Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Dozer

#42826 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Dozer »

Laplace wrote: 22/01/2023 15:58
Dozer wrote: 22/01/2023 13:20
Polazim od toga da sam postavio slike, i da ucesnici u diskusiji znaju o cemu se radi.
Ali, ocito ovdje treba sve objasnjavati do u mikron....Sve naucnici, jbt....
Kolega, postavio si pitanje i na to pitanje sam ti odgovorio. To što ti se odgovor nije svidio je tvoj problem.
Odgovor je sasvim OK, nije to problem. Problem ,generalni na forumu, jeste razglabanje u sitna crijevca oko totalno besmislenih stvari. Mozda mladjima danas to tako fercera u zivotu, sve im nejasno, pa moraju sami sebi pojasnjavati stvari koje su nama malo starijima jasne same po sebi... :lol:

I nije ovo samo na forumu zapravo, nego sve to gledam i na cesti. Npr., sasvim redovna, i izgleda normalna pojava kod mladjih vozaca, pri cemu mislim na one ispod 40 godina starosti, jeste da na raskrsnicama ili skretanjima uvijek prvo gledaju u pravcu u koji su oni naumili skrenuti, bez obzira da li im se druga strana prije otvorila u vidnom polju, da li sijeku neku traku pri tom ukljucenju/skretanju, itd..
I onda se desava da je ono naumilo lijevo, a uopste ni ne pogleda desno. Odlican primjer je ona rasksnica kod Happyja na Trgu heroja. Tamo se "driveri" redovno krhaju upravo jer niko nema pojma sta je i kako fercera pravilo desne strane. A to je jedino vazece pravilo na tom mjestu Ono konta da ima prednost jer ide pravo, ili uopste ne pogleda desno jer je naumio lijevo. I pljas. :D
Ateista

#42827 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

vjeshalica wrote: 23/01/2023 10:45
Hiran wrote: 23/01/2023 10:44

Imaju regulisano da moraju propustiti vozila koja im dolaze sa desne strane. Kako je Čekaluša jednosmjerna ulica obrnuti trokut i pravilo desne strane praktično imaju isto značenje.
Ma znam to ali znakovi bi preciznije odredili situaciju u svakom slucaju.
Da, realno su bez potrebe zakomplikovali situaciju i dovode ljude u zabunu, ne da se svakom ovoliko traziti po zobsu clanove. Iako nije neophodan, trebali su staviti i dole trokut i bilo bi manje zabune.
ZoomZoomKiwi

#42828 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by ZoomZoomKiwi »

Image

Stanje redovno, kolona cijelom dužinom Kurta Schorka.

Sudar u kružnom.
Dozer

#42829 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Dozer »

Ja kad ga vidim da sijece kroz kruzni, uredno bih mu poderao vozacku na licu mjesta. Redovna pojava na Pofalicima, recimo...
ZoomZoomKiwi

#42830 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by ZoomZoomKiwi »

Pa jebote može li se izaći iz ovog prokletog Sarajeva?!

Image
ZoomZoomKiwi

#42831 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by ZoomZoomKiwi »

Je l’ moguće da je dženaza/sprovod na Vlakovu tolika da su ljudi parkirani u kružnom toku jebote?
Ili se nešto dijeli besplatno?

Ljudi ne mogu izaći sa A1

Image
EasyMan

#42832 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by EasyMan »

Mi prije par godina sat i po stajali u mjestu odmah poslije Mostara prema sarajevu, znaci bukvalno svako 10 minuta po jedno auto se pomaknemo. 100% sam mislio da je neki udes sa mrtvima pobacanim po cesti. Kad su nas pustili lagano da krenemo pitam drota sta je bilo tako strasno, ma kaze dzenaza velika pa zaustavili idioti saobracaj da bi se ovi s dzenaze mogli komotno ukljucivati na magistralu. wtf
Laplace

