Svjetski bošnjački kongres

Locked
agnostic_front

#451 Re: Svjetski bošnjački kongres

Post by agnostic_front »

Platformas wrote:Al je najsmješnije što ljudi tu manifestaciju nazovu "Svjetski bošnjački kongres" a ustvari sami sebe izaberu, gdje je legitimitet.
Isto što je urađeno '93 i vidimo posljedice, tako će se i za desetak godina zaboravit da su ovi sami sebe izglasali i njihova će se sigurno pikat. Vjerovatno je svima jasno da je krajnji cilj ovog udruženja kriminalaca zgrtanje love i eventualno (ako mogodne) muslimanska državica.
Kakav legitimitet? Od koga i zašto?
Gdje će se njihova pikat?
Amy-Mia

#452 Re: Svjetski bošnjački kongres

Post by Amy-Mia »

Cosmic wrote:Odma se zakačili pripadnici nepostojećeg naroda. Nekad Jugosloveni, danas Bosanci, sutra ko zna šta.

Mentalni otpad, ne genetski.

Ljiljani su simbol Bošnjaka, nikakvih Bosanaca. Samo nepismeni jugonostalgičari sa klixa tvrde suprotno.
a alijini bošnjaci nemaju veze sa tvrtkovim bošnjacima :bih:
MuaDib

#453 Re: Svjetski bošnjački kongres

Post by MuaDib »

Cosmic wrote:Odma se zakačili pripadnici nepostojećeg naroda. Nekad Jugosloveni, danas Bosanci, sutra ko zna šta.

Ljiljani su simbol Bošnjaka, nikakvih Bosanaca. Samo nepismeni jugonostalgičari sa klixa tvrde suprotno.
Pa bolje biti i mentalni otpad, nego fašistički šljam. :x :x
Last edited by MuaDib on 30/12/2012 01:11, edited 1 time in total.
Cosmic

#454 Re: Svjetski bošnjački kongres

Post by Cosmic »

Amy-Mia wrote:

Ja fino kažem da ste nepismeni, a ti se trudiš da to dokažeš. Super.

Ovo vrijedi i za onu prvu konstataciju.
Cosmic

#455 Re: Svjetski bošnjački kongres

Post by Cosmic »

MuaDib wrote:

Pa bolje biti i genetski odpad, nego fašistički šljam. :x :x
De pročitaj tu rečenicu još jednom, nauči gdje se koristi zarez.

Znaš šta je fašista? U tvojoj glavi to je svako ko se ne slaže s partijskim mišljenjem. U očima takvih biti fašista ne znači biti ništa loše. Meni bi bilo ispod časti da ti misliš išta dobro o meni.
Last edited by Cosmic on 30/12/2012 01:11, edited 1 time in total.
Amy-Mia

#456 Re: Svjetski bošnjački kongres

Post by Amy-Mia »

Cosmic wrote:
Amy-Mia wrote:

Ja fino kažem da ste nepismeni, a ti se trudiš da to dokažeš. Super.

Ovo vrijedi i za onu prvu konstataciju.
ti si dokazao svoju nepismenost. da li ti stvarno misliš da su bošnjaci nekad i sad, jedno te isto ? sadašnji bošnjaci su muslimani, hoćeš reći da je bilo tako i 1440 godine ? :mrgreen:
MuaDib

#457 Re: Svjetski bošnjački kongres

Post by MuaDib »

Cosmic wrote:
MuaDib wrote:

Pa bolje biti i genetski odpad, nego fašistički šljam. :x :x
De pročitaj tu rečenicu još jednom, nauči gdje se koristi zarez.

