prvo ne znamo na sta se mislicyprus wrote:
Ti i slični ne razumijete ovo i tvrdoglavo odbijate da shvatite... U kontekstu ovoga o čemu pričamo, na popisu će se tražiti etnička pripadnost... Dakle, ako u polje etnička/nacionalna pripadnost upišeš: Bosanac, ti sebe smatraš etničkim Bosancem... Ne Bošnjakom, ne Srbinom, ne Hrvatom, ne Bosancem i Hercegovcem, ne Muslimanom, nego isključivo Bosancem...
Ta rubrika se generalno ne odnosi na pripadnost državi, mada pojedincu nije zabranjeno da svoj etnički identitet poistovjeti sa čim god hoće: državom, državljanstvom, regijom, religijom, gradom, zanimanjem, omiljenim stripom, omiljenim pokemonom, predmetom itd. Dakle, sasvim je legitimno da neko za svoju etničku pripadnost kaže i da je: Bosanac i Hercegovac, Jugoslaven, Bosanac, Musliman, Sarajlija, Automehaničar, Džedaj, Pikaču, Čovjek, Frižider itd.
Ali ono što vi tvrdoglavo odbijate da shvatite je pojam nacionalnosti... Ja to objasnio mali milion puta, potkrijepio činjenicama, argumentima, izvorima, citatima, ali ništa, jok... Nacionalnost je pojam koji ima dva značenja:
1. etnička pripadnost
2. pripadnost državi
Ta dva značenja ne valja miješati, ali ni ne negirati da postoje... Kada stoji etnička/nacionalna pripadnost misli se na etničku pripadnost... Dočim kada stoji državljanstvo/nacionalnost onda se misli na pripadnost državi...
a i drugo da se misli na to ja sam etnicki bosanac
zato kod nas i stoji odvojeno nacionalnost i pripadnik naroda i narodnosti
pripadas valjda slavenima romanima i sta ja znam al si etnicki bosanac
nacionalnost isto bosanska a drzavljanstvo je to koje se poistovjecuje sa drzavom
druga jako bitna stvar je taj bosnjacki kongres koji je zajebo sve izglasavanjem da se ime Musliman (veliko M) zamjeni nazivom bosnjak
i fakticki pripadnost tom bosnjackom narodu moze biti samo covjek islamske vjere bez obzira sta drugi osjecaju prema bosni i hercegovini
to su cinjenice sve ostalo je suplja prica