Vjerovati naspram znati

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
S4mpion

#451 Re: Vjerovati naspram znati

Post by S4mpion »

pussysmoke wrote:
nasa wrote:Biti dio grupe je ljudska potreba jer smo drustvena bica, danas grupa imas raznih vrsta tako da ne vidim da se moras grupisati nuznu u neku vjersku...itd.
Biti dio grupe nije ljudska potreba. Ima nas asocijalnih.
Eh...

Biti dio grupe stvarno jeste ljudska potreba tako da je tvoja konstatacija apsolutno netačna. Za razliku od životinja, ogroman dio svog ponašanja si ti morao UČITI OD GRUPE, UČITI OD DRUŠTVA. Jezik kojim govoriš nije nešto što si imao pri rođenju, pismenost nije nešto što si imao pri rođenju, sve to te je naučila upravo GRUPA/DRUŠTVO kojoj pripadaš, pa ti možeš sebe smatrati asocijalnim ili ne, ali si dio grupe i društva.
Chagalj

#452 Re: Vjerovati naspram znati

Post by Chagalj »

animals wrote:[quote="Chagalj"

ja govorim o onim vjernicima koji ratuju u sriji, nemaju napredno oruzje, pa kad hoce neko utvrdjenje da zauzmu, kasarnu, bunker od neprijateljske vojske zalete se kamionom punim eksploziva i raznesu to. jeli to tebi terorizam kad napadas neprijateljsku vojsku.

terorizam je kad ubijes neduzan narod, za to se nema opravdanja, i odgovarat ce se pred Bogom za to.

To su oni isti vjernici, koji kolju nozem, jer nemaju napredno oruzje..ubijaju sa ledja u potiljak, jer nemaju neko dalekometno oruzje..itd.. a to za dusu, ti stvarno imas mastu :-) :-)[/quote]

ja ne simpatisem takve, dosta toga sto rade protivi se samom ucenju islama, tako da oni nisu pravi predstavnici islama u mojim ocima

a to za dusu, ti stvarno imas mastu
to je moje vjerovanje bazirano na poslanikovom govoru u hadisu, ja vjerujem u to nakon sto sam se uvjerio u istinitost islam.

a sad jeli masta ili nije, za mene nije masta nego nesto sto cemo svi proci, za mnoge pustinjske ljude prije 2000 godina bi bila masta kad bi pricao o gvodzju koje leti (avion) u buducnosti, i kako ce covjek letit u tom gvodzju i moci da prica direktno sa svojom familijom (telefon) i da ih direktno cuje (webcamera) iako je on iznad oblaka a oni na kraj svijeta za kutijom(racunar) kroz koju me gleda

sta mislis bili te prograsili ludim da im opisivas stvari iz buducnosti :-) a vidi to jwe stvarnost, pa sta je to masta ako vjerujemo u postojanje duse za koje i naucnici pocinju da vjeruju da postoji

Otkriće veka: Duša postoji!
http://www.kurir-info.rs/otkrice-veka-d ... nak-488035
pussysmoke

#453 Re: Vjerovati naspram znati

Post by pussysmoke »

S4mpion wrote:
pussysmoke wrote:
nasa wrote:Biti dio grupe je ljudska potreba jer smo drustvena bica, danas grupa imas raznih vrsta tako da ne vidim da se moras grupisati nuznu u neku vjersku...itd.
Eh...

Biti dio grupe stvarno jeste ljudska potreba tako da je tvoja konstatacija apsolutno netačna. Za razliku od životinja, ogroman dio svog ponašanja si ti morao UČITI OD GRUPE, UČITI OD DRUŠTVA. Jezik kojim govoriš nije nešto što si imao pri rođenju, pismenost nije nešto što si imao pri rođenju, sve to te je naučila upravo GRUPA/DRUŠTVO kojoj pripadaš, pa ti možeš sebe smatrati asocijalnim ili ne, ali si dio grupe i društva.
Vidiš kako si pogodio, što bi komšije rekli u sridu. Isto kao što si sve navedeno naučio od grupe, tako si i vjeru i o vjeri naučio od grupe. Dovoljno rečeno.
pussysmoke