Znaš šta je fašista? U tvojoj glavi to je svako ko se ne slaže s partijskim mišljenjem. U očima takvih biti fašista ne znači biti ništa loše. Meni bi bilo ispod časti da ti misliš išta dobro o meni.
Fašista je svaka osoba koja druge smatra manje vrijednim od sebe, samo na osnovu etničkog, vjerskog ili političkog opredjeljenja.
MOSALJOZE

#458 Re: Svjetski bošnjački kongres

Post by MOSALJOZE »

Otišli ste malo široko u ovoj temi molim vas drzite se iste i sve sto pisete potkrijepite argumentima
agnostic_front

#459 Re: Svjetski bošnjački kongres

Post by agnostic_front »

Amy-Mia wrote:ti si dokazao svoju nepismenost. da li ti stvarno misliš da su bošnjaci nekad i sad, jedno te isto ? sadašnji bošnjaci su muslimani, hoćeš reći da je bilo tako i 1440 godine ? :mrgreen:
tadašnji Bošnjaci su voljeli Bosnu, i današnji je vole, vjera je privatna stvar svakog pojedinca.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#460 Re: Svjetski bošnjački kongres

Post by sabina1 »

Platformas wrote:
Cosmic wrote:Kazaz ne može polit vode Latiću, ko kaže drukčije nepismen je. A zna se ko kaže drukčije, onaj ko ne zna kojem narodu pripada. Otpad.
Tačno trebam prestat zalazit po forumima, dovoljno sam i ovako zabrinut u životu.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Mračajski proto

#461 Re: Svjetski bošnjački kongres

Post by Mračajski proto »

agnostic_front wrote:
Amy-Mia wrote:ti si dokazao svoju nepismenost. da li ti stvarno misliš da su bošnjaci nekad i sad, jedno te isto ? sadašnji bošnjaci su muslimani, hoćeš reći da je bilo tako i 1440 godine ? :mrgreen:
tadašnji Bošnjaci su voljeli Bosnu, i današnji je vole, vjera je privatna stvar svakog pojedinca.
A ovima danas je Bog/Allah politička figura. Ili nije?
Cosmic

#462 Re: Svjetski bošnjački kongres

Post by Cosmic »

Amy-Mia wrote: ti si dokazao svoju nepismenost. da li ti stvarno misliš da su bošnjaci nekad i sad, jedno te isto ? sadašnji bošnjaci su muslimani, hoćeš reći da je bilo tako i 1440 godine ? :mrgreen:
Super, znači i Englezi iz katoličkog perioda nisu isti kao ovi Englezi iz anglikanskog perioda. Predloži im da se odreknu svoje historije od 1534. godine. Miješaš pojmove.
Amy-Mia

#463 Re: Svjetski bošnjački kongres

Post by Amy-Mia »

agnostic_front wrote:
vjera jeste privatna stvar svakog pojedinca, ali u bosni nije tako. inače ne bi cerić bio u ovom kongresu. u bosni je popularno isticati vjeru
Cosmic

#464 Re: Svjetski bošnjački kongres

Post by Cosmic »

MuaDib wrote: Fašista je svaka osoba koja druge smatra manje vrijednim od sebe, samo na osnovu etničkog, vjerskog ili političkog opredjeljenja.
Pa ja, dakle svi etnički Bosanci su fašisti jer se od njih ne može bit ono što jest. U tvojoj glavi vrijedi krilatica Bošnjak = Vehabija. Komunjara, a fašista. Isto kao i Stane Dolanc.
Samir_01

#465 Re: Svjetski bošnjački kongres

Post by Samir_01 »

Platformas wrote:I mene Bakir I. ne predstavlja tj. ja ne želim da me predstavlja al on me ipak zvanično predstavlja. Ovako se i '93 neki sabor skupio, kasnije je sve istorija.
Niko te ne tjera da se izjasnjavas kao Bosnjak, slobodan si covjek.
agnostic_front

#466 Re: Svjetski bošnjački kongres

Post by agnostic_front »

Amy-Mia wrote:
agnostic_front wrote:
vjera jeste privatna stvar svakog pojedinca, ali u bosni nije tako. inače ne bi cerić bio u ovom kongresu. u bosni je popularno isticati vjeru
A zašto ne bi Cerić bio?
doktor nauka, priča tečno engleski jezik.

