Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
konami666

#4301 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by konami666 »

tramvajtrojka wrote: 04/01/2023 09:52
konami666 wrote: 04/01/2023 09:49 Magla je jedna stvar, smog je sasvim druga.
U Sarajevu prije rata je bilo vise magle a manje smoga, sada je obrnuto. Može biti vedro nebo i opet da bude visoka koncentracija pm2.5, pm10, no2, VOS itd.
bilo je i tada smoga pa 2/3 grada se na mazut grijalo al samo se nije mjerilo tada :mrgreen: :mrgreen: pa nema mjerenja nema smoga logično :oops:
Da ali moraš uzeti u obzir i broj stambenih objekata te njihovu poziciju, broj stanovnika, broj automobila, mentalitet stanovnistva, vremenske uslove prije VS sad. Bilo je smoga sigurno ali sam isto tako siguran da nije bilo ko sad.
Magla je ok ali smog ne.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4302 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Truba »

konami666 wrote: 04/01/2023 09:49 Magla je jedna stvar, smog je sasvim druga.
U Sarajevu prije rata je bilo vise magle a manje smoga, sada je obrnuto. Može biti vedro nebo i opet da bude visoka koncentracija pm2.5, pm10, no2, VOS itd.
bilo je i tada smoga pa 2/3 grada se na mazut grijalo al samo se nije mjerilo tada :mrgreen: :mrgreen: pa nema mjerenja nema smoga logično :oops:
ovo sada je situacija kao prije što su roditelji djeci davali rakiju i cigare na fotografijama proslave nove godine
a usta brisali truleksom

to se sada ne radi uglavnom ne i većina se gnuša

tako smo došli do zagađenja koje je prije bilo isto ako ne i gore zbog industrije
ali sada se ide educirati ljude da to ne valja
Sid the sloth

#4303 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Sid the sloth »

skafiskafsnjak wrote: 04/01/2023 09:44 Japanac , kakve veze ovo sa temom ima :D
Ma nabija broj postova na forumu pa se svako malo javlja na razne teme s ovakvim glupostima. Valjda se takmici s nekim vezano za broj postova, sta li.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#4304 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by mk ultra »

Ne smrdi ko u sarajevu bi bilzu sta vam je ljudi :mrgreen:
Truba

#4305 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Truba »

lik mi na ignoru a vi ga kvotate
čuj kakve veze ima smrtonosna radijacija sa smrtonosnim zagađenjem

:roll: :roll: :roll:

ima veze da ustanovite korelaciju sa stalnim pomijeranjem granica opasnosti... nekad su reklame za avionske karte i automobile dolazile sa pušenjem cigara onda su rekli stop to je nezdravo i prošlo je nekoliko godina i desetljeća i sada imamo potpuni ignor cigara što je super

tako je isto granica zagađenja pomijerana prema dole i dobili smo čistu zapadnu i dalje prljavu istočnu europu i afriku

radijacija ima veze s ovom temom jer je sve individualno i što je na današnji dan i osjetio sam potrebu okačiti link jer je i u zagađenju SVE INDIVIDUALNO... nekom će i najmanje zagađenje nepušač i sportaš pokrenuti maligno oboljenje
a babe na ilidži na 500 zagađenje dožive 90 godina i praunuku od praunuke i pokopaju 2 muža a rođene pored zželjezare u zenici i sada žive u najzagađenijem dijelu sarajeva

a sid the slot ide na ignore jer na forumu nije normalno komentirati druge ljude u ovom kontekstu i zatp što trola temu
laik1981

#4306 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by laik1981 »

konami666 wrote: 04/01/2023 10:05

Da ali moraš uzeti u obzir i broj stambenih objekata te njihovu poziciju, broj stanovnika, broj automobila, mentalitet stanovnistva, vremenske uslove prije VS sad. Bilo je smoga sigurno ali sam isto tako siguran da nije bilo ko sad.
Magla je ok ali smog ne.
Ne znam zasto si siguran.. 1981. godine u Sarajevu zivjelo 450k stanovnika, teska industrija bila uveliko zastupljena i fabrike su vjerovatno bile puno veci zagadjivac od svih auta koja su danas na cestama. Grijalo se na mazut i ugalj.. Toplane radile na prljava goriva.. Jedino cega nije bilo je ovoliki broj automobila.. Sarajevo nikad nije ispunjavalo ni minimimum uslova da bi bilo neko prihvatljivo mjesto za zdrav zivot.. Nikad nece ni ispunjavati.. Ja kako znam za sebe zimi je ovdje smrdilo.. Jednostavno los geografski polozaj za jedan veliki grad.. Vjerovatno se moze nesto uraditi po pitanju zagadjenosti, ali to nesto nikad nece biti dovoljno za kvalitetan zrak..
Truba

