Vjeru će pokopati ZNANOST?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
fatamorgana

#4351 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by fatamorgana »

irac300 wrote:
fatamorgana wrote:
Bogami i meni je cudan povremeno, kao da se vise od jedne osobe koristi njegovim nickom.
Ja sam mislio da je Pinokio, ali njega sam vidjao na sportskim temama, ali sam totalno zaboravio na onog lika TruePath ili kako mu vec bijase nick, uglavnom, lik koji se docepio svedske socijale i tamo grije guzove i ne misli mrdat iz Skandinavije, ali bi zato serijat nama ovdje uvodio.
Smio bih se zakleti da je on. :D
Thruepath je grmio i protiv "miješanih" (kakav divan klerofašistički skoro pa neologizam, dostojan Orwell- a i njegovog novogovora iz slavne "1984") brakova a furao je sa šveđankom pa ga provalili, čak su i sliku bili stavili!

Možda sad već ima dvoje plavooke i plavokose skandinavske dječice, hajd' nek' su mu živa i zdrava!
Optimus Prime

#4352 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Optimus Prime »

Smrcak15 wrote:
kazes nije niko pokusao, naucnom metodom

evo cu ti ja dati jedan ajet, na osnovu koga je i dokumentarac uradjen, i i kojeg je nemusliman studirao i uvjerio NAUCNOM METODOM sa svojim ocima i rukama istinitost ajeta i presao na islam
Maurice Bucaile istrazivanje faraona Merneptah
Opet pogresno.

Maurice nije koristio naucnu metodu, dakle nije nikada napisao naucni rad na tu temu.
Ono o cemu je pisao je vise popularna fikcija sa ciljem prodaje sto veceg broja knjiga.
Pokusaj progooglati, sta znaci naucna metoda i kako funkcionise proces pronalazenja novih naucnih spoznaja.

I ne, on naravno nije nikada presao na islam.
fatamorgana

#4353 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by fatamorgana »

Optimus Prime wrote:
Smrcak15 wrote:

evo cu ti ja dati jedan ajet, na osnovu koga je i dokumentarac uradjen, i i kojeg je nemusliman studirao i uvjerio NAUCNOM METODOM sa svojim ocima i rukama istinitost ajeta i presao na islam
Opet pogresno.

Maurice nije koristio naucnu metodu, dakle nije nikada napisao naucni rad na tu temu.
Ono o cemu je pisao je vise popularna fikcija sa ciljem prodaje sto veceg broja knjiga.
Pokusaj progooglati, sta znaci naucna metoda i kako funkcionise proces pronalazenja novih naucnih spoznaja.

A Žak Kusto, pa Nikola Tesla, Tolstoj, Paster, čak i Tito, svi su oni prešli na Islam po tvrdnjama iznesenim ovdje na forumu?
dadinjo33

#4354 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by dadinjo33 »

Kusto je pres'o na pravoslavlje, ne na islam :D
klavirdžija

#4355 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by klavirdžija »

@Smrki, de bogati prebroj koliko sura i ajeta u ruskom prevodu kur'ana, a na temu džehenema počinje (ćiriličnim) slovom S, pa mi javi.

Ovako naslijepo, a vjerujući tvojim visokonaučnim numerološkim metodama, tipujem da ih je ravno 16. Slobodno pogađaj zašto.
HardcoreMX

