Ima li negdje ova matematika da se pogleda?madner wrote:To nije tacno, posto je trenutni zakon bio takav da su oni sa najnizim primanjima bili oslobodjeni placanja poreza (i sa procentualnom umanjenom poreznom bazom) oni ce zapravo placati znatno vise poreza.
Ovi sa visokim primanjima ce profitirati.
FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
-
daddy-kool
#4351 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
- JThomas
#4352 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
za njih su radnici samo radnici na budžetu. to ne kažu izričito ali može se zaključiti iz svakog fadilovog istupa...
- madner
#4353 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Pa i prosli zakon je imao tu fulu, samo je TO bio veci nego danas.channel10 wrote:Znaci i dalje su ljudi bez TO ako odu na bolovanje?!
I onda kazu da je zakon dobar za radnike. Napadaju se sindikati jer pokusavaju odbraniti radnike. U ovom zakonu su dobri samo drzava i poslodavci.
Sindikati ne stite radnike, da stite borili bi se da se ukine TO i prevoz kompletno.
- madner
#4354 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Ima, samo treba sam izracunati. Ovi navijaci samo uzimaju slucajeve koji njima odgovaraju.daddy-kool wrote:Ima li negdje ova matematika da se pogleda?madner wrote:To nije tacno, posto je trenutni zakon bio takav da su oni sa najnizim primanjima bili oslobodjeni placanja poreza (i sa procentualnom umanjenom poreznom bazom) oni ce zapravo placati znatno vise poreza.
Ovi sa visokim primanjima ce profitirati.
-
Novak20
#4355 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Nisam ekspert kao ti, ali me tvoje floskule ne mogu ubijediti u ispravnost poteza vlasti gdje sve počinje i završava povećanjem poreza na lična primanja da bi se popunio budžet.The 51st State wrote:nivelacija na trzistu rada, vise love u budzet iz sektora koji imaju iznad prosjecne plate, posto ste vi vjerovatno sitnosopstevnici sa tim primanjima zato se i buniteNovak20 wrote:The 51st State wrote:
tesko ce ostrascenici to skontati, zakon je praktican i vremenom ce dati efekat,![]()
![]()
![]()
Hajde reci kakav efekat., budzet bi svakako trebao biti bolje punjen.
Ja sam prvi za nivelaciju na tržištu rada ali ne takvu da porezom približiš platu doktora plati kasirke. Da bi tržište rada funkcionisalo kako treba generalno se mora urediti tržište i pitanje nelojalne konkurencije u vidu sive ekonomije. Dakle, imam prijavljenu građevinsku firmu i radnike, plaćam ih toliko i toliko, radnici i ja plaćamo poreze i doprinose u budžet, sve ide preko platnog prometa. Iz tog razloga ne mogu biti konkurentan onima što rade na crno a pare prelaze iz ruke u ruku bez mogućnosti da Fadil zavuće ruku u džep.
Ili neka državna firma koja radi za tržište i ima 3-4/5 viška zaposlenih od kojih je dobar dio politički uhljebljeno ne plaća doprinose. Sad to moramo svi ravnopravno namirivati da se budžet puni a oni da nastave po starom.
Tržište rada je kod nas tržište za ucjenu radnika. U zemljama koje imaju manje od 15% nezaposlenih ljudi imaju mogućnost izbora. Radiš mjesec dana, ne sviđa ti se, za dva dana nađeš novi posao ako si iole dobre struke. Zato mladi idu. Pametni. Informatičar bira hoće li u Njemačku, Švedsku ili u Švicarsku. E to je tržište rada.
Što se malo Fadil ne potrudi oko ovih stvari. Da ukine sivu ekonomiju ili da poveća broj zaposlenih kroz investicije, napunio bi budžet.
Druga stvar za sitnosopstvenike sa visokim primanjima. Većina ih je upravo finansirana iz budžeta. Tekst je star ali dovoljno dobar da objasnim na šta ciljam. https://www.klix.ba/vijesti/bih/spisak- ... /150921007. Znam da parlamentarci sami sebi određuju plate ali tu su i razne agencije, direkcije itd. Mahom političari svih boja koji će opet iz budžetske kese uzeti koliko treba. Pride će uzeti za učinjene usluge ovom-onom.