#4307 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Truba »

meni su moji pričali kad su se u sarajevo doselili 1971 da im je ritual bio nosanje bidona za neke grijalice
neki mazut tekućinu neku nešto...ulje neko...
znači u sobi živiš i griješ se na to... a gazdarica u dnevnom nešto drugo :D
mogu misliti kako je onda bilo čisto
shape of despair

#4308 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by shape of despair »

Narod kuka zimi a ljeti nam nije puno bolje samo što niko ne prati. Mi imamo čistiji zrak samo na proljeće kad najviše puše vjetar, ostalo u principu udišemo konstantno zagađen zrak.
skafiskafsnjak

#4309 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by skafiskafsnjak »

Sid the sloth wrote: 04/01/2023 10:11
skafiskafsnjak wrote: 04/01/2023 09:44 Japanac , kakve veze ovo sa temom ima :D
Ma nabija broj postova na forumu pa se svako malo javlja na razne teme s ovakvim glupostima. Valjda se takmici s nekim vezano za broj postova, sta li.
Ima mu veze radijacija sa obicnim zagadjenjem zraka :D
Vidis da lik ne veze dobro u glavi :lol:
skafiskafsnjak

#4310 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by skafiskafsnjak »

shape of despair wrote: 04/01/2023 10:28 Narod kuka zimi a ljeti nam nije puno bolje samo što niko ne prati. Mi imamo čistiji zrak samo na proljeće kad najviše puše vjetar, ostalo u principu udišemo konstantno zagađen zrak.
Ljeti nije puno bolje? Ljeti se ne lozi, znaci ugalj cao. Kako nije bolje?
BadBoy

#4311 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by BadBoy »

Meni samo nije jasno kakav je ovo argument "prije je bilo gore"? Pa normalno da je bilo gore ali to ne znači da se sad ne trebamo truditi da nam ne bude bolje? Znači uvijek za sve kad se neko požali samo treba reći kako je prije bilo i onda se uvijek tema skrene na to ko je došljak ko starosjedioc i to je to.
sinuhe

#4312 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by sinuhe »

banjaluka078 wrote: 03/01/2023 22:03 U BL nema magle. Ali ima loženja i milion auta ne cesti. U BL isto tako nema "real time" mjerenja od strane zvaničnih institucija, nego se na sajtu grada podaci o česticama PM 2,5 i PM 10 dobiju nakon tri dana. Tako da samo retroaktivno znamo da smo se otrovali, ne i koliko je opasan vazduh svakog dana i nemamo upozorenja za ugrožene kategorije stanovništva.
Americka ambasada objavljuje real-time mjerenja i za BL.
https://www.airnow.gov/international/us ... onsulates/
Haris.ba

#4313 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Haris.ba »

BadBoy wrote: 04/01/2023 10:37 Meni samo nije jasno kakav je ovo argument "prije je bilo gore"? Pa normalno da je bilo gore ali to ne znači da se sad ne trebamo truditi da nam ne bude bolje? Znači uvijek za sve kad se neko požali samo treba reći kako je prije bilo i onda se uvijek tema skrene na to ko je došljak ko starosjedioc i to je to.
Pa sta drugo napisati?

Nece gluho bilo se traziti konacno da inspekcija moze gledati sta se lozi i da se zabrane motorna vozila.
Truba

#4314 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Truba »

BadBoy wrote: 04/01/2023 10:37 Meni samo nije jasno kakav je ovo argument "prije je bilo gore"? Pa normalno da je bilo gore ali to ne znači da se sad ne trebamo truditi da nam ne bude bolje? Znači uvijek za sve kad se neko požali samo treba reći kako je prije bilo i onda se uvijek tema skrene na to ko je došljak ko starosjedioc i to je to.
bilo je gore ali je danas cilj najprije educirati ljude da ubijaju druge ljude
i da barem oni koji imaju keša predju sa uglja na kvalitetna i suha drva ili plin te struju
mislim da bi to bio pogodak...
zabraniti auta eko norme 1 i 2

mislim da bi nekih za 1/4 bilo bolje
Truba

#4315 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Truba »

shape of despair wrote: 04/01/2023 10:28 Narod kuka zimi a ljeti nam nije puno bolje samo što niko ne prati. Mi imamo čistiji zrak samo na proljeće kad najviše puše vjetar, ostalo u principu udišemo konstantno zagađen zrak.
to je cijena života u civilizaciji koja ti produljava život svojim dostignućima ali zato te truje nusproduktima...
uglavnom niko neće na selo gdje je čisto svi oće u zagađenje :mrgreen:
što i govori što ljudi misle o svemu
shape of despair

#4316 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by shape of despair »

Truba wrote: 04/01/2023 10:49
to je cijena života u civilizaciji koja ti produljava život svojim dostignućima ali zato te truje nusproduktima...
Kad skrolam listu najzagađenijih gradova fino ih vidim na desetine gdje je zagađenje manje od npr. 50 a veliki su gradovi. Ima ih i sa zagađenjem 0, tako da nisi u pravu
banjaluka078

