Gras all about

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
muha_sa

#4376 Re: Gras all about

Post by muha_sa »

trambusek88 wrote: 16/12/2019 09:56 Ne može, nema konzola, čak smo mi sa GP foruma išli u GRAS (ne ja lično ali kolege), jer smo došli do programa za programiranje displeja, ali džabe konzola nema.

Isti je slučaj sa Centrotransovim novim autobusima s komercijale koji su potpuno isti (Isto Beč 2010-2011)

Dokle god se nabavljaju polovna vozila nema displeja.
Kod ovih Turskih su radili jer su Brose displeji i mogle su kartice iz Japanaca u njih, mada s malom greškom gdje bi na određenom mjestu nestala slova (2014 i 2016, ovi iz 2018 su došli sa programiranim displejima)
Meni žao ovih novih autobusa :-) bagra ce ih sjebat :( za par mjeseci ce bit išarani, odvaljenih rukohvata a bogme i razvaljenih izlaznih vrata :(

za nas je japaner :-)
trambusek88

#4377 Re: Gras all about

Post by trambusek88 »

muha_sa wrote: 16/12/2019 10:00
trambusek88 wrote: 16/12/2019 09:56 Ne može, nema konzola, čak smo mi sa GP foruma išli u GRAS (ne ja lično ali kolege), jer smo došli do programa za programiranje displeja, ali džabe konzola nema.

Isti je slučaj sa Centrotransovim novim autobusima s komercijale koji su potpuno isti (Isto Beč 2010-2011)

Dokle god se nabavljaju polovna vozila nema displeja.
Kod ovih Turskih su radili jer su Brose displeji i mogle su kartice iz Japanaca u njih, mada s malom greškom gdje bi na određenom mjestu nestala slova (2014 i 2016, ovi iz 2018 su došli sa programiranim displejima)
Meni žao ovih novih autobusa :-) bagra ce ih sjebat :( za par mjeseci ce bit išarani, odvaljenih rukohvata a bogme i razvaljenih izlaznih vrata :(

Sačuvaće se ova tri što su na Dobrinjskoj i Hrasničkoj komercijali.

Ovi na Vogošći, Hadžićima i Tarčinu će nadrljati.
vjeshalica

#4378 Re: Gras all about

Post by vjeshalica »

muha_sa wrote: 15/12/2019 20:26 za mjesec dana ce bit išarani i razdrndani--mnogo je vandala koji mrze ovaj grad :(
Mrze oni i sebe a kamoli grad
Podsjecaju me na palikuce 92 i tako se ponasaju
Ovi krezavi SDA-idi nista ne vole da je uljudno i da valja oku,nervira ih sve lijepo skladno i uredno
Hajvan

#4379 Re: Gras all about

Post by Hajvan »

Ludzak wrote: 14/12/2019 15:24
Hajvan wrote: 13/12/2019 17:32 motaj kablove, lazni muslEmani ugasise svijetlo u Kantonu..

Dzuma 13. :lol:
To ti misliš da su lažni muslimani? Naprotiv, oni za sebe misle da su jedini i iskreni muslimani.

Ja sam se, na svoju sreću, ogradio davnih dana od tih religijskih torova. Religija je samo biznis. Ne gledam više ni na muslimane, ni na hriščane, već samo na ljude.

Uvijek sam bio, i uvijek ću biti za građansku opciju države. Religija se ne smije mješati u uređenje države. Dokle god bude bilo razjedinjavanja na muslimane, šalonce, balije, vlahe, ustaše, četnike, krstaše, ili ove i one, država nikada napredovati neće.
samo gradjanska Bosna
betametazon

#4380 Re: Gras all about

Post by betametazon »

Ovo novih treba pod navodnike, autobusi uopste nisu novi, za 5 godina max i oni ce biti za rashodovanja...
muha_sa

#4381 Re: Gras all about

Post by muha_sa »

betametazon wrote: 17/12/2019 08:00

Ovo novih treba pod navodnike, autobusi uopste nisu novi, za 5 godina max i oni ce biti za rashodovanja...
ovo polovni autobusi :? :shock:
trambusek88

#4382 Re: Gras all about

Post by trambusek88 »

2010 i 2011 godište.
5-10 godina mlađi od CNG autobusa nabavljenih 2017 i godinu-dvije mlađi od Ikarbusa koji su zadnji došli novi.
betametazon

#4383 Re: Gras all about

Post by betametazon »

muha_sa wrote: 17/12/2019 08:18
betametazon wrote: 17/12/2019 08:00

ovo polovni autobusi :? :shock:
Polovni jakako, vozio sam se jutros ovim iz vogosce, onako na prvu iako nisam strucnjak nekih 10-tak godina, skripi vec poprilicno...
muha_sa

#4384 Re: Gras all about

Post by muha_sa »

ja konto novi novcati :-) koji sam ja blecak :-) :(
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#4385 Re: Gras all about

Post by konektovan »

