RUSIJA

Post Reply
madner

#4451 Re: RUSIJA

Post by madner »

UnscarD wrote:Ja sam zato odmah i trazio da se opredjelimo oko kosristenja oznaka a buduci da NATO koristi SA 17 i za 9K37M1-2 kao i za 9K317E smatram da je GRAU oznacavanje svakako preciznije.
Ipak, kao sto sma ranije pisao uopste nije poenta na koristenju ovog ili onog sistema nego na koristenju tacno odredjenog tipa rakete prilikom obaranja aviona za koju je Almaz utvrdio da moze biti od svih u opticaju jedino 9М38M1. Dalje kazu da je ovaj tip rakete odavno izbacen iz upotrebe Ruske vojske ali da je upravo ovaj tip rakete u sirokoj upotrebi u vecini bivsih Sovjetskih drzava ukljucujuci Ukrajinu koja je 2005 Almazu prijavila 991 komad ove rakete radi ugovora o odrzavanju.
Osporavanje Alamazovih tvrdnji uopste se ne doticu koristenja ovog ili onog sistema za lansiranje nego idu u pravcu da Rusija i dalje koristi i ima 9М38M1 rakete a koplje i glavni izvor svih tih tvrdnji jeste PR agencija Bellingcat o kojoj sam pisao ranije pa koga zanima da vidi kakvi likovi stoje iza te agencije, moze da prelista malo ranije postove. Dakle oni kopaju iz arhiva i sa parada razne slike koje prikazuju 9М38M1 i to objavljuju na netu i onda detljnim iscitavanjem jedna po jedna slika se ispostavlja da ili nije tacvna lokacija , ili vrijeme ili model rakete.
Rusija je najavila kompletnu zamjenu za noviji 9M317 do 2020 (dakle mjenjau noviju raketu od 9М38M1 koja je vec zamjenjna sa 9M317) ali se slazem da nije moguce ustanoviti sa 100% pouzdanoscu da li mozda ima negdje zaostalih 9М38M1. Almaz kaze da nema. Bellingcat stavlja slike da ima. Jasan mi je interes i jednih i drugih.

Buk-M2E je do sada potvrdjeno izvezen samo u Siriju i Venecuelu.
Na paradi, prije mjesec i kusur dana je jedan BUK sistem imao mali incident.
Koje rakete su bile na njemu? :D
sumirprimus

#4452 Re: RUSIJA

Post by sumirprimus »

ovisi jel skolski il vikipedijski,tako otprilike i znas kolko vode poji to sto kaje.vezano za nazive...
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#4453 Re: RUSIJA

Post by UnscarD »

madner wrote:
UnscarD wrote:Ja sam zato odmah i trazio da se opredjelimo oko kosristenja oznaka a buduci da NATO koristi SA 17 i za 9K37M1-2 kao i za 9K317E smatram da je GRAU oznacavanje svakako preciznije.
Ipak, kao sto sma ranije pisao uopste nije poenta na koristenju ovog ili onog sistema nego na koristenju tacno odredjenog tipa rakete prilikom obaranja aviona za koju je Almaz utvrdio da moze biti od svih u opticaju jedino 9М38M1. Dalje kazu da je ovaj tip rakete odavno izbacen iz upotrebe Ruske vojske ali da je upravo ovaj tip rakete u sirokoj upotrebi u vecini bivsih Sovjetskih drzava ukljucujuci Ukrajinu koja je 2005 Almazu prijavila 991 komad ove rakete radi ugovora o odrzavanju.
Osporavanje Alamazovih tvrdnji uopste se ne doticu koristenja ovog ili onog sistema za lansiranje nego idu u pravcu da Rusija i dalje koristi i ima 9М38M1 rakete a koplje i glavni izvor svih tih tvrdnji jeste PR agencija Bellingcat o kojoj sam pisao ranije pa koga zanima da vidi kakvi likovi stoje iza te agencije, moze da prelista malo ranije postove. Dakle oni kopaju iz arhiva i sa parada razne slike koje prikazuju 9М38M1 i to objavljuju na netu i onda detljnim iscitavanjem jedna po jedna slika se ispostavlja da ili nije tacvna lokacija , ili vrijeme ili model rakete.
Rusija je najavila kompletnu zamjenu za noviji 9M317 do 2020 (dakle mjenjau noviju raketu od 9М38M1 koja je vec zamjenjna sa 9M317) ali se slazem da nije moguce ustanoviti sa 100% pouzdanoscu da li mozda ima negdje zaostalih 9М38M1. Almaz kaze da nema. Bellingcat stavlja slike da ima. Jasan mi je interes i jednih i drugih.

