IRAN

Post Reply
kratak_spoj

#4401 Re: IRAN

Post by kratak_spoj »

Kindzadza wrote:
Super da nisu naseli na tanak led licemernog zapada (izvoz do 1.Jula, pa embargo).
Jos jedan u nizu mudrih i hrabrih poteza... Totalna dominacija.
Bravo za Iran!
ma nije frka, europljani ionako vole voziti biciklom...tako da nestašica ili povećanje cijena nafte na pumpama po EU samo će značiti vođenje zdravijeg života europskog čovjeka :-) :lol:

bravo za Iran ! još jedan odličan potez u borbi protiv europskih proameričkih dupelizaca ! :thumbup:
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#4402 Re: IRAN

Post by anthraxQ »

Jel kontaš da si i ti u Evropi?

jooooj vuna vuna... :cry:
sanaman

#4403 Re: IRAN

Post by sanaman »

anthraxQ wrote:Jel kontaš da si i ti u Evropi?

ne konta, jer kada mu sve poskupi jer ce gorivo da poskupi onda je jasno ko je kriv :D crno-bijeli svijet, crno-bijeli svijet :-) ...ja bi isto voli da mogu imati takva pogled na svijet, al nazalost svijet je pun sivila.

A ovi sto loze i smatraju kako je to sve pametno i kako ce Iran nesto i nekog razvaliti, vjerovatno tipkaju iz toplih domova truhlog kapitalistickog zapada :D i hiljadama su kilometara od Irana. A ako dodje do sukoba svi ce to laganini sa you tube da gledaju. A iranski narod ce da pati.
Optimus Prime

#4404 Re: IRAN

Post by Optimus Prime »

sanaman wrote:

ne konta, jer kada mu sve poskupi jer ce gorivo da poskupi onda je jasno ko je kriv :D crno-bijeli svijet, crno-bijeli svijet :-) ...ja bi isto voli da mogu imati takva pogled na svijet, al nazalost svijet je pun sivila.

A ovi sto loze i smatraju kako je to sve pametno i kako ce Iran nesto i nekog razvaliti, vjerovatno tipkaju iz toplih domova truhlog kapitalistickog zapada :D i hiljadama su kilometara od Irana. A ako dodje do sukoba svi ce to laganini sa you tube da gledaju. A iranski narod ce da pati.
Sto je najgore, poskupljenja nafte bi mnogo vise pogodila BiH nego EU, sa obzirom da je nasa energetska efikasnost znatno niza od one u razvijenim europskim zemljama.

Ali licno mislim da Iran blefira, jer bi sa ovim potezom izgubili nekih 5 milijardi dolara do septembra.
add

#4405 Re: IRAN

Post by add »

Zar mislis da nama nece svakako biti gore, sa njihovom naftom ja bez nje... A da nadam se da ce evorpa ovim potezom dobro najebati, u sta cisto sumnjam, al et...
Optimus Prime

#4406 Re: IRAN

Post by Optimus Prime »

add wrote:

Zar mislis da nama nece svakako biti gore, sa njihovom naftom ja bez nje... A da nadam se da ce evorpa ovim potezom dobro najebati, u sta cisto sumnjam, al et...
Pa to je vrlo jednostavna racunica.

Ako cijena nafte u godisnjem prosjeku skoci za 20$ po barelu, gradjani BiH ce morati izdvojiti dodatnih 150 miliona KM.

Ja mislim da bi bilo bolje za nas da ne platimo dodatno tih 150 miliona.
oldschool

#4407 Re: IRAN

Post by oldschool »

Komplikuje se, zanimljivo. Neće oni izgubiti tolike pare, ne mogu oni proizvesti koliko Kina, Indija potražuju, problem je dovod energenata do istih.
kratak_spoj

#4408 Re: IRAN

Post by kratak_spoj »

@"sanaman"
ne konta, jer kada mu sve poskupi jer ce gorivo da poskupi onda je jasno ko je kriv :D crno-bijeli svijet, crno-bijeli svijet :-)
a zar nije ?? :-) prijete cijelom jednom narodu, cijeloj jednoj državi koja nikoga ne ugrožava, kur.e se kojekakvim uvođenjima milion i jedne sankcije a onda će da pizde kad im gorivo skoči na 10 eura po litri ! :lol:

što se mene tiče, ja sam navikao preživljavati na kori kukuruznog hljeba tokom rata u Bosni, a ni danas nama u Bosni nije nešto puno bolje, ali muka za masnoguze razmažene europljane, kako će odvojiti novac za putovanje u Grčku Tunis ili Hrvatsku, a neki europski perverznjak će morati zadovoljiti svoju bolesnu pohotu sa nekim lokalnim dječačićem umjesto da leti na odmor u Tajland :lol:

A ovi sto loze i smatraju kako je to sve pametno i kako ce Iran nesto i nekog razvaliti, vjerovatno tipkaju iz toplih domova truhlog kapitalistickog zapada
zapad jeste truhao i u sve većim je govnnima ili misliš da nije tako ? :-)
osim toga nisam pročitao nijedan post na ovoj temi gdje neko tvrdi ''kako ce Iran nesto i nekog razvaliti,'' nego se samo podastiru argumenti da Iran ima pravo na svoju vlastitu volju, izbor, uređenje države, razvoj nuklearnog programa itd, te da neće biti kanta za napucavanje anglocionističkom krvožednom pohlepnom tiraninu ! :dance:
A iranski narod ce da pati
iranski narod već i sada pati, ali je uvijek bio snažan i odlučan u borbi protiv tiranije i nepravde...
no izbije li kakvo sranje u Iranu, iranski narod neće biti jedini koji će patiti ... :wink:
kratak_spoj

#4409 Re: IRAN

Post by kratak_spoj »

Optimus Prime wrote:
Ali licno mislim da Iran blefira, jer bi sa ovim potezom izgubili nekih 5 milijardi dolara do septembra.

a koliko tek bi izgubila poljuljana američka i europska ekonomija... 8)

apsurdno je misliti kako je ok da se vrši ekonomski, špijunski ili medijski rat protiv Irana a onda misliti kako će Iran sjediti skrštenih ruku plakati i još tražiti milost..jasno je da bi to anglocionisti željeli da vide ali ..... :dance:

isto bi se desilo i u slučaju vojnog napada...Iran jasno stavlja do znanja svima onima koji ga ugrožavaju..pokušate li da nas uništite,u tome ćete vjerovatno velikim dijelom i uspjeti no sigurno je i obećavamo vam da ćemo vas povući sa sobom ! :thumbup:
Last edited by kratak_spoj on 26/01/2012 14:04, edited 1 time in total.
Optimus Prime

#4410 Re: IRAN

Post by Optimus Prime »

oldschool wrote:Komplikuje se, zanimljivo. Neće oni izgubiti tolike pare, ne mogu oni proizvesti koliko Kina, Indija potražuju, problem je dovod energenata do istih.
Ne bih se slozio.
OPEC ima trenutno sasvim dovoljno slobodnih kapaciteta, da nadoknadi tih milion barela dnevno.
Ekonomija je trenutno u kurcu, tako da nece biti znatnijeg povecanja potrosnje.

Cijena ce neminovno skociti, ali ni blizu onoliko koliko bi skocila kada nebi postojali slobodni kapaciteti.

Posljedice za Iran koji svoj budzet sa 70% puni direktno sa petrodolarima bi bile katastofalne.
oldschool

#4411 Re: IRAN

Post by oldschool »

Optimus Prime wrote:
oldschool wrote:Komplikuje se, zanimljivo. Neće oni izgubiti tolike pare, ne mogu oni proizvesti koliko Kina, Indija potražuju, problem je dovod energenata do istih.
Ne bih se slozio.
OPEC ima trenutno sasvim dovoljno slobodnih kapaciteta, da nadoknadi tih milion barela dnevno.

Cijena ce neminovno skociti, ali ni blizu onoliko koliko bi skocila kada nebi postojali slobodni kapaciteti.

