Evo osvrt Miloša Babića molekularnog biologa iz San DiegaDozer wrote: ↑24/12/2020 11:34A ovako zavrse experti koji kazu istinu...red evil wrote: ↑24/12/2020 11:31 Da oko ove vakcine ima nejasnoća ima. I sam sam bio skeptičan po pitanju brzine dobijanja vakcine ali isto tako ima i logičan odgovor zašto se neke stvari brže dešavaju. Ako treba npr. 200 ljudi da se zarazi od onih koji prime vakcinu i ako to treba da se desi sa virusom to jest sa bolesti koja je vrlo rijetka, oko 20-30 slučajeva godišnje bude, sasvim je logično da to traje dosta dugo. U jeku pandemije i kod ovakog načina prenošenja i same brzine prenošenja normalno je da to traje vrlo kratko.
Ja lično i nisam skeptičan po pitanju sigurnosti vakcine, sumnjam da su toliko ludi da se s tim igraju jer potrebni smo im, ako nas nema onda niko i ne može trošiti pare. Ali nisam siguran u samu efikasnost vakcine, sumnjam da je to baš 90%+ efikasnost vakcine, mislim da je to dosta niže, prije svega jer mi ni o samom virusu ne znamo sve, puno toga se ima za otkriti pa tako i sama vakcina ne može imati sigurne parametre. Moje mišljenje je da će ova vakcina biti samo ispomoć za dosadašnje mjere (nošenje maski, distanca, higijena...) i ako smanji zaraznost za 20%-30% mislim da možemo reći da imamo dobru vakcinu.
https://dokumentarac.com/covid-19/pismo ... i-rizicno/
RNK VAKCINE.
Pfizer i Moderna su izbacile prve vakcine koje koriste najmoderniju RNK tehnologiju. U ovim vakcinama se nalaze male kuglice od masti; u centru se nalazi kapljica slane vode u kojoj plivaju molekuli RNK. Kada ta kapljica uđe u telo, naše ćelije je progutaju. RNK bude uništena posle par sati do par dana, ali u međuvremenu navede našu ćeliju da proizvede nekoliko virusnih proteina. To imunom sistemu izgleda kao da je ta ćelija inficirana virusom, i on podigne uzbunu, i počne da pravi antitela. Onda, kada pravi virus dođe do organizma, imuni sistem ima spreman odgovor, i lako se odbrani. (I pošto izgleda mora da se objašnjava: ne, ovo nije "genetska terapija," i apsolutno je fizički nemoguće za tu RNK da se "ugradi u genom" ili bilo šta od drugih gluposti koje se vrte internetom.)
Efikasnost obe vakcine je preko 95%. Za Pfizer imamo i jako detaljne podatke o sigurnosti (1, 2). Njihova studija poredi 21,000 ljudi koji su primili vakcinu sa kontrolnom grupom od 21,000 ljudi koji su umesto vakcine dobili injekciju fiziološkog rastvora. Šta se desilo? Pa, od bolesti koje nisu COVID je umrlo četvoro iz kontrolne grupe, i dvoje vakcinisanih. Ukupno je bilo 37 slučajeva teških bolesti sa dugim posledicama - od toga 19 u kontrolnoj, i 18 u vakcinisanoj grupi. Manje opasne bolesti su približno slične, s tim što su neke (atrijalna fibrilacija, 8 slučajeva) malo češće kod kontrolne grupe, a neke (privremena paraliza dela lica, 4 slučaja) malo češće kod vakcinisane grupe. Ukupno, učestalost ovih problema u obe grupe je bila u okviru proseka za normalnu populaciju. Nakon što je počelo davanje vakcine u Engleskoj, dva čoveka sa izrazito teškim alergijama su dobila osip i otežano disanje nakon vakcinacije. Oba su se oporavila odmah, čim su im dati antihistaminici. U pitanju su ljudi koji uvek sa sobom moraju da nose "adrenalinsku olovku," injekciju koju mogu da sebi daju na licu mesta ako im alergija oteža disanje, tako da ovo nije iznenađujuće; ali je dodato na upozorenja da ljudi sa tako ekstremnim alergijama ne treba da prime vakcinu.
Ukupno, vrlo visoka sigurnost, kao što je i očekivano. RNK vakcine imaju prednost da se jako brzo može proizvesti veliki broj doza, i da imaju jako čist i jasan sadržaj. Ali da ponovim: mi na Balkanu nismo napravili ugovor sa proizvođačima, zapadne države su pokupovale celu proizvodnju za više meseci unapred, i male su šanse da išta od ovoga stigne do nas.