Sulejman Bugari
- Liberalism
#426 Re: Sulejman Bugari
Obzirom da tema nije o umjetnosti, mislim da odgovor na tvoje pitanje nije toliko vazan za diskusiju o modernizmu koji Bugari primjenjuje. Al eto, ako se ti pozivas na nju mozemo spomenuti citat razumjeti i drugacije pa i tako da je mozda mislio reci da na ovom svijetu ni jedna tvar ne privlaci drugu tvar, a da toplina vuce hladnocu - svejedno - sve u skladu sa slobodom izrazavanja. Bugari ne bi pogrjesio i kad bi u skladu sa slobodom izrazavanja rekao da je Mjesec od sira zar ne?
- Epitop
#427 Re: Sulejman Bugari
Ne znam ja šta i Sulejman Bugari pogriješio ili ne, ovo je rekao pjesnik Rumi tako da nema veze sa Bugarijem. Naravno on kao čovjek je podložan greškama i može da pogriješi u svojim izjavama.Liberalism wrote:Obzirom da tema nije o umjetnosti, mislim da odgovor na tvoje pitanje nije toliko vazan za diskusiju o modernizmu koji Bugari primjenjuje. Al eto, ako se ti pozivas na nju mozemo spomenuti citat razumjeti i drugacije pa i tako da je mozda mislio reci da na ovom svijetu ni jedna tvar ne privlaci drugu tvar, a da toplina vuce hladnocu - svejedno - sve u skladu sa slobodom izrazavanja. Bugari ne bi pogrjesio i kad bi u skladu sa slobodom izrazavanja rekao da je Mjesec od sira zar ne?
- Lakat Jebić
#428 Re: Sulejman Bugari
Liberalism wrote:Obzirom da tema nije o umjetnosti, mislim da odgovor na tvoje pitanje nije toliko vazan za diskusiju o modernizmu koji Bugari primjenjuje. Al eto, ako se ti pozivas na nju mozemo spomenuti citat razumjeti i drugacije pa i tako da je mozda mislio reci da na ovom svijetu ni jedna tvar ne privlaci drugu tvar, a da toplina vuce hladnocu - svejedno - sve u skladu sa slobodom izrazavanja. Bugari ne bi pogrjesio i kad bi u skladu sa slobodom izrazavanja rekao da je Mjesec od sira zar ne?
ti bas nemas pojma o cemu se ovdje prica, jel de?
- Liberalism
#429 Re: Sulejman Bugari
Nemam nista protiv da tako nesto mislis, sve dok ne tvrdis ...
- Lakat Jebić
#430 Re: Sulejman Bugari
ne znas elemntarne stvari, za gore navedene Rumijeve stihove ti ih komentarises kao Bugarijeve. i hoces da te neko ozbiljno shvata?
- Liberalism
#431 Re: Sulejman Bugari
Ipak izgleda da nisi sa dovoljno paznje procitao moje komentare. Da ti pomognem, u pomenutom komentarom poenta je bila u primjeni slobode izrazavanja a ne u necijim stihovima. Usput, termin ''elementarne stvari'' se obicno ne koristi kako si ti naveo u svom postu (mozda da provjeris na wikipediji) ...Lakat Jebić wrote:ne znas elemntarne stvari, za gore navedene Rumijeve stihove ti ih komentarises kao Bugarijeve. i hoces da te neko ozbiljno shvata?
-
zimomor
#433 Re: Sulejman Bugari
Zna li neko kako doci do karata za sljedece Bugarijevo predavanje u BKC-u?
- beautyfool
#434 Re: Sulejman Bugari
Kupis na BKC blagajni taj isti dan kad bude predavanje ili par dana ranije, mozes nazvati BKC pa pitaj kad se tacno karte pustaju u prodaju pa mozes odmah kupiti.zimomor wrote:Zna li neko kako doci do karata za sljedece Bugarijevo predavanje u BKC-u?
Evo nasla sam neke brojeve tel od BKC na netu pa eto zovi i pitaj.
Telefon:
+387 33 20 55 38
+387 33 44 17 98
+387 33 20 15 13
+387 33 44 44 66
+387 33 21 25 76
Last edited by beautyfool on 13/01/2009 16:53, edited 1 time in total.
- beautyfool
#435 Re: Sulejman Bugari
HAFIZ BUGARI 17. JANUARA U ZAGREBU
Na poziv Islamske zajednice u Hrvatskoj, Medžlisa Islamske zajednice Zagreb i Omladinskog kluba muslimanske omaldine iz Zagreba, hafiz Sulejman Bugari će, 17. januara 2009. godine, boraviti u posjeti Zagrebu. Tim povodom, organizatori su priredili Tribinu na kojoj će hafiz Bugari biti gost. Tribina će biti upriličena u subotu, 17. januara 2009. godine, iza jacija-namaza.