#454 Re: Vjerovati naspram znati

Post by pussysmoke »

nasa wrote:Pa mogla sam mu odgovoriti i sabur, doces tobe :D
ali ne znam da li bi @pussy shvatio sarkazam, haman se nesto naostrio...
Što se tiče sarkazma samo opleti, nema mi ništa draže. A ako bog da, doći ću tobe :-D pa da i ja osjetim tu radost kad vjerniku "zaigra" srce jer je osjetio nešto. I da me ne shvatiš pogrešno, par puta sam tražio znak od samilosnog, nešto, bilo šta. Samo me jednom auto "malo" pregazilo i to ti je. Ustanem obrišem prašinu i rekoh i ja tebi isto.
S4mpion

#455 Re: Vjerovati naspram znati

Post by S4mpion »

pussysmoke wrote: Vidiš kako si pogodio, što bi komšije rekli u sridu. Isto kao što si sve navedeno naučio od grupe, tako si i vjeru i o vjeri naučio od grupe. Dovoljno rečeno.
Drugim riječima, govoriš mi da sam društveno biće, što ja znam i što sam već rekao, ali nećemo granati priču, poenta je jasna, ja nisam taj koji je izjavio nebulozu.
Pogriješio si pri izjavi da čovjek nije društveno biće, to je elementarno nepoznavanje ljudske prirode, nema se tu šta dodat ni oduzet. :zoka:
pussysmoke

#456 Re: Vjerovati naspram znati

Post by pussysmoke »

S4mpion wrote:
pussysmoke wrote: Vidiš kako si pogodio, što bi komšije rekli u sridu. Isto kao što si sve navedeno naučio od grupe, tako si i vjeru i o vjeri naučio od grupe. Dovoljno rečeno.
Drugim riječima, govoriš mi da sam društveno biće, što ja znam i što sam već rekao, ali nećemo granati priču, poenta je jasna, ja nisam taj koji je izjavio nebulozu.
Pogriješio si pri izjavi da čovjek nije društveno biće, to je elementarno nepoznavanje ljudske prirode, nema se tu šta dodat ni oduzet. :zoka:
Gdje sam rekao da čovjek nije društveno biće? Citiraj.
Što se tiče nebuloza koje sam ja izjavio, i to je u redu, pa ne možemo svi pričat samo pametno. Mora neko pođahkad lupit. Budi pozdravljen, ali budi. :wink:
broj dva

#457 Re: Vjerovati naspram znati

Post by broj dva »

Chagalj wrote:
dustaban wrote:A u pichku materinu! Sta drugo reci?!
postoji li dusa?
----------
Vjerovatno ne. Mislim sta bi bila, i gdje ? Je'l je dobijes pri zacecu, pri rodjenju ili za treci rodjendan ? A sta sa onim "ljudi-biljke" koji su izgubili mozdane funkcije, imaju li oni dusu ?
Postoji identitet, postoji ego, postoji kontinuitet postojanja, postoji pamcenje...
A "dusa" je samo jedna zbunjujuca rjec koja nema znacenje.
Chagalj

#458 Re: Vjerovati naspram znati

Post by Chagalj »

broj dva wrote:
Chagalj wrote:
dustaban wrote:A u pichku materinu! Sta drugo reci?!
postoji li dusa?
----------
Vjerovatno ne. Mislim sta bi bila, i gdje ? Je'l je dobijes pri zacecu, pri rodjenju ili za treci rodjendan ? A sta sa onim "ljudi-biljke" koji su izgubili mozdane funkcije, imaju li oni dusu ?
Postoji identitet, postoji ego, postoji kontinuitet postojanja, postoji pamcenje...
A "dusa" je samo jedna zbunjujuca rjec koja nema znacenje.
Vjerovatno ne.
kako onda mogu naucnici govoriti da dusa postoji?

