Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Idemedosumom

#4276 Islam - pitanja i odgovori

Post by Idemedosumom »

Cuj to? Zar nije sve iz mora halal? :D
Connaisseur Karlin

#4277 Islam - pitanja i odgovori

Post by Connaisseur Karlin »

Idemedosumom wrote:Cuj to? Zar nije sve iz mora halal? :D
ne, nije sve :)
Idemedosumom

#4278 Islam - pitanja i odgovori

Post by Idemedosumom »

Proof?

Ustvari, vjerovatno ima negje nekakav hadis.

Hadis>Kur'an :bih:
Connaisseur Karlin

#4279 Islam - pitanja i odgovori

Idemedosumom wrote:Proof?

Ustvari, vjerovatno ima negje nekakav hadis.

Hadis>Kur'an :bih:
religija Islam je bazirana znacjanim dijelom iskljucivo hadisima, a ne na Kuranu, zasto je to teko odjednom cudno :D :lol:
Connaisseur Karlin

#4280 Islam - pitanja i odgovori

arzuhal wrote:Image

al' dobro, tema je ateizam i to... :mrgreen:

pa ni u tome u Islamu niste jednoglasni :D
Connaisseur Karlin

#4281 Islam - pitanja i odgovori

Sunni Islam

Hanafi branch: All fishes except squids are halal.

Shafi'i branch: there are 4 different viewpoints: (It seems the 4th is the most accepted)

a) Exactly like Hanafi branch, above.

b) All aquatic animal except those that have a haram terrestrial counterpart are halal. (e.g., horses are halal in Shafi'i and they have a aquatic counterpart, seahorse. So this counterparts are halal too, and the sea counterpart for dog is beaver, so it's haram.)

c) All aquatic animals are halal except the following: frog, Pinniped, Crocodilia, Turtle.

d) except frog, all other aquatic animals are halal.

Maliki branch: All aquatic animals are halal.

Hanbali branch:All aquatic animals are halal.
jos jedna link :

http://seekershub.org/ans-blog/2016/12/ ... fi-school/

eto, arzonja, u tvojoj hanafi skoli , zabranjeni su kalamri/squid/lignje ili su i ovo pogresni izvori :)
Bloo
Globalna šefica

#4282 -mod comment-

Post by Bloo »

choxnox wrote:Ovi pacijenti su mi najjaci kada razglabaju o arapskom jeziku, koji je ujedno i jedan od najtezih jezika za pravilo nauciti, pozivajuci se na prevode prevoda prevedenih od strane jednako polu-pismenih amatera i onda to poturaju kao dokaz svojim besmislenim diskusijama i jednodimenzionalnim razmisljanjima dok istovremeno oni sami nisu u stanju izustiti niti jednu jedinu rijec na arapskom jeziku :thumbup:

Ali eto, bitno je da imaju internet i da se znaju registrovati na forum :lol:
Može li bez vrijeđanja? Ako smatraš da je u njegovim navodima nešto netačno, onda kontriraj sa znanjem, a ne vrijeđanjem.
Bloo
Globalna šefica

#4283 -mod comment-

Post by Bloo »

Karlinka, pitanje je premješteno na odgovarajuću temu.
Connaisseur Karlin wrote:
Sunni Islam

Hanafi branch: All fishes except squids are halal.

Shafi'i branch: there are 4 different viewpoints: (It seems the 4th is the most accepted)

a) Exactly like Hanafi branch, above.

b) All aquatic animal except those that have a haram terrestrial counterpart are halal. (e.g., horses are halal in Shafi'i and they have a aquatic counterpart, seahorse. So this counterparts are halal too, and the sea counterpart for dog is beaver, so it's haram.)

c) All aquatic animals are halal except the following: frog, Pinniped, Crocodilia, Turtle.

d) except frog, all other aquatic animals are halal.

Maliki branch: All aquatic animals are halal.

Hanbali branch:All aquatic animals are halal.
jos jedna link :

http://seekershub.org/ans-blog/2016/12/ ... fi-school/

eto, arzonja, u tvojoj hanafi skoli , zabranjeni su kalamri/squid/lignje ili su i ovo pogresni izvori :)
Bloo
Globalna šefica

#4285 -mod comment -

Post by Bloo »

Up and running.
Postovi prebačeni na odgovarajuće ili barem približno odgovarajuće teme unutar PF Religije.

korijeni-astrologije-t147387.html
o-doslovnim-i-nedoslovnim-prevodima-t147408.html

Gifovi pometlani,kao i bibave ženske u oskudnoj obleci.
sadie_forever

#4286 Islam - pitanja i odgovori

Post by sadie_forever »

Kod nas muslimana cesto cujes preselio na ahiret no islamsko vjerovanje je skroz drugacije,nakon smrti dusa je u berzahu,a ahiret je valjda dzennet/dzehenem? zasto onda taj izraz? na ahiret idemo tek nakon sudnjeg dana?
CrayOn

#4287 Islam - pitanja i odgovori

Post by CrayOn »

Ma ahiret ti se koristi ko skupni naziv za sve stvari nakon smrti, to ti je fraza, a jednostavno znaci umro je. ahiret=druga strana
Smrcak15

#4288 Islam - pitanja i odgovori

Post by Smrcak15 »

sadie_forever wrote:Kod nas muslimana cesto cujes preselio na ahiret no islamsko vjerovanje je skroz drugacije,nakon smrti dusa je u berzahu,a ahiret je valjda dzennet/dzehenem? zasto onda taj izraz? na ahiret idemo tek nakon sudnjeg dana?
ahiret je sve poslije smrti i berzah, i sudnji dan, i dzennet i dzehennem.
Bloo
Globalna šefica

#4289 -mod comment -

Post by Bloo »

sadie_forever wrote:Kod nas muslimana cesto cujes preselio na ahiret no islamsko vjerovanje je skroz drugacije,nakon smrti dusa je u berzahu,a ahiret je valjda dzennet/dzehenem? zasto onda taj izraz? na ahiret idemo tek nakon sudnjeg dana?

