ZLOCINI TITOVIH PARTIZANA U DRUGOM SV. RATU
-
Nancy Drew
- seln
ja mogu zamisliti da su neki od nas izgubili nekoga na Bleiburgu ili nekom drugom kriznom putu i jasno je da necemo imati ista gledista.
Ali NIKAKO ne mogu razumjeti bilo kakve pokusaje izjednacavanja ili relativiziranja izmedju antifasistickog angazmana partizana na jednoj i ustasa, cetnika, balista, zelenokadrovaca itd na drugoj strani.
P.S. komadinamujo, tvoja "analogija" nije vrijedna odgovora.
Ali NIKAKO ne mogu razumjeti bilo kakve pokusaje izjednacavanja ili relativiziranja izmedju antifasistickog angazmana partizana na jednoj i ustasa, cetnika, balista, zelenokadrovaca itd na drugoj strani.
- IZVANZEMALJAC
da su četnici pobjedili u 2. svjetskom poklali bi sve ne srbsko a kad bi završili onda bi njiha švabo jer su slaveni za njiha bili niža rasa.
da su ustaše pobjedile prvo bi srbi nestali pa onda vjerovatno i muslimani iako je činjenica da je za vrjeme NDH bila đamija u Zagrebu i da su muslimani bili Hrvatsko cviječe ipak je pitanje koliko vremena bi ostali muslimani i nebi postali katolici. Onda ti ponovo tu stupa švabo ili italijan pa odoše slaveni.
Tito je pobjedio skupa sa saveznicima. Greške koje je napravijo:
-ubijani su i civili
-četnici, ustaše i ostali kolaborateri čak i oni naj gori (osim glavnih vođa) su prije kraj rata prišli u partizane i sa tim su bili rehabilitirani od strane vlasti, tako da su jih pustili na miru. Oni su večinoma šutili dok je Tito bio živ čim je on umro vratila se ona garda sa svojom retorikom i sa svojim idejama.
-preganjanje vjerskih lidera
NEZNAM KOJA OPCIJA JE VAMA DRAŽA ALI U TO VRJEME SU JEDINI IZLAZ BILI PARTIZANI.
da su ustaše pobjedile prvo bi srbi nestali pa onda vjerovatno i muslimani iako je činjenica da je za vrjeme NDH bila đamija u Zagrebu i da su muslimani bili Hrvatsko cviječe ipak je pitanje koliko vremena bi ostali muslimani i nebi postali katolici. Onda ti ponovo tu stupa švabo ili italijan pa odoše slaveni.
-ubijani su i civili
-četnici, ustaše i ostali kolaborateri čak i oni naj gori (osim glavnih vođa) su prije kraj rata prišli u partizane i sa tim su bili rehabilitirani od strane vlasti, tako da su jih pustili na miru. Oni su večinoma šutili dok je Tito bio živ čim je on umro vratila se ona garda sa svojom retorikom i sa svojim idejama.
NEZNAM KOJA OPCIJA JE VAMA DRAŽA ALI U TO VRJEME SU JEDINI IZLAZ BILI PARTIZANI.
-
komadinamujo
Analaogija se ne odnosi na na šta drugo nego na to što je nekakav zločin, koji ne poričeš obezbjedio tebi 45 godina sreće i blagostanja. Zamisli, zločin ti obezbijedio sreću i blagostanje.. Pa se od silne sreće i blagostanja ne možeš ni na žaljenje natjerat...seln wrote:...medjutim, to nam je osiguralo 45 godina mira i prosperiteta. Moralno je upitno, nema sumnje....ali, nekako ne mogu sebe da natjeram na zaljenje.
I ne očekujem nikakav komentar, od osobe koja je izvalila najsebičniju rečenicu koju sam ikada čuo. Pročitaj je još jednom.
...medjutim, to nam je osiguralo 45 godina mira i prosperiteta. Moralno je upitno, nema sumnje....ali, nekako ne mogu sebe da natjeram na zaljenje.
