Islam - pitanja i odgovori
- Idemedosumom
#4276 Islam - pitanja i odgovori
Cuj to? Zar nije sve iz mora halal? 
- Connaisseur Karlin
#4277 Islam - pitanja i odgovori
ne, nije sveIdemedosumom wrote:Cuj to? Zar nije sve iz mora halal?
- Idemedosumom
#4278 Islam - pitanja i odgovori
Proof?
Ustvari, vjerovatno ima negje nekakav hadis.
Hadis>Kur'an
Hadis>Kur'an
- Connaisseur Karlin
#4279 Islam - pitanja i odgovori
religija Islam je bazirana znacjanim dijelom iskljucivo hadisima, a ne na Kuranu, zasto je to teko odjednom cudnoIdemedosumom wrote:Proof?
Hadis>Kur'an
- Connaisseur Karlin
#4280 Islam - pitanja i odgovori
arzuhal wrote:
al' dobro, tema je ateizam i to...
pa ni u tome u Islamu niste jednoglasni
- Connaisseur Karlin
#4281 Islam - pitanja i odgovori
jos jedna link :Sunni Islam
Hanafi branch: All fishes except squids are halal.
Shafi'i branch: there are 4 different viewpoints: (It seems the 4th is the most accepted)
a) Exactly like Hanafi branch, above.
b) All aquatic animal except those that have a haram terrestrial counterpart are halal. (e.g., horses are halal in Shafi'i and they have a aquatic counterpart, seahorse. So this counterparts are halal too, and the sea counterpart for dog is beaver, so it's haram.)
c) All aquatic animals are halal except the following: frog, Pinniped, Crocodilia, Turtle.
d) except frog, all other aquatic animals are halal.
Maliki branch: All aquatic animals are halal.
Hanbali branch:All aquatic animals are halal.
http://seekershub.org/ans-blog/2016/12/ ... fi-school/
eto, arzonja, u tvojoj hanafi skoli , zabranjeni su kalamri/squid/lignje ili su i ovo pogresni izvori
- Bloo
- Globalna šefica
#4282 -mod comment-
Može li bez vrijeđanja? Ako smatraš da je u njegovim navodima nešto netačno, onda kontriraj sa znanjem, a ne vrijeđanjem.choxnox wrote:Ovi pacijenti su mi najjaci kada razglabaju o arapskom jeziku, koji je ujedno i jedan od najtezih jezika za pravilo nauciti, pozivajuci se na prevode prevoda prevedenih od strane jednako polu-pismenih amatera i onda to poturaju kao dokaz svojim besmislenim diskusijama i jednodimenzionalnim razmisljanjima dok istovremeno oni sami nisu u stanju izustiti niti jednu jedinu rijec na arapskom jeziku![]()
Ali eto, bitno je da imaju internet i da se znaju registrovati na forum
- Bloo
- Globalna šefica
#4283 -mod comment-
Karlinka, pitanje je premješteno na odgovarajuću temu.
Connaisseur Karlin wrote:jos jedna link :Sunni Islam
Hanafi branch: All fishes except squids are halal.
Shafi'i branch: there are 4 different viewpoints: (It seems the 4th is the most accepted)
a) Exactly like Hanafi branch, above.
b) All aquatic animal except those that have a haram terrestrial counterpart are halal. (e.g., horses are halal in Shafi'i and they have a aquatic counterpart, seahorse. So this counterparts are halal too, and the sea counterpart for dog is beaver, so it's haram.)
c) All aquatic animals are halal except the following: frog, Pinniped, Crocodilia, Turtle.
d) except frog, all other aquatic animals are halal.
Maliki branch: All aquatic animals are halal.
Hanbali branch:All aquatic animals are halal.
http://seekershub.org/ans-blog/2016/12/ ... fi-school/
eto, arzonja, u tvojoj hanafi skoli , zabranjeni su kalamri/squid/lignje ili su i ovo pogresni izvori
- Bloo
- Globalna šefica
#4285 -mod comment -
Up and running.