Otkriće veka: Duša postoji!
http://www.kurir-info.rs/otkrice-veka-d ... nak-488035
Stjuart Hamerof i ser Rodžer Penrouz došli do zaključka da se duša nalazi u mozgu, koji napušta nakon smrti čoveka i ostaje da živi u univerzumu

ne samo to nego imamo masa dokaza od ljudi koji su dozivjeli klinicke smrti kojima je dusa izasla iz tijela

A Blind Woman's Near Death Experience
http://www.seattleiands.org/stories/blind.htm

objasni kako onda zena koja je slijepa od rodjena, pri klinickoj smrti dusa joj izadje vani i tek tada po prvi put u zivotu je mogla da vidi, sebe je raspoznala pomocu duge kose kad je gledala odzgo kako je ozivljavaju i pomocu prstena kojeg je imala na ruci.

hajde to objasni onda
Mislim sta bi bila, i gdje ?
nezna se sta bi bila, ali bi bila u tijelu
S4mpion

#459 Re: Vjerovati naspram znati

Post by S4mpion »

pussysmoke wrote:
S4mpion wrote:
Gdje sam rekao da čovjek nije društveno biće? Citiraj.
Što se tiče nebuloza koje sam ja izjavio, i to je u redu, pa ne možemo svi pričat samo pametno. Mora neko pođahkad lupit. Budi pozdravljen, ali budi. :wink:
Društvo je grupa.
A i sam si naveo izraz "asocijalan" (societas-društvo).
Biti dio grupe ipak jeste ljudska potreba, pozdrav i za tebe i bez srkleta, naravno. :zoka:
pussysmoke

#460 Re: Vjerovati naspram znati

Post by pussysmoke »

@S4mpion

Sinko ne budi uporan. Jednostavno ne shvataš. Činjenice su jedno, a ono što bi ti želio je drugo. Ponavljam. Biti dio grupe nije ljudska potreba, ima nas asocijalnih. Ti možeš biti dio grupe, ali ne znači da to želiš. Što znači da to nije tvoja potreba. Comprende? Ili stvarno moram nacrtat da shvatiš? Možda ti misliš da ako si dio nečega da ti to i treba. Možda. Ne kažem da jeste. Evo ti i smajli. 8)
broj dva

#461 Re: Vjerovati naspram znati

Post by broj dva »

Chagalj
Ne odgovori mi na "brain dead" i duse - je li imaju ti ljudi dusu ?
Za sljepu zeno i njen dozivljaj -. bog te pita sta je ona vidjela, dozivjela i osjetila...
Za dva naucnika - prvo, nije sve sto naucnici objave istina (ili makar cjela istina). Kvantna fizika je puna zapanjujuci, da ne kazem sokirajuci stvari i teorija da informacije pohranjene u mozgu na neki nacin prezive biolosku smrt mi se cini cudnom ali sta ja znam, mozda je i moguce. Ali sve i da to jeste tako, dalek je korak od kvante teorije svjesti (usput, ja ne poricem svjest nego dusu, dva razlicita pojma) do postojanja duse i tvrdnje da je u oku ili oko oka...
S4mpion

#462 Re: Vjerovati naspram znati

Post by S4mpion »

pussysmoke wrote:@S4mpion

Sinko ne budi uporan. Jednostavno ne shvataš. Činjenice su jedno, a ono što bi ti želio je drugo. Ponavljam. Biti dio grupe nije ljudska potreba, ima nas asocijalnih. Ti možeš biti dio grupe, ali ne znači da to želiš. Što znači da to nije tvoja potreba. Comprende? Ili stvarno moram nacrtat da shvatiš? Možda ti misliš da ako si dio nečega da ti to i treba. Možda. Ne kažem da jeste. Evo ti i smajli. 8)
Ne znam stvarno zašto pokušavaš da narušiš osnovne postulate sociologije, a i sam se itekako uklapaš u te postulate.
Nemaš potrebu da budeš dio grupe, ali nekim čudom imaš potrebu biti dio DRUŠTVENE ZAJEDNICE zvane FORUM. Hajd, nećemo više :D
NIN

#463 Re: Vjerovati naspram znati

Post by NIN »

