Pocetak rata u Sarajevu

Locked
kosava

#426 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by kosava »

Pazi oni koji su realni bili znali su da moze biti rata pa su se spakovali ranije, drugi su zateceni ratom krenuli na vrat na nos ovdje ne pricam o onima sto su pozurili svom narodu u Feb-mart da kopaju njivu i kupe 'kuruze vec o velikom broj kojima niko nista nije rekao dok nije zapucalo, ti su pakovali svoje stvari i dizali djecu iz kreveta ko da ce ih neko zaklat ako ostanu jos 5 minuta it tako da njima barbike njihove djece nisu bile ni vazne.

Uvijek se sjetim onog zadnjeg voza iz Zenice trpaju se ko da bjeze od Zombija a ne od dojucerasnjih prijatelja i skolskih drugova. :evil:
JanuaryJones

#427 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by JanuaryJones »

kosava wrote:Pazi oni koji su realni bili znali su da moze biti rata pa su se spakovali ranije, drugi su zateceni ratom krenuli na vrat na nos ovdje ne pricam o onima sto su pozurili svom narodu u Feb-mart da kopaju njivu i kupe 'kuruze vec o velikom broj kojima niko nista nije rekao dok nije zapucalo, ti su pakovali svoje stvari i dizali djecu iz kreveta ko da ce ih neko zaklat ako ostanu jos 5 minuta it tako da njima barbike njihove djece nisu bile ni vazne.

Uvijek se sjetim onog zadnjeg voza iz Zenice trpaju se ko da bjeze od Zombija a ne od dojucerasnjih prijatelja i skolskih drugova. :evil:
Mene zanima koji su to obavještajni kanali bili tad, usmeno, neka okupljanja (MZ, Stranka, kafana kod Sime), telefonom? Nije bilo facebooka, vibera, emaila tada. Kako su se birali ti koji će biti obavješteni? Kod mene u široj familiji svih imena i konfesija, i partizana muslimana sa anamo onim imenima. Kako nisu takvi obavješteni?
kosava

#428 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by kosava »

Ma to je bilo ako komsija Simo u SDS pa ako on naguli nagule i svi ostali jer zna Simo, onog nazove sestra iz Bijeljine ili Broda i kaze bjezi te, onoj komsinici brat oficir u JNA pa im javi da bjeze od zlih "Turaka"
dudlov

#429 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by dudlov »

kosava wrote:Ma to je bilo ako komsija Simo u SDS pa ako on naguli nagule i svi ostali jer zna Simo, onog nazove sestra iz Bijeljine ili Broda i kaze bjezi te, onoj komsinici brat oficir u JNA pa im javi da bjeze od zlih "Turaka"
U većini slučajeva je bilo tako, ali je isto bilo da su ljudi morali otići, npr. uhapse te, pa te onda puste i onda nećeš čekati da opet te pokupe, nego nogatrans istog trena. Znam par ljudi koji su fasovali a nisu nimalo krivi.
kosava

#430 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by kosava »

dudlov wrote:
kosava wrote:Ma to je bilo ako komsija Simo u SDS pa ako on naguli nagule i svi ostali jer zna Simo, onog nazove sestra iz Bijeljine ili Broda i kaze bjezi te, onoj komsinici brat oficir u JNA pa im javi da bjeze od zlih "Turaka"
U većini slučajeva je bilo tako, ali je isto bilo da su ljudi morali otići, npr. uhapse te, pa te onda puste i onda nećeš čekati da opet te pokupe, nego nogatrans istog trena. Znam par ljudi koji su fasovali a nisu nimalo krivi.
To "oslobadjanje" trosbnih i cetversobinih "snajperskih gnijezda" je drugi par zepica.
stakasa

#431 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by stakasa »

kosava wrote:
dudlov wrote:
To "oslobadjanje" trosbnih i cetversobinih "snajperskih gnijezda" je drugi par zepica.
:)
Gojeni H

#432 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by Gojeni H »

@kosava

Ti ih prikaza kao jednu nedefinisanu masu koja se ponasa stihijski-haoticno.

Postojao je RAM kao plan objedinjavanja srpskih prostora i zaokruzivanja Velike Srbije. Taj prostor je trebao obuhvatiti citavu Bosnu i Hercegovinu i otprilike trecinu HR.