Postovi prebačeni na odgovarajuće ili barem približno odgovarajuće teme unutar PF Religije.
korijeni-astrologije-t147387.html
o-doslovnim-i-nedoslovnim-prevodima-t147408.html
Gifovi pometlani,kao i bibave ženske u oskudnoj obleci.
Postovi prebačeni na odgovarajuće ili barem približno odgovarajuće teme unutar PF Religije.
korijeni-astrologije-t147387.html
o-doslovnim-i-nedoslovnim-prevodima-t147408.html
Gifovi pometlani,kao i bibave ženske u oskudnoj obleci.
- sadie_forever
#4286 Islam - pitanja i odgovori
Kod nas muslimana cesto cujes preselio na ahiret no islamsko vjerovanje je skroz drugacije,nakon smrti dusa je u berzahu,a ahiret je valjda dzennet/dzehenem? zasto onda taj izraz? na ahiret idemo tek nakon sudnjeg dana?
-
CrayOn
#4287 Islam - pitanja i odgovori
Ma ahiret ti se koristi ko skupni naziv za sve stvari nakon smrti, to ti je fraza, a jednostavno znaci umro je. ahiret=druga strana
- Smrcak15
#4288 Islam - pitanja i odgovori
ahiret je sve poslije smrti i berzah, i sudnji dan, i dzennet i dzehennem.sadie_forever wrote:Kod nas muslimana cesto cujes preselio na ahiret no islamsko vjerovanje je skroz drugacije,nakon smrti dusa je u berzahu,a ahiret je valjda dzennet/dzehenem? zasto onda taj izraz? na ahiret idemo tek nakon sudnjeg dana?
- Bloo
- Globalna šefica
#4289 -mod comment -
sadie_forever wrote:Kod nas muslimana cesto cujes preselio na ahiret no islamsko vjerovanje je skroz drugacije,nakon smrti dusa je u berzahu,a ahiret je valjda dzennet/dzehenem? zasto onda taj izraz? na ahiret idemo tek nakon sudnjeg dana?
Pitanje ti je premješteno na odgovarajuću temu. Ovu. Na kojoj možeš nastaviti postavljati rudimentarna pitanja koja počinju sa Kod nas muslimana.
- MarlboroGold
#4290 Re: Islam - pitanja i odgovori
Pitanje za vjernike vezano za el Fatihu. Po onome što sam primjetio uglavnom se uči umrlima na dženazama, međutim kada sam pročitao prevod, zar se ona ne bi trebala učiti i živim ljudima? Više mi ima smisla učiti njima nego onima koji su umrli...
- Smrcak15
#4291 Re: Islam - pitanja i odgovori
fatiha se ne uci mrtvima, niti imaju mrtvi koristi od nje, kao sto kazes prevod nista ne ukazuje na mrtve, nego za zive.....MarlboroGold wrote:Pitanje za vjernike vezano za el Fatihu. Po onome što sam primjetio uglavnom se uči umrlima na dženazama, međutim kada sam pročitao prevod, zar se ona ne bi trebala učiti i živim ljudima? Više mi ima smisla učiti njima nego onima koji su umrli...
a to sto neki uce fatihu mrtvima to nema utemeljenja u vjeri, to je vise onako od tradicije koja se kosi sa logikom.
- MarlboroGold
#4292 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ok hvala... onda je samo tradicija i ništa više.Smrcak15 wrote:fatiha se ne uci mrtvima, niti imaju mrtvi koristi od nje, kao sto kazes prevod nista ne ukazuje na mrtve, nego za zive.....MarlboroGold wrote:Pitanje za vjernike vezano za el Fatihu. Po onome što sam primjetio uglavnom se uči umrlima na dženazama, međutim kada sam pročitao prevod, zar se ona ne bi trebala učiti i živim ljudima? Više mi ima smisla učiti njima nego onima koji su umrli...
a to sto neki uce fatihu mrtvima to nema utemeljenja u vjeri, to je vise onako od tradicije koja se kosi sa logikom.