Mjesto održavanja Tribine je Velika dvorana Islamskog centra “H. Salim Šabić”.
Nakon Tribine, organizatori su planirali i posebno druženje hafiza Sulejmana Bugarija sa mladima.
Na poziv Islamske zajednice u Hrvatskoj, Medžlisa Islamske zajednice Zagreb i Omladinskog kluba muslimanske omaldine iz Zagreba, hafiz Sulejman Bugari će, 17. januara 2009. godine, boraviti u posjeti Zagrebu. Tim povodom, organizatori su priredili Tribinu na kojoj će hafiz Bugari biti gost. Tribina će biti upriličena u subotu, 17. januara 2009. godine, iza jacija-namaza.
Mjesto održavanja Tribine je Velika dvorana Islamskog centra “H. Salim Šabić”.
Nakon Tribine, organizatori su planirali i posebno druženje hafiza Sulejmana Bugarija sa mladima.
-
Ponekad s'proljeca
#436 Re: Sulejman Bugari
Bugari jednostavno ima nesto sto plijeni paznju slusaoca, svidjalo se to nekom ili ne!!!!
Meni je dosta klasicnih hafiza koji te uspavaju dok drze hutbu!!!!
Meni je dosta klasicnih hafiza koji te uspavaju dok drze hutbu!!!!
-
zimomor
#437 Re: Sulejman Bugari
Hvalabeautyfool wrote:Kupis na BKC blagajni taj isti dan kad bude predavanje ili par dana ranije, mozes nazvati BKC pa pitaj kad se tacno karte pustaju u prodaju pa mozes odmah kupiti.zimomor wrote:Zna li neko kako doci do karata za sljedece Bugarijevo predavanje u BKC-u?
Evo nasla sam neke brojeve tel od BKC na netu pa eto zovi i pitaj.
Telefon:
+387 33 20 55 38
+387 33 44 17 98
+387 33 20 15 13
+387 33 44 44 66
+387 33 21 25 76
-
Miki90
#438 Re: Sulejman Bugari
Ljudska glupost i naivnost nemoze se mjeriti ni sa cim na ovom svijetu ona prevazilazi sve moguce granice koju razum mze pimiti.
Naj zalosnije je cinjenica da danas velika vecina stanovnista vise vjeruje u neke imaginarne pojmove nego li sama sebi.
Sejtani, dzini i dzavoli su pojmovi za koje se moze svatiti da mala djeca vjeruju i plase se istih ali odrasli ljudi bi u danasnje vrijeme morali i trebali iskoristiti prednosti i mogucnosti koje im pruzaju internet i kompjuter i da se edikuju
i potraze istinu koju mnoge generacije prije njih nisu imale a to je protok i dostupnost informacija a samim tim i odgovora na mnoga pitanja kojima su nase predke zaglupljivali i obmanjivali.
Probudite se, osvijestite se, svatite da ste sami svoji gospodari i da je vasa sudbina u vasim rukama i da ste sami vladari cvoga tijela i duha.
Dajte mi dostupnost samo jednog slobodnog medija ne vise od dva sata ja cu vam reci i podastrijeti svu istinu i laz koja vas sputava i unistava.
_Zapamtite nije svijet onakav kako ga vidite nego je onakav kako ga zelite da vidite.............
_Vi necete i nemozete promijeniti svijet............
_Svijet ce se promijeniti onog momenta kada covijek promijeni sebe............
_Raj je ovdje i sada na zemlji i nigdje drugo samo sto ga mnogi nisu svijesni...................
_Prestanite traziti hljeba dok imate pogacu i to je hljeb..............
_Nije niko kriv za tvoje nedace, kriv si jedino ti...........
_Nemojte cekati da te neko spasi to mozes samo ti...............
Naj zalosnije je cinjenica da danas velika vecina stanovnista vise vjeruje u neke imaginarne pojmove nego li sama sebi.
Sejtani, dzini i dzavoli su pojmovi za koje se moze svatiti da mala djeca vjeruju i plase se istih ali odrasli ljudi bi u danasnje vrijeme morali i trebali iskoristiti prednosti i mogucnosti koje im pruzaju internet i kompjuter i da se edikuju
i potraze istinu koju mnoge generacije prije njih nisu imale a to je protok i dostupnost informacija a samim tim i odgovora na mnoga pitanja kojima su nase predke zaglupljivali i obmanjivali.