Towelie wrote:Konstatacije kako su vernicima isprani mozgovi, kako imamo teznju da se grupisemo jer smo vernici (a kao ostali ljudi nemaju), kako nas je strah smrti vise nego nevernike su nista vise nego generalizacije i da, utesni odgovori.
Salu na stranu pa da kazem, to da su mozgovi isprani samo vjernicima nije istina, ima i nevjernika kojima se mozgovi stalno ispiru. Primjera na sve strane. Ako izuzmemo mentalno disfunkcionalne osobe, sociopate, psihopate, itd. teznju za grupisanjem imaju svi ljudi jer to krasi nasu vrstu, i da nije tako ne bi bili ono sto jesmo. Neki se grupisu oko jedne vrste ideje, drugi oko druge, svi imamo neke grupne rituale, neki izrazenije i dogmatski ustrojene, drugi manje naglasene i spontane.

I da, nema covjeka na planeti koji se ne boji smrti, bi on vjernik ili ne.

Poenta je u konceptu shvatanja svog bivstva, tacnije interpretaciji. Kako vec davno napisah, sve zavisi od toga na koji se nacin posloze kockice u glavi, kako se uspostavi logika. Svi smo kauzalno predisponirani jer nam je to evolutivna zaostavstina bez koje ne bi mogli prezivjeti kao vrsta.
Chagalj

#464 Re: Vjerovati naspram znati

Post by Chagalj »

broj dva wrote:Chagalj
Za sljepu zeno i njen dozivljaj -. bog te pita sta je ona vidjela, dozivjela i osjetila...
Za dva naucnika - prvo, nije sve sto naucnici objave istina (ili makar cjela istina). Kvantna fizika je puna zapanjujuci, da ne kazem sokirajuci stvari i teorija da informacije pohranjene u mozgu na neki nacin prezive biolosku smrt mi se cini cudnom ali sta ja znam, mozda je i moguce. Ali sve i da to jeste tako, dalek je korak od kvante teorije svjesti (usput, ja ne poricem svjest nego dusu, dva razlicita pojma) do postojanja duse i tvrdnje da je u oku ili oko oka...
imaju dusu, samo sto mozak nefercera kako treba.
to je potvrdio i doktor njezinu pricu,

Doktor govori o dokazima o zivotu poslije smrti i iskustvima od ljudi koji su bili klinicki mrtvi, ima prevod i na bosanski, jako interesantno

NIN

#465 Re: Vjerovati naspram znati

Post by NIN »

Chagalj wrote:Doktor govori o dokazima o zivotu poslije smrti i iskustvima od ljudi koji su bili klinicki mrtvi, ima prevod i na bosanski, jako interesantno...
Interesantno jest ali dokazi nisu. Mozak je cudo od masine, narocito u ekstremnim situacijama. Ipak, svi koji nose neka iskustva klnicke smtri su prezivjeli, jel'. :)
pussysmoke

#466 Re: Vjerovati naspram znati

Post by pussysmoke »

S4mpion wrote:
pussysmoke wrote:@S4mpion

Ne znam stvarno zašto pokušavaš da narušiš osnovne postulate sociologije, a i sam se itekako uklapaš u te postulate.
Nemaš potrebu da budeš dio grupe, ali nekim čudom imaš potrebu biti dio DRUŠTVENE ZAJEDNICE zvane FORUM. Hajd, nećemo više :D
Ovo što si napisao ne može promijeniti činjenice. Sve je objašnjeno iznad i ti to ne želiš da priznaš. Čemu onda rasprava?! Reci ti meni. Najmanje sam bitan ja. Prelaziš sa teme na ono što trenutno nije bitno. Znaš ti, ali nećeš...
pussysmoke

#467 Re: Vjerovati naspram znati

Post by pussysmoke »

NIN wrote:
Chagalj wrote:Doktor govori o dokazima o zivotu poslije smrti i iskustvima od ljudi koji su bili klinicki mrtvi, ima prevod i na bosanski, jako interesantno...
Interesantno jest ali dokazi nisu. Mozak je cudo od masine, narocito u ekstremnim situacijama. Ipak, svi koji nose neka iskustva klnicke smtri su prezivjeli, jel'. :)
Izgleda samo ja tokom te kliničke smrti nisam primjetio nigdje to famozno bijelo svjetlo, niti mi se svemogući obratio glasom Morgana Freeman-a. Dobro je poznato da se mozak često poigra s nama, pa čak i kada smo budni i svjesni svega što se dešava.
Chagalj

