Rudnici u BIH - veliki potencijal koji konstantno propada

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

_đes_ba_

#101 Re: Rudnici u BIH - veliki potencijal koji konstantno propad

Post by _đes_ba_ »

odličan video gdje se može vidjeti dobar dio mehanizacija za površinsku eksploataciju , a ujedno i čuti jedna pozitivna priča ..ovo je snimano na jedom od Pk tačnije na PK grivice i u jami omazići ..uglavnom može se vidjeti šta je to ozbiljan , moderan rudnik i sa kakvom opremom , za kojom vape svi rudnici u FBIH

_đes_ba_

#102 Re: Rudnici u BIH - veliki potencijal koji konstantno propad

Post by _đes_ba_ »

evo baš kao što sam pisao o konkursu na prethodnim stranicama , znači prije dva dana , 29.maja konkurs je završen , a u ponedjeljak počinje sa radom 124 novih rudara ...svi radnici idu u podzemnu eksploataciju i to 4 injženjera rudarstva, 3 injženjera mašinstva, 2 injženjera elektrotehnike, 85 fizičkih radnika, 20 kopača i 10 bravara...
od početka godine ovo je treće primanje u rudnik i znači od početka godine do danas je primljeno 324 rudara i to :
-140 rudara u periodu decembar-januar
-60 rudara u početku marta
-124 rudara kreću sa radom možda i sutra a možda i od ponedjeljka , nisam siguran ali to nije ni bitno

prva dva primanja

http://www.rtvslon.ba/index.php?option= ... i&Itemid=5

zadnje primanje koje je završeno ovih dana

http://www.rtvtk.ba/index.php?option=co ... Itemid=197
_đes_ba_

#103 Re: Rudnici u BIH - veliki potencijal koji konstantno propad

Post by _đes_ba_ »

neznam drug stvarno , jer nerazumijem se baš oko tih parnih lokomotiva... znam samo što se tiče današnjih standarda te lokomotive su prespore , vuku malo tereta znači prosto rečeno smetaju ..ali opet kažem nerazumijem se baš jer možda se u dubravama koriste neke "novije" znači manje stare lokomotive... jedino što znam je da se u banovićima koristi parna lokomotiva zvana "mađarica 55-99 " i ona se isključivo koristi za prevoz turista ..i znam još da se u srbiji na turističkoj atrakciji zvanoj ŠARGAJSKA OSMICA koristi također jedna parna lokomotiva ali je mlađa od ove naše banovičke mađarice pa zbog toga stranci i nama dolaze....

evo i jedan video :D

_đes_ba_

#104 Re: Rudnici u BIH - veliki potencijal koji konstantno propad

Post by _đes_ba_ »

KvaziExpert wrote:Evo ima na panoramio slika lokomotive iz dubrava, bas je na 'parkingu'
http://www.panoramio.com/photo_explorer ... =date_desc

Vidjam ih na prelazima u dubravama i na ljubacama, mislim da su ovo skode iz tridesetih godina, nisam siguran, a uostalom nije ni bitno.
Temu sam povrsno preletio, i ovo mi je zapelo za oko, pored jos par stvari. Tu sam u komsiluku, imam rodbine i prijatelja u rudnicima, znam neke stvari iz prve ruke, ako stignem ukljucit cu se u raspravu.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 4 Beta

pomoću tog seriskog broja lokomotive sa slike uspio sam da nađem neke podatke.znači ta lokomotiva se koristi i dan danas

http://prntscr.com/17n6mx

vidi se gore na tvojoj slici da je to ogromna lokomotiva u odnosu na banovičku "mađaricu" ..
..znači ove lokomotive "mađarice" izbačene su iz upotrebe prije 30 godina pa su zbog toga tako zanimljive strancima
evo slike

http://prntscr.com/17n7kb
iz zadnje klupe

#105 Re: Rudnici u BIH - veliki potencijal koji konstantno propad

Post by iz zadnje klupe »

e drug mislim da tu nisi upravu..možeš li reći konkretno za koji rudnik misliš i gdje dolaze turisti... u svim rudnicima se koriste standardne dizelke (dizelske lokomotive) i koliko ja znam parnih lokomotiva nema ni u jednom rudniku
Pouzdano znam da Dubrave i Đurđevik imaju jedino parne lokomotive i njih koriste za transport do Termoelektrane, da li ima jos koji rudnik ne znam, a Rudnik Đurđevik i za izvoz do granice BIH, kazu da je to opšti delirijum kada recimo ta parnjaca iz Đurđevika vozi ugalj za izvoz pa pređe granice opština Živinice i Tuzla pa ljudi po prvi put vide parnjacu