Ko tebe uopšte pita šta?
Jel ovaj kongres državna agencija? Jel plaćaš porez za ovaj kongres? tvoje mišljenje je tu jednostavno nebitno.
MuaDib

#467 Re: Svjetski bošnjački kongres

Post by MuaDib »

Cosmic wrote:
MuaDib wrote: Fašista je svaka osoba koja druge smatra manje vrijednim od sebe, samo na osnovu etničkog, vjerskog ili političkog opredjeljenja.
Pa ja, dakle svi etnički Bosanci su fašisti jer se od njih ne može bit ono što jest. U tvojoj glavi vrijedi krilatica Bošnjak = Vehabija. Komunjara, a fašista. Isto kao i Stane Dolanc.

Budi bog s nama :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Amy-Mia

#468 Re: Svjetski bošnjački kongres

Post by Amy-Mia »

A zašto ne bi Cerić bio?

Ko tebe uopšte pita šta?
Jel ovaj kongres državna agencija? Jel plaćaš porez za ovaj kongres? tvoje mišljenje je tu jednostavno nebitno.
zato što je vjerski vođa. tako se izjednačavaju stvari, koje nisu jednake. pitam se, jer ovo je moja država u kojoj se stavlja znak jednakosti između stvari, koje veze nemaju jedna s drugom.
darius_maximus

#469 Re: Svjetski bošnjački kongres

Post by darius_maximus »

Intermission wrote:Darius,

svaka drzava ima svoje posebnosti, tako imamo npr. jednonacionalne, visenacionalne i drzave tipa amerike koje su svoja vrsta i u nasem kontekstu su irelevantni. Hrvatska npr. je drzava sa jednim konstitutivnim narodom Hrvatima i ostalima. BiH je drzava sa vise "konstitutivnih naroda" od davnina, ali uzmimo kao referentnu tacku u modernom smislu - ZAVNOBIH kada je odluceno da BiH nije ni, ni, ni, nego i, i, i ... sto je upravo ono sto bi smo mi danas nazvali konstitutivni narodi + ostali (ali pravi ostali a ne lazni ostali, ali to je druga tema)
Sto se tice tzv. vjerske obojenosti, cinjenica jeste da je vecina Bosnjaka islamske vjeroispovjesti, to niko ne spori. Zato sto su se bosanski katolici i pravoslavci davno identificirali kao Hrvati i Srbi, ali odrednica Bosnjak nije iskljucivo vezana za musliman, upravo zato i treba insistirati na imenu Bosnjak, koje ne iskljucuje druge vjere ni druga drzavljanstva i regionalne odrednice kao sto rade npr. Musliman ili Bosanac. Slazem se da je to trebao biti neko drugi a ne bivsi reis. Ali opet ponavljam- zasto se niko do sada nije "sjetio" i ponavljam da mu dajem uslovnu podrsku.
U vezi jezika, nije nebitno jer paralela sa amerikom nije bas primjenjiva na BiH, a odbijanje jezika koji je u svom samom imenu sadrzavao integrativni karakter je dokaz crno na bijelo o misljenju Srba i Hrvata o "bosanstvu".
Tako da ne stoje te teze o "islamizaciji" i ponovo se namjerno dovodi u zabunu pojam Bosnjastva kao identiteta i pro-bosanstva kao politike i sentimenta.
Ne bih rekao da je Amerika irelevantna u bilo kojem kontekstu... Najponosnija, da ne kažem najumišljenija, nacija na svijetu bez zvaničnog jezika... A ljudi nemaju svoj zvanični jezik jer neće da utiču na "različitost" i to je odlična stvarka, koliko god se ne slagao s drugim aspektima njihovog djelovanja... Također, pitanje jezika se poteglo dosta rano, prerano, kada nije bilo ni bitno šta ko govori, nego ko govori i kada se sve "drugačije" dočekivalo na nož... Mislim da će doći vrijeme kada će se različitosti moći spojiti pod jednim okvirnim pojmom, ako ništa zbog svog dobra, možda je još rano za toga...
Da pređemo na narode u BiH. Koliko god pokušavao da shvatim, ne mogu da razumijem da odrednica "Bošnjak" nije isključivo vezana za "musliman", barem u današnjem kontekstu... Ja ne znam ko ovdje koga laže. Ako se to moglo i govoriti do danas, od danas to definitivno više nije slučaj. Od danas je jasno Hrvat/katolik, Srbin/pravoslavac, Bošnjak/musliman. Danas se zvanično izreklo ono što je nezvanično svakako bio slučaj, pretpostavljam zbog popisa stanovništva...
Eh, sutra će svanuti novi dan i ne mogu da shvatim koje dobro ovo donosi Bosni, da li se u ovom smjeru trebalo krenuti? Iako danas postoje narodi koji zvanično nemaju svoju državu, malo je naroda prolaze kroz proces samospoznaje. Pojam "Bošnjak" je nekako plutao u prostoru... Ovo mi najviše liči na "Celtic Revival" u Irskoj kada su Irci uzeli drevne elemente i upleli ih u moderno doba, kako bi stvorili kulturu drugačiju od engleske...
Ja se svaki dan nadam da će kod nas ljudi shvatiti da od podjele na tri nacije nema hajra u ovoj državi, ali teško... Situacija je veoma komplikovana, što će i popis pokazati, koji će biti svojevrsni cirkus, ali tome svakako sve i vodi...
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#470 Re: Svjetski bošnjački kongres