#4356 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

shbc wrote:Nista... Evo upisah se od smijeha. Kakav fazon jebote. Mora da pijes duhove... Kako originalno i zanimljivo.
-Pa nije valjda da ti je trebalo sat vremena da skontaš običnu floskulu? HaHa Ako i jesi,bolje ikad nego nikad.Upališ motorku jarane. :lol: Tako ti je i sa ovom temom.Nekima ne treba mnogo,ateistima mnogo da ukapiraju ili nikad.Čekaju Sudni dan.Tad će upaliti.Prekasno.Vorsicht!
belfy wrote:samo da stavim na Poslovicu dana: "ko sa djecom spava - zapisan se budi."
-Djeca su naše blago :-D neka su te,nego problem je što se ne pereš?! :D Znam ja da ti takav hodaš od mnogo ranije,ništa nije slučajno tako ni ovo tvoje stanje,evo vidi šta sam baš tebi ranije sugerirao:
HardcoreMX wrote: razumni su prije svega i oni koji se prije svega umiju,operu i okupaju,nadam se da si razumio makar ovu poruku na kraju.
Dozer wrote:
-Na thread-u, citati su u zadnje vrijeme vrlo popularni pa evo jedan za tebe,Dozer's condition described in:
-Jedna od najznačajnijih osobina histeričnih i ovlaš histerič-nih priroda nije samo njihova sposobnost da dobro lažu nego i da same sebe lažu.(Zweig)

-Usput i da pardoniram što upadam u diskusiju izmedju tebe i hcmx i samo da upitam, da li si se ti upitao otkud potiče tolika histerija i paranoja kod tebe? Neki ratni memoari,po tvojim pričama se nikada nije moglo razlučiti da li si ti rušio grad ili branio,s obzirom na tvoj animozitet prema vjeri?!Ostatak je na brzinu napisano ubleharenje,tipično u tvom stilu demagogije i mahalanja. :roll: Tražiti sa tobom logičke greške je posao za sizifinha.Šta je kronologija i da ti ispravljam mnogobrojne greške ne pada mi na pamet da te učim,a za lektorisanje ste zaduženi ionako ti i Fatos Morganos.S tim što će te on(a?)preteći,Fatosu se smiješi veća karijera,on specijalizira bilježenje tudjih mahana. :lol: I post ti nisam prenio jer je još jedan u nizu tvojih deja vu škrabotina.Repostiran jedan,repostirani svi.
:D
Last edited by HardcoreMX on 19/12/2016 19:29, edited 2 times in total.
HardcoreMX

#4357 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

Optimus Prime wrote:
Ni ti ne mozes napisati Hamleta, sto ne implicra da je Shakespeare bog.
-Diskutabilno je,možda za neke i jeste,nekome znači ono nešto u smislu idola poput nekih pjevača,glumaca,grupa itd.Nego, otkud ti znaš da je Shakespeare stvarno i napisao to djelo ili recimo da je taj pisac pod tim pod tim likom i djelom uopće i postojao?
-Drugo,zašto je to djelo uopće posebno?Meni je bezveze.Je li tebi nešto posebno?Ima mnogo boljih književnih uradaka,ako ćemo već o književnosti i jeziku.Nije li to djelo popularno ustvari samo na osnovu nečije izreklamiranosti i poturanjem u smislu kao obavezne lektire,kazališnog štiva i sl.? A tko zna,doduše meni svaki uradak u kojem imam osjećaj da bi ja mnogo bolje uradio,nije nešto ili ništa posebno.
-Apropo i ovog znanstvenika Maurice,recimo da on i jeste bio musliman,da li bi to bilo relevantno za tebe u smislu da i ti budeš musliman,eto ono samo ti ta kvaka fali da se neki naučnik osvjedoči pa ćeš i ti?! ili recimo neki drugi znanstvenik da prizna znanstveni fenomen u Kur'anu,što bi tebi to uopće značilo?!
fatamorgana

#4358 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by fatamorgana »

dadinjo33 wrote:Kusto je pres'o na pravoslavlje, ne na islam :D
Izvor? Smrle? :lol: :sax:
fatamorgana

#4359 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by fatamorgana »

Tvrtko, miješaš hrvatski i crnački sleng u zadnje vrijeme? :kiss: :sax:
Zaitsev

#4360 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Zaitsev »