Posljedice za Iran koji svoj budzet sa 70% puni direktno sa petrodolarima bi bile znatno vece.
Naravno da ima, ali će Iran te enrgente ponuditi Kini,Indiji, bez ikakvih problema će ih nabaviti, nikakav problem nije prodavati enrgente danas, Iran tu nije gubitnik, neki će jedva dočekati da nabave iste, najvjerovatnije po nižoj cijeni.
Optimus Prime

#4412 Re: IRAN

Post by Optimus Prime »

oldschool wrote:
Optimus Prime wrote:
Ne bih se slozio.

Posljedice za Iran koji svoj budzet sa 70% puni direktno sa petrodolarima bi bile znatno vece.
Naravno da ima, ali će Iran te enrgente ponuditi Kini,Indiji, bez ikakvih problema će ih nabaviti, nikakav problem nije prodavati enrgente danas, Iran tu nije gubitnik, neki će jedva dočekati da nabave iste, najvjerovatnije po nižoj cijeni.
Sam si spomenuo problem transporta kratkorocno gledano.
A siguran sam da Amerikanci imaju i neku vrstu deala sa Indijcima i Kinezima.

Logika mi govori da se Ameri nisu na slijepo odlucili na ovakav potez, nego da su detaljno analizirali trziste nafte i dosli do zaklucka da bi embargo prilicno stetio Iranskoj vladi.

Ili mozda mislis da u CIA-i, Pentagonu i EIA-u sjede idioti i levati :D
Kindzadza

#4413 Re: IRAN

Post by Kindzadza »

sanaman wrote:A ako dodje do sukoba svi ce to laganini sa you tube da gledaju. A iranski narod ce da pati.
Hajmo ovako jedno pitanje...
Recimo da je BiH na mestu Irana (kao sto je doskoro i bila) i da joj USA i jos par zemalja ne daju da dise...
Sta bi ti cinio?

P.S. Zasto sebi ne posavis pitanje: Zasto bi morao ili mora iranski narod da pati?
Kome je sta Iranac skrivio, kome je sta duzan? Da li nekada sebe stavis u kozi Iranca i preupitas se sve ovo?

P.P.S. Zanimljivo da pojedinci koji ovde prizeljkuju stradanje iranskog naroda, na pdf-u Religija, derse o skrusenosti i dobroti... Licemerno!
sanaman

#4414 Re: IRAN

Post by sanaman »

kratak_spoj wrote:@"sanaman"
ne konta, jer kada mu sve poskupi jer ce gorivo da poskupi onda je jasno ko je kriv :D crno-bijeli svijet, crno-bijeli svijet :-)
a zar nije ?? :-) prijete cijelom jednom narodu, cijeloj jednoj državi koja nikoga ne ugrožava, kur.e se kojekakvim uvođenjima milion i jedne sankcije a onda će da pizde kad im gorivo skoči na 10 eura po litri ! :lol:

što se mene tiče, ja sam navikao preživljavati na kori kukuruznog hljeba tokom rata u Bosni, a ni danas nama u Bosni nije nešto puno bolje, ali muka za masnoguze razmažene europljane, kako će odvojiti novac za putovanje u Grčku Tunis ili Hrvatsku, a neki europski perverznjak će morati zadovoljiti svoju bolesnu pohotu sa nekim lokalnim dječačićem umjesto da leti na odmor u Tajland :lol:

A ovi sto loze i smatraju kako je to sve pametno i kako ce Iran nesto i nekog razvaliti, vjerovatno tipkaju iz toplih domova truhlog kapitalistickog zapada
zapad jeste truhao i u sve većim je govnnima ili misliš da nije tako ? :-)
osim toga nisam pročitao nijedan post na ovoj temi gdje neko tvrdi ''kako ce Iran nesto i nekog razvaliti,'' nego se samo podastiru argumenti da Iran ima pravo na svoju vlastitu volju, izbor, uređenje države, razvoj nuklearnog programa itd, te da neće biti kanta za napucavanje anglocionističkom krvožednom pohlepnom tiraninu ! :dance:
A iranski narod ce da pati
iranski narod već i sada pati, ali je uvijek bio snažan i odlučan u borbi protiv tiranije i nepravde...
no izbije li kakvo sranje u Iranu, iranski narod neće biti jedini koji će patiti ... :wink:
Zalosno je da neko ko je prezivio rat i napatio se u zivotu govori da mu je svejedno i da ce prezivjeti na kori kruha...ono nas mentalite moze i gore :roll:, alo tako bosanac funkcinise kada ne zna za bolje.

