EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Ozimician

#4301 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Ozimician »

Hakiz wrote: 30/11/2023 18:48
kabal1337 wrote: 30/11/2023 18:37
citroen xm wrote: 30/11/2023 17:54 Meni EV ima smisla samo u obliku onih prdavaca poput Smarta, Amija i sličnih dvosjeda ili eventualno nešto poput UP-, C1.... na el pogon. Mala baterija, brzo se puni čak i kući, ima radijus kretanja do 100 km što je sasvim dovoljno, mali su potrošači struje, u gradu je većinom 1-2 ljudi u autu.... A za otvorene ceste auta na konvencionalni pogon. I to da bude zakonski propisano.

Tako bi grad bio čistiji, a i riješio bi se poprilično problem parking mjesta i gužvi u gradu.

Sa druge strane, sve ove borce za ekologiju, za čist vazduh i ostalo ne možeš u gradu Sarajevu puškom natjerati da se voze trolejbusom koji je možda i najčistiji vid gradskog prevoza i u zadnje vrijeme prilično modernizovan, a nadasve povoljan.
to ima smisla kada bi ljudi imali godisnju platu od 60 000+ KM pa bi imali dva vozila.
Kvalitetan javni prevoz u svim gradovima i BiH premrežena vozovima koji voze 150-200 km/h između gradova bi puno toga riješili.
Ne bi, BiH je ruralna zemlja, 50% stanovnistva zivi na selu, gdje bez vlastitog prevoznog sredstva ne mogu funkcionisati.
ja71

#4302 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ja71 »

konektovan wrote: 30/11/2023 17:18
Image

konj je najpouzdaniji
Hakiz

#4303 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Hakiz »

Ozimician wrote: 01/12/2023 10:57
Hakiz wrote: 30/11/2023 18:48
kabal1337 wrote: 30/11/2023 18:37

to ima smisla kada bi ljudi imali godisnju platu od 60 000+ KM pa bi imali dva vozila.
Kvalitetan javni prevoz u svim gradovima i BiH premrežena vozovima koji voze 150-200 km/h između gradova bi puno toga riješili.
Ne bi, BiH je ruralna zemlja, 50% stanovnistva zivi na selu, gdje bez vlastitog prevoznog sredstva ne mogu funkcionisati.
Od manjih mjesta i sela do pruge autobus ili minibus. I to je dio organizovanog javnog prevoza.

Naravno da onaj koji mora imati automobil da će ga imati. Treba imati sistem da onaj koji ima potrebu samo da se preveze od A do B, ne vozi često ili redovno neki teret, nema teško pokretnog člana porodice itd, da ta osoba ne mora kupiti automobil. Ako je javni prevoz loš, automobil mora kupiti i onaj koji za njim ne bi, zapravo, trebao imati potrebu.

Pa ako smanjiš broj automobila u državi ukupno za recimo 30 % u odnosu na sadašnje stanje, to je dobro. Što više to bolje. Pogotovo u gusto naseljenim područjima u kojima su gužve, velika koncentracija automobila. U ruralnomom području smanji za 20, u urbanom za 40 %, divota.

Bio bih protiv da se broj automobila smanji nekim zabranama i sličnim radnjama. Nego da imamo sistem u kojem će oni kojima automobil nije baš neophodan sami, dobrovoljno, od njega odustati.

Time bi se smanjio i broj starih automobila, koji više zagađuju, nesigurni su itd. Ne bi kao siromašan dao malo para za neku krntiju jer moraš, nemaš obezbijeđen redovan javni prevoz od kuće na posao.

Novac umjesto za kupovinu, održavanju, "hranjenu", osiguranju takve krntije i davanju državi za registraciju potrošio bi na sebe, djecu za druge potrebe ili malo meraka.

Zamisli da trebaš, recimo, od Goražda do Banje Luke. Automobilim negdje voziš 80 km/h, negdje 60, negdje 40, kada naiđeš na autoput 130. Moraš se skoncentrisati, paziti da nekog udariš, da tebe neko ne udari, saobraćajni znakovi, rizik pri obilasku sporijih, teretnih vozila,svašta. Umori se čovjek vozeći. A sa druge strane, sjedneš u voz koji cijelim putem ide 150-200 km/h. Sjedneš, posmatraš prirodu, surfaš interbetom, čitaš knjigu... I prije pređeš taj put.

A da ne spominjem problem parkiranja limenog ljubavnika :mrgreen:

Vozovi su super, tako sam tužan što ih, praktično, nemamo.
ja71

#4304 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ja71 »

Romeo 80 wrote: 30/11/2023 17:08
ja71 wrote: 30/11/2023 11:39
Romeo 80 wrote: 30/11/2023 11:25 Ne znam je li samo do mene, ali me ovi agresivni zagovaraci EV i ukidaci SUS motora neodoljivo podsjecaju na religiozne koronase od 2020 do 2022, ili na vegane sa svojim nebulozama :D

Isti narativ, isti mentalni sklop...
interesantno, ali ja bas vidim agresivnost u vasem branjenju SUS-a kojeg i sam vozim.