Smrcak15 wrote:
autor Kurana koji poznaje buducnost nastimao je ajete da se odnosi na kilometre, jer mi sad mjerimo u kilometrima i taj naucnoi podatak ce biti dostupan svijetu u kilometrima, on je znao za to, pa ga je programirao, ili tacnije reci postavio ajet da korespondira jedinci za mjerenje koja ce doci nakon 1300 Godina.
tako da ti to apsolutno nije dokaz protiv, nego fakticki dokaz za Kur'an, jer povecava nadnaravnost Kurana i dokazuje da je autor Kurana poznavaoc buducnosti.
Zaitsev wrote:Za ove mjerne jedinice, ima logično objašnjenje: Ako uzmemo u obzir da je Allah sveznajući, on je znao da će se, nakon što se posljednji put obratio čovječanstvu, metar izmisliti pa je shodno tome ukomponovao u Knjigu mudru numeričku vrijednost i atomski broj elemenata sa brojem harfova i ajeta te tako dao neoboriv argument upućenima i onima koji znaju slušati, kao i dokaz da je On sve to (Sve ovo ja... :D) Tačno je znao da će se PSE početi "pojavljivati" i slagati nekih 1200 godina nakon što on to iznese u Knjizi mudroj, kao i da će se nekih 1100 godina nakon toga metar definisati kao deset-milioniti dio dužine od pola do ekvatora, a nedugo nakon toga, nekih 1300 godina poslije, kao dužina koju svjetlost u vakuumu pređe za zamalo tristo-milioniti dio sekunde.

Logično!
Znao sam ! :izet:
HardcoreMX

#4361 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

fatamorgana wrote:
Optimus Prime wrote:
Smrcak15 wrote:

Opet pogresno.

A Žak Kusto, pa Nikola Tesla, Tolstoj, Paster, čak i Tito, svi su oni prešli na Islam po tvrdnjama iznesenim ovdje na forumu?
-Pa što s tim?
Optimus Prime

#4362 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Optimus Prime »

HardcoreMX wrote:
Optimus Prime wrote:
Ni ti ne mozes napisati Hamleta, sto ne implicra da je Shakespeare bog.
-Diskutabilno je,možda za neke i jeste,nekome znači ono nešto u smislu idola poput nekih pjevača,glumaca,grupa itd.Nego, otkud ti znaš da je Shakespeare stvarno i napisao to djelo ili recimo da je taj pisac pod tim pod tim likom i djelom uopće i postojao?
-Drugo,zašto je to djelo uopće posebno?Meni je bezveze.Je li tebi nešto posebno?Ima mnogo boljih književnih uradaka,ako ćemo već o književnosti i jeziku.Nije li to djelo popularno ustvari samo na osnovu nečije izreklamiranosti i poturanjem u smislu kao obavezne lektire,kazališnog štiva i sl.? A tko zna,doduše meni svaki uradak u kojem imam osjećaj da bi ja mnogo bolje uradio,nije nešto ili ništa posebno.
-Apropo i ovog znanstvenika Maurice,recimo da on i jeste bio musliman,da li bi to bilo relevantno za tebe u smislu da i ti budeš musliman,eto ono samo ti ta kvaka fali da se neki naučnik osvjedoči pa ćeš i ti?! ili recimo neki drugi znanstvenik da prizna znanstveni fenomen u Kur'anu,što bi tebi to uopće značilo?!
Poenta je da je tesko kopirati stilove nekih autora, i da je ovaj izazov o slicnoj suri u samoj postavci prilicno nebulozan.

Jedino sto je vazno u ovoj diskusiji je to da ne postoje nikakve naznake da kuran nisu mogli napisati ljudi iz 6. stoljeca.
Mozda je autor stvarno Allah, ali naucnom metodom ne mozemo potvrditi da sure nisu napisali neki progresivni beduini, koji su se malo nasalili sa svojim suvremenicima.

A sto se tice ovih tvojih naucnika, nije uopste bitno sta je koji od njih izjavio i je li neko od njih presao na islam, budizam ili Scientologiju.
Bitno je da naucnom metodom mogu dokazati svoje teze, a to do sada nije bio slucaj sa kuranskim naucnicima.
belfy

