Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
šatirana_ljubičica

#4451 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by šatirana_ljubičica »

Blo, shimzilica, izvinjavam se ako sam vam trpala riječi u usta, jer zaista nisam vidjela da ste ikad uporebljavale pogrdne riječi za vjernike, a i za mene samim tim.
Nisam imala namjeru da kažem da jeste, i da ste me vi konkretno vrijeđale, ali potrefile ste se tu, pa je tako ispalo.
I sa drugih tema znam da ste korektne, tako da znate da ne mislim da ste tog ''kalibra'', naprotiv, mislim da ste veoma uljudne u svim diskusijama.
(vjerujem da vam nije bitno šta mislim, ali morala sam napisati radi sebe, grizla me savjest) :)
nocnaptica986

#4452 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nocnaptica986 »

šatirana_ljubičica wrote:Jadni vi kad vam je sva pamet stala u negiranje Boga.
jadna ti, kad odraslo zrelo bice jos vjeruje u bajke koje bi petogodisnje dijete smatralo nerealnim ..odrasti i umjesto bajki pocni koristiti mozak
evo par pitanja za pocetak:
kako je bog nastao ako trvrdite da iz nicega nemoze nastati nista?
kako je bog stvorio zemlju,ljude i zivotinje prije par hiljada godina a naucnici nasli fosile koje su stari nekoliko miliuna godina?
Last edited by nocnaptica986 on 24/11/2014 12:45, edited 1 time in total.
šatirana_ljubičica

#4453 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

nocnaptica986 wrote:
jadna ti, kad odraslo zrelo bice jos vjeruje u bajke koje nebi ni petogodisnje dijete..odrasti i umjesto bajki pocni koristiti mozak

jesi čitao bajku o malom bičaru?
nocnaptica986

#4454 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nocnaptica986 »

šatirana_ljubičica wrote:
nocnaptica986 wrote:
jadna ti, kad odraslo zrelo bice jos vjeruje u bajke koje nebi ni petogodisnje dijete..odrasti i umjesto bajki pocni koristiti mozak

jesi čitao bajku o malom bičaru?
evolucija je objasnjena i dokazana i prestavlja neupitnu cinjenicu....ali s druge strane, dokaza o bogu,ni na mapi

kako je bog nastao ako tvrdite da iz nicega nemoze nastati nista?
ako prije big banga nije postojalo ni vrijeme ni prostor kako je bog mogao biti u necemu gdje nema ni vremena ni prostora?
kako je bog stvorio zemlju,ljude i zivotinje prije par hiljada godina a naucnici nasli fosile koje su stari nekoliko miliuna godina?
šatirana_ljubičica

#4455 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

jesi čitao bajku o malom bičaru?[/quote]

evolucija je objasnjena i dokazana i prestavlja neupitnu cinjenicu....ali s druge strane, dokaza o bogu,ni na mapi

kako je bog nastao ako trvrdite da iz nicega nemoze nastati nista?
kako je bog stvorio zemlju,ljude i zivotinje prije par hiljada godina a naucnici nasli fosile koje su stari nekoliko miliuna godina?[/quote]

ti dokazi evolucije za nekog su dokazi za nekoga nisu, isto kao dokazi o Bogu.to je relativno, ma koliko vi mene sad na lomaču stavili, tako je.
A Bog može nastati iz ničega jer je Bog, može sve, kontaš.
A ne znam gdje iskopavaš podatke da se navodi da su ljudi i životinje stvoreni prije par hiljada godina, ali ne bi štetilo da se malo bolje upoznaš sa nekim podacima.
sigh

#4456 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by sigh »

ti dokazi evolucije za nekog su dokazi za nekoga nisu, isto kao dokazi o Bogu.to je relativno, ma koliko vi mene sad na lomaču stavili, tako je.
A ne znam gdje iskopavaš podatke da se navodi da su ljudi i životinje stvoreni prije par hiljada godina, ali ne bi štetilo da se malo bolje upoznaš sa nekim podacima.
Koji je po tebi, najslabiji dokaz za evoluciju a najjaci za postojanje boga ?
nocnaptica986

#4457 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nocnaptica986 »

nisam i nikad necu,kako ti kazes,staviti na lomacu zbog tvojih uvjerenja...ja samo zelim kvalitetnu raspravu/debatu i nista vise..naravno bez vrijedjanja i omalovazavanja (naravno posto je tema malo skakljiva i dotice neka pitanja mozda se netko nadje uvrijedjenim ali tema donekle zahtjeva ali to nije nista osobno )
Last edited by nocnaptica986 on 24/11/2014 13:00, edited 1 time in total.
šatirana_ljubičica

#4458 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

sigh wrote:
Koji je po tebi, najslabiji dokaz za evoluciju a najjaci za postojanje boga ?

