Ajde fino objasni šta to proizilazi iz ateizma pa je on sam po sebi opasan? Ako je opasan ateizam, onda nije ništa manje opasan od religije. Ako je išta opasno, onda su takvi isključivi ljudi poput tebe, a isključivi ljudi koji djeluju po sistemu ''Tako je kako ja mislim i nije niti smije biti drugačije'' su poznati kao ekstremisti. Podsjećam te na onaj tvoj odgovor o ostavljanju šansi za drukčiji ishod.Edouard wrote: @Lopove, srećom, najvećim dijelom ateisti ne baziraju svoj svjetonazor na tom svojem "čuvenom" stavu, i svime onom što proizlazi, ili bi moglo proizići iz njega.
Kad čovjek malo bolje promisli koje posljedice takav stav može proizvesti, a i proizvodi ih, s razlogom se preplaši.
Eto zato sam prošli puta takav stav i nazvao opasnim, i teškom zabludom.
Dakle, srećom ateisti su nedosljedni, te svoj svetonazor baziraju na životnim i kulturnim vrijednostima, moralu, sredina u kojima su rođeni i odgajani.
A to je barem što se Evrope i naših krajeva tiče, oblik života i kulture koja je prožeta judeokršćanstvom i manjim dijelom islamom, i njihovim vrijednostima.
Te temeljne, izvorno religijske vrijednosti, kroz historiju postale su sekularne, pa se nekima čini da veza među njima ne postoji, a neki bi i jako htjeli tu činjenicu da mnoge današnje sekularne vrijednosti imaju religijske korijene, negirati.
Pripisivanje pozitivnih vrijednosti ekskluzivno religiji da se pokuša progurati teza da ne bi bilo morala bez religije je u najmanju ruku bezobrazno i arogantno ali s obzirom na mržnju prema ateistima koju si više puta pokazao, teško da drugačije od tebe mogu i očekivati.
Baš sam s tobom pričao na tu temu jednom, priča je o porijeklu morala, to je ono gdje, kao i obično, nisi imao odgovore ma masu pitanja koja sam ti postavio. Kad sam ti objašnjavao od čega je moral zapravo počeo, ti si to okretao na drugu stranu namjerno ignorirajući određene dijelove mojih postova.
A i s obzirom da si, sjećam se dobro, jednom drugom prilikom tražio od ateista njihovo racionalno opravdanje za moral (?!), dovoljno je da se zaključi da, čim uopšte smatraš da moral treba imati ikakvo racionalno opravdanje, ti ni ne znaš šta uistinu znači moral.