Uporedo s tim, SDS je imao krizne stabove gdje su se vodili spiskovi Srba po gradovima. Ti spiskovi su sluzili za kasniju podjelu oruzja. U srpskim selima je bilo daleko lakse vrsiti podjelu oruzja u odnosu na gradove, ali je i tu teskocu SDS vjesto prevazisao iskorsitivsi mobilizaciju rezervnog sastava JNA, a radi ucesca u ratu protiv HR.

Okosnicu oruzanog dijela SDS u BiH cinili su rezervni oficiri JNA, i veterani ratova u HR i SLO, nastavnici/profesori ONO i DSZ, itd.
Otprilike, krajem 1991-e a najkasnije do marta 1992-e, svako srpsko uho je bilo naoruzano, osim onih koje su SDS-ovci smatrali nepodobnim.
Radilo se mahom o ljudima koji nisu nimalo krili da sebe vide u mutli-etnickom okruzenju, te pojedincima iz mjesovitih brakova kojima se nije uvijek vjerovalo, osim ukoliko nisu nedvosmisleno potvrdili svoju lojalnost SDS-u i srpskoj politici.

U svim gradovima se radilo isto, sa manjim varijacijama, uslovljenim procentualnim ucescem drugih u stanovnistvu grada.
Ucestale su "vjezbe" JNA, da bi se patriotski raspolozen dio stanovnsitva uspavao, a cetnici obucili za buduce bitke.
Srbi su se bombardovali serijama tipa "Vuk Karadzic", filmovima tipa "Boj na Kosovu", te izvjestajima sa hrvatskih ratista odakle su se svjesno falsifikovale cinjenice i stvarao strah kod srpskog naroda od "podivljalih ustasa".
Srbima se stvarala slika stanja pred genocid NDH-a 1941-e godine.
Ljudima kod kojih se cetnistvo uzgajalo u porodici decenijama, i nije trebao podstrek .... oni su jedva cekali priliku da "hajduce" i pljackaju.

Ukratko, sve isplanirano i koordinirano iz Beograda. Jovici STanisicu i Milosevicu JNA kadrovi nisu bili previse sigurni, ali su se "podobni" oficirski kadrovi uskoro pronasli. Dakle, temeljito razradjeno i uvezano: JNA, SDS, Sluzba drzavne bezbjednosti Srbije.
PM72

#433 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by PM72 »

Kada je Slobodna Bosna,polovinom 1991 izdala detaljan plan "Ram" (a tada je Slobodna Bosna štampana u većem formatu,poput Oslobođenja) nisam vjerovao Senadu Avdiću.Smatrao sam ga pjandurom i budalašem.Senade halali!

Kad sad vraćam film unazad,Senad je imao potpuno pravo,tačno je iznio detalje plana,od blokade Sarajeva do preuzimanja vlasti po BiH.Vjerovatno mu je neko od oficira dobacio taj plan a ovaj ga objavio iste sekunde.Sjećam se orkestriranog napada ostalih novina na redakciju Slobodne Bosne da kao izazivaju vjersku i nacionalnu netrpeljivost objavljivanjem falsifikata i gluposti smišljenih u Senadovoj glavi.Kad su nam počele padati prve granate za pola godine došli smo tobe...

Maja 1991 ,tačnije,06.05.1991 na Romaniji je došlo do prvog zvaničnog četničkog okupljanja."Đurđevdanski uranak" na Novakovoj njivi,smještenoj podno romanijskih stijena,okupio je ekstreme sa područja Hrvatske,Bosne i Srbije.Inače,taj "đurđevdanski uranak" je nastao početkom devedesetih i pojavom nacionalnih stranaka,tačnije SDS-a kad je otvorena pandorina kutija i sa njom na svjetlo dana izašli svi ekstremi skirivani od II svjetskog rata.Okupe se Srbi na jednoj livadici i kao proslavljaju hajdučki sastanak,u pomen na hajduke (čitaj kokošare i pljačkaše) koji su napadali karavane,sela i mještane tokom vladavine otomanske imperije na ovim prostorima.