-
Pataren Ponthus
Ma sta ti je nevjerovatno?Mozes ti umisljati ali to je tako bilo.Sto se tice izjednacavanja nase handzar divzije sa cetnicima,pa to je sramota.Ljudi su samo branili goloruk narod,i sto kaze ovaj covjek podrzava sve "muslimanske odrede" u sastvau NDH.Pa ljudi,drugacije nije moglo.A to sto kazes i lijpo si napisao za zlocine partizana:jedan od razloga.A bilo ih je vise.Procitajte knjgiu "mladi muslimani" pa ce te vidjeti sta je bio taj rezim.Nije to sad zbog Alije,nit volim tog covjeka,al sam realan pa kazem da su bili brutalni prema svemu sto im nije bilo po volji.Za goli otok naprimjer...prije sam i to podrzavao,ali ljudi kakav je nacin slati nekog na goli otok!!!!???Totalno tiranski i neljudski!bosank_a wrote:El_comadante wrote:To oni znaju. Jedan od razloga je što je komunizam ateističko uređenje pa su samim tim vjerske lidere proganjali. a ima ih još...bosank_a wrote: A zasto su ih cinili?
Gdje si ti ucio istorijuOvo je nevjerovatno.
-
Pataren Ponthus
Pa upravo to.Citirao sam ovo,samo za to sto se mogu apsolutno s tim sloziti.Narod je negdje morao otici.Al iz ovog vremena govoreci,zar sada moramo birati????Nista nama nije valjalo,realno sve je podredjeno ili odlagano do konacnog istrebljenja nacije.IZVANZEMALJAC wrote:
- nosara
Sve sto su partizani radili poslije i u toku IIsr cinole su i saveznice, "perjanice" demokratije, to je tada bilo normalno i niko ne zamjera npr. Degolu sto je satro politicke neistomisljenike koji su bili uz naciste i nisu htjeli da se bore protiv hitlera.
Meni je smijesno kad neko pokrene neku ovakvu temu, jer je perverzija branit stavove kao sto je ovaj o "zlocinackoj" NOV i "zlocincu" Brozu.
Meni je smijesno kad neko pokrene neku ovakvu temu, jer je perverzija branit stavove kao sto je ovaj o "zlocinackoj" NOV i "zlocincu" Brozu.
-
El_comadante
Ma nevalja nikoPataren Ponthus wrote:Pa upravo to.Citirao sam ovo,samo za to sto se mogu apsolutno s tim sloziti.Narod je negdje morao otici.Al iz ovog vremena govoreci,zar sada moramo birati????Nista nama nije valjalo,realno sve je podredjeno ili odlagano do konacnog istrebljenja nacije.IZVANZEMALJAC wrote:
-
El_comadante
Ali partizani nevaljajubosank_a wrote:ja partizane. dalje me ne zanimaEl_comadante wrote:Ja podržavam Muslimansku miliciju koja je bila u sastavu NDH.bosank_a wrote: Dobro, samo jedno pitanje - u 2.svijetskom ratu od moguce par strana koje su se borile na nasim prostorima koju ti podrzavas?
-
El_comadante
Čiji si ti?mostarac wrote:dobro da si reko da znamo i evidentiramoEl_comadante wrote:Ja podržavam Muslimansku miliciju koja je bila u sastavu NDH.bosank_a wrote: Dobro, samo jedno pitanje - u 2.svijetskom ratu od moguce par strana koje su se borile na nasim prostorima koju ti podrzavas?
- seln
Jesi pametan, halal ti rashtika. Kao prvo, napisao sam "mira i prosperiteta" a ne "srecu i blagostanje". Drugo, ne, ne mogu se natjerati na zaljenje. Zao mi je zbog tvog rahmetli dede, ali u sustine NE ZALIM.komadinamujo wrote:Analaogija se ne odnosi na na šta drugo nego na to što je nekakav zločin, koji ne poričeš obezbjedio tebi 45 godina sreće i blagostanja. Zamisli, zločin ti obezbijedio sreću i blagostanje.. Pa se od silne sreće i blagostanja ne možeš ni na žaljenje natjerat...seln wrote:...medjutim, to nam je osiguralo 45 godina mira i prosperiteta. Moralno je upitno, nema sumnje....ali, nekako ne mogu sebe da natjeram na zaljenje.