Cestitam Rudniku Banovići na širenju. svi ostali Rudnici su dobili instrukcije da sa 2014 godinom smanje broj zaposlenih kako znaju i umiju i do 30%

Pao je dugogodisnji direktor Kreke koji je ladno svake godine pravio dvadesetak miliona duga, kako i ne bi kad mu je pored mase vlastitih zaposlenih , skoro vecinu sto pripremnih radova, skoro i najsitnijih elektro ili mašinska intervencija radili vanjske firme, milione maraka hladno uzima Rudar Tuzla, i dok Ejub ( vlasnik Rudara) pravi motele, Kreka propada...
_đes_ba_

#106 Re: Rudnici u BIH - veliki potencijal koji konstantno propad

Post by _đes_ba_ »

iz zadnje klupe wrote:
e drug mislim da tu nisi upravu..možeš li reći konkretno za koji rudnik misliš i gdje dolaze turisti... u svim rudnicima se koriste standardne dizelke (dizelske lokomotive) i koliko ja znam parnih lokomotiva nema ni u jednom rudniku
Pouzdano znam da Dubrave i Đurđevik imaju jedino parne lokomotive i njih koriste za transport do Termoelektrane, da li ima jos koji rudnik ne znam, a Rudnik Đurđevik i za izvoz do granice BIH, kazu da je to opšti delirijum kada recimo ta parnjaca iz Đurđevika vozi ugalj za izvoz pa pređe granice opština Živinice i Tuzla pa ljudi po prvi put vide parnjacu

Cestitam Rudniku Banovići na širenju. svi ostali Rudnici su dobili instrukcije da sa 2014 godinom smanje broj zaposlenih kako znaju i umiju i do 30%

Pao je dugogodisnji direktor Kreke koji je ladno svake godine pravio dvadesetak miliona duga, kako i ne bi kad mu je pored mase vlastitih zaposlenih , skoro vecinu sto pripremnih radova, skoro i najsitnijih elektro ili mašinska intervencija radili vanjske firme, milione maraka hladno uzima Rudar Tuzla, i dok Ejub ( vlasnik Rudara) pravi motele, Kreka propada...

u banovićima su odavno izbačene parnjače iz upotrebe a eto nisam do sada zao da se još koriste u drugim rudnicima ,, evo kakve se dizelke koriste u RMU banovići

http://imageshack.us/photo/my-images/5/aq6wdiy.jpg/

nego to što se tiče rudnika u koncernu to je tačno da im je EP dala rok da se malo organizuju pa i po pitanju broja zaposlenih kojih ima i više nego što treba , da se poveća broj proizvodnih radnika a smanji broj onih koji su vječno neraspoređeni .. e sad oni nemogu nikako se riješiti tog viška radnika nego jednostavo spriječiti nova primanja i čekati ove starije da idu u penziju .. žalosno je da se na taj način rade uštede u rudnicima .. jer puno više para se troši na nesposobne direktore .
a to što se tiče kreke nisam upoznat sa situacijom ali znam da konstantno posluju u minusu i to velikom ..kreka se sastoji iz više rudnika pa treba sjesti sagledati gdje se prave toliki gubici , možda neki rudnik npr dubrave koji je u sklopu kreke posluje pozitivno ali ga ostali pogoni stvaraju velike minuse pa to sve prekriju ..uglavnom vidjet ćemo šta će novo rukovodstvo napraviti nakon ove smjene direktora .. za očekivati je da krene na bolje jer postoje svi uslovi za to ....
_đes_ba_

#107 Re: Rudnici u BIH - veliki potencijal koji konstantno propad

Post by _đes_ba_ »

ma to je najbolje riješenje , pa da vidimo gdje je ta rupa bez dna .. najbolji primjer za to je i RMU đurđevik koji je bio u sastavu kreke i naravno i tad je kreka poslovala u minusu pa se to odnosilo i na đurđevik ,ali se đurđevik osamostalio tj izašao iz sastava kreke i evo prošle godine je poslovao pozitivno par stotina hiljada maraka
_đes_ba_

#108 Re: Rudnici u BIH - veliki potencijal koji konstantno propad

Post by _đes_ba_ »