To da je zapad truhao zavis kako gledas, oni barem ne negiraju probleme kao sto su droga (koje naravno nema ni u iranu, ni u BiH :-) ) Pedofilija bolesna stvar protiv koje se svi bore i kaznjavaju ali eto toga nema nigdje nego samo u evropi :-)

A nista ne brini, njima ce se cijena goriva stabilizovati, navuce se iz drugih izvora ali Bosancima nece, koga briga za Bosancima, il nas bilo ili nebilo..pa ces svakako platiti skupo gorivo, neco ko imati namaci i nadokanditi jer smo siromasna drzava.

Iz generalno stava o zapadu proizilazi samo zavist i ljubmora...tako da svakom njegovo.

A u pravu si iranski narod pati godinama i ako ovako ostane nece na bolje ni narednih godina, a narod to nije sigurno zasluzio, dok je za vlastodrsce vec vise nego upitno.
oldschool

#4415 Re: IRAN

Post by oldschool »

Logika mi govori da se Ameri nisu na slijepo odlucili na ovakav potez, nego da su detaljno analizirali trziste nafte i dosli do zaklucka da bi embargo prilicno stetio Iranskoj vladi.

Sumnjam, nema tu deala, još se zna da će Iran najvjerovatnije prodavati naftu po nižoj cijeni. Tu Kina i Indija neće gledati nikoga, znam da ima naftovod iz Rusije prema Kini, bilo je nekih inicijativa da ide i iz Irana, ne znam dokle je to sve stiglo. Nisu Kina i Rusija prigrlile Iran što ga vole, sve je to interes, davno je to Bismarck rekao, nijedna država ne istupa iz tog, nazovimo ga, aksioma.
sanaman

#4416 Re: IRAN

Post by sanaman »

Kindzadza wrote:
sanaman wrote:A ako dodje do sukoba svi ce to laganini sa you tube da gledaju. A iranski narod ce da pati.
Hajmo ovako jedno pitanje...
Recimo da je BiH na mestu Irana (kao sto je doskoro i bila) i da joj USA i jos par zemalja ne daju da dise...
Sta bi ti cinio?

P.S. Zasto sebi ne posavis pitanje: Zasto bi morao ili mora iranski narod da pati?
Kome je sta Iranac skrivio, kome je sta duzan? Da li nekada sebe stavis u kozi Iranca i preupitas se sve ovo?

P.P.S. Zanimljivo da pojedinci koji ovde prizeljkuju stradanje iranskog naroda, na pdf-u Religija, derse o skrusenosti i dobroti... Licemerno!
Ja volim da osluskujem kakva je politicka klima u komsiluku i kakav je njihvo stav o mojoj drzavi...zamisli do unazad samo nekoliko godina nije bio nimalo pozitiva, a ako se stvore uvjeti u duvne drugacijji vjetar ko zna ce moju drzavu zadesiti.

A paralela je da u Iranu imas rezim koji prijeti da ce izbrisati jednu drzavu sa lica zemlje...i ovdje komsije osporavaju drzavnost, da ne kazem negiraju postojanje naroda..da ne idem u off...

valja li ova paralela?
Optimus Prime

#4417 Re: IRAN

Post by Optimus Prime »

oldschool wrote:

Sumnjam, nema tu deala, još se zna da će Iran najvjerovatnije prodavati naftu po nižoj cijeni. Tu Kina i Indija neće gledati nikoga, znam da ima naftovod iz Rusije prema Kini, bilo je nekih inicijativa da ide i iz Irana, ne znam dokle je to sve stiglo. Nisu Kina i Rusija prigrlile Iran što ga vole, sve je to interes, davno je to Bismarck rekao, nijedna država ne istupa iz tog, nazovimo ga, aksioma.
Da sve je interes ali i Indijci i Kinezi imaju interes za neke ustupke od strane Amerike, tako da neke potencijalne ustede koje bi dobili kupovinom jeftinije iranske nafte mogu kompenzirati negdje drugdje.