I ne očekujem nikakav komentar, od osobe koja je izvalila najsebičniju rečenicu koju sam ikada čuo. Pročitaj je još jednom.
...medjutim, to nam je osiguralo 45 godina mira i prosperiteta. Moralno je upitno, nema sumnje....ali, nekako ne mogu sebe da natjeram na zaljenje.
Idi, napij se hladne Neretve i ne pricaj svasta.
- osa
nije tu pitanje izjednačavanja pitanje je negiranja i opravdavanja zločina i skrivanja da su počinjeni. to je obrazac koji se ovdje prenosi s koljena na koljeno, s generacije na generaciju. i danas smo svjedoci žestokih komentara kad se neko s protivničke strane oslobodi u hagu ili nekom drugom sudu i isto tako slavlja kad se neko naš oslobodi. uvijek se negiraju vlastiti zločini umjesto da baš te istaknemo i riješimo se ljudi koji su ih činili, jer zločinac je zločinac. pa zar netko misli da će ovakve presude vukovarskoj trojci dugoročno dobro činiti srbiji, nema šanse samo će ih uljuljkati u uvjerenju da se zločin isplati. nitko ne razmišlja da je nesankcioniranje zločinaca koji su harali po hrvatskoj i bih, utjecalo na pokušaj rješavanja kosovske krize na način na koji je to pokušao milošević i vidimo kud je to dovelo. ode kosovo.seln wrote:ja mogu zamisliti da su neki od nas izgubili nekoga na Bleiburgu ili nekom drugom kriznom putu i jasno je da necemo imati ista gledista.
-
Nancy Drew
- nosara
Pataren moglo je drugacije, nije se moralo hitleru pod rep zavlacit. Moglo se u brdo sa pravom rajom. Sa Dizdarevicima, Dovadzijama, Dzonlicima...
Pojma ti nemas.
Cuj, nasa handzar divizija. E, kukala ti majka...
Pojma ti nemas.
Cuj, nasa handzar divizija. E, kukala ti majka...
-
Pataren Ponthus
Ponavaljam,narod se snalazio kako je stigao.Moj djed je bio u partizanima,al opet kazem...svugdje su nas zajebavali.Prosto,ali tako je.
- chuchumbamayumbe
off-topic,IZVANZEMALJAC wrote:da su četnici pobjedili u 2. svjetskom poklali bi sve ne srbsko a kad bi završili onda bi njiha švabo jer su slaveni za njiha bili niža rasa.
-ubijani su i civili
Izvini IZVANZEMALJAC...
...ali cemu ovolike pravopisne greske? Je li se islo u skolu?
-
vinja
#442 Re: ZLOCINI TITOVIH PARTIZANA U DRUGOM SV. RATU
mostarac je u pravu. Cijeli zivot slusam o fratrima koji su ubijali ljude, cak ih klali, i za ovo vrelo ulje sam cula 100xmostarac wrote:Ovo je najveca podvala danasnje radikalne desne struje medju Hrvatima. Ti fratri su bili naoruzani i svi izvori govore da su zajedno sa ustasama pruzali oruzani otpor partizanima, a u capljini su ih cak polijevali vrelim uljem. O tome postoje konkretni ljudi i dokazi i svjedoci. Dakle suplja je prica da su bili civili. Sto nisu onda ubili i fra sivrica kad su redom ubijali fratre, nego su mu dali orden bratstva-jedinstvapiskerernest wrote:pa ubijeni su fratri u š.brijegu,jebiga civili su,ali su bili i valjda saradnici ustaša.inače je moj djed kao 16 -godišnjak u b.brodu morao ići u ustaše i bio je čitav rat,ali je uvijek govorio da je titina jugoslavija najbolja država s obzirom da se on borio protiv nje.rashid wrote: Daj mi jedan dokaz da su ubijali civile i povlacim rijec! Jednostavno. A nemoj mi suplje, rekao mi moj dedo ... znaci dedo ti bio ćetnik,ustaša ili musliman u ustašama. Dokaze molim.
