Aha, nekad stranica radi. Uglavnom kad su povoljni rezultati. Pratim ja to.sinuhe wrote: ↑04/01/2023 11:28
HIdrometeoroloski zavod je objavljivao barem do nedavno pod 'zivotna sredina' dok im nije "pao sistem" a danas vidim ni stranica ne radi
PS:
Evo radi i nesto objavljuju. Koncentraciju cestica ,sto se podudara sa mjerenjem ambasade od prije tri sata, ali ne i index .
https://rhmzrs.com/zivotna-sredina/kval ... ni-podaci/
Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
- banjaluka078
#4326 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
-
NediM17
#4327 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Jutros neko zapalio onu divlju deponiju iza Hece između Zore i Standarda, plamen i dim do neba, jedva se moglo proći autom.
Ono pripada opštini Ilidža, načelnik se hvali raznim uspjesima a 'vamo ekološka katastrofa od Heco pijace, Sarabona i Standarda.
Ono pripada opštini Ilidža, načelnik se hvali raznim uspjesima a 'vamo ekološka katastrofa od Heco pijace, Sarabona i Standarda.
- Haris.ba
#4328 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Djelimicno do auta, djelimicno do grijanja.avijon wrote: ↑04/01/2023 12:05Znaci do auta jeSid the sloth wrote: ↑04/01/2023 12:02
Pratim ja ljeti i ne sjecam se da je ikad preslo "zutu" boju odnosno da je preko 100. Najcesce je oko 40-60.![]()
Nije isti fazon ljeti i zimi. Zimi je fazon tzv.,"temp.inverzija".
Nesta slicno ko zamrzivac sa poklopcem na vrhu. Ne bjezi brzo hladnoca kad otvoris poklopac jer je pritisce toplota.
-
nlt
#4329 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Imam ideju
Proglasilmo neki drugi grad za glavni i ode narod tamo i ne ostane niko da zagađuje u Sarajevu
Odnesu i ugalj
Proglasilmo neki drugi grad za glavni i ode narod tamo i ne ostane niko da zagađuje u Sarajevu
Odnesu i ugalj
-
John Cleese
#4330 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ne "pritisce" "toplota" "hladnocu"
Hladan zrak pri otvaranju ostaje u horizontalnom zamrzivacu (ili slicnoj posudi) zato sto ima vecu gustinu te stoga i vecu masu nego topliji zrak iz prostorije - iz istog razloga ne bi ostao u vertikalnom zamrzivacu pri otvaranju vrata kad bi u njemu bile police umjesto dubokih ladica.
- Haris.ba
#4331 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ja ne znam kako to bolje docarati, a da ne spomenem masu i gustinu ko ti.John Cleese wrote: ↑04/01/2023 18:36Ne "pritisce" "toplota" "hladnocu"
Hladan zrak pri otvaranju ostaje u horizontalnom zamrzivacu (ili slicnoj posudi) zato sto ima vecu gustinu te stoga i vecu masu nego topliji zrak iz prostorije - iz istog razloga ne bi ostao u vertikalnom zamrzivacu pri otvaranju vrata kad bi u njemu bile police umjesto dubokih ladica.
-
John Cleese
#4332 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Pa mozes reci i da se po apsorpciji toplotne energije razne molekule koje zrak sadrzi intenzivnije krecu te da se tako povecava njihova medjusobna udaljenost i obratno
Salim se.
Obicno kazu da je hladan zrak tezi, a topao laksi
- insaneinthebrain
#4333 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
konacno popustilo malo, danas je bilo bas zagusljivo 
- nepass1
#4334 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ja sam bio mali pa se ne sjecam ali kaze drug 10ak g stariji od mene. Izadje na vecer i kad se vraca kuci ne moze haustor da nadje, na ilidziNaslovnica wrote: ↑04/01/2023 10:02Sjećam se da sam jednom na Stupu izašao iz auta i hodao ispred ćaletovog stojadina, nije vidio gdje da skrene prema Neđarićima.