#4363 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by belfy »

ne znam da li je ovo opet za temu Psihologija, ali da pitam:
HardcoreMX wrote:
belfy wrote:samo da stavim na Poslovicu dana: "ko sa djecom spava - zapisan se budi."
-Djeca su naše blago :-D neka su te,nego problem je što se ne pereš?! :D Znam ja da ti takav hodaš od mnogo ranije,ništa nije slučajno tako ni ovo tvoje stanje,evo vidi šta sam baš tebi ranije sugerirao:
HardcoreMX wrote: razumni su prije svega i oni koji se prije svega umiju,operu i okupaju,nadam se da si razumio makar ovu poruku na kraju.
ja dijete imam, za tebe ne znam. ali ti opet znas kako ja i kakav hodam. da ti nisi onaj forumas Allah koji sve zna? a onda kaze ne prica od drugima (da ti pojasnim i sta ad hominem znaci).
HardcoreMX wrote:
Optimus Prime wrote: Ni ti ne mozes napisati Hamleta, sto ne implicra da je Shakespeare bog.
ono kada govoris protiv religije, a samim tim i sebe, samo sto ti to neko sa strane treba reci, jer to ne vidis. vec prije rekoh, samoprojekcija... da nije tuzno stavio bih i neki emotikon, ali ovako nema smisla...
fatamorgana

#4364 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by fatamorgana »

Harcore wrote: -Pa što s tim?
S kim ili s čim? :sax: ("što", ope' 'rvacki :wink: )
HardcoreMX

#4365 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

Optimus Prime wrote: Poenta je da je tesko kopirati stilove nekih autora, i da je ovaj izazov o slicnoj suri u samoj postavci prilicno nebulozan.

Jedino sto je vazno u ovoj diskusiji je to da ne postoje nikakve naznake da kuran nisu mogli napisati ljudi iz 6. stoljeca.
Mozda je autor stvarno Allah, ali naucnom metodom ne mozemo potvrditi da sure nisu napisali neki progresivni beduini, koji su se malo nasalili sa svojim suvremenicima.

A sto se tice ovih tvojih naucnika, nije uopste bitno sta je koji od njih izjavio i je li neko od njih presao na islam, budizam ili Scientologiju.
Bitno je da naucnom metodom mogu dokazati svoje teze, a to do sada nije bio slucaj sa kuranskim naucnicima.
-Rek'o otkud ti znaš da je Shakespeare,ako hoćeš tako, uopće i postojao pod tim likom i djelom?

-Poenta je da se meni živo fućka za njegovim Hamletom i slično.Otvori thread sa Hamletom i gledaj ko će ti se javiti.Znači pitanje je zašto tebe toliko intrigira Kur'an pored ,na kraju krajeva,toliko drugih djela?!I to nakon toliko stoljeća.Šta ima u toj Knjizi?!

-Ako je nebulozan izazov kao što tvrdiš,zašto nitko nije nešto slično napisao?Ima dosta ljudi koji znaju arapski ili ga uče,a nisu muslimani niti Arapi?Da li ti umiješ i možeš napisati?

-Pa mislim da najstariji exemplar iz Engleske ili je pak onaj u Samarkandu i datira tako nešto oko tog stoljeća.Inače čudno da su ga napisali beduini,kako tvrdiš,i da sami sebe kritikuju i to u vrlo lošem tonu,upravo u toj Knjizi.Inače oni su bili podijeljeni,možda nešto kao danas,i sukobljavali su se,kako je moguće da ih onda jedna Knjiga pomiri odjednom?!

-Otkad su moji znanstvenici?!Pa dokaži znanstvenim metodama.Ili jednostavno opovrgni nešto od tih kur'anskih znanstvenika.
fatamorgana

#4366 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by fatamorgana »

HardcoreMX wrote:
Optimus Prime wrote: Poenta je da je tesko kopirati stilove nekih autora, i da je ovaj izazov o slicnoj suri u samoj postavci prilicno nebulozan.

