Popularne stvari koje ne kontam

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

kakavdanakneiskustvu

#42751 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by kakavdanakneiskustvu »

vecina nas zna ko je bio edin avdić, sportski komentator. ko ga je slušao u podcastima, ne moze reci da nije bio inteligentna osoba. a slusajuci ga u podcastima, sam je govorio kako je volio i slusati i folk muziku. pri tom ne mislim na halida, spominjao je i južni vetar i slične.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#42752 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by plain vanilla »

dale cooper wrote: 06/08/2026 21:41 Ma nema neke korelacije između IQ-a i muzičkog ukusa, radile su se i studije na tu tematiku, pa nije se došlo do nekih zaključaka koji ukazuju
na povezanost. Meni lično, više od svega na muzički ukus ima uticaj odgoj, ljudi sa kojima se družiš, osobnost, senzibilitet i osjećaj za estetiku.
U mojoj generaciji niko od moje raje nije slusao narodnjake. Neko slusao onu pop rock, neko metal, neko punk..ali dzigaru niko. Nazalost, ne mogu reci da smo pametniji od ostale raje iz generacije, a bgm ni od ovih mladih generacija koji slusaju muzika koja se ni ne svira nego pravi.

Ja sam se nacitala svasta, od ljubavnih romana u mladosti :D , Gricke vjestice i sta se sve citalo tada, preko svjetskih klasika, pa bome do raznog smeca. Ja sam voljela Zolin Germinal, a sad ga ne bih citala ni da mi neko plati. Hocu da citam samo ono od cega se osjecam dobro. One tegobne knjige, tragicne, pune jada, nek cita neko drugi. Khaled Hosseini mi je odlican, ali bome ni njega ne bih opet citala. Nemam vise zivaca za to.
I sad meni kao nesto veci IQ od nekog ko je cijeli zivot citao samo ono sto ga cini sretnim? Pa mescini da je taj neko puno pametniji od mene :mrgreen:
Ironmen

#42753 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Ironmen »

kakavdanakneiskustvu wrote: 07/08/2026 07:59 vecina nas zna ko je bio edin avdić, sportski komentator. ko ga je slušao u podcastima, ne moze reci da nije bio inteligentna osoba. a slusajuci ga u podcastima, sam je govorio kako je volio i slusati i folk muziku. pri tom ne mislim na halida, spominjao je i južni vetar i slične.
Kad si kod inteligencije malo off na toj temi, ali za mene je pokazatelj niskog IQ-a osoba koja koristi narkoticka sredstva, i to u dosta vecoj mjeri nego neko ko za Prvi maj ili na svadbi pjeva pjesme od Sinana i Sabana.
moimoi

#42754 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by moimoi »

Velika je razlika izmedju folka i turbo folka a kamo li folka i trap folka… ili vec kako se zove ovo danasnje unistavanje sivih mozdanih celija

To ti je kao da napravis knjigu od zute stampe.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#42755 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by plain vanilla »

moimoi wrote: 07/08/2026 09:59 Velika je razlika izmedju folka i turbo folka a kamo li folka i trap folka… ili vec kako se zove ovo danasnje unistavanje sivih mozdanih celija

jeste, ali ja znam pametne djece koja studiraju, imaju milion interesa,plus "prave" muziku koja je sve osim muzike
i sta da im covjek radi?
nek svako radi ono sto voli dokle god to ne utice na zivot drugih
moimoi

#42756 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by moimoi »

plain vanilla wrote: 07/08/2026 10:21
moimoi wrote: 07/08/2026 09:59 Velika je razlika izmedju folka i turbo folka a kamo li folka i trap folka… ili vec kako se zove ovo danasnje unistavanje sivih mozdanih celija

jeste, ali ja znam pametne djece koja studiraju, imaju milion interesa,plus "prave" muziku koja je sve osim muzike
i sta da im covjek radi?
nek svako radi ono sto voli dokle god to ne utice na zivot drugih
Zajebanciju ne racunam. I ja sam se zajebavala na sintisajzeru. Sto ne znaci da sam slusala takvu muziku ili isla na koncerte.
Tj treba prestati uopste to nazivati muzikom. Nema tu instrumenata.
Sanjarko

#42757 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Sanjarko »

Ima više vrsta inteligencija. Klasična da se tako izrazim je od čitanja i učenja inteligencija, opšta ona, a ostale su kako koga zapadne ili kako ko razvije koju, onda i genetika igra ulogu i odgoj.

Ali i sama osoba, i do nje ili njega je.
dječak sa šibicama

#42758 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by dječak sa šibicama »

Mislim da je tu sustina price, kad si neraspolozen ostavila te djevojka izdao te brat, rascerala se sa muzem, onda se kao ispoljava tuga kroz pjesme Sinana Sakica, Semse Suljakovic, razbijanje casai flasa, ili uz Kemalove kletve zenskog roda a lik je zene prokleo na 1001 nacin.

Uz utapanje tuge u hektolitrima alkohola.