Maloprije sam prosao pored jednog, ja kont'o nov. Po farovima, stopkama, limariji, izgledaju bas dobro
betametazon

#4386 Re: Gras all about

Post by betametazon »

Pustili su u promet ove nove crvene ali obecanog prebacivanja prethodnih buseva na postojece linije nema...npr bilo je receno da ce prebaciti neko vozilo na liniju Bare - Dom armije ali nema...
vjeshalica

#4387 Re: Gras all about

Post by vjeshalica »

Vlada KS dala saglasnost za nabavku 10 novih minibusa za Gras

Vlada KS je na današnjoj sjednici dala saglasnost Ministarstvu saobraćaja KS za potpisivanje Sporazuma sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija UNDP Bosnia and Herzegovina o nabavci deset novih minibusa. Ministar Adnan Šteta rekao je da su obezbijeđena sredstva u budžetu za 2019. godinu.
"Već dugi niz godina Gras pokušava da nabavi nove minibuse preko svojih javnih nabavki, međutim to ne uspijevaju. Svjesni smo da imamo velikih problema u minibuskom saobraćaju, ali i da imamo sredstva obezbijeđena za taj segment javnog prijevoza. Osim ovog sporazuma, Gras je raspisao javni poziv za nabavku dodatnih deset minubusa, pa očekujemo da se vrlo brzo unaprijedi saobraćaj u padinskim dijelovima grada", rekao je ministar Šteta.
Podsjetimo, Vlada KS iduće godine nabavlja nove trolejbuse i tramvaje, pokreće rekonstrukciju tramvajske pruge, gradi tramvajsku prugu Ilidža - Hrasnica te širi trolejbusku mrežu za Vogošću.
So What!

#4388 Re: Gras all about

Post by So What! »

Vlada KS dala saglasnost za nabavku deset novih minibusa za KJKP GRAS
Image

Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj sjednici dala saglasnost Ministarstvu saobraćaja KS za potpisivanje Sporazuma sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) o nabavci deset novih minibusa.

Ministar Adnan Šteta rekao je da su obezbijeđena sredstva u budžetu za 2019. godinu.

"Već dugi niz godina Gras pokušava da nabavi nove minibuse preko svojih javnih nabavki, međutim to ne uspijevaju. Svjesni smo da imamo velikih problema u minibuskom saobraćaju, ali i da imamo sredstva obezbijeđena za taj segment javnog prijevoza. Osim ovog sporazuma, Gras je raspisao javni poziv za nabavku dodatnih deset minubusa, pa očekujemo da se vrlo brzo unaprijedi saobraćaj u padinskim dijelovima grada", rekao je ministar Šteta.

Podsjetimo, Vlada KS iduće godine nabavlja nove trolejbuse i tramvaje, pokreće rekonstrukciju tramvajske pruge, gradi tramvajsku prugu Ilidža - Hrasnica te širi trolejbusku mrežu za Vogošću.
Klix
So What!

#4389 Re: Gras all about

Post by So What! »

Vlada FBiH prihvatila zaduženje od 20 miliona eura za sanaciju tramvajske pruge
Image

Federalna vlada prihvatila je zaduženje Federacije Bosne i Hercegovine po Ugovoru o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za realizaciju Projekta Javni prijevoz Sarajevo

Iz Vlade navode da će ta sredstva biti korištena za finansiranje razvoja infrastrukture javnog prijevoza u Kantonu Sarajevu, kroz poboljšanje čistog javnog prijevoza i kapaciteta, kao i efikasnosti usluga javnog prijevoza kroz sanaciju oko 19,5 kilometara duge dvokolosiječne tramvajske pruge. Na taj način bi, kroz promociju upotrebe javnog prijevoza, bila riješena i prioritetna pitanja zaštite okoliša koja se odnose na kvalitet zraka.

Sredstva zajma odobravaju se Federaciji BiH, s rokom otplate od 13 godina i grace periodom od dvije godine, a krajnji korisnik i dužnik je Kanton Sarajevo, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.
Klix
Nisrin

#4390 Re: Gras all about

Post by Nisrin »

Je li se definitivno radi sanacija pruge od aprila? Kako ce prijevoz funkcionisati? Ipak su tramvaji OGROMNO rasterecenje, imaju li dovoljno vozila da porkiju "nedostatak tramvaja"??? Kako cu na posao, sa bagrom se voziti, i sad se vozim ko sardina...ne znam sto ne ukljuce vise komercijala, placala bih i 150KM, ali da imam redovan i normalan i cist prijevoz!