#42833 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

vjeshalica wrote: 23/01/2023 10:45
Hiran wrote: 23/01/2023 10:44

Imaju regulisano da moraju propustiti vozila koja im dolaze sa desne strane. Kako je Čekaluša jednosmjerna ulica obrnuti trokut i pravilo desne strane praktično imaju isto značenje.
Ma znam to ali znakovi bi preciznije odredili situaciju u svakom slucaju.
Tako su situaciju kod mosta (pored autobuske) 8 Visokom raščistili postavljanjem znakova pružanja puta sa prvenstvom prolaza. Prije toga je iz dva pravca (smjer od autobuske i smjer sa mosta) bili znaci STOP a iz smjera od Lješeva nije bilo nikakvih znakova pa se pogađalo kuda se pruža put sa prvenstvom prolaza. Rezultat su bili česti sudari kad ne radi semafor. Sad su na sva tri smjera postavili znak koji pokazuje pružanje puta sa prvenstvom prolaza i na tom mjestu se sad saobraćaj odvija tečnije nego kad semafori rade.
skoronikako

#42834 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by skoronikako »

DonieBrasco wrote: 22/01/2023 19:33 https://www.klix.ba/vijesti/bih/u-nedos ... /230122101

Kakvi su ovo mentalni sklopovi. :-)
Prije dvije sedmice ista situacija na putu prema Smetovima (Zenica). Tacno nisam mogao vjerovati da je neko spreman ostaviti auto na pola puta i otici pjeske. I onda, idu auta iz oba smjera, pomjeraj se desno, pomjeraj se lijevo, zakaci ovog, zakaci onog. Tacno nevjerovatno i jako frustrirajuce.
nemezis

#42835 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by nemezis »

Hiran wrote: 23/01/2023 07:27
nemezis wrote: 22/01/2023 21:57
Ne, to se ne može tako protumačiti, čitaj pažljivije. Ja sam ovo napisao: "Postoje odredbe koje kazu da semafor može "narediti/dozvoliti" neku radnji koja je u suprotnosti sa postavljenim znakom i da se u tom slučaju postupa po semaforu" a to nije "postoje odredbe koje kažu da ukoliko je znak na semaforu u suprotnosti sa saobraćajnim znakom da se onda postupa po semaforu". Znači, napisao sam da semafor moze na primjer dozvoliti nešto što je po postavljenom znaku zabranjeno i tada se postupa po semaforu sto je tačno.
Ti da bi znao da li semafor dozvoljava nešto što je u suprotnosti sa postavljenim znakom moraš uporediti signal na semaforu sa znakom, a zatim utvrditi da li su u koliziji i ako jesu odlučiti da postupiš po semaforu, je li tako?
Semafor naizmjenično dodjeljuje prvenstvo prolaza vozilima na raskrsnici što znači da sva vozila kojima je zeleno imaju prvenstvo prolaza u odnosu na vozila kojima je crveno i to mu je i svrha da bi se povećao protok saobraćaja kroz raskrsnicu iz pravaca koji po vetikalnoj signalizaciji nemaju prvenstvo prolaza.
Ko god misli da semafor daje "pravo" prolaska a da znak dodjeljuje prvenstvo prolaza neka objasni kako će proći kroz raskrsnicu na koju nailazi i na kojoj je zeleno svjetlo i znak stop. Ili evo obrnut slučaj: kako neko ko stane na crvenom svjetlu na raskrsnici na kojoj ima znak prvenstva prolaza i dalje misli da znak prvenstva važi za njega ako on kroz raskrsnicu prolazi ZADNJI?
Ja uopšte ne razumijem zašto se ti "svadjas" sa mnom. Ne, ne treba da analiziram i znak i semafor i da tek ako su u suprotnosti postupam po semaforu nego postupam po semaforu. A ja sam kao činjenicu naveo da semafor može dozvoliti nesto sto je po znaku zabranjeno ili zabraniti nesto sto je po znaku dozvoljeno i da se tada postupa po semaforu. Meni stvarno nije jasno sta tebi nije jasno.
Dimu1927