Dođe se dan prije,lože se vatre,pripremaju janjci i prasad da se ranom zorom ponapijaju i u pijanstvu iznesu potiskivane četničke misli.Četnička ikonografija je obavezna kao guslari.

Tog maja 1991 na taj uranak je došao Radovan Karadžić i Vojislav Šešelj sa svojom svitom.Imate taj snimak na youtube.U pratnji su im bili lokalni ekstremi kao i buduće četniče vojvode tipa Brne ili Vaske iz Ilijaša.Od naoružanja samo nisu imali PAM-ove i sijače.Automatskih pušaka su imali za jedan dobar vod vojnika.Ispucano je municije bar nekoliko sanduka.U neposrednoj blizini tog mjesta živjeli su Muslimani i sad možete misliti kako im je bilo.Čitavu noć su po šumi bauljali naoružani ljudi sa šajkačama i kokardama,srpske zastave su bile na svakom ćošku a pucnjevi,rafali i detonacije su bili u cilju zastrašivanja Muslimana u slučaju da se ne slože sa zamislima srpskog rukovodstva.Uostalom,poslušajte na snimku prijetnje koje je preko megafona upućivao Vojo i Radovan.

Dakle,radi se o 06.05.1991 kad još rat nije počeo ni u Hrvatskoj.Nakon toga su uslijedila proglašavanja SAO oblasti u BiH tako da je do septembra 1991 bilo zaokruženo dosta stvari iz plana Ram.Srbi vole reći kako je za rat kriv ramiz Delalić Ćelo sa ubistvom svata na Čaršiji kao i referendum iz marta 1992.A kad su oni protiv ustavno i nelegalno pravili SAO oblasti po BiH,ljeta i jeseni 1991- onda je to u skladu sa demokratskim načelima AVNOJ-a i ZAVNOBIH-a. :D

Rat se mogao izbjeći jedino da smo se svi kolektivno izjasnili Srbima ,da smo im ustupili materijalna i ljudska dobra,imanja i kuće.da smo se odrekli vjere,porušili džamije,počeli uzgajati krmad i praviti guslarske večeri.Nije bilo ni promila šanse da dođe do nekog dogovora jer ako imaš 300-400 tenkova,hiljade minobacača,milione metaka i pušaka a onaj sa druge strane nema ništa - onda mu namećeš svoje uslove.Tako su mislili i tako se ponašali.
__Phoenix__

#434 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by __Phoenix__ »

Nekad ranije sam pronašao i "njihov" forum, zanimljivo kako se na iste stvari drugačije posmatralo... (obrišite ako je neki problem) http://slavicnet.com/sokolac/sokolac_ra ... forum.html
PM72

#435 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by PM72 »

O kakvom se sajtu radi najbolje kaže izjava vlasnika istog kako su "dvoranu Zetra morali zapaliti jer se muzika iz nje čula do Vogošće" :evil: ko biva,Hanka i Dino održavali koncerte podrške a zvučnici bili odvrnuti do daske.Ili kako su njegovom stricu Muslimani oduzeli stan na Grbavici i nikad mu ga nisu vratili.Još naveo tačnu adresu i ime kad tamo - njegove rodice rentaju stan .Bljuvotina,laži,mržnje na sve strane i ja ti predlažem da izbrišeš adresu linka tog četničkog sranja.
kosava

#436 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by kosava »

Gojeni,

vecinom su i bili masa, bio je plan ali nisu oni taj plan dijeli sa svakim cobanom ili vodoinstalaterom.

Da ti ispiricam kako sam ja shvatio da je rat na topraku.

Moj komso carsijsko dijete is stare carsijske srpske familje ozeni radnu kolegicu, ona zavrsila fakultet i zaposlila se u Zenici fina je ona bila ali iz nekog sela gore od Donjeg Vakufa i oni bi svratili u putu na more do njenih i vazda on donese domace rakije pa iznese se da raja u komsiluku popije.

