L u c i f e r wrote: Previše si neinteligentan za daljnju diskusiju. Sorry. Bye.
Zivot poslije smrti
-
klmnopq
#451 Re: Odg: Zivot poslije smrti
-
Istina-True
#452 Re: Zivot poslije smrti
Ovaj hadis je nastao nakon smrti poslanika.harač wrote:ovaj način prenošenja, međutim, nije vidljiv iz kur-ana. hadis pretpostavljam?
Kada je poslanik preselio (umro), vjernici su osjecali koliko im nedostaje, tako da su cesto pricali o njemu i odlazili kod Aise (njegove zene) te pitali je da im isprica sto vise o poslaniku (nesto sto oni nisu znali)...
Tako im je Aisa ispricala ovu epizodu (i stoga detaljan opis kako je poslanik trazio dopustenje od Aise za udaljavanje od postelje da primi ove ajete). Zapravo je sam nacin nastanka ovog hadisa lijep... Pokazuje vise stvari.
Pokazuje koliko su vjernici volili poslanika. A sam hadis pokazuje kakav je bio odnos poslanika prema svojoj zeni (i to je vjernicima model kakvi trebaju biti prema suprugama)... Dalje se moze vidjeti koliki je znacaj Aise (ra) za sam Islam...
-
Bujrum majstore
#453 Re: Zivot poslije smrti
Al meni sad nije jasno kako je moguce da te ne zanima ako si zaista religiozan?klmnopq wrote:Iskreno, mene to i ne zanima ko su.irac300 wrote: Ko su ti ''odabrani'' kod Japanaca, Kineza, Indijaca, Eskima... pa i kod nas ovdje, znaju li se imena?
Zar nisu sve objave od istog Boga? Il' ima vise Bogova da objavljuju?
I zar bar na trenutak ne pomislis, zasto se u Kuranu spominju samo oni odabrani kojima je objava data u toj regiji?
Jel ima smisla da Bog daje objave samo jednoj regiji i to sve u par stotina godina?
Jel objasnjeno zasto bas u toj regiji?
Zar su Eskimi, Japanci i ostali bili bolji pa im nije trebala objava al eto, treba ih islamizirati
(il' prekrstiti il' sta vec, nebitno) da bi bili pravi?
Pardon za off topic.
-
Bujrum majstore
#454 Re: Odg: Zivot poslije smrti
Izvini al ovo je prestrasno...klmnopq wrote:
U nekoj vjerskoj knjizi sam pročitao da većina neće ni vjerovati u njih.
Dakle Bog zna unaprijed da vecina nece vjerovati al nema veze, put them on fire in case they don't...
-
Chagalj
#455 Re: Zivot poslije smrti
Bujrum majstore wrote:Al meni sad nije jasno kako je moguce da te ne zanima ako si zaista religiozan?klmnopq wrote:Iskreno, mene to i ne zanima ko su.irac300 wrote: Ko su ti ''odabrani'' kod Japanaca, Kineza, Indijaca, Eskima... pa i kod nas ovdje, znaju li se imena?
Zar nisu sve objave od istog Boga? Il' ima vise Bogova da objavljuju?
I zar bar na trenutak ne pomislis, zasto se u Kuranu spominju samo oni odabrani kojima je objava data u toj regiji?
Jel ima smisla da Bog daje objave samo jednoj regiji i to sve u par stotina godina?
Zar su Eskimi, Japanci i ostali bili bolji pa im nije trebala objava al eto, treba ih islamizirati
Pardon za off topic.
sve je od jednog BOgaZar nisu sve objave od istog Boga? Il' ima vise Bogova da objavljuju?
svako stanovnistvo je imalo svog poslanika ili opominjacaI zar bar na trenutak ne pomislis, zasto se u Kuranu spominju samo oni odabrani kojima je objava data u toj regiji?
nije par stotina nego vise hiljada godina. sigurno je i davao svugdje gdje ima stanovnistva.Jel ima smisla da Bog daje objave samo jednoj regiji i to sve u par stotina godina?
sam Bog kaze da nece kazniti nekoga ako nije dolazio neko ko opominje.