Buk-M2E je do sada potvrdjeno izvezen samo u Siriju i Venecuelu.
Na paradi, prije mjesec i kusur dana je jedan BUK sistem imao mali incident.
Koje rakete su bile na njemu? :D
Ne znam stvarno ... koje ? I odmah navedi i izvor da se ne mucim ;-)
madner

#4454 Re: RUSIJA

Post by madner »

Ukucaj samo Victory Day parade accident (sa ili bez Buk) :D , pa da vidis nepostojece rakete u sred Moskve. :D
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#4455 Re: RUSIJA

Post by pici »

pohiti pohiti... :mrgreen:
madner

#4456 Re: RUSIJA

Post by madner »

Mora da je i to lazna slika :D
UnscarD

#4457 Re: RUSIJA

Post by UnscarD »

Nemoj da me razocaravas. Ja sam te molio da das izvor da je ovdje u pitanju 9М38M1 raketa jer je samo to relevantno za nasu diskusiju.
Sve ostalo nije. Zar ti sama logika ne govori da nema potrebe da se na paradi prikazuje model rakete koji je zvanicno zamjenjen novijom a i ta novija je u procesu zamjene za jos noviju. I sad ce oni da paradiraju sa tom 2 generacije starom? Mislim ovo cisto logicno razmisljanje.
Dakle ovi gore klipovi osim sto su zabavni, nemaju nikakve veze sa tezom da Almaz laze. Ali ok, napredujemo, buduci da si prvo poceo od jednog posta u kojem se kao podsmjehujes glupim Rusima koji kao prave budale od svijeta jer BUK moze da lansira vise tipova raketa (ali tu si ti da pomognes glupim masama ;-) ) pa kada smo ustanovili da je ta tvoja izjava sama po sebi onako bas nebulozna jer sistem za lansiranje nije bitan nego tip rakete (a sto bi znao da si procitao barem clanak) sada smo vec presli na konkretne stvari....ima li ili nema Rusija 9М38M1 u upotrebi.
Ako ovaj video iznad to treba da dokaze, molim link. Do tada, evo i meni je fakat sega klip ;-)
Last edited by UnscarD on 23/06/2015 14:05, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#4458 Re: RUSIJA

Post by _BataZiv_0809 »

Madner je nesklon vjerovati Rusima.
5 0 5

#4459 Re: RUSIJA

Post by 5 0 5 »

LDLT wrote: Image
tako izgleda i bosna naspram italije. :D

Image
sumirprimus

#4460 Re: RUSIJA

Post by sumirprimus »

mescini najvise sviejtle gradacac i rudo? :D
madner

#4461 Re: RUSIJA

Post by madner »