Probudite se, osvijestite se, svatite da ste sami svoji gospodari i da je vasa sudbina u vasim rukama i da ste sami vladari cvoga tijela i duha.
Dajte mi dostupnost samo jednog slobodnog medija ne vise od dva sata ja cu vam reci i podastrijeti svu istinu i laz koja vas sputava i unistava.
_Zapamtite nije svijet onakav kako ga vidite nego je onakav kako ga zelite da vidite.............
_Raj je ovdje i sada na zemlji i nigdje drugo samo sto ga mnogi nisu svijesni...................
- Ahmmed
#439 Re: Sulejman Bugari
A prije nego što počnete nadmeno i sa visine pljuvati po ljudskim ubjeđenjima i prije nego što počnete koristiti računar, naučite svoj maternji jezik....Miki90 wrote:Ljudska glupost i naivnost nemoze se mjeriti ni sa cim na ovom svijetu ona prevazilazi sve moguce granice koju razum mze pimiti.
-
Miki90
#440 Re: Sulejman Bugari
Jesu li to sva pitanja na koja trazis odgovor?Ahmmed wrote:A prije nego što počnete nadmeno i sa visine pljuvati po ljudskim ubjeđenjima i prije nego što počnete koristiti računar, naučite svoj maternji jezik....Miki90 wrote:Ljudska glupost i naivnost nemoze se mjeriti ni sa cim na ovom svijetu ona prevazilazi sve moguce granice koju razum mze pimiti.
Podastri svoje kazivanje ako si ljudsko bice.Ljudski je grijesiti pa i ne znati pa makar to bio i maternji jezik.Bolje mi ide Duhovni.
Pa sretno ti bilo i nemas sta traziti u mojim postovima.
Meni moja oholost a tebi tvoja pa guraj.....................
- Nekako s proljeća
#441 Re: Sulejman Bugari
Ne zelim da obezvrijedim trud koji je ulozila beautyfool izbacujuci brojeve telefona koji su od BKC-a, pretpostavljam...zimomor wrote:Zna li neko kako doci do karata za sljedece Bugarijevo predavanje u BKC-u?
Organizator predavanja Sulejmana Bugarija je NO -Centar savremenih inicijativa, pa ti je moj savjet da ipak kontaktiras sljedece brojeve telefona: 772 903 ili 772 902.
I naravno, nastoj kupiti kartu na blagajni BKC-a u ponedeljak ili utorak...
- Charuga
- Globalni moderator
#442 Re: Sulejman Bugari
Ovo sto si napisao je tvoje misljenje i imas pravo na njega! Nemam namjeru da se prepirem sa tobom oko toga i da se ubjedjujemo valja li ili ne valja! Samo mi nije jasno sta ti sad zelis da postignes ovim svojim postom?! Da nam dokazes da ne treba da vjerujemo u Boga?? Da smo budale sto imamo takva vjerovanja? Da mi koji vjerujemo u Boga samo cekamo da nas neko spasi, da nam neko da koji fening da prezivimo a da mi samo sjedimo?Miki90 wrote:Ljudska glupost i naivnost nemoze se mjeriti ni sa cim na ovom svijetu ona prevazilazi sve moguce granice koju razum mze pimiti.
"Zapamtite nije svijet onakav kako ga vidite nego je onakav kako ga zelite da vidite" - Tesko da je ovo sto si rekao tacno ali opet kazem to je tvoje misljenje. Realnost je jedno a zelje su drugo.
"Vi necete i nemozete promijeniti svijet" - Ko je rekao da mozemo i da zelimo?
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
#443 Re: Sulejman Bugari
De prekini!!Miki90 wrote:Jesu li to sva pitanja na koja trazis odgovor?Ahmmed wrote:A prije nego što počnete nadmeno i sa visine pljuvati po ljudskim ubjeđenjima i prije nego što počnete koristiti računar, naučite svoj maternji jezik....Miki90 wrote:
Podastri svoje kazivanje ako si ljudsko bice.Ljudski je grijesiti pa i ne znati pa makar to bio i maternji jezik.Bolje mi ide Duhovni.
Pa sretno ti bilo i nemas sta traziti u mojim postovima.
Meni moja oholost a tebi tvoja pa guraj.....................
- Baghira
#444 Re: Sulejman Bugari
A sto ga prekinu dragi zume? 