-
Bujrum majstore
#456 Re: Zivot poslije smrti
Pitanja su bila namjenjena nekom drugome al nema veze.Chagalj wrote:sve je od jednog BOgaBujrum majstore wrote: Zar nisu sve objave od istog Boga? Il' ima vise Bogova da objavljuju?
svako stanovnistvo je imalo svog poslanika ili opominjaca.
Ko su poslanici tj. opominjaci kod Kineza, Eskima itd?
Jel se spominju u Kuranu?
-
Chagalj
#457 Re: Zivot poslije smrti
nespominju se sobzirom da je Bog poslao oko 124 000 poslanika tokom historije covjcenstva raznim naroda, nemoze se sve reci o njima, niti je bitno , bitno je ovoBujrum majstore wrote: Pitanja su bila namjenjena nekom drugome al nema veze.
Bog nekaznjava nikoga dok ne dodje opominjac, to je njegovo pravilo.
Sad se neko mozda pita sta je sa ljudima koji su u prasumama i nemaju kontakt ni skim, pa umru, njihov slucaj je opisan u hadisu, a to je da ce biti iskusavani na sudnjem danu , eh ako prodju test idu u raj ako ne idu u pakao.
-
Bujrum majstore
#458 Re: Zivot poslije smrti
Vjeruj mi da bi bilo vise efekta da se spomenulo 10ak poslanika sirom svjeta a ne samo oni iz te regije,Chagalj wrote:nespominju se sobzirom da je Bog poslao oko 124 000 poslanika tokom historije covjcenstva raznim naroda, nemoze se sve reci o njima, niti je bitno , bitno je ovoBujrum majstore wrote: Pitanja su bila namjenjena nekom drugome al nema veze.
Sad se neko mozda pita sta je sa ljudima koji su u prasumama i nemaju kontakt ni skim, pa umru, njihov slucaj je opisan u hadisu, a to je da ce biti iskusavani na sudnjem danu , eh ako prodju test idu u raj ako ne idu u pakao.
dobilo bi na tezini ako nista drugo.
Sto se tice hadisa, bez uvrede al to je isto sto i gospel kod krcanstva, cak se ni ne poziva na Knjigu...
-
Chagalj
#459 Re: Zivot poslije smrti
Bujrum majstore wrote:Vjeruj mi da bi bilo vise efekta da se spomenulo 10ak poslanika sirom svjeta a ne samo oni iz te regije,Chagalj wrote:nespominju se sobzirom da je Bog poslao oko 124 000 poslanika tokom historije covjcenstva raznim naroda, nemoze se sve reci o njima, niti je bitno , bitno je ovoBujrum majstore wrote: Pitanja su bila namjenjena nekom drugome al nema veze.
dobilo bi na tezini ako nista drugo.
Sto se tice hadisa, bez uvrede al to je isto sto i gospel kod krcanstva, cak se ni ne poziva na Knjigu...
nije isto, jer gospel/evandjelje nezna se tacno i ni ko je pisao pojedine dijelove novog zavjeta a kamoli da ima lanac prenosilacaSto se tice hadisa, bez uvrede al to je isto sto i gospel kod krcanstva, cak se ni ne poziva na Knjigu
u hadisima imamo lanac prenosilaca, i informacije o prenosiocima, jesu li povjerljivi ili nisu, ko su slabi ko dobri prenosioci, znaci kriterije su rigorozne da bi hadis bio vjerodostojan.
a prenosioci vezu se do poslanika licno
-
Chagalj
#460 Re: Zivot poslije smrti
ja mislim da ovo pripada ovoj temi

- Arata
#461 Re: Zivot poslije smrti
Chagalj wrote: Bog nekaznjava nikoga dok ne dodje opominjac, to je njegovo pravilo.

-
Chagalj
#462 Re: Zivot poslije smrti
ne citaj povrsno, nego procitaj cijeli post, a ne do pola i odmah odgovorArata wrote:Chagalj wrote: Bog nekaznjava nikoga dok ne dodje opominjac, to je njegovo pravilo.
sto ovo preskoci??
jeli eskimi mozda spadaju u ovu katergoriju, vjerovatno, pa sto onda postira sliku??