RMU Banovići - Montaža širokog mehanizovanog čela u Jami

Široko mehanizovano čelo kapaciteta 2 hiljade tona uglja dnevno najvrijednija je poslijeratna investicija u podzemnu eksploataciju uglja u Federaciji BiH. Stotinu metara dug kompleksni sistem za iskop i transport uglja vrijedan 20 miliona maraka u dijelovima su iz poljskih Katovica u Banoviće početkom godine dovezla 94 kamiona šlepera. Montiraju ga injženjeri i rudari Jame Omazići u Banovićima uz podršku stručnjaka iz Poljske i Njemačke. Ukupno 71 sekcija sa pratećom elektroopremom: grabuljastim transporterima, drobilicom uglja, hidrauličnim vozom i trafostanicama, te eksternim monitoring sistemom trebala bi biti u funkciji sredinom jula 2013. godine. Zahvaljujući ovoj investiciji na poslovima podzemne eksploatacije bit će zaposleno 125 novih radnika. Konkursna procedura je završena i prijem radnika s evidencije nazaposlenih je u toku.

http://vimeo.com/68363467

_đes_ba_

#109 Re: Rudnici u BIH - veliki potencijal koji konstantno propad

Post by _đes_ba_ »

Temelj buduće termoelektrane u Banovićima
U banovićki rudnik investirano je novih 20 miliona KM ,gosti na zvaničnom puštanju u rad mehanizovanog širokog čela bili su :
-Mirko šarović - ministar vanjske trgovivine i ekonomskih odnosa BiH.
-Erdal trhulj - ministar industrije, energetike i rudarstva FBiH.

-U Rudniku mrkog uglja Banovići zvanično je pušteno u rad novo mehanizirano široko čelo u Jami „Omazići“. U ovaj rudnik investirano je 20 miliona maraka, a osigurat će se praktično novi proizvodni kapacitet sposoban da dnevno daje proizvodnju od oko 2.000 tona uglja.
Ako sada imaju kapacitet koji sam može ostvariti do 500.000 tona uglja godišnje, a u Omazićima se sada ukupno kopa dvostruko manje, svakom je jasno šta banovićkim rudarima znači novo mehanizirano čelo.

"Bit će dosta drukgačije, lakše, bolje. Više tona", kažu rudari.

Uz Vladu Federacije, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa je već duže uključeno, kako u ovu akciju tako i razgovore sa mogućim ulagačima iz Češke razvojne banke. To počinje sa ovim mehaniziranjem jame.

"Ovo je temelj buduće termoelektrane u Banovićima, a nadamo se i cementare, velike investicije koje bi trebale da donesu još bolji spoljnotrgovinski bilans BiH", kaže Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Banovići, kako je rečeno, mogu biti primjer drugim.

"Uključivanjem ovakvog jednog kapaciteta, kako smo danas saznali, povećat će se proizvodnja 4 puta, a broj nesreća će biti smanjen za 10 puta. Rudnik uredno izvršava sve svoje obaveze i pozitivno posluje", izjavio je Erdal Trhulj, ministar industrije, energetike i rudarstva FBiH.

"Uz sve to dolazi povećanje kapaciteta koje nam u ovom trenutku olakšava da površinske kopove dovedemo u projektovano stanje i na kraju da stvorimo uvjete do konačnog puštanja u rad termoelektrane u Banovićima", riječi su Munevera Čergića, direktora RMU Banovići.

Naravno, osjetno povećanje proizvodnje je i garancija da će banovićki rudari dosljedno ispunjavati svoje obaveze i prema Termoelektrani Tuzla, ali i širokoj potrošnji. Jer, tržište se mora čuvati.

http://www.federalna.ba/bhs/vijest/7281 ... -cementaru
digmedi

#110 Re: Rudnici u BIH - veliki potencijal koji konstantno propad

Post by digmedi »

Da se nadovezem ali pitanjem.
Naime jel iko zna nesto vise o pravilniku drzave za ekspoatisanje rudnih bogatstava, vrsenje istrzivanja i analiza?!? Kakva su pravila za akviziciju zemlje namjenjene za istrazivanje i eksplotaciju(npr. razlika ako je posjed namjenjen za istrazivanje u privatnom vlasnistvu naspram drzavnog vlasnistva)
Kako se tretira investiranje stranih firmi u rudarstvo ?
JOINT_1921
Vozim: odlično

#111 Re: Rudnici u BIH - veliki potencijal koji konstantno propad

Post by JOINT_1921 »

Mislim da bi trebao poslati e-mail, lafo ispred neke firme, mislim da bi proslo kad bi poslao u ministarstvo rudarstva... Probaj...
_đes_ba_