Nego, sta htjedoh reci, svaka pohvala hafizu Bugariju i njegovom nacinu obracanja ljudima. Izuzetan covjek, kao sto vec mnogi rekose. Stekoh takav dojam, citajuci njegove knjige, gledajuci ga na tv-u, uzivo. Zasluzan je za mnoge povratke islamu, da ga Allah s.w.t. za to nagaradi.
Nego, sta htjedoh reci, svaka pohvala hafizu Bugariju i njegovom nacinu obracanja ljudima. Izuzetan covjek, kao sto vec mnogi rekose. Stekoh takav dojam, citajuci njegove knjige, gledajuci ga na tv-u, uzivo. Zasluzan je za mnoge povratke islamu, da ga Allah s.w.t. za to nagaradi.
-
Mala Iman
#445 Re: Sulejman Bugari
Kakav samo los opis Sulejmana Bugarija! Vidi se da ne znas o njemu!
Taj covjek "superstar" kako vec kazes je covjek od nekih 45 godina, kojeg cak i kad covjek jednom vidi osjeca mir, toplinu, ljepotu svega. A da ne govorim kada se razgovara sa njim...
Covjek koji te ohrabri pri svemu. Covjek koji se bori protiv droge, covjek koji ne kudi i blati druge vjere govoreci kako je Islam najbolji. Covjek koji samo na jedan poseban nacin prica o ISLAMU, na taj nacin priblizavajuci ga svakom covjeku.
Covjek koji kaze kako se treba ponasati u skladu sa svemu, a da pri tome NE PEGLA kao drugi. Nego, jednostavno se uziva kada se slusa.
Ah, da...
I to da djevojke padaju u nesvijest... NIJE TACNO! Toliko od mene.. Ovaj put...
Taj covjek "superstar" kako vec kazes je covjek od nekih 45 godina, kojeg cak i kad covjek jednom vidi osjeca mir, toplinu, ljepotu svega. A da ne govorim kada se razgovara sa njim...
Covjek koji te ohrabri pri svemu. Covjek koji se bori protiv droge, covjek koji ne kudi i blati druge vjere govoreci kako je Islam najbolji. Covjek koji samo na jedan poseban nacin prica o ISLAMU, na taj nacin priblizavajuci ga svakom covjeku.
Covjek koji kaze kako se treba ponasati u skladu sa svemu, a da pri tome NE PEGLA kao drugi. Nego, jednostavno se uziva kada se slusa.
Ah, da...
-
Mutazilah
#446 Re: Sulejman Bugari
Znam ja dovoljno o njemu. Znam da na svako teolosko pitanje odgovara sutnjom ili ignorancijom, ali da je prvi kada treba preporuciti sestrama sta da obuku kada idu u morica han ma kahvu. Bice da je doticni izvrsio podrobno segmentiranje "trzista" te da je nasao odekvatne konsumente svoje pseudo-duhovnosti.
- arzuhal
#447 Re: Sulejman Bugari
Ah, da Allah nagradi svakim dobrom, na oba svijeta, tog dobrog insana, iskrenog roba Svog - Sulejmana Bugarija. Taj čovjek, iz ljubavi prema Allahu i Njegovoj Riječi, Kur'anu, čuvši ajet iz sure El-Qamer: "A Mi smo Kur’an učinili dostupnim za učenje napamet i pouku, pa ima li ikoga ko bi pouku primio?", odazva se pozivu, nauči cijeli Kur'an napamet i primi pouku.
Potom naiđe na ajet u suri Jusuf gdje Allah veli: "Elif Lam Ra. Ovo su ajeti Knjige jasne! Objavljujemo je kao Kur’an na arapskom jeziku da biste razumjeli.", pa prionu da nauči arapski jezik i dobro ovlada njime te uspje u tome, Allah ga blagoslovio i u svemu olakšao.
Nakon ajeta, koje prouči u suri El-Qijame: "Ne izgovaraj Kur’an jezikom svojim da bi ga što prije zapamtio, Mi smo dužni da ga saberemo da bi ga ti čitao. A kada ga čitamo, ti prati čitanje njegovo, a poslije, Mi smo dužni da ga objasnimo.", on poče pomno da izučava Kur'an te odluči da studira tefsir/egzegezu/hermeneutiku/tumačenje Knjige Jasne, i ne zadrža se samo kod pukog memorisanja, razvijajući još više i dublje ljubav prema Kur'anu, te ga Gospodar pokaza ljudima kao pravog i iskrenog sljedbenika Njegove Riječi.
Allah ti dao ono što je najbolje za tebe i tvoju porodicu, časni čovječe!