Hajde Fadile, živ bio, njima smanji plate koje primaju iz budžeta za 20% pa neće biti potrebe da oporezuješ sirotinju.
Prave gazde, privatnici koji imaju milione u nekretninama ne prikazuju plate veće od 1.500 KM a dobar dio ih je na minimalcu
I treće, najvažnije. Nema tog budžeta kojeg ova vlast ne može da potroši. Da je američki sj.bali bi ga dok si rek'o keks. Budžet bi svakako trebao biti racionalnije trošen.
- strong69
#4356 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Pricamo o nivelaciji na trzistu rada, o pravednosti u raspodjeli poreza i doprinosa a zaboravljate da je jedan od veoma bitnih ciljeva agende, a koji vise niko ne spominje, smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru. Oko 64% domaceg bruto proizvoda godisnje trosi se za finansiranje javnog aparata u BiH.
Razlika prosjecne plate u javnom i realnom sektoru je enormno visoka u korist javne administracije i najvisa je u Evropi. Vise od cetvrtine budzeta koristi se za plate. Administracija je glomazna, neefikasna i nestrucna.
Drugo, Vlada FBiH trebala je jos u maju prosle godine trebala implementirati zakone o porezu na dohodak koji bi za rezultat imali neutralan efekat a to je prema agendi trebalo biti uradjeno uporedo sa smanjenjem neoporezivog dijela toplog obroka kada su trebali smanjiti stope doprinose sa sadasnjih 69% na 51%. To nije uradjeno a teret su poslodavci ili vecina njih svalili na radnike.
Trece, pocela je primjena zakona o finansijskom poslovanju u kojem se govori o likvidnosti/nelikvidnosti i propisuju se mjere i obaveze pravnih lica a izmedju ostalog se (navodim ovo kao jedan primjer) clanom 18, stavovi 3 i 4 uvodi zabrana kupovine putnickih automobila i rezevnih dijelova za te autobomobile a Novalic istovremeno nabavlja nova vozila vrijedna 1 milion KM i umjesto da kao Vlada kao krovni poslodavac da primjer svima ona radi suprotno.
Cetvrto, Vlada FBiH krsi zakone u prioritetima za placanje koji imaju pojedine kategorije. Poljoprivrednici su na 4. mjestu a plate u javnoj sluzbi su na 6. mjestu. Poljoprivrednicima placanja kasne po godinu dana a plate ne kasne ni dan.
Budimo realni, Vlada radi ono sto je u interesu zaposlenih u javnom sektoru. Oni su i najvece biracko tijelo koje mogu drzati pod kontrolom i koje ce im vjerno donositi glasove. Preko 200.000 zaposlenih i jos oko 40.000 u javnim firmama siguran su zalog za sve buduce izbore.
Razlika prosjecne plate u javnom i realnom sektoru je enormno visoka u korist javne administracije i najvisa je u Evropi. Vise od cetvrtine budzeta koristi se za plate. Administracija je glomazna, neefikasna i nestrucna.
Drugo, Vlada FBiH trebala je jos u maju prosle godine trebala implementirati zakone o porezu na dohodak koji bi za rezultat imali neutralan efekat a to je prema agendi trebalo biti uradjeno uporedo sa smanjenjem neoporezivog dijela toplog obroka kada su trebali smanjiti stope doprinose sa sadasnjih 69% na 51%. To nije uradjeno a teret su poslodavci ili vecina njih svalili na radnike.
Trece, pocela je primjena zakona o finansijskom poslovanju u kojem se govori o likvidnosti/nelikvidnosti i propisuju se mjere i obaveze pravnih lica a izmedju ostalog se (navodim ovo kao jedan primjer) clanom 18, stavovi 3 i 4 uvodi zabrana kupovine putnickih automobila i rezevnih dijelova za te autobomobile a Novalic istovremeno nabavlja nova vozila vrijedna 1 milion KM i umjesto da kao Vlada kao krovni poslodavac da primjer svima ona radi suprotno.
Cetvrto, Vlada FBiH krsi zakone u prioritetima za placanje koji imaju pojedine kategorije. Poljoprivrednici su na 4. mjestu a plate u javnoj sluzbi su na 6. mjestu. Poljoprivrednicima placanja kasne po godinu dana a plate ne kasne ni dan.