#4317 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by banjaluka078 »

sinuhe wrote: 04/01/2023 10:37

Znam. Mjere i ovi https://zrak.ekoakcija.org/banjaluka

Poenta je da ne mjere, ili bar ne kako treba, oni koji bi trebalo da to čine.
Truba

#4318 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Truba »

shape of despair wrote: 04/01/2023 10:56
Truba wrote: 04/01/2023 10:49

Kad skrolam listu najzagađenijih gradova fino ih vidim na desetine gdje je zagađenje manje od npr. 50 a veliki su gradovi. Ima ih i sa zagađenjem 0, tako da nisi u pravu
pogledaj VICE dokumentarac o tome koliko ZAGAĐENJA udišu redoviti BICIKLISTI u njujorku...a još imaju ocean pored sebe

jeste generalno si u pravu ALI ja sam sinoć slučajno gledao OSLO... oko 100 je kod njih bilo...

više sam govorio o činjenici da u malim selima nemaš hitne pa umreš od neke gluposti dok udišeš čist zrak a vamo te zakrpaju za 20 minuta i preživiš
Forsaken

#4319 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Forsaken »

Evo zabrane auta norme Euro 1-2 i dalje se voze. Ko zaduzen da to provodi? Jeste li vi ikada vidjeli da se Golf kec iskljuci iz prometa recimo?

Pa vecina automobila nema DPF filtere i uredno se vozaju iako im pise Euro5. Ko to provjerava? Niko u oba slucaja i nece dogledno vrijeme, mozda i nikad. Tako da ovo sa ovakvim pristupom primjene zakona je totalno gubljenje vremena. Svake godine imamo istu sitauciju i nijedno rjesenje nije ponudjeno osim na PAPIRU.

Po meni jednino rjesenje je selit se ako ne zelite da se trujete, ovo se nikad nace rijesiti ovdje.
Last edited by Forsaken on 04/01/2023 11:28, edited 1 time in total.
sinuhe

#4321 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by sinuhe »

banjaluka078 wrote: 04/01/2023 11:03
sinuhe wrote: 04/01/2023 10:37

Znam. Mjere i ovi https://zrak.ekoakcija.org/banjaluka

Poenta je da ne mjere, ili bar ne kako treba, oni koji bi trebalo da to čine.
HIdrometeoroloski zavod je objavljivao barem do nedavno pod 'zivotna sredina' dok im nije "pao sistem" a danas vidim ni stranica ne radi :D

PS:
Evo radi i nesto objavljuju. Koncentraciju cestica ,sto se podudara sa mjerenjem ambasade od prije tri sata, ali ne i index .
https://rhmzrs.com/zivotna-sredina/kval ... ni-podaci/
Last edited by sinuhe on 04/01/2023 11:40, edited 2 times in total.
Haris.ba

#4322 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Haris.ba »

Forsaken wrote: 04/01/2023 11:27 Evo zabrane auta norme Euro 1-2 i dalje se voze. Ko zaduzen da to provodi? Jeste li vi ikada vidjeli da se Golf kec iskljuci iz prometa recimo?

Pa vecina automobila nema DPF filtere i uredno se vozaju iako im pise Euro5. Ko to provjerava? Niko u oba slucaja i nece dogledno vrijeme, mozda i nikad. Tako da ovo sa ovakvim pristupom primjene zakona je totalno gubljenje vremena. Svake godine imamo istu sitauciju i nijedno rjesenje nije ponudjeno osim na PAPIRU.

Po meni jednino rjesenje je selit se ako ne zelite da se trujete, ovo se nikad nace rijesiti ovdje.
Pa to je jedino ostalo
- pobjeci.

Policija treba da iskljuci vozila i napise kaznu.

Zagadjivanje iz motora se mjeri. Ali, to je vise formalno. Meni se odvalila bila grana prema auspuhu. Niti je sta lupalo, samo ponekad javljalo dpf gresku. Stavio ono kino u auspuh, a prekid je fizicki.

I sta? Nista, kaze na tehnickom - zavari, evo ti papiri mozes registrovati.
Sid the sloth

#4323 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Sid the sloth »

Pratim ja ljeti i ne sjecam se da je ikad preslo "zutu" boju odnosno da je preko 100. Najcesce je oko 40-60.
avijon

#4324 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by avijon »

Sid the sloth wrote: 04/01/2023 12:02
Pratim ja ljeti i ne sjecam se da je ikad preslo "zutu" boju odnosno da je preko 100. Najcesce je oko 40-60.
Znaci do auta je :lol:
Truba

#4325 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Truba »

ja sam dosta dugo vremena utorkom po 3 4 sata sudjelovao u masovnom pakiranju pošte ali one koja se prvo uvari u najlon
i naravno to su vječiti ratovi bili cim malo zahladi da se otvore prozori
jaro isparenja najlona ne vidiš čovjeka 5 metara dalje... ljeti ok ali zimi kakvi su to fajtovi bili
mašina za varenje sva u plasitici otopljenoj :|
Post Reply