sharloakrobata wrote:Ja već nekoliko dana insistiram na tim imenima. Zaista bih volio znati ko su bili ugledni Bošnjaci a ko ugledni Bosanci. Situacija sa Srbima i Hrvatima je potpuno jasna. Ali evo priznajem, nije mi jasan odnos između Bošnjaka i Bosanaca. Pa sam mislio da preko istorijskih ličnosti skontam foru.
Bosnjak sam narodno, nacionalno, vjerski i ideoloski.
Po samoj postavci ankete kao i po mnogobrojnim diskusijama nema dileme medju stanovnicima BiH ko su i sta su Srbi i Hrvati. Njihova narodnost i nacionalnost se ne dovodi u pitanje. Nisam zapazio da Srbi i Hrvati, makar u ovoj diskusiji, dovode u pitanje postojanje i narodno/nacionalno odredjivanje ZAVNOBiH-ovskih muslimana i onih ostalih koji nisu specificirani u tom istorijskom dokumentu.
ZAVNOBiH-ovski muslimani, od 1974 godine Muslimani su ti koji sami sebi negiraju narodnost a pogotovo nacionalnost. Iako je VKBI 1993 godine donio deklaraciju o povratku istorijskog imena Bosnjak konfuzija u glavama onih koji bi se tako trebali izjasnjavati i ponasati je postala veca nego je bila prije toga. Tako danas imamo, a to pokazuje i ova anketa, Bosnjake, Bosnjake muslimane, Muslimane, Bosance, Bosance i Hercegovce, Bosanskohercegovce i muslimane nacionalno neopredjeljene.
Nekadasnji Muslimani su na svom Saboru VKBI 1993 godine, koji je sazvan kao VKMI, navodno promijenili ime ali ne u Bosnjak i samo Bosnjak vec u Bosnjak musliman. Za njih je ovo Bosnjak samo geografska odrednica, pa umjesto nekasnjeg Bosanski Musliman kazu Bosnjak musliman. Nekadasnji Muslimani koji se nisu mogli pronaci u novoj definiciji Bosnjka muslimana i nisu spremni sebe poistovjetiti sa Alijini i Cericevim Bosnjacima muslimanima, koji su sebe definisali islamskim a ne bosnjackim identitetom se opredjeljuje za solomonska rijesenja izjasnjavajuci se Bosancima u narodnom i nacionalnom smislu.
Nacionalni Bosanci i Hercegovci, Bosanskohercegovci su proizvod gore pomenutog ZAVNOBiH-a i za njih izvan granica BiH ne postoje nacionalni Bosnjaci niti nacionalni Bosanci. Oni su bukvalno, zdravo za gotovo, u srcu Balkana, okruzeni naj vecim nacionalistima u Evropi, prihvatili zapadnjacku varijantu nacije i drzavljanstvo poistovijetili sa nacionalnoscu. Nije rijetkost procitati i na SA-xu da se Bosnjacima iz Sandzaka osporava pravo da se izjasnjavaju Bosnjacima. Oni su za njih nacionalni Srbijanci a Srbi iz Srbije ili bilo gdje drugo su nacionalni Srbi. Apsurd, skakanje u stomak.
Na osnovu totalne nacionalne nesvijesti i podijele na sedam ( 7 ) nacionalnih grupa nekadasnji Muslimani odradjuju lavovski dio posla za projekte velikosrba i velikohrvata. Aktuelna politicka i drzavnopravna katastrofa BiH je naj bolji dokaz za to.
Kad sam video rezultate ankete sjetio sam se Vasingtonskog sporazuma iz 1994 godine izmedju Bosnjaka muslimana i Hrvata . To je bio naj veci poklon koji su mogli dobiti Karadzicevi Srbi. Tako je i ova anketa pokazatelj da ce se Hrvati konacno ograditi, i zvanicno, sa svojom HZHB, kao sto su se Srbi ogradili sa svojom RS, jer nekadasnji Muslimani nisu samo Bosnjaci ( 2% po ovoj anketi ) vec su se izdiferencirali na sedam ( 7 ) razlicitih i suprotstavljenih nacionalnih grupacija. Za vjerovati je da ce i Bosnjaci muslimani dobiti "neke teritorije za nas muslimane" kako je za zivota govorio Alija Izetbegovic.