Budimo realni, Vlada radi ono sto je u interesu zaposlenih u javnom sektoru. Oni su i najvece biracko tijelo koje mogu drzati pod kontrolom i koje ce im vjerno donositi glasove. Preko 200.000 zaposlenih i jos oko 40.000 u javnim firmama siguran su zalog za sve buduce izbore.
-
ins
#4357 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Ja sam u onome što se (samo kod nas idiotski) zove "realni sektor", dakle na tržištu.
Iskreno, ja ne očekujem da je 20 godina potpuno naopakog upravljanja ovom državom, a koje baštini još i onih 40 prethodnih godina još luđeg upravljanja ovom državom, moguće tek tako riješti nekom "reformskom agendom", ali se mora početi rješavati
Recimo, ja sam bio uvjeren da se u ovom zemlji nikada neće ukinuti TO, kao jedan vrlo maligni instrument sa kojim su i država i radnici postali taoci vlasnika firmi, zahvaljući kojem su se mnogi obogatili, evo lagano cijela jedna generacija radnika odlazi u penziju u kojoj ih čeka minimalna penzija upravo zato jer im je 20 godina penzija isplaćivana po principu minimalac + TO koji je nekada iznosio i po 400-500 KM!
Sva priča o tome kako će ukidanje TO spasti na leđa radnika je najobičnija ucjena vlasnika firmi, kojom su se prethodnih 20 godina i borili prootiv ukidanja TO i pomoću koje su i stekli svoje bogastvo! Siguran sam u to jer znam nekoliko firmi koje su ograničenje TO iz oktobra 2016 svalili u 100% iznosu na leđa radnika, a koji sada istim tim radnicima povećevaju plate jer su skontali šta znači imati nezadovoljnog radnika kojem je smanjena količina para koju dobija na račun.
Sada iz ovog prijedloga vidim da je moguće ukinuti to zlo od TO, i zato podržavam ovaj zakon, a istovremeno sam siguran da će vlasnici kapitala učiniti sve da ga obore, i da će naći neka govna u SDA, HDZ ili SDP koja će glasati protiv zakona jer će dobiti lovu u džep
Na kraju krajeva, zar mislite da se priča o kupovini auta iz budžeta FBiH sasvim slučajno u medijima pojavila isti dan kada je bila zakazana sjednica ESV?! Zar mislite da se tek tako sasvim slučajno stvorila ad hoc koalicija HDZ-SDP koja je oborila Zakon o PIO u Domu naroda FBiH?
Strong i Novak su napisali odlične postove, i rezimirali sve ono naopako u BiH u posljednih 20 godina, za koje su direktni i isključivi krivci SDA, HDZ, pogotovo SBiH kao udruženje profesionalnih lobista sa jasno istaknutom cijenom za svoje usluge, i naravno SDP jer to nije mjenjao niti kada je dobio mandat za promjene.
Nama treba pritisak na Vladu FBiH da provede reforme, da Novalić mandat završi sa zaokruženom reformom, ako ništa drugo u zakonskom smislu, a ne da u 2018. uđe sa repovima jer u izbornoj godini nema reformi. Pa makar bili svjesni da će im SDA zbog toga izgubiti izbore! Toliko nam duguju, mada znam da je pozivanje na čast i poštenje u slučaju SDA uzaludan posao.
Treba podržati i Poresku upravu FBiH jer su očito procvjetali od kada je ono korumpirano ljudsko smeće izbačeno...
Činjenica je da nam ekonomija raste već 3-4 godine, naravno to dešava samo od sebe zahvaljuci ljudima koji žive i rade u ovoj zemlji i rekao bih uprkos pokušajima SDA, HDZ, SDP, DF, NSRZB, A-SDA i ostalim da svojim "uspješnim vladanjem" to pokvare, tako da treba to iskoristiti, pitanje je kada i hoćemo li dobiti drugu šansu?!