Morala bih razmisliti, ali u svakom slučaju nastavićemo diskusiju ako si za.
šatirana_ljubičica

#4459 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

nocnaptica986 wrote:

nisam i nikad necu,kako ti kazes,staviti na lomacu zbog tvojih uvjerenja...ja samo zelim kvalitetnu raspravu/debatu i nista vise
ako je tako, svaka čast, možemo nastaviti diskusiju
statixx

#4460 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by statixx »

Benjo73 wrote:Pozdrav svima!

Ono što zasigurno ateisti nikad neće moći objasniti jeste RED koji postoji na ovom svijetu, na svim razinama.
Za nastanak života je potrebno toliko fino ''podešavanje'' materije i zakona po kojima se ta materija ponaša, da je to prosto zapanjujuće.
Treba biti zaista veliki vjernik pa da povjeruješ u samoorganizovanje materije i slučajnu realizaciju svemira u ovako skladnom redu.
I to iz ničega.

Čovjek je sve rekao, zatvorite temu :D
Klasika sa vase strane: God did it, problem solved.

Sreca pa tokovi naucnog rada ne ovisi o ljudima vaseg shvatanja, tako da ce radoznali nastaviti istrazivati, ceprkati i propitkivati. Zahvaljujuci tome, vremenom mnogi teoloski argumenti postaju besmisleni, kao npr. onaj o idealnoj kombinaciji udaljenosti Sunca i Zemlje, te pazljivoj dizajniranosti da bi se ugodilo ljudima, buduci da takvih planeta ima i dok mi sad diskutujemo negdje se stvara planeta u nasoj galaksiji, a da ne pominjemo to da prije 15-ak godina nismo uopste imali dokaze da druge planete orbitiraju oko zvijezda. Za primitivca je, medjutim, veliki izazov otvoiriti web-stranicu sa vijestima iz nauke, jer moglo bi se pobogu procitati nesto sto se kosi sa njegovim uvjerenjima, vjerskim simbolima i spisima.

I kada vec trcite da pricate o idealnim uslovima za ljude, zasto nikada niko od vas ne napise jedan tekst kako su se milionima godina stvarali uslovi u kojima mozemo opstati. Moze se krenuti s tim otkud oksigen i kako to da je zivot postojao i prije tih vasih idealnih uslova, i da li su idealni samo oni koji podrzavaju nasu egzistenciju ili i svi oni koji podrzavaju razvoj zivota uopste?
NIN

#4461 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

NIN

#4462 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

Ono što zasigurno ateisti nikad neće moći objasniti jeste RED koji postoji na ovom svijetu, na svim razinama.
Za nastanak života je potrebno toliko fino ''podešavanje'' materije i zakona po kojima se ta materija ponaša, da je to prosto zapanjujuće.
Treba biti zaista veliki vjernik pa da povjeruješ u samoorganizovanje materije i slučajnu realizaciju svemira u ovako skladnom redu.
I to iz ničega.

...i onda ocekujete ozbiljnu raspravu? :-)

Nego, red u prirodi ne postoji, kako vec neko rece. Covjeku red moze jedino biti prividan ali samo onda kad zazmiri na jedno oko. Svako iole informisan zna za termodinamicke zakone i entropiju koji su fundament prirode, kako na zemlji, tako i izvan nje, a koji kazu da priroda tezi haosu, tj. entropiji. Ako cemo zivot nazvati redom, sto on nije ali eto, zarad argumenta, taj red je jedino moguc uz konstantan, ali ne i vjecan, izvor energije kada kazemo da se radi o zatvorenom sistemu. Dakle, privid finog podesavanja materije i zakona, sta god to znacilo, je posljedica zatvorenog sistema. Cim nestane energije, sto je pravilo jer zvijezde imaju svoj vijek trajanja, sistem nestaje i sav taj nazovi red biva rasturen u obliku entropije.
šatirana_ljubičica

#4463 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

NIN wrote:

I to iz ničega.

...i onda ocekujete ozbiljnu raspravu? :-)

Nego, red u prirodi ne postoji, kako vec neko rece. Covjeku red moze jedino biti prividan ali samo onda kad zazmiri na jedno oko. Svako iole informisan zna za termodinamicke zakone i entropiju koji su fundament prirode, kako na zemlji, tako i izvan nje koji kazu da priroda tezi haosu, tj. entropiji. Ako cemo zivot nazvati redom, sto on nije ali eto, zarad argumenta, taj red je jedino moguc uz konstantan, ali ne i vjecan, izvor energije kada kazemo da se radi o zatvorenom sistemu. Dakle, privid finog podesavanja materije i zakona, sta god to znacilo, je posljedica zatvorenog sistema. Cim nestane energije, sto je pravilo jer zvijezde imaju svoj vijek trajanja, sistem nestaje i sav taj nazovi red biva rasturen u obliku entropije.
Da, bravo, ali ono što vi ne kontate je da je i taj nered u Božijem redu, tj.planiran, predviđen, prihvatljiv kao takav....Mora nekako biti apokalipsa jel :)
nocnaptica986

#4464 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nocnaptica986 »