- Arata
#463 Re: Zivot poslije smrti
Chagalj wrote: ne citaj povrsno, nego procitaj cijeli post, a ne do pola i odmah odgovor
sto ovo preskoci??
jeli eskimi mozda spadaju u ovu katergoriju, vjerovatno, pa sto onda postira sliku??
Zar nije bolje da ti niko nije rekao za kuran pa ti fino proživio život punim plućima.
Dva čovjeka:
1. ne troši par sati dnevno da se ulizuje bogu već uživa u životu.
2. troši par sati dnevno na ulizivanje, sve radi sa bojazni da li će mu to bog zamjeriti. Ima puno više šansi da prokocka ticket to paradise od ovog prvog, jer zna šta treba da radi.
Oba umru i dođu na suđenje kod boga. Zar nije bolje biti u ulozi čovjeka br. 1 i prije i poslije smrti?
- lua
#464 Re: Zivot poslije smrti
Ne vjerujem u život poslije smrti. I ne mislim ni da je dobro da se čovjek fokusira na taj džennet, džehennem, raj, čistilište, pakao nadajući se nekoj pozitivi u zagrobnom životu, a samim tim živeći "pravi" život nekvalitetno, isprepadano i zbunjeno. Nekoliko puta sam sanjala preminule članove porodice, ali mi se fkt nikad niko nije ukazao.
-
Bujrum majstore
#465 Re: Zivot poslije smrti
Pa zar se iko ikome fakat moze "ukazati"?lua wrote:Ne vjerujem u život poslije smrti. I ne mislim ni da je dobro da se čovjek fokusira na taj džennet, džehennem, raj, čistilište, pakao nadajući se nekoj pozitivi u zagrobnom životu, a samim tim živeći "pravi" život nekvalitetno, isprepadano i zbunjeno. Nekoliko puta sam sanjala preminule članove porodice, ali mi se fkt nikad niko nije ukazao.
-
Chagalj
#466 Re: Zivot poslije smrti
e ovo je teska zabluda, sta ti mislis da bi ja bio u islamu da ne uzivamArata wrote:pa slika i ima veze sa dijelom koji kažeš da sam preskočio.
Zar nije bolje da ti niko nije rekao za kuran pa ti fino proživio život punim plućima.
Dva čovjeka:
2. troši par sati dnevno na ulizivanje, sve radi sa bojazni da li će mu to bog zamjeriti. Ima puno više šansi da prokocka ticket to paradise od ovog prvog, jer zna šta treba da radi.
Oba umru i dođu na suđenje kod boga. Zar nije bolje biti u ulozi čovjeka br. 1 i prije i poslije smrti?
u islamu se uziva vise nego sto ti mozes zamisliti, ovo mislim na dusevno uzivanje. a hvala bogu uziva se i u materijalnim stvarima u onim sto je dozovljeno, islam to nezabranjiva.
najbolje je to opisao jedan islamski ucenjak rijecima:
"Kada
bi znali vladari, moćnici sa istoka
i zapada šta ja osjećam u svojim
prsima, potegli bi sablje da mi to
iščupaju.“
e pa onda mozes zamisliti kako se mi vjernici osjecamo u islamu. sta mislis da mi cucamo nargile po dzamijama i sta ja znam, kao najveci vid uzivanja
Bog je namao davno dao recept za srecu,a to je
Allah dž.š., kaže: „Onome ko radi dobra djela, bio muško ili žensko, a vjernik je, Mi ćemo dati da proživi lijep život, i nagradićemo ih boljom nagradom nego što su je zaslužili!“ (el-Nahl, 97.)
ovo ti je recept za srecu
lijep zivot misli se ovdje na dusevni smiraj i srecu u prsima.
- lua
#467 Re: Zivot poslije smrti
Pa ne može. Neki dan sam liku na temi o nekim srpskim precima koji mu se navodno u ogledalu priviđaju, rekla da prestane lokati rakiju uz bromazepame.Bujrum majstore wrote:
Pa zar se iko ikome fakat moze "ukazati"?