#42836 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Dimu1927 »

skoronikako wrote: 23/01/2023 13:36
DonieBrasco wrote: 22/01/2023 19:33 https://www.klix.ba/vijesti/bih/u-nedos ... /230122101

Kakvi su ovo mentalni sklopovi. :-)
Prije dvije sedmice ista situacija na putu prema Smetovima (Zenica). Tacno nisam mogao vjerovati da je neko spreman ostaviti auto na pola puta i otici pjeske. I onda, idu auta iz oba smjera, pomjeraj se desno, pomjeraj se lijevo, zakaci ovog, zakaci onog. Tacno nevjerovatno i jako frustrirajuce.
inace su nam sva izletista i planine vrhunski infrastrukturno pripremljena za prihvat veceg broja gostiju i vozila

do vecine vode prijeratane stazice gdje se dva auta ne mogu mimoici a kad se i provuces nemas gdje parkirati

vrelo bosne nema parking za 50 auta
Igman ocajan ona cesta do montija jedva se dva auta mimoidji a onda se svi jos parkiraju sa obje strane
Barice necu ni spominjati kakva je cesta do gore

prije nego napise neko sto se ide autima nek provjeri ima li neki organizovan javni prevoz prema tim destinacijama
Ateista

#42837 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

nemezis wrote: 23/01/2023 14:54
Hiran wrote: 23/01/2023 07:27

Ti da bi znao da li semafor dozvoljava nešto što je u suprotnosti sa postavljenim znakom moraš uporediti signal na semaforu sa znakom, a zatim utvrditi da li su u koliziji i ako jesu odlučiti da postupiš po semaforu, je li tako?
Semafor naizmjenično dodjeljuje prvenstvo prolaza vozilima na raskrsnici što znači da sva vozila kojima je zeleno imaju prvenstvo prolaza u odnosu na vozila kojima je crveno i to mu je i svrha da bi se povećao protok saobraćaja kroz raskrsnicu iz pravaca koji po vetikalnoj signalizaciji nemaju prvenstvo prolaza.
Ko god misli da semafor daje "pravo" prolaska a da znak dodjeljuje prvenstvo prolaza neka objasni kako će proći kroz raskrsnicu na koju nailazi i na kojoj je zeleno svjetlo i znak stop. Ili evo obrnut slučaj: kako neko ko stane na crvenom svjetlu na raskrsnici na kojoj ima znak prvenstva prolaza i dalje misli da znak prvenstva važi za njega ako on kroz raskrsnicu prolazi ZADNJI?
Ja uopšte ne razumijem zašto se ti "svadjas" sa mnom. Ne, ne treba da analiziram i znak i semafor i da tek ako su u suprotnosti postupam po semaforu nego postupam po semaforu. A ja sam kao činjenicu naveo da semafor može dozvoliti nesto sto je po znaku zabranjeno ili zabraniti nesto sto je po znaku dozvoljeno i da se tada postupa po semaforu. Meni stvarno nije jasno sta tebi nije jasno.
Meni generalno nije jasno oko cega se vas dvojica raspravljate. :D

Nego me zanima tvoj stav vezan za semafor i znakove prvenstva, da li smatras da vaze znakovi prvenstva kad radi semafor ili ne, nisam upratio da si jasno rekao svoj stav?
artur morgan

#42838 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by artur morgan »

Ateista wrote: 23/01/2023 15:12

Meni generalno nije jasno oko cega se vas dvojica raspravljate. :D
Ko prvi popusti magare :mrgreen:
Spit_fire

#42839 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Spit_fire »

Prolazak kroz zabranu jer je ZABOGA KRATKA ULICA..i onda ti naidjes sa druge strane i lola ti kaze haj se ti vrati lakse ti je. Nedavno nisam htio po cijenu blokade saobracaja...moro se on vratit 30 metara..

Svi mogu fino eto ti pametan da skratis.