A moze se to i malo civilizovanije, to je ta sustina. Recimo uzmes nacrtas sliku, napises pjesmu, odes prosetas, posjetis psihijatra, plivas u bazenu sta ja znam, odes na plitvicka jezera ili Egipat.

Muzika je eto kao neki nacin izrazavanja, a onda valjda govori i na koji nacin se izrazavas. Iako slusam sinoc malo podcast sa Stukanom, bas gostovao kod Ratka i na pocetku srecom o tome govori (ne bi mogao slusati dva sata palamudjenja) on se cudi sto je to diglo prasinu, i objasnjava da je vise mislio na note, na tonove koji iritiraju i uticu na stanje mozga. Sto takodje ima logike, jer muzika i utice. Sad, ja nisam ni psiholog ni psihijatar ni sociolog, pa da znam tacno kako. Ali pretpostavljam da je vise nasilja u braku, premlacivanja zene nakon kafane i slusanja Sinana, nego nakon operne arije ili dobrog filma u kinu.

Iako smo mi kao djeca, nakon filma Bruslija u domu kulture na matineji, nakon filma uglavnom udarali po drvecu mae geri i mawashi, pravili nun chake lupali po zidovima i po svojim glavama, ili pucali ratata iz zamisljenih pusaka na zamisljene njemacke opkupatore. Ali, djeca.
Bodkin

#42759 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Bodkin »

Nevjerovatno koliko su se ljudi upalili na ovu izjavu.
Folk muzika je upravo to, narodna. Visok nivo inteligencija je nebitan za muziku jer muzika izaziva emocije, ne razmisljanje o matematici. Ako si na balkanu, kad te zensko ostavi slusas tuzne narodnjake ili eventualno tuznu pop muziku. To je kulturoloski. Rijetko ko slusa edit piaf

Ovdje je bolja rijec maniri/ponasanje nego inteligencija. Nema tu kauzaliteta sve i da ima korelacije. Vjerovatno je korelacija da ovi sto slusaju narodnu muziku se ponasaju krkanski.

Tako da ne znam kakav je manjak samopouzdanja da neki anonimni forumas moze da te izbije iz cipela jer eto kaze da glupi primitivac slusa bilo kakvu muziku :D
mali_balon

#42760 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by mali_balon »

Bodkin wrote: 07/08/2026 17:00 Nevjerovatno koliko su se ljudi upalili na ovu izjavu.
Folk muzika je upravo to, narodna. Visok nivo inteligencija je nebitan za muziku jer muzika izaziva emocije, ne razmisljanje o matematici. Ako si na balkanu, kad te zensko ostavi slusas tuzne narodnjake ili eventualno tuznu pop muziku. To je kulturoloski. Rijetko ko slusa edit piaf

Ovdje je bolja rijec maniri/ponasanje nego inteligencija. Nema tu kauzaliteta sve i da ima korelacije. Vjerovatno je korelacija da ovi sto slusaju narodnu muziku se ponasaju krkanski.

Tako da ne znam kakav je manjak samopouzdanja da neki anonimni forumas moze da te izbije iz cipela jer eto kaze da glupi primitivac slusa bilo kakvu muziku :D
Ja ne slusam edit niti te harmonikase kada me ostavi djevojka.....ja se zatvorim.u sobu I odvrnem Slayerove blade.....
Mate_Miso_Kovac

#42761 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Mate_Miso_Kovac »

Pop muzika je isti kurac ko i folk, samo je dekor drugi, i u slucaju stranih popića, dolazi sa skupljom produkcijom i svim što ide uz to.
Svi se snebivaju na folk, ko da su vascijeli zivot citali samo Nerudu i slusali Cohena :-)
Ateista

#42762 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Ateista »

darius_maximus wrote: 05/08/2026 01:19
Ateista wrote: 04/08/2026 17:16
darius_maximus wrote: 01/08/2026 20:20

Imao sam nesreću da pročitam izjavu i moram reći da odavno nisam pročitao ništa gluplje.
Toliko pogrešnih zaključaka na osnovu nepostojećih podataka, samo da bi frajer zvučao kao intelektualac.
Jebo me svak' kad je onaj frajer "kultura" nekakava.
Ne mislim bas da je glup, previse generalizuje i previse je iskljuciv, ali i dalje mislim da mu prica nije bezveze i da ima svoju poentu.
Sve što je rekao je netačno.
Pored toga je i poprilično umišljeno, jer indirektno ističe kako je on veoma inteligentan jer sluša "složenu" muziku.

Kao prvo, ne postoji jedna "inteligencija" koju bi on mogao odrediti na osnovu nečijeg muzičkog ukusa.
Onako, na prvu, postoje matematička, jezička, muzička, prostorna, emocionalna, itd.
To što voliš jazz ne znači da posjeduješ matematičku inteligenciju.

Kao drugo, ne moraš imati napredno muzičko obrazovanje da bi uživao u određenoj vrsti muzike.
Isto kao što ne moraš završiti ASU da bi uživao u dobrom filmu.