-
Bujrum majstore
#468 Re: Zivot poslije smrti
Tata mi je kad sam mali rekao recenicu "Sine, ne cini nikad drugima sto ne bi volio da tebi neko ucini".Chagalj wrote: Allah dž.š., kaže: „Onome ko radi dobra djela, bio muško ili žensko, a vjernik je, Mi ćemo dati da proživi lijep život, i nagradićemo ih boljom nagradom nego što su je zaslužili!“ (el-Nahl, 97.)
ovo ti je recept za srecu![]()
Nije se pozivao na bilo kakvu kjnigu nit je bilo ikakvih pravila i kodeksa uz to, samo ta jedna recenica.
I ja sam shvatio vise manje dosta iz toga, cinim ljudima dobro, pomazem i to me cini sretnim, jako sretnim.
Biti sa ljudima koji su sretni cini i tebe sretnim, to je cak i hedonizam al nema tu nista lose.
Takodjer ne cinim ljudima lose jer, analogno,
cineci dobro (koliko je moguce i kad je moguce) te automatski i sputava da cinis lose.
Moja poenta je to da su to vrijetnosti kojima se mozes voditi u zivotu bez ikakve religije.
- Arata
#469 Re: Zivot poslije smrti
Ja i milijarde drugih ljudi ne uživamo u tome. I dođeš nam ti sa knjigom i kažeš da ako ne budemo radili sve ono u čemu ti navodno uživaš onda smo osuđeni na mučenje. Zar to nije sebično?Chagalj wrote: e ovo je teska zabluda, sta ti mislis da bi ja bio u islamu da ne uzivam![]()
u islamu se uziva vise nego sto ti mozes zamisliti, ovo mislim na dusevno uzivanje. a hvala bogu uziva se i u materijalnim stvarima u onim sto je dozovljeno, islam to nezabranjiva.
-
Chagalj
#470 Re: Zivot poslije smrti
mozes, ali nije to dovoljno, vjera je uputa, Kuran je uputa, nije dovljno znati samo da cinis dobro drugima, a nemoj im ciniti zlo.Bujrum majstore wrote:Tata mi je kad sam mali rekao recenicu "Sine, ne cini nikad drugima sto ne bi volio da tebi neko ucini".Chagalj wrote: Allah dž.š., kaže: „Onome ko radi dobra djela, bio muško ili žensko, a vjernik je, Mi ćemo dati da proživi lijep život, i nagradićemo ih boljom nagradom nego što su je zaslužili!“ (el-Nahl, 97.)
ovo ti je recept za srecu![]()
Nije se pozivao na bilo kakvu kjnigu nit je bilo ikakvih pravila i kodeksa uz to, samo ta jedna recenica.
I ja sam shvatio vise manje dosta iz toga, cinim ljudima dobro, pomazem i to me cini sretnim, jako sretnim.
Biti sa ljudima koji su sretni cini i tebe sretnim, to je cak i hedonizam al nema tu nista lose.
Takodjer ne cinim ljudima lose jer, analogno,
cineci dobro (koliko je moguce i kad je moguce) te automatski i sputava da cinis lose.
Moja poenta je to da su to vrijetnosti kojima se mozes voditi u zivotu bez ikakve religije.
moras znati sta je zlo, gdje su opasnosti, sta treba sta netreba, mnogo toga je nejasno mnogima, zato vjera uskace da razbistri neke stvari.
- hrastov žižak
#471 Re: Zivot poslije smrti
da li androidi sanjaju električnog Alaha
-
Chagalj
#472 Re: Zivot poslije smrti
Kuran kaze cini dobra djela, ti uradis, i vidis odmah promjenu u prsima, kako ti srecu nadolazi za svih strana, prsa se prosiruju itdArata wrote:Ja i milijarde drugih ljudi ne uživamo u tome. I dođeš nam ti sa knjigom i kažeš da ako ne budemo radili sve ono u čemu ti navodno uživaš onda smo osuđeni na mučenje. Zar to nije sebično?Chagalj wrote: e ovo je teska zabluda, sta ti mislis da bi ja bio u islamu da ne uzivam![]()
a ti kazes ma neznam ja to, meni je to nepoznato, pa normaln da je nepoznato ako ne procitas ni jedan list iz Kurana.
da ti malo slikovitije pojasnim tvoje stanjeI dođeš nam ti sa knjigom i kažeš da ako ne budemo radili sve ono u čemu ti navodno uživaš onda smo osuđeni na mučenje. Zar to nije sebično?