Post by -LIBERO- »

Dva teologa na celu organizacije, sve govori samo po sebi. Jako se trude jedan narod svesti na nivo vjerske zajednice...a ocito dosta pripadnika tog naroda to odobrava. I to sve skupa u 21. vijeku.

Nevjerovatno kratkovido, i pogubno za drzavu BiH.
Amy-Mia

#471 Re: Svjetski bošnjački kongres

Post by Amy-Mia »

a što je najžalosnije, većina pripadnika tog naroda ne da nema ništa protiv svođenja na vjersku zajednicu, nego su oduševljeni s tim
memić memo

#472 Re: Svjetski bošnjački kongres

Post by memić memo »

-LIBERO- wrote:Dva teologa na celu organizacije, sve govori samo po sebi. Jako se trude jedan narod svesti na nivo vjerske zajednice...a ocito dosta pripadnika tog naroda to odobrava. I to sve skupa u 21. vijeku.

Nevjerovatno kratkovido, i pogubno za drzavu BiH.
Ipak oni žive u 15. stoljeću, u 1434. godini :D
Cosmic

#473 Re: Svjetski bošnjački kongres

Post by Cosmic »

Amy-Mia wrote:
A zašto ne bi Cerić bio?

Ko tebe uopšte pita šta?
zato što je vjerski vođa. tako se izjednačavaju stvari, koje nisu jednake. pitam se, jer ovo je moja država u kojoj se stavlja znak jednakosti između stvari, koje veze nemaju jedna s drugom.
Šta ti smeta vjera? U nekim državama je vjera sastavni dio državne politike, a prije par stotina godina i ranije je bila dio politike svih država. Kod nas stanje nije ni blizu toga, a tebi smeta što (bivši) vjerski poglavar doprinosi promociji prava Bošnjaka čija je većinska religijska opredijeljenost Islam. Takvi k'o ti bi najrađe ukinuli religiju i zabranili vjerskim vođama da izađu iz džamije. E, ne može, džaba ti.
poostar

#474 Re: Svjetski bošnjački kongres

Post by poostar »

Ovo mi sve vise i vise lici na Palestinski scenario i buduci "Hamas - Fatah" konlfikt medju Bosnacima islamske vjeroispovjesti.

Ljiljani nisu nikad bili niti ce biti zastava nekakvih Cericevih Bosnjaka
vee-jay

#475 Re: Svjetski bošnjački kongres

Post by vee-jay »

karanana wrote:otkud pravo jednom narodu da prisvoji zastavu koja je prva zastava r. bosne i hercegovine i ispod koje i za koju su zivote dali i mnogi nebosnjaci? sda je to vec odavno uradila, ovi ce sad to jos vise eksploatisati.
ispadose republikosrpskasi i hercegbosanci iz rata apsolutno u pravu. znaci ono jest ratna zastava muslimanske vojske.
ko im dade pravo da prisvajaju zastavu? :x
Locked