#468 Re: Vjerovati naspram znati

Post by Chagalj »

NIN wrote:
Interesantno jest ali dokazi nisu.
kako nisu dokazi ako imas masa naroda iz raznih dijelova svijeta koji su prezivjeli klinicke smrti i vecinom svi isto pricaju kako im je dusa/svjesnost izasla iz tijela, mogli da gledaju svoje nepomicno tijelo, i mnoga druga iskustva, a niko od njih ne poznaje jedno drugo da bi prepricavali i manipulirali sa tim stvarima.

za mene je dokaz Kuran da dusa postoji, Bog to kaze u Kuranu, ali meni je ova iskustva raznih ljudi prilikom klinicke smrti samo dodatni dokaz, koji ide u potporu Kuranu kad je rijec od dusi.
Ipak, svi koji nose neka iskustva klnicke smtri su prezivjeli, jel'
jeste zato sto im nije dosao smrti cas, kada nema povratka

dok dusa moze da izadje, iz tijela prilikom smrti i ne vraca se vise nikad, dusa koje se vraca nakon izlaska iz tijela su duse prilikom klinicke smrti i kad covjek spava

Bog kaze u Kuranu:
“Pitaju te o duši. Reci: 'Duša je nešto što - samo Gospodar moj zna, a vama je dato samo malo znanja.'”...
"Allah uzima duše u času njihove smrti, a i onih koji spavaju, pa zadržava one kojima je odredio da umru, a ostavlja one druge do roka određenog. To su, zaista, dokazi za one koji razmišljaju."/
42/
Last edited by Chagalj on 05/08/2014 15:15, edited 1 time in total.
S4mpion

#469 Re: Vjerovati naspram znati

Post by S4mpion »

pussysmoke wrote:
S4mpion wrote:
Ovo što si napisao ne može promijeniti činjenice. Sve je objašnjeno iznad i ti to ne želiš da priznaš. Čemu onda rasprava?! Reci ti meni. Najmanje sam bitan ja. Prelaziš sa teme na ono što trenutno nije bitno. Znaš ti, ali nećeš...
Hmm, ne znam, ti bi sada da ideš protiv nauke, ali ne ide tako, NIN je to jako lijepo rekao:
Ako izuzmemo mentalno disfunkcionalne osobe, sociopate, psihopate, itd. teznju za grupisanjem imaju svi ljudi jer to krasi nasu vrstu, i da nije tako ne bi bili ono sto jesmo. Neki se grupisu oko jedne vrste ideje, drugi oko druge, svi imamo neke grupne rituale, neki izrazenije i dogmatski ustrojene, drugi manje naglasene i spontane.
Ti možeš prihvatiti stav nauke ili ne, ali ga osporiti ne možeš sigurno.
pussysmoke

#470 Re: Vjerovati naspram znati

Post by pussysmoke »

Chagalj wrote:Bog kaze u Kuranu:
“Pitaju te o duši. Reci: 'Duša je nešto što - samo Gospodar moj zna, a vama je dato samo malo znanja.'”...
"Allah uzima duše u času njihove smrti, a i onih koji spavaju, pa zadržava one kojima je odredio da umru, a ostavlja one druge do roka određenog. To su, zaista, dokazi za one koji razmišljaju."/
42/
Pa nije ni čudo što vjernici u većini slučajeva ne žele ništa da saslušaju i ozbiljno razmotre kada se vode gore navedenim "pravilnikom". Pa sve što u toj knjizi piše je:
1. Vi ste pametni ostali su glupi,
2. Vi razmišljate, dok dugi mlate praznu slamu,
3. Ovo je istina i nema druge,
4. Pokušaće smrdljivi nevjernici da vas okrenu na svoju stranu, ali vi se oduprite,
5. Ja sam vidovit zato što vam već sada govorim da će nevjernici da vas pokušaju obrlatiti, zato sam svemoguć i sve znam,
6. Ja sve znam vi ne znate ništa...