Uglavnom ljeta '90 dosli oni sa mora iznjeo on rakiju on kraj ljeta pa se jos igra fudbala po komsiluku i na prvu pita ovog jednog daj mi broj od buraza?
Ovom brat u Australiji od kraja '70-ih, jedna po jedna i komso nama isprica sta se je desilo kod zeninih kaze ja se ustao kad u kuhinji sjede zandari sa surom i puncem sta je bilo zandari traze oruzije, hajde znam imaju lovackih pusaka kad ne traze oni to nego vojno oruzije eto u mene zeninin nemaj nista kad ce mali od sure zandaru daj da vidim automat, zandar neda a mali ce ti nije to neki automat da vidis u mog starog automata ispade ima i sura i punac po automatsku pusku :shock: :shock: Pazi i on je srbin. Uglavnom odemo na more ja mislim odose u zatvor kad smo svratili u povratku oni ko spricer hladni kazu mi pa pusti to dobili smo mi nove jos smo dobili i top :shock: :shock: :shock: stvarno bestrzajac i granate na revers ko da je kila eksera. Sta ce nijma toliko oruzije nego da se brane of komsija, jebo ti sve ovo odo ja u vani i ovaj mu dao broj od buraza ono nije bilo interneta nego da saznas informacije ganjaj ko je vec prosao kroz to i ode covjek i odvede familiju.

Razlika je bila velika izmedju onih u srpskim selima i ljudi koji su bili u gradu, prvo nisu oni vjerovali svakom nego provjerenom kadru sDs onima sto su imali zabiljeske i par informativnih razgovora u SDB zbog dijelovanja sa pozicija velikosrpskog nacionalizma, onima iz cetnickih krajeva koji su bili potomci cetnika i oportunistima. Ostale su oni gledali ko Dzuro ima zeta Turcina, Gojko ima snahu maslemanku, Rade je kum sa Osmanom znaci nesmije im se vjerovati. Istovremeno su im napumpali ideje u glavu pricama na tv o Bogdanu koji je bio lojalan Hrvatskoj Drzavi pa ostao a onda ga ustase zaklale i silovali mu zenu i kcerke. A u ljudskoj prirodi je da vidi da ide u propast a da govori ma necu ja, pogledaj ljudi uzmu pare od kamatara koji je sve ostale zavio u crno i govore sebi nece mene i necu ja tako najebat. Tako da kada su ovi nepodobni doznali od podobnih panika je nastupila a pogodini su znali i gdje i kada da se jave na zborno mjesto pa da brane srpsku njeac od pomahnitalih Alijinih dzihatlija.
dječak sa šibicama

#437 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by dječak sa šibicama »

PM72 wrote:Kada je Slobodna Bosna,polovinom 1991 izdala detaljan plan "Ram" (a tada je Slobodna Bosna štampana u većem formatu,poput Oslobođenja) nisam vjerovao Senadu Avdiću.Smatrao sam ga pjandurom i budalašem.Senade halali!

Kad sad vraćam film unazad,Senad je imao potpuno pravo,tačno je iznio detalje plana,od blokade Sarajeva do preuzimanja vlasti po BiH.Vjerovatno mu je neko od oficira dobacio taj plan a ovaj ga objavio iste sekunde.Sjećam se orkestriranog napada ostalih novina na redakciju Slobodne Bosne da kao izazivaju vjersku i nacionalnu netrpeljivost objavljivanjem falsifikata i gluposti smišljenih u Senadovoj glavi.Kad su nam počele padati prve granate za pola godine došli smo tobe...
Senad je informacije dobijao od Munje, sto posto, policija je prisluskivala Radovana, SDS, manje vise su znali za planove.

Senada su napadali Oslobodjenje i ostali mediji koji su u to vrijeme bili i dalje krcati srpskim kadrovima, logicno. Nece jedna Dubravka Kenic aplaudirati Senadu, jelte.
Zasto je sarajevska politika i pored jasnih pokazatelja sta se sprema, i dalje verglala pricu "mirno spavajte", nacekacemo se na odgovor.

Kad si kod derneka na Romaniji, zaboravio si spomenuti Cicka Bjelicu, tadasnjeg i danasnjeg gospodara Sokoca, danas rado vidjen gost u Sarajevu i koalicijski partner DF/SDA :-)
dudlov

#438 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by dudlov »

dječak sa šibicama wrote:
PM72 wrote:Kada je Slobodna Bosna,polovinom 1991 izdala detaljan plan "Ram" (a tada je Slobodna Bosna štampana u većem formatu,poput Oslobođenja) nisam vjerovao Senadu Avdiću.Smatrao sam ga pjandurom i budalašem.Senade halali!

