Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
Lopov-eliminator

#4351 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Lopov-eliminator »

Edouard wrote: @Lopove, srećom, najvećim dijelom ateisti ne baziraju svoj svjetonazor na tom svojem "čuvenom" stavu, i svime onom što proizlazi, ili bi moglo proizići iz njega.
Kad čovjek malo bolje promisli koje posljedice takav stav može proizvesti, a i proizvodi ih, s razlogom se preplaši.
Eto zato sam prošli puta takav stav i nazvao opasnim, i teškom zabludom.
Dakle, srećom ateisti su nedosljedni, te svoj svetonazor baziraju na životnim i kulturnim vrijednostima, moralu, sredina u kojima su rođeni i odgajani.
A to je barem što se Evrope i naših krajeva tiče, oblik života i kulture koja je prožeta judeokršćanstvom i manjim dijelom islamom, i njihovim vrijednostima.
Te temeljne, izvorno religijske vrijednosti, kroz historiju postale su sekularne, pa se nekima čini da veza među njima ne postoji, a neki bi i jako htjeli tu činjenicu da mnoge današnje sekularne vrijednosti imaju religijske korijene, negirati.
Ajde fino objasni šta to proizilazi iz ateizma pa je on sam po sebi opasan? Ako je opasan ateizam, onda nije ništa manje opasan od religije. Ako je išta opasno, onda su takvi isključivi ljudi poput tebe, a isključivi ljudi koji djeluju po sistemu ''Tako je kako ja mislim i nije niti smije biti drugačije'' su poznati kao ekstremisti. Podsjećam te na onaj tvoj odgovor o ostavljanju šansi za drukčiji ishod.

Pripisivanje pozitivnih vrijednosti ekskluzivno religiji da se pokuša progurati teza da ne bi bilo morala bez religije je u najmanju ruku bezobrazno i arogantno ali s obzirom na mržnju prema ateistima koju si više puta pokazao, teško da drugačije od tebe mogu i očekivati.

Baš sam s tobom pričao na tu temu jednom, priča je o porijeklu morala, to je ono gdje, kao i obično, nisi imao odgovore ma masu pitanja koja sam ti postavio. Kad sam ti objašnjavao od čega je moral zapravo počeo, ti si to okretao na drugu stranu namjerno ignorirajući određene dijelove mojih postova.

A i s obzirom da si, sjećam se dobro, jednom drugom prilikom tražio od ateista njihovo racionalno opravdanje za moral (?!), dovoljno je da se zaključi da, čim uopšte smatraš da moral treba imati ikakvo racionalno opravdanje, ti ni ne znaš šta uistinu znači moral.
Lopov-eliminator

#4352 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Lopov-eliminator »

apsidejzi wrote:Brace yourself. The new season is comming :)

Primirje je zavrseno.
True story.
Bloo
Globalna šefica

#4353 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Bloo »

S4mpion wrote:Unutrašnji glas nije nešto s čim smo rođeni, čovjek, još od malena, mora učiti šta je dobro, a šta loše.
a pomaže i šipka kad si mali :roll:
Bloo
Globalna šefica

#4354 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Bloo »

Towelie wrote:
shmizlica wrote:a čuj towelie, i kod vjernika pojedinci u religiji nalaze smjernice da rade ne tako fine stvari, zar ne? na kraju krajeva svi se mi oslanjamo na naš ''unutrašnji glas'' ili si dobar ili nisi, nema veze vjeruješ li ili ne :)
To sto pojedini vernici vide kao smernice je pre posledica njihovog nerazumevanja propisa nego li nekakvog aminovanja vere na nasilje. Mada se i globalu slazem s tobom, i ovi i oni mogu biti dobri ili losi. Samo sto je unutrasnji glas nezahvalna metoda za definisanje moralnosti.
da, zato imam stirpove i filmove :D

odoh jos jednom odgledati Ramba :D
S4mpion

#4355 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

Bloo wrote:
S4mpion wrote:Unutrašnji glas nije nešto s čim smo rođeni, čovjek, još od malena, mora učiti šta je dobro, a šta loše.
Šipka pomaže kad si mali, a pendrek preko leđa kad si veliki. :pusi:
Bloo
Globalna šefica