Da li se sanacija pruge planira raditi sve odjednom ili dio po dio?! :?
nlt

#4391 Re: Gras all about

Post by nlt »

jedan autobus od 18 metara pravi velike probleme u saobraćaju, vozi ih preko 10 na komercijali i vi bi još autobuSA? :run:
Pruga će se raditi u dijelovima...
insaneinthebrain

#4392 Re: Gras all about

Post by insaneinthebrain »

nlt wrote: 26/12/2019 12:32 jedan autobus od 18 metara pravi velike probleme u saobraćaju, vozi ih preko 10 na komercijali i vi bi još autobuSA? :run:
Pruga će se raditi u dijelovima...
pa u dijelovima gdje ne bude radio tramvaj ubaciće autobus. neće se pješke ići :zzzz:
Nisrin

#4393 Re: Gras all about

Post by Nisrin »

Pa recimo kad rade od Nedzarica do Ilidze, trebam placati i dalje 53KM kupon i ici pjeske do Energoinvesta svakodnevno??? ili kad bude zatvoren dio C. Vila- Neddzarici to cu prepjesaciti?
Znam da je redovnija komercijala prema Dobrinji, ovu iz Hrasnice nikako da uhvatim i gdje uopste staje i kada prodje oko Energoinvesta, gdje ima stanioca?
nlt

#4394 Re: Gras all about

Post by nlt »

Nisrin wrote: 26/12/2019 12:49 Pa recimo kad rade od Nedzarica do Ilidze, trebam placati i dalje 53KM kupon i ici pjeske do Energoinvesta svakodnevno??? ili kad bude zatvoren dio C. Vila- Neddzarici to cu prepjesaciti?
Znam da je redovnija komercijala prema Dobrinji, ovu iz Hrasnice nikako da uhvatim i gdje uopste staje i kada prodje oko Energoinvesta, gdje ima stanioca?
naravno da će dio gdje nema tramvaja pokrivati autobusi.
Hrasnička fukcioniše kao linija koja ne stoji na svakoj stanici, pa tako ne stoji na Ilidži
Evo stajališta za hrasničku komercijalu: Hrasnica (Famos), Famos, Obdanište, Hrasnica Dom, Cvjećara, Sokolović Kolonija, Koledž, Stadion Butmir, Osnovna škola, Stup, Nedžarići, RTV, Otoka, Dolac Malta, Socijalno, Pofalići, Univerzitet, Muzeji, Skenderija, Hidrogradnja i Drvenija.
trambusek88

#4395 Re: Gras all about

Post by trambusek88 »

Biće autobusi. Trebala bi biti i još jedna veća nabavka autobusa uoči rekonstrukcije pruge.

Pruga će se raditi u etapama, jedino je upitno kako će se odvijati saobraćaj kad se budu radile dionice Remiza-Čengić vila i Čengić vila-Muzej.

Dali će totalno biti prekinut tramvajski saobraćaj prema gradu ili će biti mogućnost da tramvaji iz remize i za remizu idu jednim kolosjekom naprijed i u rikverc. To još ne znamo.
Ako se nađe taj način za prebacivanje saobraćaja, takt bi mogao biti oko 4 minute, ali ako se bude morala raditi podloga odjednom na oba kolosjeka, a i za bagere je praktičnije i brže da dižu oba kolosjeka, e onda bi mogao nastati problem jer bi se morao prekinuti saobraćaj npr. od Remize do Baščaršije i morao bi se uključiti veliki broj autobusa.
trambusek88

#4396 Re: Gras all about

Post by trambusek88 »

Konačno je okončana nabavka 7 trolejbusa. Vozila su sinoć došla u garažu.

Ovih dana bi trebao biti ponovljen tender za 25 novih trolejbusa.
Na prošli su se javila dva ponuđača, jedan nije zadovoljavao sve kriterije, a drugi je bio preskup.
duffy_duck

#4397 Re: Gras all about

Post by duffy_duck »

trambusek88 wrote: 28/12/2019 11:16 Konačno je okončana nabavka 7 trolejbusa. Vozila su sinoć došla u garažu.

Ovih dana bi trebao biti ponovljen tender za 25 novih trolejbusa.
Na prošli su se javila dva ponuđača, jedan nije zadovoljavao sve kriterije, a drugi je bio preskup.
Ima li kakva slika ??
trambusek88

#4398 Re: Gras all about

Post by trambusek88 »

Biće uskoro, ali isti su trolejbusi kao ovi što su proljetos nabavljeni. Samo će se razlikovati po garažnim brojevima od 657 na više.
oldtajmer

#4399 Re: Gras all about

Post by oldtajmer »

zna li neko hoce li trola sutra mozda raditi duze :?:
Tomahawk11
Globalni moderator

#4400 Re: Gras all about

Post by Tomahawk11 »

Dođe kolegica, kaže stao tramvaj kod RTV Doma, puko kvar...
Sjetim se situacije kad sam tako jednom tramvajem, kod Saobraćajnog stade...kaže nestalo struje.
I nikom ništa. Da li ti trebaš stići na posao ili negdje drugo, nikog to nije briga.
Nikakve odgovornosti, ništa...kupiš kartu da pređeš put od tačke A do tačke B, ti ostaneš negdje između.
Sve je po principu morebit bidne, a možda i neće.
Post Reply