Kindzadza wrote:@sanaman,
Ocito da imamo problem u razumevanju. Da ti pojednostavim:
Iran je Bosna i Hercegovina, a USA je Srbija. Sta je BiH/Bosanac i Hercegovac skrivio Srbiji/Srbinu?
Sta je Iranac/Iran skrivio USA/Amerikancu?
Razmisljaj o ovome.
Da ti ponovim, zadnji put sta je G-din Ahmadinedzad tacno u vezi izr. rekao:
"Mi vidimo unapred, da rezim koji Jerusalem ukupiranim drzi, nestace sa svetske istorisjke scene!"
Npr: Rezim SSSR-a, rezim Sadama Huseina, Slobodana Milosevica, itd. svi su ti rezimi izbrisani (kaznjeni) od strane svetske istorije.
Znaci, Ahmadinedzad nigde ne spominje Izrael, vec rezim u Izraelu, i nigde ne spominje da ce nekog zbrisati sa lica zemlje, vec je covek vrsio svoju licnu prognozu da ta politika koju Izrael vodi, nije dugorocna.
Kada bi neko u proslosti govorio protiv aparhajd rezima u Juznoj Africi, nije mislio i da samu J.Afriku treba zbrisati sa lica zemlje.
Prvo, BiH nije Iran niti ce ikada biti! Mozda bi neki htjeli iranski tip rezima u BiH, ali to se nece desiti.
SAD je BiH pomgla kada nam je najteze bilo, da smo zavisili od evropljana mnogo toga ne bi isto bilo. Znam kakvu paralelu povlacis, ali t je GLUPA, blago receno!
Uglavnom, SAD, EU itd, svi gledaju svoje interese, UKLJUCUJUCI i Iran. Medutim, ti gledas ovo striktno kroz prizmu Iran=atomska energija, sto nije bas tako jednsotavno. Jer ako mislis da je Iran u svemu envinasce sa svojim prstima u iraku i libanonu, varas se.
Danas SAD svoju odbranu protiv balistickih raketa vize baziraju na S. Koreji nego npr. na Rusiji, jer znaju ko je tamo, znaju sta mogu ocekivati.
Iran sa svojim povicima o smrti susjeda, koji ej by the way saveznik SAD, sa svojim natpisima na vojnim paradama "smrt izraelu i americi" itd, sam sebe iskljucuje iz bilo kakve normalne konverzacije.
Takodje, SAD godisnje placaju Pakistanu 3 milijarde dolara i razne ekonomske olaksice kaos to ej imala Kolumbija itd da bis e drzava ustabilila. Mislis da neko hoce da i ran pocne sa takvim ucjenjivanjem?
Ja znam previse iranaca i imam vrlo jasnu sliku o tom narodu. Medjutim, kada je u pitanju rezim, nista vise nisu zasluzili od onih dilera droge sto ih vjesaju, ako ne i gore!