#4356 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Bloo »

S4mpion wrote:
Bloo wrote:
Šipka pomaže kad si mali, a pendrek preko leđa kad si veliki. :pusi:
a šta kad nema više pendreka :D?
S4mpion

#4357 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

Bloo wrote:
S4mpion wrote: Šipka pomaže kad si mali, a pendrek preko leđa kad si veliki. :pusi:
a šta kad nema više pendreka :D?
Pendreka će uvijek bit. :mrgreen:
nocnaptica986

#4358 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nocnaptica986 »

baziraju na razumu i dokazima a ne na sf pricama

Bog koji posalje abrahama,isusa,muhameda i ostale da sire vjeru o njemu..pa ako je Bog svemoguc sto nije sve ljude,kao sto je njih, prosvijetlio odjedamput ako je toliko svemoguc....mozda je bilo vrijeme godisnjih pa nije imao vremena :? dalje,posalje jednog covjeka bez i jednog jedinog dokaza?pa ako je on svemoguc i posjeduje svo znanje kako mu nije palo na pamet da uz nekog proroka posalje i neki selfi ili bilo koji drugi dokaz?jedini navodni dokaz su knjige sto je smijesno ako uzmemo u obzir da je 90% covjecanstva tada bilo nepismeno..za nekog ko posjeduje svo znanje to i nije bas bistro
ako nas je bog stvorio,i ako je toliko narcisoidan da zeli da mu se svi klanjaju sto se onda ne pokaze..svih 7 milijardi ljudi bi odmah postali vjernici
ako nas bog toliko voli sto onda dopusta da milioni djece umiru od gladi,leukemije (i drugih bolesti) u najtezim mukama?
Edouard

#4359 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

Lopov-eliminator wrote:
Edouard wrote: @Lopove, srećom, najvećim dijelom ateisti ne baziraju svoj svjetonazor na tom svojem "čuvenom" stavu, i svime onom što proizlazi, ili bi moglo proizići iz njega.
Kad čovjek malo bolje promisli koje posljedice takav stav može proizvesti, a i proizvodi ih, s razlogom se preplaši.
Eto zato sam prošli puta takav stav i nazvao opasnim, i teškom zabludom.
Dakle, srećom ateisti su nedosljedni, te svoj svetonazor baziraju na životnim i kulturnim vrijednostima, moralu, sredina u kojima su rođeni i odgajani.
A to je barem što se Evrope i naših krajeva tiče, oblik života i kulture koja je prožeta judeokršćanstvom i manjim dijelom islamom, i njihovim vrijednostima.
Te temeljne, izvorno religijske vrijednosti, kroz historiju postale su sekularne, pa se nekima čini da veza među njima ne postoji, a neki bi i jako htjeli tu činjenicu da mnoge današnje sekularne vrijednosti imaju religijske korijene, negirati.
Ajde fino objasni šta to proizilazi iz ateizma pa je on sam po sebi opasan? Ako je opasan ateizam, onda nije ništa manje opasan od religije. Ako je išta opasno, onda su takvi isključivi ljudi poput tebe, a isključivi ljudi koji djeluju po sistemu ''Tako je kako ja mislim i nije niti smije biti drugačije'' su poznati kao ekstremisti. Podsjećam te na onaj tvoj odgovor o ostavljanju šansi za drukčiji ishod.

Pripisivanje pozitivnih vrijednosti ekskluzivno religiji da se pokuša progurati teza da ne bi bilo morala bez religije je u najmanju ruku bezobrazno i arogantno ali s obzirom na mržnju prema ateistima koju si više puta pokazao, teško da drugačije od tebe mogu i očekivati.