Iskreno, ja ne očekujem da je 20 godina potpuno naopakog upravljanja ovom državom, a koje baštini još i onih 40 prethodnih godina još luđeg upravljanja ovom državom, moguće tek tako riješti nekom "reformskom agendom", ali se mora početi rješavati
Recimo, ja sam bio uvjeren da se u ovom zemlji nikada neće ukinuti TO, kao jedan vrlo maligni instrument sa kojim su i država i radnici postali taoci vlasnika firmi, zahvaljući kojem su se mnogi obogatili, evo lagano cijela jedna generacija radnika odlazi u penziju u kojoj ih čeka minimalna penzija upravo zato jer im je 20 godina penzija isplaćivana po principu minimalac + TO koji je nekada iznosio i po 400-500 KM!
Sva priča o tome kako će ukidanje TO spasti na leđa radnika je najobičnija ucjena vlasnika firmi, kojom su se prethodnih 20 godina i borili prootiv ukidanja TO i pomoću koje su i stekli svoje bogastvo! Siguran sam u to jer znam nekoliko firmi koje su ograničenje TO iz oktobra 2016 svalili u 100% iznosu na leđa radnika, a koji sada istim tim radnicima povećevaju plate jer su skontali šta znači imati nezadovoljnog radnika kojem je smanjena količina para koju dobija na račun.
Sada iz ovog prijedloga vidim da je moguće ukinuti to zlo od TO, i zato podržavam ovaj zakon, a istovremeno sam siguran da će vlasnici kapitala učiniti sve da ga obore, i da će naći neka govna u SDA, HDZ ili SDP koja će glasati protiv zakona jer će dobiti lovu u džep
Na kraju krajeva, zar mislite da se priča o kupovini auta iz budžeta FBiH sasvim slučajno u medijima pojavila isti dan kada je bila zakazana sjednica ESV?! Zar mislite da se tek tako sasvim slučajno stvorila ad hoc koalicija HDZ-SDP koja je oborila Zakon o PIO u Domu naroda FBiH?
Strong i Novak su napisali odlične postove, i rezimirali sve ono naopako u BiH u posljednih 20 godina, za koje su direktni i isključivi krivci SDA, HDZ, pogotovo SBiH kao udruženje profesionalnih lobista sa jasno istaknutom cijenom za svoje usluge, i naravno SDP jer to nije mjenjao niti kada je dobio mandat za promjene.
Nama treba pritisak na Vladu FBiH da provede reforme, da Novalić mandat završi sa zaokruženom reformom, ako ništa drugo u zakonskom smislu, a ne da u 2018. uđe sa repovima jer u izbornoj godini nema reformi. Pa makar bili svjesni da će im SDA zbog toga izgubiti izbore! Toliko nam duguju, mada znam da je pozivanje na čast i poštenje u slučaju SDA uzaludan posao.
Treba podržati i Poresku upravu FBiH jer su očito procvjetali od kada je ono korumpirano ljudsko smeće izbačeno...
Činjenica je da nam ekonomija raste već 3-4 godine, naravno to dešava samo od sebe zahvaljuci ljudima koji žive i rade u ovoj zemlji i rekao bih uprkos pokušajima SDA, HDZ, SDP, DF, NSRZB, A-SDA i ostalim da svojim "uspješnim vladanjem" to pokvare, tako da treba to iskoristiti, pitanje je kada i hoćemo li dobiti drugu šansu?!
- Prpa.ba
#4358 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Iako topli obrok jeste rupa u poreskoj politici, treba makar biti korektan i reci da ce vecina radnika sretnih da uopce budu prijavljeni u radno-intenzivnom realnom sektoru nakon implementacije "rasterecenja" na kraju dana otici kuci sa 20 do 50 KM manje, ali to je za njihovo dobro jer ce imati vecu penziju zbog vece realne plate. Jos samo da nova bodovna politika ne veze visinu penzije proporcionalno sa prosjecnom platom, koja ce isto "narasti". 
-
Novak20
#4359 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
@ ins
Vjerovatno si svjestan da je ova Vlada F BiH propustila svaku priliku da u bilo kojem obliku pripremi istinski potrebne reforme. O provođenju reformi da ne govorim.
Evo jedne uporedbe sa susjedima.
Milanovićeva vlada u RH...."U četverogodišnjem mandatu Vlada je raspravila 5795 točaka, a na njen je prijedlog Sabor donio 810 zakona, od čega 277 zakona kojima je hrvatsko zakonodavstvo usklađeno sa zakonodavstvom EU."