-Rek'o otkud ti znaš da je Shakespeare,ako hoćeš tako, uopće i postojao pod tim likom i djelom?
Pa postoji vjerodostojan lanac prenosilaca! :wink: :sax:
Zaitsev

#4367 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Zaitsev »

Kaže li se šta u Kur'anu o dinosaurusima ba?
HardcoreMX

#4368 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

fatamorgana wrote: Pa postoji vjerodostojan lanac prenosilaca! :wink: :sax:
Čudno.Kur'an nema lanac prenosilaca niti ikakvih slika.Ti onda imaš tisuću razloga više da obožavaš Shake-a i učiš Hamleta. :lol:
Optimus Prime

#4369 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Optimus Prime »

HardcoreMX wrote:

-Poenta je da se meni živo fućka za njegovim Hamletom i slično.Otvori thread sa Hamletom i gledaj ko će ti se javiti.Znači pitanje je zašto tebe toliko intrigira Kur'an pored ,na kraju krajeva,toliko drugih djela?!I to nakon toliko stoljeća.Šta ima u toj Knjizi?!

-Ako je nebulozan izazov kao što tvrdiš,zašto nitko nije nešto slično napisao?Ima dosta ljudi koji znaju arapski ili ga uče,a nisu muslimani niti Arapi?Da li ti umiješ i možeš napisati?

-Pa mislim da najstariji exemplar iz Engleske ili je pak onaj u Samarkandu i datira tako nešto oko tog stoljeća.Inače čudno da su ga napisali beduini,kako tvrdiš,i da sami sebe kritikuju i to u vrlo lošem tonu,upravo u toj Knjizi.Inače oni su bili podijeljeni,možda nešto kao danas,i sukobljavali su se,kako je moguće da ih onda jedna Knjiga pomiri odjednom?!

-Otkad su moji znanstvenici?!Pa dokaži znanstvenim metodama.Ili jednostavno opovrgni nešto od tih kur'anskih znanstvenika.
Ti se salis zar ne ?

Pa da bi taj izazov imao ikakvog smisla, moras prvo postaviti lingvisticke kriterije na osnovu kojih mozes bodovati odredjene kategorije, i time donijeti odluku. Postoje li te kategorije?
I sta uopste znaci, slicna sura? Mozes li to ukratko objasniti? Po ceme je na primjer Sura Al-Iklas superijornija od bilo koje recenice ikada napisane na arapskom jeziku?

A sto se tice ovih tvojih znanstvenika, nemam ja tu sta opovrgavati, posto niko od njih nije nista ni dokazao. Dakle ne postoji neki naucni rad koji bi se mogao podvrgnuti "Peer Review-u".
Bafakkar

#4370 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Bafakkar »

Hajde da se vratimo na temu topica.

Ja smatram da ce nauka u odredjenoj mjeri oblikovati neke aspekte religije. Mislim da je to nuzno. Medjutim, sfere interesovanja religije i nauke su razlicite, tako da se ne radi samo o odnosu religija(e)-nauka. Takodjer mislim da ce broj ateista (tacnije agnostika) rasti. Vecina ljudi se rijetko bavi pitanjem da li vjeruje ili ne. Mozda ljudi u kasnijem dobu svoga zivota su nesto skloniji da se bave ovim pitanjem.

Ja licno mislim da nauka ima pozitivan uticaj na religije. Nauka pomoze u stvaranju potpunije slike cak i za stvari koje se tice religijskog ucenja.
fatamorgana

#4371 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by fatamorgana »

HardcoreMX wrote:
fatamorgana wrote: Pa postoji vjerodostojan lanac prenosilaca! :wink: :sax:
Čudno.Kur'an nema lanac prenosilaca niti ikakvih slika.Ti onda imaš tisuću razloga više da obožavaš Shake-a i učiš Hamleta. :lol:
Ne samo HamEta, veĆ cjelokupni opus! :)
zagortenej

#4372 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by zagortenej »

fatamorgana wrote:
dadinjo33 wrote:Kusto je pres'o na pravoslavlje, ne na islam :D
Izvor? Smrle? :lol: :sax:
Kusto-rica :D
arzuhal

#4373 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by arzuhal »

Bafakkar wrote:Hajde da se vratimo na temu topica.