Baš sam s tobom pričao na tu temu jednom, priča je o porijeklu morala, to je ono gdje, kao i obično, nisi imao odgovore ma masu pitanja koja sam ti postavio. Kad sam ti objašnjavao od čega je moral zapravo počeo, ti si to okretao na drugu stranu namjerno ignorirajući određene dijelove mojih postova.

A i s obzirom da si, sjećam se dobro, jednom drugom prilikom tražio od ateista njihovo racionalno opravdanje za moral (?!), dovoljno je da se zaključi da, čim uopšte smatraš da moral treba imati ikakvo racionalno opravdanje, ti ni ne znaš šta uistinu znači moral.
Ako bi bio istinit ateistički stav o Božjoj opstojnosti, onda bi čovjek bio apsolutno jedini taj koji određuje što je dobro, a što zlo. A historija pokazuje da to onda za samog čovjeka nije dobro.
Dosadno mi se ponavljati i nabrajati što sve proizlazi iz ateističkog stava, ali eto ti primjeri milionskih abortusa, ubijanja nerođenog i nevinog ljudskog bića koje se ne može braniti, pa eutanazije, pokušaji kloniranja, trgovina ljudima, seksualno roblje, totalitarističke diktature i njihovi zločini ….
Takve su posljedice tog stava da Bog ne postoji, da nema konačne nagrade i kazne za urađeno, a kada pojedinci ili grupe uzmu za pravo odlučivati o ljudskim životima, pojedinaca i skupina, dostojanstvu, slobodi.
Premda svaki čovjek, bio ateist bio vjernik ima od Boga usađen taj unutarnji glas koji ga potiče da čini dobro a izbjegava zlo, taj glas može biti i ušutkan strastima, lošim životnim navikama, porocima, ovisnostima…., i onda je teško ili nemoguće ispravno moralno djelovanje, i oslanjanje jedino na unutarnji glas je, kao što reče towelie, problematično, nesigurno.
Neupitno je da je moral u obliku izvjesnih pravila kojima su bili određeni uzajamni odnosi ljudi u zajednici morao postojati otkada i sam čovjek.
E, sad, ako ti misliš da ta pravila ne bi trebala imati racionalno opravdanje/utemeljenje, onda se pitam trebam li ti na to više što odgovarati, jer to govori dovoljno za sebe.
Bloo
Globalna šefica

#4360 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Bloo »

Edouard wrote:.
Dosadno mi se ponavljati i nabrajati što sve proizlazi iz ateističkog stava, ali eto ti primjeri milionskih abortusa, ubijanja nerođenog i nevinog ljudskog bića koje se ne može braniti, pa eutanazije, pokušaji kloniranja, trgovina ljudima, seksualno roblje, totalitarističke diktature i njihovi zločini ….
ti bi u potpunosti zabranio abortuse?
razumiješ li uopšte bit eutanazije?

o seksualnom roblju baš i neću :D znaš haremi ovo ono

ne ulazim u to kakve veze abortus ima sa ateizmom...
NIN

#4361 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

Bloo
Globalna šefica

#4362 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Bloo »

it should end like
Last edited by Bloo on 23/11/2014 23:01, edited 2 times in total.
S4mpion

#4363 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

nocnaptica986 wrote:baziraju na razumu i dokazima a ne na sf pricama
De nemoj Bgt. :mrgreen:
NIN

#4364 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

Leo_alfa

#4365 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Leo_alfa »

Edouard wrote:Ako bi bio istinit ateistički stav o Božjoj opstojnosti, onda bi čovjek bio apsolutno jedini taj koji određuje što je dobro, a što zlo.
Upravo tako.
Edouard wrote: A historija pokazuje da to onda za samog čovjeka nije dobro.
Nazalost, ali stalno razvijamo drustvo ili se bar trudimo da ga razvijamo, naravno mislim na bolje ;-).
NIN

#4366 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

...na razumu, na razmisljanju, na analizi!