šatirana_ljubičica wrote:Da, bravo, ali ono što vi ne kontate je da je i taj nered u Božijem redu, tj.planiran, predviđen, prihvatljiv kao takav....Mora nekako biti apokalipsa jel :)

haha..teza vjernika da prvo bog uveo red u svemir pa kad se dokazalo da svemir tezi haosu onda mjenjate plocu da je bog odgovoran za haous :lol:

kao sto kolega rece svemir nije u savrsenom redu vec tezi entropiji..samo se donekle prasvemir (prije big banga) moze nazvati savrsenim ali ni on to nije bio u potpunosti jer da je nebi se desio BB
Last edited by nocnaptica986 on 24/11/2014 13:38, edited 2 times in total.
NIN

#4465 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

šatirana_ljubičica wrote:Da, bravo, ali ono što vi ne kontate je da je i taj nered u Božijem redu, tj.planiran, predviđen, prihvatljiv kao takav....Mora nekako biti apokalipsa jel :)
Maloprije pricamo o savrsenom redu i skladu, a posto to nepostoji, sad ispade da je nered zapravo to savrsenstvo? Promptna adaptacija. :D
šatirana_ljubičica

#4466 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

NIN wrote:
Maloprije pricamo o savrsenom redu i skladu, a posto to nepostoji, sad ispade da je nered zapravo to savrsenstvo? Promptna adaptacija. :D

Zar ti ne vidiš nikakvo savršenstvo kad pogledaš oko sebe?
nocnaptica986

#4467 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nocnaptica986 »

jos jedna kontradiktornost religije

Ako je bog savrsen kako to da ima zelju ili potrebu da stvara?
šatirana_ljubičica

#4468 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

nocnaptica986 wrote:jos jedna kontradiktornost religije

Kakva je to kontradiktornost hoćeš objasniti?
nocnaptica986

#4469 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nocnaptica986 »

Einstein: "Mene isključivo zanima što je Bog imao na pameti u trenutku stvaranja".
ako je bog savrseno bice,onda nebi bilo smisla praviti bilo sta drugo sto bi bilo manje od savrsenog..npr ako ti gostima napravis savrsen rucak,neces taj rucak baciti i praviti drugi poluzagoreni rucak :? :?
ako je stvorio ljude koji su daleko od savrsenosti onda ne zna odraditi posao kako treba i samim time nije i nemoze biti savrsen :)
šatirana_ljubičica

#4470 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

nocnaptica986 wrote:

Einstein: "Mene isključivo zanima što je Bog imao na pameti u trenutku stvaranja".
ako je bog savrseno bice,onda nebi bilo smisla praviti bilo sta drugo sto bi bilo manje od savrsenog..npr ako ti gostima napravis savrsen rucak,neces taj rucak baciti i praviti drugi poluzagoreni rucak :? :?
ako je stvorio ljude koji su daleko od savrsenosti onda ne zna odraditi posao kako treba i samim time nije i nemoze biti savrsen :)

Ljudi i jesu savršena kreacija, zar ne misliš tako za mozak, za ostale organe, za kompletan organizam?
5 0 5

#4471 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

šatirana_ljubičica wrote: Ljudi i jesu savršena kreacija, zar ne misliš tako za mozak, za ostale organe, za kompletan organizam?
probaj zaroniti u kadu punu vode jedno pola sata, pa nam onda ispricaj o savrsenstvu covjekovog tijela.
šatirana_ljubičica

#4472 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

5 0 5 wrote:
šatirana_ljubičica wrote: Ljudi i jesu savršena kreacija, zar ne misliš tako za mozak, za ostale organe, za kompletan organizam?
probaj zaroniti u kadu punu vode jedno pola sata, pa nam onda ispricaj o savrsenstvu covjekovog tijela.

A otiđi neka ti izvade jetru, ili neki drugi organ, pa probaj živjeti poslije.
nocnaptica986

#4473 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nocnaptica986 »

naravno da nisu..ljudi su samo jedna u nizu evoluciskih postaja (iliti stanica)..savrseniji smo u ondosu na amebe ali tvrditi da su ljudi savrseni je komedija
5 0 5

#4474 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

šatirana_ljubičica wrote: A otiđi neka ti izvade jetru, ili neki drugi organ, pa probaj živjeti poslije.
kakve veze imaju zrak i jetra jedno s drugim? jetra je dio savrsenog tijela, zar ne? ne pisas li ti krv svaki mjesec? nije li se to moglo malo bolje izdizajnirati? :D
Bloo
Globalna šefica

#4475 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Bloo »

5 0 5 wrote:
šatirana_ljubičica wrote: A otiđi neka ti izvade jetru, ili neki drugi organ, pa probaj živjeti poslije.
kakve veze imaju zrak i jetra jedno s drugim? jetra je dio savrsenog tijela, zar ne? ne pisas li ti krv svaki mjesec? nije li se to moglo malo bolje izdizajnirati? :D
:cry:
e vala mogla se ta menstruacija malo bolje riješit
Locked