![]()
-
Labirint
#4335 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Bas ga je dobro popustilo
- insaneinthebrain
#4336 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#4337 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
ja sam kupio neku top masku
bas se osjeti razlika
bas se osjeti razlika
- Dozer
#4338 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ova teme zivne svake zime, a trebalo bi da zivnu gradjani i traze od vkasti da rijesi problem.
Da, postoje rjesenja. Nisu jeftina, vecinom nisu ni popularna, ali ce se prije ili kasnije morati sprovesti. Ili nema u EU.
Da, postoje rjesenja. Nisu jeftina, vecinom nisu ni popularna, ali ce se prije ili kasnije morati sprovesti. Ili nema u EU.
- Haris.ba
#4339 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ne znam. Bio sam u Krakovu. Sarajevo dodje ko zracna banja.
Nema ovo veze sa EU. Gradjani ne zele da drzava udje u EU. Oni ko individue mogu birati da se odsele. Zivot prodje. Lakse odseliti na gotovo i uredjeno.
- Dozer
#4340 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
E jbg...
Krakov - https://www.iqair.com/poland/lesser-pol ... hip/krakow
Sarajevo - https://www.iqair.com/bosnia-herzegovin ... h/sarajevo
A naravno da ovo nema veze sa EU. Problem je u nama. Doduse, u vecini EU su cumur i drva nepoznanica kao ogrijev, pri tome se misli na civilizovaniji dio EU, ne na istocni, bivsi ruski blok.
- Haris.ba
#4341 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Jedna lasta ne cini proljece. Ljudi krenuli da rade neke korake.Dozer wrote: ↑05/01/2023 16:10 E jbg...
Krakov - https://www.iqair.com/poland/lesser-pol ... hip/krakow
Sarajevo - https://www.iqair.com/bosnia-herzegovin ... h/sarajevo
https://www.euronews.com/green/2021/09/ ... -pollution
Lukasz Franek, director of the Public Transport Board in Krakow, says there are now 700 cars per 1,000 inhabitants - and the city was not built for this many cars.
With almost 1 million inhabitants, the city now has a problem with air quality and pollution is being fought on all fronts.
Krakow now has a deliberate policy in place to push private cars out of the centre and some streets are only open to residents, cyclists and scooters.
The city has one of Poland's largest footbridges for pedestrians and cyclists too.
It has also launched an electric public bicycle system as part of the EU's Low-Carb project.
But with many residents working remotely and fewer cars on the streets, the air quality in Krakow showed an immediate and significant improvement.
In some districts, Krakow even wants to implement a 15-minute city model.
The goal of this is initiative is to have everything people need within a 15-minute walk or cycle. For this, the authorities would need the green light from the city's inhabitants.
-
aston_martin
#4342 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Kod nas da bi to moglo prvo treba izgraditi biciklisticke staze i staze za romobile, da ne gaze pjesake, pa tek onda to.
- Haris.ba
#4343 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Pa treba. S time da iz iskustva drugih gradova - u centru bi se morali ukinuti javni parkinzi ma cesti i to bi se pretvorilo u trake za voznju.aston_martin wrote: ↑05/01/2023 18:06 Kod nas da bi to moglo prvo treba izgraditi biciklisticke staze i staze za romobile, da ne gaze pjesake, pa tek onda to.
Cak bi to moglo i da se desi mnogim visetracnim cestama.
- nepass1
#4344 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Prvo bi se trebalo uglja rijesiti pa onda auta
Trcim neki dan ante babica pa skroz do one zgrade na parkingu na granici sa rs, podnisljivo. Napravim krug i vracam se ul mime sinara, na a transferzali se ne moze disati od uglja i lozenja.
Trcim neki dan ante babica pa skroz do one zgrade na parkingu na granici sa rs, podnisljivo. Napravim krug i vracam se ul mime sinara, na a transferzali se ne moze disati od uglja i lozenja.
