Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
- drug_profi
#4276 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Vidis kako im je laknulo odmah.
----------------------------------
...debelim prstima s male tastature...
----------------------------------
...debelim prstima s male tastature...
-
Lewi
#4277 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
"Potpuni ateist stoji na predzadnjoj stepenici do najpotpune vjere."
"Savjest bez Boga je nešto grozno. Može zabludjeti u najgori razvrat."
"Još nisam sreo neznabošca. Susretao sam samo nespokojne."
(Fjodor Mihajlovič Dostojevski)
"Svim ljudima vjera u Boga usađena je u srce. Lažu oni koji kažu da ne vjeruju u Božje postojanje; jer noću i u samoći sumnjaju."
(Lucije Enej Seneka mlađi, rimski pjesnik, filozof i političar)
"Malo filozofije vodi nas u ateizam, ali duboka filozofija dovodi čovjeka ponovno do religije."
"U Boga ne vjeruju samo oni koji u njegovu nepostojanju nalaze interes."
(Francis Bacon, 1561-1626, engleski filozof, esejist i državnik, utemeljitelj metodologije znanosti)
"Jedini razlog zašto mnogi misle da je teško spoznati Božje postojanje i bit duše je to što svoj duh nikada ne odvajaju od osjetila i ne izdižu ga iznad tjelesnoga svijeta."
(René Descartes, 1596-1650, francuski filozof, matematičar i prirodoslovac)
Ljudi objasnili koji su sto svjetlosnih godina mudriji i pametniji od vas mudrijaša.
"Svim ljudima vjera u Boga usađena je u srce. Lažu oni koji kažu da ne vjeruju u Božje postojanje; jer noću i u samoći sumnjaju."
"Malo filozofije vodi nas u ateizam, ali duboka filozofija dovodi čovjeka ponovno do religije."
(Francis Bacon, 1561-1626, engleski filozof, esejist i državnik, utemeljitelj metodologije znanosti)
"Jedini razlog zašto mnogi misle da je teško spoznati Božje postojanje i bit duše je to što svoj duh nikada ne odvajaju od osjetila i ne izdižu ga iznad tjelesnoga svijeta."
Ljudi objasnili koji su sto svjetlosnih godina mudriji i pametniji od vas mudrijaša.
-
nemezis
#4278 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ovo je šuplja koja ništa ne dokazuje. Je li ijedna od tih izjava makar pokušaj argumenta da bog postoji?Lewi wrote:"Potpuni ateist stoji na predzadnjoj stepenici do najpotpune vjere."
-
5 0 5
#4279 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
ma pusti ljude. ljudi pricaju svasta.Lewi wrote:"Potpuni ateist stoji na predzadnjoj stepenici do najpotpune vjere."
"'Faith' means not wanting to know what is true."
Friedrich Nietzsche
"Men never commit evil so fully and joyfully as when they do it for religious convictions."
Blaise Pascal
"It is difficult to free fools from the chains they revere."
Voltaire
"A religion, even if it calls itself a religion of love, must be hard and unloving to those who do not belong to it."
Sigmund Freud
"The most logical answer to why god won't heal amputees is that either god doesn't care or doesn't exist."
William Lobdell
"A casual stroll through the lunatic asylum shows that faith does not prove anything."
Friedrich Nietzsche
"The more I study religions the more I am convinced that man never worshipped anything but himself."
Richard Francis Burton
"If people are good only because they fear punishment, and hope for reward, then we are a sorry lot indeed."
Albert Einstein
"Religion is the antithesis of science, an anaesthetic for the mind that disables critical thought."
P. Z. Myers
"Atheism is a rejection of theism as an explanation of our existence in the universe - it is not an alternative explanation."
David Shaw
"The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge."
Stephen Hawking
"If there is a God, he is a malign thug."
Mark Twain
- HAVANA
#4280 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Skontaste li sta? 
- Bloo
- Globalna šefica
- drug_profi
#4282 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
ovo je samo utjeha njima samima da mozda nisu budale.nemezis wrote:Ovo je šuplja koja ništa ne dokazuje. Je li ijedna od tih izjava makar pokušaj argumenta da bog postoji?Lewi wrote:"Potpuni ateist stoji na predzadnjoj stepenici do najpotpune vjere."
-
Bujrum majstore
#4283 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Sve, haman.HAVANA wrote:Skontaste li sta?
- Dozer
#4285 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
I... ?
Moze li se na kraju definisati na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Moze li se na kraju definisati na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
- drug_profi
#4286 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Na podjebavanju teista. 
- Dozer
- šatirana_ljubičica
#4288 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Na izigravanju ''superiornih'' bića.