Na prijedlog Novalićeve vlade u periodu 2015 i 2016 usvojeno manje od 60 zakona (Registar zakona sa vladinog sajta) mahom iz domena ministarstva finansija.
Da se razumijemo, ne krivim ja samo Novalića za ovo. Kompletan sistem ne valja i ne dozvoljava naprijed. Za istinsku reformu potreban je stvarni reset političkog razmišljanja i djelovanja te ogromna energija kako političara (ne ovih u shemama) tako i šutljive a dobronamjerne većine građana.
Vjerovatno si svjestan da je ova Vlada F BiH propustila svaku priliku da u bilo kojem obliku pripremi istinski potrebne reforme. O provođenju reformi da ne govorim.
Evo jedne uporedbe sa susjedima.
Milanovićeva vlada u RH...."U četverogodišnjem mandatu Vlada je raspravila 5795 točaka, a na njen je prijedlog Sabor donio 810 zakona, od čega 277 zakona kojima je hrvatsko zakonodavstvo usklađeno sa zakonodavstvom EU."
Na prijedlog Novalićeve vlade u periodu 2015 i 2016 usvojeno manje od 60 zakona (Registar zakona sa vladinog sajta) mahom iz domena ministarstva finansija.
Da se razumijemo, ne krivim ja samo Novalića za ovo. Kompletan sistem ne valja i ne dozvoljava naprijed. Za istinsku reformu potreban je stvarni reset političkog razmišljanja i djelovanja te ogromna energija kako političara (ne ovih u shemama) tako i šutljive a dobronamjerne većine građana.
-
walk_M-A-N
#4360 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Prilično dobri postovi, odlično. Posebno prevare sa toplim.
Jedino ne treba nasjedati na sve, recimo broj novih zakona nije nikakav dobar pokazatelj. Bolje je mijenjati šta ne valja nego: a sad nešto potpuno novo. Što su drugi pisali.
Ili reći da je 3-4/5 viška, to je nerealno jer je danas viška 1/5 i kada bi se to umanjilo bilo bi dobro. Ali ne vidim otkaze radi nepotrebnosti nigdje, od Vlade preko Grasa do Vika. Plate su recimo povisoke, ne previsoke, ali svima iste, i to odgovara najviše beskorisnim. U stvari, fol iste, a tamo neki onda imaju ogromne dodatke. A za to se onda zadužuje.
http://www.oslobodjenje.ba/za-one-koji- ... ata/194461
Jedino ne treba nasjedati na sve, recimo broj novih zakona nije nikakav dobar pokazatelj. Bolje je mijenjati šta ne valja nego: a sad nešto potpuno novo. Što su drugi pisali.
Ili reći da je 3-4/5 viška, to je nerealno jer je danas viška 1/5 i kada bi se to umanjilo bilo bi dobro. Ali ne vidim otkaze radi nepotrebnosti nigdje, od Vlade preko Grasa do Vika. Plate su recimo povisoke, ne previsoke, ali svima iste, i to odgovara najviše beskorisnim. U stvari, fol iste, a tamo neki onda imaju ogromne dodatke. A za to se onda zadužuje.
-
Novak20
#4361 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Ne pišem da bi neko ovde nasjeo na nešto nego da se po mogućnosti konačno uhavizamo.walk_M-A-N wrote:Prilično dobri postovi, odlično. Posebno prevare sa toplim.
http://tip.ba/2016/11/15/tuzlanova-stud ... -neodrziv/
"Istina je da je i trenutni broj zaposlenih u termoelektranama i rudnicima neodrživ. Prema raspoloživim podacima rudnici u FBiH imaju najnižu produktivnost po zaposleniku u Jugoistočnoj Evropi (1). Nerealna obećanja daju lažnu nadu stanovnicima rudarskih oblasti i na taj način odlažu neophodnu pravednu tranziciju na obnovljivu i održivu energiju. Potrebno je što prije napraviti pravičan i inkluzivan plan za transformaciju privrede lokalnih zajednica koje su se u proteklom periodu oslanjale na proizvodnju uglja, zaključuje se u studiji.