- Idemedosumom
#4293 Re: Islam - pitanja i odgovori
Novotarija 
- Smrcak15
#4294 Re: Islam - pitanja i odgovori
tako nekako, ali ja bi to prije rekao novotarija.MarlboroGold wrote:Ok hvala... onda je samo tradicija i ništa više.Smrcak15 wrote:fatiha se ne uci mrtvima, niti imaju mrtvi koristi od nje, kao sto kazes prevod nista ne ukazuje na mrtve, nego za zive.....MarlboroGold wrote:Pitanje za vjernike vezano za el Fatihu. Po onome što sam primjetio uglavnom se uči umrlima na dženazama, međutim kada sam pročitao prevod, zar se ona ne bi trebala učiti i živim ljudima? Više mi ima smisla učiti njima nego onima koji su umrli...
- Idemedosumom
#4295 Re: Islam - pitanja i odgovori
To jest, zabluda, to jest, vatra 
- Bloo
- Globalna šefica
#4296 Re: Islam - pitanja i odgovori
Pa sto ljudi onda to i dalje rade?Idemedosumom wrote:To jest, zabluda, to jest, vatra
- Smrcak15
#4297 Re: Islam - pitanja i odgovori
neznanjeBloo wrote:Pa sto ljudi onda to i dalje rade?Idemedosumom wrote:To jest, zabluda, to jest, vatra
zamisli se ja i ti na groblju i kazem ti hajde da proucimo fatihu ovima u groblju i podignemo ruku i u toj fatihi mi molimo Allaha
sledece
Uputi nas na pravi put a ne na put koji su zabludjeli i na koje si se ti rasrdio
ja Tebe pitam ima li ovdje ikakvog spomena mrtvih u toj nasoj molitvi, ni spomena nema...ali se i dalje fura to
- arzuhal
#4298 Re: Islam - pitanja i odgovori
Jesi li ti čuo za hadis u kojem Poslanik, alejhi-selam, kaže:Smrcak15 wrote:neznanjeBloo wrote:Pa sto ljudi onda to i dalje rade?Idemedosumom wrote:To jest, zabluda, to jest, vatra
zamisli se ja i ti na groblju i kazem ti hajde da proucimo fatihu ovima u groblju i podignemo ruku i u toj fatihi mi molimo Allaha
sledece
Uputi nas na pravi put a ne na put koji su zabludjeli i na koje si se ti rasrdio
ja Tebe pitam ima li ovdje ikakvog spomena mrtvih u toj nasoj molitvi, ni spomena nema...ali se i dalje fura toto je cisto ne znanje i nelogika.
- Učite svojim umrlim suru Ja-Sin!
(Ahmed, Ebu Davud, Ibnu Madže, a Hakim i Ibnu Hibban hadis ocjenjuju vjerodostojnim)
Samo mi kaži da ili ne.
- Idemedosumom
#4299 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ljudi se pohasili, a kandžija iz Saudije još nije stigla na ove prostore kako trebaBloo wrote:Pa sto ljudi onda to i dalje rade?Idemedosumom wrote:To jest, zabluda, to jest, vatra
- Bloo
- Globalna šefica
#4300 Re: Islam - pitanja i odgovori
Nećemo uplitati logiku u vjeru, religiju i obrede jer joj tu nije mjesto. A i pojavilo bi se onda puno pitanja oko drugih stvari koje isto tako nisu "logične".Smrcak15 wrote:neznanjeBloo wrote:Pa sto ljudi onda to i dalje rade?Idemedosumom wrote:To jest, zabluda, to jest, vatra
sledece
ja Tebe pitam ima li ovdje ikakvog spomena mrtvih u toj nasoj molitvi, ni spomena nema...ali se i dalje fura toto je cisto ne znanje i nelogika.
Da li je potrebno da se spominju mrtvi da bi nešto bilo prigodno za groblje? Izgovara se i dova Subhaneke, a nigdje mrtvih.
S obzirom da ta sura poziva na pravi put i zaštitu od zla, univerzalna je po mom shvaćanju. Iako postojim propisana ceremonija dženaza-namaza, te učenje Fatike nije propisano, ne čini se neko zlo? Bez obzira da li je korijen u tome običaj ili pak nešto drugo.
Na nekim dženazama ima i momenat gdje se zajednički zikri i traži se da se Poslanik zauzme za umrlog, a nisam to često viđala na dženazama.