rezervnih dijelova za njega nigdje ni u Bh telekomu ni kod njihovog dobavljaca.
Kontam sada za mjesec kada dobijem malo para u eronetu uzeti hej paket i Pop C3 mobitel.
Prebaciti se u eronet.
Skup vala Bh telekom a nisu usluzni.
Blokirao nekako wap a oni mi nisu nikada odblokirali ga.
Teta na centrali rekla niste mogli blokirati wap.
Nije mi se vise dalo natezati sa njima.
Office_Kontrol

#464 Re: BH TELEKOM - Naucite kako se otima

Post by Office_Kontrol »

Vizionar 1985 wrote:Ja koristim m:tel mobilni internet preko USB stika 8GB=24km mjesecno.
Sada nakon godinu i pol se pokvario nemaju rezervnih dijelova za njega nigdje ni u Bh telekomu ni kod njihovog dobavljaca.
Kontam sada za mjesec kada dobijem malo para u eronetu uzeti hej paket i Pop C3 mobitel.
Prebaciti se u eronet.
BH Telecom nema apsolutno nikakve veze sa telefonima. Ti telefon ne kupuješ od BH Telecoma već od ovlaštenog distributera. BHT ti samo daje popust na telefon uz paket i ništa više. Za sve kvarove i reklamacije se obraćaš ovlaštenom distributeru (Mobis, Stanić, Agram, Kimtec,...).
Maharadza

#465 Re: BH TELEKOM - Naucite kako se otima

Post by Maharadza »

Vizionar 1985 wrote:Ja koristim m:tel mobilni internet preko USB stika 8GB=24km mjesecno.
Prebaciti se u eronet.
Koji je telefon tj. distributer pa da znamo koga izbjegavati??? :mrgreen:
Sanjarko

#466 Re: BH TELEKOM - Naucite kako se otima

Post by Sanjarko »

Office_Kontrol wrote:
Prebaciti se u eronet.
BH Telecom nema apsolutno nikakve veze sa telefonima. Ti telefon ne kupuješ od BH Telecoma već od ovlaštenog distributera. BHT ti samo daje popust na telefon uz paket i ništa više. Za sve kvarove i reklamacije se obraćaš ovlaštenom distributeru (Mobis, Stanić, Agram, Kimtec,...).
(Mobis, Stanić, Agram, Kimtec,...) pa nisam sa ovim firmama sklopio ugovor o kupovini telefona u 12 rata koje su preko BH telekom racuna na naplatu dolazile nego sam sa BH telekom to uradio. Sto mi onda ove firme nisu racun ispostavile. To je jos jedna mana/malverzacija reklamiraju telekom daje vise da oni fakticki prodaju telefone a u stvarnosti su oni ogradzeni druga firma ga prodaje.
To se zove na zapadu lazno reklamiranje.
Sanjarko

#467 Re: BH TELEKOM - Naucite kako se otima

Post by Sanjarko »

Maharadza wrote:
Prebaciti se u eronet.
Koji je telefon tj. distributer pa da znamo koga izbjegavati??? :mrgreen:
Huawei G6310 raspao mi se skoro, kabel sav popucao za punjenje, distributer valjda mobis.
Office_Kontrol

#468 Re: BH TELEKOM - Naucite kako se otima

Post by Office_Kontrol »

Vizionar 1985 wrote:
Office_Kontrol wrote:
Prebaciti se u eronet.
(Mobis, Stanić, Agram, Kimtec,...) pa nisam sa ovim firmama sklopio ugovor o kupovini telefona u 12 rata koje su preko BH telekom racuna na naplatu dolazile nego sam sa BH telekom to uradio. Sto mi onda ove firme nisu racun ispostavile. To je jos jedna mana/malverzacija reklamiraju telekom daje vise da oni fakticki prodaju telefone a u stvarnosti su oni ogradzeni druga firma ga prodaje.
To se zove na zapadu lazno reklamiranje.
Nisi ti sa Telekomom potpisao nikakav ugovor za mobitel. Pogledaj malo bolje. Dobio si otpremnicu, fiskalni i ovjeren garantni list na kojme ti piše sve o distributerima i ovlaštenim servisima. Ništa ilegalno. Ovako se isto radi i u Hrvatskoj i u Njemačkoj. Ni T-Com nema servis i prodaje telefone ovlaštenih dobavljača.
golfiista