U 2013. godini je u rudniku Kreka proizvedeno 2.109.000 tona lignita a bilo je zaposleno 3.255 radnika. Da bi se produktivnost povećala na nivo rudnika u istočnoj Evropi koji su prošli proces tranzicije, broj zaposlenih bi se morao smanjiti 7 puta, na približno 450 radnika. Slična situacija je i u RMU Banovići u kom je trenutno zaposleno 2.798 osoba koji godišnje proizvedu približno 1.330.000 tona uglja, tako da produktivnost rudnika Banovići iznosi 475tona/zaposlenik/godina dok je taj omjer recimo u Poljskoj 4.800tona/zaposlenik/godina.
Sve dosadašnje analize, pa i ova posljednja, su jasno ukazale na činjenicu da je, pored modernizacije, jedini način da rudnici opstanu i nastave raditi bez gubitaka, drastično smanjenje broja uposlenih. Taj proces su druge zemlje u tranziciji započele prije 10 – 15 godina i do sada su dostigle zavidan nivo produktivnosti....."
Ko se malo razumije u problematiku zna da je, čini mi se, krajem devedesetih napravljena neka studija o perspektivama rudnika uglja po kojoj se insistiralo na smanjenju broja uposlenih. Navedeni primjeri su još ponajbolji rudnici od svih u BiH. Hajmo reći da autor teksta malo pretjeruje. Nek broj radnika bude 900, opet su 2/3 višak.
E sad...mi se formalno zalažemo za tržišnu privredu a državne kompanije tipa rudnika nisu tržišno nego socijalno orjentisane. Iskreno bi me obradovalo da neko nađe vremena da stavi na papir dugovanja rudnika za doprinose + pomoć vlade iz budžeta (do ulaska u EP BiH) za funkcionisanje ovih dinosaura.
Vidjeli bi da više efekta po budžet daje sređivanje stanja u rudnicima nego zavlaćenje ruke u sirotinjske džepove.
Ostajem pri tvrdnji da svu zakonsku regulativu koju imamo treba dobro pretitrati, inovirati i izmijeniti u svim oblastima koja pokrivaju federalna ministarstva da bi konačno savladali najteži dio tranzicije.
-
walk_M-A-N
#4362 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
E nađe primjer rudnika, dobar
Vidi ko je postavljao ovdje i šta:
http://forum.klix.ba/rudnici-u-bih-veli ... 8s100.html
Mislim i dalje da bi bio podvig riješiti se 20% zaposlenika, onih koji su toliko nepotrebni da njihovo odsustvo firma i ne osjeti. Pa neka traže gdje će zaraditi hljeb.
Ali nema toga, ne zato što zakon ne valja, to je laž, već što uvaljuju svoje stranačke, rodbinske, komšijske, kumovske... I što niko ne gleda parametre.
I po starom ZoR si mogao otpustiti nepotrebne ako si htio. Samo je baš malo onih koji su tako shvatili posao.
Mislim i dalje da bi bio podvig riješiti se 20% zaposlenika, onih koji su toliko nepotrebni da njihovo odsustvo firma i ne osjeti. Pa neka traže gdje će zaraditi hljeb.
Ali nema toga, ne zato što zakon ne valja, to je laž, već što uvaljuju svoje stranačke, rodbinske, komšijske, kumovske... I što niko ne gleda parametre.
I po starom ZoR si mogao otpustiti nepotrebne ako si htio. Samo je baš malo onih koji su tako shvatili posao.
-
muzicar_iz_parka
#4363 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Treba napraviti analizu isplativosti domaćih rudnika.
Nisam upoznat sa detaljima svakog ali logično je da jamski rudnici nisu pretjerano rentabilni zbog zahtjevnijeg procesa proizvodnje.
Kopneni su isplativi, naravno ne u državnom vlasništvu gdje pola firme ima svoje firme i kojekakve šeme na kojima štete i pune privatne džepove.
Navodno je rudnik "Stanari" kod Doboja primjer dobre organizacije.
http://www.eft-stanari.net/index.php/about-us/rezultati
Ispada oni imaju 2.4 miliona tona uglja za godinu, ukupan broj radnika u rudniku i TE je oko 900 po ovome: http://www.eft-stanari.net/index.php/ab ... mskiuticaj
Ne znam koliko otpada na rudnik, neka bude 500, opet su izmislili poslovanje za naše gubitaše.