- drug_profi
#4289 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Da prostis ne osjecam se nimalo superiorno vec vrlo nezasticeno i usamljeno. Pomalo me strah odgovornosti za svoje odluke i sta ce u buducnosti donijeti meni i mojok djeci.šatirana_ljubičica wrote:Na izigravanju ''superiornih'' bića.
potpuno suprotno od vjernika jer njih sve ovo nimalo ne brine.
meni oni izgledaju kao zaigrana djecica.
nesvjesna zive u svojoj masti.
- Dozer
#4290 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Otprilike...
A opravdanja za sve i svasta su - sve je od boga
Zivo me zanima kako bi, ali iskreno, reagovali i mislili ovi sto za sve oko sebe imaju ovakva opravdanja kada bi im se sutra razbolilo dijete, recimo od leukemije... Da li je i to od boga?
Ne biste se ni sekunde upitali - a zasto bog to dade mom djetetu? Sta mu je zgrijesilo?
Ah, da... bog sebi uzima samo najbolje, zar ne?
Ili ima jos neki nebulozni odgovor/opravdanje?
A opravdanja za sve i svasta su - sve je od boga
Zivo me zanima kako bi, ali iskreno, reagovali i mislili ovi sto za sve oko sebe imaju ovakva opravdanja kada bi im se sutra razbolilo dijete, recimo od leukemije... Da li je i to od boga?
Ne biste se ni sekunde upitali - a zasto bog to dade mom djetetu? Sta mu je zgrijesilo?
Ah, da... bog sebi uzima samo najbolje, zar ne?
Ili ima jos neki nebulozni odgovor/opravdanje?
Last edited by Dozer on 17/11/2014 16:11, edited 1 time in total.
- šatirana_ljubičica
#4291 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
@vas dvojica,
totalno ste u krivu, as usual
totalno ste u krivu, as usual
- drug_profi
#4292 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
...Dok si ti potpuno u pravu. Jel tako?
- far rider
#4293 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Fuj koja arogancija u uvodnom tekstu!Mihael24 wrote:Pojam Ateizam svima je poznat i svi znamo sematiku toga pojma. Medjutim, mene bi zanimalo iskljucivo slijedece: na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor? Drugacije receno: da li mi stvarno znamo sto je ateizam?
Na cemu ATEISTI baziraju svoje moralno-eticko ponasanje? Sto je smisao zivota u ateizmu, a sto put na kojem se to postize?
Da li je hedonisticki nacin zivota jedini put u ateizmu, ili postoje i drugi putevi i smisao, naravno ovdje se izuzima budisticka opcija ateizma. Ili zasto bi ateizam uopce trazio smisao u zivotu, ako na koncu sve zavrsava sa bioloskom smrcu?
Jednom rijecju: da li je nihilizam, adekvatna filozofija ateizma i na koji ga nacin mogu obrazloziti? Je li ateizam besciljni i besmisleni nacin zivota? Tako ga je bar definirao matematicar i logicar.J. Lennox!
Zelio bih da se ozbiljno osvrnemo na ovu temu i u dostojnom dijalogu osvijetlimo ateisticki svjetonazor, ako je to uopce moguce.
Vi vjernici bi trebali akceptirat da ateizam nije na slabijoj nozi nego vaša vjera! Nemoguće je dokazat da bog postoji.. isto kao što je nemoguće dokazat da ne postoji. Vaše to se zove vjera.. jer je u pitanju vjerovanje nečega što nije sigurno.
Iako je nemoguće dokazat da bog ne postoji.. svakako je moguće dokazat greške u raznim tim svjetskim religijama. Mislim naučno dokazat da što piše u tim knjigama na kojima baziraju religije se ni u kojem obziru ne može uzet kao objektivne činjenice, nego su stvari koje se moraju filozofski interpretirat.
A i sam pričaš o svjetonazoru.. a svjetonazor bazira na kulturi u kojoj si odrasto! To znači da je se slučajno desilo da si odrastu u dijelu svijeta gdje je neka druga religija nego tvoja.. onda bi ti bio vjernik te religije.
A i pazi sad ovo.. i da bog postoji.. nešto kao bog bi bio stvoritelj svega.. i vremena i prostora.. dakle nešto izvan vremena i prostora!!! A kako ljudi mogu definisat nešto da postoji? Samo ako to nešto dijeli vrijeme i prostor sa nama! A nešto što nije u prostoru.. i što nije u vremenu.. ne možeš nikako reć da postoji!
Najveća tragedija ljudskog bića je naša ograničenost uz tolke ambicije da shvatamo stvari.. mi smo mravi.
I još nešto.. ako je tebi za "moralno-eticko ponasanje" (kako si nazvo) potrebna vjera u nešto.. onda si ti loš čovjek. Znaš kolko hiljada godina su ljudi preživjeli bez religije? I preživjeli smo zato što su ljudi prirodno empatična bića.. sposobna za saosjećanje prema drugim bićima. A baš te empatije u religiji nema. Religija živi samo od ispiranja mozgova od mladih nogu.