Zasto vam smeta EV ?
Skroz pogresna premisa. Ne smeta mi EV. Smeta mi agendasko ukidanje tehnologije koja je i dalje apsolutno superiorna po svim vaznijim parametrima od EV-a, ali neko je odlucio da je to fuj, kaka :roll:

Smeta mi sto mi new age degenerici onemogucavaju pravo da sam za sebe odlucim sta zelim voziti i sta mi vise odgovara. Zelim pravo na izbor!

Eto, to mi smeta! :sax:
vidis, nisam ja ili neko drugi otisao na temu SUS motori pa krenuo druge ubjedjivati kako treba da predju na EV nego redovno ovdje citam (uglavno neosnovane i netacne) stvari kako je EV bezveze i kako treba ostati na SUS-u.

I kada na to skrenem paznju onda ja imam pogresnu premisu :D

Hocu ovdje da raspravljam sa ljudima o tehnici a ne da vodim kojekakve ideolosko-propagandne diskusije.

I ne moras se brinuti, SUS ce vjerovatno jos dugo poziviti. Na Balkan sve stize 10 godina kasnije pa tako i EV.
A da nije bilo zelene agende vjerovatno bi smo i danas vozili benzin sa olovom jer "bolje vuce" a dizeli bi cadili jer "DPF prigusuje motor".

Da se nas Balkance pita, nista novo se ne bi uvodilo.
Laplace

#4305 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Laplace »

Konji još manje zagađuju. Doduše, tu je povećana emisija metana, ali zato nema emisije NOx i CO2 (dobro, ima malo CO2 kroz disanje, ali zanemarivo).
ZoomZoomKiwi

#4306 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ZoomZoomKiwi »

Nit su neosnovane niti netačne tvrdnje da je EV kurac. Jer jeste kurac.

Što ne znači da će za par desetljeća biti malo manji kurac nego sad.
Ozimician

#4307 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Ozimician »

ja71 wrote: 01/12/2023 12:57 I ne moras se brinuti, SUS ce vjerovatno jos dugo poziviti. Na Balkan sve stize 10 godina kasnije pa tako i EV.
A da nije bilo zelene agende vjerovatno bi smo i danas vozili benzin sa olovom jer "bolje vuce" a dizeli bi cadili jer "DPF prigusuje motor".

Da se nas Balkance pita, nista novo se ne bi uvodilo.
Naravno da nam smeta agenda, pa evo Njemacka uvodi zakon o zabrani punjenja EV u slucaju nestasice struje, to je dakle prva meta.

Kupis auto, platis ga masno i sutradan ides pjeske. Na stranu ostale negativne strane.

EV je po meni bio najbolji prije 5 god. kad si imao na Zapadu svugdje besplatno punjenje, besplatna parking mjesta, itd.
Sad kad te km izadje skuplje nego da vozis dizela V6, cemu kupovina onda tog auta?

Ekoloski svakako ostali automobili imaju prednost.
ZoomZoomKiwi

#4308 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ZoomZoomKiwi »

Upravo tako Ozi my friend :-D
ja71

#4309 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ja71 »

EFD22 wrote: 01/12/2023 13:31 Nit su neosnovane niti netačne tvrdnje da je EV kurac. Jer jeste kurac.

Što ne znači da će za par desetljeća biti malo manji kurac nego sad.
uvazicemo vase objektivno misljenje
tramvajtrojka

#4311 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by tramvajtrojka »

Jes dobar 8-) 8-) , mere li jedan da se upakuje kao poklon za Sarajevo :mrgreen:
ja71

#4312 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ja71 »

Ozimician wrote: 01/12/2023 13:40 Naravno da nam smeta agenda, pa evo Njemacka uvodi zakon o zabrani punjenja EV u slucaju nestasice struje, to je dakle prva meta.
a u slucaju nestasice nafte garant ces i dalje moci na benzinsku i natociti ?

kao prvo, nije tacno da je u pitanju ZABRANA punjenja EV nego ti mogu OGRANICITI brzo punjenje u slucaju preopterecenja mreze.
Ozbiljne zemlje planski rade stvari a ne kao kod nas, tek se zabrinemo kada nas spuca u celo.

U stvari radi se o poboljsanju u odnosu na sadasnje stanje gdje se u slucaju preopterecenja taj kvart komplet iskljuci sa mreze da ne bi doslo do rizika za tzv. black out. Ovo drugo nije samo slucaj u Njemackoj nego svugdje u svijetu.

I jos jedna bitna informacija: Neko je izracunao, kada bi u Njemackoj sutra svi presli na EV da bi to za elektricni sistem predstavljalo dodatno opterecnje za oko 15%. Dugorocno je to nista.
A da problem moze nastati u nekom selu gdje zive uglavnom bogatasi i krenu puniti svoje Tesle kada dodju s posla, to ne poricem.
Rockefeller

#4313 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Rockefeller »

Svabe su pojele govno, industrijska zemlja ukida sve sto nije zeleno. Fazit, recesija.
Ozimician

#4314 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Ozimician »

U slucaju nestasice nafte ja mogu kupiti unaprijed i skladistiti XY vremena, barem da imam u slucaju "nedaj Boze" ali jos se ne razgovara o zakonu koji bi u slucaju nestasice nafte, zabranio odredjenoj grupi kupovinu nafte. Tako da je to bitna razlika, dakle EV ulazi u zakon kao prva zrtva.