Nisam upoznat sa detaljima svakog ali logično je da jamski rudnici nisu pretjerano rentabilni zbog zahtjevnijeg procesa proizvodnje.
Kopneni su isplativi, naravno ne u državnom vlasništvu gdje pola firme ima svoje firme i kojekakve šeme na kojima štete i pune privatne džepove.
Navodno je rudnik "Stanari" kod Doboja primjer dobre organizacije.
http://www.eft-stanari.net/index.php/about-us/rezultati
Ispada oni imaju 2.4 miliona tona uglja za godinu, ukupan broj radnika u rudniku i TE je oko 900 po ovome: http://www.eft-stanari.net/index.php/ab ... mskiuticaj
Ne znam koliko otpada na rudnik, neka bude 500, opet su izmislili poslovanje za naše gubitaše.
- madner
#4364 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Pogresno, zatvoren je najveci izvor plate na crno ( 0% poreza na dobit ).Prpa.ba wrote:Iako topli obrok jeste rupa u poreskoj politici, treba makar biti korektan i reci da ce vecina radnika sretnih da uopce budu prijavljeni u radno-intenzivnom realnom sektoru nakon implementacije "rasterecenja" na kraju dana otici kuci sa 20 do 50 KM manje, ali to je za njihovo dobro jer ce imati vecu penziju zbog vece realne plate. Jos samo da nova bodovna politika ne veze visinu penzije proporcionalno sa prosjecnom platom, koja ce isto "narasti".
Plata nije milostinja, placat ce koliko i do sada poslodavci.
-
ins
#4365 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Zato je po meni šansa da ovaj zakon bude usvojen 0,00001%, sasvim realno je očekivati da Konzum, Bingo, pumpadžije i ostali slicni suptilno izvedu radnike na ulice, "zabrinuti za njihova mjesečna primanja"
Mislim da histericna protivna reakcija Sindikata bas na ovaj zakon koji od svih predloženih zakona zapravo najviše poboljšava položaj obicnog radnika, do sada žestoko obespravljenog, jasno govori da već ima stvoren lobi spreman da ga blokira.
Kako sam već pisao, iznenadjuje konstruktivna podrška Udruženja poslodavaca, cini se da nekome u tom krupnom biznisu odgovara reforma, e sad da li su to bankari ili veliki igrači kao Prevent, ostaje da se vidi
Mislim da histericna protivna reakcija Sindikata bas na ovaj zakon koji od svih predloženih zakona zapravo najviše poboljšava položaj obicnog radnika, do sada žestoko obespravljenog, jasno govori da već ima stvoren lobi spreman da ga blokira.
Kako sam već pisao, iznenadjuje konstruktivna podrška Udruženja poslodavaca, cini se da nekome u tom krupnom biznisu odgovara reforma, e sad da li su to bankari ili veliki igrači kao Prevent, ostaje da se vidi
-
saimidin
#4366 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
mislim da ce bez obzira kakve zakone donesu, ova drzava i njeni budzeti za 5 godina propasti.
sta ce se sve izroditi iz toga nesmijem ni pomisliti.
jedno je sigurno, jos najmanje 100.000 ljudi ce otici, i ostat ce samo penzioneri i buzetlije.
zato ko god moze

sta ce se sve izroditi iz toga nesmijem ni pomisliti.
jedno je sigurno, jos najmanje 100.000 ljudi ce otici, i ostat ce samo penzioneri i buzetlije.
zato ko god moze
- mayab
#4367 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
http://www.klix.ba/biznis/milicevic-med ... /170305015
Rasprodace bagra jos ovo malo obiteljskog srebra, a onda stvarno ne mogu predvidjeti šta i kako....
Rasprodace bagra jos ovo malo obiteljskog srebra, a onda stvarno ne mogu predvidjeti šta i kako....
-
Novak20
#4368 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Hajde i da se složim sa tvojom konstatacijom da zakoni i nisu neka prepreka. Imamo kakve-takve zakone ali se njih ne pridržavamo što je najgora moguća varijanta.walk_M-A-N wrote:E nađe primjer rudnika, dobarVidi ko je postavljao ovdje i šta:
Istinska reforma po meni podrazumijeva izvlačenje svih problema ispod tepiha od najmanjih do najvećih. Nihovu ozbiljnu analizu, selekciju, usvajanje mjera i provođenje na terenu. Ovo za rudnike je samo ilustracija problema u koji niko ne smije da barne. Jbg. nemamo Margaret Tačer.