I što se tiče smisla života Zašto bi nešto što je vječno imalo smisla? Meni život ima smisao samo zato što nije vječan! Imaš ograničen period vremena.. kad prođe.. prošlo je. Što je bilo.. bilo je, ništa ne možeš obrisat ili ponovit. Dugove koje ne sravniš.. ostaneš vječno dužan. To je smisao života.. to je magija života.
Meni je ta ideja vječnog života tolko smješna.. kad vidim ove ljude oko sebe... tako jadna bića! Oni i vječnost?
- sigh
#4294 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Problem nije u zelji za znanjem. Problem lezi u otupljivanju prirodne radoznalosti covjeka idejama poput religije. Pa samo kad shvatim kakve institucije stoje iza te prodaje magle, koliko ljudi radi na tome da drugog ubijedi u nesto ni sto taj sam pojedinac ne poznaje i ne razumije, zgade mi se cijela religija i sama ideja. Toliko su jaki da to i u skolama proturaju. I hajd onda ne budi protiv religije, ne budi glasan protiv te gluposti.
U biti njihovo oruzje je neznanje i negativne emocije covjeka. Eto u cemu oni vide sredstvo. 
- drug_profi
#4295 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Da. Kad se kaze to je bozja volja ili tako je bog dao... odmah se fakticki stavlja ban na svako cackanje toga ili istrazivanje.
Srecom pa nisu svi slusali ili su bili nedovoljno cvrsti vjernici pa je radoznalost prevladala.
Srecom pa nisu svi slusali ili su bili nedovoljno cvrsti vjernici pa je radoznalost prevladala.
- apsidejzi
#4296 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ne radi se tu o nekoj uroti ili svjesnom djelovanju. Vecina otpora dolazi nesvjesno i nepromisljeno a naravno da pojedinci vide u svemu tome korist. Nije religija problem nego ortodoksija u religiji.sigh wrote:Problem nije u zelji za znanjem. Problem lezi u otupljivanju prirodne radoznalosti covjeka idejama poput religije. Pa samo kad shvatim kakve institucije stoje iza te prodaje magle, koliko ljudi radi na tome da drugog ubijedi u nesto ni sto taj sam pojedinac ne poznaje i ne razumije, zgade mi se cijela religija i sama ideja. Toliko su jaki da to i u skolama proturaju. I hajd onda ne budi protiv religije, ne budi glasan protiv te gluposti.U biti njihovo oruzje je neznanje i negativne emocije covjeka. Eto u cemu oni vide sredstvo.
- skupljac_zeljeza
#4297 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Može se to posmatrati i obrnuto.sigh wrote:Problem nije u zelji za znanjem. Problem lezi u otupljivanju prirodne radoznalosti covjeka idejama poput religije. Pa samo kad shvatim kakve institucije stoje iza te prodaje magle, koliko ljudi radi na tome da drugog ubijedi u nesto ni sto taj sam pojedinac ne poznaje i ne razumije, zgade mi se cijela religija i sama ideja. Toliko su jaki da to i u skolama proturaju. I hajd onda ne budi protiv religije, ne budi glasan protiv te gluposti.U biti njihovo oruzje je neznanje i negativne emocije covjeka. Eto u cemu oni vide sredstvo.
http://www.akos.ba/izdvojeno/sta-su-u-o ... e-zvijezde
- šatirana_ljubičica
#4298 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
sigh wrote:Problem nije u zelji za znanjem. Problem lezi u otupljivanju prirodne radoznalosti covjeka idejama poput religije. Pa samo kad shvatim kakve institucije stoje iza te prodaje magle, koliko ljudi radi na tome da drugog ubijedi u nesto ni sto taj sam pojedinac ne poznaje i ne razumije, zgade mi se cijela religija i sama ideja. Toliko su jaki da to i u skolama proturaju. I hajd onda ne budi protiv religije, ne budi glasan protiv te gluposti.U biti njihovo oruzje je neznanje i negativne emocije covjeka. Eto u cemu oni vide sredstvo.
''Gluposti'' ?
Izvini, koliki je tvoj koeficijent inteligencije?
- drug_profi
#4299 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Dobro, nisu gluposti da se ko nedajboze uvrijedi. Ali sta su onda? Cinjenice?
- SpiritCrusher
#4300 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ja iskreno ne razumijem zašto se ateiste uopšte trpa u jednu grupu jer se po meni sama ideja zasniva na individualizmu, pa ću da kažem samo u svoje ime. Na savjesti, na osjećaju. Nekad pogodim, nekad pogriješim, nekad žalim i krivo mi je a nekad mi je opet drago zbog nekog postupka, čina, koji 'društvo' generalno nebi odobravalo.