Kuran je recept za lijek, Bog kao doktor koji je propisao lijek
ja uzmem taj lijek i meni dobro odmah.
i onda mi ti napises:
I dođeš nam ti sa knjigom i kažeš da ako ne budemo radili sve ono u čemu ti navodno uživaš onda smo osuđeni na mučenje. Zar to nije sebično.
sebicno bi bilo kad bi ja samo za sebe zdrzao to.
-
Bujrum majstore
#473 Re: Zivot poslije smrti
Bojim se da brkas vjeru generalno sa vjerom u Boga tj. religijom.Chagalj wrote: moras znati sta je zlo, gdje su opasnosti, sta treba sta netreba, mnogo toga je nejasno mnogima, zato vjera uskace da razbistri neke stvari.
Ja vjerujem da treba ciniti dobro a ne lose jer se ja osjecam dobro kad cinim dobro pa samim
tim i vjerujem da tako treba, logicno.
Dakle, i ja sam vjernik, vjerujem u to, vjerujem 100%.
Ne samo da vjerujem nego smijem reci da znam da je to tako i da tako treba
jer ce se veliki broj ljudi sloziti samnom, kako nereligioznih tako religioznih.
Al mene nije religija dovela do toga.
-
Chagalj
#474 Re: Zivot poslije smrti
ok, nije problemBujrum majstore wrote:Bojim se da brkas vjeru generalno sa vjerom u Boga tj. religijom.Chagalj wrote: moras znati sta je zlo, gdje su opasnosti, sta treba sta netreba, mnogo toga je nejasno mnogima, zato vjera uskace da razbistri neke stvari.
Ja vjerujem da treba ciniti dobro a ne lose jer se ja osjecam dobro kad cinim dobro pa samim
tim i vjerujem da tako treba, logicno.
Dakle, i ja sam vjernik, vjerujem u to, vjerujem 100%.
Ne samo da vjerujem nego smijem reci da znam da je to tako i da tako treba
jer ce se veliki broj ljudi sloziti samnom, kako nereligioznih tako religioznih.
Al mene nije religija dovela do toga.
ali religija te uci kako mozes da kapitalizujes to, ako ti radis to recimo samo radi Allaha, ni radi kog drugog, dobit ces nagradu na sudnjem danu poslije smrti.
ali recimo ako te nije briga za sudnji dan, ti mozes raditi dobro, a Allah da ti to naplati na ovome svijetu, i to je to, zato nemas nista na sudnjem danu.
a da nepricamo o iskrenijem cinjenu dobra, nekad covjek radi dobro da bi ga drugi vidjeli i pohvalili, takvi nece dobiti nagradu, zato BOg zeli da se to radi radi njega i to tajno ako moze, kako bi sto cistije doslo pred njega, da nebude sa namjerom radio si ali samo da bi te drugi vidjeli i pohvalili.
- Towelie
#475 Re: Zivot poslije smrti
I jeste i nije. Jeste, ako gledas sa stanovista Dunjaluka samo. Medjutim, cova broj 1 svakako polaze ispit na Sudnjem danu i ima samo jednu sansu, pa ili pukovnik ili pokojnik. A taj ispit je sve samo ne lak, naredice mu se da udje u vatru koja je zapravo Dzennet, pa ako udje, ide u Dzennet, a ako odbije, bice bacen u Dzehennem. Teska odluka, narocito kad probamo razmisliti kako bi Dzehennem strasno morao izgledatI. A takav covek ce imati samo jednu sansu, nema popravnog.Dva čovjeka:
S druge strane, covek broj 2 ima svakog dana sansu da se pokaje, moze ziveti u grehu 50 godina a zatim se pokajati, u teoriji. Plus moze ziveti sasvim normalnim zivotom ne krseci pravila svoje svete Knjige na ovom svetu.