#112 Re: Rudnici u BIH - veliki potencijal koji konstantno propad

Post by _đes_ba_ »

digmedi wrote:Da se nadovezem ali pitanjem.
Naime jel iko zna nesto vise o pravilniku drzave za ekspoatisanje rudnih bogatstava, vrsenje istrzivanja i analiza?!? Kakva su pravila za akviziciju zemlje namjenjene za istrazivanje i eksplotaciju(npr. razlika ako je posjed namjenjen za istrazivanje u privatnom vlasnistvu naspram drzavnog vlasnistva)
Kako se tretira investiranje stranih firmi u rudarstvo ?

pokušat ću da odgovorim na neka tvoja pitanja kroz navođenje primjera ..evo neznam koliko pratiš dešavanja oko zlata u fojnici ..federaciji je u interesu da počne eksploatacija i počeli su da rade neke početne korake... pošto federacija nema para tražit će strateškog partnera.. prvo što su uradili objavili su tender za vršenje istraživanja i to je uređeno prije par mjeseci.. kada se to završi onda ide tender za eksploataciju .. uglavnom pobjeđuje onaj na tenderu ko da najbolje uslove ..uglavnom ti možeš investirati u rudarstvo samo gdje ti država odobri i to samo u velikim projektima u rudarstvu za koje treba velika lova koju federacija nema..sva ostala bogatstva federacija drži za sebe i to je zadnje što se daje nekome da investira .... onda što se tiče ovoga istraživanja i eksploatacije u privatnom vlasništvo to kod nas nema ..kada se projekat proglasi od državnog značaja onda se gdje je potrebno vrši eksproprijacija tj oduzimanje privatnog ...

e sada dobro bi bilo da ti postaviš neka konkretnija pitanja , jer možda je u pitanju otvaranje naprimjer kamenoloma za građevinsku firmu gdje je druga priča
walk_M-A-N

#113 Re: Rudnici u BIH - veliki potencijal koji konstantno propada

Post by walk_M-A-N »

http://zurnal.ba/novost/19521/cari-priv ... og-rudnika
..a dobio milijarde. Sve je tu rečeno, kako se napravi da propada kada je državni, da se budzašto, i onda naravno postaje profitabilan.
Gordan Pavlović iz Foče je kupio za šest miliona KM Novi rudnik mrkog uglja „Miljevina“. Na taj način je ujedno ostvario i pravo na eksploataciju uglja, tržišno vrijednog najmanje tri milijarde KM.
Prema podacima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), Pavlović nije ispoštovao obaveze kupoprodajnog ugovora da će na kraju trogodišnjeg perioda poslovanja u Rudniku imati 100 radnika, ali ga resorno ministarstvo zbog toga nije kaznilo sa skoro 600.000 KM. Umjesto toga, isto ministarstvo je u tom periodu dalo Pavloviću poticaj za izvoz uglja od 266.433 KM.

(kada je država bila vlasnik) .. radna snaga nije bila dobro raspoređena i puno više bilo radnika u administraciji nego rudara u jamama. „Nas je, recimo, bilo ovamo 50, a njih tamo bilo 200“, kaže Andrić.

Prema informacijama do kojih je došao CIN, četiri mjeseca nakon potpisivanja ugovora Pavlović je dobio koncesiju za eksploataciju uglja na period od 30 godina, ali nadležne institucije RS-a ne dozvoljavaju uvid u koncesioni ugovor.

Na rudniku radi oko 40-ak radnika 12 sati dnevno sa prosječnom plaćom od 600 KM. Prema finansijskim podacima firme, na kraju trgodišnjeg poslovanja u Rudniku nije radilo stotinu radnika kako je dogovoreno. Predviđena kazna za nepoštivanje obaveze zapošljavanja je 10.000 KM po radniku i ona je mogla biti naplaćena iz priloženih garancija za izvršenje ugovorenih obaveza koje su predviđene u iznosu od pola miliona maraka sa ograničenim rokom trajanja.

Ne samo da nije kažnjen za neispunjene ugovorne obaveze nego je Novi rudnik mrkog uglja „Miljevina“ iz Foče ostvarivao privilegije Vlade RS-a. Prema podacima Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS, u trogodišnjem periodu poslovanja ovaj Rudnik je dobio poticaje za izvoz u vrijednosti od 266.433 KM.