Pitanje ti je premješteno na odgovarajuću temu. Ovu. Na kojoj možeš nastaviti postavljati rudimentarna pitanja koja počinju sa Kod nas muslimana.
MarlboroGold

#4290 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by MarlboroGold »

Pitanje za vjernike vezano za el Fatihu. Po onome što sam primjetio uglavnom se uči umrlima na dženazama, međutim kada sam pročitao prevod, zar se ona ne bi trebala učiti i živim ljudima? Više mi ima smisla učiti njima nego onima koji su umrli...
Smrcak15

#4291 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Smrcak15 »

MarlboroGold wrote:Pitanje za vjernike vezano za el Fatihu. Po onome što sam primjetio uglavnom se uči umrlima na dženazama, međutim kada sam pročitao prevod, zar se ona ne bi trebala učiti i živim ljudima? Više mi ima smisla učiti njima nego onima koji su umrli...
fatiha se ne uci mrtvima, niti imaju mrtvi koristi od nje, kao sto kazes prevod nista ne ukazuje na mrtve, nego za zive.....

a to sto neki uce fatihu mrtvima to nema utemeljenja u vjeri, to je vise onako od tradicije koja se kosi sa logikom.
MarlboroGold

#4292 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by MarlboroGold »

Smrcak15 wrote:
MarlboroGold wrote:Pitanje za vjernike vezano za el Fatihu. Po onome što sam primjetio uglavnom se uči umrlima na dženazama, međutim kada sam pročitao prevod, zar se ona ne bi trebala učiti i živim ljudima? Više mi ima smisla učiti njima nego onima koji su umrli...
fatiha se ne uci mrtvima, niti imaju mrtvi koristi od nje, kao sto kazes prevod nista ne ukazuje na mrtve, nego za zive.....

a to sto neki uce fatihu mrtvima to nema utemeljenja u vjeri, to je vise onako od tradicije koja se kosi sa logikom.
Ok hvala... onda je samo tradicija i ništa više.
Idemedosumom

#4293 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Idemedosumom »

Novotarija :oops:
Smrcak15

#4294 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Smrcak15 »

MarlboroGold wrote:
Smrcak15 wrote:

Ok hvala... onda je samo tradicija i ništa više.
tako nekako, ali ja bi to prije rekao novotarija.
Idemedosumom

#4295 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Idemedosumom »

To jest, zabluda, to jest, vatra :-D
Bloo
Globalna šefica

#4296 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Bloo »

Idemedosumom wrote:To jest, zabluda, to jest, vatra :-D
Pa sto ljudi onda to i dalje rade?
Smrcak15

#4297 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:
neznanje

zamisli se ja i ti na groblju i kazem ti hajde da proucimo fatihu ovima u groblju i podignemo ruku i u toj fatihi mi molimo Allaha

sledece
Uputi nas na pravi put a ne na put koji su zabludjeli i na koje si se ti rasrdio

ja Tebe pitam ima li ovdje ikakvog spomena mrtvih u toj nasoj molitvi, ni spomena nema...ali se i dalje fura to :-) to je cisto ne znanje i nelogika.
arzuhal

#4298 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

Smrcak15 wrote:
Bloo wrote:
neznanje

zamisli se ja i ti na groblju i kazem ti hajde da proucimo fatihu ovima u groblju i podignemo ruku i u toj fatihi mi molimo Allaha

sledece
Uputi nas na pravi put a ne na put koji su zabludjeli i na koje si se ti rasrdio

ja Tebe pitam ima li ovdje ikakvog spomena mrtvih u toj nasoj molitvi, ni spomena nema...ali se i dalje fura to :-) to je cisto ne znanje i nelogika.
Jesi li ti čuo za hadis u kojem Poslanik, alejhi-selam, kaže:

- Učite svojim umrlim suru Ja-Sin!

(Ahmed, Ebu Davud, Ibnu Madže, a Hakim i Ibnu Hibban hadis ocjenjuju vjerodostojnim)

Samo mi kaži da ili ne.
Idemedosumom

#4299 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Idemedosumom »

Bloo wrote:
Ljudi se pohasili, a kandžija iz Saudije još nije stigla na ove prostore kako treba 8)
Bloo
Globalna šefica

#4300 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
Bloo wrote:
neznanje

sledece

Nećemo uplitati logiku u vjeru, religiju i obrede jer joj tu nije mjesto. A i pojavilo bi se onda puno pitanja oko drugih stvari koje isto tako nisu "logične".

Da li je potrebno da se spominju mrtvi da bi nešto bilo prigodno za groblje? Izgovara se i dova Subhaneke, a nigdje mrtvih.
S obzirom da ta sura poziva na pravi put i zaštitu od zla, univerzalna je po mom shvaćanju. Iako postojim propisana ceremonija dženaza-namaza, te učenje Fatike nije propisano, ne čini se neko zlo? Bez obzira da li je korijen u tome običaj ili pak nešto drugo.
Na nekim dženazama ima i momenat gdje se zajednički zikri i traži se da se Poslanik zauzme za umrlog, a nisam to često viđala na dženazama.
Post Reply