Mom dedi nije dlaka falila nit je citavoj porodici ... a od ustaša, četnika i bailja od zadnjog rata jim svašta nešto fali (komad ruke, komad noge, komad nosa, 44,5 kg mase po clanu obitelji) ... i da dalje ne nabrajam. Zato mi ne zamjeri, boga ti!
Ali svejedno, posto sam kulturan ... gradimo razpravu na dokazima ...
Bujrum!
Ne znam, znam samo da je Tito znao pravi nacin kako sve ove ludake i nacionaliste drzati "na uzdi"...pa evo sada se pokazalo ko ti sve zivi u prvom komsiluku...mislite da bi isti uspjeh postigao da je imao blaze metode?
Nije bio cvjecka. Ali, voljela bih vidjeti nekog drugog na njegovom mjestu, kako bi se snasao...Pa, trebalo je ovu bagru natjerati na bratstvo i jedinstvo...
I pitanje za pokretaca teme - da li ti je, mozda, deda pricao tu pricu...jer to sto sad pises da ti je deda bio ustasa, nekada je bila velika sramota ( a, meni je to sramota i dan-danas), pa valjda se covjek nekako morao "oprati" u ocima svog potomstva...ako mi, pak kazes da se nije "prao" ni od cega, tek tad mi je jasno ko si i zasto pises ovo sto pises... Jer, nekog kao sto je tvoj deda ni Neretva ne bi oprala...
-
vinja
E, brate, svasta ovdje mozes procitati, ali sto je ovo gluuuuuuuuupo...sesalmir wrote:Volio bih da sam prošao takav školski sistem, iz kojeg se ljudi ibrete takvome pismu. Zaista nisam dovoljno upućen, ali mišljenja sam da se ni u sloveniji ni u hrvatskoj cirilica vise ne uče. A knjige pisane na mom jeziku ali na
cirilicnom pismu, sigurno se mogu naci i u latinicnoj verziji, uostalom koliki broj knjiga je bio pisan arapskim pismom ,jos iz doba osmanlija, pa nikome nije smetalo sto ih vise ne moza procitati.
Za tvoju informaciju cura na faxu trazila knjigu...rijetku...i ja joj dam na cirilici, a ona ne zna citati
A, boga ti ko ti kaza da nikome nije smetalo sto ne zna citati knjige na arapskom?!
Ne bih da vrijedjam, ali ova izjava je tako tupasta...nevjerovatna glupost!
-
bosank_a
El_comadante wrote:Ali partizani nevaljajubosank_a wrote:ja partizane. dalje me ne zanimaEl_comadante wrote: Ja podržavam Muslimansku miliciju koja je bila u sastavu NDH.
Mozda partizani nevaljaju , ali nevalja ni NDH !
Partizani su imali petlju da se odvoje od svih i povedu rat za narod dok su se ostali sakrivali pod plastom NDH ili kralja Karadjordjevica.
Prema tome partizani su junaci!
Na kraju su to svi shvatili i pridruzili im se u ratu protiv fasista i domacih izdajnika.
l Tito je bio jedini covjek ikad koji je uspio drzati u miru i blagostanju ove nase krkanske narode i svaka mu cast!!!
Sta radi ova vlast!?
lma li sanse da se otvori neka fabrika u narednih 5-10 godina.Hoce malo sutra. l ako je otvore u kakvim uslovima ce se raditi?
Moze li neko naprojati par dobrih stvari iz bivseg sistema, a par iz ovog?
l nije tacno da su se za vrijeme Tita vjernici proganjali. Mogao je ici u bogomolje ko je htio, ali se u tom slucaju nije moglo biti clan partije.
Moglo se sto se htjelo osim krsiti zakon i raditi protiv drzave,
a mislim da je to tako u svim drzavama u Evropi.
A ovima sto pisu protiv partizana bi samo rekla da se probaju zamisliti kako bi im zivot izgledao da partizani nisu pobjedili.