#469 Re: BH TELEKOM - Naucite kako se otima

Post by golfiista »

Office_Kontrol wrote:
golfiista wrote:Netto dobit Telecoma za 2014 godinu je jedva 70 miliona. Ne pitajte me kako znam.
Dakle za nepunu deceniju netto dobit je umanjena za skoro 100 miliona KM. Ako uzmemo u obzir da prihodovna strana nije pretrpila gubitak, ili tačnije značajniji mjerljiv gubitak ( gubitak fiksne telefonije, kao najkonkurentnije tlo je kompenziran rastom prodaje mobilne i Moja tv paketa ) dakle prihodi su na istom nivou od cca 600 miliona KM, investicije se nisu povećale, dolazimo do zaključka da je "nekakav" trošak pojeo tih 100 miliona.
Dakle postavlja se pitanje dobrog poslovodstva ili dobrog domaćina.
Ako uzmemo u obzir da jedan šef raspolaže sa reprezentacijom od 10-15k KM na godišnjem nivou , pa do izvršnog direktora koji, recimo samo na marketing može potrošiti desetine miliona bez nekog posebnog pravdanja kome koliko i zašto baš tome...ne čudi da je stanje tako.

Ako griješim neka me neko ispravi, argumenirano, naravno.
Nećemo te ni pitati jer si izmislio sve što si napisao.
Znaš li ti šta je DD? Znaš li ti koja je razlika između d.o.o. i DD? Znaš li šta je berza i kako se posluje na istoj? Šta je dionica?

Da znaš ovo sve nikad ne bi napisao ovakvu glupost.
Telecome jesi li to ti?
Telecome, faktičko stanje nikada ne prati stanje na papiru, jer papir trpi mnogo toga.. :-)
uvijekIInikadI

#470 Re: BH TELEKOM - Naucite kako se otima

Post by uvijekIInikadI »

Pryda wrote:U telekomu u posti ...
:? :hm:
A gdje li ova tako divna kombinacija domacih firmi?
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#471 Re: BH TELEKOM - Naucite kako se otima

Post by Velkoski »

Pryda wrote:U telekomu u posti dijele 5 telefona Samsung s5 ljudima sto plate racun preko 50 KM, nez kakva je situacija u ostalim poslovnicama pa eto :wink:
Stara dobila jedan jučer, žena ostala zabezeknuta.
mayab

#472 Re: BH TELEKOM - Naucite kako se otima

Post by mayab »

Velkoski wrote:
Pryda wrote:U telekomu u posti dijele 5 telefona Samsung s5 ljudima sto plate racun preko 50 KM, nez kakva je situacija u ostalim poslovnicama pa eto :wink:
Stara dobila jedan jučer, žena ostala zabezeknuta.
I to bas na 1. april??? :izet:
NSDAP29

#473 Re: BH TELEKOM - Naucite kako se otima

Post by NSDAP29 »

vješalica wrote:jel se placa mrska taxa rtv fašistima i na kablovskom telefonu?
koliko ja znam ne placa se RTV taksa na racunima koje ispostavljaju TELEMACH, LOGOSOFT, HS, i ostali kablovski operateri
mahalas505

#474 Re: BH TELEKOM - Naucite kako se otima

Post by mahalas505 »

Jesu uveli da se u one prve tri besplatne poruke kad se salje sa neta ne racunaju kad se salje drugim operaterima?
ing-ecc

#475 Re: BH TELEKOM - Naucite kako se otima

Post by ing-ecc »

mahalas505 wrote:Jesu uveli da se u one prve tri besplatne poruke kad se salje sa neta ne racunaju kad se salje drugim operaterima?
.... još prije 100 godina.
Post Reply