Na paradi, prije mjesec i kusur dana je jedan BUK sistem imao mali incident.UnscarD wrote:Ja sam zato odmah i trazio da se opredjelimo oko kosristenja oznaka a buduci da NATO koristi SA 17 i za 9K37M1-2 kao i za 9K317E smatram da je GRAU oznacavanje svakako preciznije.
Ipak, kao sto sma ranije pisao uopste nije poenta na koristenju ovog ili onog sistema nego na koristenju tacno odredjenog tipa rakete prilikom obaranja aviona za koju je Almaz utvrdio da moze biti od svih u opticaju jedino 9М38M1. Dalje kazu da je ovaj tip rakete odavno izbacen iz upotrebe Ruske vojske ali da je upravo ovaj tip rakete u sirokoj upotrebi u vecini bivsih Sovjetskih drzava ukljucujuci Ukrajinu koja je 2005 Almazu prijavila 991 komad ove rakete radi ugovora o odrzavanju.
Osporavanje Alamazovih tvrdnji uopste se ne doticu koristenja ovog ili onog sistema za lansiranje nego idu u pravcu da Rusija i dalje koristi i ima 9М38M1 rakete a koplje i glavni izvor svih tih tvrdnji jeste PR agencija Bellingcat o kojoj sam pisao ranije pa koga zanima da vidi kakvi likovi stoje iza te agencije, moze da prelista malo ranije postove. Dakle oni kopaju iz arhiva i sa parada razne slike koje prikazuju 9М38M1 i to objavljuju na netu i onda detljnim iscitavanjem jedna po jedna slika se ispostavlja da ili nije tacvna lokacija , ili vrijeme ili model rakete.
Rusija je najavila kompletnu zamjenu za noviji 9M317 do 2020 (dakle mjenjau noviju raketu od 9М38M1 koja je vec zamjenjna sa 9M317) ali se slazem da nije moguce ustanoviti sa 100% pouzdanoscu da li mozda ima negdje zaostalih 9М38M1. Almaz kaze da nema. Bellingcat stavlja slike da ima. Jasan mi je interes i jednih i drugih.
Buk-M2E je do sada potvrdjeno izvezen samo u Siriju i Venecuelu.
Koje rakete su bile na njemu?