Senad je informacije dobijao od Munje, sto posto, policija je prisluskivala Radovana, SDS, manje vise su znali za planove.

Senada su napadali Oslobodjenje i ostali mediji koji su u to vrijeme bili i dalje krcati srpskim kadrovima, logicno. Nece jedna Dubravka Kenic aplaudirati Senadu, jelte.
Zasto je sarajevska politika i pored jasnih pokazatelja sta se sprema, i dalje verglala pricu "mirno spavajte", nacekacemo se na odgovor.

Kad si kod derneka na Romaniji, zaboravio si spomenuti Cicka Bjelicu, tadasnjeg i danasnjeg gospodara Sokoca, danas rado vidjen gost u Sarajevu i koalicijski partner DF/SDA :-)
Pa sta su trebali paniku dizati? Oni koji su trebali da znaju, znali su i polako se pripremali na najgore.
PM72

#439 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by PM72 »

Nisam na snimku vidio Milovana Cicka Bjelicu.Treba da znaš da bi dotični dao guzice za vlast,promjenio bi i stranku i vjeru a takav nam i paše. ;-)
shake69

#440 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by shake69 »

Maja 1991 ,tačnije,06.05.1991 na Romaniji je došlo do prvog zvaničnog četničkog okupljanja."Đurđevdanski uranak" na Novakovoj njivi,smještenoj podno romanijskih stijena,okupio je ekstreme sa područja Hrvatske,Bosne i Srbije.Inače,taj "đurđevdanski uranak" je nastao početkom devedesetih i pojavom nacionalnih stranaka,tačnije SDS-a kad je otvorena pandorina kutija i sa njom na svjetlo dana izašli svi ekstremi skirivani od II svjetskog rata.Okupe se Srbi na jednoj livadici i kao proslavljaju hajdučki sastanak,u pomen na hajduke (čitaj kokošare i pljačkaše) koji su napadali karavane,sela i mještane tokom vladavine otomanske imperije na ovim prostorima.

Dođe se dan prije,lože se vatre,pripremaju janjci i prasad da se ranom zorom ponapijaju i u pijanstvu iznesu potiskivane četničke misli.Četnička ikonografija je obavezna kao guslari.

Tog maja 1991 na taj uranak je došao Radovan Karadžić i Vojislav Šešelj sa svojom svitom.Imate taj snimak na youtube.U pratnji su im bili lokalni ekstremi kao i buduće četniče vojvode tipa Brne ili Vaske iz Ilijaša.Od naoružanja samo nisu imali PAM-ove i sijače.Automatskih pušaka su imali za jedan dobar vod vojnika.Ispucano je municije bar nekoliko sanduka.U neposrednoj blizini tog mjesta živjeli su Muslimani i sad možete misliti kako im je bilo.Čitavu noć su po šumi bauljali naoružani ljudi sa šajkačama i kokardama,srpske zastave su bile na svakom ćošku a pucnjevi,rafali i detonacije su bili u cilju zastrašivanja Muslimana u slučaju da se ne slože sa zamislima srpskog rukovodstva.Uostalom,poslušajte na snimku prijetnje koje je preko megafona upućivao Vojo i Radovan.

Dakle,radi se o 06.05.1991 kad još rat nije počeo ni u Hrvatskoj.Nakon toga su uslijedila proglašavanja SAO oblasti u BiH tako da je do septembra 1991 bilo zaokruženo dosta stvari iz plana Ram.Srbi vole reći kako je za rat kriv ramiz Delalić Ćelo sa ubistvom svata na Čaršiji kao i referendum iz marta 1992.A kad su oni protiv ustavno i nelegalno pravili SAO oblasti po BiH,ljeta i jeseni 1991- onda je to u skladu sa demokratskim načelima AVNOJ-a i ZAVNOBIH-a. :D