Drugi pasus ti je upravo skupo i totalno neprakticno rjesavanje problema kojeg ne bi bilo u slucaju da nije "agende".

Vec se radi na tome, nove ultra-moderne zgrade u Njemackoj, gdje placas kvadrat 10 000€ - vec ugradjuju taj sistem za punjenje vozila koji ce, pazi sad, rasporedjivati struju i napon u sva auta koja se u tom vremenu pune, prednost imaju auta sa manjim % napunjenosti baterije.

Tako da vrlo lako ti se moze desiti, da se probudis ujutro, ostavio auto preko noci da ti se puni, trebas krenuti na put od nekih 100-tinjak km, dakle nista ozbiljno, sastanak neki i pazi sad - imas auto sa 50% baterije, a zima, napolju minus. Eto kome se to desi, nece mu nikad naumpasti da posjeduje iskljucivo EV. Ozbiljne zemlje to rade planski, a znamo i sami sta znaci "planska ekonomija".

Neko ko je to racunao, mnogo varijabli je ispustio, posebno jer se auti najvise pune nocu, a nocu se najvise i struje trosi za grianje, a nocu ne rade obnovljivi izvori i ne proizvode struju. Nocu Njemacka mora ugalj loziti ili uvoziti struju iz Franc. nuklearki.

Poznajem ljude koji su od firme dobili EV, najveci problem je ta neizvjesnost, dakle ne mozes precizno utvrditi koliki ti je domet niti koliko ces vremena provesti na punionici, dakle nista ne mozes planirati. EV je dobar za voziti ovako po gradu, do 20-30 km commuting, tacka A - B, uhodana, za sve ostalo nema svrhe, jer mu fali glavna stavka (pored svih ostalih) - pouzdanost ! Voznja EV se na kraju svede da ti zivot prodje u pijenju kafe na benzinskim pumpama. :D
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#4315 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by izvrsni direktor »

Šbbkbb
izvrsni direktor

#4316 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

A tek kad ti ugase ev auto zato sto nisi platio racun :-)
Hakiz

#4317 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Hakiz »

izvrsni direktor wrote: 01/12/2023 16:51 A tek kad ti ugase ev auto zato sto nisi platio racun :-)
E, to, to. Voziš lagano kroz prirodu, samo auto stane. Neko negdj, sa druge strane okeana, pritisnuo puljku i ugasio ti ga.

To u Golfu dvici ne mere :-D
izvrsni direktor

#4319 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Mogu mislit kakve gluposti su klix forumasi valjali kad se prelazilo sa konja na motorna vozila :D
Hakiz

#4320 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Hakiz »

izvrsni direktor wrote: 01/12/2023 17:20 Mogu mislit kakve gluposti su klix forumasi valjali kad se prelazilo sa konja na motorna vozila :D
Tačno:

https://www.cbsnews.com/news/why-the-re ... ar-engine/
B6Redhell

#4321 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by B6Redhell »

izvrsni direktor wrote: 01/12/2023 17:20 Mogu mislit kakve gluposti su klix forumasi valjali kad se prelazilo sa konja na motorna vozila :D
Zalagali se, i lobirali da je magarac bolji. :D manje trosi. I laksi za odrzavanja..
Dope_Man

#4322 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Dope_Man »

tramvajtrojka wrote: 01/12/2023 14:34

Jes dobar 8-) 8-) , mere li jedan da se upakuje kao poklon za Sarajevo :mrgreen:
Gledam danas jedan review . Nafali lik volan, ima prave dugmice, ima pravu sirenu... Kontam, ljudino ima i svako drugo auto vec 100+ godina, samo je Tesla uklonio sto je vise mogao fizickih dugmica, i sad kad ih vraca, kao da je otkrio tocak.

Podsjeca na Apple sa tim namjernim uskracivanjem nekih stvari, da bi naredni model imao i zadivio.
B6Redhell

#4323 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by B6Redhell »

Ovakva auta se ne kupuju radi prakticnosti. Izgleda, odrzavanja, ovo se kupuje radi HYPE. Kao i 70% proizvoda danas. Ono 30% je moranje. toliki je hype u vezi ovog sajber trucka. Da ce ovo ici ko halva i nece ih moci dovoljno naštancati sledecih par godina..
citroen xm

#4325 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by citroen xm »

Kod Muska cjenim to što ima petlju. :thumbup:

Mislim, da bi ovo predstavio tržištu trebaš biti lud, pa da bi potom i počeo proizvoditi trebaš biti baš fanatik. Čovjek naložio raju, poveo ovce u stado i sada im skupo prodaje ovu budalaštinu od auta. Kontam da se na ovo samo i lože ove nove digitalne generacije.
Post Reply