Finansijski pokazatelji govore da je za četiri godine poslovanja, u periodu od 2011. do 2014. godine, Pavlović na Rudniku zaradio 15,3 miliona KM, što je gotovo jednako njegovim ulaganjima u kupovinu i razvoj „Miljevine“.
Ma ništa čovjeke ne bi trebalo iznenaditi ali razmjere kriminala su ipak nepojmljive. Evo primjera Tuzla-kvarca kako radi organizovana mafija: pomoćnik ministra, glavni tužilac, inspektor SIPA, novinar..:
http://banjalukain.com/clanak/140302/so ... -unistenja
https://** No links **.ba/clanak/140302/sokantna- ... -unistenja
A smiješno je koliko su kratke vijesti u medijima potpuno suprotne realnosti, i koliko su besmisleni koemtari glupaka koji komentarišu:
http://www.klix.ba/vijesti/bih/pljenidb ... /150217093
Ci-Nick

#116 Re: Rudnici u BIH - veliki potencijal koji konstantno propada

Post by Ci-Nick »

Kako se ono zvala tema: " Rudnici u BiH,.. rupa bez dna" !
walk_M-A-N

#117 Re: Rudnici u BIH - veliki potencijal koji konstantno propada

Post by walk_M-A-N »

http://ekotim.net/bs/pocetna/95-novosti ... toru-uglja

Prema raspoloživim podacima rudnici u FBiH imaju najnižu produktivnost po zaposleniku u Jugoistočnoj Evropi (1). Nerealna obećanja daju lažnu nadu stanovnicima rudarskih oblasti i na taj način odlažu neophodnu pravednu tranziciju na obnovljivu i održivu energiju. Potrebno je što prije napraviti pravičan i inkluzivan plan za transformaciju privrede lokalnih zajednica koje su se u proteklom periodu oslanjale na proizvodnju uglja, zaključuje se u studiji.
U 2013. godini je u rudniku Kreka proizvedeno 2.109.000 tona lignita a bilo je zaposleno 3.255 radnika. Da bi se produktivnost povećala na nivo rudnika u istočnoj Evropi koji su prošli proces tranzicije, broj zaposlenih bi se morao smanjiti 7 puta, na približno 450 radnika. Slična situacija je i u RMU Banovići u kom je trenutno zaposleno 2.798 osoba koji godišnje proizvedu približno 1.330.000 tona uglja, tako da produktivnost rudnika Banovići iznosi 475tona/zaposlenik/godina dok je taj omjer recimo u Poljskoj 4.800tona/zaposlenik/godina.
Sve dosadašnje analize, pa i ova posljednja, su jasno ukazale na činjenicu da je, pored modernizacije, jedini način da rudnici opstanu i nastave raditi bez gubitaka, drastično smanjenje broja uposlenih. Taj proces su druge zemlje u tranziciji započele prije 10 – 15 godina i do sada su dostigle zavidan nivo produktivnosti.

Prevod Studije je dostupan na sljedećem linku: http://ekotim.net/dokumenti/BW_Jobs_Rep ... BIH_02.pdf

PS haj'mo sad u inat ovim ekolozima i analitičarima napraviti nove blokove Tuzla i Banovići, da se imaju gdje ljudi zaposliti
http://ekotim.net/bs/pocetna/95-novosti ... e-gomilaju
Haris.ba

#118 Re: Rudnici u BIH - veliki potencijal koji konstantno propada

Post by Haris.ba »

Znamo svi mi to. Zato smo i uvalili rudnike Elektroprivredi. Da sistem ne propadne i neko ko dobije slijedeće izbore riješava probleme.

Neće kod nas biti strategije. Imaju samo mogućnosti tavorenja ko dosada i krajnje propasti, te nastanka grada duhova (primjer Vareša) - što i jeste propast. Znači, pitanje je samo - kada.

Bila nedavno emisija na radio Zenica (mislim u srijedu). O problemima Kantonalne bolnice u Zenici. I doprinose rudnici plaćaju na godišnjem nivou oko 40%. Od potrebnih 10 miliona za zdravstvo dođe samo 4 miliona. Ali, opet im se knjižice ovjeravaju. Čuva se socijalni mir, pa dok sistem ne pukne - ko zna ko će biti na vlasti.

Samo privatni rudnici imaju šanse da posluju na ekonomskim principima.
walk_M-A-N

#119 Re: Rudnici u BIH - veliki potencijal koji konstantno propada

Post by walk_M-A-N »

Nije za uporedbu, ali eto, vijesti iz sasvim drugog svijeta
https://www.technologyreview.com/s/6031 ... th-robots/
Post Reply