Njemci,Talijani,Austrijanci i citava bratija vole Bosnjake i Muslimane znas kako.
To su nasi stari i prepoznali pa su na kraju izabrali pravu stranu.
-
bosank_a
Ako te neko upita tih 45 godina je najduzi momenat mira na ovim prostorima, a samo zato sto sto je Tito svima ponudio ono sto nam je trebalo.komadinamujo wrote:Analaogija se ne odnosi na na šta drugo nego na to što je nekakav zločin, koji ne poričeš obezbjedio tebi 45 godina sreće i blagostanja. Zamisli, zločin ti obezbijedio sreću i blagostanje.. Pa se od silne sreće i blagostanja ne možeš ni na žaljenje natjerat...seln wrote:...medjutim, to nam je osiguralo 45 godina mira i prosperiteta. Moralno je upitno, nema sumnje....ali, nekako ne mogu sebe da natjeram na zaljenje.
l kad vec poredis cetnike - znas sta, ovo sto se desilo u Srebrenici bi se desilo davno '45.g. da nisu pobjedili partizani.
Svi u svijetu znaju ko se borio protiv koga u 2.svjetskom ratu.
lznenaduje da ovdje neko ne zna.
lli se to javljaju potomci onih koji su se borili na strani okupatora.
Pa ako ste Bosnjaci budite sretni sto partizani i saveznici pobjedise, jer u protivnom bi nas nestalo.
- kekec
Kada se malo vise proceprka po Blajburgu,
dodje se do cudnih rezultata:

vise na:
http://www.bljesak.info/modules.php?nam ... &sid=48643
Mozda je bolje neke stvari i prepustiti zaboravu,
jer bi otkrivanje nepoznanica, mozda, donijelo
vise stete nego koristi.
dodje se do cudnih rezultata:

vise na:
http://www.bljesak.info/modules.php?nam ... &sid=48643
Mozda je bolje neke stvari i prepustiti zaboravu,
jer bi otkrivanje nepoznanica, mozda, donijelo
vise stete nego koristi.
http://www.pionirovglasnik.com/index.ph ... ontent=302U Bleiburgu se skupljaju ustaše, a na Ravnoj gori četnici. I jedni i drugi uz blagoslov crkve i podršku države, i jedni i drugi u pokušaju da malo preoblikuju istoriju po svojim potrebama.Ako su se četnici borili protiv nemaca, to ih ne opravdava za klanje drugih.
Ako su partizani pobili hiljade ljudi bez suđenja, to ne znači da je ustaški pokret bio pozitivan a NDH demokratska država.
Na snimku obeležavanja 60 godina od masovnog ubistva ustaša i domobrana, na HRT-u nikako u kadar nisu ulazili ljudi obučeni u ustaške uniforme. Ustaše se uopšte ne pominju, tu su ubijeni "pripadnici hrvatske vojske".
S druge strane, pokušajte pronaći na srpskom jeziku pomen spisa Homogena Srbija Stevana Moljevića, Dražinog kartografa, u kome se objašnjava kako treba stvoriti čistu srpsku državu (u sličnim granicama i na isti način na koji se to radilo u nedavno završenom glupom ratu).
- IZVANZEMALJAC
1. NISMO SVI MI IŠLI U BOSNU U ŠKOLU I NE IDE SVIMA BOSANSKIchuchumbamayumbe wrote:off-topic,IZVANZEMALJAC wrote:da su četnici pobjedili u 2. svjetskom poklali bi sve ne srbsko a kad bi završili onda bi njiha švabo jer su slaveni za njiha bili niža rasa.
-ubijani su i civili
Izvini IZVANZEMALJAC...
...ali cemu ovolike pravopisne greske? Je li se islo u skolu?
2. ZA MENE JE VAŽNIJE ŠTA NAROD NAPIŠE I NE KAKO
-
Pataren Ponthus
Joj kako volim onu sliku...sa Franjom.Al dobro,on je vazda bio dobar ciko.Jelde komunjare!!???