Ko pročita shvatiće.
Chagalj

#471 Re: Vjerovati naspram znati

Post by Chagalj »

pussysmoke wrote:
42/
Pa nije ni čudo što vjernici u većini slučajeva ne žele ništa da saslušaju i ozbiljno razmotre kada se vode gore navedenim "pravilnikom". Pa sve što u toj knjizi piše je:
4. Pokušaće smrdljivi nevjernici da vas okrenu na svoju stranu, ali vi se oduprite,
5. Ja sam vidovit zato što vam već sada govorim da će nevjernici da vas pokušaju obrlatiti, zato sam svemoguć i sve znam,

Ko pročita shvatiće.
niko to ne kaze tako, to ti sebi umisljas
pussysmoke

#472 Re: Vjerovati naspram znati

Post by pussysmoke »

Chagalj wrote:
pussysmoke wrote:
42/

Ko pročita shvatiće.
niko to ne kaze tako, to ti sebi umisljas
Ako ti kažeš...
NIN

#473 Re: Vjerovati naspram znati

Post by NIN »

Chagalj wrote:kako nisu dokazi ako imas masa naroda iz raznih dijelova svijeta koji su prezivjeli klinicke smrti i vecinom svi isto pricaju kako im je dusa/svjesnost izasla iz tijela, mogli da gledaju svoje nepomicno tijelo, i mnoga druga iskustva, a niko od njih ne poznaje jedno drugo da bi prepricavali i manipulirali sa tim stvarima.
Pa, da ti pravo kazem, i ja sam jednom sanjao da se gledam kako spavam, odozgo. Mogu ti reci, jako uvjerljiv san jer ga se i dan danas sjecam. Kako rekoh, svi ljudi na planeti, neovisno gdje se nalaze, imaju identicne biohemijske mehanizme u mozgu. Ta iskustva gledanja sebe dok lezis su lijepo objasnjena vise puta.

Dobro, necu ulaziti u stvari koje su tebi dokaz i to postujem.
Chagalj

#474 Re: Vjerovati naspram znati

Post by Chagalj »

NIN wrote:
Chagalj wrote:kako nisu dokazi ako imas masa naroda iz raznih dijelova svijeta koji su prezivjeli klinicke smrti i vecinom svi isto pricaju kako im je dusa/svjesnost izasla iz tijela, mogli da gledaju svoje nepomicno tijelo, i mnoga druga iskustva, a niko od njih ne poznaje jedno drugo da bi prepricavali i manipulirali sa tim stvarima.
Pa, da ti pravo kazem, i ja sam jednom sanjao da se gledam kako spavam, odozgo. Mogu ti reci, jako uvjerljiv san jer ga se i dan danas sjecam. Kako rekoh, svi ljudi na planeti, neovisno gdje se nalaze, imaju identicne biohemijske mehanizme u mozgu. Ta iskustva gledanja sebe dok lezis su lijepo objasnjena vise puta.

Dobro, necu ulaziti u stvari koje su tebi dokaz i to postujem.
Pa, da ti pravo kazem, i ja sam jednom sanjao da se gledam kako spavam, odozgo. Mogu ti reci, jako uvjerljiv san jer ga se i dan danas sjecam. Kako rekoh, svi ljudi na planeti, neovisno gdje se nalaze, imaju identicne biohemijske mehanizme u mozgu. Ta iskustva gledanja sebe dok lezis su lijepo objasnjena vise puta
pa zar ti to nije ocit dokaz postojanja duse, kako ce ti inace mozak gledat tebe odozgo a mozak ti u glavi, nema logike, znaci mora nesto izaci iz tebe da bi mogao sam sebe gledati.

uostalom zasto te strah prihvatit vjerovanje da postoji dusa??
pussysmoke

#475 Re: Vjerovati naspram znati

Post by pussysmoke »

@NIN

Druže mislim da si imao lucidne snove.
Post Reply