Ne bih zelio da ulazim detaljnije u analizu, ali sam siguran da su stotine americkih strucnjaka detaljno analizirali sve moguce scenarije, prije nego sto je Obama donio ovu odluku.
oldschool

#4418 Re: IRAN

Post by oldschool »

Optimus Prime wrote:
oldschool wrote:

Da sve je interes ali i Indijci i Kinezi imaju interes za neke ustupke od strane Amerike, tako da neke potencijalne ustede koje bi dobili kupovinom jeftinije iranske nafte mogu kompenzirati negdje drugdje.

Ne bih zelio da ulazim detaljnije u analizu, ali sam siguran da su stotine americkih strucnjaka detaljno analizirali sve moguce scenarije, prije nego sto je Obama donio ovu odluku.
To ako gledaš logički, ali ovo su potezi očajnika, pokušavaju slomiti režim na sve načine, može Amerika Kini kompenzirati na sve načine, ali što Kina i Rusija na Vijeću sigurnosti samo smijenjuju svoje Ne po pitanju Irana. Nn je previše značajan u budućnosti, najbitnija je diversifikacija kod energenata, neće Kina da zavisi samo od Rusije, nekog vida USA ustupka, Kina će godinama imati sve veće energetske prohtijeve, Iran se tu savršeno uklapa, kao i Indiji.
Last edited by oldschool on 26/01/2012 14:34, edited 1 time in total.
Kindzadza

#4419 Re: IRAN

Post by Kindzadza »

sanaman wrote:
Kindzadza wrote: Hajmo ovako jedno pitanje...
Sta bi ti cinio?
Zasto sebi ne posavis pitanje: Zasto bi morao ili mora iranski narod da pati?
Zanimljivo da pojedinci koji ovde prizeljkuju stradanje iranskog naroda, na pdf-u Religija, derse o skrusenosti i dobroti... Licemerno!

Ja volim da osluskujem kakva je politicka klima u komsiluku i kakav je njihvo stav o mojoj drzavi...zamisli do unazad samo nekoliko godina nije bio nimalo pozitiva, a ako se stvore uvjeti u duvne drugacijji vjetar ko zna ce moju drzavu zadesiti.
A paralela je da u Iranu imas rezim koji prijeti da ce izbrisati jednu drzavu sa lica zemlje...i ovdje komsije osporavaju drzavnost, da ne kazem negiraju postojanje naroda..da ne idem u off...
valja li ova paralela?
Mancester C. je sinoc remizirao sa Liverpulom u Karling kupu, no 2:2 nije bilo dovoljno za plasman u finale istog.
Edin Dzeko je bio strelac drugog gola za M.C.
Valja li ovakav odgovor na tvoj post?

E, slicno ovome si ti promasio sa odgovorima i paralelama. Probaj ako hoces da mi odgovoris na sve i jedan :?: .

P.S. Objasnjeno je bar 50x... Iran nikome nikada nije pretio da ce izbrisati sa lica zemlje.
sanaman

#4420 Re: IRAN

Post by sanaman »

Kindzadza wrote:
sanaman wrote:
Kindzadza wrote: Hajmo ovako jedno pitanje...
Sta bi ti cinio?
Zasto sebi ne posavis pitanje: Zasto bi morao ili mora iranski narod da pati?
Zanimljivo da pojedinci koji ovde prizeljkuju stradanje iranskog naroda, na pdf-u Religija, derse o skrusenosti i dobroti... Licemerno!

valja li ova paralela?
Mancester C. je sinoc remizirao sa Liverpulom u Karling kupu, no 2:2 nije bilo dovoljno za plasman u finale istog.
Edin Dzeko je bio strelac drugog gola za M.C.
Valja li ovakav odgovor na tvoj post?

E, slicno ovome si ti promasio sa odgovorima i paralelama. Probaj ako hoces da mi odgovoris na sve i jedan :?: .