Reforma koje se dohvatio Novalić nije ništa drugo do namirivanje budžeta preko leđa radnika bez da se riješi ijedan stvarni problem koji je doveo do ovakvog stanja. Presipanje iz šupljeg u prazno koje ne stvara novu vrijednost i ne daje mogućnost da nam svima bude bolje.
Uzgred, znaš li zašto su obustavljene aktivnosti na gradnji TE Tuzla ? Čini mi se da je bio potpisan neki ugovor a sad ništa od toga.
-
channel10
#4369 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Onda ide PDV na 25 i 30 posto. Porez na dohodak ce pocinjati sa 20 i ici ce do 30 posto. Oporezovat ce dodatno vodu, struju, zrak. Naplacivat ce pjesacima koristenje trotoara itd.mayab wrote:http://www.klix.ba/biznis/milicevic-med ... /170305015
-
vodoinstalater
#4370 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Sve tacno, treba zakrpiti i rupe u zakonu za manipulaciju. Al drugi dio je price opet, vise novaca u rukama drzave nece znaciti da ce nam biti bolje. Zato vecina ljudi ima unaprijed gorak okus ustima od bilo kakvih promjena.madner wrote:TO i prevoz kao veliki dio plate su rupa u zakonu koja ne ide u prilog radnicima. Jer ako se neko razboli/ode na trudnicko/bolovanje nema ni jedno ni drugo.
Bilo bi jos bolje da se TO i prevoz potpuno ukinu ali i ovo je dobar korak jer smanjuje taj dio plate.
Smanjene doprinosa za uvecanje poreza je takodje pozitivan korak jer bi trebao onemoguciti trenutne manipulacije sa strane poslodavaca.
-
VjecitiStudent
#4371 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Iz HT Mostar, u Federalni budžet nije nikada ni marka ušla.mayab wrote:http://www.klix.ba/biznis/milicevic-med ... /170305015
BH Telekom je druga priča, no njihovi prihodi tako krahiraju da je samo pitanje vremena kada će postati gubitaš.
-
megaman4
#4372 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
I onda kljuc u bravu. Ova vlada je ubjedljivo najgora ikada. Sa sjetom cemo se sjecati Niksiceve vlade. Ovi nisu ni km autoputa napravili.mayab wrote:http://www.klix.ba/biznis/milicevic-med ... /170305015
Oni ljudi koji se budu samostalno bavili poljoprivredom i stocarstvom ce jedini biti sigurni u egzistenciju i nece biti gladni. Ovo ostali ce umirati od gladi jer nema posla u gradovima, zato sto ova vlada ne zna da napravi klimu za investicije. Mnogi ce bjezati iz centara u periferiju kako bi se necim bavili.
Jos treba dodati na ovo masovan odlazak ljudi, narocito omladine, koji ce unistiti penzijski sistem, jer nece imati ko raditi, jer se sva radna snaga seli u zapadne zemlje i kako cujem u Kanadu, a evo i Australija trazi masovno radnu snagu.
E to je ta tzv. reformska agenda by Fadil.
- MOSALJOZE
#4373 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Kakav god da je,nije lošiji od trenerke.
- Better Man
#4374 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Kažeš nije lošiji. Nerko jeste bio loš, ali ov aj ga je nadmašio u tome.MOSALJOZE wrote:Kakav god da je,nije lošiji od trenerke.
-
megaman4
#4375 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
I sto je najzalosnije nemaju strategiju da zaustave odliv ljudi. Sto vise ova vlada radi, vise ljudi odlazi. Do 2018 bit ce nas manje od 3 miliona, ako vec nije.Better Man wrote:Kažeš nije lošiji. Nerko jeste bio loš, ali ov aj ga je nadmašio u tome.MOSALJOZE wrote:Kakav god da je,nije lošiji od trenerke.
Fadil i njegova Agenda zaposljavaju narod ali u inostranstvu.