Ono što ova intelektualna gromada vjerovatno pokušava je napraviti uzročno-posljedičnu vezu između urbanog/inteligentnog i ruralnog/neinteligentnog stanovništva.
To se još može nazvati elitizam, papanluk, šovinizam, kako ko želi.

Da ne govorimo o činjenici da inteligentan čovjek ne mora uopšte biti dobra osoba, već može biti teški psihopata, ili da neinteligentan čovjek može biti najveća dobričina i poštenjačina.
Ne znam uopšte zašto je inteligencija neko mjerilo ljudske vrijednosti u ovakvim raspravama?
Ne bih rekao da je sve netacno. Jeste iskljuciv i nafuran, ali ne mislim da nije donekle u pravu.
Slazem se da inteligencija nije jedino mjerilo ljudske vrijednosti (ovo jedino sam dodao, jer mislim da moze biti vrijednost, ako se koristi za dobre stvari), ali to je sasvim drugi dio price.
Tacno je i da postoje razlicite vrste inteligencije, pa je i tu on previse generalizovao.

Mozemo reci i da mnogi slusaju neku muziku zato sto su tako nauceni, navikli, neki zato sto misle da ce biti cool, da se uklope u drustvo ili da svjesno kontriraju, tako da motivi mogu biti razliciti.
Zbog toga naravno moze biti inteligentnih ljudi koji su odrasli uz neku komercijalnu i nekvalitetnu muziku zbog cega je vole, kao i "glupih" ljudi koji su nauceni da slusaju kvalitetnu muziku, ne sto su sami izabrali, vec sto su nauceni na to.

Ako govorimo o ljudima koji stvarno iskreno slusaju kvalitetnu i slozeniju muziku, znaci zbog sebe a ne nekog drustvenog statusa, ja iskreno mislim da za to treba imati odredjeni nivo neke inteligencije, ne bih ulazio u detaljnu analizu koje i koliko, ali mislim da ce ispodprosjecno inteligentni ljudi tesko stvarno uzivati u tako necemu.
Isto tako, za neke "muzicke" pojave koje su dno dna, jako tesko da ce inteligentna osoba moci da slusa i uziva u tome, te isto tako sam siguran da stvarno slusanje kvalitetne muzike moze ppdstaci mozak da se razvija, dok neka muzika moze zaglupljivati i lose uticati.

Postoji isto tako jako puno muzike koja je negdje izmedju, nije toliko slozena i ne trazi posvecenost vec se slusa iz zabave, ali sa druge strane nije ni da odumiru mozdane celije od nje, pa tu sigurno ima ogroman spektar ljudi koji slusa takvu muziku i gdje moze biti i visoko inreligentnih ljudi koji ce je slusati iz zabave ali i prosjecnih i glupih, i to je ono sto najvise pravi problem Fedjinoj tvrdnji.

Opet smatram da koliko god bilo nafurano, ima neke istine u tome sto je rekao, pa neka neko o meni ako treba misli da sam nafuran i snob. :mrgreen:
TouchMyTip

#42763 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by TouchMyTip »

Sad treba neko s ETF, MF, il PMF objasnit Feđi da mu je nizak IQ jer nije završio nijedan od tih fakulteta nego ASU
dembele

#42764 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by dembele »

Nije Feđa ni prvi ni zadnji koji je ovo rekao, ali ispade kao da jeste. Epilog svega jeste da je narkos samo dobio nezasluženi publicitet i još će se dodatno umisliti i onako mu ne nedostaje arogancije.
tokio25

#42765 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by tokio25 »

TouchMyTip wrote: 08/08/2026 12:09 Sad treba neko s ETF, MF, il PMF objasnit Feđi da mu je nizak IQ jer nije završio nijedan od tih fakulteta nego ASU
znajuci ko zavrsava fakultete kod nas ne pije ti to vode
to je mozda vazilo prije rata al sada nigdje veze
ja sam siguran da ces danas naci pametnije inteligentnije itd koji nemaju ni jedan fakultet nego pojedinci koji su zavrsili te fakultete
TouchMyTip

#42766 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by TouchMyTip »

tokio25 wrote: 08/08/2026 13:04
TouchMyTip wrote: 08/08/2026 12:09 Sad treba neko s ETF, MF, il PMF objasnit Feđi da mu je nizak IQ jer nije završio nijedan od tih fakulteta nego ASU
znajuci ko zavrsava fakultete kod nas ne pije ti to vode
to je mozda vazilo prije rata al sada nigdje veze
ja sam siguran da ces danas naci pametnije inteligentnije itd koji nemaju ni jedan fakultet nego pojedinci koji su zavrsili te fakultete
Znam da ne pije vode, nego primjenujem Feđini logiku
tokio25

#42767 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by tokio25 »

Kao sto rekoh ranije ima istine u ovome sto fedja govori samo je on to nevjesto izrekao
I ne znaci da je fedja taj intelektualac
Post Reply