P.S. Objasnjeno je bar 50x... Iran nikome nikada nije pretio da ce izbrisati sa lica zemlje.
znao sam da ti paralela nece svidjeti, ali se meni svidja...jbg. rat na ovim prostorima se ne zaboravlja, pa da komsiluk nebi dosao na slicne ideje ja sam stalno oprezan...o verbalnim prijetnjama koje su se desile pred pocetak rata u BiH necu, jer off i sve je poznato...toliko o tome verbalno ili ne, misli ili ne misli ozbiljno...

Iran nije nikom prijetio, osim izrelu....
Kindzadza

#4421 Re: IRAN

Post by Kindzadza »

...
Last edited by Anonymous on 27/01/2012 11:23, edited 1 time in total.
Reason: .
sanaman

#4422 Re: IRAN

Post by sanaman »

Kindzadza wrote:@sanaman,
Ocito da imamo problem u razumevanju. Da ti pojednostavim:
Iran je Bosna i Hercegovina, a USA je Srbija. Sta je BiH/Bosanac i Hercegovac skrivio Srbiji/Srbinu?
Sta je Iranac/Iran skrivio USA/Amerikancu?
Razmisljaj o ovome.

Da ti ponovim, zadnji put sta je G-din Ahmadinedzad tacno u vezi izr. rekao:
"Mi vidimo unapred, da rezim koji Jerusalem ukupiranim drzi, nestace sa svetske istorisjke scene!"
Npr: Rezim SSSR-a, rezim Sadama Huseina, Slobodana Milosevica, itd. svi su ti rezimi izbrisani (kaznjeni) od strane svetske istorije.
Znaci, Ahmadinedzad nigde ne spominje Izrael, vec rezim u Izraelu, i nigde ne spominje da ce nekog zbrisati sa lica zemlje, vec je covek vrsio svoju licnu prognozu da ta politika koju Izrael vodi, nije dugorocna.
Kada bi neko u proslosti govorio protiv aparhajd rezima u Juznoj Africi, nije mislio i da samu J.Afriku treba zbrisati sa lica zemlje.
Ja pravim razliku izmedju naroda i rezima, narod u iranu svako zasluzuje bolje a ne da se generacije radjaju pod sankcijama zbog rezima. To je poenta svega. O tome sta je mislio ili sta je pisac htio da kaze ja nebi htio na svojoj kozi dozivljavati, pa tako ni Izrael. Oni imaju bombu pa im nikad nije palo na pamet da kazu da iranski rezim treba izbrisati sa lica zemlje. Iranci bi odavno imali atomsku centralu...al su izabrali drugi put.

Sama cinjenica da rezim organizuje konferenciju o negiranju genocida nad jevrejima u wwII sve govori o rezimu ali ne i narodu. Znaci rezim je problem a ne narod.

Mnoge drzave imaju atomske centrale i nije problrm, problem je samo sta bi rezim mogao da uradi sa time i kako ce se odnosti prema komsijama. A onda naravno hoce i komsije istu igracku, itd. Svesti samo na univerzalno pravo da smiju koristi atomsku energiju je previse jednostvano.

Takodjer niko na forumu nije naivan i jednostran da sve gleda iz jednog ugla i ima jedno misljenje. Ponasanje rezima ne ide u prilog iranskom narodu.

U istoriji imas bezbroj primjera kako je rezim sjebao narod i unazadio ga.
oldschool

#4423 Re: IRAN

Post by oldschool »

sanaman wrote:
Iran je Bosna i Hercegovina, a USA je Srbija. Sta je BiH/Bosanac i Hercegovac skrivio Srbiji/Srbinu?
Razmisljaj o ovome.