Rat se mogao izbjeći jedino da smo se svi kolektivno izjasnili Srbima ,da smo im ustupili materijalna i ljudska dobra,imanja i kuće.da smo se odrekli vjere,porušili džamije,počeli uzgajati krmad i praviti guslarske večeri.Nije bilo ni promila šanse da dođe do nekog dogovora jer ako imaš 300-400 tenkova,hiljade minobacača,milione metaka i pušaka a onaj sa druge strane nema ništa - onda mu namećeš svoje uslove.Tako su mislili i tako se ponašali.
:thumbup: Vrlo dobro. Bio sam premlad da bih uzeo pusku tada, ali mi je bilo jasno gdje i odakle smrdi. Znam da mi je iz skole nedugo poslije na Grbavici poginuo drug Brane G. koji se bas furao na nacionalisticku spiku i bas mi je godra a jedna treba (Srpkinja), koja je otvoreno imala simpatije prema meni, a koja je fakat bila antiratno raspolozena, otvoreno mi govorila 'sta je onim mojim budalama na Mojmilu samo o naoruzanju pricaju i hvale se'!? Poslije mi bilo zao, da sam par sedmica furao s T. mogao sam svasta izvuci o pripremaama za napad jer joj je brat bio oficir JNA i to prenijeti ljudima iz Patriotske lige BiH, garant bi im koristilo. Mladost, naivnost, neznanje... :)
PM72

#441 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by PM72 »

Poslije mi bilo zao, da sam par sedmica furao s T. mogao sam svasta izvuci o pripremaama za napad jer joj je brat bio oficir JNA i to prenijeti ljudima iz Patriotske lige BiH, garant bi im koristilo.
Ništa se ne bi promjenilo.Moj rahmetli amidža imao je izreku kako je "dobar savjet - nikakva korist".Sve i da nam je generalštab JNA poslao ovjeren plan RAM ,svakom odreda,šta bi mogli uraditi? Ništa.Možda su se i zajebali što to nisu javno objavili,da naprave paniku pa da svi nagrnemo preko granice.Poslije rata sam imao priliku obići fabrički kompleks Pretis.Ljudi moji,pa tamo je bilo ispražnjenih sanduka municije bar nekoliko desetina hiljada.Vidio sam bar hiljadu sanduka raketa za VBR,na stotine nezavršenih minobacačkih prijektila.Da sam bio svjestan "svoje nesvjesti" i da me neko pred rat uveo u Pretis i pokazao mi svu tu silnu miniciju u četničkim rukama - sad bih bio stanovnik Luksemburga pa makar i klozete čistio.
stakasa

#442 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by stakasa »

kosava wrote:Gojeni,

vecinom su i bili masa, bio je plan ali nisu oni taj plan dijeli sa svakim cobanom ili vodoinstalaterom.

Da ti ispiricam kako sam ja shvatio da je rat na topraku.

Moj komso carsijsko dijete is stare carsijske srpske familje ozeni radnu kolegicu, ona zavrsila fakultet i zaposlila se u Zenici fina je ona bila ali iz nekog sela gore od Donjeg Vakufa i oni bi svratili u putu na more do njenih i vazda on donese domace rakije pa iznese se da raja u komsiluku popije.

Uglavnom ljeta '90 dosli oni sa mora iznjeo on rakiju on kraj ljeta pa se jos igra fudbala po komsiluku i na prvu pita ovog jednog daj mi broj od buraza?
Ovom brat u Australiji od kraja '70-ih, jedna po jedna i komso nama isprica sta se je desilo kod zeninih kaze ja se ustao kad u kuhinji sjede zandari sa surom i puncem sta je bilo zandari traze oruzije, hajde znam imaju lovackih pusaka kad ne traze oni to nego vojno oruzije eto u mene zeninin nemaj nista kad ce mali od sure zandaru daj da vidim automat, zandar neda a mali ce ti nije to neki automat da vidis u mog starog automata ispade ima i sura i punac po automatsku pusku :shock: :shock: Pazi i on je srbin. Uglavnom odemo na more ja mislim odose u zatvor kad smo svratili u povratku oni ko spricer hladni kazu mi pa pusti to dobili smo mi nove jos smo dobili i top :shock: :shock: :shock: stvarno bestrzajac i granate na revers ko da je kila eksera. Sta ce nijma toliko oruzije nego da se brane of komsija, jebo ti sve ovo odo ja u vani i ovaj mu dao broj od buraza ono nije bilo interneta nego da saznas informacije ganjaj ko je vec prosao kroz to i ode covjek i odvede familiju.