Ja smatram da ce nauka u odredjenoj mjeri oblikovati neke aspekte religije. Mislim da je to nuzno. Medjutim, sfere interesovanja religije i nauke su razlicite, tako da se ne radi samo o odnosu religija(e)-nauka. Takodjer mislim da ce broj ateista (tacnije agnostika) rasti. Vecina ljudi se rijetko bavi pitanjem da li vjeruje ili ne. Mozda ljudi u kasnijem dobu svoga zivota su nesto skloniji da se bave ovim pitanjem.

Ja licno mislim da nauka ima pozitivan uticaj na religije. Nauka pomoze u stvaranju potpunije slike cak i za stvari koje se tice religijskog ucenja.
Kad ti već spomenu vraćanje na temu, maloprije čitam postove i kontam kako možda ne bi bilo pogrešno preimenovati temu u "Vjeru, tj. islam će pokopati ZNANOST?", pri čemu bi religije (mislim na ove veće svjetske religije: katoličanstvo, pravoslavlje, budizam, hinduizam, judaizam...) ili sekte poput Jehovinih svjedoka, sotonista ili najnovije, najispravnije sekte koju je - usprkos svim znanstvenim dostignućima savremenog doba! - iznjedrilo moderno, komercijalno sektaštvo čiji je utemeljivač i duhovni otac - s ponosom možemo istaknuti! - jedan naš Zvorničanin - "Svjedoci od Yahweta", bile potpuno neokrznute jačanjem znanosti.

Tako se barem doima i stiče utisak, kada se prati tema, barem na zadnjim stranicama, možda se varam...

Hoću reći, @Baffakar, da nisu ni registrirali tvoj post, meščini, te su nastavili s bezazlenim pošalicima i šegom :mrgreen: No sve ima svoju cijenu...

Inače, dobrim dijelom se slažem s tvojim stavom.
Smrcak15

#4374 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

Bafakkar wrote:Hajde da se vratimo na temu topica.

ja bi prije rekao ima pozitivan uticaj na islma, jer kako nauka se razvija islam dobija na snazi, jer se otkriva ono sto Kur'an tvrdi odavno

evo recimo ovaj primjer da uzmemo

Pulsari opisani u Kur'anu:

Tako mi neba i onog koji kuca! A znaš li ti šta je to sto kuca? Zvijezda koja probija! (86:1-3)

Image

kako zvijezda Pulsar kuca poslusaj ovdje:

o Pulsarima ukratko
https://www.youtube.com/watch?v=2LyWfBt6cxk&t=7s

znaci u 3 ajeta sa tri rijeci objasnjen pulsar na jednostavan nacin sa postojecim rijecima iz tog vremena, fantasticnost ovog se ogleda u tome sto komplicirana stvar se pojednostavi za obicnog covjeka

1. Kuca
2. Zvijezda je
3. Probusuje

Pulsari su zvijezde koje daju signale, otkucaje sto mozete cuti preko snimljenih radio signala, a probusuju sa Gamma zraka i neutrinima, jer gamma zrake i neutrini prolaze kroz materiju bez problema.

I kako onda znanost da pokopa vjeru, kad znanost samo doljeva goriva na vatru sto bi se reklo :D da jos vise vjera bukti kao vatra u srcima ljudi.

Allah kaze:
Mi ćemo im pružati dokaze Naše u prostranstvima svemirskim, a i u njima samim, dok im ne bude sasvim jasno da je Kur’an istina. A zar nije dovoljno to što je Gospodar tvoj o svemu obaviješten? (Fussilat, 53)
zforumas

#4375 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by zforumas »

Smrcak15 wrote: fantasticnost ovog se ogleda u tome sto komplicirana stvar se pojednostavi za obicnog covjeka
Pa zasto onda nisu sva ona "brojcana cuda" pojednostavljena, zasto nisu sva ostala "predvidjanja" jednostavno recena desit ce se to i to, zasto onda jednostavno nije napisano da je jezgra od zeljeza na toj i toj dubini i tako dalje i tako sire...

Svaka tebi cast zaista, trudis se, boris se, uvjeravas sam sebe. Ali nakon svih tvojih dokaza ja samo manje vjerujem i vise se pitam zbog cega sam ikada vjerovao
Locked