"Mi vidimo unapred, da rezim koji Jerusalem ukupiranim drzi, nestace sa svetske istorisjke scene!"
Npr: Rezim SSSR-a, rezim Sadama Huseina, Slobodana Milosevica, itd. svi su ti rezimi izbrisani (kaznjeni) od strane svetske istorije.
Znaci, Ahmadinedzad nigde ne spominje Izrael, vec rezim u Izraelu, i nigde ne spominje da ce nekog zbrisati sa lica zemlje, vec je covek vrsio svoju licnu prognozu da ta politika koju Izrael vodi, nije dugorocna.
Kada bi neko u proslosti govorio protiv aparhajd rezima u Juznoj Africi, nije mislio i da samu J.Afriku treba zbrisati sa lica zemlje.
Ja pravim razliku izmedju naroda i rezima, narod u iranu svako zasluzuje bolje a ne da se generacije radjaju pod sankcijama zbog rezima. To je poenta svega. O tome sta je mislio ili sta je pisac htio da kaze ja nebi htio na svojoj kozi dozivljavati, pa tako ni Izrael. Oni imaju bombu pa im nikad nije palo na pamet da kazu da iranski rezim treba izbrisati sa lica zemlje. Iranci bi odavno imali atomsku centralu...al su izabrali drugi put.

Sama cinjenica da rezim organizuje konferenciju o negiranju genocida nad jevrejima u wwII sve govori o rezimu ali ne i narodu. Znaci rezim je problem a ne narod.

Mnoge drzave imaju atomske centrale i nije problrm, problem je samo sta bi rezim mogao da uradi sa time i kako ce se odnosti prema komsijama. A onda naravno hoce i komsije istu igracku, itd. Svesti samo na univerzalno pravo da smiju koristi atomsku energiju je previse jednostvano.

Takodjer niko na forumu nije naivan i jednostran da sve gleda iz jednog ugla i ima jedno misljenje. Ponasanje rezima ne ide u prilog iranskom narodu.

U istoriji imas bezbroj primjera kako je rezim sjebao narod i unazadio ga.
Pa nas naši hebu, što ništa ne mijenjamo, promijeni nešto ovdje a ne pametuj drugima, kad budeš u stanju ovdje šta promijeniti onda drugima nešto naturaj, mogu svi i o nama, oni barem nešto imaju, mi smo u svemu u zaprećku, sem kriminalu i lopovima.
jefferson

#4424 Re: IRAN

Post by jefferson »

Razmisljaj o ovome.

Prvo, BiH nije Iran niti ce ikada biti! Mozda bi neki htjeli iranski tip rezima u BiH, ali to se nece desiti.
SAD je BiH pomgla kada nam je najteze bilo, da smo zavisili od evropljana mnogo toga ne bi isto bilo. Znam kakvu paralelu povlacis, ali t je GLUPA, blago receno!
Uglavnom, SAD, EU itd, svi gledaju svoje interese, UKLJUCUJUCI i Iran. Medutim, ti gledas ovo striktno kroz prizmu Iran=atomska energija, sto nije bas tako jednsotavno. Jer ako mislis da je Iran u svemu envinasce sa svojim prstima u iraku i libanonu, varas se.
Danas SAD svoju odbranu protiv balistickih raketa vize baziraju na S. Koreji nego npr. na Rusiji, jer znaju ko je tamo, znaju sta mogu ocekivati.
Iran sa svojim povicima o smrti susjeda, koji ej by the way saveznik SAD, sa svojim natpisima na vojnim paradama "smrt izraelu i americi" itd, sam sebe iskljucuje iz bilo kakve normalne konverzacije.
Takodje, SAD godisnje placaju Pakistanu 3 milijarde dolara i razne ekonomske olaksice kaos to ej imala Kolumbija itd da bis e drzava ustabilila. Mislis da neko hoce da i ran pocne sa takvim ucjenjivanjem?
Ja znam previse iranaca i imam vrlo jasnu sliku o tom narodu. Medjutim, kada je u pitanju rezim, nista vise nisu zasluzili od onih dilera droge sto ih vjesaju, ako ne i gore!
irvinx1

#4425 Re: IRAN

Post by irvinx1 »

Iran ponovo glumi mangupa. Ovaj put Rusija i Kina imaju drugaciju retoriku, pa nisu zestoko kritikovali evropsku odluku. :thumbup:

Od prijetnji iranske zlocinacke vlasti naravno da nema nista.
Post Reply