Razlika je bila velika izmedju onih u srpskim selima i ljudi koji su bili u gradu, prvo nisu oni vjerovali svakom nego provjerenom kadru sDs onima sto su imali zabiljeske i par informativnih razgovora u SDB zbog dijelovanja sa pozicija velikosrpskog nacionalizma, onima iz cetnickih krajeva koji su bili potomci cetnika i oportunistima. Ostale su oni gledali ko Dzuro ima zeta Turcina, Gojko ima snahu maslemanku, Rade je kum sa Osmanom znaci nesmije im se vjerovati. Istovremeno su im napumpali ideje u glavu pricama na tv o Bogdanu koji je bio lojalan Hrvatskoj Drzavi pa ostao a onda ga ustase zaklale i silovali mu zenu i kcerke. A u ljudskoj prirodi je da vidi da ide u propast a da govori ma necu ja, pogledaj ljudi uzmu pare od kamatara koji je sve ostale zavio u crno i govore sebi nece mene i necu ja tako najebat. Tako da kada su ovi nepodobni doznali od podobnih panika je nastupila a pogodini su znali i gdje i kada da se jave na zborno mjesto pa da brane srpsku njeac od pomahnitalih Alijinih dzihatlija.
Bravo kosava svaka na mjestu
Ali Kemal

#443 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by Ali Kemal »

South Blue Mama wrote:
Ali Kemal wrote: Opet 1991, ne sjecam se da je iko napustao Sarajevo 1991?

Izgleda da ona poruka rata nece biti nije ni bila slucajna, da se zadrzi topovsko meso.
Hajd' ti nama reci koliko imas godina ili koliko si imao '91 pa da mozemo pricu prilagoditi tvom uzrastu.
Ima nas djuturuma ovde, nije muha jedini kome skace pritisak od tvoje price a svi ti pokusavaju objasniti
Cuj skace ti pritisak, pa i meni skace pritisak od gluposti napisanih ovdje. Ja sam imao 28 godina, ako te bas zanima, a ti?

Od ove teme ima mnogo vise stete nego koristi, jer je toliko ispisano nacionalizma i mrznje koja je idealna za ove nove generacije da jednog dana budu jos gori.
Poenta bi bila u svemu tome, da se to vise ne dogodi, da ljudi shvate koliko je pogubno ratovati jednih protiv drugih u Bosni, medjutim jako je mnogo postova ciste generalizacije, sve u svemu katastrofa.
shake69

#444 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by shake69 »

PM72 wrote:
Poslije mi bilo zao, da sam par sedmica furao s T. mogao sam svasta izvuci o pripremaama za napad jer joj je brat bio oficir JNA i to prenijeti ljudima iz Patriotske lige BiH, garant bi im koristilo.
Ništa se ne bi promjenilo.Moj rahmetli amidža imao je izreku kako je "dobar savjet - nikakva korist".Sve i da nam je generalštab JNA poslao ovjeren plan RAM ,svakom odreda,šta bi mogli uraditi? Ništa.Možda su se i zajebali što to nisu javno objavili,da naprave paniku pa da svi nagrnemo preko granice.Poslije rata sam imao priliku obići fabrički kompleks Pretis.Ljudi moji,pa tamo je bilo ispražnjenih sanduka municije bar nekoliko desetina hiljada.Vidio sam bar hiljadu sanduka raketa za VBR,na stotine nezavršenih minobacačkih prijektila.Da sam bio svjestan "svoje nesvjesti" i da me neko pred rat uveo u Pretis i pokazao mi svu tu silnu miniciju u četničkim rukama - sad bih bio stanovnik Luksemburga pa makar i klozete čistio.
U pravu si, iako bi druga strana rekla dobili ste i vi Bratstvo, Novi Travnik, ali najvaznije sto je bio PLAN, brizljivo pripreman, kojem niko od mojih nije htio povjerovati dok mu zlikovci nisu dosli pred avliju. Jbg, prekasno za mnoge.
dudlov

#445 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by dudlov »

Ali Kemal wrote:
South Blue Mama wrote:

Izgleda da ona poruka rata nece biti nije ni bila slucajna, da se zadrzi topovsko meso.
Hajd' ti nama reci koliko imas godina ili koliko si imao '91 pa da mozemo pricu prilagoditi tvom uzrastu.
Ima nas djuturuma ovde, nije muha jedini kome skace pritisak od tvoje price a svi ti pokusavaju objasniti
Cuj skace ti pritisak, pa i meni skace pritisak od gluposti napisanih ovdje. Ja sam imao 28 godina, ako te bas zanima, a ti?