UnscarD wrote:Nemoj da me razocaravas. Ja sam te molio da das izvor da je ovdje u pitanju 9М38M1 raketa jer je samo to relevantno za nasu diskusiju.
Sve ostalo nije. Zar ti sama logika ne govori da nema potrebe da se na paradi prikazuje model rakete koji je zvanicno zamjenjen novijom a i ta novija je u procesu zamjene za jos noviju. I sad ce oni da paradiraju sa tom 2 generacije starom? Mislim ovo cisto logicno razmisljanje.
Dakle ovi gore klipovi osim sto su zabavni, nemaju nikakve veze sa tezom da Almaz laze. Ali ok, napredujemo, buduci da si prvo poceo od jednog posta u kojem se kao podsmjehujes glupim Rusima koji kao prave budale od svijeta jer BUK moze da lansira vise tipova raketa (ali tu si ti da pomognes glupim masama ;-) ) pa kada smo ustanovili da je ta tvoja izjava sama po sebi onako bas nebulozna jer sistem za lansiranje nije bitan nego tip rakete (a sto bi znao da si procitao barem clanak) sada smo vec presli na konkretne stvari....ima li ili nema Rusija 9М38M1 u upotrebi.
Ako ovaj video iznad to treba da dokaze, molim link. Do tada, evo i meni je fakat sega klip ;-)
Pa kralju i sahu, ovaj incident sa parade ove godine postoji u barem 10 verzija. Od prenosa uzivo pa nadalje.
Raketa na ovom sistemu je sasvim sigurno 9M38M1, ima specifican oblik i krilca je odaju.

Sto je sasvim logicno jer RF nije imala dovoljno love da izvrsi zamjenu. Tako je u svim rodovima vojske, rekao bi covjek 1989. :D

Ne treba ti link, valjda znas sta vidis i kako izgleda raketa. :D
sumirprimus

#4462 Re: RUSIJA

Post by sumirprimus »

jel rusi sad unistavaju stare zalihe?
UnscarD

#4463 Re: RUSIJA

Post by UnscarD »

madner wrote:
UnscarD wrote:Nemoj da me razocaravas. Ja sam te molio da das izvor da je ovdje u pitanju 9М38M1 raketa jer je samo to relevantno za nasu diskusiju.
Pa kralju i sahu, ovaj incident sa parade ove godine postoji u barem 10 verzija. Od prenosa uzivo pa nadalje.
Raketa na ovom sistemu je sasvim sigurno 9M38M1, ima specifican oblik i krilca je odaju.

Sto je sasvim logicno jer RF nije imala dovoljno love da izvrsi zamjenu. Tako je u svim rodovima vojske, rekao bi covjek 1989. :D

Ne treba ti link, valjda znas sta vidis i kako izgleda raketa. :D
Znas li zasto ne mozes da pronadjes link a pronalazis stalno neke youtube video materijal ili po neku sliku koju Belingcat lansira? Pa zato sto ozbiljne agencije se bave ozbiljnim stvarima (pa bi onda ozbiljno i dematovale Almaz) a PR agencije se bave PR stvarima. Recimo na ovom videu iznad, da li si obratio paznju koje oznake ima vozilo u pitanju? Ima veliku crvenu zvijezdu po sredini. Ne mozes da je promasis. Znas li ti koje su uopste oznake na aktivnim vozilima koje koristi Ruska vojska? Evo mala pomc za googlanje : Георгиевская ленточка. Potpuno je jasno da se ovdje prikazivalo istorijsko oruzje na isti nacin na koji i dan danas se proveze T34 po paradama i to sa istim oznakama - velikom crvenom zvijezdom, Mozda je i T34 dio aktivnog Ruskog vojnog arsenala?
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#4464 Re: RUSIJA

Post by pici »

Rusi novom sankcijom skupo koštaju EU

Rusija je spremila nove mere kao odgovor na produžetak evropskih sankcija koje, pored ostalog zabranjuju uvoz čokolade i cveća.

Image

:mrgreen:
madner

#4465 Re: RUSIJA

Post by madner »

To je oznaka gardijskih jedinica, ne svake jedinice. :roll:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#4466 Re: RUSIJA

Post by _BataZiv_0809 »

5 0 5 wrote: tako izgleda i bosna naspram italije. :D

Image
A bogam' i Slovenija i juzna Austrija nesto omrčile :D
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#4467 Re: RUSIJA

Post by Domaci izdajnik »