Opcenito posebno sto nervira kod vozaca je parola "snadji se"
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#42840 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by teskeredzic_22 »

bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#42841 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by bitanga_sa_otesa »

klotz
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#42842 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mk ultra »

Znaci da se nije snimio ne bi bio ni kaznjen

Vec ovako dobije drakonsku kaznu jer glumi mudovana pred javnosti i milicijom

Da je kod nas 3 dana sudija uvoz CH :mrgreen:
nepass1

#42843 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by nepass1 »

I haj ne poludi. Vozim desnom trakom, lijevo uz mene ide pasat pijacar treba naka vozi. Sustize me, ubaci se u desnu traku, ja puna kocnica. Pasat ukoso stoji, znaci nije se ni izravnao sa cestom. Stala zenska mami ili svekrvi da izadje gospodja.
Pa pusti me da prodjem pa se prestroji i stani.
Naravno ja sviram masem rukama gleda me ko koji ti je kurac sta sviras.

Neki dan, ne znam ni kako ovo opisati, parkiran lik do mene. Obojica palimo auto i kontam udarice me budala pustim ga.
Idemo desno sa parkinga ja blizi izlazu.
Lik predje deset metara, a majke mi nije ni toliko, stade i izadje iz auta, upalio sva cetiri.
Meni ko u crtanom glava se pretvori u magarecu. Govorim mu sto me ba ne pusti ako ces stati. Lik me pogleda i samo nastavi do kafica. Cekao ga minutu.
I haj pravi budalu od sebe sa 40g da se tucem po ulici, da me djete gleda.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#42844 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by bitanga_sa_otesa »

ma treba pocet marisat takvu stoku,nema za njih drugog lijeka ,policije se ne boje,kazne ne placaju...samo toljaga po glavudzi :twisted:
TLOP

#42845 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by TLOP »

Mozel se tema preimenovat u Sta vas najvise nervira u saobracaju pa da se pozalim na pjesake
Crveno ne moze bit crvenije, bebu u kolicima vozi, ja na zeleno krecem, ono na crveno prelazi
Sviram im i oni se jos pocnu svadjat govore meni da sacekam
Pa u sta gledas jebo te ko te napravi, mogo sam lancani izazvat naglim kocenjem, ubit i tebe i dijete ni kriv ni duzan
Logovan

#42846 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Logovan »

TLOP wrote: 23/01/2023 19:47 Mozel se tema preimenovat u Sta vas najvise nervira u saobracaju pa da se pozalim na pjesake
Crveno ne moze bit crvenije, bebu u kolicima vozi, ja na zeleno krecem, ono na crveno prelazi
Sviram im i oni se jos pocnu svadjat govore meni da sacekam
Pa u sta gledas jebo te ko te napravi, mogo sam lancani izazvat naglim kocenjem, ubit i tebe i dijete ni kriv ni duzan
Evo teme za pješake :D
sta-vas-nervira-kod-pjesaka-i-biciklist ... ?start=150
Throttle

#42847 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Throttle »

Eto istrcavaju djeca u kolicima a da nece za loptom :D
forumskivojnik

#42848 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by forumskivojnik »

"Tradicionalno okupljanje ljubitelja ljetnih guma" :D :-)

https://www.klix.ba/magazin/zanimljivos ... /230123187
Laplace

#42849 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

Tačno se vide posljedice ukidanja poligona. Prije si na liniji ubrzanja na (čini mi se) 80 metara morao izmijeniti brzine 1-2-3-2-1 i zaustaviti vozilo. Današnjim vozačima treba 200 metara da ubace u drugu i kilometar da ubace u treću. Držanje pravca je još jedan problem.
Laplace

#42850 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

Btw, ne znam šta se ovih dana dešava između mene i naše policije. Naime, u nekoliko dana tri put mi se dogodilo da policajac izađe da zaustavlja, ali propusti mene pa zaustavi onoga iza. Moguće zato što više djeci ne dajem jedinice.
Post Reply