- petunija
#4345 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Jedno od gotovo besplatnih rješenja je poslati one, koji mogu naravno, na rad od kuće. Ali hajd to predloži našim robovlasnicima
-
Naslovnica
#4346 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Uz dužno poštovanje, zašto trčiš tim relacijama kada je ovako ekstremno zagađenje?
Ono, svaka napomena ide da se izbjegava izlazak, rad bani i slično.
Govorim čisto zbog tvog zdravlja.
- nepass1
#4347 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Sto sam budalaNaslovnica wrote: ↑06/01/2023 08:49Uz dužno poštovanje, zašto trčiš tim relacijama kada je ovako ekstremno zagađenje?
Ono, svaka napomena ide da se izbjegava izlazak, rad bani i slično.
Govorim čisto zbog tvog zdravlja.
![]()
Otisao na traku, sve zauzeto. Izadjem ne osjeti se smog. Reko haj bar malo da rastrcim.
- Hajlac
#4348 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ne znam na koje stranice mislite i ko je ranije bio plasirao brojeve od "preko 1000" i po kojim standardima tj. metodologijama, ali na ove dvije najpopularnije stranice, koje koriste AQI metodologiju tj. index, uvijek budu prikazane iste vrijednosti:avetinja wrote: ↑03/01/2023 22:44Vjerovatno se ne vode istim indeksima. Negdje piše da je 500 uvjet za najveće zagađenje, a negdje 300, mada se sjećam da je u Sarajevu nekada znalo biti preko 1000. Bitna je oznaka razine, a brojevi su, vjerovatno, prilagođeni različitim indeksima kojima se stranice vode. Trebalo bi biti slično kao sa centimetrima i inčima na metru/linijaru.
https://aqicn.org/city/bosnia-herzegovi ... s-embassy/
https://www.iqair.com/bosnia-herzegovin ... n-sarajevo

Preko cca 250-300 meni licno zrak bude uzasnog smrada - nerijetko se u padinskim dijelovima grada (gdje su nabacali kucu na kuci) osjeti i izgoretina plastike (loze smece), sto stvara najgore tj. najtoksicnije zagadjenje zraka - dioxin itd..
- skrbavi-admin
#4349 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
seljajevo nije grad nego srednjevjekovna velika selendra 
- avetinja
#4350 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Brojeve od preko 1000 su postavljali forumaši sa mobilnih aplikacija. Ko zna kojim se indeksima stranice vode i da li su rezultati uopšte tačni, ali prije nekoliko dana su pokazivali da je na određenim lokacijama u gradu zagađenje bilo preko 400, a na ovim glavnim stranicama za mjerenje pokazivalo je oko 250. Bitna je i lokacija gdje se mjeri. Bjelave su tada bile oko 150, a Ilidža 400.Hajlac wrote: ↑06/01/2023 10:15Ne znam na koje stranice mislite i ko je ranije bio plasirao brojeve od "preko 1000" i po kojim standardima tj. metodologijama, ali na ove dvije najpopularnije stranice, koje koriste AQI metodologiju tj. index, uvijek budu prikazane iste vrijednosti:avetinja wrote: ↑03/01/2023 22:44
Vjerovatno se ne vode istim indeksima. Negdje piše da je 500 uvjet za najveće zagađenje, a negdje 300, mada se sjećam da je u Sarajevu nekada znalo biti preko 1000. Bitna je oznaka razine, a brojevi su, vjerovatno, prilagođeni različitim indeksima kojima se stranice vode. Trebalo bi biti slično kao sa centimetrima i inčima na metru/linijaru.
https://aqicn.org/city/bosnia-herzegovi ... s-embassy/
https://www.iqair.com/bosnia-herzegovin ... n-sarajevo
Preko cca 250-300 meni licno zrak bude uzasnog smrada - nerijetko se u padinskim dijelovima grada (gdje su nabacali kucu na kuci) osjeti i izgoretina plastike (loze smece), sto stvara najgore tj. najtoksicnije zagadjenje zraka - dioxin itd..