Pentagon.
Obama sa svojim generalima rješava kada je najbolje napasti Rusiju. Ne mogu doći do jedinstvenog mišljenja i rješavaju da je bolje pitati one koji su već napadali Rusiju.
Prvo pitaju Francuze. Oni im odgovaraju "Ne znamo, ali sigurno ne zimi!"
Pitaju Nijemce. Ovi odgovaraju "Ne znamo, ali nemojte ni slučajno ljeti"
Šta da rade!?!?!
Neko predlaže da pitaju Kineze. Oni su tako progresivni, mudri, uvijek nešto pametno smisle.
Odgovaraju im Kinezi "Odmah napadajte. Nemojte da čekate ni minute. Rusi sada grade gasovode do Evrope i Kine, kosmodrom novi, most na Krim uskoro počinju, nove fudbalske stadione do šampionata 2018 godine moraju da završe, osvajaju Arktiku. Prosto užas kako su im potrebni vojni zarobljenici!"

:mrgreen:
Challenger__

#4468 Re: RUSIJA

Post by Challenger__ »

Kad smo već kod Napoleona... Krenuo je na Rusiju sa 650.000 vojnika, a vratio se sa manje od 70.000.

Image
Today in 1812, Napoleon invades Russia with 650,000 men. In six months, his army would return with fewer than 70,000.

:arrow: Military History Now
GAU8

#4469 Re: RUSIJA

Post by GAU8 »

Challenger__ wrote:Kad smo već kod Napoleona... Krenuo je na Rusiju sa 650.000 vojnika, a vratio se sa manje od 70.000.

Image
Today in 1812, Napoleon invades Russia with 650,000 men. In six months, his army would return with fewer than 70,000.

:arrow: Military History Now
I sloba je imao čitavu JNA pa se lijepo proveo. Tako je to kad napadaš. Omjer ide u korist napadnutog. O moralu da ne pričamo
Challenger__

#4470 Re: RUSIJA

Post by Challenger__ »

Pa gdje je taj "moral" napadnutim Evropljanima (čast malobrojnim izuzecima) '41? Ili svim ostalim Evropljanima pod Napoleonovom čizmom?

Gdje?
JohnnyS

#4471 Re: RUSIJA

Post by JohnnyS »

Pitanje bi imalo smisla da Rusi sve svoje pobjede ne duguju surovoj klimi, a ne tobožnjim vojničkim umijećima. I sami rusofili ponosno navode milijune izginulih Rusa u ratovima iako je toliki broj žrtava samo dokaz vojne nesposobnosti.
Challenger__

#4472 Re: RUSIJA

Post by Challenger__ »

Nemaš ti pojma šta pričaš. Ti samo lupetaš. Pola tih ratova je dobijeno u srcu evropskog kontinenta, pod kontinentalnom klimom, sa susjedima i u dubini evropskog kontinenta (uništenje Hazarskog kaganata, poraz Tevtonaca, poraz Poljsko-litvanske Unije, serija poraza Osmanlija, ratovi po sred Evrope kao predvodnici "Svete Alijanse", prvi (od dva) ulazak u Berlin itd).

Prvo se edukuj pa onda polemiši.
JohnnyS

#4473 Re: RUSIJA

Post by JohnnyS »

Ja lupetam, a ti prvo pitaš gdje je moral europljanima u Napoleonovim i Hitlerovim osvajanjima i onda počneš kao kontrašatroargument nabrajati sve druge ruske ratove izuzev ona dva za koja si postavio pitanje, a za koje je klima imala najpresudniji utjecaj. Saberi se čovječe.
Challenger__

#4474 Re: RUSIJA

Post by Challenger__ »

:lol:

Napoleon je napao NA DANAŠNJI DAN, "u sred zime".

:lol: :lol:

Obrazuj se, ne brukaj se.
JohnnyS

#4475 Re: RUSIJA

Post by JohnnyS »

I napredovali su punih 5 mjeseci, odnosno Rusi su to vrijeme bježali, dok zima nije nastupila. U normalnim vremenskim uvjetima Francuzi su sve i jednu bitku dobili. Educiraj se i ti.
Post Reply