Od ove teme ima mnogo vise stete nego koristi, jer je toliko ispisano nacionalizma i mrznje koja je idealna za ove nove generacije da jednog dana budu jos gori.
Poenta bi bila u svemu tome, da se to vise ne dogodi, da ljudi shvate koliko je pogubno ratovati jednih protiv drugih u Bosni, medjutim jako je mnogo postova ciste generalizacije, sve u svemu katastrofa.
Cilj prepričavanja ružnih stvari iz prošlosti nije da se ne ponove, nego obrnuto. Sjeti se priče koje su srbi vodili o zločinima nad njima u II svjetskom ratu. ta priča je bila u cilju mobilizacije i "naplate dugova". problem je što najebu oni koji te priče slušaju, a ne oni koji iste iniciraju. to je prokletstvo ovih prostora, barem istorija na to ukazuje.
zateznistub

#446 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by zateznistub »

Ali Kemal wrote:
South Blue Mama wrote:

No way! :zid:
South Blue Mama

#447 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by South Blue Mama »

Ali Kemal wrote:
South Blue Mama wrote:

Onda se stidi svojih godina :roll: eto ja se sjecam da su moja raja iz srednje skole odlazila jos '91 van zemlje, mog oca su zarobili cetnici u ljeto '91 u blizini Nevesinja jer je nosio pogresno ime, sad mi reci da je i to nemoguce i mo's misliti ja sam imala manje godina od tebe i kao zensko sam znala i bila svjesna cinjenice da ce biti rata ali ne u ovoj mjeri u kojoj smo ga dozivjeli.
Ova tema nije ispisana mrznjom nego istinitim dozivljajima pojedinaca, mozda tebi zvuci nevjerovatno ali moji prijatelji se djele na ljude i neljude a moje djete ce znati sta su sve njeni roditelji prezivjeli da bi ona zivjela u zemlji koja se zove Bosna i Hercegovina.
PM72

#448 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by PM72 »

mog oca su zarobili cetnici u ljeto '91 u blizini Nevesinja
Možeš li mi ovo malo objasniti?
kosava

#449 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by kosava »

Ma drzali barikade pa moj komso vazda hodo u djemperu nevesinjcu otiso kod svojih da bere duhan ili tako nesto sto je bio kod da drzi straze po rodnom Nevesinju da ih nebi napale Ustase ili Alijine zakarabluljene dzihatlije pa se upuco u nogu spaginom. Prisijelo mu "branje duhana" sigurno je i njen otac naletio na jednu od tih barikada.
Gojeni H

#450 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by Gojeni H »

Ali Kemal wrote:
South Blue Mama wrote:

Vecina ljudi pise iz vlastitog iskustva.
Bas zbog nase odgovornosti prema nasoj djeci, te buducim generacijama, istina treba da se zna.

A samo idiot moze misliti da se nesto stihijski desavalo. Bilo je Srba koji su se zatekli u situaciji gdje ni sami nisu znali sta se desava, istina je.
Ali, 90% je tacno znalo sta se desava i svako je donio svoju odluku.

A misliti da se nekoliko pijanih bradonja sabralo, pa stihijski "nabavili" puske, pa stihijski "nabavili" i haubice, pa spontano pozvali sunarodnjake da izadju iz gradova na brda (a tako u svakom gradu sa znacajnom bosnjackom ili hrvatskom populacijom) ... e to moze tvrditi onaj ko nema veze sta je potrebno da bi se izvela akcija jedinice velicine cete, a kamoli sta je potrebno za rat.

Bosnjaci su ubijani jos 91-e. Evo ovako na prvu, sjecam se ubistva MBO-ovog aktiviste u Celicu, nekog covjeka dole u Sipovu ili blizini, ... pa ubijani su ljudi u okolini Sarajeva!
Locked