...za razliku od kontanja, religijski nauk je sam po sebi glupost, igranje s djecom, opijanje zaglupljenjih, omamljenih, igra na klan, grupu, ... koncept koji se ubio kod nas, kod nas bosnjaka, ... !
Towelie

#4367 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Towelie »

NIN wrote:...na razumu, na razmisljanju, na analizi!

...za razliku od kontanja, religijski nauk je sam po sebi glupost, igranje s djecom, opijanje zaglupljenjih, omamljenih, igra na klan, grupu, ... koncept koji se ubio kod nas, kod nas bosnjaka, ... !
Eto, religijski nauk je prisutan samo kod glupih Bosnjaka i nigde drugde. :-)
nocnaptica986

#4368 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nocnaptica986 »

S4mpion wrote:
nocnaptica986 wrote:baziraju na razumu i dokazima a ne na sf pricama
De nemoj Bgt. :mrgreen:
smjesno ili ne to je tako....znanost samo prihvaca crste dokaze za razliku od vasih bajki i prica koju su prekucale i bracu grin i andersena skupa
dajte samo jedan neoborivi dokaz da postoji..samo jedan :D
S4mpion

#4369 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

nocnaptica986 wrote:
S4mpion wrote: De nemoj Bgt. :mrgreen:
smjesno ili ne to je tako....znanost samo prihvaca crste dokaze za razliku od vasih bajki i prica koju su prekucale i bracu grin i andersena skupa
Ako si jedan od onih koji se na pitanje o nastanku života i materije(nečega iz ničega) poklope ušima, poštedi me. :pusi2:
NIN

#4370 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

Towelie wrote:

uzimam svoju sredinu za primjer, a gdje god da se nauk, mitovi i kurani i biblije uzimaju zdravo za gotovo su zaostale sredine, vrijedne zaljenja i izbjegavanja!
Bloo
Globalna šefica

#4371 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Bloo »

S4mpion wrote:
nocnaptica986 wrote:
S4mpion wrote: De nemoj Bgt. :mrgreen:
Ako si jedan od onih koji se na pitanje o nastanku života i materije(nečega iz ničega) poklope ušima, poštedi me. :pusi2:
znači da svako ateističko ne znam, tvoj odgovor je it must be god!
Towelie

#4372 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Towelie »

NIN wrote:
Towelie wrote:

uzimam svoju sredinu za primjer, a gdje god da se nauk, mitovi i kurani i biblije uzimaju zdravo za gotovo su zaostale sredine, vrijedne zaljenja i izbjegavanja!
Malezija, na primer. :wink:
S4mpion

#4373 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

Bloo wrote:
S4mpion wrote: Ako si jedan od onih koji se na pitanje o nastanku života i materije(nečega iz ničega) poklope ušima, poštedi me. :pusi2:
znači da svako ateističko ne znam, tvoj odgovor je it must be god!
Nigdje to ne rekoh, oprezan sam s riječima. :pusi:
nocnaptica986

#4374 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nocnaptica986 »

S4mpion wrote: Ako si jedan od onih koji se na pitanje o nastanku života i materije(nečega iz ničega) poklope ušima, poštedi me. :pusi2:

E=mc2 i m=E/c2 energija nastaje iz mase/materije i obrnuto....energija stvara masu/materiju

nisi mi odgovorio....dajte dokaz o postojanju boga..pa zar je to toliko tesko dati jedan dokaz :D
S4mpion

#4375 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

nocnaptica986 wrote:

E=mc2 i m=E/c2 energija nastaje iz mase/materije i obrnuto....energija stvara masu/materiju

nisi mi odgovorio....dajte dokaz o postojanju boga..pa zar je to toliko tesko dati jedan dokaz :D
Ne možeš tek tako s jednom formulom dati odgovor na pitanje koje sam postavio, odakle energija? :pusi:
Locked