Potom naiđe na ajet u suri Jusuf gdje Allah veli: "Elif Lam Ra. Ovo su ajeti Knjige jasne! Objavljujemo je kao Kur’an na arapskom jeziku da biste razumjeli.", pa prionu da nauči arapski jezik i dobro ovlada njime te uspje u tome, Allah ga blagoslovio i u svemu olakšao.
Nakon ajeta, koje prouči u suri El-Qijame: "Ne izgovaraj Kur’an jezikom svojim da bi ga što prije zapamtio, Mi smo dužni da ga saberemo da bi ga ti čitao. A kada ga čitamo, ti prati čitanje njegovo, a poslije, Mi smo dužni da ga objasnimo.", on poče pomno da izučava Kur'an te odluči da studira tefsir/egzegezu/hermeneutiku/tumačenje Knjige Jasne, i ne zadrža se samo kod pukog memorisanja, razvijajući još više i dublje ljubav prema Kur'anu, te ga Gospodar pokaza ljudima kao pravog i iskrenog sljedbenika Njegove Riječi.
Allah ti dao ono što je najbolje za tebe i tvoju porodicu, časni čovječe!
- Baghira
#448 Re: Sulejman Bugari
Amin!arzuhal wrote:......Allah ti dao ono što je najbolje za tebe i tvoju porodicu, časni čovječe!
Slucajno, u prolazu, evo.zoom66 wrote:ooo ko to doso?![]()
djes ba crna?![]()
a apropo & vizavi teme, slazem se s tobom.
Ne smijem vise nista ni napisati, sto nije u skladu s temom...gluho bilo, kako je strogo postalo
- beautyfool
#449 Re: Sulejman Bugari
JANUARSKA TRIBINA U BKC-U
U mjesecu januaru, dakle, 29. januara 2009. godine, u 19 sati, u velikoj sali Bosanskog kulturnog centra, Centar savremenih inicijativa, u saradnji sa Medžlisom IZ Sarajevo, organizira druženje sa hafizom Sulejmanom ef. Bugarijem. Tema decembarskog druženja bit će "Univerzalna svijest". Pitanja u vezi sa tom temom možete postavljati na E-mail [email protected]
Ulaznice po cijeni od 3 KM bit će puštene u prodaju od ponedjeljka, 26. januara, na šalteru BKC-a i to u slijedećim terminima:
Ponedjeljak : 10:00 - 18:00 sati
Utorak: 10:00 - 18:00 sati
Srijeda: 10:00 - 18:00 sati
Četvrtak: 10:00 -19:00 sati
Ispred Centra savremenih inicijativa, Medžlisa IZ Sarajevo, hafiza Sulejmana Bugarija i svih nas koji sudjelujemo u ovom projektu, hvala vam što, kupovinom ulaznica, pomažete finansiranje Centra za liječenje od ovisnosti.
U mjesecu januaru, dakle, 29. januara 2009. godine, u 19 sati, u velikoj sali Bosanskog kulturnog centra, Centar savremenih inicijativa, u saradnji sa Medžlisom IZ Sarajevo, organizira druženje sa hafizom Sulejmanom ef. Bugarijem. Tema decembarskog druženja bit će "Univerzalna svijest". Pitanja u vezi sa tom temom možete postavljati na E-mail [email protected]
Ulaznice po cijeni od 3 KM bit će puštene u prodaju od ponedjeljka, 26. januara, na šalteru BKC-a i to u slijedećim terminima:
Ponedjeljak : 10:00 - 18:00 sati
Utorak: 10:00 - 18:00 sati
Srijeda: 10:00 - 18:00 sati
Četvrtak: 10:00 -19:00 sati
Ispred Centra savremenih inicijativa, Medžlisa IZ Sarajevo, hafiza Sulejmana Bugarija i svih nas koji sudjelujemo u ovom projektu, hvala vam što, kupovinom ulaznica, pomažete finansiranje Centra za liječenje od ovisnosti.
- alphonse kauders
#450 Re: Sulejman Bugari
Draga Mala Iman,Mala Iman wrote:Kakav samo los opis Sulejmana Bugarija! Vidi se da ne znas o njemu!
Ah, da...
ako malo bolje obratiš pažnju, vidjećeš da je moj prvi i uvodni post ove teme pisan prije više od 3 godine i da sam nekad ponovo u ovoj istoj temi revidirao svoje mišljenje o S.B. nakon što sam igrom slučaja sjedio i razgovarao s njim na kafi. Cijenim način rada S.Bugarija iako se neka moja lična ubjeđenja ne podudaraju s njegovim.
Lijep pozdrav.